Kako obnoviti zemlju?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kakavdanakneiskustvu

#26 Re: Kako obnoviti zemlju?

Post by kakavdanakneiskustvu »

rekla-kazala wrote:Štete su velike ali je priča o milijardama pretjerana.
Kako obnoviti zemlju ?
Zasukati rukave i raditi.
Kad se voda povuče ostat će stotine hiljada tona nanosa i mulja koji se mora ukloniti.
Nezaposlenih je 500 000 neka svako odradi dva dana na raščišćavanju.
Zaposleni neka plate,..doprinos solidarnosti, narednih godinu dana po 1 ili 2% od plate.

1,2,5 % nebitno
agnostic_front

#27 Re: Kako obnoviti zemlju?

Post by agnostic_front »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/svjetska ... /140517034

Ovo je početak, mi ćemo se morati oslanjati na ove kredite, nema nam druge. Ja sam 100% da će stranci biti mnogo mnogo pažljiviji sa donacijama, jer ih je Bošnjo toliko izvarao, da im sigurno ne pada na pamet tek tako davati novce.

Da li će nakon ove katastrofe i država da malo profunkcioniše, ostaje da se vidi, jer bez toga nam predstoji Srednji vijek, bojim se. Najveći problem je što su izbori za par mjeseci, ne znam šta da mislim. Meni nadu ulijeva ogromna solidarnost sviju, ali teško da se bez koliko toliko normalne države iz ovoga mognemo izvući.
neki

#28 Re: Kako obnoviti zemlju?

Post by neki »

Ko je to vec procjenio stetu????

Kakve sad donacije? Nije valjda da opet cekamo donacije ???
Hercegoviina

#29 Re: Kako obnoviti zemlju?

Post by Hercegoviina »

neki wrote:Ko je to vec procjenio stetu????

pa daj ti rješenje.
rekla-kazala

#30 Re: Kako obnoviti zemlju?

Post by rekla-kazala »

Hercegoviina wrote:Šta sa hiljadama ljudi kojima su kuće uništene.?
Prema popisu koji je obavljen nedavno je rečeno da u BiH ima 1.163.000 domaćinstava i 1.617.000 stanova.
450.000 stanova više nego domaćinstava.
neki

#31 Re: Kako obnoviti zemlju?

Post by neki »

Hercegoviina wrote:
neki wrote:Ko je to vec procjenio stetu????

pa daj ti rješenje.
Bilo koje efektivno rjesenje je neprovodivo u demokratiji na balkanski nacin
Hercegoviina

#32 Re: Kako obnoviti zemlju?

Post by Hercegoviina »

rekla-kazala wrote:
Prema popisu koji je obavljen nedavno je rečeno da u BiH ima 1.163.000 domaćinstava i 1.617.000 stanova.
i sta sada hoćeš reći?
neki

#33 Re: Kako obnoviti zemlju?

Post by neki »

rekla-kazala wrote:
Nikakav zvanican podatak o popisu jos nije izasao, tako da je tvoj samo rekla-kazala :lol:
rekla-kazala

#34 Re: Kako obnoviti zemlju?

Post by rekla-kazala »

Hercegoviina wrote:
rekla-kazala wrote:
i sta sada hoćeš reći?
Hoću da kažem da su mnogi ljudi putovali na posao prema Zenici u Tuzli i sad ostali bez kuće a da istovremeno zjapi u Zenici i Tuzli po 20.000 stanova. Mogu se stanovi dati na korištenje dok se problem ne riješi.
Last edited by rekla-kazala on 17/05/2014 20:06, edited 1 time in total.
Fact

#35 Re: Kako obnoviti zemlju?

Post by Fact »

rekla-kazala wrote:Štete su velike ali je priča o milijardama pretjerana.
Kako obnoviti zemlju ?
Zasukati rukave i raditi.
Kad se voda povuče ostat će stotine hiljada tona nanosa i mulja koji se mora ukloniti.
Nezaposlenih je 500 000 neka svako odradi dva dana na raščišćavanju.
Zaposleni neka plate,..doprinos solidarnosti, narednih godinu dana po 1 ili 2% od plate.
Gdje će do tada da žive svi raskućeni?Kako će da se hrane?Postoji limit koliko obični narod može da pomaže,imaju ljudi svoje porodice koje treba hraniti i račune koje valja plaćati.Nije ovo Austrija pa da možemo konstantno odvajati i novac i vrijeme.
Potrebna je mehanizacija za raščišćavanje,a mi je imamo malo,a zahvaćeno područije je ogromno.Stoka i usijevi od kojih je veliki dio naroda živio su uništeni,a to im je glavni prihod,šta dalje?Ne znam,nisam pametan.Užasna situacija.Jedino možda velika i konstantna pomoć(financijska) od drugih država,ali i to teško.
daxon

#36 Re: Kako obnoviti zemlju?

Post by daxon »

Obnova treba da bude planska i stručna, a ne stihijska i šarlatanska. Dakle, treba napraviti stručne analize, planove i studije..., ono što je odnijelo klizište, ne treba ponovo na klizištu obnavljati, ono što je na putu vode, treba osmisliti i spriječiti ponavljanje katastrofe, dakle, proširivanje i produbljivanje korita rijeka, kopanje dodatnih protupoplavnih kanala, uvesti rigorozne kazne za bacanje smeća, istresanje građevinskog otpada i sl. u rijeke itd. itd.

Međutim, ono što je meni prilično izvjesno i jasno poznavajući političare i ljude koji upravljaju ovom zemljom, svi oni odreda sada trljaju ruke i kontaju, kakvih će sve "ugrađivanja" u svim tim radovima biti, siguran sam da već imaju i konkretne planove za ostvarivanje lične koristi, tako da od ovoga iz gornjeg pasusa nema ništa, nažalost.
Hercegoviina

#37 Re: Kako obnoviti zemlju?

Post by Hercegoviina »

ja predlazem da eu otvori granice pa neka ide ko hoce.
co211

#38 Re: Kako obnoviti zemlju?

Post by co211 »

Ta priča da će se sve obnoviti je nerealna. Pa ni SAD nije N.O. uspio obnoviti ni približno nakon Katrine a svi znamo kakvim parama oni raspolažu. Nažalost biti će, i to u velikom broju, ljudi koji će završiti bez igdje ičega. Ta ideja da će se sve za mjesec dana popraviti i vratiti na staro - neće. Neće ni za 10 godina a kamoli za mjesec i dva.
Alfons Kauders

#39 Re: Kako obnoviti zemlju?

Post by Alfons Kauders »

rekla-kazala wrote: Hoću da kažem da su mnogi ljudi putovali na posao prema Zenici u Tuzli i sad ostali bez kuće a da istovremeno zjapi u Zenici i Tuzli po 20.000 stanova. Mogu se stanovi dati na korištenje dok se problem ne riješi.
ima prostora, ali od cega da ti ljudi zive? ok na nekoliko dana, ali sta poslije? da li se uopste isplati?

nista ne znaci onom iz maglaja sto ce dobiti sprat kuce u tuzli ili sarajevu, kad mu je posao i sjebana imovina koju valja obnavljati u maglaju... mora biti blizu, jednostavno mora... ok da je neka nepogoda nakon koje nema povratka, ali bojim se da od tih silnih praznih kuca i nema neke koristi osim na papiru...

ljudi ce ostati na svome i sredjivati svoje, nije rat pa da se ne mogu vratiti... treba im pomoci tamo, alternative nema
Fact

#40 Re: Kako obnoviti zemlju?

Post by Fact »

Konji409 wrote: Zato je bolje se zaduziti kod svijetske banke za miljardu eura i izgraditi potrbnu infrastrukturunego da se ovo za 20 godina opet desi.
Laički rečeno,ako u banci doktor i rudar zatraže kredit,doktoru će,naravno biti odobren mnogo veći kredit na osnovu njegovih primanja.Rudar će dobiti dosta manji,jer su mu primanja manja,te je procjenjeno da više od toga što je dobio neće moći vraćati.Tako ti je i sa zemljama.Nema te banke koja će nam dati više novca,od onoga za koji mi možemo garantovati i naposljetku vratiti.Tako da se ne zanosite da će nam biti odobreni neki veliki krediti,jer od toga nema ništa.
Umalo popisivac

#41 Re: Kako obnoviti zemlju?

Post by Umalo popisivac »

Ma kakve obnove. Bog sam zna sta ce biti. Kako god ne ocekujte previse u zemlji gdje je jos masa tog poruseno od rata koji je zavrsio prije 20 godina.
neki

#42 Re: Kako obnoviti zemlju?

Post by neki »

Kad shvatimo da vise: nema donacija, nema kredita, nema pomoci u opremi i materijalu, nema otvorenih granica da ide gdje ko hoce,...i napokon zasucemo rukave, uzmemo krampu i lopatu i krenemo u obnovu...e tad ce nam biti bolje
Fact

#43 Re: Kako obnoviti zemlju?

Post by Fact »

Konji409 wrote:
Bit ce odobren jer je BiH poprilicno nezaduzena zemlja. I postoji Islamska banka, svijetska banka i druge institucije od kojih mozes traziti kredite za takve projekte. Postoje arapi koji su srbiji dali kredit od 500 miliona dolara a nista nije srbija bogatija od bih.
Manje-više da je nezadužena.Vanjski dug,istina,nije velik,ali zato unutarnji jeste.Ovo nije projekt,koji će se za deset,dvadeset godina isplatiti.Ovo je obnova i spašavanje onoga što se može spasiti.Europska razvojna banka,kao što joj ime i kaže daje kredite za konkretne,kasnije isplative,projekte.Ovo kod nas nije to.Možeš tražiti od koga hoćeš,ali nećeš dobiti.Traženi novac moraš nečime opravdati,a čime?Od resursa imamo vodu i šume,ali to kod nas možeš ionako dobiti,bez da daješ neke ogromne kredite,a dosta toga je i privatizirano.Možeš ponuditi bezuvjetnu političku podršku za određenu državu,npr.da ćeš dići ruku u UN-u kada god to bude traženo,ali i to smo davno prodali.Vojno smo globalno nebitni,ekonomski isto i šta,gdje ovi sa strane vide interes kod nas?Sve što je se moglo privatizirati i prodati je se prodalo.Srbija je dobila,ali za konkretnu stvar,a ne za sadaku.
Last edited by Fact on 17/05/2014 20:57, edited 2 times in total.
rekla-kazala

#44 Re: Kako obnoviti zemlju?

Post by rekla-kazala »

Ima i opcija da se proda BH telekom( ne znam šta će RS prodati) i da se taj novac upotrijebi namjenski za saniranje šteta. Svakako će ga političari prodati za par godina i spičkati novac u par godina za krpljenje budžetskih rupa.
co211

#45 Re: Kako obnoviti zemlju?

Post by co211 »

Konji409 wrote:
neki wrote:Kad shvatimo da vise: nema donacija, nema kredita, nema pomoci u opremi i materijalu, nema otvorenih granica da ide gdje ko hoce,...i napokon zasucemo rukave, uzmemo krampu i lopatu i krenemo u obnovu...e tad ce nam biti bolje

I to sto kazes. Kada bi se skupili samo studenti Sarajeva, Tuzle, Zenice i Mostara tu bi vec bilo nekoliko desetina hiljada mladih ljudi. Drzava neka obezbjedi obicni gradjevinski materijal, masine, kamione i druga sredstva. Iznajmis inzinjerski biro sa zapada da projektuje rjesenja za odvod vode iz rijeke Bosne u rezervna polja i onda samo kopati i raditi.

Na taj nacin bi projekat od miljardu eura bio skoro dzaba.

Evo mi iz dijaspore mozemo finansirati hranu za tu omladinu, objekte gdje ce oni moci da jedu i da se tusiraju. Za par mjeseci bi to moglo biti gotovo.
Znači - para nemamo, budućnosti nemamo, posla nemam a sada nas treba i porobiti? :run:
Hercegoviina

#46 Re: Kako obnoviti zemlju?

Post by Hercegoviina »

Izgleda da smo otišli u 3 pm.
co211

#47 Re: Kako obnoviti zemlju?

Post by co211 »

Opet ti doš'o da vaziš i da pametuješ. Iš tamo u nederland pa im pametuj.
VjecitiStudent

#48 Re: Kako obnoviti zemlju?

Post by VjecitiStudent »

neki wrote:Kad shvatimo da vise: nema donacija, nema kredita, nema pomoci u opremi i materijalu, nema otvorenih granica da ide gdje ko hoce,...i napokon zasucemo rukave, uzmemo krampu i lopatu i krenemo u obnovu...e tad ce nam biti bolje
+1
Fact

#49 Re: Kako obnoviti zemlju?

Post by Fact »

Konji409 wrote:Kao student gradjevine u nizozemskoj sam isao na ekskurzije nizozemskih unutrasnjih regulacija vode. Moj smjer nije voda ali sam u Bacheleru imao sve te predmete vezano za menezment vode posto su Nizozemci poznati po tome. Posle poplava su na takvim projektima radili vojnici, studenti, obicni ljudi. Znaci nista cudno .

Ovdje imas takozvane sluizen ili brane koje propustaju ili ne propustaju vodu. Kada voda dostigne odredjen nivo one se otvore i pune se kanali u unutrasnjosti zemlje i odvode vodu od rijeke. Znaci kanal koji student iskopa ima ogromni kapacitet da zadrzi vodu. Jer umjesto kubika pjeska tu se nalazi voda logicno.

Kada kanali veci dodju do odredjene granice pusta se voda u takozvane uiterwaarden. Yo su jednostavno podrucija ili polja koja su opkoljena zemljom u koja voda moze uci. Naci ogroman kapacitet za vodu imas ako je bas potrebno.

Tu netreba nikakva velika investicija ukoliko imas na desetine hiljada ljudi koji zele kopati. Te brane male koje samo mjere nivo vode nisu nista posebno skupe i to bi elektrotehnicki fakultet mogao napraviti ili bilo koji student sa zavrsenom elektrotehniko.

Tako da kada bi se digli ljudi da tako nesto ostvare nebi bio problem.
Nemoj,molim te.Vidi se da želiš sve najbolje i da te ovo stvarno interesuje,ali nemoj nam pristajat na muku,svega ti.
mirzet87sa

#50 Re: Kako obnoviti zemlju?

Post by mirzet87sa »

rekla-kazala wrote:Ima i opcija da se proda BH telekom( ne znam šta će RS prodati) i da se taj novac upotrijebi namjenski za saniranje šteta. Svakako će ga političari prodati za par godina i spičkati novac u par godina za krpljenje budžetskih rupa.
Bh telekom se ne smije prodati.
Post Reply