Nisi ti onda hadzinica već (h)urmašica.hadzinicasa wrote:Nisam ja isla na hadzdz, ali jesam obavila Umru. Samo sto sam se usutila k‘o baja, jer mi se ne pika. Isla u svom aranzmanuExNihilo wrote:Kako si ti išla na hadždž i jesu ti ljubili oči?hadzinicasa wrote: U stara doba su se docekivale hadzije, pa bi im okupljene komsije ljubile oci koje su vidjele Cabu.
Bilo nekad.![]()
![]()
I nisu mi ljubili oci i jagodice prsta, al‘ su me zafrkavali k‘o nikog mog sto se da vidjet‘ iz nicka
Kako skupiti pare za Hadz?
- ExNihilo
#326 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
- pustopoljina
#327 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
sta ja znam...clanarinu...kad skupljaju neke priloge...sta vec se daje.ExNihilo wrote:Koje?pustopoljina wrote:placas li ti IZ redovno ono sto trebas?ExNihilo wrote:Islamska zajednica ima monopol nad organizacijom hadždža u BiH. Ne'š dobit vizu ako ne ideš preko IZ. Ne'š ići preko IZ ako ne iskešaš 8 milki. Kad već iskešaš 8 milki, ićeš s prevozom koji ti milke pokrivaju.
I tu završava kreativnost.
- hadzinicasa
#328 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Busted!ExNihilo wrote:
Nisi ti onda hadzinica već (h)urmašica.
Sta‘s mora se covjek nekad i na svoj racun zafrkavat‘ da prezivi
Edit: btw. rece covjek jucer u Mostaru: „Umrija“, kontam - nisam jos umrla
- animals
#329 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Hadzije na hadz..
fukara, sta je sa njom..
gdje ce oni..
fukara, sta je sa njom..
gdje ce oni..
- ExNihilo
#330 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Redovno. Članarinu, zekat, vitre, kurban, sergiju svakog petka, i još na kafu ubacim.pustopoljina wrote:sta ja znam...clanarinu...kad skupljaju neke priloge...sta vec se daje.ExNihilo wrote:Koje?pustopoljina wrote: placas li ti IZ redovno ono sto trebas?
Kod nas efendija na džumi kaže kako nisu oni fabrika, ne proizvode ništa, a valja plaćati račune, pa onda mi ubacujemo.
- HardcoreMX
#331 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
i bez mic dropaBloo wrote:Zaboravio siHardcoreMX wrote:![]()
obren stara seoska lisica
cas tespih cas brojanica
nocu obren djed
danju dido mehmed
all rights reserved
sa tavana skido
sad ikona sad levha
valja biti cist od grijeha...
by HardcoreMX
*Mic drop*
svi znaju da sam kralj hip hopa...
da ne kazem 'hadzija'..
- MarlboroGold
#332 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Samo što valjaju kamare neplaćenih računa... po 5,6 i više. Znam iz pouzdanih izvora. Ali eto, njima se sve to oprašta, a komunalna preduzeća običnim ljudima jedva čekaju da pošalju opomenu za 1-2 neplaćena računa... nigdje logike. Prosipanje iz šupljeg u prazno.ExNihilo wrote: Redovno. Članarinu, zekat, vitre, kurban, sergiju svakog petka, i još na kafu ubacim.
Kod nas efendija na džumi kaže kako nisu oni fabrika, ne proizvode ništa, a valja plaćati račune, pa onda mi ubacujemo.
- pustopoljina
#333 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
trebaju dati bar 20% popusta redovitim platisama da lakse odu na hadz.
al' ok...mislim da sam skontala- nasa IZ koristi situaciju, a saudi nisu bas najnormalniji.
al' ok...mislim da sam skontala- nasa IZ koristi situaciju, a saudi nisu bas najnormalniji.
- choxnox
#334 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Izvini molim te, ali nemoj pricati stvari o kojima ne znas. Za Hadzdz ne mozes dobiti vizu mimo organizacije IZ. Bar ne za sada. A za Umru sam vec pisao gore.hadzinicasa wrote:Mozes traziti vizu za SA i onda u svom aranzmanu obaviti Umru ili Hadzdz. Samo sto onda IZ veli da ti se to ne prizna. Kao sto je onomad bio onaj slucaj, da ne guglam sad, ako se dobro sjecam oko prevoznika tj. organizatora odlaska na Hadzdz, kad je IZ izdala fetvu da ovi sto su isli s anamoonim, a ne u org IZ, to im se nista ne pika...
Nasa posla.
Inace su ljudi nekoliko godina poslije agresije na RBIH na Hadzdz odlazili u vlastitom aranzmanu. Npr. skupi se nekoliko ljudi, plate sebi kombi i onda se islo kombijem na Hadzdz po ruti BIH-Turska-Sirija-Jordan-Saudijska Arabija.
- HardcoreMX
#335 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
danasnja organizovana vjera je biznis...ostao je cisti materijalizam kao oficijelna vjera, duhovnost je nestala i zato broj vjernika je u opadanju..ono sto je ostalo svodi se uglavnom na puku tradiciju i ritualizam....
- hadzinicasa
#336 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Ti imas vjerovatno pravo, ja ne znam kako je sada. Znam, pak da sam ja dobila vizu mimo IZ, za vrijeme trajanja koje sam isla na Umru. Doduse to je bilo prije vise od nekoliko godina, prije monopolisticke sape IZ na osobne vjerske duznosti.choxnox wrote:Izvini molim te, ali nemoj pricati stvari o kojima ne znas. Za Hadzdz ne mozes dobiti vizu mimo organizacije IZ. Bar ne za sada. A za Umru sam vec pisao gore.hadzinicasa wrote:Mozes traziti vizu za SA i onda u svom aranzmanu obaviti Umru ili Hadzdz. Samo sto onda IZ veli da ti se to ne prizna. Kao sto je onomad bio onaj slucaj, da ne guglam sad, ako se dobro sjecam oko prevoznika tj. organizatora odlaska na Hadzdz, kad je IZ izdala fetvu da ovi sto su isli s anamoonim, a ne u org IZ, to im se nista ne pika...
Nasa posla.
Inace su ljudi nekoliko godina poslije agresije na RBIH na Hadzdz odlazili u vlastitom aranzmanu. Npr. skupi se nekoliko ljudi, plate sebi kombi i onda se islo kombijem na Hadzdz po ruti BIH-Turska-Sirija-Jordan-Saudijska Arabija.
Oprosteno ti je na pretpostavci da bih ja pisala tj. tvrdila nesto o cemu ne znam.
- zlo zlo
#337 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
pitanje neznalice, koja je razlika između tog hadza i umre??
- choxnox
#338 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
hadzinicasa wrote:Ti imas vjerovatno pravo, ja ne znam kako je sada. Znam, pak da sam ja dobila vizu mimo IZ, za vrijeme trajanja koje sam isla na Umru. Doduse to je bilo prije vise od nekoliko godina, prije monopolisticke sape IZ na osobne vjerske duznosti.choxnox wrote:Izvini molim te, ali nemoj pricati stvari o kojima ne znas. Za Hadzdz ne mozes dobiti vizu mimo organizacije IZ. Bar ne za sada. A za Umru sam vec pisao gore.hadzinicasa wrote:Mozes traziti vizu za SA i onda u svom aranzmanu obaviti Umru ili Hadzdz. Samo sto onda IZ veli da ti se to ne prizna. Kao sto je onomad bio onaj slucaj, da ne guglam sad, ako se dobro sjecam oko prevoznika tj. organizatora odlaska na Hadzdz, kad je IZ izdala fetvu da ovi sto su isli s anamoonim, a ne u org IZ, to im se nista ne pika...
Nasa posla.
Oprosteno ti je na pretpostavci da bih ja pisala tj. tvrdila nesto o cemu ne znam.
Inace drago mi je da mi oprosteno, sada mogu umrijeti na miru...
- choxnox
#339 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Hadzdz je jedan od pet stubova Islama koji je obavezan svakom imucnom i mentalno sposobnom muslimanu da ga obavi makar jedanput u zivotu. Naravno, to znaci da se na Hadzdz moze ici i vise puta tokom zivota ukoliko je neko sposoban da se finansira. Hadzdz ima odredjeni broj farzova (strogih obaveza) koje je potrebno ispuniti da bi se Hadzdz smatrao ispravnim. Postoje tri načina obavljanja Hadzdza: ifrad (samo Hadzdz), temettu' (Umra pa onda Hadzdz, ovaj nacin praktikuje IZBIH zbog jednostavnosti) i kiran (Umra i Hadzdz zajedno). Hadzdz ima strogo definisano vrijeme kada se moze obaviti i to samo jedanput godisnje.zlo zlo wrote:pitanje neznalice, koja je razlika između tog hadza i umre??
Umra je dobrovoljni odlazak i posjeta svetima mjestima u Medini i Mekki. S obzirom da je neobavezan, ima manje farzova koje je potrebno ispuniti da bi se smatrao ispravnim (znaci samo farzovi vezani za Umru kao sto je nijjet i oblacenje ihrama itd.). Moze se obaviti vise puta godisnje.
- animals
#340 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
O Boze sto si komplikovan...
pa sta ti to treba...
napravio si toliko religija i svima si zakomplikovao zivot..
ili...ti nemas nista sa ovim, samo se cutanjem branis..
pa sta ti to treba...
- Zejnep
#341 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
animals wrote:O Boze sto si komplikovan...
pa sta ti to treba...
Bože, koje gluposti može čovjek vidjeti ovdje.
- Bloo
- Globalna šefica
#342 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Šta je tačno glupost u njegovom postu?Zejnep wrote:animals wrote:O Boze sto si komplikovan...
pa sta ti to treba...
Bože, koje gluposti može čovjek vidjeti ovdje.
- insomnia78
#343 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Usudio se sumLjati u mudrost cojka s bradom
- Bloo
- Globalna šefica
#344 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Mene je više interesovalo da elaborira da li joj je glupost pripisivanje atributa komplikovanosti, postojanje više religija, sa naznakom da možda treba smao jedna ili ne ili notorna istina da Bog neće sići sa nebesa i izjaviti "Nisam to tako rekao i mislio!"insomnia78 wrote:Usudio se sumLjati u mudrost cojka s bradom
Ali i ja previše na sabahu tražim.
- insomnia78
#345 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Ma jok ba. Na ovo pitanje sa razlicitim religijama ide ono iz Kur’ana “mi da smo htjeli mi bi vas sve vjernicima jedne vjere ucinili”
- vazi
#346 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
choxnox wrote:Hadzdz je jedan od pet stubova Islama koji je obavezan svakom imucnom i mentalno sposobnom muslimanu da ga obavi makar jedanput u zivotu. Naravno, to znaci da se na Hadzdz moze ici i vise puta tokom zivota ukoliko je neko sposoban da se finansira. Hadzdz ima odredjeni broj farzova (strogih obaveza) koje je potrebno ispuniti da bi se Hadzdz smatrao ispravnim. Postoje tri načina obavljanja Hadzdza: ifrad (samo Hadzdz), temettu' (Umra pa onda Hadzdz, ovaj nacin praktikuje IZBIH zbog jednostavnosti) i kiran (Umra i Hadzdz zajedno). Hadzdz ima strogo definisano vrijeme kada se moze obaviti i to samo jedanput godisnje.zlo zlo wrote:pitanje neznalice, koja je razlika između tog hadza i umre??
Umra je dobrovoljni odlazak i posjeta svetima mjestima u Medini i Mekki. S obzirom da je neobavezan, ima manje farzova koje je potrebno ispuniti da bi se smatrao ispravnim (znaci samo farzovi vezani za Umru kao sto je nijjet i oblacenje ihrama itd.). Moze se obaviti vise puta godisnje.
Konkretno, mislim da se za vrijeme obreda hadza ide na brdo Arafat a za vrijeme umre ne, ako grijesim nek me neko ispravi.
- choxnox
#347 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Biti na Arefatu je jedan od farzova Hadzdza sto sam i napisao gore. Sto se Umre tice, obilazak Arefata nije uslov za ispravnost, ali se u organizaciji i IZBIH i Relax Toursa obilazi Arefat po planu i programu. Druga velika razlika je to sto se za vrijeme Hadzdza ide na Dzemreta tri dana u dane Bajrama i bacaju se kamencici dok se kod obavljanja Umre odlazak na Dzemreta izostavlja.vazi wrote: Konkretno, mislim da se za vrijeme obreda hadza ide na brdo Arafat a za vrijeme umre ne, ako grijesim nek me neko ispravi.
- animals
#348 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
E sad se postavlja pitanje jel na nebesima, i ako jeste,Bloo wrote:Mene je više interesovalo da elaborira da li joj je glupost pripisivanje atributa komplikovanosti, postojanje više religija, sa naznakom da možda treba smao jedna ili ne ili notorna istina da Bog neće sići sa nebesa i izjaviti "Nisam to tako rekao i mislio!"insomnia78 wrote:Usudio se sumLjati u mudrost cojka s bradom![]()
Ali i ja previše na sabahu tražim.
smeta li mu buka i ispusni plinovi iz avijona..
ili je tu na zemlji, medju nama..
moje pitanje se vise moze tumaciti kao zavadi pa vladaj..
ili mu je omiljena igrica..
ko prvi me prosvjetli i svati mozda se i spasi..
posto mozdani kapaciteti vecine zemljana su na razini djece, tako oni mene i dozivljavaju..
jah, i ja kao svevisnji trazim li suvise,
cesto se pitam..
- HAVANA
#349 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Sto nas opet vraca na onu da je brko sve zakomplikovo...A jok,ni brke,ni komplikacija.Samo ljudi i njihove komplikacije.insomnia78 wrote:Ma jok ba. Na ovo pitanje sa razlicitim religijama ide ono iz Kur’ana “mi da smo htjeli mi bi vas sve vjernicima jedne vjere ucinili”
- Irsar
#350 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Ništa Allah nije zakomplikovao, već vi ili niste u stanju razumjeti ili (što je vjerovatnije) nećete ništa ni da razumijete.