Na stranu politiku gdje se kaze da su nam Turci, Malezijci,.. prijatelji a neprijatelji Grci, Rusi,...
Govorim o kontaktu obicnih ljudi i kako stranci reaguju na Bosnien. Bio sam na tri kontinenta u sili drzava, a jos vise razlicitih stranaca upoznao u par evropskih metropola. Dakle, nista licno, samo reakcija na koje si nacije, odakle si. Podsjecam da se medju strancima Bosanac i Bosnjak tumaci isto, vjerovatno zato sto samo Bosnjaci isticu Bosnien. Tako da se u ovoj temi Bosnien odnosi uglavnom na Bosnjake.
Turci nas gotive ali na jedan cudan nacin gdje nas smatraju dijelom svoje nacije,.. samo smo eto negdje na sjeveru zaglavili odvojeni od matice. Ali svakako srdacan kontakt i velika susretljivost. U Turskoj sam uzivao svaki put, a carobna rjec Bosna-erceg otvara sva vrata.
Iznenadili su me Grci koji su jako prijazni prema nama i srdacni, voljni za druzenje,.. Par puta sam spomenuo aktuelnu politiku, ali sam dobio uvjeravanja da nije tako u narodu. Jedan dio naroda nema pojma o geografiji, pa misli da bi pobjeda muslimana u Bosni Grcku okruzila. Naime, misle da su vec okruzeni sa Turcima i Albancima,.. i navijali su protiv Bosnjaka samo zato da ne ispadnu jos vise okruzeni.

Rusi uglavnom nemaju pojma o nikakvim Bosancima,.. ali nisam dozivio nikakvo zahladjenje niti podozrivost kada sam bolje objasnio,.. Poslije upoznavanja te prihvataju kao svog, na osnovu slavenskog jezika,.. bez obzira na vjeru,..
Poljaci, Holandjani i Cesi,.. tu vec postoji rezervisanost i distanca, cim kazes Bosnien. Isto tako i Svicarci, Talijani sto me zacudilo jer se nisam to nadao od Talijana.
Francuzi, Englezi, Spanci,.. uglavnom nemaju pojma o Bosnien, niti imaju stav, ime im nista ne znaci,.. nekima bosansko ime asocira samo na rat i stradanje pa krenu odmah sazaljivu pricu. Ali nisam dozivio niti distancu a niti srdacnost.
Irci - velika srdacnost kod onih koji znaju za Bosnien. Zapravo me i iznenadila pozitivna reakcija na Bosnien. Jednom mi jedan rece da smo mi Bosanci i Irci - "european niger's". Nisam skontao pravo znacenje, ali dovoljno da nije negativno i pored onog niger's.
Bugari i Rumuni nas smatraju ogrankom Srba,.. ali sa pozitivnom akonotacijom. Sva moja uvjeravanja da bas nije skroz isto nisu upalila, ali nema veze.
Danci, Svedjani, Norvezani,.. nas gledaju kroz krajnosti. Neki nas izuzetno cijene kao marljive, civilizovane,... i isticu kamo srece da su svi useljenici kao Bosanci. A drugi generalno mrze sve strance muslimane pa i nas u isti kos sa ostalima.
Arapi slicno kao skandinavci, u krajnostima. Veci dio nas smatra bracom kojoj treba pomoc,.. dok su drugi rezervisani jer nas smatraju nekim slijepom ulicom u islamu. Jednom me jedan upitao jeli tacno da smo "krscanski muslimani" ali mi nije znao objasniti termin.
Pakistanci, Malezijci, Indijci,.. i ostali azijati uglavnom nemaju nikakav stav i pojedini znaju samo za rat, pa te ili sazaljevaju ili postavljaju glupa pitanja.
Isto tako i Amerikanci.
Nijemci i Austrijanci,.. uglavnom srdacni i pozitivni. Cuo sam vise puta da su rezervisani i hladni prema svojim susjedima,.. ali ne prema Bosnien. Uglavnom pozitivna reakcija, i prilicno su upoznati sa nasim okolnostima.
Slovaci i Madjari.. uglavnom srdacni i pozitivni.
Ostatak svijeta uglavnom nezna puno,.. osim kroz ratne vijesti,..