Kako spojiti dva racunara na jedan internet?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

mala_banana
Posts: 47
Joined: 08/11/2009 21:34

Kako spojiti dva racunara na jedan internet?

Post by mala_banana » 08/11/2009 21:38

Eh... naslov sve kaze... znaci zanima me kako spojiti dva racunara na jedan internet? Mislim na ovaj kablovksi internet... jel pomocu router-a, switch-a ili preko LAN-a ili ima jos neki nacin...? Ko se razumije nek mi malo objasni to detaljnije :) Unaprijed hvala!


User avatar
gentoo
System
Posts: 1483
Joined: 05/01/2008 12:10
Location: Ze
Has thanked: 4 times
Been thanked: 10 times
Contact:

Re: Kako spojiti dva racunara na jedan internet?

Post by gentoo » 08/11/2009 21:56

Sve tri navedene opcije su manje-vise moguce i ispravne :mrgreen: . Ja u ovakvim situacijama obicno volim reci "plati cevape nekom ko zna i sve gotovo za 10 min"

User avatar
Big Boy
Posts: 1090
Joined: 16/02/2008 03:49
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

Re: Kako spojiti dva racunara na jedan internet?

Post by Big Boy » 08/11/2009 22:27

Najjednostavnije ti je preko HUB-a, posto ti ne treba nista komplikovanije. Switch ili router su takodje opcije ali ces za njih dati vise para a nude ti stvari koje tebi u kucnoj mrezi obicno ne trebaju.

User avatar
Big Boy
Posts: 1090
Joined: 16/02/2008 03:49
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

Re: Kako spojiti dva racunara na jedan internet?

Post by Big Boy » 08/11/2009 22:34

Jos da dodam... ako imas jedan racunar s dvije mrezne kartice, izvodljivo je i da tako dijelis konekciju. Samo sto ce ti taj komp s dvije kartice morati biti upaljen da bi onaj drugi imao konekciju.

User avatar
Gile Šampion
Posts: 639
Joined: 24/08/2007 22:57

Re: Kako spojiti dva racunara na jedan internet?

Post by Gile Šampion » 08/11/2009 22:40

Big Boy wrote:Najjednostavnije ti je preko HUB-a, posto ti ne treba nista komplikovanije. Switch ili router su takodje opcije ali ces za njih dati vise para a nude ti stvari koje tebi u kucnoj mrezi obicno ne trebaju.



Haj mi Tita ti objasni razliku izmedju switcha i HUB-a? :)

A mozes spojiti 2 racunara na ''jedan internet'' kako god hoćeš,i kako ti je isplativije,i kako znaš,i zavisno šta hoćeš da imaš,i td.itd...:)

Najbolja ti je opcija switch...nekih 15-20 KM daš i rahat:)

User avatar
ofr
Posts: 10412
Joined: 24/05/2009 13:35
Location: Tamo gdje me vole

Re: Kako spojiti dva racunara na jedan internet?

Post by ofr » 08/11/2009 22:55

Kakav ba hub, zar se to još prodaje? :D Switch haveru naravno jer on za razliku od hub-a eliminiše bespotreban promet na mreži, odnosno promet koji nije namjenjen svima, te pušta pakete samo onome hostu kome treba da ide dok hub šalje svim hostovima na mreži i oni odbijaju te pakete ako nisu za njih. Najbolje bi ti bilo da uzmeš neki ruter (nisu ni oni skupi) iz razloga što u toj varijanti ne mora biti upaljen prvi računar da bi drugi išao na internet, jer ruter sam okida kada bilo koji od računara želi na net, a osim toga dobit ćeš i hardware-ski firewall sa ruterom. Ima tu malko da se poklika, pa se javi kad dođeš do tog koraka :bih:

User avatar
_tulumba_
Posts: 687
Joined: 07/04/2008 17:52

Re: Kako spojiti dva racunara na jedan internet?

Post by _tulumba_ » 08/11/2009 22:57

mala_banana wrote:Eh... naslov sve kaze... znaci zanima me kako spojiti dva racunara na jedan internet? Mislim na ovaj kablovksi internet... jel pomocu router-a, switch-a ili preko LAN-a ili ima jos neki nacin...? Ko se razumije nek mi malo objasni to detaljnije :) Unaprijed hvala!


Ne znam konkretno na koji kablovski net mislis, tj. kojeg operatera al' iz licnog iskustva mogu reci da sam se ja napatio sa switchem prilikom pokusaja da podijelim konekciju na Telekabel-ovom netu (Zenica) i nisam uspio. Sve zivo probao, zvao ljude iz njihovog servisa pitao do cega je, da bi mi na kraju neku lik iz servisa rekao, ne moze se nas net dijeliti swithcem :?
Kupio ruter i za samo 5 min. rjesio problem. Stoga, da se ne bi zezao sa tim glupostima, switch fazoni, ruter definitivno!Nece ti pucati konekcija, a sa switchem je izvjesnije da hoce.Ruter je skuplji ali je i bolje rjesenje.
Uz ruter koji sam ja kupio, D link sa 4 izlaza, (prije par mjeseci bio oko 60 KM )dodje instalacioni CD, pratis korake gdje ti je bukvalno nacrtano i objasnjeno kad, kako i sta da prikopcas, nema glavobolje niti moras nekog zvati da ti to radi niti ista placati. Ako djelis net pa hoces recimo 2 laptopa, tj. bezicnu konekciju, onda je naravno i ruter skuplji, nekih 90 KM. Znaju ovi informaticari sigurno tacnije..
Sretno!

p.s. sta ti Hakazvaka kaze, to ti je zadnje i najispravnije. :)

User avatar
Big Boy
Posts: 1090
Joined: 16/02/2008 03:49
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

Re: Kako spojiti dva racunara na jedan internet?

Post by Big Boy » 08/11/2009 23:05

Gile Šampion wrote:Haj mi Tita ti objasni razliku izmedju switcha i HUB-a? :)


Hub je centralni uređaj za povezivanje računara u zvjezdastu topologiju, i dijeli se na aktivne i pasivne hubove. Pasivni razvodnik ni na koji način ne obrađuje podatak. Aktivni razvodnik obnavlja signal (ponekad se naziva repetitor) i održava potrebnu snagu signala. Neki razvodnici također mogu preuzeti ulogu mrežnih mostova, usmjerivača ili skretnica.

Većina razvodnika je aktivna, to jest, oni obnavljaju signal i prosljeđuju signal na isti način kao i repetiror. Pošto razvodnici obično imaju od osam priključaka ponekad ih nazivaju i repetitori s više priključaka.

Hub spaja više uređaja te tako pravi mrežu između dva ili više računara. Svaki uređaj prikopčan na hub dijeli iste adrese. Mrežni resursi se dijele na sve računare koji su u mreži, za razliku od switcha koji omogućava dodijeljivanje. Hub se obično koristi za manje kućne mreže, obično za 3 i više računara, jer dva računara je moguće spojiti i sa crossover kablom koji će direktno spojiti dvije mrežne kartice odnosno računare.

http://bs.wikipedia.org/wiki/Hub


Switch je uređaj koji upravlja protok podataka između dijelova lokalne mreže (LAN). Za razliku od hub-a, switch dijeli mrežni promet te ga šalje na određena odredišta, dok hub šalje podatke na sve uređaje koji su u mreži. Koristi se za mreže srednje veličine, jer je bolji i efikasniji od hub-a. Switch daje računaru punu brzinu jedne konekcije (recimo 10 Mbps) ako je to moguće, dok računari prikopčani na hub dobijaju samo dio te konekcije što bi bilo neupotrebljivo ako bi se radilo o većem broju računara, pogotovu ako se radi o prijenosu većih datoteka.

http://bs.wikipedia.org/wiki/Switch

User avatar
hakazvaka
Forum administrator
Posts: 6313
Joined: 11/02/2008 09:27
Location: $_SESSION[]
Contact:

Re: Kako spojiti dva racunara na jedan internet?

Post by hakazvaka » 08/11/2009 23:57

uradi ovo sto ti je tuljumba rekao.

Ruter je jednostavan uredjaj koji nije preko 80-100KM, a switch provjereno ne radi na ELOB, a sada najvjerovatnije ni na HS (uveli su staticne IP).

takodjer preporucujem ti Linksys ruter (kod mene je taj nasiroko hvaljeni Dlink 524, i ne radi mu wireless)

mala_banana
Posts: 47
Joined: 08/11/2009 21:34

Re: Kako spojiti dva racunara na jedan internet?

Post by mala_banana » 09/11/2009 00:44

znaci samo da ruter kupim... ok kad kupim ruter javim vam se :)

a da... cuo sam da mi uz ruter treba i switch dok neki kazu da ne treba... pa sta sad, treba ili ne treba :D

User avatar
hakazvaka
Forum administrator
Posts: 6313
Joined: 11/02/2008 09:27
Location: $_SESSION[]
Contact:

Re: Kako spojiti dva racunara na jedan internet?

Post by hakazvaka » 09/11/2009 00:47

mala_banana wrote:znaci samo da ruter kupim... ok kad kupim ruter javim vam se :)

a da... cuo sam da mi uz ruter treba i switch dok neki kazu da ne treba... pa sta sad, treba ili ne treba :D

ne treba ;)

mala_banana
Posts: 47
Joined: 08/11/2009 21:34

Re: Kako spojiti dva racunara na jedan internet?

Post by mala_banana » 09/11/2009 00:48

Naziv: D-Link DI-524 Wireless Router

Stanje:
D-Link DI-524, Wireless Router, ADSL/Cable/, WAN 1x 10/100Mbps, LAN 4x10/100Mbps, 11/54 Mbps, 802.11b/g, Napajanje vanjski adapter

kakav je ovo router, jel mi ovaj moze pomoci...a rijec je o kablovskoj hs

User avatar
hakazvaka
Forum administrator
Posts: 6313
Joined: 11/02/2008 09:27
Location: $_SESSION[]
Contact:

Re: Kako spojiti dva racunara na jedan internet?

Post by hakazvaka » 09/11/2009 00:52

mala_banana wrote:Naziv: D-Link DI-524 Wireless Router

Stanje:
D-Link DI-524, Wireless Router, ADSL/Cable/, WAN 1x 10/100Mbps, LAN 4x10/100Mbps, 11/54 Mbps, 802.11b/g, Napajanje vanjski adapter

kakav je ovo router, jel mi ovaj moze pomoci...a rijec je o kablovskoj hs

dobar je ruter. meni je trenutno taj i zeza me sa wirelessom, ali kod sviju ostalih navodno radi super. ja ga namjeravam uskoro zamjeniti sa Linksys (by Cisco :D )

mala_banana
Posts: 47
Joined: 08/11/2009 21:34

Re: Kako spojiti dva racunara na jedan internet?

Post by mala_banana » 09/11/2009 00:55

hmmm... haj vidjecu ima li jos sta... da ne dam dzabe pare :D

al jbg ovo mi treba hitno s bratom se pokla... te on te ja na netu... a dva racunara.... sto jednostavno ne spojiti oba na jedan net... jedan net, jedan modem, dva racunara koji to koriste :) zar nije sjajno :D

User avatar
hakazvaka
Forum administrator
Posts: 6313
Joined: 11/02/2008 09:27
Location: $_SESSION[]
Contact:

Re: Kako spojiti dva racunara na jedan internet?

Post by hakazvaka » 09/11/2009 01:07

mala_banana wrote:hmmm... haj vidjecu ima li jos sta... da ne dam dzabe pare :D

al jbg ovo mi treba hitno s bratom se pokla... te on te ja na netu... a dva racunara.... sto jednostavno ne spojiti oba na jedan net... jedan net, jedan modem, dva racunara koji to koriste :) zar nije sjajno :D

il zatvoris brata u shpajz :D :D

User avatar
Arminovski
Posts: 1019
Joined: 30/09/2005 19:05
Location: Norma cluster

Re: Kako spojiti dva racunara na jedan internet?

Post by Arminovski » 09/11/2009 01:18

pazi ovo:
uzmi jedan stariji kompjuter (nadji neki krs koga niko ziv nece) i ubaci u njega 2 network kartice pa ga koristi kao router. Razvuci kablove i nek' sinja 25 sati dnevno.
Jedan net, dva racunara, nijedan novi router, brat u spajzu. Milina. :evil:

Inace router. d-link su skroz okej, relativno jeftini i jednostavni za instalirati. Neki vole i netgear. Ja ne ali vjerovatno sto sam smotan. Na Belkin sam alergican.

User avatar
hakazvaka
Forum administrator
Posts: 6313
Joined: 11/02/2008 09:27
Location: $_SESSION[]
Contact:

Re: Kako spojiti dva racunara na jedan internet?

Post by hakazvaka » 09/11/2009 01:29

Arminovski wrote:pazi ovo:
uzmi jedan stariji kompjuter (nadji neki krs koga niko ziv nece) i ubaci u njega 2 network kartice pa ga koristi kao router. Razvuci kablove i nek' sinja 25 sati dnevno.
Jedan net, dva racunara, nijedan novi router, brat u spajzu. Milina. :evil:

Inace router. d-link su skroz okej, relativno jeftini i jednostavni za instalirati. Neki vole i netgear. Ja ne ali vjerovatno sto sam smotan. Na Belkin sam alergican.

daj ba

mala_banana
Posts: 47
Joined: 08/11/2009 21:34

Re: Kako spojiti dva racunara na jedan internet?

Post by mala_banana » 09/11/2009 08:10

nemam spajz :P hehehehe..... ma nista odo danas da vidim pa nekako od starog da izmolim pare ili sta vec hehe pa eto kad uzmem ako bude problema javim se ja opet :) hvala na pomoci i na savjetima

mala_banana
Posts: 47
Joined: 08/11/2009 21:34

Re: Kako spojiti dva racunara na jedan internet?

Post by mala_banana » 09/11/2009 18:46

hakazvaka wrote:
mala_banana wrote:Naziv: D-Link DI-524 Wireless Router

Stanje:
D-Link DI-524, Wireless Router, ADSL/Cable/, WAN 1x 10/100Mbps, LAN 4x10/100Mbps, 11/54 Mbps, 802.11b/g, Napajanje vanjski adapter

kakav je ovo router, jel mi ovaj moze pomoci...a rijec je o kablovskoj hs

dobar je ruter. meni je trenutno taj i zeza me sa wirelessom, ali kod sviju ostalih navodno radi super. ja ga namjeravam uskoro zamjeniti sa Linksys (by Cisco :D )


e druze ovako narucio sam ovaj router: linksys WRT54GC-EU Wireless router..... jel valja :) uzeo sam CISCOv :)

User avatar
ofr
Posts: 10412
Joined: 24/05/2009 13:35
Location: Tamo gdje me vole

Re: Kako spojiti dva racunara na jedan internet?

Post by ofr » 09/11/2009 18:58

mala_banana wrote:
hakazvaka wrote:
mala_banana wrote:Naziv: D-Link DI-524 Wireless Router

Stanje:
D-Link DI-524, Wireless Router, ADSL/Cable/, WAN 1x 10/100Mbps, LAN 4x10/100Mbps, 11/54 Mbps, 802.11b/g, Napajanje vanjski adapter

kakav je ovo router, jel mi ovaj moze pomoci...a rijec je o kablovskoj hs

dobar je ruter. meni je trenutno taj i zeza me sa wirelessom, ali kod sviju ostalih navodno radi super. ja ga namjeravam uskoro zamjeniti sa Linksys (by Cisco :D )


e druze ovako narucio sam ovaj router: linksys WRT54GC-EU Wireless router..... jel valja :) uzeo sam CISCOv :)


Ovaj linksys je dosta dobar, valjat će ti ako nekad i laptop zbaviš pa i njega nakačiš. A sumnjam da si uzeo CISCOv :D

User avatar
mrtva kokoš
Posts: 12177
Joined: 13/01/2009 19:46
Location: komuna

Re: Kako spojiti dva racunara na jedan internet?

Post by mrtva kokoš » 09/11/2009 19:04

koliko si ga platio/la ? :-D

mala_banana
Posts: 47
Joined: 08/11/2009 21:34

Re: Kako spojiti dva racunara na jedan internet?

Post by mala_banana » 09/11/2009 19:59

mozda i nije ciscov sta ja znam samo sam narucio... a i dva laptopa zapravo zelim povezati ;) cijenu cu napisati kad platim :) kad me zovnu, kad dodje...

User avatar
ofr
Posts: 10412
Joined: 24/05/2009 13:35
Location: Tamo gdje me vole

Re: Kako spojiti dva racunara na jedan internet?

Post by ofr » 09/11/2009 20:02

Cijena ovog rutera kod nas je 100-120 Km i fakat je solidan, sviđa mi se :thumbup:

User avatar
hakazvaka
Forum administrator
Posts: 6313
Joined: 11/02/2008 09:27
Location: $_SESSION[]
Contact:

Re: Kako spojiti dva racunara na jedan internet?

Post by hakazvaka » 09/11/2009 20:04

mala_banana wrote:mozda i nije ciscov sta ja znam samo sam narucio... a i dva laptopa zapravo zelim povezati ;) cijenu cu napisati kad platim :) kad me zovnu, kad dodje...

106 KM u Plus. odlican ruter ;)
taj cu i ja kupiti ovih dana

aagaaa
Posts: 1
Joined: 17/11/2009 14:34

Re: Kako spojiti dva racunara na jedan internet?

Post by aagaaa » 17/11/2009 14:51

pozz
treba mi malo veca pomoc

kupio sam sebi GEMBIRD BROADBAND ROUTER(router, adapter i upute koje nicemu ne sluze) i pokusao da ga spojim preko kablovskog interneta, na vise racunara i nesto nece
pa da li ma neko iz mase ko bi mi mogao pomoci
da mi malo detaljnije objasni kako to ide
bude li trebalo jos informacija samo recite sta vam treba
jer stvarno gubim zivce na ovome
pozz
hvala unaprijed :bih:

Post Reply