Kako spasiti socijaldemokratiju u BiH?

VjecitiStudent

#26 Re: Kako spasiti socijaldemokratiju u BiH?

Post by VjecitiStudent »

cyprus wrote: Ja ne tvrdim da u SDP provodi istinsku socijaldemokratiju, nego tvrdim da je u BiH nemoguće provoditi istinsku socijaldemokratiju...

A na SDP-u su bila nerealno visoka očekivanja... SDP se morao nositi sa daleko većim očekivanjima nego druge stranke... Sa sličnim očekivanjima će se sada susresti DF, a evidentno je (bar meni), da se i pored najbolje volje neće moći nositi sa istim...
Istinsku?
Pa ima li kod SDP-a BILO ŠTA od socijademokratije?

Opet te pitam, kakve su prepreke da se u jednoj općini ili kantonu implementiraju politike socijaldemokratije?
Moguće je povjerovati političkom marketingu jednom, dva puta, ... no većina razumnih će od toga brzo odustati, što će sljedeći izbori izvanredno pokazati.

Tek sa propasću SDP-a, prostor za nešto drugo u prostoru ljevice, koji je do sada zauzimao SDP, moći će biti otvoren.

Napokon, još svega 12 mjeseci.
Izdržimo
Kir Janja

#27 Re: Kako spasiti socijaldemokratiju u BiH?

Post by Kir Janja »

A šta nakon tih 12 mjeseci? Ko će nas to "spasiti", marsovci?
VjecitiStudent

#28 Re: Kako spasiti socijaldemokratiju u BiH?

Post by VjecitiStudent »

Kir Janja wrote:A šta nakon tih 12 mjeseci? Ko će nas to "spasiti", marsovci?
To će biti početak obnove lijeve ideje u BIH. Naravno da neće ići preko noći.
Kir Janja

#29 Re: Kako spasiti socijaldemokratiju u BiH?

Post by Kir Janja »

Biće ko u tvojoj "lokaciji", drugi dio. Da si bogdo u pravu, a ja u krivu, ali s ovim nazovi narodom ništa ne može na dobro izaći.
cyprus

#30 Re: Kako spasiti socijaldemokratiju u BiH?

Post by cyprus »

VjecitiStudent wrote:
cyprus wrote: Ja ne tvrdim da u SDP provodi istinsku socijaldemokratiju, nego tvrdim da je u BiH nemoguće provoditi istinsku socijaldemokratiju...

A na SDP-u su bila nerealno visoka očekivanja... SDP se morao nositi sa daleko većim očekivanjima nego druge stranke... Sa sličnim očekivanjima će se sada susresti DF, a evidentno je (bar meni), da se i pored najbolje volje neće moći nositi sa istim...
Istinsku?
Pa ima li kod SDP-a BILO ŠTA od socijademokratije?

Opet te pitam, kakve su prepreke da se u jednoj općini ili kantonu implementiraju politike socijaldemokratije?
Moguće je povjerovati političkom marketingu jednom, dva puta, ... no većina razumnih će od toga brzo odustati, što će sljedeći izbori izvanredno pokazati.

Tek sa propasću SDP-a, prostor za nešto drugo u prostoru ljevice, koji je do sada zauzimao SDP, moći će biti otvoren.

Napokon, još svega 12 mjeseci.
Izdržimo
Pa rekoh da sam i ja nezadovoljan učinjenim na lokalnom nivou...
kox

#31 Re: Kako spasiti socijaldemokratiju u BiH?

Post by kox »

VjecitiStudent wrote:
Kir Janja wrote:A šta nakon tih 12 mjeseci? Ko će nas to "spasiti", marsovci?
To će biti početak obnove lijeve ideje u BIH. Naravno da neće ići preko noći.
A ko će tu ideju prema tvom mišljenju obnoviti ?
zippoo87

#32 Re: Kako spasiti socijaldemokratiju u BiH?

Post by zippoo87 »

cyprus wrote:
VjecitiStudent wrote:Jednostavno, kako građani uopšte da vjeruju u ideju koje imlementirane u praksi nigdje nema?
De nam nabroj primjere lijevih politika koje je SDP do sada implementirao na bilo kom nivou.
A nije da nije bilo prilike do sada.
Fazon je u tome što građani ne vjeruju u lijeve ideje... SDP nije odnio pobjedu na izborima zbog lijevih ideja, nego zbog koketiranja sa desnicom...

Građani da vjeruju u lijeve ideje prvenstvena kritika SDP-u bi išla na neprovođenje onih pet politika iz kampanje... Ali ne, većina zamjerki SDP-u ide na to što se 'popuštalo Dodiku' :oops:

U trenutnom mentalnom stanju u kome se nalaze stanovnici BiH, čini mi se da prava socijaldemokratija nema nikakve šanse...
koliko znam,SDP nije imao nikakve prepreke da rijesi makar jednu "politiku" iz kampanje,da urade makar jednu dobru stvar pa da kriticari kazu,ok nisu dobri ali su makar uradili JEDNU dobru stvar...ovako su katastrofalni,nisu uradili nista,corak cisti i onda ovdje neki kaze,"Ne nije SDP kriv",...pa ko je kriv sto oni nisu mogli realizovati niti jedan svoj plan,dodik sigurno nije ????

koliko ovdje supljaka ima,to nije normalno...nigdje realnosti,nego samo na ovim temama proaktivisti jedne stranke sukaju proaktivistima druge stranke,niti jedni nece da priznaju da su "njihove" stranke odroni teski i da nista dobrog nisu napravili za drzavu
manite se supljarenja i spustanja jednih drugim,pametni da smo,trebali bi se ujediniti oko prave ideje a ne gledati od koga ta ideja dolazi,ako je DOBRA ali od "protivnika",ovi drugi je ne bi podrzali nema boga...e ovo je najjadniji princip djelovanja nasih politicara,povrsnost i primitivizam
muzicar_iz_parka

#33 Re: Kako spasiti socijaldemokratiju u BiH?

Post by muzicar_iz_parka »

Kako spasiti ono šta ne postoji?
covjekvjeverica

#34 Re: Kako spasiti socijaldemokratiju u BiH?

Post by covjekvjeverica »

socijaldemokratija kod nas mora da ima tri obilježja

1. militantni sekularizam i aktivna borba protiv vjerskih institucija i njihovih "vrijednosti" kao što je vjeronauka i sl. jer smo ugnjetavani od strane klerofašista i moramo se boriti za, što amerikanci kažu "hearts and minds"
2. anti - nato - anti-imperijalizam u duhu zapadnoevropske ljevice. kod nas anti - nato stav automatski asociraju sa pro -ruskim stavim, što je posljedice temeljne neobrazovanosti kod ljudi.
3. socijalni karakter tj borba za bolju redistribuciju kapitala ali ne na nacin da se spasavaju velike nesolventne firme čiji direktori su strancki pijuni

bez ove tri komponente nema prave ljevice a koliko ljudi kod nas ima koji bi ovo podrzali procjenite sami.
zippoo87

#35 Re: Kako spasiti socijaldemokratiju u BiH?

Post by zippoo87 »

covjekvjeverica wrote:socijaldemokratija kod nas mora da ima tri obilježja

1. militantni sekularizam i aktivna borba protiv vjerskih institucija i njihovih "vrijednosti" kao što je vjeronauka i sl. jer smo ugnjetavani od strane klerofašista i moramo se boriti za, što amerikanci kažu "hearts and minds"
2. anti - nato - anti-imperijalizam u duhu zapadnoevropske ljevice. kod nas anti - nato stav automatski asociraju sa pro -ruskim stavim, što je posljedice temeljne neobrazovanosti kod ljudi.
3. socijalni karakter tj borba za bolju redistribuciju kapitala ali ne na nacin da se spasavaju velike nesolventne firme čiji direktori su strancki pijuni

bez ove tri komponente nema prave ljevice a koliko ljudi kod nas ima koji bi ovo podrzali procjenite sami.
a zasto antinato stav???...kome je ulazak u nato donio nesto lose,posebno malim drzavama kakva je BiH
nisamn eobrazovan ali ne znam kakvo je "kukavicje jaje" u ulasku u NATO ?
covjekvjeverica

#36 Re: Kako spasiti socijaldemokratiju u BiH?

zippoo87 wrote:

a zasto antinato stav???...kome je ulazak u nato donio nesto lose,posebno malim drzavama kakva je BiH
pa tako rezonuju neoliberali. za ljevicara je nemoralan cin biti u nato jer je to imperijalisticka organizacija. zamisli molim te ici bombardovati assada kako bi podrzao vjerske fanatike koji hoce da ga sruse i uspostave vjersku drzavu?! ili pomagati amerikancima da vrse okupaciju afganistana?! prosto, to je ideološki neprihvatljivo za ljevicu.
zippoo87

#37 Re: Kako spasiti socijaldemokratiju u BiH?

Post by zippoo87 »

covjekvjeverica wrote:
zippoo87 wrote:

pa tako rezonuju neoliberali. za ljevicara je nemoralan cin biti u nato jer je to imperijalisticka organizacija. zamisli molim te ici bombardovati assada kako bi podrzao vjerske fanatike koji hoce da ga sruse i uspostave vjersku drzavu?! ili pomagati amerikancima da vrse okupaciju afganistana?! prosto, to je ideološki neprihvatljivo za ljevicu.
pa svaka od clanica NATOa ima barem jednu takvu stranku a opet su u NATOu,zato sto to donosi vise dobrog nego loseg,razvijene zemlje se vode logikom a ne kao nasi u BiH
svejedno ,protiv natoa mogu biti jedino krajnji ljevicari,uvijek ima i onih umjerenijih

cinjenica je da nase socijaldemokratkse partije nemaju niti jednu kvalitetu pravih SD stranaka,ako izbacimo iz naziva toSD,dobiti cemo najobicnije nacionalne stranke,SD je samo marketing na kojem su do sada uspjesno jahale,pravi primjer kod nas su SDP i SNSD
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#38 Re: Kako spasiti socijaldemokratiju u BiH?

Post by antimobbing »

Kakva vas ljevica i desnica spopala? To je sve šuplja. Postoje samo normalni ljudi i psihopate/sociopate, ništa više. Ukucajte na youtube 'dr. Robert Hare' pa pogledajte šta je ovaj vrhunski svjetski psiholog otkrio u zadnjih nekoliko godina. Ne vodite se sa nečim što je bilo prije stotinu godina, to je daleka prošlost koja veze nema sa stvarnošću.
cyprus

#39 Re: Kako spasiti socijaldemokratiju u BiH?

Post by cyprus »

Kolega, to o čemu pričate nalik je maoizmu ili staljinizmu, veze nema sa socijaldemokratijom... Mada čini mi se, da vi nemate problema sa staljinizmom :mrgreen:
covjekvjeverica

#40 Re: Kako spasiti socijaldemokratiju u BiH?

zippoo87 wrote: pa svaka od clanica NATOa ima barem jednu takvu stranku a opet su u NATOu,zato sto to donosi vise dobrog nego loseg,razvijene zemlje se vode logikom a ne kao nasi u BiH
svejedno ,protiv natoa mogu biti jedino krajnji ljevicari,uvijek ima i onih umjerenijih

cinjenica je da nase socijaldemokratkse partije nemaju niti jednu kvalitetu pravih SD stranaka,ako izbacimo iz naziva toSD,dobiti cemo najobicnije nacionalne stranke,SD je samo marketing na kojem su do sada uspjesno jahale,pravi primjer kod nas su SDP i SNSD
pa u nato su usli jer ih je liberalna vlast tamo uvela. nije sigurno komunisticka partija da je bila na vlasti. u francuskoj, španiji, italiji i njemackoj prava ljevica ima do 10% glasova u holandiji je na zadnjim izborima imala preko 30% glasova.

jedna je stvar biti lijevi liberal ili lijevi centar. ja govorim za pravu ljevicu za linke u njemackoj ili komunisticku partiju francuske. da ovi uzmu vlast sigurno bi raskinuli odnose sa nato savezom.
covjekvjeverica

#41 Re: Kako spasiti socijaldemokratiju u BiH?

Mačak Micko wrote:spasit se mogu tako što ih treba rasprdit
sve su to face sa mentalitetom bivšeg socijal-javašluk sistema koji su nosioci istog i dan danas
bivše komunjare koje veze nemaju sa modernim zapadnim socijalsitima kojima ne pada na pamet rušit kapitaslitički ekonomski sistem, nego je on polazna osnova i baza i njihovih razmišljanja i djelovanja
poenta je samo na socijalnom momentu
tako je bilo do prije 15 godina, malo kasnis u intelektualnom razvoju.
covjekvjeverica

#42 Re: Kako spasiti socijaldemokratiju u BiH?

cyprus wrote:

Kolega, to o čemu pričate nalik je maoizmu ili staljinizmu, veze nema sa socijaldemokratijom... Mada čini mi se, da vi nemate problema sa staljinizmom :mrgreen:

da, socijaldemokratija je meni mlaka ja sam radikalni ljevicar. ali znas kako se kaze ciljav visoko da pogodis u sredinu.
zippoo87

#43 Re: Kako spasiti socijaldemokratiju u BiH?

Post by zippoo87 »

covjekvjeverica wrote:
cyprus wrote:

da, socijaldemokratija je meni mlaka ja sam radikalni ljevicar. ali znas kako se kaze ciljav visoko da pogodis u sredinu.
i za koga ti u BiH glasas,za liberale jedino .obzirom da kod nas nema zelenih ? ili si spustio nisan na "sredu" pa dao glasSDPu ?
covjekvjeverica

#44 Re: Kako spasiti socijaldemokratiju u BiH?

zippoo87 wrote: i za koga ti u BiH glasas,za liberale jedino .obzirom da kod nas nema zelenih ? ili si spustio nisan na "sredu" pa dao glasSDPu ?
pa za komunisticku partiju. na zadnjim lokalnim izborima bila je na listi.

mozda sam samo ja glasao za njih.
zippoo87

#45 Re: Kako spasiti socijaldemokratiju u BiH?

Post by zippoo87 »

covjekvjeverica wrote:
zippoo87 wrote: i za koga ti u BiH glasas,za liberale jedino .obzirom da kod nas nema zelenih ? ili si spustio nisan na "sredu" pa dao glasSDPu ?

ti si onda fenomen :(
dustaban

#46 Re: Kako spasiti socijaldemokratiju u BiH?

Post by dustaban »

covjekvjeverica wrote:
Vidi sta cu ja sad reci na ovo - taman da si samo ti glasao za KP BiH cestitam ti jer je KP BiH SVEBOSANSKA STRANKA!
:shock:

Eto tu je povjesni skandal kojeg nam je priredio nas SDP sa... konjom na celu!

Zinula guzica za foteljama umjesto da cuvaju principe. Umjesto da cuvaju onih, pa taman da nije vise nego... 5% na nivou BiH, oni se srozali na jedan entitet, preciznije par kantona i na jedan narod i... postali jos jedna stranka tog naroda! Dapace, vodeca nacionalna stranka!
SRAMNO da sramnije ne moze bit!

Ali sta sad. Kako sad popraviti stvar?
Ja mislim da bi najrealnije i najbrze bilo okupiti ono sto ostane a ima veze sa socijaldemokratijom. Prije izbora grupisati DF, SDU, NS i slicne, a nakon izbora sacekati da se vidi sta se desilo sa SDP-om. Posto se tu predvidja sasvim izvjesni krah (nesto slicno onome sto se desilo SBiH) sacekati malo da se iznutra desi promjena i kad konacno odjebu ZL i njegove dupelisce, TEK ONDA i njih ukljuciti u SD blok jer je SDP-ova infrastruktura veoma bitna, odnosno jedino bitna kad je ta stranka u pitanju.
Kad se svi uvjere da novi, federalni, SD blok ZDRAV (bice tesko nakon ovog Lagumdzijinog sranja), onda polako osvajati "ostatak Federacije" i "ostatak drzave".

Eto, to bi u najkracem bilo neko moje vidjenje...
Kir Janja

#47 Re: Kako spasiti socijaldemokratiju u BiH?

Post by Kir Janja »

antimobbing wrote:Kakva vas ljevica i desnica spopala? To je sve šuplja. Postoje samo normalni ljudi i psihopate/sociopate, ništa više. Ukucajte na youtube 'dr. Robert Hare' pa pogledajte šta je ovaj vrhunski svjetski psiholog otkrio u zadnjih nekoliko godina. Ne vodite se sa nečim što je bilo prije stotinu godina, to je daleka prošlost koja veze nema sa stvarnošću.
U principu si u pravu, i tzv ljevica i tzv desnica su samo oblande ili fasade za raznorazne podvale koje se prečesto pod njima kriju, i koje beskičmeni mešetari lišeni bilo kakvih skrupula (kod nas npr Tihići, Lagumdžije, Nikšići, Radončići, Ganići, Izetbegovići, Čovići, Dodici itd) samo odlično koriste.

Međutim, taj uslovno nazvani fenomen nije ograničen samo na samoprozvane političare, već je danas već nažalost osnovna odrednica cijelog (opet uslovno nazvano) društva.
JThomas

#48 Re: Kako spasiti socijaldemokratiju u BiH?

Post by JThomas »

u situaciji gdje država diže kredite da bi dala plate administraciji, nema ni ljevice ni desnice, ni socijaldemokratije ni nacionalizma. niti može da ih bude. nema tu nikakve ideologije, nikakve ideje, pa ni nakaradne, jer ju je nemoguće sprovesti. tu ima samo oportunizam i bespoštedna borba, do zadnjeg poltrona, za ovo malo što je ostalo da se jami.
covjekvjeverica

#49 Re: Kako spasiti socijaldemokratiju u BiH?

dustaban wrote:
covjekvjeverica wrote:
Vidi sta cu ja sad reci na ovo - taman da si samo ti glasao za KP BiH cestitam ti jer je KP BiH SVEBOSANSKA STRANKA!
:shock:

Eto tu je povjesni skandal kojeg nam je priredio nas SDP sa... konjom na celu!

Zinula guzica za foteljama umjesto da cuvaju principe. Umjesto da cuvaju onih, pa taman da nije vise nego... 5% na nivou BiH, oni se srozali na jedan entitet, preciznije par kantona i na jedan narod i... postali jos jedna stranka tog naroda! Dapace, vodeca nacionalna stranka!
SRAMNO da sramnije ne moze bit!

Ali sta sad. Kako sad popraviti stvar?
Ja mislim da bi najrealnije i najbrze bilo okupiti ono sto ostane a ima veze sa socijaldemokratijom. Prije izbora grupisati DF, SDU, NS i slicne, a nakon izbora sacekati da se vidi sta se desilo sa SDP-om. Posto se tu predvidja sasvim izvjesni krah (nesto slicno onome sto se desilo SBiH) sacekati malo da se iznutra desi promjena i kad konacno odjebu ZL i njegove dupelisce, TEK ONDA i njih ukljuciti u SD blok jer je SDP-ova infrastruktura veoma bitna, odnosno jedino bitna kad je ta stranka u pitanju.
Kad se svi uvjere da novi, federalni, SD blok ZDRAV (bice tesko nakon ovog Lagumdzijinog sranja), onda polako osvajati "ostatak Federacije" i "ostatak drzave".

Eto, to bi u najkracem bilo neko moje vidjenje...
df predvodi moron okruzem lopovima i hohštaplerima dakle to ništa... naša stranka je prema svemu viđenom tipična liberalna stranka i blage veze nema sa socijaldemokratijom dakle i to ništa...
Kir Janja

#50 Re: Kako spasiti socijaldemokratiju u BiH?

Post by Kir Janja »

Naša Stranka ima veze sa liberalizmom otprilike koliko i SDP sa socijaldemokratijom. Isto g…., drugo pakovanje.
Post Reply