Kako koristiti Viera connect, ao neko zna da mi pomogne

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
radenska
Posts: 1244
Joined: 13/07/2011 22:43

Kako koristiti Viera connect, ao neko zna da mi pomogne

Post by radenska » 07/10/2011 08:58

Eh ovako, ne mogu nikako da povezem internet sa Panasonic TV-om. Kad smo ga kupovali, prodavacnam je dao neki kabl ali ja ne mogu da ga prikljucim ni na tv ni na laptom.Ne znam koji kabl da kupim i kako upoce da ovo proradi, ako neko zna molim da mi pomogne.Ovaj tv ima opciju viera connect ali na youtube pokaze na tutorialu samo neki kabl koji se ukljuci u tv ali pojma nemam odakle dolazi, i gdje se to jostreba ukljuciti


shin
Posts: 7011
Joined: 19/09/2005 10:52

Re: Kako koristiti Viera connect, ao neko zna da mi pomogne

Post by shin » 07/10/2011 09:13

Image

Da li je ovaj kabl?

Vjerovatno nemas HDMI na laptopu.

radenska
Posts: 1244
Joined: 13/07/2011 22:43

Re: Kako koristiti Viera connect, ao neko zna da mi pomogne

Post by radenska » 07/10/2011 09:37

Ma jok, ja imam neki drugi, tj mi je preporucio onaj prodavac, i ovaj manji prikljucak mogu ukljuciti u laptop,mada je on meni rekao da taj manji ide u tv a veci u laptop, medjutim kako sam ja god pokusala, ne moze ni jedan u tv,
ne znam da li je problem do interneta, do kabl, ne znam kakav da kupim, moj laptom je star 4 godine i nije sa evropskog trzista, ne znam ima li to kakve veze

http://www.google.ba/imgres?q=dvi+a+vga ... 29,r:0,s:0


skafiskafsnjak
Posts: 17994
Joined: 16/04/2011 18:46
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: Kako koristiti Viera connect, ao neko zna da mi pomogne

Post by skafiskafsnjak » 07/10/2011 09:59

A da nam kazes i koji je tv ? VIdim evo na laptopu imas VGA ulaz, a ako ti je on dao to kablo (vga) trebao bi i tv onda imati ... A jel ti hoces internet na tvu ili samo da povezes laptop i tv ?

Ako hoces samo internet, lijepo kupis obicno ono kablo telefonsko, sto ti ide iz modema u comp... E isto tako ukljucis jedno iz modema u TV... U mene radi tako . U pitanju je Panasonic plazma TX-P42S30.

radenska
Posts: 1244
Joined: 13/07/2011 22:43

Re: Kako koristiti Viera connect, ao neko zna da mi pomogne

Post by radenska » 07/10/2011 12:50

Ma i kod mene je taj, ja bih znaci mogla uzeti taj kabl telefonski, jer pored ovog sto internet spajam na laptom imam jos jednu ovu kvacicu za telefon. Znaci ubacim tu jednu stranu a drugu u kompjuter. Ali to samo veze komp i tv, ne mislim da je tako i internet, tipa skype ili youtube,ili neki film da mogu pogledati

Buni me jer me je on ubijedio kako mi je taj kabl potreban i kako tako mogu koristiti tu vieru, sreca pa nije bio skup, ali svakako cu otici da ga napadnem ako mogne samo taj telefonski kabl :D :D :D

Miro Spiro
Posts: 553
Joined: 16/10/2010 13:42

Re: Kako koristiti Viera connect, ao neko zna da mi pomogne

Post by Miro Spiro » 07/10/2011 13:04

Taj kabl o kome vi pricate nije telefonski kabl vec LAN kabl RJ 45 a ne RJ11.Sa tim LAN patch kablom se moze spojti na internet tako sto jedan kraj ide u TV a drugi u modem LAN priključak.RJ11 se koristi da se modem spoji na uticnicu /spliter itd .

Miro Spiro
Posts: 553
Joined: 16/10/2010 13:42

Re: Kako koristiti Viera connect, ao neko zna da mi pomogne

Post by Miro Spiro » 07/10/2011 13:06

Sto se tice gledanja filmova na PC-u treba da se pokrene server da TV vidi sadrzaj sa PC-a.You tube moze da se gleda ako TV podrzava preko tog kabla.Taj kabl sluzi da se TV nakaci na LAN mrezu u kojoj se nalazi PC.

radenska
Posts: 1244
Joined: 13/07/2011 22:43

Re: Kako koristiti Viera connect, ao neko zna da mi pomogne

Post by radenska » 07/10/2011 13:42

Ma ovaj telefonski hoce u laptop, ali u onaj odjeljak ethernet nema sansi, odustajem od ovoga ne znam sta cumu vise

User avatar
Haris033
Posts: 1766
Joined: 02/02/2005 07:07
Location: Sarajevo
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times
Contact:

Re: Kako koristiti Viera connect, ao neko zna da mi pomogne

Post by Haris033 » 07/10/2011 13:57

radenska wrote:Ma ovaj telefonski hoce u laptop, ali u onaj odjeljak ethernet nema sansi, odustajem od ovoga ne znam sta cumu vise
Koji ti je model tv-a?

Kod mene je Panasonic TX46G30E, i VIERA Connect radi savršeno!!! Sve što sam uradio je to da sam spojio mrežni kabal iz TV sa wireless routerom, da bi TV automatski prepoznao mrežne postavke i sada preko VIERE Connect-a imam sve one usluge koje taj TV podržava (YouTube, SKYPE,...)

Ima još jedna finta vezana za "Panasonic Media Server", a to da direktno pratiš sadržaje sa svog PC-a ili NoteBook-a, a to radiš na način koji je prikazan u slijedećem tutorijalu:

http://www.hdtelevizija.com/forum/viewt ... =35&t=3343

Tutorijal kako preko DLNA veze i PS3 Media Servera gledati sve video formate uključujući i full HD .mkv sa .srt titlovima na Vašoj Panasonic G20 plazmi (i vjerujem većini ostalih Panasonic Tv-a sa DLNA opcijom

EDIT 21.04.2011: Promjena ekrana Transcoding Settings - uključiti Chapters! - pogledaj opis na dnu ovog posta
Pošto sam se načitao raznih svjetskih foruma te potrošio puno vremena na isprobavanje kako da upogonim media server i pri tome postignem da svi pušteni filmovi na G20 rade bez zastajkivanja i bilo kakvih problema, odlučio sam napraviti ovaj tutorijal sa slikama kako bih olakšao drugima konfiguraciju PS3 Media Servera i Panasonic G20 tv-a.
Prvo i osnovno: Obavezno instalirajte na mrežni kabl feritne jezgre koje ste dobili sa TV-om!!! Koristite uputu od TV-a strana 81. Dok ih nisam stavio na 15 metarski Cat5e lan kabl znao sam imati problema u smislu zastajkivanja slike na nekim zahtjevnijim filmovima. Feritne jezgre su u potpunosti otklonile sve probleme. Kablom povežite tv i router (da ne bi umrežavali direktno sa mrežnom karticom)
Potom je potrebno skinuti zadnju betu PS3 MS ovdje:
http://www.ps3mediaserver.org/forum/vie ... =14&t=3217
Isprobavao sam instalaciju u Win7 64bit i WinXp 32bit. Neke stvari su mi se razlikovale na način da mi je u XP-u sve radilo „iz kutije“ dok se kod Win7 64bit moralo ipak malo pomučiti za neke naprednije postavke.
Prvi problem na koji će te naići je da PS3 Media Server ne prepoznaje Panasonic G20. To se riješava korištenjem .conf datoteke koju je potrebno spremiti u direktorij C:\Program Files (x86)\PS3 Media Server\renderers .conf datoteka je zapravo .txt datoteka te ju vrlo lako možete editirati po potrebi. U prilogu je Panasonic_G20.conf koja radi bez problema. Skinuta je sa neta (više ni neznam gdje, negdje na originalnom forumu) a ja sam samo editirao koju sliku da koristi prilikom detekcije uređaja.
Osim toga ako želite da u PS3 MS imate slike Panasonica G20 umjesto nekih slika upozorenja da PS3 nije pronađen možete koristiti ovaj pms .jar file. To je originalan pms.jar file iz root direktorija programa, u kojem sam samo ubacio slike Panasonic G20. Ništa drugo nije modificirano niti imam znanja za to. Treba samo prekopirati originalni pms.jar sa ovim iz priloga. EDIT: .jar file je prevelik za postanje, umjesto toga evo upute kako ga editirati: sa Winrarom otvorite pms.jar i odete u pms.jar\resources\images\clients i samo dodate sliku .png koju želite taj točan naziv slike morate upisati na početku .conf fajla. Ukoliko netko želi može koristiti i originalan ali mu onda prvi ekran pri pokretanju programa i pronalasku uređaja neće izgledati ovako:

Image
Ukoliko PS3 MS ne pronađe renderer probajte u firewallu otvoriti portove: 5001 i 1900. Ukoliko sve radi iz prve (kao meni u XP-u) nije potrebno ništa dirati. Isto tako ukoliko i dalje Panasonic G20 nije pronađen kliknite na General Configuration tab i podesite ga ovako po slici (u Win7 64bit sam morao odabrati koju mrežnu karticu da koristi, jer imam dvije, te koji ip. Ip naravno upišite svoj IP mrežne kartice) Ako imate gigabitni lan preporuka je da njega koristite.

Image

Sada bi sve trebalo proraditi pa možete prijeći na tab Navigation / share i odredite koje diskove / foldere će te moći pregledavati na tv-u (slobodno uključite i slike, glazbu itd):

Image

Potom prijeđite na tab transcoding settings i podesite ga točno po slici:

Image

Neka Vas ne zabrinjava što je odabrana prilično loša kvaliteta slike, vjerujte to nema veze i slika je odlična. Kasnije isprobajte kvalitetnije postavke keyint ako sve radi na ovim postavkama pa malo testirajte. Sve ovisi koliko jako računalo imate, koliko dug mrežni kabl, mrežna kartica, router itd.
Onda na istom tabu kliknite na Mencoder (mora biti boldan i prvi na popisu) te ga podesite točno po ovoj slici:

Image

Obratite pažnju da sve podesite točno ovako. Jaaako dobra stvar ovdje je video scaler koji radi upscaling običnih divX, Xvid SD filmova u 1920x1080 rezoluciju i to izgleda jednostavno nevjerovatno odlično  za SD signal.
Evo što piše u readme tabu što se tiče hardverske gladi programa:
Requirements
============
A core 2 duo CPU (mine is a E6750, 2.66GHz) for smooth 1080p transcoding, but 720p seems to be transcodable with a good P4 :p
Ja imam E8200 Core 2 duo 2.66 neoverclociran i 4 GB rama što i nije baš više tako novo računalo i sve radi bez ikakvih problema. Tko isproba postavke, molim neka napiše kako mu radi i koje računalo ima da možemo raditi usporedbe.
Toliko u ovom dijelu, u 99% slučajeva koristim ovaj engine jer podržava upscaling, titlovi izgledaju izvrsno, te gotovo sve radi bez problema. Primjetio sam da recimo neke snimke koje sam radio na foto-aparatu ne može pročitati, ali nije problem jer uđete na TV-u pri browsanju u direktorij „transcoding“ i odaberete neki drugi codec.
Meni se najbolji pokazao AviSynth/Ffmpeg, a kako instalirati codece, filtere i riješiti sve probleme na Win7 64bit u nastavku koji slijedi...

EDIT 21.04.2011: Važna promjena, uključiti Chapters (poglavlja)
Konačno! Našao sam zaobilazni način kako početi gledati film recimo od 50-te minute ili kako premotavati film tijekom gledanja. Pošto Panasonic ne podržava "goto" funkciju, ovo je jedino moguće. Treba omogućiti poglavlja (biramo svakih koliko minuta da napravi poglavlje, zadano je svakih 5), te film pustimo iz Transcoding foldera, gdje je sada svakom codecu dodana opcija "Chapters" gdje biramo od kojeg vremena da krene reprodukcija filma. Ono što je dobro je što ova opcija radi sa SVIM datotekama: .mkv, .avi.... (zato to i nisam pokušao prije mislio sam da je ta opcija rezervirana za dvd naslove). Također pritiskom na tipku "preskakanje" ne pušta se drugi naslov već novo poglavlje pa onda višestrukim pritiskanjem se pomičemo u filmu: 5,10,15,20... minuta
Što više reći nego: sada konačno su sve potrebne funkcije tu, i možemo reći da je ovo sada dostojna (i besplatna!) zamjena za samostojeći .mkv/.divx/.mediacentar player...
PRIVITAK/CI
Panasonic_G20.rar
.conf file
(3.62 KiB) Preuzeto 194 put/a.
slike korištene u programu.rar
(127.49 KiB) Preuzeto 118 put/a.
Zadnja izmjena: tkoucinauci; 25 tra 2011, 22:04; ukupno mijenjano 2 put/a.

tkoucinauci
S-VHS kazeta

Postovi: 24
Pridružen/a: 24 ožu 2011, 22:17
Lokacija: Osijek

radenska
Posts: 1244
Joined: 13/07/2011 22:43

Re: Kako koristiti Viera connect, ao neko zna da mi pomogne

Post by radenska » 07/10/2011 14:21

panasonic tx-p42s30e

ma meni samo treba da mi obasnite koji kabl da kupim i sta se spaja,laptop sa tv-om ili tv sa modemom, jer ja na modemu imam samo jos jedno slobodno mjesto za usb (tako pise na modemu)

User avatar
Big Boy
Posts: 1090
Joined: 16/02/2008 03:49
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

Re: Kako koristiti Viera connect, ao neko zna da mi pomogne

Post by Big Boy » 07/10/2011 14:30

radenska wrote:panasonic tx-p42s30e

ma meni samo treba da mi obasnite koji kabl da kupim i sta se spaja,laptop sa tv-om ili tv sa modemom, jer ja na modemu imam samo jos jedno slobodno mjesto za usb (tako pise na modemu)
Treba tebi svasta nesto da bi istovremeno sve moglo funkcionisati. Za pocetak, cisto testa radi, iskljuci kabl iz laptopa, koji ti je veza na internet, pa taj kabl probaj ukljuciti u TV. Da bi dobila ponovo internet na laptopu... samo vrati kabl nazad. ;-)
Image

Ako na modemu nemas vise mreznih (ne usb) izlaza, trebat ce ti jos i mrezni router. Taman mozes kupiti wireless router pa laptop mozes kasnije kaciti bezicno.

User avatar
Big Boy
Posts: 1090
Joined: 16/02/2008 03:49
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

Re: Kako koristiti Viera connect, ao neko zna da mi pomogne

Post by Big Boy » 07/10/2011 14:43

Jos da dopunim... ako imas internet preko nekog kablovskog operatera (znam da na HS-u sigurno nece raditi zbog MAC adrese mrezne kartice) mozda ti ni tako nece uspjeti.

Preporuka... kupis wireless mrezni router i zovnes nekog da ti sve to poveze u cjelinu.

radenska
Posts: 1244
Joined: 13/07/2011 22:43

Re: Kako koristiti Viera connect, ao neko zna da mi pomogne

Post by radenska » 07/10/2011 20:05

Ma nemam, ocito mi je neki bezveze laptom, samo je prednost solidan ekran hahah, a upravu si, kad iskljucim iz laptopa taj prikljucak moze u tv. pored imam samo slobodan prikljucak za tv i telefonsku liniju. koliko kosta taj router i koliko kosta

User avatar
Big Boy
Posts: 1090
Joined: 16/02/2008 03:49
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

Re: Kako koristiti Viera connect, ao neko zna da mi pomogne

Post by Big Boy » 07/10/2011 20:49

radenska wrote:Ma nemam, ocito mi je neki bezveze laptom, samo je prednost solidan ekran hahah, a upravu si, kad iskljucim iz laptopa taj prikljucak moze u tv. pored imam samo slobodan prikljucak za tv i telefonsku liniju. koliko kosta taj router i koliko kosta
40-50 KM pa navise...

Post Reply