Kako su komunisti dijelili stanove?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
The 51st State

#451 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by The 51st State »

[/quote]
Trebao sam biti malo opsirniji sa Vas M92 model.
Moj stari je bio pravnik, tesko da je bio elita, ali hajde.
Jaran mu je bio varioc u Zeljezari.
E sad gledajuci kako radnici zive u BiH, mozes reci da su obojica bili elita s obzirom kako su zivjeli :D[/quote]

pa dobro, kad je to tako super bilo, sto ti pobjeze u usa nego ne na kubu, slicna je to prica...
jefferson

#452 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by jefferson »

E sad gledajuci kako radnici zive u BiH, mozes reci da su obojica bili elita s obzirom kako su zivjeli :D
pa dobro, kad je to tako super bilo, sto ti pobjeze u usa nego ne na kubu, slicna je to prica...
Ja pobjeze u USA 2005, kada sam skontao da je ovo postala drzava po mjeri Brankovica, oca i brace Cengic iz Visokog i sl.
Mislim da je ona drzava ostala onakva kakva jeste, nikad mi ovaj korak ne bi pao na pamet, cak sam siguran u to s obzirom kakve sam ambicije imao. Ali jbg, upalise svjetlo, pa sam skontao da je bilo ipak previse jako za moje oci.
Pomjesao si ti loncice jaro, nisam ja iz one drzave pobjegao, nego od ovog sistema danas u BiH.
madner

#453 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by madner »

Sluzba bi napravila forum po mjeri gradjana. :D
TheMule

#454 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by TheMule »

Komunisti su bar znali napraviti forum da radi ko svicarski sat :D
uglavnomja

#455 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by uglavnomja »

The 51st State wrote:
E sad gledajuci kako radnici zive u BiH, mozes reci da su obojica bili elita s obzirom kako su zivjeli :D[/quote]

pa dobro, kad je to tako super bilo, sto ti pobjeze u usa nego ne na kubu, slicna je to prica...[/quote]

:zzzz:

sve si kazao sa ovom recenicom, da veze nemas o cemu se prica :-)

kakva crna kuba, ruski satelit ili kolonija, i danas voze ruska auta proizvedena 50. i 60. ...
narod iz juge nije bjezao ilegalno u njemacku, nego regulare sa ZLATNIM pasosem, a kubanci plivaju do amerike ...

ekonomski status :D
detroit-mercy

#456 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by detroit-mercy »

nosara wrote:
detroit-mercy wrote: Kako to mislis fino opisala :mrgreen: , kako to da je neka veca stanogradnja stala vec krajem 70tih, da je ve u 80tim stan bio misaona imenica, kako to da je zemlja bila godinama u staganciji i pod ekonomskom krizom. Tehnoloski smo sve vise zaostajali, 10% radno sposobng stanovnistva je otislo u Njemacku (Zapadnu Evropu), bili smo pritisnuti niskom produktivnoscu (ona popularna kako se nista nije radilo u socijalizmu) i tehnoloskom zaostajanjem. I sto vecina ovdje zaboravlja, da je transformacija iz sociajalisticke ekonomije u trzisno orijentiranu (kapitalisticku) vec pocela pod palicom SKJ. Ovo kad cita covjek bi pomislio da je zivio u Diznilendu :mrgreen: , mada je meni vise licilo na balon koji je jednostavno bio prenapuhan pa je prsnuo. Za referencu se uzimaju 90te iako smo vec o 80tim krenuli u promjenu tog toliko hvaljenog sistema, zapita li se iko zasto je nesto sto je tako dobro ferceralo trebalo da se mijenja. Nemojte samo one, narod se osilio, najeo hljeba pa nije vise znao sta bi. Malo je ovdje realnog sagledavanja stanja a vise idoloskih naprdjivanja.
Dobro lupas, ubio si se za Sarajevo drum orchestra... :lol:

Veci dio opstine NG je useljen u osamdesetim, Dobrinja kompletna, kriza je drmala cijeli svijet, tehnoloski smo dobro gurali u odnosu na ogromnu vecinu svijeta, trziste je postojalo vec krajem sezdesetih, ali KONTROLISANO (nije se uvozilo smece), a narod se malo uspavao pa ga je snasla ekspanzija klero-nacizma i demokratije, koja je unistila drzavu i napravila ove nakaze na njenim prostorima...
Ti si toliko ideoloski zaslijepljen, ili ti po naski prilicno corav kod ociju, da je sa tobom jako tesko imati bilo kakvu diskusiju. Koliko me sjecanje sluzi, drugovi su bili ti koji su napustili sistem opsteg blagostanja i prosperiteta jer dalje nije islo i zemlja je konstanto bila u ekonomskoj krizi bez izgleda na izlazak i presaltavali su se na trzisnu ekonomiju (kapitalizam),a tvoj omiljeni subjekt konverzacije, klero-nacionalisti/nacisti su dosli kasnije. Kada jos tome dodamo gubitak geopolitickog znacaja Juge, eto ti savrsene situacije za lomove na koje drugovi nisu imali odgovor.
A ti i dalje nastavi svirati kurcu o kleronacionalistima, fasistima i dr, jer vecina tih klero kuraca palaca je prosla partijske skole.
fiko halimic

#457 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by fiko halimic »

MannaFK wrote:Imam pitanje za ove sto su zivjeli tada, ili znaju kako je bilo.

Jel bilo ono da zenska preko one stvari medju nogama dodje do posla, promaknuca, kako se tada u komunizmu gledalo da se zensko na taj nacin probija? :-D

I cujem da je dosta ovih zvucnijih imena imalo sekretarice, koje su oni birali.. kazu mi da muzevi svjesno nisu htijeli da im zene budu sekretarice. Jel istina to ili narod baca suplju? :mrgreen:

normalno da je bilo. to je ljudska priroda. i direktora da zaposljavaju dobre picke, i kurvi da se jebu sa direktorima. ipak, te drustvene devijacije su bile zajebancija u poredjenju da ovom sodomom i gomorom u kojoj svestenici guze djecu. razlika je u tome sto je takvo zaposljavanje onomad bilo incident, a danas lijepa cura ili zena ne moze drugacije dobiti posao, ako vec nije u srodstvu sa mladomuslimaskim krugom.
fiko halimic

#458 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by fiko halimic »

detroit-mercy wrote:
nosara wrote:
detroit-mercy wrote: Kako to mislis fino opisala :mrgreen: , kako to da je neka veca stanogradnja stala vec krajem 70tih, da je ve u 80tim stan bio misaona imenica, kako to da je zemlja bila godinama u staganciji i pod ekonomskom krizom. Tehnoloski smo sve vise zaostajali, 10% radno sposobng stanovnistva je otislo u Njemacku (Zapadnu Evropu), bili smo pritisnuti niskom produktivnoscu (ona popularna kako se nista nije radilo u socijalizmu) i tehnoloskom zaostajanjem. I sto vecina ovdje zaboravlja, da je transformacija iz sociajalisticke ekonomije u trzisno orijentiranu (kapitalisticku) vec pocela pod palicom SKJ. Ovo kad cita covjek bi pomislio da je zivio u Diznilendu :mrgreen: , mada je meni vise licilo na balon koji je jednostavno bio prenapuhan pa je prsnuo. Za referencu se uzimaju 90te iako smo vec o 80tim krenuli u promjenu tog toliko hvaljenog sistema, zapita li se iko zasto je nesto sto je tako dobro ferceralo trebalo da se mijenja. Nemojte samo one, narod se osilio, najeo hljeba pa nije vise znao sta bi. Malo je ovdje realnog sagledavanja stanja a vise idoloskih naprdjivanja.

Veci dio opstine NG je useljen u osamdesetim, Dobrinja kompletna, kriza je drmala cijeli svijet, tehnoloski smo dobro gurali u odnosu na ogromnu vecinu svijeta, trziste je postojalo vec krajem sezdesetih, ali KONTROLISANO (nije se uvozilo smece), a narod se malo uspavao pa ga je snasla ekspanzija klero-nacizma i demokratije, koja je unistila drzavu i napravila ove nakaze na njenim prostorima...
Ti si toliko ideoloski zaslijepljen, ili ti po naski prilicno corav kod ociju, da je sa tobom jako tesko imati bilo kakvu diskusiju. Koliko me sjecanje sluzi, drugovi su bili ti koji su napustili sistem opsteg blagostanja i prosperiteta jer dalje nije islo i zemlja je konstanto bila u ekonomskoj krizi bez izgleda na izlazak i presaltavali su se na trzisnu ekonomiju (kapitalizam),a tvoj omiljeni subjekt konverzacije, klero-nacionalisti/nacisti su dosli kasnije. Kada jos tome dodamo gubitak geopolitickog znacaja Juge, eto ti savrsene situacije za lomove na koje drugovi nisu imali odgovor.
A ti i dalje nastavi svirati kurcu o kleronacionalistima, fasistima i dr, jer vecina tih klero kuraca palaca je prosla partijske skole.

sta ti lupetas? ljudi su bili demokraticni i dozvolili su visestranacki sistem. narod je izabrao olos i to je rezutiralo time cime je rezultiralo.
smurf

#459 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by smurf »

muha_sa wrote:

u Trst se išlo po Super Rifle :)

govorim o mom vaktu :lol:
Noge ti ko kifle :D
detroit-mercy

#460 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by detroit-mercy »

fiko halimic wrote:
detroit-mercy wrote:
nosara wrote: Ka

sta ti lupetas? ljudi su bili demokraticni i dozvolili su visestranacki sistem. narod je izabrao olos i to je rezutiralo time cime je rezultiralo.
Halo, znas li ti citati, drugovi su ti koji su prvi poceli napustati dogovornu ekonomiju i poceli se presaltavati na trzisnu. Visestranacje je doslo kasnije :-). I na kraju a sto ti to drugovi dozvoljavli ili zabranjivali nesto, ko je drugovima dao mandat da nesto dozvoljavaju ili zabranjuju. De malo se umi.
fiko halimic

#461 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by fiko halimic »

pa normalno. drugovi su isli u korak sa vremenom. nisu bili zatucana stoka. socijalizam, antifasizam i savez komunista i tito su od ratom razvaljene polufeudalne sluganske kraljevine napravili ekonomski jaku u politicki utjecajnu drzavu u kojoj je uvjek bilo hrane za zimu izmedju dva sretna ljeta. kada se promjenio istorijsko i politicki kontekst, a juga postala razvijenija sto puta nego na kraju drugog rata, promjenile su se i vizije i planovi.
fiko halimic

#462 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by fiko halimic »

a mandat im je dao narod u borbi i na izborima poslije rata. jugoslavija do druge polovine osamdesetih nije bila demokratska drzava. u to nema nikakve sumnje. da li je to dobro ili lose, o tome se moze diskutovati. i taj termin zabranjivanja ili dozvoljavanja... slabo je sta zabranjivano u jugoslaviji. normlano, zakon se nije mogao krsiti.
radostan dan

#463 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by radostan dan »

pamti li iko od vas onu seriju -kunta kinte-?
kockica_kockica

#464 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by kockica_kockica »

hrasno38 wrote:Ha cuj prvo naslova "kako su komunisti djelili stanove"????? Nisu ih djelili komunisti nego sistem. Djelila su ih preduzeca, fabrike i firme koje su bile vise nego uspjesne i bilo ih je na pretek. Industrija u BiH je bila kolosalna. Firme iz BiH su pravile ludilo poslove po cijelom svijetu. Radnik se osjjecao dostojanstveno sa ciljem i motivacijom da ce za svoj rad biti nagradjen. Da i tada je bilo onih koji su pravili vikendice po Neumu ali bas me briga za njegovu vikendicu kad je meni dobro. Nemam brige za platu, obrazovanje, medicinsku zastitu, zastitu na radu, nemam brige za vlastitu sigurnost. Mogao sam upisati fakultet bez problema i zavrsiti ga sa 10 danasnjih KM (figurativno) a na fakultetima su predavali ljudi koji su uspjesno vodili najjace BH firme i profesori cije je znanje bilo vise nego neupitno. Pocnes raditi i cim zavrsis pripravnicki staz mozes ici na listu za stan. I tad nisu na listama bili prvi mamini i tatini sinovi nego oni koji su imali najvise bodova po raznoraznim osnovama. Radili smo ali i gradili smo i to sto je tada gradjeno i dan danas je u opticaju. Naravno ljeti smo radili preko studentskih servisa i zaradjivali bez problema za 15-tak dana ljetovanja ali se nismo bojali ni lopate i fizickih poslova. Picilo se u pivari i po tri smjene ali tad direktor nije bio Hilmo Selimovic. Uvijek uredna isplata do zadnjeg dinara, ruksak na ledja, voz u 01.30 i go to Adriatic pa od mjesta do mjesta. Postojali su zakoni koji su se morali postovati ili se znalo sta te ceka. Nema sanse da si dosao kod ljekara a on te narucio za 3 mjeseca na pregled.Zadnje godine skolovanja sto osmogodisnjeg sto srednje skole smo isli sa dvije sveske u skolu i nije bilo 100 autora knjiga nego jedan. I koji je lijep osjecaj kad pocnes raditi kao prvo da znas da si zasticen sto radnickim savjetom sto sindikatom i onda u neka doba ugledas sebe na listi za stan.
Na zalost ovo izgleda kao bajka ali nije to je ono vrijeme u kojem sam zivio jednim najnormalnijim insanskim zivotom a danas mi hladno ispred nosa uzimaju sve i nikome ne daju, samo sebi i sebi. Kradu mi iz ociju, dzepova, kradu mi na zdravlju, kradu mi na plinu, vodi, struji, kradu na shranama i dzenazama ljudi, kradu na gramazi hljeba...ma lakse je napisati na cemu na kradu a to stane u jednu rijec.....Ali tesko sve ovo moze da shvati onaj ko tada nije zivio i ja to razumijem kao sto razumijem i sve one koji se sa sjetom sjecaju tih vremena.
:pasamoj: moj naklon :-D
muha_sa

#465 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by muha_sa »

radostan dan wrote:pamti li iko od vas onu seriju -kunta kinte-?
za mene se zna da pamtim :) jel se ono zvala Korjeni :?
Last edited by muha_sa on 28/01/2014 21:30, edited 1 time in total.
uglavnomja

#466 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by uglavnomja »

muha_sa wrote:
hebatga muha, obicno ovi preko nekoliko godina pocnu zaboravljati :lol: :lol: uglavnom ono sto je bilo juce, bolje se sjecaju starih dana, ali opet :-)

inace, serije su u to doba imale glavu i rep, mislim pocetak i kraj, a sad kad stavi neko preseravanje tursko ili indijsko ili spansko 5294 epizode, 1. sezona :run:

a danas "domace", mislim sve bez titla ... kao indijske serije, razvuceno, dosadno, besmisleno, glupo, ocajno, i uvijek se neki kriminal upetlja ... :roll: bolji zivot je za njih bio oskarovska serija.
muha_sa

#467 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by muha_sa »

kad sam poceo 77. u Tasu radit nisam se mogo nacudit kako je sve to ferceralo :thumbup:
svakodnevno 20 autobusa dovozilo i odvozilo radnike--doveze u prvu smjenu pa pokupi one iz trece i tako redom--na kapije UNISA--tu je bio i TAS--svakodnevno ulazilo oko 13000 radnika :-) to je samo jedna od mnogobrojnih fabrika na sarajevskom bazenu.
kockica_kockica

#468 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by kockica_kockica »

of skroz :thumbup:
uglavnomja

#469 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by uglavnomja »

muha_sa wrote:kad sam poceo 77. u Tasu radit nisam se mogo nacudit kako je sve to ferceralo :thumbup:
svakodnevno 20 autobusa dovozilo i odvozilo radnike--doveze u prvu smjenu pa pokupi one iz trece i tako redom--na kapije UNISA--tu je bio i TAS--svakodnevno ulazilo oko 13000 radnika :-) to je samo jedna od mnogobrojnih fabrika na sarajevskom bazenu.

ma hebo to, vazno je da se moze petkom na dzumu, i ne vratiti se vise na posao. :zzzz:

i da u zgradi kantona postoji poseban wc za uzimanje abdesta :zzzz:

cuj radit i zaradit ... i to dolazit na vrijeme, i jos bus :roll: koje trosenje para i vremena bezze ...
detroit-mercy

#470 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by detroit-mercy »

fiko halimic wrote:pa normalno. drugovi su isli u korak sa vremenom. nisu bili zatucana stoka. socijalizam, antifasizam i savez komunista i tito su od ratom razvaljene polufeudalne sluganske kraljevine napravili ekonomski jaku u politicki utjecajnu drzavu u kojoj je uvjek bilo hrane za zimu izmedju dva sretna ljeta. kada se promjenio istorijsko i politicki kontekst, a juga postala razvijenija sto puta nego na kraju drugog rata, promjenile su se i vizije i planovi.
Pazi sad, socijalisticka privreda, dogovorna ekonomija, sve dzaba ko sto narod voli rec i onda drugovima se otvorise oci nakon 40 godina i skontase da vise ne ide ta dogovorna ekonomija nego se mora presaltati na kapitalisticku (gdje vise nista nije dzabe), koji ideoloski salto mortale drugova :D . Ovo bi bilo ukratko ono sto ti pises, znaci drugovima doslo da promijene drustveno eknomsku formaciju sto je u sustini u suprotnosti svime onim za sta su se borili :mrgreen: i sve zato sto su bili napredni i sirokih vidika :mrgreen: . Koji si ti speen majstor ili ne znas o cemu pricas pa su ti i dogovorna eknomija i trzisno orijentirana ekonoija i drustveno i privatno vlasnistvo nad sredstvima za rad sve jedno te isto.
radostan dan

#471 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by radostan dan »

muha_sa wrote:
da...

e danas možeš raditi sve što se radilo u toj seriji, ako si bijelac, odnosno ako si vlast.
a mi smo globalno - kunta kinte -
to samo po sebi nije tragično, mnogi su bili u ropstvu pa se bore i oslobode.
tragedija ovog društva, i u bih, cg, srbiji je što se predalo i maže svoju kožu brašnom i kremama da izgleda bjelje...
detroit-mercy

#472 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by detroit-mercy »

uglavnomja wrote:
muha_sa wrote:kad sam poceo 77. u Tasu radit nisam se mogo nacudit kako je sve to ferceralo :thumbup:

ma hebo to, vazno je da se moze petkom na dzumu, i ne vratiti se vise na posao. :zzzz:

cuj radit i zaradit ... i to dolazit na vrijeme, i jos bus :roll: koje trosenje para i vremena bezze ...
Ovdje mijesas dvije kategorije ljudi, budzetlije i one druge :mrgreen: . I u onom proslom sistemu budzetlijama je kasika bila u medu, a radnici su morali u 7:00 biti na liniji, i u ovom sistemu budzetlije su maltene kao u komunizmu a radnici opet moraju u 7:00 biti na liniji :mrgreen:
E sad, nadji mi i jednu privatnu firmu gdje se petkom poslije dzume moze kuci :mrgreen: , pa cak i velika vecina budzetlija petkom poslije dzume ne ide kuci (vidi pod skole, bolnice, policija, vojska, opstinske sluzbe i dr). Onaj ko je naucio da brise ranije kuci on je razlog nalazio i u ovom i u onom sistemu. Ja imao zastavnika u vojsci :mrgreen: , frajer se pokupi kuci u podne a nama kaze ako ga bude ko trazio da je tu negdje otisao nesto da prekontrolise :mrgreen: .
Malo objektivnosti ne bi bilo zogoreg.
Prpa.ba

#473 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by Prpa.ba »

Ukratko, za ne povjerovati da je narod na ovim podrucjima uspio stvoriti kakav-takav sistem, biti relevantan faktor na svjetskoj sceni i imati svoje "ja" nakon stoljeca robovanja osmanlijama i austrijancima. :mrgreen: Ipak, posto kmetovska krv nije voda, nije dugo trebalo da na mali mig iz vana i prve probleme iznutra devoluiramo nazad u robove istih. Kome se jos bavi privredom i naukom kada mozemo svi biti jet-set, ZMBT-ovi, dileri i kurve. Grijehe cemo oprati ponekim vjerskim objektom i uplacenim novcem za humanitarnu akciju i to je to. Freedom. :thumbup: :thumbup:
uglavnomja

#474 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by uglavnomja »

detroit-mercy wrote:
uglavnomja wrote:

Ovdje mijesas dvije kategorije ljudi, budzetlije i one druge :mrgreen: . I u onom proslom sistemu budzetlijama je kasika bila u medu, a radnici su morali u 7:00 biti na liniji, i u ovom sistemu budzetlije su maltene kao u komunizmu a radnici opet moraju u 7:00 biti na liniji :mrgreen:
E sad, nadji mi i jednu privatnu firmu gdje se petkom poslije dzume moze kuci :mrgreen: , pa cak i velika vecina budzetlija petkom poslije dzume ne ide kuci (vidi pod skole, bolnice, policija, vojska, opstinske sluzbe i dr). Onaj ko je naucio da brise ranije kuci on je razlog nalazio i u ovom i u onom sistemu. Ja imao zastavnika u vojsci :mrgreen: , frajer se pokupi kuci u podne a nama kaze ako ga bude ko trazio da je tu negdje otisao nesto da prekontrolise :mrgreen: .
Malo objektivnosti ne bi bilo zogoreg.
ee budzetlije nekada, ne mislim na visokopozicionirane partijeske kadove, nego na kurire, sofere, portire, salteruse ... su imali plate adekvatne svom udjelu u stvaranju novog proizvoda, znaci nikakavu u odnosu na istu strucnu spremu u proizvodnji. a sad su tite, :roll: nista ne rade, a nedodirljivi su, imaju prava od dzume, preko skracenog radnog vremena za vrijeme ramazana do regresa, prekovremenog blabla ...
'
nekada, ko nije mogao naci posao u "pravoj" firmi je zavrsavao u budjavoj kancelariji :-?

i nekada je broj zapolsenih na budzetu bio prema potrebama stanovnistva, a ne prema potrebama stranaka da zaposljavaju siru i uzu familju, tazbinu i zemljake.
radostan dan

#475 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by radostan dan »

kockica_kockica wrote:

of skroz :thumbup:

onda se sjećaš i koliko su ljudi plakali i koliko ih je bolila nepravda...heeej, nepravda u seriji.
a danas svakog boli ćoše i za onog do sebe, a kamo li za neke tamo...

banjaluka zemljotres, svi skoče, svi odvajaju od plate.
crna gora zemljotres - isto.
zoi sarajevo isto.

a danas ne možeš sastaviti 10 ljudi u firmi da odvoje dnevnicu za unesrećenog kolegu/koleginicu.

i hajde ti sad dočaraj mlađima da su ljudi to željeli, da su se osjećali boljim, sretnijim, ponosnijim, ljepšim, kada nekome pomognu, i da su sve tragedije ali i lijepe stvari doživljavali kao svoje i lične, i da ih je to stanje svijesti i odnos prema drugom gurao naprijed, a ne partijski komesar ili palica druga milicionera...
Locked