Kako ispeći janje?! i kako ga pojesti?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...
amrino
Posts: 2502
Joined: 17/11/2006 08:59
Location: amrinoland

Kako ispeći janje?! i kako ga pojesti?

Post by amrino » 25/04/2007 11:41

Bliži se 1.maj....tradicija nalaže da se okrene janje...
...ali kako?! :?
Kako ga ispeći a da ne bude kao gnu?
Kada ga posoliti?
S cim se moze polijevati- osim pivom?
Koliko ga dugo peći- da bude ono reš, rumeno- a ipak socno?

Kako volite da ga jedete? Koje dijelove?
Ja osobito preferiram rebarca, a rep ostavim za kraj....
Volite li više vrelo ili hladno?
prilog?
salata?

Hajmo ljudi- navalite!

Image

Image
Last edited by amrino on 25/04/2007 11:55, edited 4 times in total.


User avatar
zena21
Posts: 7092
Joined: 07/04/2006 11:02

Post by zena21 » 25/04/2007 11:45

ja samo znam kako ga pojesti :oops:

te ostale detalje - neka se neko drugi bakce :oops: :D

User avatar
Isabell
Posts: 379
Joined: 04/07/2005 14:45
Location: Sarajevo

Post by Isabell » 25/04/2007 11:49

Lako :D
Iskreno ako nemas nekog iskusnog sa sobom odustani.

User avatar
karanana
Posts: 38414
Joined: 26/02/2004 00:00
Been thanked: 4 times

Post by karanana » 25/04/2007 12:12

janje staviti na ražanj, nasoliti sa dvije velike šake soli, iznutra i izvana. U trbušnu šupljinu staviti jednu opranu jabuku i trbuh zatvoriti zaponcima. ostaviti da stoji preko noći.
peči na laganoj vatri 2.5-3 sata

Za jedenje, jedan savjet, chopaj rukama, ne koristi kasike, viljuske, nozeve i ostale vlaske izume. Nista sladje od chopkanja rukicama. Za ostale stvari sto se jedenja tice, kad dodje do toga zovi, pa cu ti na djelu pokazati.

amrino
Posts: 2502
Joined: 17/11/2006 08:59
Location: amrinoland

Post by amrino » 25/04/2007 12:14

karanana wrote:janje staviti na ražanj, nasoliti sa dvije velike šake soli, iznutra i izvana. U trbušnu šupljinu staviti jednu opranu jabuku i trbuh zatvoriti zaponcima. ostaviti da stoji preko noći.
peči na laganoj vatri 2.5-3 sata

Za jedenje, jedan, savjet, copaj rukama, ne koristi kasike, viljuske i nozeve. Za ostale stvari sto se jedenja tice, kad dodje do toga zovi, pa cu ti na djelu pokazati.


Za sta sluzi jabuka? :?

(copanje rukama je obavezno!- pribor za jelo je janjeskrvnuce :D )

prleitihi
Posts: 4133
Joined: 24/01/2007 16:44
Location: laktaši

Post by prleitihi » 25/04/2007 12:21

me ne mora jabuka.. :-)

ibrik
Posts: 440
Joined: 15/01/2005 12:16

Post by ibrik » 25/04/2007 12:24

Apsolutno se slazem za jedenje prstima...i mene fakat interesuje cemu sluzi jabuka??? ja sam cuo da neki stavljaju hljeb u unutrasnjost janjeta, ali to nisam nikada probao i ne zvuci mi nimalo privlacno...

sto se pecenja tice janje je bitno dobro posoliti i ni u kojem slucaju peci blizu otvorenog plamena...moj savjet je da ga peces iskljucivo na zaru i neka to traje 4-5 sati...mozda zvuci puno, ali vjeruj da se bolje ispece i bude puno ukusnije nego kada je izlozeno vatri...

A sto se tice najukusnijih dijelova to su u svakom slucaju zaporci(naravno ukoliko ih se uspijem dokopati), a ne bunim se ni protiv bilo kojeg drugog dijela janjeta...

i na kraju savjet nikako janje preko 14 -15 kg...

User avatar
karanana
Posts: 38414
Joined: 26/02/2004 00:00
Been thanked: 4 times

Post by karanana » 25/04/2007 12:25

amrino wrote:
karanana wrote:janje staviti na ražanj, nasoliti sa dvije velike šake soli, iznutra i izvana. U trbušnu šupljinu staviti jednu opranu jabuku i trbuh zatvoriti zaponcima. ostaviti da stoji preko noći.
peči na laganoj vatri 2.5-3 sata

Za jedenje, jedan, savjet, copaj rukama, ne koristi kasike, viljuske i nozeve. Za ostale stvari sto se jedenja tice, kad dodje do toga zovi, pa cu ti na djelu pokazati.


Za sta sluzi jabuka? :?

(copanje rukama je obavezno!- pribor za jelo je janjeskrvnuce :D )


Sos od pecenja ce dobiti ukusnu aromu ako se zajedno sa pecenjem ispece i jedna oguljena jabuka. Zar nikad nisi vidjela pecenog prasca sa jabukom u ustima?

Pecenje dobije lijepu, hrskavu kozicu....njam njam njam......ako ga se 10 minuta prije nego je peceno, premaze tecnim medom. E ako me budes pitala a sto medom, ima da te istuchem.

zmijaIzmaj
Posts: 2577
Joined: 12/08/2006 13:28

Post by zmijaIzmaj » 25/04/2007 12:53

karanana wrote:janje staviti na ražanj, nasoliti sa dvije velike šake soli, iznutra i izvana. U trbušnu šupljinu staviti jednu opranu jabuku i trbuh zatvoriti zaponcima. ostaviti da stoji preko noći.
peči na laganoj vatri 2.5-3 sata

Za jedenje, jedan savjet, chopaj rukama, ne koristi kasike, viljuske, nozeve i ostale vlaske izume. Nista sladje od chopkanja rukicama. Za ostale stvari sto se jedenja tice, kad dodje do toga zovi, pa cu ti na djelu pokazati.


+ u jednu serpu nasuti vode, dodati soli...uzeti neki drveni stap :D nataci veci komad loja na nj i dok se pece janje premazivati tim lojem umocenim u vodu sa soli :oops: :D meni vjeran e dozvoljava, ali neki poljevaju janje pivom :D dok se pece :D

Pearl
Posts: 3405
Joined: 26/01/2006 15:08
Location: www.dobro.ba

Post by Pearl » 25/04/2007 12:57

ja ne volim janjetinu... tako da me pripremanje iste uopste ne sekira :)

Ljubitelj Zabara
Posts: 721
Joined: 24/10/2006 01:54
Location: selendra

Post by Ljubitelj Zabara » 25/04/2007 13:00

Evo i ja se javljam da pokazem i objasnim.
Znam sve o jelu i zvakanju, sa ostalim sam tanak.

User avatar
Neelix
Posts: 11865
Joined: 15/12/2006 14:08
Location: Ostani uz mene, i puni mi redenik
Contact:

Post by Neelix » 25/04/2007 13:01

jadno janje, kako vas nije stid :oops: :D :D :D

User avatar
Lace
Posts: 8146
Joined: 11/04/2002 00:00
Location: Sarajevo

Post by Lace » 25/04/2007 13:02

Pearl wrote:ja ne volim janjetinu... tako da me pripremanje iste uopste ne sekira :)


ista sam ti taka :D ...a sta su zaporci :-? :D

User avatar
buzzer
Posts: 1635
Joined: 06/05/2006 22:37

Post by buzzer » 25/04/2007 13:05

zmijaIzmaj wrote:
karanana wrote:janje staviti na ražanj, nasoliti sa dvije velike šake soli, iznutra i izvana. U trbušnu šupljinu staviti jednu opranu jabuku i trbuh zatvoriti zaponcima. ostaviti da stoji preko noći.
peči na laganoj vatri 2.5-3 sata

Za jedenje, jedan savjet, chopaj rukama, ne koristi kasike, viljuske, nozeve i ostale vlaske izume. Nista sladje od chopkanja rukicama. Za ostale stvari sto se jedenja tice, kad dodje do toga zovi, pa cu ti na djelu pokazati.


+ u jednu serpu nasuti vode, dodati soli...uzeti neki drveni stap :D nataci veci komad loja na nj i dok se pece janje premazivati tim lojem umocenim u vodu sa soli :oops: :D meni vjeran e dozvoljava, ali neki poljevaju janje pivom :D dok se pece :D


ovo za loj je 100% ok, sprjecava isusivanje mesa. sto se tice polijevanja pivom, hem sto je jazuk prolijevat', hem sam na tv vidio neku reportazu gdje "strucnjaci rostiljolozi" tvrde da se pivskim isparavanjima na dimu vatre stvara nako kancerogeno s*anje :?

Pearl
Posts: 3405
Joined: 26/01/2006 15:08
Location: www.dobro.ba

Post by Pearl » 25/04/2007 13:05

Lace wrote:
Pearl wrote:ja ne volim janjetinu... tako da me pripremanje iste uopste ne sekira :)


ista sam ti taka :D ...a sta su zaporci :-? :D


to ti, koliko sam ja skontala, dodje kao neki janjeci specijalitet...

moje jedenje janjetine se ogranicava na krompir koji se stavi u zar na kojem se pece janje :)

Ljubitelj Zabara
Posts: 721
Joined: 24/10/2006 01:54
Location: selendra

Post by Ljubitelj Zabara » 25/04/2007 13:06

Sta ces, neko voli prasitći, a neko jagnjići...
A kako kaže Šojić iz Tesne Kože, poznata je stvar da prasitći i nisu nešto kad se o`lade, a to važi i za jagnjitći.
Prema tome, da skratimo...

User avatar
karanana
Posts: 38414
Joined: 26/02/2004 00:00
Been thanked: 4 times

Post by karanana » 25/04/2007 13:08

Neelix wrote:jadno janje, kako vas nije stid :oops: :D :D :D


Ohhhhhh, kako je slatko onako malecno i nevino, pa kad kaze ono tanano meeeeee i pogleda te okicama......onako mlado i krhko, hmmmm topi se u ustima, i kosti mu se skoro mogu jesti.

Jedina zivotinja na svijetu a zivi u Bosni koja se 648 puta okrene oko svoje osi.

Ljubitelj Zabara
Posts: 721
Joined: 24/10/2006 01:54
Location: selendra

Post by Ljubitelj Zabara » 25/04/2007 13:11

Moja preporuka da za Prvi maj gledate film " Kad jaganci utihnu ".
MeEeEe, MeEeEe...

User avatar
trinaesti
Posts: 1106
Joined: 30/01/2005 20:26

Post by trinaesti » 25/04/2007 13:15

nista ljepse od hladne janjetine.

vazno pitanje je i gdje se janje rotira. najbolje negdje pored vode.

a gdje djes ti rodj? :)

User avatar
karanana
Posts: 38414
Joined: 26/02/2004 00:00
Been thanked: 4 times

Post by karanana » 25/04/2007 13:18

trinaesti wrote:nista ljepse od hladne janjetine.


Slazem se sa ovim, dobra je i hladna.

A meni merak kad se najedem ne cackati zube odmah, nego kad opet ogladnim za jedno sat-dva uzet cackalicu i procackat. To mesa sto iscackam dodje skoro ko jos jedan obrok.

Ljubitelj Zabara
Posts: 721
Joined: 24/10/2006 01:54
Location: selendra

Post by Ljubitelj Zabara » 25/04/2007 13:20

Nije nesto. Bolja je vruca jagnjetina, vruha domaca lepinja ( iz furune na drva ), a hladna salata ( paradajz + mladi luk + krastavci + kajmak ).

krkan
Posts: 367
Joined: 31/12/2004 04:13

Post by krkan » 25/04/2007 13:21

duzina pecenja logicno zavisi od velicine janjeta pa se krece
od tri do pet sati na laganoj vatri tj. zaru...obavezno cackalicama pobosti 'maramicu' ...
a sto se tice najomiljenijeg dijela to je vrat :P

User avatar
trinaesti
Posts: 1106
Joined: 30/01/2005 20:26

Post by trinaesti » 25/04/2007 13:24

meni su rebarca odlicna. ali mi je mozak poslastica :)

User avatar
black
Posts: 15217
Joined: 19/06/2004 16:00
Location: ispod tresnje
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Post by black » 25/04/2007 13:31

skroz lahko....ispeces ga i pojedes ga :oops:

krkan
Posts: 367
Joined: 31/12/2004 04:13

Post by krkan » 25/04/2007 13:33

Jaguar84 wrote:ova neka moja raja po prvi put ce da se okusaju u okretanju u vlastitoj reziji!interesuje me pravo na sta ce to da lici :-) jos ako cugnu ima da bude komedija!daj boze da nesto pojedemo :D


kad sam sa rajom prvi put okreno janje toliko smo se 'zgrmili' da smo janje sodom bikarbonom 'solili' ... ja tog ukusa jadna ti njemacka... al eto bar su se naki avlijaneri najeli

Post Reply