Kako je to biti doktor?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Pryda

#26 Re: Kako je to biti doktor?

Post by Pryda »

@Ozimician

Super postovi, mislim da si korektno objasnio sve iz ugla doktora. Moje pitanje za tebe: razmišljate li i pričate li izmedju sebe kako vas pacijenti vide i sta misle o cjelokupnom zdravstvenom sektoru?

Treba istaći kako radnik sa platom od 1000KM, uplati svaki mjesec 258KM za zdravstveno osiguranje. Tj ~3000KM godišnje. I sta dobije za to?

Evo lično iskustvo. Nekad oko nove godine, dakle prije sranja s koronom. Bol u predjelu rebara.

1. Odlazak u ambulantu porodične medicine. Gužva, čekaš min sat vremena, a često i 2-3 sata. Ako nisi bio bolestan velike su ti šanse da pokupiš nesto po čekaonici. Posto ova u ambulanti ništa svakako i ne zna I služi samo da napise uputnicu - nju i dobiješ. Uputnica za opštu bolnicu.

2. Odlazak u opštu. Naravno opet čekanje satima. Pregled rebara. Nalaz - može ona nesto napipat, treba ovo slikat I sljedeća uputnica dom zdravlja.

3. Dolazak u dom zdravlja. Salterusa tvrdi da osim uputnice iz opšte treba i potvrdna iz porodične. I tu svakom normalnom puca film.

4. Povratak u porodičnu da ona popuni uputnicu.

5. Opet dom zdravlja sad je sve uredu i možeš sjest čekat par sati na slikanje i nalaz, te se sa tim vraća u porodičnu za recept i dalje liječenje koje meni u ovom slučaju nije trebalo srećom. Ko zna koliko ovog hodanja ima za nesto ozbiljnije.

Poenta: U mojim očima, prosječnog građanina bez stela, vi ste svi kolektivno odron. Od sistema iz 1980 godine kojem je rok prošao davno do neljubaznosti i nestrucnosti. Jel fkt u ovoj državi nema niko da zna prebacit ovu nepotrebnu papirologiju Online da se završava. Sto penzioneri moraju sjedit po ambulantama pravit gužvu da im se recept napise za lijek koji koriste po 10 godina? Sto moram sjedit po porodičnoj ako npr imam osip i ne ići direktno dermatology. Iz kojeg razloga držite ovaj višak koraka? Gdje ode mojih 3 HILJADE MARAKA godišnje? Sto kupujemo gaze i rivanol sami kako je moguće da toga nemate?

Nadam se da ćeš dati neki doktorski osvrt na ovaj upis. :D
mO k3

#27 Re: Kako je to biti doktor?

Post by mO k3 »

bogovi u bijelom
dobar osjecaj

#28 Re: Kako je to biti doktor?

Post by dobar osjecaj »

Ozimician wrote: 11/08/2020 23:57 Prolaz kod treba - solidan kod udavača 28+ (koje hvataju zadnje vozove),
Pomislih prvo pametan covjek dok ne procitah ovu primitivnu glupost, primitivnu oduvijek a posebno u 2020. Drustvo s takvim pojedincima zasluzuje sve ovo sto ima.
Black rose 42

#29 Re: Kako je to biti doktor?

Post by Black rose 42 »

Ovo sto si opisao je nazalost nasa realnost, ali za to ne mozemo kriviti ljekara pordicne medicine ili bilo kojeg drugog koji radi u ovakvom sistemu. Zna se ko nam pravi sistem i uredjuje put pacijenta.
RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#30 Re: Kako je to biti doktor?

Post by RagibUzoriti »

Ozimician wrote: 12/08/2020 01:52
RagibUzoriti wrote: 12/08/2020 01:36 Ovaj doktor sa ovim dugackim postovima... Jarane ti ili si neki nespretnjakovic ili fakat lik bez srece u životu.

Jos kad rece da je kao specijalizacija za anesteziologa kita od ovce.
Pa znas li ti uopste koliko su anesteziolozi trazeni, cak i u Bosni toj nakaradnoj a kamoli u Evropi.

Igrom slucaja moj posao, i posao jednog doktora ili anesteziologa je ko šipka i bubanj.

Državne bolnice se polomise da safataju kojeg doktora sebi, i svima daju plate da žive - doktorski. Nikakvog stresa, klimatizirano im, drpaju muda od posla. Doktori porodicne medicine uzimaju platu plus procenat prijavljenih pacijenata na svojoj listi.
Vecinu koju znam radi po dva posla, uzimaju lopatom.

Ovo ti piše neko iz Skandinavije.

Yebo Bosnu. Bosna nije mjerilo kvaliteta zivota. Izadji u Evropu pa vidi sta je biti doktor, a ne u nekoj mjesnoj zajednici na kraju sela...
Tema je druže: Kako je biti doktor u BiH? - Tako da iskustva iz Skandinavije nisu relevantna, imam i ja prijatelja doktora u Skandinaviji i njima je više nego predobar život, jbg kao i svima ostalima koji žive u Skandinaviji u odnosu na BiH...

Anesteziolozi su traženi jer niko ne želi da radi taj posao - to da drpaju muda na poslu - može reći samo neko ko očima nije vidio rad u jedinicama intenzivne njege i 90% anesteziologa je postalo to zato što nisu mogli da dobiju nijednu drugu specijalizaciju - nikome to nije bila primarna opcija. Također i kod nas svaka bolnica traži anesteziologa - ali niko ne želi to da bude. Niko nije rekao da je ta specijalizacija kita od ovce - nego da je premalo plaćena u odnosu na stres i odgovornost.

O izlascima u Evropu sam također objasnio u prethodnom postu.
Znam ,ali ne mozes ti nekome ko ima volju da studira medicinu,ubijati tu volju svojim postovima jer eto ti se nisi snasao,ili nisi zadovoljan svojim statusom.
Ja kao neko ko radi svaki dan rame uz rame sa doktorima svih specijalnosti,mogu svim mladim osobama u BiH da preporucim ako imaju kapaciteta da studiraju medicinu.Kada je zavrse,skontat ce da su uradili pravu stvar u zivotu.

Opet ti ponavljam,Bosna i Hercegovina nije mjerilo kvaliteta zivota,niti tvoje misljenje niti moje misljenje.

Evropa vapi za doktorima i medicinskim osobljem. Kada bih ti ja rekao da jedan anesteziolog u Skandinaviji ima pocetnu platu od 100 hiljada eura(na godisnjem nivou),mislis da je to premalo placeno?

Djeco,studirajte medicinu i gledajte da budete sto bolji. To vam pise neko ko radi u toj bransi od 2005te godine.
teuta06

#31 Re: Kako je to biti doktor?

Post by teuta06 »

nisam medicinske struke.. ali ono sto mogu reci kao laik jest jadan je onaj kome u Bosni zatreba doktor tj. medicinska struka (jednom sam cula izjavu jadan je onaj kome u Bosni zatreba doktor ili automehanicar, jer veze nitko nema kako da ti pomogne)

ono sto meni smeta kod medicinske struke (moram tako nazvati jer se odnosi i na doktore i na medicinske sestre) jest nedostatak senzibilnosti. Znam ja da vi se namjerno malo "iskljucite", jer da se vi sazalite na svakog pacijenta, svaki dan, ne bi taj posao mogli raditi ni mjesec dana.

Međutim, npr. ako vama svaki dan dođe pacijent koji se posijekao pa treba zašiti ruku, i doktor i medicinska sestra su oguglali na davanje anestezije, saniranje rane i sl. pacijent nije... pacijent se posijekao mozda jednom u 10 godina pa ocekuje neku osjetljivost, pomoc i lijepu rijec

da ne govorim razne nepotrebne komentare koji doktori i medicinske sestre znaju dobacit, a koji su zaista NEPOTREBNI

ovo sa usivanjem pacijenta je samo primjer, ne moj osobni, ali sta mislite kad je u pitanju neka veca bolest ili intervencija

ono sto mene brine vec duzi period jest porođaj... cula sam iskustva raznih zena... od neumjesnih komenatara doktora, babica, do toga kako svaka osoba koja "naiđe pored porodilje, pogleda koliko se otvorila".. kad pomislim sta me ceka i kakav tretman pa bolje da se ne porađam...

zatim pružanje pomoci pacijentu "na živo" i sl. i jos ako se krenes derati zbog bolova, galame na tebe...

znam sad ce netko reci pa nemamo anestezije, pa ovo pa ono, ali onda pristupi fino pacijentu, a ne da je pacijent duzan trpit bolove i smjeskat se kao da je na kavi na plazi
vjesticanametli

#32 Re: Kako je to biti doktor?

Post by vjesticanametli »

Daaa....na zivo odrade i ima da sutis :run: porod posebna prica :roll:
U bosni ne idi doktoru ako nemas stele :)
Imam dosta prijatelja doktora .....ne dajem koverte ali koristim poznanstva....stas tako nam je
nepass1

#33 Re: Kako je to biti doktor?

Post by nepass1 »

Pryda wrote: 12/08/2020 07:41 @Ozimician

Super postovi, mislim da si korektno objasnio sve iz ugla doktora. Moje pitanje za tebe: razmišljate li i pričate li izmedju sebe kako vas pacijenti vide i sta misle o cjelokupnom zdravstvenom sektoru?

Treba istaći kako radnik sa platom od 1000KM, uplati svaki mjesec 258KM za zdravstveno osiguranje. Tj ~3000KM godišnje. I sta dobije za to?

Evo lično iskustvo. Nekad oko nove godine, dakle prije sranja s koronom. Bol u predjelu rebara.

1. Odlazak u ambulantu porodične medicine. Gužva, čekaš min sat vremena, a često i 2-3 sata. Ako nisi bio bolestan velike su ti šanse da pokupiš nesto po čekaonici. Posto ova u ambulanti ništa svakako i ne zna I služi samo da napise uputnicu - nju i dobiješ. Uputnica za opštu bolnicu.

2. Odlazak u opštu. Naravno opet čekanje satima. Pregled rebara. Nalaz - može ona nesto napipat, treba ovo slikat I sljedeća uputnica dom zdravlja.

3. Dolazak u dom zdravlja. Salterusa tvrdi da osim uputnice iz opšte treba i potvrdna iz porodične. I tu svakom normalnom puca film.

4. Povratak u porodičnu da ona popuni uputnicu.

5. Opet dom zdravlja sad je sve uredu i možeš sjest čekat par sati na slikanje i nalaz, te se sa tim vraća u porodičnu za recept i dalje liječenje koje meni u ovom slučaju nije trebalo srećom. Ko zna koliko ovog hodanja ima za nesto ozbiljnije.

Poenta: U mojim očima, prosječnog građanina bez stela, vi ste svi kolektivno odron. Od sistema iz 1980 godine kojem je rok prošao davno do neljubaznosti i nestrucnosti. Jel fkt u ovoj državi nema niko da zna prebacit ovu nepotrebnu papirologiju Online da se završava. Sto penzioneri moraju sjedit po ambulantama pravit gužvu da im se recept napise za lijek koji koriste po 10 godina? Sto moram sjedit po porodičnoj ako npr imam osip i ne ići direktno dermatology. Iz kojeg razloga držite ovaj višak koraka? Gdje ode mojih 3 HILJADE MARAKA godišnje? Sto kupujemo gaze i rivanol sami kako je moguće da toga nemate?

Nadam se da ćeš dati neki doktorski osvrt na ovaj upis. :D
Prvo to tvoje i moje 3000KM je pickin dim da se tako izrazim. Ljudi nisu svjesni koliko kostaju esencijalna lista, operacije, citostatici, aparatura itd. Koliko ima ljudi na birou koje mi radnici finansiramo. Valjda smo socijalna drzava i svak treba lijecenje da dobije.
Federalni zavod je mom djetetu platio operaciju 40000. Odkud mi te pare. Haj ja bih kredit uzeo jer mogu, sta ce onaj sa biroa, da mu crkne dijete?
Drugo, penzioner ce sjediti u ambulanti kad bi mu sve potrebe podmirio, kucu pospremio i rucak skuhao. Dobiju sad redovnu th na tri mjeseca eto njega treba mu jos brufen, pa sutra enterofyril, prekosutra nesta kasljuca itd..
Trece, tu je vec problem nedostatka kadra i pritisak na ljekare PM. On bi trrbao da razluci je li za detmatologa tvoj osip ili da ga on tretira. A ne da ti sam odlucujes hoces li na dermu. Eh sad zbog pritiska pacijenata jer su oni guglali, zbog pritiska uprave jer kad se zalis da nisi dobio up na dermu nazove direktor i kaze odmah mu napisi, zbog velikog broja pacijenata onda ide se samo skini ga sa dnevnog reda, pa nedo Bog da mu tvoja krema nije pomogla onda jebanje majke i rekao sam ti odmah hocu dermatologu itd itd. Onda se i gubi moral, gubi se snaga za rasprave. Napisati uputnicu pet sec, objasniti mu da bi mu ti dao kremu 15min i ubjedjivanje da ne ide na dermu. A ispred tebe 30 kartona. Evo ti uputnica radi sta hoces. Ima tu i doktorske krivice ali nakon deset 20 godina gubis vise snagu. Svi napocetku dodju pozitivni, sad ce oni da rijese sve. Nakon godinu svi ko popisani. Ubije ih narod.
teuta06

#34 Re: Kako je to biti doktor?

Post by teuta06 »

ovo za uputnice posebna prica.. pa poznajem jednu umirovljenicu koja tako s vremena na vrijeme ode doktoru sa spiskom uputnica u glavi koje zeli pretrage, snimanja i sl. i ode doktoru, ne izlazi dok joj ne da ono sto je ona zacrtala da pregleda
Optimus09

#35 Re: Kako je to biti doktor?

Post by Optimus09 »

Ako ces raditi svjesno i odgovorno,ja ti zelim sve najbolje.
U suprotnom,ostavi se toga.Bas jedan slucaj se desio prije par dana gdje je dijete od 15 godina izgubilo zivot zbog toga.
zrtvasvihrezima

#36 Re: Kako je to biti doktor?

Post by zrtvasvihrezima »

Uvijek sam se pitao kakva je to privlačnost u takvom zanimanju-gledati tuđe patnje.
Naravno da je rad sa ljudima i stresan i nezahvalan.
Naravno da od ljekara i drugog medicinskog osoblja nije realno očekivati empatiju ali zainteresiranost za zdravlje pacijenta bih trebala biti minimum profesionalizma. Moja iskustva su da su mahom bezobrazni, nezainteresirani, bahati
Pryda

#37 Re: Kako je to biti doktor?

Post by Pryda »

nepass1 wrote: 12/08/2020 11:49 Prvo to tvoje i moje 3000KM je pickin dim da se tako izrazim. Ljudi nisu svjesni koliko kostaju esencijalna lista, operacije, citostatici, aparatura itd. Koliko ima ljudi na birou koje mi radnici finansiramo. Valjda smo socijalna drzava i svak treba lijecenje da dobije.
Federalni zavod je mom djetetu platio operaciju 40000. Odkud mi te pare. Haj ja bih kredit uzeo jer mogu, sta ce onaj sa biroa, da mu crkne dijete?
Drugo, penzioner ce sjediti u ambulanti kad bi mu sve potrebe podmirio, kucu pospremio i rucak skuhao. Dobiju sad redovnu th na tri mjeseca eto njega treba mu jos brufen, pa sutra enterofyril, prekosutra nesta kasljuca itd..
Trece, tu je vec problem nedostatka kadra i pritisak na ljekare PM. On bi trrbao da razluci je li za detmatologa tvoj osip ili da ga on tretira. A ne da ti sam odlucujes hoces li na dermu. Eh sad zbog pritiska pacijenata jer su oni guglali, zbog pritiska uprave jer kad se zalis da nisi dobio up na dermu nazove direktor i kaze odmah mu napisi, zbog velikog broja pacijenata onda ide se samo skini ga sa dnevnog reda, pa nedo Bog da mu tvoja krema nije pomogla onda jebanje majke i rekao sam ti odmah hocu dermatologu itd itd. Onda se i gubi moral, gubi se snaga za rasprave. Napisati uputnicu pet sec, objasniti mu da bi mu ti dao kremu 15min i ubjedjivanje da ne ide na dermu. A ispred tebe 30 kartona. Evo ti uputnica radi sta hoces. Ima tu i doktorske krivice ali nakon deset 20 godina gubis vise snagu. Svi napocetku dodju pozitivni, sad ce oni da rijese sve. Nakon godinu svi ko popisani. Ubije ih narod.
Vidim svjestan si problema bespotrebnih gužvi, ali zašto tražiš opravdanje umjesto rješenje? Penzioner kad ne bude imao priliku da sjedi po ambulanti naći će neko drugo zanimanje. Pada mi napamet, ovako dok pišem post, nekoliko vrlo laganih IT solucija koje se mogu i lokalno odradit. Jeftino i brzo. Naravno zdravstvo treba državnu reformu a država itekako ima para. Budžet za sve nivoe zdravstva je više milijardi maraka. A dugoročno bi dobili mnogo, mnogo.. I u vidu zadovoljstva pacijenata i doktora i rezanjem bespotrebnih troškova.

Problem nije ni u parama ni u kompleksnosti posla. Problem je u pasivnosti onih koji tu promjenu moraju izgurat. Kad joj udjes u kabinet pa počne lupat po tastaturi s dva kažiprsta sve ti je jasno. (ima ih i sa pisacim mašinama to znate svi). Dakle taj sloj društva kao i mnogi drugi zapeo u vremenu i prostoru. Komunizam i obrazovanje. Konta jednom naučio I neće mrdnut do kraja života. Državna sisa, plata kapa I redovna. Ponekad dignu štrajk da im se poveća plata ali nikad da se sistem mijenja jer bi pobogu I oni morali naučit upalit kompjuter.

Iz istog razloga čekamo u redovima da ovjerimo kojekakve papire u opštini, djeca crtaju Word u osnovnoj a studenti na etfu i masinstvu polažu programiranje olovkom na papiru. Itd itd itd itd itd

Mojih i tvojih 3 hiljade maraka nisu puno kad gledaš tako ali gledaj širu sliku. Koliko je poreskih obveznika u državi koji daju te pare? Tu se priča vrati na one milijarde sto gore spomenu.. Sad mi reci da to sve ode na esencijalne liste i operacije? Pff

I hvala Bogu pa si ti dobio od države tu pomoć za svoje dijete. Mnogi nisu te sreće stalno skupljamo telefonom. Evo sad na klixu akcija djevojčici treba novi kuk 15 hiljada. Za nju npr nije bilo iz budžeta :(
nepass1

#38 Re: Kako je to biti doktor?

Post by nepass1 »

Neces penzionera istjerati iz ambulante, tu je oko 200 ljudi jednih te istih sto se vrti stalno, vjeruj.
Za reformu se slazem, treba je sprovesti. Kako da izgleda ta reforma ni sam ne znam. Uvijek bi bilo nezadovoljstva. Rezanje troskova hmm preko zdravstva se kupuje socijalni mir tako da nece tu politika rezati troskove.
Za dijete nisam dobio pomoc. Platio mi zavod operaciju jer se ista nije mogla uraditi na kcus tj nigdje u BiH. Zavod salje u kliniku sa kojom ima ugovor. E da sam ja rekao hocu u japan tad bih sakupljao pare telefonom i preko pomozi.ba.
Jedina kvaka u tome je da troskove hotela i svega ostalog ti platis pa na osnovu racuna zavod refundira.
Zalosno je sto u bih nema ni jedan tim doktora koji radi ove vrste zahvata, sto drzava ne educira kadar. Dok u bolnici u kojoj je beba operisana imaju cetiri tima koji rade te operacije.
salik79

#39 Re: Kako je to biti doktor?

Post by salik79 »

Pryda wrote: 12/08/2020 17:13 studenti na etfu i masinstvu polažu programiranje olovkom na papiru. Itd itd itd itd itd
Moram ti se pohvaliti da sam na isti nacin, prije 20-tak godina, u sred Stuttgarta, polagao informatiku. :D

Dobijemo print-screen ekrana i onda lijepo, programskim jezikom, napisi postupak na koji ces doci do toga.
Ozimician

#40 Re: Kako je to biti doktor?

Post by Ozimician »

Last edited by Ozimician on 31/12/2024 19:50, edited 1 time in total.
demagog

#41 Re: Kako je to biti doktor?

Post by demagog »

Ozimician wrote: 12/08/2020 19:05 Davno sam rekao - kad bi se posjeta doktoru kod nas naplaćivala 5KM -gužva u ambulantama bi bila duplo manja.
Ovo je dobra ideja.

U Americi svaka osiguravajuca kompanija ima svoja pravila i fazone ali mnoge ti naplacuju neku simbolicnu cijenu za svaki odlazak ljekaru (tzv. copay) s ciljem da sprijece da neko “visi” kod ljekara. To je zanemarivo ako koristis ljekarske usluge na normalan nacin ali ako trcis na pregled cim te nesto zigne u stomaku ili te zaboli glava, nabere se dosta toga.
belfy

#42 Re: Kako je to biti doktor?

Post by belfy »

Ozimician wrote: 12/08/2020 19:05 Pokušat ću odgovoriti na neke od vaših postova - da ne odgovaram pojedinačno - pronaći ćete se.

Kad mi se pacijenti žale na komplikacije u sistemu i troškove liječenja, ako hoću kratko da odgovorim kažem im - To pitajte one za koje ste glasali na izborima.

Komplikacije u uređenju zdravstvene zaštite u BiH počinju od toga što je kod nas sve komplikovano. Ovaj put pacijenta je konkretno problem jedino u Kantonu Sarajevo, u ostalim kantonima se manje-više jasno zna put pacijenta i ovaj tvoj put bi bio najmanje 3x kraći. Kanton Sarajevo je kanton sa ogromnim budžetom, sa ogromnim brojem zdravsvenih ustanova koje imaju isto toliko direktora, zamjenika te se nerijetko odgovornost prebacuje sa jednih na druge (iz političkih razloga) - a preko leđa pacijenata. Pacijenti se naravno najviše tada istresaju na doktore koji su tu najmanje krivi. Šta ja konkretno kao uposlenik mogu da ''pokušam promjeniti'' - pisao sam razne dopise nadležnima, tražio poboljšanje uvijeta rada i obično mi pismeno odgovore nešto u stilu: ''...zbog nemogućnosti...zbog rasporeda..zbog..bla..bla..bla..to je tako'' - a usmeno dobijem odgovor: Šuti i radi, ako ti nećeš ima ko hoće! I onda naravno da izgubiš motivaciju da bilo šta pokušaš unaprijediti u korist i pacijenata i osoblja.

Što se tiče plaćanja zdravstvenog osiguranja - ja sam oduvijek govorio da je rak rana našeg zdravstva besplatnost i dostupnost zdravstva - SVIMA

Apsolutno se slažem da onaj koji plaća zdravstveno osiguranje treba da ima neke prednosti pri ostvarenju zdravstvene zaštite, ali kod nas je obrnuto, kod nas prednost imaju sve one SOCIJALNE kategorije koje crpe novac od države, a marke nikad nisu u nju uložili. - Ali to ako bilo gdje kažeš javno - optužuju te da si nehuman.

Ljudi jednostavno kod nas nemaju predstavu koliko zdravstvo samo po sebi košta, pa jedan običan set labarotorijskih nalaza košta 40-tak KM (ko ne vjeruje nek proba privatno uraditi iste). 90% korisnika su socijalne kategorije, a 10% su oni od kojih zavisi zdravstveni sistem. Davno sam rekao - kad bi se posjeta doktoru kod nas naplaćivala 5KM -gužva u ambulantama bi bila duplo manja.

Penzioneri i te socijalne kategorije nemaju drugog posla i njima čak dođe kao izlazak kada idu doktoru, na neki način. Sretnu poznanike, ispričaju se. Ja sam neke penzionere ljubazno zamolio da se naručuju na pregled, da ne bi morali čekati po sat vremena u čekaonici - oni mi na to odgovore: Neka, meni i odgovara da ja čekam, ja se ispričam sa ljudima koje nisam dugo vidio.

I kako se boriti protiv takvog sistema i mindseta?
prvo htjedoh odgovoriti glupavom Ragibu, ali sada vidim da vas dvojica zasluzujete da raspravljate jedan drugom... tebi su penzioneri socijalna kategorija, dok bi prednost trebali imati oni koji placaju zdravstvo, a? pa ti hebeni penzioneri su placali to isto zdravstvo puno duze nego sto si ti doktor, a ocigledno i duze nego sto si ziv. ako si se skolovao o drzavnom trosku i to su ti oni platili. ne valja biti nezahvalan supak...

a sto se tice odlaska u inostranstvo, evo da ti dam savjet. ne moras raditi na nivou diplome, ali ces imati bolji start cak i sa manjim priznanjem, a nerijetko i sve placene troskove oko jezika i nostrifikacije do svog nivoa. jebote... sada samo razmisljam kako se obracam nekome ko je zavrsio medicinu, nekome ko je doktor i da mu ovako pisem... fakat me stid, a uvod ti je bio tako obecavajuci... necu da se upustam jos u analizu poredjena sa odlascima drugih struka i onog da je neko majstor dok ti "tek krenes"...
pinkman

#43 Re: Kako je to biti doktor?

Post by pinkman »

Ozimician wrote: 12/08/2020 19:05 Pokušat ću odgovoriti na neke od vaših postova - da ne odgovaram pojedinačno - pronaći ćete se.

Kad mi se pacijenti žale na komplikacije u sistemu i troškove liječenja, ako hoću kratko da odgovorim kažem im - To pitajte one za koje ste glasali na izborima.

Komplikacije u uređenju zdravstvene zaštite u BiH počinju od toga što je kod nas sve komplikovano. Ovaj put pacijenta je konkretno problem jedino u Kantonu Sarajevo, u ostalim kantonima se manje-više jasno zna put pacijenta i ovaj tvoj put bi bio najmanje 3x kraći. Kanton Sarajevo je kanton sa ogromnim budžetom, sa ogromnim brojem zdravsvenih ustanova koje imaju isto toliko direktora, zamjenika te se nerijetko odgovornost prebacuje sa jednih na druge (iz političkih razloga) - a preko leđa pacijenata. Pacijenti se naravno najviše tada istresaju na doktore koji su tu najmanje krivi. Šta ja konkretno kao uposlenik mogu da ''pokušam promjeniti'' - pisao sam razne dopise nadležnima, tražio poboljšanje uvijeta rada i obično mi pismeno odgovore nešto u stilu: ''...zbog nemogućnosti...zbog rasporeda..zbog..bla..bla..bla..to je tako'' - a usmeno dobijem odgovor: Šuti i radi, ako ti nećeš ima ko hoće! I onda naravno da izgubiš motivaciju da bilo šta pokušaš unaprijediti u korist i pacijenata i osoblja.

Što se tiče plaćanja zdravstvenog osiguranja - ja sam oduvijek govorio da je rak rana našeg zdravstva besplatnost i dostupnost zdravstva - SVIMA

Apsolutno se slažem da onaj koji plaća zdravstveno osiguranje treba da ima neke prednosti pri ostvarenju zdravstvene zaštite, ali kod nas je obrnuto, kod nas prednost imaju sve one SOCIJALNE kategorije koje crpe novac od države, a marke nikad nisu u nju uložili. - Ali to ako bilo gdje kažeš javno - optužuju te da si nehuman.

Ljudi jednostavno kod nas nemaju predstavu koliko zdravstvo samo po sebi košta, pa jedan običan set labarotorijskih nalaza košta 40-tak KM (ko ne vjeruje nek proba privatno uraditi iste). 90% korisnika su socijalne kategorije, a 10% su oni od kojih zavisi zdravstveni sistem. Davno sam rekao - kad bi se posjeta doktoru kod nas naplaćivala 5KM -gužva u ambulantama bi bila duplo manja.

Penzioneri i te socijalne kategorije nemaju drugog posla i njima čak dođe kao izlazak kada idu doktoru, na neki način. Sretnu poznanike, ispričaju se. Ja sam neke penzionere ljubazno zamolio da se naručuju na pregled, da ne bi morali čekati po sat vremena u čekaonici - oni mi na to odgovore: Neka, meni i odgovara da ja čekam, ja se ispričam sa ljudima koje nisam dugo vidio.

I kako se boriti protiv takvog sistema i mindseta?
Ne postoji nesto sto se zove "besplatno zdravstvo". Sve je to placeno kroz enormne poreze i doprinose.

Problem je i ZZO koji ne brine o svojim osiguranicima. Recimo kad se pozalis privatnom zdravstvenom osiguranju na pruzaoca usluge onda feedback od njih bude neuporedivo bolji.
Optimus09

#44 Re: Kako je to biti doktor?

Post by Optimus09 »

...
Last edited by Optimus09 on 13/08/2020 08:31, edited 1 time in total.
swanfilter

#45 Re: Kako je to biti doktor?

Post by swanfilter »

Poznajem ih prilicno koji su danas doktori, a postali to jer su tata i mama rekli kako nece zivotariti. Samo zvanje, razlozi i ciljevi su totalno nebitni. O Hipokratu i tom dijelu ove price je iluziorno govoriti.
Ozimician

#46 Re: Kako je to biti doktor?

Post by Ozimician »

Last edited by Ozimician on 05/01/2025 02:21, edited 1 time in total.
apsidejzi

#47 Re: Kako je to biti doktor?

Post by apsidejzi »

Biti doktor medicine je veoma plemenito zanimanje. Ja zaista cijenim nase ljekare jer sa veoma malo resursa pruze kvalitetnu uslugu. Ja na srecu nisam licno trebao nikada ljekarsku pomoc ali sam bio sa uzim i sirim clanovima porodice koji jesu. Kao objektivni posmatrac nemam zamjerke na njihov rad. Poprilicno me zivciraju porodice oboljelih jer su naporni i onda stresnu situaciju cine jos stresnijom.

Imao sam priliku posjecivati pacijenta u Opstoj bolnici u Sarajevu (ortopedija). Mene licno je doktor primio u kancelariju i detaljno mi objasnio problematiku ljecenja naseg pacijenta. Cak mi je dao i prognoze koje su se obistinile kada sada gledam sa distance. Ja sam dobio poprilicno dosta kritike od svoje porodice sto mu nista nisam gurnuo u dzep jer je kao to bio "signal" posto me je uveo u kancelariju. Ja to tako nisam dozivio. Mene je doktor pozvao u kancelariju u zelji da mi objasni klinicku sliku i sta mogu ocekivati. Uzeo covjek kostur i pokazao gdje su sve lomovi i kakvu su operaciju uradili. Njegovo objasnjenje tog poteza je bilo da mi objasni sve odjednom kako ga ne bismo ganjali po hodniku sa pitanjima i podpitanjima. Ja to apsolutno razumijem i cijenim. Izdvojio je 10 minuta i odgovorio na sva pitanja koja sam imao.

Porodica s druge strane, pored sto je mene kritikovala sto mu nista nisam ubacio u dzep, nije postovala taj njegov potez. Iz nekog cudnog razloga, mislili su da ce pacijentu biti bolje ako doktor opet ponovi istu stvar svaki dan. Ta neka emotivna nezrelost kod ljudi, neka zelja za figurom oca, boga, tite cega li. Doktor je bog mentalitet. Bogu se treba moliti x puta dnevno = doktora treba proganjati x puta dnevno da ti kaze istu stvar... Kao da ce parama povecati sanse za ozdravljenje. Kao kada hodzama dajes koverte na dzenazi da bi malo bolje proucili ne bi li kupili boziju milost. Ne znam, mene taj aspekt lijecenja strasno nervira. Ja postujem ljekarsku profesiju, smatram da ljudi imaju platu za koju su pristali da rade. Ako im se ne svidja plata uvijek mogu traziti bolju poziciju, specijalizirati se, mozda otici vani par godina/decenija i raditi. Nemam im ja sta davati i ocekivati da bolje pripaze pacijenta. Ni meni niko ne daje da napisem bolji kod. Ja ga pisem najbolje sto znam za platu koju primim. Mislim, plati ti meni ekstra koliko zelis, al kod kojeg dobijes ce biti isti :D
teuta06

#48 Re: Kako je to biti doktor?

Post by teuta06 »

sto se tice zadnjeg posta i popularno nazvanog "mita" doktorima, ja se ne slazem... ne opravadam mito i to je jedan od vecih problema... ali dokazano je da se doktori bolje brinu i postupak ide brze, kada doktoru "kapne koja para u dzep", tako da ova usporedba s kodovima bas i ne pije vode... mozda bi i pilo vode da su doktori principijelni i da neovisno o mitu imaju svima isti pristup, ali NEMAJU

svi na forumu mozemo navesti milion primjera gdje smo osobno ili nasi bliznji su dali mito doktoru

bivsi kolega mi govori da je dao 500 KM!!!!! doktoru kad se zena porodila.... ja sam ostala bez teksta i iznenađena... da li se tako inace daje ili je to samo u pitanju izuzetak ne znam.. sjecam se kad sam nekad davno dobila sestru, iako sam imala 10 godina da smo nosili kesu babicama

drugi primjer je da moj prijatelj koji je imao tesku saobraćajnu nezgodu, jedva zivu glavu izvukao, mjesec dana bio u komi, rekao mi kako su njegovi i njegova bliza rodbina dala 10.000 KM "darova" doktorima... a za jednu operaciju (imao ih je vise) se sam raspitivao kod sestara i cuo cijenu doktoru msm 600 eura, ali nisam sigurna...jos sav sretan jer je saznao cijenu

kako rijesiti ovaj problem?

trebamo mi prestati davati novac, ali i doktori da svoj posao odgovorno i jednako prema svim pacijentima... a ne da se netko pripazi jer je netko pogurao....

ali kad je bolest u pitanju, ljudi ce uciniti sve , prodati sve sto imaju i podmiti bilokoga samo da ozdrave
Ozimician

#49 Re: Kako je to biti doktor?

Post by Ozimician »

Last edited by Ozimician on 05/01/2025 02:21, edited 1 time in total.
mirsek

#50 Re: Kako je to biti doktor?

Post by mirsek »

Ozimician wrote: 13/08/2020 13:08 Što se mita tiče, toga ima sve manje i manje - ostaju neki fosili pred penziju od doktora koji očekuju da prime mito. Što se mlađih tiče, tu se situacija iz generacije u generaciju popravlja. Uglavnom toga ima još uvijek na odjelima hirurgije i ginekologije (nažalost) - među širom ljekarskom profesijom (pogotovo domovi zdravlja i hitna) - toga skoro apsolutno nema.

Što se tiče samog procesa liječenja, i uz mito i bez mita - ako je život u pitanju i nešto hitno - svaki doktor će ti uraditi isti posao. Možda će jedino izdvojiti više vremena za tebe da ti eto kao objasni neke stvari (koje ga inače mrze da objašnjava svakom članu porodice ponaosob). E sad ukoliko su neke ne-hitne stvari u pitanju, posebno hirurške prirode, tada vam mito može ubrzati proces, ništa više.

Uglavnom apsolutno sam protiv mita i mislim da to nije nigdje rješenje ni u čemu.

A ovaj pretposljednji post što spominje specijalizacije, odlazak vani i bolju poziciju izgleda nije čitao moje prethodne postove na tu temu. Pa eto pročitaj da je to u BiH misaona imenica (uglavnom politički uvjetovana) a ni odlazak vani za doktore nije nimalo lagan (polaganje stručnog jezika, državnog ispita - bilo gdje da odeš).
Mom je rodjaku, doktoru sa specijalizacijom, ponudjeno da bude zamjenik sefa klinike u jednom manjem mjestu u Njemackoj za platu od 8000 eura brutto.
Ali nije otisao radi starih i bolesnih roditelja.
Ne zna njemacki, samo engleski. Tako da mi malo nerealno zvuci da je doktorima tesko otici vani, pogotovo onima sa vise iskustva.
Inace nikad nije primio mito ni kad mu je bila manja plata(radi na navedenim odjelima gdje kao ima najvise korupcije ) , mislim da je prije imao oko 2500 KM(ne sjecam se jel sa dezurama ili bez), sad skoro svi imaju 3500+ KM na KCUS-u.
Post Reply