Kako oboriti sistem na IBM racunarima ?

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

dxpero
Posts: 25
Joined: 17/02/2010 14:00

Kako oboriti sistem na IBM racunarima ?

Post by dxpero » 29/11/2011 00:35

OK situacija je veoma jasna,kako i sam nick kaze,ispao sam jako glup i dirao sam ono što definitivno ne treba. Naime, u pitanju je računar moje šefice. S obzirom da na sebi ima naljepnicu sa serijskim brojem Windows XP Professional,a navedeni ser.broj nije bio unešen,već neki dr. (samim tim i "nelegalan") - odlučio sam da uzmem pravdu u svoje ruke uz pomoć nekih "pametnih" savjeta s neta, koji bi vjerovatno negdje i prošli, nažalost po mene - sve se izokrenulo i cijeli svijet mi je trenutno srušen. U pitanju je IBM-ovo kučište na kojem piše samo "ThinkCentre", konfiguraciju vjerujem ne trebam spominjati (ako nekom bude potrebna neka pita). Dakle nakon što sam jednu navedenu vrijednost u Registryu "namjerno" zamijenio drugom (sad se ne sjećam tačno ali u kanc. imam zapisano pod kojim dijelom Registry stabla se tačno nalazi, HKEY-LocalUser-Software.....dalje se ne sjecam) i nakon toga pokušao aktivaciju sa novim ser.brojem sa naljepnice, nisam uspio. OK,nakon toga sam restartovao komp. i od tada sve je jedno veliko sranj*... Dotični sistem je u početku odbijao saradnju odmah nakon pokušaja učitavanaj Windowsa, tu bi se pojavio "divni" Plavi ekran, bez ikakvog koda, samo da je ugaseno radi blabla nečega. Ničim izazvan, nakon višestrukih bezuspješnih pokušaja da oborim sistem - sada izbacuje isti ekran samo sa kodom ERROR 0x0000007...Ono što je najbolje od svega je što mi je Program u sklopu BIOS-a, njihov "domaći" IBM-ov, omogućio da spasim sve podatke na externi HDD (HVALA BOGU NEŠTO!!)..s druge strane, da je sreća uvijek kurva - dokazuje činjenica da se navedeni sistem nikako ne može oboriti standardnom metodom. Zašto?! Prilikom ubacivanja CD-a XP WIN Prof. - i pokušaja BOOT-a s njega, ovaj pokrene totalno neku drugu glupost (nesto pise koliko se sjecam a ujutro cu novije sve postaviti detalje) tipa DHCP..checking...i to malo kao učita i potom kaže kako nije pronašao disk i restartuje se! Ne moram Vam spominjati da sam pokušavao već sve opcije koje UPORNO odbije - Safe Mode (sva 3 načina), Recovery konzolu zaboravite i ono što mi je NAJFRAPANTNIJE od svega je da tupavi taj alat uz pomoć kojeg sam spasio sve ima na sebi fenomenalni dio uz pomoć kojeg se može cijeli HDD vratiti na "default postavke" ali to zahtijeva formatiranje. DIVNO! I na to sam pristao, potpisao licencu naravno da sam saglasan blablaaaa, ali nakon sto odem format - ne želi ni to da odradi. IMALI LI IKO, IKO, ikakvu ideju, bio bih jako, jako zahvalan, a ako nekad naleti ili je iz Sarajeva, platio bih mu i pivo! GARANTIRAM! :)


User avatar
law2
Posts: 614
Joined: 30/09/2008 01:00

Re: Kako oboriti sistem na IBM racunarima ?

Post by law2 » 29/11/2011 00:45

DHCP checking pokušava preuzeti sa servera, probaj isključiti mrežni kabal iz računara i probaj opet ili probaj u BIOSU isključiti boot preko mreže.
Najlakše rješenje za popravak jeste prebacivanje HDD-a tog računara na računar koji ispravno radi (kao dodatni HDD), podigneš sistem na navedeni HDD i to je to...sretno

dxpero
Posts: 25
Joined: 17/02/2010 14:00

Re: Kako oboriti sistem na IBM racunarima ?

Post by dxpero » 29/11/2011 00:52

law2 wrote:DHCP checking pokušava preuzeti sa servera, probaj isključiti mrežni kabal iz računara i probaj opet ili probaj u BIOSU isključiti boot preko mreže.
Najlakše rješenje za popravak jeste prebacivanje HDD-a tog računara na računar koji ispravno radi (kao dodatni HDD), podigneš sistem na navedeni HDD i to je to...sretno
Odlično, to sam pronašao već negdje i uradio sam to. Isključio mrežni kabal, ali bez uspjeha - opet pokušava isto, odbrojava i restartuje se potom jer ne pronadje nista. S dr strane, postoji opcija vadjenja tog HDD, ali mi ostaje kao finalna, jer i dalje glumim da je sve "pod kontrolom". U pitanju je starija zena, koja je i dalje skeptična po pitanju cak i spasenih podataka,a kamoli da vidi da vadim dio njenog racunara. Eh sad, pitanje - može li prestavljati problem ikakav u ovom slučaju nova kopija WIN XP professionala? Driveri vec znam da su katastrofa za pronaci,ali otom-potom,mislim,moze li doci do neke "nekompaktibilnosti" izmedju trenutnog BIOS-a i nove kopije?
Edit: Ovo sve govorim jer sam mislim negdje vidio da su ovi računari "posebne" konfiguracije, sa bas nekim vidovima zastite na sebi. Volio bih da neko bas ima iskustva i da mi kaze da blebetam gluposti! :)

cucamonga
Posts: 529
Joined: 29/06/2011 09:30

Re: Kako oboriti sistem na IBM racunarima ?

Post by cucamonga » 29/11/2011 01:00

obzirom da te "munta" trazenjem dhcp-a pokusaj u BIOSu iskljuciti boot sa mreze i nek ti radi boot samo sa HDDa ukoliko ni to ne pomogne bojim se da je koliko ja znam jedino rjesenje HIREN BOOT CD

User avatar
mousstapha
Posts: 3927
Joined: 14/07/2008 03:13
Location: Stuttgart
Been thanked: 2 times

Re: Kako oboriti sistem na IBM racunarima ?

Post by mousstapha » 29/11/2011 01:02

Nije mi jasno kako ne mozes podici sistem nanovo. Koje tacno informacije dobijes kad ti ispisuje to sa DHCP-om. Susreto sam se sa IBM racunarima koji imaju nekakav Intel boot agent ili tako nesto. Uglavnom u dnu ekrana bi pisalo s kojom tipkom mogu izlistati uredjaje i onda odaberem da pokrene sa CD-a i tako se pokrece XP setup.

Cijela je situacija dosta konfuzna, i cini se da moras odstraniti nervozu kako bi mogao normalno reagovati.

cucamonga
Posts: 529
Joined: 29/06/2011 09:30

Re: Kako oboriti sistem na IBM racunarima ?

Post by cucamonga » 29/11/2011 01:04

slozio bih se jos i sa tim da uradis samo sistem restore ukoliko uspijes da podignes komp i ne cackas vise registri

dxpero
Posts: 25
Joined: 17/02/2010 14:00

Re: Kako oboriti sistem na IBM racunarima ?

Post by dxpero » 29/11/2011 01:10

mousstapha wrote:Nije mi jasno kako ne mozes podici sistem nanovo. Koje tacno informacije dobijes kad ti ispisuje to sa DHCP-om. Susreto sam se sa IBM racunarima koji imaju nekakav Intel boot agent ili tako nesto. Uglavnom u dnu ekrana bi pisalo s kojom tipkom mogu izlistati uredjaje i onda odaberem da pokrene sa CD-a i tako se pokrece XP setup.

Cijela je situacija dosta konfuzna, i cini se da moras odstraniti nervozu kako bi mogao normalno reagovati.
Nisam previse nervozan, hvala na odgovoru :) Sve si u pravu! Intel Boot agent je naziv koji mi se pojavi kada se BOOT radi. E ovako, pritiskom na tipku F11 i drzeci je duze, otvori mi se novi prozor koji mi nudi opcije "dizanja" sa CD-a, HDD-a, i mislim mreza i jos nesto 4.-to. Eh, ja tu izaberem fino CD naravno, u koji mi je ubacen disk WINXP - Profess. i on meni OPET izbaci ovaj prozor sa DHCP. Ali to je to - upravo Intel taj pise definitivno. Pokusavam sada da to rijesim, ali cu ujutro s posla Vam poslati sve detaljno jos,kome nije sve jeasno. Hvala jos jednom na odg.

dxpero
Posts: 25
Joined: 17/02/2010 14:00

Re: Kako oboriti sistem na IBM racunarima ?

Post by dxpero » 29/11/2011 01:11

cucamonga wrote:obzirom da te "munta" trazenjem dhcp-a pokusaj u BIOSu iskljuciti boot sa mreze i nek ti radi boot samo sa HDDa ukoliko ni to ne pomogne bojim se da je koliko ja znam jedino rjesenje HIREN BOOT CD
A to bi bilo,sta? Taj HIREN BOOT...ima li gdje da se skine, nisam bas u tome.. kao sto se vidi iz prilozenog :) Hvala za odgovor...

cucamonga
Posts: 529
Joined: 29/06/2011 09:30

Re: Kako oboriti sistem na IBM racunarima ?

Post by cucamonga » 29/11/2011 01:16

ako nisi sa tim onda ne cackaj dalje i nadji neku lolu koja ce ti to odradit za 10-20 maruna.

http://www.hiren.info/pages/bootcd

User avatar
moa
Posts: 2991
Joined: 19/09/2007 13:08
Location: nestala lokacija
Has thanked: 2 times

Re: Kako oboriti sistem na IBM racunarima ?

Post by moa » 29/11/2011 01:20

Mislim da ti je neko to fino odgovorio.. Fino od te sefice uzmes komp, kazes da zelis da se prebacis u svoju kancelariju i da zelis, namiru da odradis sve sto treba, zatim kloniras HDD na svoj racunar, formatiras seficin HDD vratis joj podatke a ne vjerujem da ima ista spesl osim mozda nekih template i to je to.
opcija B.
ne ne dirati po registryu ne ne cackati ako ne znas :D
Last edited by moa on 29/11/2011 01:33, edited 3 times in total.

Loky
Posts: 142
Joined: 16/09/2011 03:54

Re: Kako oboriti sistem na IBM racunarima ?

Post by Loky » 29/11/2011 01:23

dxpero wrote:OK situacija je veoma jasna,kako i sam nick kaze,ispao sam jako glup i dirao sam ono što definitivno ne treba. Naime, u pitanju je računar moje šefice. S obzirom da na sebi ima naljepnicu sa serijskim brojem Windows XP Professional,a navedeni ser.broj nije bio unešen,već neki dr. (samim tim i "nelegalan") - odlučio sam da uzmem pravdu u svoje ruke uz pomoć nekih "pametnih" savjeta s neta, koji bi vjerovatno negdje i prošli, nažalost po mene - sve se izokrenulo i cijeli svijet mi je trenutno srušen. U pitanju je IBM-ovo kučište na kojem piše samo "ThinkCentre", konfiguraciju vjerujem ne trebam spominjati (ako nekom bude potrebna neka pita). Dakle nakon što sam jednu navedenu vrijednost u Registryu "namjerno" zamijenio drugom (sad se ne sjećam tačno ali u kanc. imam zapisano pod kojim dijelom Registry stabla se tačno nalazi, HKEY-LocalUser-Software.....dalje se ne sjecam) i nakon toga pokušao aktivaciju sa novim ser.brojem sa naljepnice, nisam uspio. OK,nakon toga sam restartovao komp. i od tada sve je jedno veliko sranj*... Dotični sistem je u početku odbijao saradnju odmah nakon pokušaja učitavanaj Windowsa, tu bi se pojavio "divni" Plavi ekran, bez ikakvog koda, samo da je ugaseno radi blabla nečega. Ničim izazvan, nakon višestrukih bezuspješnih pokušaja da oborim sistem - sada izbacuje isti ekran samo sa kodom ERROR 0x0000007...Ono što je najbolje od svega je što mi je Program u sklopu BIOS-a, njihov "domaći" IBM-ov, omogućio da spasim sve podatke na externi HDD (HVALA BOGU NEŠTO!!)..s druge strane, da je sreća uvijek kurva - dokazuje činjenica da se navedeni sistem nikako ne može oboriti standardnom metodom. Zašto?! Prilikom ubacivanja CD-a XP WIN Prof. - i pokušaja BOOT-a s njega, ovaj pokrene totalno neku drugu glupost (nesto pise koliko se sjecam a ujutro cu novije sve postaviti detalje) tipa DHCP..checking...i to malo kao učita i potom kaže kako nije pronašao disk i restartuje se! Ne moram Vam spominjati da sam pokušavao već sve opcije koje UPORNO odbije - Safe Mode (sva 3 načina), Recovery konzolu zaboravite i ono što mi je NAJFRAPANTNIJE od svega je da tupavi taj alat uz pomoć kojeg sam spasio sve ima na sebi fenomenalni dio uz pomoć kojeg se može cijeli HDD vratiti na "default postavke" ali to zahtijeva formatiranje. DIVNO! I na to sam pristao, potpisao licencu naravno da sam saglasan blablaaaa, ali nakon sto odem format - ne želi ni to da odradi. IMALI LI IKO, IKO, ikakvu ideju, bio bih jako, jako zahvalan, a ako nekad naleti ili je iz Sarajeva, platio bih mu i pivo! GARANTIRAM! :)

Idi u BIOS postavku i postavi da bota sa CD... DHCP botanje je trazeneje sa networka preko tvoje mrezne kartice.
Kako uci u BIOS (google- papir i olovka ili postavi laptop pored tog uredjaja pa google)
*** NAJFRAPANTNIJE od svega je da tupavi taj alat **** ne alat vec onaj koji koristi alat. Nema ljutis. Cackati postavke je kao biti doktor....nemas iskusta ne cackaj. Ako ces vec cackati to mozes na svom kompu kod svoje kuce.
Sve sto pise na netu moras 2 puta provjeriti ili padas. Ne uci se na tudjim stvarima (zna da kosta).
Taj broj koji je na tom kompu (znaci etiketa) mora ici uz original CD koji je uz taj komp ili dolazi do problema koje vec imas. Sa razlogom je neko postavio reg. broj drugaciji nego sto je na etiketi.
Idi na IBM stranicu pa, pronadji koji je model pa na search: HOW TO RESTORE WINDOWS (vjerujem da je XP) pokazat ce ti sve , isprintaj pa polako. Citaj sve detaljno jer ces se vracati na pocetak. Ali ako nemas originalni cd mozes opet imati probleme.

dxpero
Posts: 25
Joined: 17/02/2010 14:00

Re: Kako oboriti sistem na IBM racunarima ?

Post by dxpero » 29/11/2011 01:31

moa wrote:Mislim da ti je neko to fino odgovorio.. Fino od te sefice uzmes komp, kazes da zelis da se prebacis u svoju kancelariju i da zelis, namiru da odradis sve sto treba, zatim kloniras HDD na svoj racunar, formatiras seficin HDD vratis joj podatke a ne vjerujem da ima ista spesl osim mozda nekih template i to je to.
opcija B.
Eh sad vidis li ti HDD uopste u biosu?
@moa, rekao sam već da je to finalna opcija,zbog također već navedenog. Ali ok, nek plače, otvorit cu ga,izvaditi, formatirati sa svog i instalirati novi SYS na njega. Pitanje je kao i gore, postoji li ikakva sansa da bude "nekompaktibilnosti" ikakvih jer je to sugavi "IBM". Mislim obaranje i dizanje sistema je procedura koju sam uradio mali milion puta, ovo je sve totalno drugacije. Kako mislis vidim li HDD, vidim, ima, postoji :) pozz

User avatar
arnes_king
Posts: 4462
Joined: 01/03/2011 00:43
Location: Bosna
Has thanked: 27 times
Been thanked: 11 times

Re: Kako oboriti sistem na IBM racunarima ?

Post by arnes_king » 29/11/2011 01:33

dxpero wrote:
moa wrote:Mislim da ti je neko to fino odgovorio.. Fino od te sefice uzmes komp, kazes da zelis da se prebacis u svoju kancelariju i da zelis, namiru da odradis sve sto treba, zatim kloniras HDD na svoj racunar, formatiras seficin HDD vratis joj podatke a ne vjerujem da ima ista spesl osim mozda nekih template i to je to.
opcija B.
Eh sad vidis li ti HDD uopste u biosu?
@moa, rekao sam već da je to finalna opcija,zbog također već navedenog. Ali ok, nek plače, otvorit cu ga,izvaditi, formatirati sa svog i instalirati novi SYS na njega. Pitanje je kao i gore, postoji li ikakva sansa da bude "nekompaktibilnosti" ikakvih jer je to sugavi "IBM". Mislim obaranje i dizanje sistema je procedura koju sam uradio mali milion puta, ovo je sve totalno drugacije. Kako mislis vidim li HDD, vidim, ima, postoji :) pozz

Mislio je na vidis li ga u biosu

dxpero
Posts: 25
Joined: 17/02/2010 14:00

Re: Kako oboriti sistem na IBM racunarima ?

Post by dxpero » 29/11/2011 01:39

[/quote]
Idi u BIOS postavku i postavi da bota sa CD... DHCP botanje je trazeneje sa networka preko tvoje mrezne kartice.
Kako uci u BIOS (google- papir i olovka ili postavi laptop pored tog uredjaja pa google)
*** NAJFRAPANTNIJE od svega je da tupavi taj alat **** ne alat vec onaj koji koristi alat. Nema ljutis. Cackati postavke je kao biti doktor....nemas iskusta ne cackaj. Ako ces vec cackati to mozes na svom kompu kod svoje kuce.
Sve sto pise na netu moras 2 puta provjeriti ili padas. Ne uci se na tudjim stvarima (zna da kosta).
Taj broj koji je na tom kompu (znaci etiketa) mora ici uz original CD koji je uz taj komp ili dolazi do problema koje vec imas. Sa razlogom je neko postavio reg. broj drugaciji nego sto je na etiketi.
Idi na IBM stranicu pa, pronadji koji je model pa na search: HOW TO RESTORE WINDOWS (vjerujem da je XP) pokazat ce ti sve , isprintaj pa polako. Citaj sve detaljno jer ces se vracati na pocetak. Ali ako nemas originalni cd mozes opet imati probleme.[/quote]

Jel' ti hoćeš pivu ili ne :) Ne ljutim se druže, samo ovde smo da pokusamo rijesiti problem a ne da mi ponavljas ono sto vec sam utvrdio za sebe u ovom slučaju. Nisam bas toliko nevjest i znam uci u BIOS! Na buduce Recenzije pametovanja ne namjeravam odgovarati. "Alat" sam mislio jer ne znam kako se dr izraziti, za ono sto dodje u sklopu ovog biosa, naziva je tipa "IBM Recovery Console" ili sl. Ne pokreće se iz klasičnog BIOS-a vec se pokrece drzanjem F12 koliko se sjecam. U pravu si, zaletio sam se za br., ne procitavsi da uz broj moras imati originalni CD koji prati tu seriju blablaaa. PROBLEM - racunar je bio donacija!, uz koji nije dosao (ili je ukraden) originalni CD. Na IBM-ovoj stranici nisam nasao nista korisno, pogotovo za ovaj stariji model. pozdrav ;)

dxpero
Posts: 25
Joined: 17/02/2010 14:00

Re: Kako oboriti sistem na IBM racunarima ?

Post by dxpero » 29/11/2011 01:40

[/quote]Mislio je na vidis li ga u biosu[/quote]

Pa na to i ja mislim, vidim ga u BIOSU!

Loky
Posts: 142
Joined: 16/09/2011 03:54

Re: Kako oboriti sistem na IBM racunarima ?

Post by Loky » 29/11/2011 02:09

dxpero wrote:
Mislio je na vidis li ga u biosu[/quote]

Pa na to i ja mislim, vidim ga u BIOSU![/quote]

Ako ima vise takvih kompova (ali pazi moraju biti isti). Pronadji/skini sa neta
http://www.easeus.com/disk-copy/
Skini taj disk pa ga postavi u drugu masinu kao SLAVE. Prebaci na MASTER sve dokumente ili sta hoces.
Instaliraj gore navedeni program. kloniras taj MASTER HDD na SLAVE. Dobro citaj i prati upute.
Kad kloniranje zavrsi automatski je KLONIRAN MASTER na SLAVE.
Prebaci ga ali prebaci prespojnik da opet bude na MASTER (nalazi se odzada na HDD pored velikog konektora).
Vrati nazad u originalni komp i uzivaj.
Ne daraci nista vise.
Uradi update i uzivaj...

nomVe
Posts: 199
Joined: 17/01/2010 08:42

Re: Kako oboriti sistem na IBM racunarima ?

Post by nomVe » 29/11/2011 08:51

Ziv bio plati nekome. Eksperimentisanje je za kucu, a ne za posao. Ove stvari raditi bez imalo iskustva je van pameti, pogotovo u firmi. Sto se tice cackanja registrya trebao si prije toga probati backupovati registry upravo da mozes popraviti stvar ako zeznes.

A ako nemas originalni cd sanse da iskoristis taj serijski broj su ravne nuli.

dxpero
Posts: 25
Joined: 17/02/2010 14:00

Re: Kako oboriti sistem na IBM racunarima ?

Post by dxpero » 29/11/2011 09:23

nomVe wrote:Ziv bio plati nekome. Eksperimentisanje je za kucu, a ne za posao. Ove stvari raditi bez imalo iskustva je van pameti, pogotovo u firmi. Sto se tice cackanja registrya trebao si prije toga probati backupovati registry upravo da mozes popraviti stvar ako zeznes.

A ako nemas originalni cd sanse da iskoristis taj serijski broj su ravne nuli.
Ne radim bez totalnog iskustva. S druge strane,navedeni primjer edita Registrya da bi unio novi ser.br. je "provjerena metoda" koliko sam vidio, jer vise stranica na netu isti primjer predlaze. U pitanju je EDITovanje HKEYLOCALMACHINE/Microsf/winnt/CV/WPAEvents , gdje se edituje vrijednost OOBETimer. Sto se tice Registrya imam uradjen cijeli BACKUP na USB-u je. Ali PROBLEM je sto ne mogu uci da vratim izmjene. Nisam jednom cackao po regitry-u vec 1001,ali ovaj put je totalno lose proslo.


UPDATE: 1. ISKLJUCIO sam u BIOSU BOOT sa mrezne kartice skroz. Sada kada ubacim CD i pokrenem da mi ide s njega ne izbacuje vise DHCP vec samo kaze : 1962: NO OPERATING SYSTEM FOUND.
2. Molim sve koji nemaju konkretan prijedlog da ne ucestvuju u diskusiji. Ljudi grijese, nauce na greskama, nekad :), a s dr strane ne pomazu takvi komentari "nisi trebao,zasto si,nemoj vise i sl..." pozdrav

dxpero
Posts: 25
Joined: 17/02/2010 14:00

Re: Kako oboriti sistem na IBM racunarima ?

Post by dxpero » 29/11/2011 09:27

Loky wrote:
dxpero wrote:
Mislio je na vidis li ga u biosu
Pa na to i ja mislim, vidim ga u BIOSU![/quote]

Ako ima vise takvih kompova (ali pazi moraju biti isti). Pronadji/skini sa neta
http://www.easeus.com/disk-copy/
Skini taj disk pa ga postavi u drugu masinu kao SLAVE. Prebaci na MASTER sve dokumente ili sta hoces.
Instaliraj gore navedeni program. kloniras taj MASTER HDD na SLAVE. Dobro citaj i prati upute.
Kad kloniranje zavrsi automatski je KLONIRAN MASTER na SLAVE.
Prebaci ga ali prebaci prespojnik da opet bude na MASTER (nalazi se odzada na HDD pored velikog konektora).
Vrati nazad u originalni komp i uzivaj.
Ne daraci nista vise.
Uradi update i uzivaj...[/quote]

Problem je sto ih nazalost nema vise, samo je jedan u firmi cijeloj. Imamo cca 30 racunara i na svim je identicno, radio sam, na svim dr na kojima sam obarao i dizao sistem, prosli su bez ikakvih problema. Ono sto pokusavam po 10 put reci da je ovo totalno, razlicita konfiguracija od svih. Neki dr prijedlog ? pozdrav

User avatar
mousstapha
Posts: 3927
Joined: 14/07/2008 03:13
Location: Stuttgart
Been thanked: 2 times

Re: Kako oboriti sistem na IBM racunarima ?

Post by mousstapha » 29/11/2011 09:28

Imas li da probas drugi instalacijski CD. Mozda taj jednostavno nije bootabilan. :idea:

SPQR.SA
Posts: 143
Joined: 22/05/2007 15:54

Re: Kako oboriti sistem na IBM racunarima ?

Post by SPQR.SA » 29/11/2011 09:46

Nedavno sam imao slican problem, zbog nemogucnosti boot-anja mijenjao CD drive-ove i originalne XP CD-e, ali nikako da se sistem boot-a sa CD-a!
Na kraju sam skinuo program WinToFlash, i kreirao instalaciju XP na USB-u!
Sa USB-a se mogao boot-ati i pokrenuti instalaciju!

shin
Posts: 7011
Joined: 19/09/2005 10:52

Re: Kako oboriti sistem na IBM racunarima ?

Post by shin » 29/11/2011 09:50

Sistem se ne obara, vec reinstalira, nije orah da ga oboris.


Ako zelis legalnu instalaciju, nabaci OEM verziju windowsa kojeg si vec imao.

User avatar
topcam
Posts: 4374
Joined: 08/07/2007 12:49

Re: Kako oboriti sistem na IBM racunarima ?

Post by topcam » 29/11/2011 10:15

dxpero wrote:OK situacija je veoma jasna,kako i sam nick kaze,ispao sam jako glup i dirao sam ono što definitivno ne treba. Naime, u pitanju je računar moje šefice. S obzirom da na sebi ima naljepnicu sa serijskim brojem Windows XP Professional,a navedeni ser.broj nije bio unešen,već neki dr. (samim tim i "nelegalan") - odlučio sam da uzmem pravdu u svoje ruke uz pomoć nekih "pametnih" savjeta s neta, koji bi vjerovatno negdje i prošli, nažalost po mene - sve se izokrenulo i cijeli svijet mi je trenutno srušen.
-Svijet si sam srusio. To da jedan serijski pise na kucistu, a drugi unesen/prikazan je sasvim OK (legalno).
Na kucistu Windows XP Professional licenca, instaliran XP-Pro.. Gdje tu moze biti problem?!

Nemoj ovo shvatiti kao negativnu kritiku, samo informacija da ne "sredis" druge racunare.
U pitanju je IBM-ovo kučište na kojem piše samo "ThinkCentre", konfiguraciju vjerujem ne trebam spominjati (ako nekom bude potrebna neka pita). Dakle nakon što sam jednu navedenu vrijednost u Registryu "namjerno" zamijenio drugom (sad se ne sjećam tačno ali u kanc. imam zapisano pod kojim dijelom Registry stabla se tačno nalazi, HKEY-LocalUser-Software.....dalje se ne sjecam) i nakon toga pokušao aktivaciju sa novim ser.brojem sa naljepnice, nisam uspio.
Sistem je vjerovatno vec ranije fabricki aktiviran, serial na naljepnici je samo dokaz da imas validnu licencu, cak i
da uneses taj serial, nakon instalacije patch -ova i update moguce da se promijeni (Pogleda XP-Pro ME).
To isto ti i @shin spominje OEM verzija.

Postoji jednostavniji nacin promijeniti aktivaciju bez "cackanja" u Registry. Cak i da si sve uradio kako treba,
moguce da je licenca na racunaru XP-Pro SP1, sistem u meduvremenu kroz update XP-Pro SP3, pa serijski broj
nije prihvacen. Da si normalnim putem isao, mogao si to telefonom rijesiti.

Sve sto si napravio, apsolutno je bespotrebno bilo. Sljedeci put se unaprijed informisi.
Sto i sam znas, ali nazalost kasno.

-Sto jos mozes uraditi je da sa Acronis npr. napravis backup slicnog sistema na externi hdd, boot sa cd i "recovery"
na tom "sredenom" racunaru, ukoliko su racunari umrezeni, promjenis ime i to bi bilo to.

Dady
Posts: 726
Joined: 22/02/2010 12:38

Re: Kako oboriti sistem na IBM racunarima ?

Post by Dady » 29/11/2011 10:35

topcam wrote:To da jedan serijski pise na kucistu, a drugi unesen/prikazan je sasvim OK (legalno).
Na kucistu Windows XP Professional licenca, instaliran XP-Pro.. Gdje tu moze biti problem?!

Sistem je vjerovatno vec ranije fabricki aktiviran, serial na naljepnici je samo dokaz da imas validnu licencu, cak i
da uneses taj serial, nakon instalacije patch -ova i update moguce da se promijeni (Pogleda XP-Pro ME).
To isto ti i @shin spominje OEM verzija.
U pravu je topcam
Ista je situacija kod nas u firmi, dobijemo nove racunare sa preinstaliranim npr. win7 i naljepnicom za win7 licencu.
Ali onda IT formatira HDD i instalira customized hdd image sa win7 ili winXP i preinstaliranim Office-om i raznim aplikacijama.
Nakon toga svaki takav racunar se prijavi kod Microsofta na osnovu ugovora koji firma ima s njima, i plaća se licenca prema dogovorenoj cijeni.
I stvarno broj licence na naljepnici i sistemu se ne podudaraju, cak kod mene je instaliran winXP a imam naljepnicu sa licencom za win7.

dragan.s
Posts: 2043
Joined: 04/07/2009 00:34

Re: Kako oboriti sistem na IBM racunarima ?

Post by dragan.s » 29/11/2011 15:53

Da bi radila ta metoda sa registrijem XP koji je instaliran mora biti OEM od tog proizvođača. Imaš ovdje: http://btjunkie.org/torrent/IBM-WINDOWS ... 3a8a18611d
XP od IBM-a. Ukoliko ti ne traži broj tokom instalacije onda nakon instalacije mijenjaš OOBE timer u registriju i aktiviraš ga sa svojim brojem.

Post Reply