Super postovi, mislim da si korektno objasnio sve iz ugla doktora. Moje pitanje za tebe: razmišljate li i pričate li izmedju sebe kako vas pacijenti vide i sta misle o cjelokupnom zdravstvenom sektoru?
Treba istaći kako radnik sa platom od 1000KM, uplati svaki mjesec 258KM za zdravstveno osiguranje. Tj ~3000KM godišnje. I sta dobije za to?
Evo lično iskustvo. Nekad oko nove godine, dakle prije sranja s koronom. Bol u predjelu rebara.
1. Odlazak u ambulantu porodične medicine. Gužva, čekaš min sat vremena, a često i 2-3 sata. Ako nisi bio bolestan velike su ti šanse da pokupiš nesto po čekaonici. Posto ova u ambulanti ništa svakako i ne zna I služi samo da napise uputnicu - nju i dobiješ. Uputnica za opštu bolnicu.
2. Odlazak u opštu. Naravno opet čekanje satima. Pregled rebara. Nalaz - može ona nesto napipat, treba ovo slikat I sljedeća uputnica dom zdravlja.
3. Dolazak u dom zdravlja. Salterusa tvrdi da osim uputnice iz opšte treba i potvrdna iz porodične. I tu svakom normalnom puca film.
4. Povratak u porodičnu da ona popuni uputnicu.
5. Opet dom zdravlja sad je sve uredu i možeš sjest čekat par sati na slikanje i nalaz, te se sa tim vraća u porodičnu za recept i dalje liječenje koje meni u ovom slučaju nije trebalo srećom. Ko zna koliko ovog hodanja ima za nesto ozbiljnije.
Poenta: U mojim očima, prosječnog građanina bez stela, vi ste svi kolektivno odron. Od sistema iz 1980 godine kojem je rok prošao davno do neljubaznosti i nestrucnosti. Jel fkt u ovoj državi nema niko da zna prebacit ovu nepotrebnu papirologiju Online da se završava. Sto penzioneri moraju sjedit po ambulantama pravit gužvu da im se recept napise za lijek koji koriste po 10 godina? Sto moram sjedit po porodičnoj ako npr imam osip i ne ići direktno dermatology. Iz kojeg razloga držite ovaj višak koraka? Gdje ode mojih 3 HILJADE MARAKA godišnje? Sto kupujemo gaze i rivanol sami kako je moguće da toga nemate?
Nadam se da ćeš dati neki doktorski osvrt na ovaj upis.