Kako su komunisti dijelili stanove?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#426 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by Domaci izdajnik »

kockica_kockica wrote:
say_cheese wrote:
agent_zero wrote:Nikakvog komunzima ovdje nije bilo, ovdje je bio jedan divan sistem zvan socijalizam! I prestanite brkati to.

A stanovi su se dobijali lijepo, bila država za čovjeka, radiš pošteno u svojoj firmi i firma ti dodijeli stan.

A danas ne ne možeš niti kredit dići da isti kupiš :-) :-) A i ako ga kojim slučajem i štelama dobiješ, pola života si zavaljen k'o niko i strepiš i dan i noć hoćeš li moći platiti iduću ratu i da li češ imati posla uopšte. FUJ od sistema u kojem smo!
Mene interesuje, kolike su bile plate u bivsoj YU? Je li bilo u vrijednosti 200 $, 300 ili 500? Sve i da su bile u prosjeku 1.000 $, sjedi pa izracunaj koliko je jedan radnik za zivota, recimo 40 godina rada, uplatio u stambeni fond i da li je njegov doprinos pokrio troskove za izgradnju tog stana. Mislim da nije i kad smo vec kod teme 'postenja', mislim da taj nacin 'kupovanja' socijalnog mira nije posten, nadasve nije posten prema generacijama koje slijede i koje snose posljedice promasenog sistema.

Ja ne bih isla duboko u detalje, mozda i nemam pravo na to, jer sam cijeli zivot od rodjenja bila izvan tih prostora, ali se ipak sjecam ekonomske krize 80ih i nestasice robe siroke potrosnje. Sjecam se kilometarskih redova na benzinskim pumpama, tocenje par nepar, nestasica kafe, deterdzenta, ulja itd. Da je bilo sjajno, nije. Danas je svakako jos gore.
Plate, radnicke, su bile dovoljne za zivot srednje klase ljudi. To su oni ljudi koji su radili od 7 do 3 (8 sati) i imali slobodan vikend. Rad vikendom se dodatno placao, kao prekovremenio. Subotom su radili samo trgovci i to skraceno, nedjeljom nisi mogao u kupovinu cipela jer ti je prahnulo za..ba.ti prodavacicu kojoj je slobodan dan misaona imenica iz naucne fantastike. RAdnicka klasa je ljeti isla na godisnji odmor, na more, kupovale vikendice i imalo se za duze od 7 dana biti na moru...Djeca su imala besplatno skolovanje, lijecenje je takodjer bilo besplatno..
I da 80-tih se cekalo u redovima za ulje, secer i kupovalo se na tackice iz solidarnosti da bagra nebi kupila 150 litara ulja koje bi preprodavala kasnije za tri puta vise. To je tada bilo zabranjeno, sada se time uglavnom dice.
U tom samoupravnom socijalizmu covjek bi dobio posao sa 18 godina ako ne ide na fakultet i radio bi do penzije. Rad fabrike nije zavisio od radnika vec od rukovodstva koje u to vrijeme je moglo biti bogato ali je uredno placano zdrastveno i penziono osiguranje i isplacivane plate svakog prvog.
Oni koji su trebali stan, a uplacivalo se nesto sitno za te stanove iz solidarnosti, dobijali su stanove u zavisnosti na broj clanova u domacinstvu, i 4-clana porodica bi dobila 70 kvadrata u stanu. Stan se nije cekao 20 godina kako to neki prikazuju, ali se cekao i barem docekao.

Danas nisi siguran da ces imati posao sutra a ne do penzije. LJekari nam ne rade svoj posao, cekamo po 6 mjeseci da uradimo neki test. Djeca se skoluju i izlaze totalno neobrazovana iz skole. O fakultetskom obrazovanju cak necu nista ni reci. Da kupis stan treba ti kredit, zirant kojeg ces nag...it ako dobijes otkaz, i to nije sve, za samo 12% kamate dobijes glavobolju i neku ozbiljnu bolescuru jer obicno plata kasni, pa te zivkaju danima iz banke i prijete... nesretnici ziranti moraju osnovati udruzenje da bi banka sudski gonila duznike a ne zirante, jer banka se natakari na kosti nekome i to je kraj... dok ne crkne magare nema odsutajanja...

Policija je 80tih bila ZAkon i red... Danas je samo ciko u uniformi koji te ne smije krivo pogledati jer ga mozes tuziti, ubiti, osakatiti ili nesto deseto.

Da svakako u ono vrijeme zrtve kradje, silovanja, i slicnog su bile zrtve a ne krivci sto odredjena gospoda od prije poznata policiji i sudstvu imaju problem jer su nekog pokrali, silovali nekog ili ubili nekog... Nes ti sto trazis belaja da te neko siluje, sta gledas u krivo i trazis da te ubiju...

Da ne duljim... Jugoslavija prije Izetbegovica, Karadzica, Mladica, Tudjmana je bila drzava sa jasnim Zakonima koji su se postovali. Imala je jasne odrednice za svaki segment u drustvu. Od malih nogu su nas ucili solidarnosti, roditelji su odgajali svoju djecu, i djeca su ih slusala, danas roditelji sve cesce govore: ja mu/joj ne mogu nista...

Nikad vise nismo imali toliko nemorala, kriminala, neobrazovanja, javasluka i nepotizma kao sada... Niko o nama ne brine, nikoga nije briga... Onda je barem nekog bilo briga da li ja ucim, doktora je bilo briga hocu li se izlijeciti, nekoga je bilo briga da bude fabrika i da ljudi imaju posao... Danas nikog nista nije briga...
Moj naklon do zemlje :pasamoj:
say_cheese

#427 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by say_cheese »

madner wrote: 1980 su se poceli i masovno vracati radnici iz Njemacke, ispade da se vecina nije vratila.

Inace, mozda je zemlja stagnirala ali je RBiH napredovala. :D
Istina, 80ih je bio val povratnika a zato ima i razlog. 1982 je dosla konzervativna partija na vladu i pokrenuli su program masovnog povratka. Oficijelni argument je bio zasicenje radnog trzista, a inoficijelni zelja da se kutarisu nadasve turskih imigranata. Vlada je nudila premiju od cca. 10.000 DM i isplatu penzionih doprinosa, sto je u to vrijeme bila dobra lova. Plan je propao, vracali su se mnogi ali ne Turci , sta vise, povukli su uzu i dalju rodbinu za sobom :D

Sto se tice Jugovica, mnogi su priliku iskoristili. Ljudi su tad imali oko 10 godina gastarbeiterskog staza, kuca je bila dovrsena, u prizemlju granap a ispred granapa Tamic, radno mjesto za zenu i za muza. U vecini slucajeva su i djeca, rodjena vani, bila pred polazak u skolu, pa da ih ne bi zapadnjacko drustvo 'iskvarilo', spaseni su povratkom rodnoj grudi :D Ako ti kazes, da su cak i domaci hajrovali, onda je to klasicna win-win situacija :P
muha_sa

#428 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by muha_sa »

hrasno38 wrote:Ha cuj prvo naslova "kako su komunisti djelili stanove"????? Nisu ih djelili komunisti nego sistem. Djelila su ih preduzeca, fabrike i firme koje su bile vise nego uspjesne i bilo ih je na pretek. Industrija u BiH je bila kolosalna. Firme iz BiH su pravile ludilo poslove po cijelom svijetu. Radnik se osjjecao dostojanstveno sa ciljem i motivacijom da ce za svoj rad biti nagradjen. Da i tada je bilo onih koji su pravili vikendice po Neumu ali bas me briga za njegovu vikendicu kad je meni dobro. Nemam brige za platu, obrazovanje, medicinsku zastitu, zastitu na radu, nemam brige za vlastitu sigurnost. Mogao sam upisati fakultet bez problema i zavrsiti ga sa 10 danasnjih KM (figurativno) a na fakultetima su predavali ljudi koji su uspjesno vodili najjace BH firme i profesori cije je znanje bilo vise nego neupitno. Pocnes raditi i cim zavrsis pripravnicki staz mozes ici na listu za stan. I tad nisu na listama bili prvi mamini i tatini sinovi nego oni koji su imali najvise bodova po raznoraznim osnovama. Radili smo ali i gradili smo i to sto je tada gradjeno i dan danas je u opticaju. Naravno ljeti smo radili preko studentskih servisa i zaradjivali bez problema za 15-tak dana ljetovanja ali se nismo bojali ni lopate i fizickih poslova. Picilo se u pivari i po tri smjene ali tad direktor nije bio Hilmo Selimovic. Uvijek uredna isplata do zadnjeg dinara, ruksak na ledja, voz u 01.30 i go to Adriatic pa od mjesta do mjesta. Postojali su zakoni koji su se morali postovati ili se znalo sta te ceka. Nema sanse da si dosao kod ljekara a on te narucio za 3 mjeseca na pregled.Zadnje godine skolovanja sto osmogodisnjeg sto srednje skole smo isli sa dvije sveske u skolu i nije bilo 100 autora knjiga nego jedan. I koji je lijep osjecaj kad pocnes raditi kao prvo da znas da si zasticen sto radnickim savjetom sto sindikatom i onda u neka doba ugledas sebe na listi za stan.
Na zalost ovo izgleda kao bajka ali nije to je ono vrijeme u kojem sam zivio jednim najnormalnijim insanskim zivotom a danas mi hladno ispred nosa uzimaju sve i nikome ne daju, samo sebi i sebi. Kradu mi iz ociju, dzepova, kradu mi na zdravlju, kradu mi na plinu, vodi, struji, kradu na shranama i dzenazama ljudi, kradu na gramazi hljeba...ma lakse je napisati na cemu na kradu a to stane u jednu rijec.....Ali tesko sve ovo moze da shvati onaj ko tada nije zivio i ja to razumijem kao sto razumijem i sve one koji se sa sjetom sjecaju tih vremena.
:thumbup: :thumbup:
uglavnomja

#429 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by uglavnomja »

detroit-mercy wrote:
uglavnomja wrote:prosjecan jugogastarbajder je bio:
neobrazovan, nepismen, iz tzv. "pasivnih" krajeva, tj. kokuznih, bavio se nk radom u dojclandu, stedio da sebi kupi mecku da dodje na godisnji i napravi najvecu kucu u selendri ... a cesto je tu bilo i klernacionalizma.

nisu klinci upisivali fakultete sa idejom da se ispale cim dobiju diplomu, i to sto dalje to bolje. nego se znalo da ima dobro placenog posla u struci. (a ne da covjek sa vss konkurise na mjesto cistacice ili sofera ili domara na budzetskoj sisurini).

ljudi sa sss - vec receno - ekstra pristojan zivot.

o stanovima vec sve receno: broj clanova porodice, skolska sprema ...
bilo je zahebano onim kojima je ostala kuca u gradu poslije 45. :D oni su dobijali sipak, nije bilo kao sada: kradem siromasnim da dajem bogatim, nego ako ti starci imaju kucu na 2 sprata, a zive oni i ti i tvoja porodica - sipak ti stan. dobice ga zulfo sa tjenista, kojem su ostala kuca i zemlja i vocnjaci ... da se zeza vikendom.
A prosjecan proleter u doba industrijalizacije je bio sa najmanje magistarskom diplomom i nas ekonomija se je bavila sam vrhunskim visokim tehnologijama koje zahtjevaju samo inzinjere i visoko obrazovanu radnu snagu :mrgreen: .
Prosjecan gastarbeiter je isao vani jer: mali seoski posjed nije bio dovoljan da prehrani cijelu familiju a ekonomija nije kreirala dovoljno radnih mjesta da upije priliv radne snage sa sela. To ti nije nikakva nauka samo slijed cinjenica.
prosjecan proleter :D je isao u vecernju skolu da se opismeni, pa u neku skolicu za kv, pa vkv, pa mozda nesto i vise ... ko se sjeca pojma vecernja skola :D - (toga i sad ima u norveskoj), za odrasle koji nemaju potrebno ili zeljeno obrazovanje, koji rade po danu,a po noci se nadogradjuju. i sve to dzaba, a nesto se nauci, a ne platis diplomu kiseljacko-travnnicku, a nista ne znas.

ko nije imao ambicija da se opismeni i makne zrakoprazni prostor iz glave je isao u dojcland da rinta kao fizikaner.

sfrj je imala odlican obrazovni sistem, mozda i preopsiran, ali sa strucnim kadrom i sa znanjem koje je omogucavalo, a i sad omogucava da imamo bolji status vani. bar smo po tome poznati. mislim, mi i rusi :D . svako je mogao upisati fakultet ( :oops: ne bas svako na isti nacin, odlikasi su imali prednost, naravno, plus neke znacke, nagrade ... pa prijemni, ali cak i slabiji ucenici su dobijali neku sansu da se upisu, ne na medicinu ili gradjevinu i tako neke jace faksove, ali upise se nesto lijevo, ocisti godina i sljedece godine se prebaci na ono sto zeli, prenese ono i dsz, teoriju i praksu soc. samopupravljanja :D , fizicko, kakvu matematiku ...)

zdravstvo - milion svjetlosnih milja ispred ovog danasnjeg, od kadra preko opreme do zgrada (oprema i zgrade se koriste i dan danas, malo se ofarbaju, zakrpe ... )
vma iz beograda, pa klinicki centar ljubljana ... to su bile prejake klinike. sjecam se da se samo za operaciju ociju u moskvu, jer su tamo imali najbolje klinike. i islo se dzaba, nravno. i bilo gdje gdje je trebalo, drzva je placala, a ne ovo cigancenje sa plakatima i humanitarnim lopovskim organizacijama, srozavanje djecijeg zivota na kolicinu para koja ce se podijeliti izmedju sakupljaca donacija i bolnice koja ce "izvesti" nepostojece lijecenje ili eksperiment, a sve zamotano u patetiku i velike rijeci humanitaraca, koji veze sa medicinom nemaju.
jefferson

#430 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by jefferson »

Kad se sjetim samo ljetnog odmora. malo na more (malo: 20 dana, ono starci, pa te rodice povedu, pa autom, pa vozom, avantura ziva). Onda odes kod nane, kupis politikin zabavnik pa citas o vrhunskim sportistima, o nauci itd, a ne "farmi" i Ekremu Jevricu i slicnim spodobama.
Pricati o obrzovanju? Jel to uopste potrebno pricati? 70-tih je na pravu u sarajevu, predmet rimsko pravo predavao profesor koji je bio predsjednik svjetskog udruzenja profesora rimskog prava, zavrsio Sorbonu (zaboravio sam njegovo ime, jbg).
Danas najpoznatiji profesor rimskog prava sa UNSA, je poznat zato sto je podvodio studentice i bio ukljucen u lanac protitucije u Tuzli. To otprilike oslikava razliku izmedju onog sistema i ovog danas!
uglavnomja

#431 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by uglavnomja »

jefferson wrote:Kad se sjetim samo ljetnog odmora. malo na more (malo: 20 dana, ono starci, pa te rodice povedu, pa autom, pa vozom, avantura ziva). Onda odes kod nane, kupis politikin zabavnik pa citas o vrhunskim sportistima, o nauci itd, a ne "farmi" i Ekremu Jevricu i slicnim spodobama.
Pricati o obrzovanju? Jel to uopste potrebno pricati? 70-tih je na pravu u sarajevu, predmet rimsko pravo predavao profesor koji je bio predsjednik svjetskog udruzenja profesora rimskog prava, zavrsio Sorbonu (zaboravio sam njegovo ime, jbg).
Danas najpoznatiji profesor rimskog prava sa UNSA, je poznat zato sto je podvodio studentice i bio ukljucen u lanac protitucije u Tuzli. To otprilike oslikava razliku izmedju onog sistema i ovog danas!
:thumbup: :thumbup:
Edin H.

#432 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by Edin H. »

muha_sa wrote:detroit-mercy :)

u pravu si :) ja govorim iskljucivo ono što znam a znam za Sarajevo :) i znam da se mnogo stanova izgradilo i poslije olimpijade.
Ruralno stanovnistvo o kome govori detroit-mercy je tesko prihvatalo i uklapalo se u sve pozitivno sto je novi sistem donio (a donio je socijalnu pravdu koliko je to bilo moguce, uvijek moze bolje, naravno), oduvijek im je bila vaznija "kultura, vjera i obicaji" u kojima su odgojeni, te su kao takvi i jedva docekali da ga sruse.
nosara

#433 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by nosara »

detroit-mercy wrote: Kako to mislis fino opisala :mrgreen: , kako to da je neka veca stanogradnja stala vec krajem 70tih, da je ve u 80tim stan bio misaona imenica, kako to da je zemlja bila godinama u staganciji i pod ekonomskom krizom. Tehnoloski smo sve vise zaostajali, 10% radno sposobng stanovnistva je otislo u Njemacku (Zapadnu Evropu), bili smo pritisnuti niskom produktivnoscu (ona popularna kako se nista nije radilo u socijalizmu) i tehnoloskom zaostajanjem. I sto vecina ovdje zaboravlja, da je transformacija iz sociajalisticke ekonomije u trzisno orijentiranu (kapitalisticku) vec pocela pod palicom SKJ. Ovo kad cita covjek bi pomislio da je zivio u Diznilendu :mrgreen: , mada je meni vise licilo na balon koji je jednostavno bio prenapuhan pa je prsnuo. Za referencu se uzimaju 90te iako smo vec o 80tim krenuli u promjenu tog toliko hvaljenog sistema, zapita li se iko zasto je nesto sto je tako dobro ferceralo trebalo da se mijenja. Nemojte samo one, narod se osilio, najeo hljeba pa nije vise znao sta bi. Malo je ovdje realnog sagledavanja stanja a vise idoloskih naprdjivanja.
Dobro lupas, ubio si se za Sarajevo drum orchestra... :lol:

Veci dio opstine NG je useljen u osamdesetim, Dobrinja kompletna, kriza je drmala cijeli svijet, tehnoloski smo dobro gurali u odnosu na ogromnu vecinu svijeta, trziste je postojalo vec krajem sezdesetih, ali KONTROLISANO (nije se uvozilo smece), a narod se malo uspavao pa ga je snasla ekspanzija klero-nacizma i demokratije, koja je unistila drzavu i napravila ove nakaze na njenim prostorima...
Edin H.

#434 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by Edin H. »

Najgore je sto si imao stan, ali si morao do Trsta po farmerke :(

Sada mozes kupiti farmerke, ali nemas stan :D
muha_sa

#435 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by muha_sa »

Edin H. wrote:Najgore je sto si imao stan, ali si morao do Trsta po farmerke :(

šipak sam išo do Trsta :-) kupovo ih pred "Egiptom" :lol:
Edin H.

#436 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by Edin H. »

muha_sa wrote:

šipak sam išo do Trsta :-) kupovo ih pred "Egiptom" :lol:
Probaj jarane, nije meni da zaradim, samo da se raja lijepo nose :lol:
jefferson

#437 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by jefferson »

Levis 501 u Trstu je kodno ime za: Da guzica vidi puta!
Ja sam uvijek nosio 501 kupljene u Zenici, sto bi rekli, original.
Tako je i moj stari nekad davno isao u Poljsku sa jaranom, ono bez zena, da kupe busilicu ruske proizvodnje, jer je kao jeftinija tamo. On i jaran, jaran koji je sve njemacko kupovao iso kupiti rusku busilicu u Poljsku: How yes no. Jos ih granicar pitao jesul normalni.
Niti su se vratili sa busilicom niti sa parama.
Svakakve su ideje ljudima padale u to vrijeme na pamet, a to je zato jer su mogli priustiti takve budalastine.
fiko halimic

#438 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by fiko halimic »

jefferson wrote:

Tako je i moj stari nekad davno isao u Poljsku sa jaranom, ono bez zena, da kupe busilicu ruske proizvodnje, jer je kao jeftinija tamo. On i jaran, jaran koji je sve njemacko kupovao iso kupiti rusku busilicu u Poljsku: How yes no. Jos ih granicar pitao jesul normalni.
Svakakve su ideje ljudima padale u to vrijeme na pamet, a to je zato jer su mogli priustiti takve budalastine.
:D
muha_sa

#439 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by muha_sa »

jefferson wrote:

vidi se da si mlad :-D

u Trst se išlo po Super Rifle :)

Image

govorim o mom vaktu :lol:
The 51st State

#440 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by The 51st State »

jefferson wrote:

ovo je mogla furati komunisticka elita i visokobrazovani sloj te nesto sretnika koji su radili gdje je malo vise kapalo...., bas me interesuje dali su jedan prosjecan rudar ili tekstilka iz zenice ovako nesto mogo praktikovati...
fiko halimic

#441 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by fiko halimic »

The 51st State wrote:
jefferson wrote:

ovo je mogla furati komunisticka elita i visokobrazovani sloj te nesto sretnika koji su radili gdje je malo vise kapalo...., bas me interesuje dali su jedan prosjecan rudar ili tekstilka iz zenice ovako nesto mogo praktikovati...
naravno da jesu. kupe se tri darwil sata i tri kile kafe, to se proda i od toga se plati put.
uglavnomja

#442 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by uglavnomja »

The 51st State wrote:
jefferson wrote:

eee bolan nista ti ne znas :-)

u trst, na savu, autoput bratstva i jedinstva, laganini dole ... jedini trosak benzin, krene se navece, ujutro na ponte rosso :D , do podne se fasunga nabavi i laganini nazad, klopa bila jeftina, hos ponjet sendvixc, kupit usput ili gricnuti nesto u nekom usputnom restoranu ... ali otici u italiju a ne probati pizzu :roll:
cijene su bile manje nego u jugi, narocito za autodijelove :D
masa raje je i klopu kupovalo, a o odjeci da ne pricamo ...
ako se utali 3-4 za benzin moglo se jako jeftino otici i nakupovati svega, a onda raji u kancelariji prodavati talijanske majice, la costa, moher dzempere, leviske ... za 5-10% vise i otplatiti put.

a tek talijanske cipele :-)

nista tu nije bilo elitisticki ni skupo.
isto kao bunde iz turske i hrana iz madjarske.
The 51st State

#443 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by The 51st State »

znaci sverc kao ideal dobrog zivota :D .
fiko halimic

#444 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by fiko halimic »

turisticka shoping tura kao slika ljepse i sretnije drzave.

bilo je i ljudi koji su svercovali, naravno. ali to nije slika drzave, to je slika nas. slika drzave su carenici koji su pred takvim slucajevima zatvarali oba oka. ne sjecam se da se iko hvalio kako je podmitio carenika.
uglavnomja

#445 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by uglavnomja »

hebo hin forum :twisted:

i gubljenje postova, ovo je 4. danas
Great Cornholio

#446 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by Great Cornholio »

Uglavnom preko štele, al' eto i komunisti su bili samo ljudi, a ljudi se vrlo lako kvare kad im daš moć u ruke.
fiko halimic

#447 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by fiko halimic »

vas haman u dzamiji plase tim komunistima. to su bili dobri i dobronamjerni ljudi, a kao sto je neko ranije napisao na ovoj temi, juga nije bila komunisticka drzava, nego socijalisticka. to je velika razlika.
MannaFK

#448 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by MannaFK »

Imam pitanje za ove sto su zivjeli tada, ili znaju kako je bilo.

Jel bilo ono da zenska preko one stvari medju nogama dodje do posla, promaknuca, kako se tada u komunizmu gledalo da se zensko na taj nacin probija? :-D

I cujem da je dosta ovih zvucnijih imena imalo sekretarice, koje su oni birali.. kazu mi da muzevi svjesno nisu htijeli da im zene budu sekretarice. Jel istina to ili narod baca suplju? :mrgreen:
jefferson

#449 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by jefferson »

The 51st State wrote:
jefferson wrote:

Trebao sam biti malo opsirniji sa Vas M92 model.
Moj stari je bio pravnik, tesko da je bio elita, ali hajde.
Jaran mu je bio varioc u Zeljezari.
E sad gledajuci kako radnici zive u BiH, mozes reci da su obojica bili elita s obzirom kako su zivjeli :D
madner

#450 Re: Kako su komunisti dijelili stanove?

Post by madner »

say_cheese wrote:
madner wrote: 1980 su se poceli i masovno vracati radnici iz Njemacke, ispade da se vecina nije vratila.

Inace, mozda je zemlja stagnirala ali je RBiH napredovala. :D
Istina, 80ih je bio val povratnika a zato ima i razlog. 1982 je dosla konzervativna partija na vladu i pokrenuli su program masovnog povratka. Oficijelni argument je bio zasicenje radnog trzista, a inoficijelni zelja da se kutarisu nadasve turskih imigranata. Vlada je nudila premiju od cca. 10.000 DM i isplatu penzionih doprinosa, sto je u to vrijeme bila dobra lova. Plan je propao, vracali su se mnogi ali ne Turci , sta vise, povukli su uzu i dalju rodbinu za sobom :D

Sto se tice Jugovica, mnogi su priliku iskoristili. Ljudi su tad imali oko 10 godina gastarbeiterskog staza, kuca je bila dovrsena, u prizemlju granap a ispred granapa Tamic, radno mjesto za zenu i za muza. U vecini slucajeva su i djeca, rodjena vani, bila pred polazak u skolu, pa da ih ne bi zapadnjacko drustvo 'iskvarilo', spaseni su povratkom rodnoj grudi :D Ako ti kazes, da su cak i domaci hajrovali, onda je to klasicna win-win situacija :P
Kako god, to je prvi put da se neko dobrovoljno :D vratio na ove prostore. Da ne zaboravimo, prostor Jugoslavije je bio fukara prije 200, 150 i 100 godina.
Po statistici 1988 od tih povratnika svega 2.5% je bilo bez posla.
Locked