@ODVRATAN_i_GADAN: Ma dobro, to su već klubovi na silu. Jedan FC United of Manchester ima kakvu-takvu podršku i opravdanost za svoje postojanje, AFC Wimbledon još više. S druge strane ovo su internet-projekti par entuzijasta koji, barem po meni, nemaju potencijal na duže staze, odustat će kad im dosadi, ne ide se iz godine u godinu u višu ligu, koliko god da novca ulažeš.
@EdoI: Nisam kompetentan da o tome govorim no vjeruj mi da se i sam to često pitam. Volio bih znati idu li naši premijerligaški igrači uopće u teretanu ili je ono malo trčkaranja na treningu zapravo sva fizička priprema koja se odvija tokom redovne sezone. U principu, treba jako malo uložiti u opremu (nekih 2000-3000 KM) za trening no vjerujem da bi se to isplatilo na duže staze. Ipak, ruku na srce, većina naših trenera su bivši igrači koji su produkt jugoslovenske škole te osim toga većina nema nikakvu stručnu spremu iz oblasti fiskulture. Ako su nešto i naučili na tim FIFA/UEFA seminarima za licencu u zadnjih par godina sumnjam da će svoje metode mijenjati tek tako nakon toliko godina. Koliko znam Felix Magath je u Wolfsburgu dao izgraditi nasip sa nekim nagibom i onda su igrači znali trčati uz nasip i niz njega sa medicinkama u rukama dok skoro ne popadaju. Istina je da je igračima mrsko i da su umirali ali smo smo vidjeli kako je Džeko razgrtao odbrane rukama, mogao je u UFC koliko je bio spreman.

Samo da je volje, takav nasip se može izbagerisati za jedno poslijepodne i čitav trening-sistem obnoviti za nekih 10 000 KM koliko godišnje košta igrač koji sjedi na klupi. Što se tiče kazni, iste se mogu uvesti ukoliko postoji odredba u pravilniku za to ali obično ide da recimo igrač mora sam dati 5% plate u humanitarne svrhe a ne da mu klub smanji platu.
@Baudelaire: Prije nekoliko mjeseci sam razgovarao sa jednim uglednim doktorom nutricionistom iz inostranstva o tom pitanju i rekao je da ishrana može dovesti do pozitivnih promjena (npr. Novak Đoković) no da to ne čini dramatičnu razliku, pogotovo na nivou našeg takmičenja. To recimo u Barceloni i Milanu može napraviti razliku od 5% u odnosu na druge ekipe a kod nas bi bilo sasve zanemarivo. Ipak, po njemu bi u BiH bilo važnije uvesti kondicione testove i vaganja pa da se prati igrač kroz cijelu sezonu jer kod nas odmah udare po pitama i ćevapima uz pivu i debljaju se iako su profesionalni sportisti.
Koji ep od teksta majko mila.