Kako sacuvati Neretvu?

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
User avatar
zlatiborka
Posts: 1820
Joined: 12/12/2006 09:51
Location: Sarajevo

#1 Kako sacuvati Neretvu?

Post by zlatiborka »

15.01.2007 @ 08:15:00
Repubici Srpskoj voda i struja, a FBiH i Hrvatskoj apokalipsa!

Tajanstveni i većini stanovnika u Hercegovini nerazumljivi projekt "Gornji Horizonti" u Republici Srpskoj ulazi u završnu fazu, što izaziva nove reakcije i upozorenja ekologa u FBiH, kojoj od svih tih aktivnosti prijeti ...


...prava katastrofa. Već su sagrađeni tuneli za prevođenje voda iz sliva Neretve u sliv Trebišnjice, a sve to za rad hidrocentrala u RS koje će se odatle opskrbljivati vodom.

Riječ je o vodama koje teku podzemnim kraškim kanalima u pravcu rijeka Bregave, Bune ,Bunice, a koje se sada prevode u akmulacije "Bileća" HE Trebišnjica u RS-u.

Zbog tih prekrajanja vode spomenutih rijeka neće više teći u rijeku Neretvu ili, točnije, neće ih ni biti, a njihovi će izvori presušiti.

Brojne nevladine organizacije koje prate događanja i zahvate u gornjem slivu Neretve i Trebišnjice u zadnje vrijeme opravdano upozoravaju sve mjerodavne institucije u BiH i Hrvatskoj da će taj projekt stvoriti ozbiljne posljedice na ukupan život u dolini rijeke Neretve.

Stručnjaci iz RS-a javnost izvješćuju da taj projekt "ne nosi nikakve rizike", a pridružila im se i tvrtka Energy Financing Team (EFT) sa stajalištem da je "proces gradnje velikih energetskih projekata Gornji Horizonti zakonski reguliran" te da je prihvatljivost njegova uticaja na životnu sredinu predmet niza domaćih zakonskih odredbi.

Kako bi se sagledale štetne posljedice prevođenja voda iz sliva Neretve u sliv Trebišnjice Vijeće ministara BiH još je ranije osnovalo posebno povjerenstvo koje je, uz ostalo, i naložilo obustavu daljnjih radova na tome projektu.

No, investitori na terenu uopće se ne obaziru na protivljenja iz FBiH, pa radovi unatoč zabrani nisu obustavljeni, već su i pojačani. Tako je nedavno i otvoren tunel Fatničko polje, a najavljuju se i nove aktivnosti.

Stručnjaci iz FBiH upozoravaju da je prevođenje voda iz jednog sliva u drugi neprihvatljivo i s međunarodnog aspekta. Upravo će to prevođenje imati izravan utjecaj na smanjenje izdašnosti vrela Bune, Bunice, Bregave, Lonđe, Drijena, Oraha i još gotovo 400 manjih izvorišta duž cijelog bazena od Bune do Malog Stona.

To bi moglo dovesti i do gubitka kompletnog podzemnog svijeta koji na tome potezu Dinarida sadrži jednu trećinu balkanske populacije.

Projekt Gornji Horizonti, po mišljenju brojnih stručnjaka iz FBiH, ozbiljno u pitanje dovodi i opstanak Parka prirode Hutovo blato, koji ovisi o izdašnosti vrela Londža, Drijen, Orah, Jelim i još 60-ak manjih izvorišta na okolnom području.

Područje delte Neretve u Hrvatskoj već trpi posljedice nedostatka vode, što se očituje u zaslanjivanju rijeke Neretve, pa se plodna neretvanska dolina polako pretvara u slanu pustinju.

Ništa bolja situacija nije ni u dijelu Malostonskog zaljeva, gdje se već bilježi smanjenje prinosa, što je povezano sa smanjenjem dotoka slatke vode, piše današnje bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista.

"Projekt Gornji Horizonti nije samo hidroenergetski projekt, kako ga pojedinci žele prikazati, nego je to multisektorski, međudržavni, pa i svjetski projekt-problem s višestrukim i nepopravljivim negativnim učincima na stanovništvo (delta Neretve sa 45.000 ljudi) i biljni i životinjski svijet, zbog kojeg su delta Neretve i Hutovo blato uvršteni u Ramsarski popis međunarodno važnih vlažnih staništa", dio je osvrta članova Pokreta prijatelja prirode "Lijepa naša" Zagreb, ogranak Ploče.

I dok na jednoj strani presušuju vrela i rijeke, projekt Gornji Horizonti donosi poplave u općini Ravno, tj. u plodnom Popovu polju. Kad se napune akumulacije HE Trebišnjica u RS voda se mora ispuštati u Popovo polje, koje je i najveći voćnjak u FBiH. Nakon povlačenja vode blatnjavi nasadi u Popovu polju izgledaju kao pustinjski pijesak.

--------------------------------------------------------------------------------
Ima li ova drzava zakon ili druga sredstva da zastiti svoja prirodna bogatstva? Pa dokle cemo dopustati da se ovo desava?
_BosanaC
Posts: 8428
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

#2

Post by _BosanaC »

Šikić: Hrvatska vlast upozorila BiH na štetne posljedice projekta Gornji horizonti

Hrvatski ministar kulture još je usrpnju izrazio mjerodavnima u BiH zabrinutost zbog nakane gradnjeprojekta Gornji horizonti kojim bi se ugrozile nadzemne i podzemne vode, promijenio salinitet te ugrozio ekosistem na području Neretve, izjavio je danas pomoćnik hrvatskog ministra Zoran Šikić.

Šikić je podsjetio da je i hrvatski premijer nekoliko puta naglasio kako će se voditi računa o tom problemu, a ministar kulture je urazgovoru s direktorom Svjetske banke upozorio na probleme koje bi Hrvatskoj mogla prouzročiti izgradnja sedam hidroelektrana te mijenjanje toka Neretve i njezino usmjerenje na Trebišnjicu kako bi se dobile akumulacije za elektrane.

Po njegovim riječima, o brizi Hrvatske za očuvanje neretvanskog područja svjedoče i poduzete radnje da se do kraja godine Dolina Neretve proglasi Parkom prirode.

Šikić je rekao kako je bosansko-hercegovačka strana u septembru odgovorila kako će o svemu što budu poduzimali izvijestiti Hrvatsku.

U slučaju spora oko projekta Gornji horizonti, pomoćnik hrvatskog ministra kulture ne isključuje ni mogućnost angažiranja međunarodne zajednice u rješavanju problema.

(FENA)
User avatar
kekec
Posts: 4854
Joined: 18/05/2004 15:40
Location: EU

#3

Post by kekec »

Pod pojmom "Gornji horizonti" podrazumjeva se šire područje sliva rijeke Trebišnjice, koje je visinski smješteno iznad kote postojeće akumulacije "Bileća" (kota akumulacije 400,00 m.n.m.), a prvenstveno podrucje kraskih polja (Nevesinjsko, Gatačko, Dabarsko, Fatničko i Bilećko polje).
Dio tog područja ne pripada u prirodnim uslovima slivu rijeke Trebišnjice, ali će izgradnjom hidrotehničkih objekata i te vode biti prevedene u sliv rijeke Trebišnjice, odnosno postojeću akumulaciju Bileća, i iskorišćene na nizvodnim već izgrađenim objektima i postrojenjima.
Obilje voda u jesensko-zimskom periodu i totalna oskudica u vegetacionom periodu, osnovna su karakteristika režima voda na ovom području. Prve studije i projekti koji čitavo ovo područje tretiraju kao jedinstvenu vodoprivrednu cjelinu urađene su još prije 35 godina.
Uporedo sa gradnjom I i II faze Hidrosistema Trebišnjica, realizovan je obiman fond istražnih radova, i urađeni su dijelovi projektne dokumentacije za iskorišćenje voda na širem slivu rijeke Trebišnjice. Radi se o vodama koje u prirodnim uslovima samo djelimično pripadaju slivu rijeke Trebišnjice. To u uglavnom poplavne vode gornjih kraških polja, koja se nalaze uzvodno od postojeće akumulacije Bileća. Te vode u prirodnim uslovima otiču kroz podzemne kraške kanale u pravcu rijeka Bregave, Bune i Bunice, ali su provedene analize pokazale da se one najekonomičnije mogu iskoristiti ako se prevedu u postojeću akumulaciju Bileća, i dalje iskoriste na već izgrađenim nizvodnim hidroelektranama (HE Trebinje I, HE Trebinje II, HE Dubrovnik i PHE Čapljina).
Ovaj citat ce malo poblize objasniti ono sto je sada jako aktuelno. Da napisem ovaj post odlucio sam se zeleci da pokazem kako jedna greska moze da se ponavlja, odnosno kako se iz vlastitih gresaka nista ne uci i nauci.

Krivo mi je sto se na aktivnosti i odluke vezane za izgradnju brana na Drini, Neretvi, Uni i dr. rijekama, gleda na drugi nacin, nego sto se gleda na ovaj vezan za dio Neretve u njenom samom donjem toku koji se nalazi u BiH i Hrvatskoj. Problem se znaci javio i u drugoj, susjednoj drzavi a ne samo u nasoj.
Reagovali su odgovorni iz Hrvatske, reaguju i domaci (ali mozda samo zbog pritiska hrvatskih kolega), a znaju da je sve gotovo, steta je napravljena, nema vise povratka. I umjesto da idu dalje, da revoltirani uradjenim postanu zestoki protivnici unistavanja rijeka, vecina se usutila, ne reaguju, a njihove kolege Ministri i doministri izdaju koncesije, donose Odluke i vrse radnje koje ce u svojoj konacnici dovesti do istog onog, protiv cega sada reaguju.

Iz gornjeg citata se vidi, kako Studije i projekti uradjeni prije 35 godina, kada se mnogo manje znalo i kada su vrijedila druga pravila i zakoni drzave koje vise nema, odredjuju danasnje aktivnosti i postupke, bez obzira kakve posljedice izazivaju. Zalosno je sto cak i navedena Studija pokazuje na stetne posljedice za zapadni dio prostora (Bregava, Buna, Neretva, Hutovo Blato), a koje nadlezni i odgovorni nisu imali u vidu i nisu uzeli u obzir, te su nastavili i DOVRSILI projekt.

Steta je napravljena. Nema popravke. Voda koja je podzemnim kanalima hranila zapadni dio, bespovratno je za isti izgubljena. Ista ce proizvoditi struju u hidroelektranama na Trebisnici i donositi zaradu EPRS, a posljedice za zapadni dio cemo za koju godinu svi vidjeti.

Pored ove cinjenice da se situacija ne moze popraviti i da je steta napravljena na ovom podrucju, nadlezni i odgovorni ne cine nista, da se ista, a mozda i veca steta ne napravi na ostalim nasim rijekama, koje su se nasle na "listi za odstrel" elektroprivrednih i ekonomskih domacih i stranih "strucnjaka".
srlle
Posts: 3
Joined: 13/03/2007 13:59

#4 Re: Kako sacuvati Neretvu?

Post by srlle »

zlatiborka wrote:15.01.2007 @ 08:15:00
Repubici Srpskoj voda i struja, a FBiH i Hrvatskoj apokalipsa!

Tajanstveni i većini stanovnika u Hercegovini nerazumljivi projekt "Gornji Horizonti" u Republici Srpskoj ulazi u završnu fazu, što izaziva nove reakcije i upozorenja ekologa u FBiH, kojoj od svih tih aktivnosti prijeti ...
1. Projekat nije ni tajanstven ni nerazumljiv , naprotiv kao takav postoji jos iz 60-tih godina , zi vremena SFRJ , a autor prvobitnog projekta je profesor koji je idejni autor cijelog sistema hidrocentrala na trebisnjici , medju njima i one reverzibilne centrale. O tom projektu je mnogo napisano i samoje djelimicno realizovan a ovo sto se sada radi su pokusaji da se kompletira.
...prava katastrofa. Već su sagrađeni tuneli za prevođenje voda iz sliva Neretve u sliv Trebišnjice, a sve to za rad hidrocentrala u RS koje će se odatle opskrbljivati vodom.
2. Kakve veze ima sliv neretve sa ovim projektom , ako ga vec zelis kritikovati barem izguglaj od cega se sastoji a nemoj prvo napisati da je tajanstven i nerazumljiv a nakon toga jos i mijesati babe i zabe sa slivom neretve koji nema nikakve veze ama bas nikakve sa ovim projektom.
Riječ je o vodama koje teku podzemnim kraškim kanalima u pravcu rijeka Bregave, Bune ,Bunice, a koje se sada prevode u akmulacije "Bileća" HE Trebišnjica u RS-u.
3. Uopste nije rijec o rijekama koje teku u pravcu rijeka Bregave , Bune i Bunice. Bunica tece u Bunu i to prilicno kratko tece , i ako nesto vec i tece prema Buni bezveze je pominjati i Bunicu ili ti je falila i treca rijeka cisto zbog broja nabrojanih u recenici.
Zbog tih prekrajanja vode spomenutih rijeka neće više teći u rijeku Neretvu ili, točnije, neće ih ni biti, a njihovi će izvori presušiti.
Izvori tih irjeka nece presusiti , pogotovo ne zbog projekta gornji horizonti.
Projekat gornji horizonti samo objedinjuje vode iz planina koje vec ionako prirodnim padom teku nanize , ali ne prema Bregavi ili Buni jer da teku prema bregavi i Buni te rijeke bi bile tolike zimi da bi nosile sve pred sobom, jer toliki hidroloski potencijal imajuvode koje se slijevaju od cemerna preko jezera klinje iznad gacka pa dalje prema bileckom jezeru koje je napravljeno u prvoj fazi gornjih horizonata , odatle prirodnim padom u Trebisnjicu gdje se uzima struja zatim kroz kanal trebisnice do reverzibilne centrale tj, do pumpe koja vovodu ponoov podize na visinu od oko 50m odakle ponvo prirodnim padom ide na turbinu i daje struju , a odatle lagano prema moru. Sa svim ovim Neretva , bregava , buna i bunica nemaju ama bas nikakve veze.
Osim toga radi se na probijanju tunela izmedju dabarskog i Fatnickog polja dok je tunel izmedju fatnickog polja i bileckog probijen. dovoljno je procitati Poznavanje prirode iz Drustva iz 4. osnovne pa vidjeti da kraska polja u hercegovini vijekovima imaju problem jer su neobradiva a neobradiva su zbog toga sto se na njima veci dio godine skuplja voda a ta voda upravo dolazi iz Planina iznad Gacka ciji su vrhovi veci dio godine pod snijegom.
Upravo ta voda je predmet studije i projekta Gornji horizonti , i ta voda to sada je uglavnom isparavala ili pdozemnim kanalima odlazila ali ne prema Neretvi nego prema Trebisnjici i uglavnom je ostajala neiskorisena. Osim toga premet projekta gornji horizonti nije samo hidrologia nego i poljoprivreda jer bi se njegovom realizacijom dobila obradiva zemlja u Dabarskom polju, Fatnickom polju, a projektom iz 60-tih je predvidjeno i stalno navodnjavanje Dubravskog platoa upravo koji spada u Federaciju iz koje niko nije zainteresovan za to , nego je glavni problem to sto ce RS dobijati struju koju ce naplacivati , po principu da komsiji crkne krava.

Stvarno mi je drago da neko razmislja o ekologiji ali za pisanje neceg ozbiljnog nije dovoljno procitati par clanaka u novinama i izreci totalno netacne podatke .
_BosanaC
Posts: 8428
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

#5

Post by _BosanaC »

@Srlle, da si procitao ista vise od Poznavanja prirode i drustva znao bi da lupas gluposti :oops:

Prvo, hvatas se za clanak koji je @zlatiborka izvorno prenjela, a kritikujes nju.

Drugo, da si procitao ikada i jednu drugu temu i bilo kakve argumente osim onih koje ti podastiru Dodik, EFT, Intrade, Heco i ostali lopovi i probisvjeti shvatio bi koliku si glupost napisao.

A trece, da si procitao zakone shvatio bi da u nasoj drzavi ne postoji Razvojni plan, takodje unutar njega automatski ne moze postojati ni plan elektroenergetskog razvoja, zatim da regulacioni plan iz sezdesetih nema nikakve veze sa trenutnim stanjem i situacijom.
User avatar
kekec
Posts: 4854
Joined: 18/05/2004 15:40
Location: EU

#6

Post by kekec »

srlle, pokusavas jedan prirodni, geografski problem prebaciti na polje politike. Iako si u nekim segmentima u pravu, u nekim cinis katastrofalne greske:
2. Kakve veze ima sliv neretve sa ovim projektom , ako ga vec zelis kritikovati barem izguglaj od cega se sastoji a nemoj prvo napisati da je tajanstven i nerazumljiv a nakon toga jos i mijesati babe i zabe sa slivom neretve koji nema nikakve veze ama bas nikakve sa ovim projektom.
Sliv Neretve, odnosno Neretva i njene pritoke imaju i to kakve veze sa ovim projektom.
Da bi ti to shvatio, podsjetiti cu te da svaka rijeka ima dva sliva. Sliv je prostor- povrsina sa kojeg se padavinske vode slijevaju u jednu veliku, glavnu rijeku. Ovdje je to Neretva, odnosno Trebisnica.
Jedan sliv je topografski ili povrsinski i on je, moze se reci, vidljiv, odnosno moguce ga je odrediti-prikazati na karti.
Drugi sliv je HIDROLOSKI i on se moze odrediti samo terenskim ispitivanjima.
Hidroloski sliv jedne rijeke je podzemna povrsina sa koje vode doticu podzemno u jednu rijeku.
Ja licno nisam upoznat o nekim terenskim mjerenjima koji bi pokazali gdje voda koja ponire u Dabarskom polju, izvire ponovo na povrsinu, da li je to Neretva (Bregava) ili je to Trebisnica.
Gledajuci na kartu, velika je vjerovatnoca da ta voda ipak pripada slivu Bregave, odnosno Neretve.

Image

Prema tome, neko ili nesto je UGROZENO!
srlle
Posts: 3
Joined: 13/03/2007 13:59

#7

Post by srlle »

_BosanaC wrote:@Srlle, da si procitao ista vise od Poznavanja prirode i drustva znao bi da lupas gluposti :oops:

Prvo, hvatas se za clanak koji je @zlatiborka izvorno prenjela, a kritikujes nju.

Drugo, da si procitao ikada i jednu drugu temu i bilo kakve argumente osim onih koje ti podastiru Dodik, EFT, Intrade, Heco i ostali lopovi i probisvjeti shvatio bi koliku si glupost napisao.

A trece, da si procitao zakone shvatio bi da u nasoj drzavi ne postoji Razvojni plan, takodje unutar njega automatski ne moze postojati ni plan elektroenergetskog razvoja, zatim da regulacioni plan iz sezdesetih nema nikakve veze sa trenutnim stanjem i situacijom.
Pa valjda je logicno da ako je clanak prenesen da se onaj koji ga podnosi slaze sa njim kao da ga je sam pisao jer se poklapa sa njegovim stavovima, da misli suprotno vjerovatno bi poslije clanka tako nesto bilo napisano , zbog toga pisem u formi kritike onoga ko prenosi clanak jer sa njim diskutujem i on j epostavio temu , bilo bi glupo da se obracam nepoznatom autoru clanka.

Moji argumenti nisu ni argumenti Dodika , ni EFT niti bilo koga nego iskljucivo samo moji , jer asm rodjen utom kraju , i odlicno poznajem te prostore i to nema veze ama bas nikakve sa pomenutima, i ne bih ulazio u analizu gore pomenute gospode i preduzeca jer me u ovoj temi uoste neinteresuju , moze da bude i kompanija Magic Johnsona svejedno mi je , to nema veze sa onim sto se ovde pise.

To sto BiH kao drzava nema razvojni plan opet nema veze sa temom da se nesto pokusava neargumentovano proglasiti ovakvim ili onakvim. Drugo nevidim zbog cega ako BiH nema razvojni plan nemoze da planve ima RS ili Federacija kao njeni sastvani dijelovi. I trece ako ga nema BIH imala ga je SFRJ koja je bila pojma ozbiljne drzeve za danasnju BIH , nemislim u smislu politickog uredjenja nego u smislu nauke i naucnih radova. A ponavljam taj plan je centralni razvojni plan za hercegovinu jos od 60-tih i nije dosao na red da se kompletno zavrsi uglavnom zbog nedostatka novca, ali su dijelovi tog plana uradjeni , kao sto vjerovano i sam znas Bilecko jezero je vjestacko sto znaci da je nastalo vjestackim putem upravo kao pocetna faza projekta gornji horizonti.
Ovde se radi o klasicnim politickim prepucavanjima po kojima sta god dolazi iz RS po defaultu nevalja, bilo da se rade o privatizaciji Telekoma , bilo da se radi o privatizaciji rafinerije , bilo da je to privatizacija termoelektrane ili radovi na projektu gornji horizonti, jednostavno iz ovih ili onih razlog nissta nevalja sto dolazi iz RS , a naslov za potpuno neargumentovan tekst je nesto u stilu dokle ce nas Rs unistavati svojim projektima i slicno , a tekst objasnjava kao da je neko na horuk i naotprilike smislio da to realizuje pa krenuo da radi taj "misteriozni" projekat sa ciljem da zaradi pare , presusi neretvu i unisti obradivu zemlju u dolini neretve hutovo blato i slicno . Ajde molim te pa to vrijedja inteligenciju i zdrav razum i logicno je zapitati se o motivima onoga ko je u stanju takve gluposti napisati ili prenositi sasvim je svejedno.
srlle
Posts: 3
Joined: 13/03/2007 13:59

#8

Post by srlle »

kekec wrote:srlle, pokusavas jedan prirodni, geografski problem prebaciti na polje politike. Iako si u nekim segmentima u pravu, u nekim cinis katastrofalne greske:
2. Kakve veze ima sliv neretve sa ovim projektom , ako ga vec zelis kritikovati barem izguglaj od cega se sastoji a nemoj prvo napisati da je tajanstven i nerazumljiv a nakon toga jos i mijesati babe i zabe sa slivom neretve koji nema nikakve veze ama bas nikakve sa ovim projektom.
Sliv Neretve, odnosno Neretva i njene pritoke imaju i to kakve veze sa ovim projektom.
Da bi ti to shvatio, podsjetiti cu te da svaka rijeka ima dva sliva. Sliv je prostor- povrsina sa kojeg se padavinske vode slijevaju u jednu veliku, glavnu rijeku. Ovdje je to Neretva, odnosno Trebisnica.
Jedan sliv je topografski ili povrsinski i on je, moze se reci, vidljiv, odnosno moguce ga je odrediti-prikazati na karti.
Drugi sliv je HIDROLOSKI i on se moze odrediti samo terenskim ispitivanjima.
Hidroloski sliv jedne rijeke je podzemna povrsina sa koje vode doticu podzemno u jednu rijeku.
Ja licno nisam upoznat o nekim terenskim mjerenjima koji bi pokazali gdje voda koja ponire u Dabarskom polju, izvire ponovo na povrsinu, da li je to Neretva (Bregava) ili je to Trebisnica.
Gledajuci na kartu, velika je vjerovatnoca da ta voda ipak pripada slivu Bregave, odnosno Neretve.

Image

Prema tome, neko ili nesto je UGROZENO!
Ne prebacujem ja prirodni problem na polje politike nego neko pokusava da
nearugemntovano napadne nesto i to radi ocigledno iz politickih motiva.

nemoras mi objasnjvatista je sliv rijeke i hidrologiju polozio sma to na gradjevinskom fakultetu uspjesno tako da za tim nema potrebe.
Covjek mijenja mnogo stvari u prirodi da ovakav ili onakav nacin i to nije sporno , samo Bilecko jezero sigurno je uticalo na promjeni klime u bileci i to tako nije sporno , ali od struje koja se dobija postoji u toj istocnoj hercegovini kompanija koja po trenutnom knjigovodstvenom stanju vrijedi preko milijarde maraka, a kacije su joj za godinu dana na berzi porasle za 33%. Pri tome nema nikakve ekoloske katastrofe u Bileci niti je od tih promjena nastupio neki pomor i posast kao sto pisav teksta predvidja za dlinu neretve .

Ako vec neko zeli ekolosku diskusiju onda treba da koristi zdrave argumente a ne pricati nesto sto nema veze sa istinom , kao neko iz tog kraja jednostavno moram da odreagujem na nesto sto iskonski nije tacno.
Sto se tice vode sa Dabarskog polja i dan danas mogu se u Sarajevu naci istrazivanja austrougarskih inzenjera koji su metodama sipanja crvene boje u vodu jos pocetkom 20 vijeka istrazivali kuda odlazi ta voda i dali precizne podatke o tome, pa onaj ko zeli da obrazlozi tezu da neko priprema potop posat i ekoloskuu katastrofu moze naci te podatke pa ond uci u diskusiju a ne automatski optuziti RS ovoga ili onga kako se sprema na opsti pomor.
Voda iz planina inad Gacka , kao i iz dabarskog i fatnickog polja odlazi u more i nema veze sa dolinom Neretve . Voda neretve dolazi iz gredelja iznad konjica i tece takodje ka moru . Pritoke Neretve poput pominjana bregave su u hidroloskom smislu minorne po kolicini vode , a to zna svako ko je nekada prolazio pored bregave koju uz malo trudi i zimi na pljusku mozes pregaziti, a ljeti imas mozda samo par mjesta pogodnih da zaplivas ljudski. Buna i bunica koje je pisac teksta naveo su takdoje nebitne za projekat gornji horizonti.
I na karju projekat gornji horizonti je razrada tema jednog od najvecih inzenjera iz doba SFRj koji je zapocet u vrijeme SFRJ , zaslugom tog projekta u Trebinju se proizvodi struja i to samo dio od struje koja je projektom predivodjena da se proizvede. I kada neko ovako neargumentovano napada takav ozbiljan projekat logicno je zapitati se da li je su mu motivi ekoloski ili politicki.
_BosanaC
Posts: 8428
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

#9

Post by _BosanaC »

To sto BiH kao drzava nema razvojni plan opet nema veze sa temom da se nesto pokusava neargumentovano proglasiti ovakvim ili onakvim. Drugo nevidim zbog cega ako BiH nema razvojni plan nemoze da planve ima RS ili Federacija kao njeni sastvani dijelovi. I trece ako ga nema BIH imala ga je SFRJ koja je bila pojma ozbiljne drzeve za danasnju BIH , nemislim u smislu politickog uredjenja nego u smislu nauke i naucnih radova. A ponavljam taj plan je centralni razvojni plan za hercegovinu jos od 60-tih i nije dosao na red da se kompletno zavrsi uglavnom zbog nedostatka novca, ali su dijelovi tog plana uradjeni , kao sto vjerovano i sam znas Bilecko jezero je vjestacko sto znaci da je nastalo vjestackim putem upravo kao pocetna faza projekta gornji horizonti.
E kad budes znao odgovor na ovo, onda ce ti biti sto sta jasnije :) Vec ti rekoh, prelistaj i ostale teme, pa ce ti se odgovor sam kazati. Argumentovano 1/1, s obzirom da imas citate i odakle je sta izvuceno.
Ovde se radi o klasicnim politickim prepucavanjima po kojima sta god dolazi iz RS po defaultu nevalja, bilo da se rade o privatizaciji Telekoma , bilo da se radi o privatizaciji rafinerije , bilo da je to privatizacija termoelektrane ili radovi na projektu gornji horizonti, jednostavno iz ovih ili onih razlog nissta nevalja sto dolazi iz RS , a naslov za potpuno neargumentovan tekst je nesto u stilu dokle ce nas Rs unistavati svojim projektima i slicno , a tekst objasnjava kao da je neko na horuk i naotprilike smislio da to realizuje pa krenuo da radi taj "misteriozni" projekat sa ciljem da zaradi pare , presusi neretvu i unisti obradivu zemlju u dolini neretve hutovo blato i slicno .
Ovo nije politicki podforum, i zamolio bih te da u buduce na ovom podforumu pricas samo i iskljucivo o prirodi i ekologiji. Zelis li o politici, imas podforum politika pa udri do mile volje.
Ajde molim te pa to vrijedja inteligenciju i zdrav razum i logicno je zapitati se o motivima onoga ko je u stanju takve gluposti napisati ili prenositi sasvim je svejedno.
I moju inteligenciju i zdrav razum vrijedja da si uspio napisati svoj prvi citat a uopste se ne raspitati koliko je uopste utemeljeno, zakonski i kako god hoces, to sto si napisao.
User avatar
kekec
Posts: 4854
Joined: 18/05/2004 15:40
Location: EU

#10

Post by kekec »

Sto se tice vode sa Dabarskog polja i dan danas mogu se u Sarajevu naci istrazivanja austrougarskih inzenjera koji su metodama sipanja crvene boje u vodu jos pocetkom 20 vijeka istrazivali kuda odlazi ta voda i dali precizne podatke o tome
Gdje u Sarajevu? U kojoj instituciji, pod kakvim imenom se vodi to istrazivanje??
Rijeka Bregava nastaje od stalnog vrela Bitunja i povremenih vrela Veliki i Mali Suhavić (slika 2.) i poslije toka od oko 35 km dužine, ulijeva se u rijeku Neretvu. Prihranjuje se vodom koja dotječe kroz ponore iz Dabarskog polja i padalina sa direktnog (vlastitog) sliva, što je dokazano traserima (bojenjem).
http://www.sve-mo.ba/gf/zs_bregava.htm

Kome da vjerujem ? :?
Pritoke Neretve poput pominjana bregave su u hidroloskom smislu minorne po kolicini vode , a to zna svako ko je nekada prolazio pored bregave koju uz malo trudi i zimi na pljusku mozes pregaziti, a ljeti imas mozda samo par mjesta pogodnih da zaplivas ljudski.
Ovo je laicko posmatranje problema. Pritoke Neretve i sama Neretva su tolike kolike i jesu. Kao takve, one su dio jednog ekosistema koji ima svoje karakteristike koje su uslovljene fizicko- geografskim elementima podrucja njihovog sliva. Pitanje i problem je koliko projekat "Gornji horizonti", odvodjenjem poplavnih voda iz kraskih polja u Bilecko jezero, utice ili deformise postojece prirodne odnose Neretvinog slivnog podrucja.
Buna i bunica koje je pisac teksta naveo su takdoje nebitne za projekat gornji horizonti.
Ali projekat je jako bitan za Bunu i Bunicu, jer ako uzima vodu koja je ranije tekla ovim rijekama, onda je projekat stetan, on je parazit.

I na karju projekat gornji horizonti je razrada tema jednog od najvecih inzenjera iz doba SFRj koji je zapocet u vrijeme SFRJ ,
Biti "najveci inzinjer" iz onog doba, ne znaci biti to danas. Mnoge stvari vezane za odnos covjeka prema okolini su se promjenile. U vrijeme planiranja projekta, 99 posto ljudi u YU nije ni znalo sta je to ekologija, jer je ona tada "bila u pelenama".
S druge strane, zar je kopanje tunela tako grandiozan projekat da bi njegove planere zvali "najvecim"? Koliko se sjecam, radnici splitskog "Konstruktora" su bez velikih problema, svojom "krticom" busili brdo.

I na kraju da se razumijemo. Ja nisam nasao 100 % tacne podatke o tome da li projekat "krade" vodu iz Neretvinog sliva. To nije tesko utvrditi. Iako je danas kasno za sve, bar ce se znati sta je tacno i na osnovu toga ce se moci izvuci pravi zakljucci potrebni za zastitu onoga sto se mora zastititi i ublazavanje posljedica.
Ako se ipak ustanovi da voda Dabarskog polja pripada hidroloski i topografski slivu Trebisnice, a posto je Trebisnica vec pregradjena branom, onda je, po mom misljenju, projekat opravdan, jer omogucuje koristenje vode za dobijanje el.energije, odnosno poboljsavanje poljoprivrednih uslova doticnih kraskih polja.

srlle, nemoj o "razvojnim planovima", ni RS-a ni FBiH. Nemoj o onom cega prakticno nema.
(Ima, ali jos nije stavljeno na papir, kako rece jedan, nas ´vamo, strucni Ministar) :D
neizostavno
Posts: 16
Joined: 08/03/2007 13:10

#11

Post by neizostavno »

Prevođenje voda iz jednog sliva u drugi je zabranjeno međunarodnim konvencijama.
Ovaj zahvat Dabar-Fatnica naškodit če neretvi,hercegovini i hrvatskoj.
Zašto šuti hrvatska? Vrlo vjerovatno jer je to stvar dogovora da se šutnja plati onim što ionako nije i ne pripada republici srpskoj - strojevima koje je rat zatekao u tunelima a koji pripadaju konstruktoru ili vijaduktu.Radi se o tzv "krticama",izrazito skupim strojevima za kopanje tunela velikih profila.Srbi su po svom običaju zapljenili ili ti opljačkali sve što su našli pa sad time trguju.
_BosanaC
Posts: 8428
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

#12

Post by _BosanaC »

neizostavno wrote:Prevođenje voda iz jednog sliva u drugi je zabranjeno međunarodnim konvencijama.
Ovaj zahvat Dabar-Fatnica naškodit če neretvi,hercegovini i hrvatskoj.
Zašto šuti hrvatska? Vrlo vjerovatno jer je to stvar dogovora da se šutnja plati onim što ionako nije i ne pripada republici srpskoj - strojevima koje je rat zatekao u tunelima a koji pripadaju konstruktoru ili vijaduktu.Radi se o tzv "krticama",izrazito skupim strojevima za kopanje tunela velikih profila.Srbi su po svom običaju zapljenili ili ti opljačkali sve što su našli pa sad time trguju.
Hrvatska ne suti uopste... Cak je glasnija od BiH po tom pitanju.
Post Reply