Kako organizovati uspješan klub u Premijer ligi?

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Eborg

#76 Re: Kako organizovati uspješan klub u Premijer ligi?

Post by Eborg »

Imao sam priliku razgovarati nedavno s osobom koja je bila u timu koja je fizički pripremala jednog našeg igrača kada je isti pregovarao o odlasku u jedan strani klub. Po njegovim riječima, igrač je bio u katastrofalnoj fizičkoj spremi kao "profesionalac", juniori prosječnih evropskih liga su bili daleko ispred njega po nekim tabelama. Ipak, uspjeli su ga pripremiti za nekih mjesec-dva dana intenzivnih individualnih treninga tako da je isti na probi/pripremama novog kluba bio najspremniji igrač što je podiglo visinu odštete za 30%.

Tako se to radi, ako ništa za to nisu potrebna velika ulaganja.

Koliko vidim Željezničar je fizički trenutno najspremnija ekipa dok je Sarajevo blizu ali još kaska. Ipak, usudio bih se reći da je to kod oba kluba još uvijek na nekih 60% nivoa koji je zaista potrebno dostići za fizičko-kondicijsku dominaciju. Ostali klubovi su još gori.

I dalje ću da dijelim mišljenje Ivice Osima da je trčanje najmanje 3/4 modernog fudbala. I slabija ekipa može tako odigrati bolje od favorita.

Treba se preznojiti i zapeti k'o u Bologni. :D
ODVRATAN_i_GADAN

#77 Re: Kako organizovati uspješan klub u Premijer ligi?

Post by ODVRATAN_i_GADAN »

Ovi su se organizovali da bi bili prvaci za desetak godina... Imaju viziju i novac, pa ko dozivi neka prica... www.fc-uz.ch/
Ajatolah_

#78 Re: Kako organizovati uspješan klub u Premijer ligi?

Post by Ajatolah_ »

@Eborg
Ako je tako kao što pričaš, ne kontam, kako je uopšte moguće da to ovi naši treneri dopuštaju, odnosno ne ispravljaju? Kamenčina u ruke i na leđa, pa uz stepenice-niz stepenice. Pa trčanje, uz postepeno pojačavanje brzine i dužine. I tako te neke slične gluposti. Ne treba ni posebna lova ni pamet da se malo ojača.
Baudelaire

#79 Re: Kako organizovati uspješan klub u Premijer ligi?

Post by Baudelaire »

EdoI wrote:@Eborg
Ako je tako kao što pričaš, ne kontam, kako je uopšte moguće da to ovi naši treneri dopuštaju, odnosno ne ispravljaju? Kamenčina u ruke i na leđa, pa uz stepenice-niz stepenice. Pa trčanje, uz postepeno pojačavanje brzine i dužine. I tako te neke slične gluposti. Ne treba ni posebna lova ni pamet da se malo ojača.
A mentalitet? Ishrana? Malo je onih koji će živjeti normalno. Znam da ih ima koji ujutro ne mogu na trening da dođu koliko zaglave u kafani noć prije.
Ajatolah_

#80 Re: Kako organizovati uspješan klub u Premijer ligi?

Post by Ajatolah_ »

Ne znam, postoji li mogućnost smanjenja plate, ili je to već protiv zakona? Recimo, to i klupa. Valjda postoje neke stvari na kojima se može biti strog, jebem ga ja.
Eborg

#81 Re: Kako organizovati uspješan klub u Premijer ligi?

Post by Eborg »

@ODVRATAN_i_GADAN: Ma dobro, to su već klubovi na silu. Jedan FC United of Manchester ima kakvu-takvu podršku i opravdanost za svoje postojanje, AFC Wimbledon još više. S druge strane ovo su internet-projekti par entuzijasta koji, barem po meni, nemaju potencijal na duže staze, odustat će kad im dosadi, ne ide se iz godine u godinu u višu ligu, koliko god da novca ulažeš.

@EdoI: Nisam kompetentan da o tome govorim no vjeruj mi da se i sam to često pitam. Volio bih znati idu li naši premijerligaški igrači uopće u teretanu ili je ono malo trčkaranja na treningu zapravo sva fizička priprema koja se odvija tokom redovne sezone. U principu, treba jako malo uložiti u opremu (nekih 2000-3000 KM) za trening no vjerujem da bi se to isplatilo na duže staze. Ipak, ruku na srce, većina naših trenera su bivši igrači koji su produkt jugoslovenske škole te osim toga većina nema nikakvu stručnu spremu iz oblasti fiskulture. Ako su nešto i naučili na tim FIFA/UEFA seminarima za licencu u zadnjih par godina sumnjam da će svoje metode mijenjati tek tako nakon toliko godina. Koliko znam Felix Magath je u Wolfsburgu dao izgraditi nasip sa nekim nagibom i onda su igrači znali trčati uz nasip i niz njega sa medicinkama u rukama dok skoro ne popadaju. Istina je da je igračima mrsko i da su umirali ali smo smo vidjeli kako je Džeko razgrtao odbrane rukama, mogao je u UFC koliko je bio spreman. :D Samo da je volje, takav nasip se može izbagerisati za jedno poslijepodne i čitav trening-sistem obnoviti za nekih 10 000 KM koliko godišnje košta igrač koji sjedi na klupi. Što se tiče kazni, iste se mogu uvesti ukoliko postoji odredba u pravilniku za to ali obično ide da recimo igrač mora sam dati 5% plate u humanitarne svrhe a ne da mu klub smanji platu.

@Baudelaire: Prije nekoliko mjeseci sam razgovarao sa jednim uglednim doktorom nutricionistom iz inostranstva o tom pitanju i rekao je da ishrana može dovesti do pozitivnih promjena (npr. Novak Đoković) no da to ne čini dramatičnu razliku, pogotovo na nivou našeg takmičenja. To recimo u Barceloni i Milanu može napraviti razliku od 5% u odnosu na druge ekipe a kod nas bi bilo sasve zanemarivo. Ipak, po njemu bi u BiH bilo važnije uvesti kondicione testove i vaganja pa da se prati igrač kroz cijelu sezonu jer kod nas odmah udare po pitama i ćevapima uz pivu i debljaju se iako su profesionalni sportisti.

Koji ep od teksta majko mila. :-)
Baudelaire

#82 Re: Kako organizovati uspješan klub u Premijer ligi?

Post by Baudelaire »

Ep je ali je kvalitetan kao i većina stvari koje napišeš na ovom forumu :thumbup:

Priznajem da možda ovo što sam napisao ne igra toliku ulogu, ali što se nezalaganja tiče, to je već problem mentaliteta. To je ono što pravo puno djece koja treniraju fudbal, ili bilo drugi koji sport radi od malih nogu. Ja nisam nikad ništa trenirao ( između ostalog što mi je mrsko, pa onda radije nisam htio da idem jer bi me i stid bilo da ne dajem maksimum ), a brat mi je trenirao karate dugo, i više puta sam bio na njegovim treninzima. Bila je grupa od njih 4-5 koji su uvijek mrtvi izlazili s treninga od umora, a ostali su tu dolazili rekreativno. Problem je što, bar se meni čini, kod rijetko kog našeg kluba i igrača postoji prelaz iz rekreativnog u profesionalno, odnosno, da negdje oko 14-15 godine naprave puno ozbiljniju selekciju ljudi koji su spremni da ginu. Ovako samo negativan efekat postižu. A trenerima prvog tima je ionako najgore, ako odluči 10-15 igrača da se njima ne radi punim intenzitetom, može on biti najbolji na svijetu, ali će ili zakuhati sa njima i dobiti nogu, ili imati nezadovoljavajuće rezultate pa dobiti nogu.
Eborg

#83 Re: Kako organizovati uspješan klub u Premijer ligi?

Post by Eborg »

Tnx! :thumbup:

Stoji i to, nisam o tome ranije razmišljao, većina naših igrača do 19. godine kada su juniori ne znaju hoće li potpisati ugovor ili upisati fakultet/zaposliti se tako da je mentalno teško se odjednom fokusirati se samo na to. Ipak, u organizovanim klubovima igrači već od 14. ili 15. godine imaju stipendijski ugovor ili profesionalni predugovor. Evo ovaj mali Halilović u Dinamu će sa 15 godina sigurno biti plaćeniji nego većina naših premijerligaških igrača, neće on tek tako to napustiti.
Baudelaire

#84 Re: Kako organizovati uspješan klub u Premijer ligi?

Post by Baudelaire »

Danas si vidio, ako si gledao Sarajevo, šta je fizička sprema. Nevjerovatna fizička dominacija nad ovim šabanima.
Eborg

#85 Re: Kako organizovati uspješan klub u Premijer ligi?

Post by Eborg »

Da, ali kao što rekoh, to nije ni blizu onog nivoa na kojem bi trebalo biti za evropske utakmice, možeš misliti koliko su onda ostali klubovi katastrofalni na tom planu. Pa igrače Slavije bi iznijeli van nakon prvog poluvremena sa, recimo, Mariborom.
saramara

#86 Re: Kako organizovati uspješan klub u Premijer ligi?

Post by saramara »

Što se tiče priprema i spreme sve naše "zvijezde" imaju jedan veliki problem sa kojim dolaze na pripreme i drugi i još veći zbog kojeg ne napreduju nego samo stoje na jednom mjestu. Prva stvar je rad u pauzama kada većina njih niti ne pokuša da radi samostalno individualno ili i ako dobije program od trenera vrlo često se ne pridržavaju istog. Meni nije jasno zašto to rade jer prije svega njima je bolje da dodju spremni na pripreme jer je manji rizik od povreda, istegnuća i sličnih povreda prilikom opterećenja. S druge strane treba uzeti i obzir kolika je naša pauza na primjer zimi i nemoguće je isplanirati trenerima za toliko dug period način rada u pauzi.

A druga stvar je ta što se nama četo dešava da nam igrači lutaju po probama, a onda takvi izdrkani od kojekakvih letova i proba dodju na "velika vrata" u klubove kao zvijezde i zauzimaju mjesto igraču koji je der'o guzove cijele pripreme. Tako dobivate nespremnog igrača u prvih 11 a samim tim i manje zalaganja i spreme što se odrazi na ekipe. Konkretan primjer je Šmigalović koji je poderao guzicu na pripremama Sarajeva a onda je došao Džafić i zaigrao prije njega što je apsurd.

Organizovati uspješan klub znači bar po nekoj mojoj viziji podijeliti klub u razne segmente i nadogradjivati ga u svakom trenutku. Omladinska škola (kao ozbiljan izvor prihoda i novaca za opstajanje klub), prvi tim, UO (u kojem ne trebaju ikebane), direktor tehničkog dijela kluba i direktor sportskog dijela su po meni segmenti koji treba da čine jedan klub kako bi on bio na zdravim nogama. Uz sve to naravno ide tradicija, uspjesi armija navijača zbog kojih se to igra i tako dalje. Ovdje u BiH po meni ima samo 6 ili 7 klubova koji mogu ispuniti ovaj kriterij i neka se navijači drugih klubova ne naljute ali neko ko napravi prvi iskorak prema grupama Evro lige ili daj Bože Lige prvaka (mada je ovo iz ove perspektive miljama daleko), će pobjeći svim ostalim klubovima svjetlosnu godinu jer će finansije koje će hajrovati u tim nastupima biti kao budžeti ostalih klubova zajedno.

I naravno jedan od najvažnijih segmenata bilo kakvog uspjeha je država koja treba da stane iza sporta i da joj to bude jedan od glavnih reprezenata države u svijetu. Pogledajte samo koliko je jedan Novak Djoković uradio za svoju državu svojim uspjehom.

Izvinjavam se na malo dužem postu krenulo me :D
Eborg

#87 Re: Kako organizovati uspješan klub u Premijer ligi?

Post by Eborg »

To je to. Prije svega treba reorganizovati omladinske ekipe, kod nas se radi još uvijek po nekom zastarjelom sistemu gdje se plaća članarina (a neki to ne mogu priuštiti iako bi možda bili najbolji igrači, nije 20-50 KM mjesečno na ovom vaktu malo za "šutanje lopte", da ne govorim o opremi) te treneri prvih ekipa često pojma nemaju koga imaju u juniorima i sl.

Kada posmatram cijelu BH klupsku scenu, sve sam više za privatizaciju, Dinamo je očito izuzetak da klub kao "društvena svojina"/udruženje građana može nešto da postigne.

Nema uloženog novca iz svog džepa=nema odgovornosti=parazitiranje u klubu.
M.Laktasenko

#88 Re: Kako organizovati uspješan klub u Premijer ligi?

Post by M.Laktasenko »

jutarnji wrote:Mozda probati nagovoriti kakvog ludog Arapa da kupi neke od nasih nevjerovatnih da bog sacuva i sakloni timova? :lol:
Kako imati dobar tim kad pola premier lige pusi po kutiju drine dnevno?
Etihad Stadium Grbavica :dance:

Kolike su plate u Premijer Ligi? Sta mislite koliko ima Wagner iz Sirokog? Koliko je Subasic imao u Olimiku? Sehic? Torlak?
Eborg

#89 Re: Kako organizovati uspješan klub u Premijer ligi?

Post by Eborg »

Mislim da je neki prosjek 800-1200 KM za većinu igrača mada je moguće i da se varam. Ovo je ako govorimo samo o platama, tu su i svote za potpisivanje ugovora, bonusi za nastupe i golove, bonusi za pobjede, bonusi za plasman itd.

Neki imaju i drastično više i niže plate, sve ovisno o kluba i statusa u klubu.

Jackson je u Čeliku imao recimo 5000 KM mjesečno. Mislim i da je Adilović u Čeliku imao 5000 KM, barem se po Zenici tako pričalo.

U Širokom Brijegu Wagner mislim da komotno ima 5000+ platu s obzirom na to koliko je ostao a mogao je otići.

Mislim da u Sarajevu i Željezničaru većina prvotimaca ima minimalno 1500 KM.

BTW, kada je Maletić pregovarao sa Borcem oko novog ugovora, tražio je 300.000 KM godišnje. :shock: Znači da nije bio jako daleko od te cifre sa svojim prvobitnim ugovorom.
M.Laktasenko

#90 Re: Kako organizovati uspješan klub u Premijer ligi?

Post by M.Laktasenko »

fakat wrote:Promocija svake utakmice ma kako nebitna bila, svaki tim ima lokalnu dimenziju, reklama na radiju i tv, ma kako mali tim bio ipak ima neki cilj, ulazak u visi rang takmicenja, rivalstvo, navijaci, napraviti nesto iz nicega.
Image

this

http://scsport.ba/v2/tekst.php?ID=25110
Baudelaire

#91 Re: Kako organizovati uspješan klub u Premijer ligi?

Post by Baudelaire »

'' Želim probuditi uspavane navijače različitim inicijativama''.

Koji sam ja manijak, recite mi da nisam jedini kojeg ovo asocira na potpuno pogrešne stvari :oops:
Richard Wagner

#92 Re: Kako organizovati uspješan klub u Premijer ligi?

Post by Richard Wagner »

kad ćemo igrati prijateljsku s njenim klubom :D
Eborg

#93 Re: Kako organizovati uspješan klub u Premijer ligi?

Post by Eborg »

Može, može! :D
Post Reply