Meni to lici na onu "Oni imaju voz a nas se po trojica tiskamo u taksiju."Miss RX wrote:Vrlo interesantan post.Bar za mene jer zvim u USA u radim u zdrastvu.Kao farmaceut.I ja sam verifikovala diplomu ,bilo je izuzetno tesko.Mislim da je za ljekare jos teze.Biti farmaceut ili ljekar,opste prakse ili specijalista u USA apsolutno nije lako.Mada zaradjujemo ,pogotovo za bosanske prilike velike pare ,ipak ,mislim da i nasi ljekari i farmaceut u Bi H,sasvim pristojno zive.Lacrosse wrote:Cuj, prva godina u Americi je i najteza. Moras u isto vrijeme preboliti Bosnu i osvojiti Ameriku. Meni je ta godina bila teza od ratne bilo koje, nakon toga, bitno je samo znati svoj cilj, i traziti sredstvo da ga ostvaris, korak po korak, ako je dan tezak i tebi jebeno, znaci da si sebi previse odlomio, odlomis manje, spustis metu na nesto sto je moguce ostvariti recimo - usparacu na kraju sedmice 100 dollara, umjesto - dobicu posao na super mjestu, pa tako. A na pitanje sto ti je trebalo - pogledaj sve bijelce oko sebe, sve i jednog. Svi su oni dosli od nekog. I svi su oni dosli, iz boljih zemalja nego sto je tvoja. Jer, od Bosne nema gore zemlje u Europi. Bosna se sluzi kao kazna zatvorska, kao ljuta rana, kao problem, i kao dijagnoza. Bosna te obiljezi, a da nisi ni svjestan. Bosna se zavoli, na pogresan nacin, dok ni ne znas kako da mislis, i kako da procesuiras to sve.
Evo mene, nakon 14 godina, plata $230 hiljada dollara godisnje.
Radim ko ljekar.
A o povratku?
Pa ne mogu se ja vratiti da pisem zelene recepte kao visoko kvalifikovana osoba da bi neko pio antibiotik od 1 marku, a ja imao platu od 1000 maraka? Ne mogu se ja vratiti a da cekam na neciji CT po dva mjeseca, na necije laboratorije vise od 2-3 dana, na neciji patoloski nalaz vise od 1 sedmice, ne mogu se vratiti tamo gdje moras imati stranacku pripadnost da bi bio neki lider, gdje npr. ljudi koji ne vide 1 pacijenta godisnje su oni kojih se najvise plase i boje na medicini, gdje nema inicijative da vidis danas 100 pacijanata a ne 10, gdje nema elektronskog medicinskog rekorda, gdje nema istrazivanja jer za to treba novac, gdje je akademija sva lazirana, i gdje Torabija dovode kao pocasnog gosta da on prica i vazi o necemu po fakultetima, ne mogu da se vratim tamo gdje nema lifta u bolnici pa ne mogu invalidi da odu s 2 na 4 sprat, ne mogu da se vratim tamo gdje ne smije sestra da zovne ljekara u sred noci, ne mogu da mi donose ljudi poklone i koverte, umjesto da te sistem plati, a ljudi da porezima napajaju sistem.
Ako sam se skolovao 25 godina, pa necu da radim za 1000 maraka bolan a razmisljam mogao sam u Americi zaraditi 30 hiljada maraka za isti mjesec. Ja mogu u BiH doci samo misionarski, dakle da mi organizuju misiju da dodjem mjesec dana, ambulantna kola, i da zadjem po selima pregledati narod. To bih voljeo i ne bi mi niko morao platiti nista, ali hocu da imam dostup ljekovima koji nisu samo sa zelene liste, nego daj mi fond of 20-30 hiljada maraka za ljekove, pa da idem to rasporediti gdje i kako. Ali, koce mi reci hvala? Reci ce - onoj babi dao inekciju a ovoj nije, mora da su ga tamo podmitili, ili, ovako ili onako. Druga ideja, voljeo bih u Bosnu da dodjem i otvorim hospice, volunterski. Dakle mjesto na koje dolaze ljudi da umru. Da mi je naci jedno 30 nasih ljekara vani, da se povezemo i sprovedemo to u djelo, mislim da na kraju necijeg zivota, moze se postici jako mnogo da osoba umre bez da se pati, a i da nisu familiji teret, kod nas medjutim cusnu te negdje u stranu, lezis u bolnici i cekas svoj ur, pitajuci se sto nije prije nego kasnije. Ali, ne mogu ja sam organizirati ovo, a ne mogu ni da me jebu po salterima kad imam par dana odmora.
A vjerovatno su mnogo vise rahatniji i imaju manje odgovornosti nego mi.Bez vrijedjanja.....Meni kao farmaceutu je glava u torbi i mala pogreska moze da me ukopa za cijeli zivot,kao i ljekara u USA.
Prije svega obrazovanje doktora ili farmaceuta je preskupo.Kad se zavrsi i dobije diploma krediti za skolovanje su 100.000+.Dakle to vam je odmah start.....da vracate za obrazovanje dug....Pa kad se zavrsi i pocne raditi ,kupe se bolja kola,pa kuca,kuca mora biti na boljoj lokaciji ,a ovdje se lokacija placa i te kako dobro.Ako se ima dvoje djece ,djeca se salju u privatne skole.One su strasno skupe.Dakle dok to prosjecan doktor ili farmaceut poplaca,bome i ne ostane puno od tih silnih doalra.Jer ovo je Amerika i koliko daje pokusava i da uzme.
A pacijenti nemaju nikakvog respekta.Ja i dalje mislim da da sam ostala na tim podrucjima bila bi mozda mnogo vise rahatnija nego ovdje gdje sam.Medjutim,povratak je tezak,jer zaista treba se seliti,mijenjati navike,komplikacije ,ne razumjevanje vecine kad se dijaspora vraca,sve to boli....Ukratko ovo je moja prica.....
I mislim da svako ima svoju nafaku ,pa mnogi ljudi lijepo zive i na tim podrucijima mada nisu u dijaspori.
Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv mladih
-
detroit-mercy
#401 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml
-
detroit-mercy
#402 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml
U redu je to ali onda nemoj da izrazavas sumnju ako nesto neznasNokija wrote:detroit-mercy wrote:Ne izrazavaj sumnju ako ne znasNokija wrote:[
"Ja sam inace dobar cov'ek, al kad ja poludim...", sto bi rekao rahmetli Zoran Radmilovic i ja![]()
![]()
![]()
Dakle ja stvarno ludim na ovakve komentare. Ja odobravam svaku kritiku, ali kad je ona konstruktivna i argumentovana. Na ovu kolicinu bljuvotina moram da odgovorim.
Cestitam na uspjesnoj karijeri, i zelim i ubuduce puno uspjeha. Ipak, sumnjam da zaradjujes 230.000 hiljada eura godisnje. Uspjesan ljekar specijalista u USA zaradjuje pola od toga, i to nakon 14 godina uspjesnog rada. Osim ako vec nisi CEO neke Mayo klinike. A da jesi, "ispo" bi kao licnost dana u Avazu, pa bi te mi svi znali![]()
Za ljekara i intelektualca imas jako ogranicen horizont. Da si i jedan jedini dan dan poveo u BH zdravstvu ne bi pisao tolike gluposti. Da se ogradim, nisam advokat BH zdravsta i ne radim u istom. Dakle, da je nase zdravstvo za kritiku jeste, ali malo se upoznaj sa detaljima i sustinom problema. U federaciji je uposleno nako odokoa 500.000 ljudi. A zivi i lijeci se isto nako odoka 2.500.000 ljudi. Dakle, pola miliona radi i uplacuje doprinose (pretpostavimo da se radi o idealnoj situaciji u kojoj poslodavci izmiruju svoje obaveze), i finansira zdravstveni sustav u kojem se lijeci 2,5 milinona. Od toga je broj penzionera haman pa jest jednako beskonacno. I oni su ti koji najcese posjecuju ljekare. Ali ti si ljekar i to najbolje znas. Znas da je demografija i kod nas i svugdje u svjetu takva da ljudi sve duze zive i vjerovatnoca da ce oboljeti od recimo karcinoma se iz godine u godinu povecava. Sad vec se konstatuje da svaka 10 zena oboli od karcinoma dojke. A znas i da su onkoloske terapije najskuplje. No dobro, to sad nije vazno.
Dakle kad se u relaciju stave finansijske mogucnosti naseg zdravstvenog sistema i potrebe naseg drustva za zdravstvenim uslugama, onda je svakom normalnom covjeku jasno da imamo vise nego dobru medicinsku infrastrukturu.
Za ilustraciju, u Njemackoj uplacuje oko 50.000.000 uposlenika u drzavnu zdravstveno osiguranje, a ima ih ukupno 80.000.000. Dakle, jedan BH osiguranik lijeci sebe i jos 4 neosigurane osobe. Jedan njemacki osiguranik lijeci sebe i 0,6 druge neosigurane osobe. Kao sto ocito ne znas, nas princip finansiranja medicinskih usluga je baziran na principu solidarnosti. Kao uostalom i njemacki. Da li razumijes?
Dosta stvari koje si naveo iz svakodnevne prakse nisu jednostavno tacni. No o tome ne zelim polemisati. Opet samo za ilustraciju kako je u Njemackoj:
-Na obicni nalaz krvi ceka 2-3 dana.
-Obicna blomba kod zubara kosta 60-80 eura. A ima se osiguranje.
-Na MRT, TC i ostale sofisticirane stvari se takodje ceka. I svugdje u svijetu se ceka!!!!!!!!
-Kad zelis zakazati termin kod ljekara prvo te pitaju da li si privatno ili „drzavno“ osiguran. Ako si „drzavno“ osiguran, onda moras cekati (i par mjeseci), narocito pregled kod ortopeda.
Druga je stvar sto je nas svijet cudan, pa mu je tesko zakazati termin i cekati na njega, nego ponese sestri kesu boba ne bi li je ova prije narucila. I druga je stvar sto nas svijet odmah hoce da ga pregleda ni manje ni vise nego sef klinike, pa i kad ga komarac ubode. I sta mislis kako je raditi sa nasim svijetom?
Da se razumijemo, ne branim ni zdravstvo ni ljekare. Naprotiv, mogu ich kritikovati od sad pa dogodine. Ali koliko para, toliko muzike!!!!!!!!!!!!
Za tvoju informacju mi imamo, opet kazem obzirom na nase skromne mogucnosti, jako razvijenu paliativnu medicinu i gerijatriju. I kod nas jos uvijek postoje familije koje svoje roditelje i bliznje njeguju, i koji im nisu, da te citiram „na teretu“. Za razliku od zapada.
Ne bih da te vrijedjam, ali ova tvoja prica je tako nezrela. Pitam se gdje li to ti ordiniras?, nursevi zaradjuju izmedju 50-70 hiljada dolara godisnje a doktori nakon residency od 180-250 hiljki, zavisno u kojem su polju. O specijalistima necemo ni pricati
ali zaradjuju jako mnogo.
Iskreno receno, uopste me ne zanim koliko ko zaradjue. Za mene je krajnje neukusno razbacivati se sa nekim ciframa, a narocito to sve porediti sa BH prilikama. I obicno se hvale oni koji o tim stvarima samo sanjaju![]()
A doticni je fakat pokazao svoju zrelost u svom drugom postu.
-
detroit-mercy
#403 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml
Ma ja, jos ako se uz to vozi Chevy Tahoe ili Escalade i piju vina od $100 po flasi naravno da malo ostajeTrebam te wrote:Miss Rx fino napisan post, zaradjuje se vise ali su i troskovi mnogo veci. Kako si nabrojala u postu, u koliko placas sve obaveze i privatne skole djeci tebi na kraju vrlo malo ostane...
Jos bi se trebalo i kakve hedije prikupiti
-
detroit-mercy
#404 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml
Navedi me u koje drzave Ameri bjezeandromeda101 wrote:Nego detroit, kako situacija "in states", primjetio sam da dosta Amerikanaca bježi iz USA i traži posla u drugim državama?detroit-mercy wrote: Ne izrazavaj sumnju ako ne znas, nursevi zaradjuju izmedju 50-70 hiljada dolara godisnje a doktori nakon residency od 180-250 hiljki, zavisno u kojem su polju. O specijalistima necemo ni pricati
Isto dosta Španaca, Iraca a o Grcima da ne pričam.
Iskreno, situacija nije losa, nezaposlenost je generalno oko 8.5% ako si sa faxom onda taj procenat pada na nekih 4%. U ovih 4% ti je najvise onih sa filozofijom, socijologijom i drugim naukama.
Nekretnine nikada jeftinije, krediti na nekretnine nikada povoljniji, suma sumarum
-
detroit-mercy
#405 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml
Ako radis za bolnicu, bolnica placa osiguranje ako drzis svoju praksu onda placas ti ali moras onda skontati da ne radis vise za 250 hiljada na godinu nego su cifre mnogo veceandromeda101 wrote:A najviše me čudi da ovi kofol neki doktori ovo nisu ni spomenuli, a ja koji nisam doktor to znam.
- Miss RX
#406 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml
detroit-mercy wrote:Ma ja, jos ako se uz to vozi Chevy Tahoe ili Escalade i piju vina od $100 po flasi naravno da malo ostajeTrebam te wrote:Miss Rx fino napisan post, zaradjuje se vise ali su i troskovi mnogo veci. Kako si nabrojala u postu, u koliko placas sve obaveze i privatne skole djeci tebi na kraju vrlo malo ostane...
.
Jos bi se trebalo i kakve hedije prikupiti.
Last edited by Miss RX on 18/07/2012 17:20, edited 1 time in total.
-
juzna_strana
#407 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml
Moj prijateljski savjet ljudima u dijaspori je da dobro promisle ukoliko se zele vratiti.
I da se vrate u BiH samo ako imaju mogucnost da opet odu u zemlju u kojoj su do povratka zivjeli.
U bilo kojem drugom slucaju povratak je velika greska,po mom skromnom sudu..
I da se vrate u BiH samo ako imaju mogucnost da opet odu u zemlju u kojoj su do povratka zivjeli.
U bilo kojem drugom slucaju povratak je velika greska,po mom skromnom sudu..
-
detroit-mercy
#408 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml
Ako si farmaceut i ako jos imas habija koji radi onda se ne brinem za tebe, vjerovatno zivis prilicno dobroMiss RX wrote:detroit-mercy wrote:Ma ja, jos ako se uz to vozi Chevy Tahoe ili Escalade i piju vina od $100 po flasi naravno da malo ostajeTrebam te wrote:Miss Rx fino napisan post, zaradjuje se vise ali su i troskovi mnogo veci. Kako si nabrojala u postu, u koliko placas sve obaveze i privatne skole djeci tebi na kraju vrlo malo ostane...
.
Jos bi se trebalo i kakve hedije prikupiti.
Ne ,ne vozim skupa kola niti pijem vina od 100$.Pijem vina od 10$a vozim kola od 20.000$.Sasvim projecna cijena.A ne trebam hedije....Samo kazem da u BiH ima jedan sloj ljudi ,doduse mali,koji zaista lijeop zivi.A ako zivis u Americi onda znas koliko je sirotinje i u Americi.....I ovde srednja klasa ne zivi vise dobro kao nekada....Kriza je svjetska....Mislim da svako ko ima priliku treba da dodje i da sam procijeni sta hoce u zivotu.A da je lako bilo gdje ,nije....pozdrav.
- Miss RX
#409 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml
Detroid-mercy,cifre su velike ali moja jedna greska,radim ,na primjer,jedan od mojih poslova na infuzijama za bebe,jedna greska,zavrsava u zatvoru.....mislim ja zavrsavam u zatvoru i uzimanje licence...Mi u bolnicama nemamo osiguranje vec ga ja privatno placam,da radim za chain pharmacy oni placaju troskove ,ali vjeruj da poslije toga licenca mi bi bila suspendovana ili cak oduzeta,a poslije toga vise niko mi ne bi dao posao.....Kontas,kolika je odgovornost?detroit-mercy wrote:Ako radis za bolnicu, bolnica placa osiguranje ako drzis svoju praksu onda placas ti ali moras onda skontati da ne radis vise za 250 hiljada na godinu nego su cifre mnogo veceandromeda101 wrote:A najviše me čudi da ovi kofol neki doktori ovo nisu ni spomenuli, a ja koji nisam doktor to znam..
-
Nokija
#410 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml
U redu je to ali onda nemoj da izrazavas sumnju ako nesto neznas
.[/quote]
Pa kad sam u nesto sigurna nemam sumnju, nego znam sa sigurnoscu
Nejse, u USA sam bila samo par puta u posjeti. I po onome sto sam tamo cula, sumnjam da prosjecan ljekar zaradjuje 230.000. Dobar specijalista na prestiznoj klinica da, ali za sve drugo i dalje sumnjam.
Zarada nije bila poenta mog posta.
Izvinjavam se, najgore je poluznanje
Nejse, u USA sam bila samo par puta u posjeti. I po onome sto sam tamo cula, sumnjam da prosjecan ljekar zaradjuje 230.000. Dobar specijalista na prestiznoj klinica da, ali za sve drugo i dalje sumnjam.
-
RtrnOfSalisbury
#411 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml
... ako je gazdarica ko telefon .... ejvala ! super ga napisa. sc
-
detroit-mercy
#412 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml
Nokija wrote:U redu je to ali onda nemoj da izrazavas sumnju ako nesto neznas.
Krivo si cula
Mada mozda si u pravu, zarade se krecu od 180-250 hiljada, sto mu u prosjeku dodje 215 hiljada
- andromeda101
#413 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml
Možda zato što sam imao priliku pričati s dosta Yenkee-ja, koji se bore i glavom i kapom da ostanu u stranim državama u koje su došli.detroit-mercy wrote:Navedi me u koje drzave Ameri bjezeandromeda101 wrote:Nego detroit, kako situacija "in states", primjetio sam da dosta Amerikanaca bježi iz USA i traži posla u drugim državama?detroit-mercy wrote: Ne izrazavaj sumnju ako ne znas, nursevi zaradjuju izmedju 50-70 hiljada dolara godisnje a doktori nakon residency od 180-250 hiljki, zavisno u kojem su polju. O specijalistima necemo ni pricati
Isto dosta Španaca, Iraca a o Grcima da ne pričam..
Iskreno, situacija nije losa, nezaposlenost je generalno oko 8.5% ako si sa faxom onda taj procenat pada na nekih 4%. U ovih 4% ti je najvise onih sa filozofijom, socijologijom i drugim naukama.
Nekretnine nikada jeftinije, krediti na nekretnine nikada povoljniji, suma sumarumnije uopste lose. Sve zavisi od tebe, kako se snadjes.
Taj je trend postao veoma očigledan u zadnjih 2-3 godine.
Svi, ama svi s kojima sam pričao se jadaju kako se teško radi za male pare i ako uspiju naći posao.
Eto zašto.
Ako si iz Detroita, ko što ime navodi, pa to ti je ako ne znaš mrtav grad.
Ford i General Motors kaput, narod bankrotirao i stoje kuće napuštene kao u gradu duhova.
Ako se već hvališ o nekretninama.
Bilo je onih koji su mislili ušićariti na jeftinim cjenama tamo, čak dolazili iz inostranstva i kupovali kuće.
Međutim taj grad je kako sam čuo mrtav i svi pametni bježe iz tog grada. Tako se makar priča.
Nezaposlenost je mala pošto se i part-time zaposleni ne ubrajaju u nezaposlene.
Ljudi kombinuju više part-time job-ova da bi mogli dignuti glavu iznad vode.
O sirotinji širom Amerike da i ne pričamo.
Koliki vam je godišnji u Americi kad vam je tako sjajno?
- andromeda101
#414 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml
Kod Amerikanaca me je iznenadilo koliko su pro-aktivni, borbenog duha i koliko im je stalo da očuvaju posao i ostanu u državi u kojim sam ih susretao.
Kažem ja njima, baš bi volio da posjetim USA, kažu oni meni, trebao si prije ove ekonomske krize, sad je shit.
Kažem ja u sebi, onda je bolje da odem do Brazila i Južne Amerike.
A što se tiče požrtvovanosti da ostanu na poslu i da im se produži contract, ama nude se ko cigani.
Mislim se "jadno šta bi od one nake Amerike".
Kažem ja njima, baš bi volio da posjetim USA, kažu oni meni, trebao si prije ove ekonomske krize, sad je shit.
Kažem ja u sebi, onda je bolje da odem do Brazila i Južne Amerike.
A što se tiče požrtvovanosti da ostanu na poslu i da im se produži contract, ama nude se ko cigani.
Mislim se "jadno šta bi od one nake Amerike".
- andromeda101
#415 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml
E sad ne znam da li si ti Americi ili nisi, ili si u nekoj fabrici pa ti ljudi pune mozak svim i svačim, rekla kazala, ne znam.
Meni ih bilo žao vidjeti, sjetio se naših kad su bili u Njemačkoj na Duldungu za vrijeme rata u BiH.
Ražalilo mi se, kad sam ih vidio kako se koprcaju da im produže contract.
Jadno.
Meni ih bilo žao vidjeti, sjetio se naših kad su bili u Njemačkoj na Duldungu za vrijeme rata u BiH.
Jadno.
Last edited by andromeda101 on 18/07/2012 19:09, edited 2 times in total.
-
Nokija
#416 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml
[/quote]
Krivo si cula
. Dobar specijalista na prestiznoj klinici, dodaj jos jednu nulu
.
Mada mozda si u pravu, zarade se krecu od 180-250 hiljada, sto mu u prosjeku dodje 215 hiljada
.[/quote]
Izvinjavam se opet
Nek zaradjuje kolko god ko hoce. Ja samo ne mogu tih komentara. Ja zaradjujem silnu lovu i kako cu se ja vratiti da zaradjuem 1000 km i sve korumpirano i sve vako i sve nako. To je skroz neozbiljna prica. Upravo zbog ovakvih nadmenih likova je image dijaspore los.
Cinjenica je da je stanje u BH kriticno. To niko ne porice. I niko ne tjera nikoga sa sidje sa konja na magarca. Iako su meni magarci draze zivotinje od konja
Ali to nije tema.
Vidim da neki ovdje pisu da se dijaspora vrati sa nekim kapitalom i otvara radna mjesta i sl. To je tako nerealno. Pa vecina ljudi u dijaspori su ljudi iz ruralnih dijelova, lose obrazovani, rade lose poslove, lose integrisani u drustvo u kojem zive. I oni se i nemaju gdje vratiti. Istina, njihova djeca su se skolovala u dijaspori i sigurno imaju bolje pozicije, ali oni BH poznaju samo iz ugla svojih roditelja. A to je vrlo suzeno vidjenje.
Pozitivan efekat bi se desio kad bi se vracali ljudi koji su manjina u dijaspori. A to su ljudi koji su obrazovani, imaju dobre poslove, dobre kontakte, dobre ideje i nesto malo kapitala. Kapital uopste nije presudan. Presudno je da su se oni zasitili zapada i da im nedostaju neke druge stvari. I to sve nije moguce u nekim masovnim dimenzija, nego pojedinacno.

Krivo si cula
Izvinjavam se opet
Nek zaradjuje kolko god ko hoce. Ja samo ne mogu tih komentara. Ja zaradjujem silnu lovu i kako cu se ja vratiti da zaradjuem 1000 km i sve korumpirano i sve vako i sve nako. To je skroz neozbiljna prica. Upravo zbog ovakvih nadmenih likova je image dijaspore los.
Cinjenica je da je stanje u BH kriticno. To niko ne porice. I niko ne tjera nikoga sa sidje sa konja na magarca. Iako su meni magarci draze zivotinje od konja
Vidim da neki ovdje pisu da se dijaspora vrati sa nekim kapitalom i otvara radna mjesta i sl. To je tako nerealno. Pa vecina ljudi u dijaspori su ljudi iz ruralnih dijelova, lose obrazovani, rade lose poslove, lose integrisani u drustvo u kojem zive. I oni se i nemaju gdje vratiti. Istina, njihova djeca su se skolovala u dijaspori i sigurno imaju bolje pozicije, ali oni BH poznaju samo iz ugla svojih roditelja. A to je vrlo suzeno vidjenje.
Pozitivan efekat bi se desio kad bi se vracali ljudi koji su manjina u dijaspori. A to su ljudi koji su obrazovani, imaju dobre poslove, dobre kontakte, dobre ideje i nesto malo kapitala. Kapital uopste nije presudan. Presudno je da su se oni zasitili zapada i da im nedostaju neke druge stvari. I to sve nije moguce u nekim masovnim dimenzija, nego pojedinacno.
- andromeda101
#417 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml
Prije rata su u inostranstvo većinom odlazili semi-školovani ljudi.Nokija wrote: Izvinjavam se opet![]()
Cinjenica je da je stanje u BH kriticno. To niko ne porice. I niko ne tjera nikoga sa sidje sa konja na magarca. Iako su meni magarci draze zivotinje od konjaAli to nije tema.
Za vrijeme rata i poslije rata odlazili su svi koji su htjeli i mogli.
A najviše ih je ošlo za vrijeme rata i poslije rata, tako da su oni prije rata manjina.
-
Nokija
#418 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml
Prije rata su u inostranstvo većinom odlazili semi-školovani ljudi.
A najviše ih je ošlo za vrijeme rata i poslije rata, tako da su oni prije rata manjina.[/quote]
Ne govorim o migraciji prije rata. To nije dijaspora. To su gastarbajteri.
Govorim o ljudima koji su protjerani i zavrsili negdje po bijelom svijetu.
A najviše ih je ošlo za vrijeme rata i poslije rata, tako da su oni prije rata manjina.[/quote]
- andromeda101
#419 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml
Začudio bi se kakvom inteligentnom, školovanom i obučenom armijom profesionalaca raspolažemo.Nokija wrote:andromeda101 wrote:Prije rata su u inostranstvo većinom odlazili semi-školovani ljudi.
A najviše ih je ošlo za vrijeme rata i poslije rata, tako da su oni prije rata manjina.
A ima i onih pijanica, kockara itd...ukratko propalica i budala kao i svugdje. Njih ti je uvijek 10% minimum. Ti su brate trebali ostati u BiH ne znam što su i izlazili.
Od električara, mehaničara, pa do programera, doktora, pravnika i menadžera. Pod zanimanjima koje sam naveo, podrazumijevam da su kvalifikovani da rade te poslove u državama u kojim su, i rade ih.
- Miss RX
#420 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml
Ja nemam previse vremena da diskutujem na forumu ,pa da ti ovdje napisem ,da si ti prilicno sagledao situaciju u USA.Ja i pored svega mislim da moje kolege mnogo rahatnije zive,opustenije,imaju vise vremena kao i godisnjih.andromeda101 wrote:E sad ne znam da li si ti Americi ili nisi, ili si u nekoj fabrici pa ti ljudi pune mozak svim i svačim, rekla kazala, ne znam.
Jadno.
Mislim da nije bilo rata niko pametan ne bi isao od kuce...jer ipak kod kuce je najbolje.
-
Nokija
#421 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml
Začudio bi se kakvom inteligentnom, školovanom i obučenom armijom profesionalaca raspolažemo.
A ima i onih pijanica, kockara itd...ukratko propalica i budala kao i svugdje. Njih ti je uvijek 10% minimum. Ti su brate trebali ostati u BiH ne znam što su i izlazili.
Od električara, mehaničara, pa do programera, doktora, pravnika i menadžera. Pod zanimanjima koje sam naveo, podrazumijevam da su kvalifikovani da rade te poslove u državama u kojim su, i rade ih.[/quote]
Ne cudim se ja tome, znam ja da ima i takvih. Ali to je manjina. Ja govorim o vecini. A vecina je na zalost onakva kakvu sam vec opisala. To ne znaci da su to losi ljudi, naprotiv. Ja samo kazem da se od takvih ljudi ne mogu ocekivati neke fundamentalne promjene. Oni sigurno pomazu svoje porodice koliko mogu, i to je jako puno.
Od električara, mehaničara, pa do programera, doktora, pravnika i menadžera. Pod zanimanjima koje sam naveo, podrazumijevam da su kvalifikovani da rade te poslove u državama u kojim su, i rade ih.[/quote]
Ne cudim se ja tome, znam ja da ima i takvih. Ali to je manjina. Ja govorim o vecini. A vecina je na zalost onakva kakvu sam vec opisala. To ne znaci da su to losi ljudi, naprotiv. Ja samo kazem da se od takvih ljudi ne mogu ocekivati neke fundamentalne promjene. Oni sigurno pomazu svoje porodice koliko mogu, i to je jako puno.
-
detroit-mercy
#422 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml
Pa ako mislis da zive rahatnije, sto se onda ne vratisMiss RX wrote:Ja nemam previse vremena da diskutujem na forumu ,pa da ti ovdje napisem ,da si ti prilicno sagledao situaciju u USA.Ja i pored svega mislim da moje kolege mnogo rahatnije zive,opustenije,imaju vise vremena kao i godisnjih.andromeda101 wrote:E sad ne znam da li si ti Americi ili nisi, ili si u nekoj fabrici pa ti ljudi pune mozak svim i svačim, rekla kazala, ne znam.
Jadno.
Mislim da nije bilo rata niko pametan ne bi isao od kuce...jer ipak kod kuce je najbolje.
Glede, komentara kolege ne bih se previse osvrtao, jer personalna vidjenja situacije nisu mjerodavna.
Jednostavan zbir migracija iz jedne zemlje i migracija u istu zemlju daju ipak nesto mjerodavniju sliku o cijeloj situaciji.
Nesto ne vidim da su Ameri navalili preko Rio Grandea ili velikih jezera da migriraju u susjedne zemlje. Kao sto ne vidim da sa Aljaske bjeze u Rusiju
-
detroit-mercy
#423 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml
Krivo si culaNokija wrote:Pa kad sam u nesto sigurna nemam sumnju, nego znam sa sigurnoscu![]()
Izvinjavam se opet
Upravo u ovome ti lezi sustina svega
-
Nokija
#424 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml
Upravo u ovome ti lezi sustina svega
koliko zaradjujes. Ako mislis da ce se neko vratiti na par stotina maraka zarad rahatluka
onda se grdno varas. Ako mislis da ces odliv mladih zaustaviti sa par stoja plate i opstom nesigurnoscu opet se varas. Na kraju i sama realnost ti pokazuje u kojem pravcu se krecu migracije
. Zanemarivati tu neku finansijsku stranu migracija mogu samo osobe koje ne zele da uvide realnost, a relnost je da nemas ekonomskog napretka u BiH i da ga u dogledno vrijeme neces vidjeti
. Sva ta prica, ja cuo ima tamo sirotinje, ja cuo ovo, ja cuo ono je obicna prdimahovina. Svaka osoba koja je i vani a i u BiH sagleda na kraju sta zaradjuje, koliko trosi, kakav kvalitet zivota ima i koje so joj perspektive u budcnosti i na osnovu toga donosi odluku da li se pokrenuti ili ne. O romantizmu i patriotizum se moze pricati ali na neki drugim temama
.[/quote]
Znaci
Moja poenta je u tonu i nacinu na koji je ovaj doticni poredio sebe u USA i sebe dole. I njegovo pljuvanje po BH i zdravstvu u istoj. Pa kako se moze porediti USA i BH, i plata u USA i plata u BH????? Smijesno. Ja cijelo vrijeme pricam o ovom nadmenom stavu pojedinih dijasporaca, ciji smo eklatantni primjer vidjeli.
Svako treba da odvaga sta mu je vaznije u zivotu i time se vodi. Ja samo ne podnosim pljuvanje po BH. Jednostavno ne podnosim. Nije to nikakav moj patriotizam, nostalgija niti romantizam. Niti mi je Sarajevo najljepsi grad na svijetu, niti su mi cevapi vrhunac kulinarskog uzitka, niti mi je sarajevski humor vrhunac socijalnog uzitka. Ali Bosna je takva kakva je, mi druge drzave nemamo. I zbog svih dobrih ljudi koji dole zive krajnje je neukusno uvijek se osvrtati samo na ono sto ne valja.
Znaci
Moja poenta je u tonu i nacinu na koji je ovaj doticni poredio sebe u USA i sebe dole. I njegovo pljuvanje po BH i zdravstvu u istoj. Pa kako se moze porediti USA i BH, i plata u USA i plata u BH????? Smijesno. Ja cijelo vrijeme pricam o ovom nadmenom stavu pojedinih dijasporaca, ciji smo eklatantni primjer vidjeli.
Svako treba da odvaga sta mu je vaznije u zivotu i time se vodi. Ja samo ne podnosim pljuvanje po BH. Jednostavno ne podnosim. Nije to nikakav moj patriotizam, nostalgija niti romantizam. Niti mi je Sarajevo najljepsi grad na svijetu, niti su mi cevapi vrhunac kulinarskog uzitka, niti mi je sarajevski humor vrhunac socijalnog uzitka. Ali Bosna je takva kakva je, mi druge drzave nemamo. I zbog svih dobrih ljudi koji dole zive krajnje je neukusno uvijek se osvrtati samo na ono sto ne valja.
-
staradis
#425 Re: Kako stimulisati povratak dijaspore i stopirati odliv ml
Ja samo znam da radim vec 4 godine i studiram.Faks skoro gotov radio sve i svasta i u uspjesnim i nikakvih poslovima i kompanijama.Muka mi je od svega nigdje me nema slabo sta postigao.