Kako je to biti doktor?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

apsidejzi

#51 Re: Kako je to biti doktor?

Post by apsidejzi »

teuta06 wrote: 13/08/2020 12:23 sto se tice zadnjeg posta i popularno nazvanog "mita" doktorima, ja se ne slazem... ne opravadam mito i to je jedan od vecih problema... ali dokazano je da se doktori bolje brinu i postupak ide brze, kada doktoru "kapne koja para u dzep", tako da ova usporedba s kodovima bas i ne pije vode... mozda bi i pilo vode da su doktori principijelni i da neovisno o mitu imaju svima isti pristup, ali NEMAJU

svi na forumu mozemo navesti milion primjera gdje smo osobno ili nasi bliznji su dali mito doktoru
Nije problem naci milion primjera gdje je neko dao mito. Problem je naci primjer gdje je to mito pomoglo. I clanovi moje porodice su dali mito nakon mog razgovora sa doktorom i apsolutno se nista nije promjenilo. Samo svoju savjest smirili misleci da su nesto uradili. Uradili sta su mogli. Ustvari nisu uradili nista. Pacijent je i dalje dobijao istu terapiju i isti tretman.

Oni su samo kupili duhovni mir. Al stas, i to je biznis. Pa i citava religija se bazira na prodaji magle tj "duhovnog mira", pogotovo na sahranama i dzenazama. To je ustvari samo emotivna nezrelost gdje se osjecas nesigurnim/nesigurnom, ne znas sta buducnost nosi pa zelis da se zastitis i mislis ako platis da ce te neka visa sila bolje popazit. Ustvarnosti samo useres stvari jer ce doktor iz druge smjene reci: Sto meni nisu dali i onda rizikujes da bude hladnokrvniji.
nepass1

#52 Re: Kako je to biti doktor?

Post by nepass1 »

teuta06 wrote: 13/08/2020 12:23 sto se tice zadnjeg posta i popularno nazvanog "mita" doktorima, ja se ne slazem... ne opravadam mito i to je jedan od vecih problema... ali dokazano je da se doktori bolje brinu i postupak ide brze, kada doktoru "kapne koja para u dzep", tako da ova usporedba s kodovima bas i ne pije vode... mozda bi i pilo vode da su doktori principijelni i da neovisno o mitu imaju svima isti pristup, ali NEMAJU

svi na forumu mozemo navesti milion primjera gdje smo osobno ili nasi bliznji su dali mito doktoru

bivsi kolega mi govori da je dao 500 KM!!!!! doktoru kad se zena porodila.... ja sam ostala bez teksta i iznenađena... da li se tako inace daje ili je to samo u pitanju izuzetak ne znam.. sjecam se kad sam nekad davno dobila sestru, iako sam imala 10 godina da smo nosili kesu babicama

drugi primjer je da moj prijatelj koji je imao tesku saobraćajnu nezgodu, jedva zivu glavu izvukao, mjesec dana bio u komi, rekao mi kako su njegovi i njegova bliza rodbina dala 10.000 KM "darova" doktorima... a za jednu operaciju (imao ih je vise) se sam raspitivao kod sestara i cuo cijenu doktoru msm 600 eura, ali nisam sigurna...jos sav sretan jer je saznao cijenu

kako rijesiti ovaj problem?

trebamo mi prestati davati novac, ali i doktori da svoj posao odgovorno i jednako prema svim pacijentima... a ne da se netko pripazi jer je netko pogurao....

ali kad je bolest u pitanju, ljudi ce uciniti sve , prodati sve sto imaju i podmiti bilokoga samo da ozdrave
Je li dao kad se porodila ili prije da je "bolje" porodi?
Mito je kad ti trazi da bi nesta uradio. Na abdominalnoj nisu htjeli operisati bruh dok ne das lovu. Lezis deset dana, nisi dao pare, otpuste te.
A kad te operise (sve regularno i bez mita) i posle iz zahvalnosti das 200KM ili milju, nebitno. Jebi ga i ja bi da mi ko ponudi milju onako uzeo.
nepass1

#53 Re: Kako je to biti doktor?

Post by nepass1 »

mirsek wrote: 13/08/2020 13:36
Ozimician wrote: 13/08/2020 13:08 Što se mita tiče, toga ima sve manje i manje - ostaju neki fosili pred penziju od doktora koji očekuju da prime mito. Što se mlađih tiče, tu se situacija iz generacije u generaciju popravlja. Uglavnom toga ima još uvijek na odjelima hirurgije i ginekologije (nažalost) - među širom ljekarskom profesijom (pogotovo domovi zdravlja i hitna) - toga skoro apsolutno nema.

Što se tiče samog procesa liječenja, i uz mito i bez mita - ako je život u pitanju i nešto hitno - svaki doktor će ti uraditi isti posao. Možda će jedino izdvojiti više vremena za tebe da ti eto kao objasni neke stvari (koje ga inače mrze da objašnjava svakom članu porodice ponaosob). E sad ukoliko su neke ne-hitne stvari u pitanju, posebno hirurške prirode, tada vam mito može ubrzati proces, ništa više.

Uglavnom apsolutno sam protiv mita i mislim da to nije nigdje rješenje ni u čemu.

A ovaj pretposljednji post što spominje specijalizacije, odlazak vani i bolju poziciju izgleda nije čitao moje prethodne postove na tu temu. Pa eto pročitaj da je to u BiH misaona imenica (uglavnom politički uvjetovana) a ni odlazak vani za doktore nije nimalo lagan (polaganje stručnog jezika, državnog ispita - bilo gdje da odeš).
Mom je rodjaku, doktoru sa specijalizacijom, ponudjeno da bude zamjenik sefa klinike u jednom manjem mjestu u Njemackoj za platu od 8000 eura brutto.
Ali nije otisao radi starih i bolesnih roditelja.
Ne zna njemacki, samo engleski. Tako da mi malo nerealno zvuci da je doktorima tesko otici vani, pogotovo onima sa vise iskustva.
Inace nikad nije primio mito ni kad mu je bila manja plata(radi na navedenim odjelima gdje kao ima najvise korupcije ) , mislim da je prije imao oko 2500 KM(ne sjecam se jel sa dezurama ili bez), sad skoro svi imaju 3500+ KM na KCUS-u.
Moras strucni polagati. Mislim da imas pravo dva puta da polazes, ako oba padnes zavrsio si sa njemackom i biti tamo doktor za sva vremena
Ozimician

#54 Re: Kako je to biti doktor?

Post by Ozimician »

Last edited by Ozimician on 05/01/2025 02:22, edited 1 time in total.
zrtvasvihrezima

#55 Re: Kako je to biti doktor?

Post by zrtvasvihrezima »

O tome pomaže li mito ili ne:
Kada mi je mati imala običnu operaciju kamenci u žuči, postupajući hirurg veli bolnica nema krvi, trebamo naći davatelje, skupiti familiju da daje krv. 200E mita riješilo nestašicu krvi, komlet osoblje iz temelja postalo ljubaznije.
vjesticanametli

#56 Re: Kako je to biti doktor?

Post by vjesticanametli »

Stekaju kao i lijekove..... :mrgreen: ima ba sve
Optimus09

#57 Re: Kako je to biti doktor?

Post by Optimus09 »

...
Post Reply