Kako integrisati Srbe i Hrvate u Bosni i Hercegovini?

Post Reply
vatra i voda

Post by vatra i voda »

njonjica wrote:
vatra i voda wrote:
njonjica wrote: Mehmedalija Mak Dizdar, knjizevnik koji se uvijek bavio Bosnom i njenom historijom, na mezaru svoje majke zapisa:

"LaHka ti zemlja bila
majko moja mila..."

Toliko o "lahko"...a za "mahramu" cu da potrazim..
A po nacionalsti se izjasnjavo kao hrvat i pisao hrvatskim jezikom.
Zakljucak rijec lahko nam dolazi iz rvackog jezika.Od sada ima da govoris i ti Yole lahko i mehko inace ce ces ostati bez pasosa , pardoncek putovnice , mogao bi na ukor i kod tate koji govori izbornik jos od Titova vakta.
Nema potrebe za salvom kojom me obasu.....
Btw, Mehmedalija se zaista izjasnjavao kao Hrvat jer je u to vrijeme se osim Hrvata jos mogao izjasniti i kao Srbin....
Koliko se sjecam, Mehmedalija je rodjen u Stocu, a taj grad se nalazi u Bosni i Hercegovini...

I sad mi jos samo pronadji u kojem dijelu Hrvatske (u njenim granicama) se govori laHko, i odmah prihvatam da su laHko i maHrama rijeci nastale u SUSJEDNOJ nam Hrvatskoj...pa mirna Bosna...a i Hercegovina bogme..
Hm da, ako nastavis ovako iznevjerit ces svoj Hrvatski puk jer "vakat" je turska rijec :D

I da; ja imam putovnicu i to Hrvatsku, zamisli... :D
Da si pratio tok izmedju meneka i anamo u njega @Yole shavtio bi da se zekam do daske .Otkad su vakat i lahko hrvatske rijeci ??? Pa fakat nikad .Vakat cak nije ni bosanska rijec nego tudjica , turcizam , a bosanska rijec je vrijeme .
Nonjo , njonjice ne se daj samo sam se salao sa nadoubudnim momkom Yolom koji je prespavao rat a od skole ima dva osnovne i veliki odmor.
Ovdje je banuo iznebuha .Izbacila ga kobila u trku .
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

njonjica wrote: Nisi ti jedini optimist...i ja sam.
Jednoga dana, kad Bosanski Hrvati SHVATE da nas susjed, Republika Hrvatska, nema vise apetite za teritorijem BiH.....
Ne bih o Srbiji, ali Hrvati nikad nisu ni imali apetite za teritorijem BiH. To samo treba Bošnjacima da si umire savijest zbog onog što rade Hrvatima.

Hrvatski interes je cjelovita BiH. To je interes i Hrvata u Hrvatskoj, i Hrvata u BiH.

Od toga nas može odvratiti jedino bošnjačke fantazije o vladanju, preglasavanju, pljačkanju kroz budžet, zabranama TV kanala itd.
njonjica

Post by njonjica »

Tomislav MO wrote:Njonica dragi, nemoj komplicirati.

Mogu se ja dokazivati sa tobom do sutra ali to ne vodi nigdje. Prihvatimo jedni druge i poštujmo se i nema problema. Nametanja samo donose negativnu reakciju.
Off topic: ja sam njonjica a ne njonjo ili nesto slicno.
DakleM, u pitanju je osoba zenskog roda :-)

I ja se slazem da se trebamo medjusobno postovati.
MedjutMa.....
Poznajem mnoge BiH Hrvate koji kupuju ISKLJUCIVO proizvode iz susjedne nam republike.
Takodjer poznajem i neke BiH Srbe koji rade to isto...
No dobro...ovo bi bila jedna zasebna tema...

PS Meni je Lijan Tito:
Kupujmo domace proizvode :-D
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

mala-i wrote:

Mogu se ja dokazivati sa tobom do sutra ali to ne vodi nigdje. Prihvatimo jedni druge i poštujmo se i nema problema. Nametanja samo donose negativnu reakciju.
pa nije ti čovjek ništa pokušao nametnuti...samo je iznio svoje nadanje...
To nije bio odgovor za taj post, trebao sam citirati, Njonjica je bio tako brz da je dok sam ja odgovorio napisao još jedan post. :D
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Tomislav MO wrote:
mala-i wrote:

To nije bio odgovor za taj post, trebao sam citirati, Njonjica je bio tako brz da je dok sam ja odgovorio napisao još jedan post. :D
BILA, tako BRZA, ispričavam se. :D
njonjica

Post by njonjica »

Tomislav MO wrote:
Jednoga dana, kad Bosanski Hrvati SHVATE da nas susjed, Republika Hrvatska, nema vise apetite za teritorijem BiH.....
Ne bih o Srbiji, ali Hrvati nikad nisu ni imali apetite za teritorijem BiH. To samo treba Bošnjacima da si umire savijest zbog onog što rade Hrvatima.

Hrvatski interes je cjelovita BiH. To je interes i Hrvata u Hrvatskoj, i Hrvata u BiH.

Od toga nas može odvratiti jedino bošnjačke fantazije o vladanju, preglasavanju, pljačkanju kroz budžet, zabranama TV kanala itd.
Tomo, Tomice....nikad je preteska rijec.
Sjetim se Tudjmana i postrojbi HVO-a u BiH....podijeljenog bijelog grada....srusenog divnog mosta.....ali to je srecom za sve nas proslost.
Ne ponovilo se!

A sto se tice pljacke, ona nije ekskluzivno Bosnjacka kao sto nije iskljucivo "pravo" BiH Hrvata biti opljackan.
U ovim igrama bez granica Ti, ja i nama slicni su uvijek "donji"...
vatra i voda

Post by vatra i voda »

Tomislav MO wrote:

Tv kanal je tebi izgovor da se odcjepis / Vrlo intresantno / Tv kanal i nekakvo pljackanje ( pa mogu li biti veci pljackasi na kugli od HDZ-vaca )
je tebi razlog da uzmes trecinu zemlje na ledja pa pravac prema Splitu.Uh sto si pametan.Pa nije bilo price o tv kanalu 91 u Karadjordjevu pa se pricalo o otcjepljenju Tomo .Pa 92 pa 93 , pa ......e sada je tv kanal , da nije kanal bilo bi " ne daju nam radio postaju u Tuzli " mo hocemo da se dio Tuzle pripoji Hrvatskoj , ma daj bolan vise , znas sta ti je to /
Ko nije htio , trazio je izgovor !!!!!!!!eto to ti je to !!!!!!!
njonjica

Post by njonjica »

Tomislav MO wrote:
Tomislav MO wrote:
mala-i wrote: pa nije ti čovjek ništa pokušao nametnuti...samo je iznio svoje nadanje...
BILA, tako BRZA, ispričavam se. :D
Isprika prihvacena :lol:
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

njonjica wrote: Tomo, Tomice....nikad je preteska rijec.
Sjetim se Tudjmana i postrojbi HVO-a u BiH....podijeljenog bijelog grada....srusenog divnog mosta.....ali to je srecom za sve nas proslost.
Ne ponovilo se!
Nikad, čak ni kad je Izetbegović nudio Tuđmanu i Mostar i sve do Kupresa, ovaj nije pristao.

Rekoh, hrvatski interes nije podjela BiH. I što sad? Trebalo bi ti biti drago.
njonjica

Post by njonjica »

mala-i wrote:

Nisu to nadanja, to su fakti iliti cinjenice ako vise volite.
Zvanicna politika RHrvatske je zaista u korist opstojnosti i suverenosti BiH.
Raspad bivse Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) je poceo.
Sljedeci koji silazi sa tog "voza/vlaka" besmisla je Kosovo.
Zatim ce....ma znate vec....istupih tastaturu :D
njonjica

Post by njonjica »

Tomislav MO wrote:
njonjica wrote: Tomo, Tomice....nikad je preteska rijec.
Ne ponovilo se!
Nikad, čak ni kad je Izetbegović nudio Tuđmanu i Mostar i sve do Kupresa, ovaj nije pristao.

Rekoh, hrvatski interes nije podjela BiH. I što sad? Trebalo bi ti biti drago.
Ako je to cijela i JEDINA istina, ja sam najsretnija njonjica na svijetu.
Sad mogu mirne duse BiH pasos i RH putovnicu staviti skupa u ladicu; znam da se nece posvadjati... :-)
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

vatra i voda wrote: Tv kanal je tebi izgovor da se odcjepis / Vrlo intresantno / Tv kanal i nekakvo pljackanje ( pa mogu li biti veci pljackasi na kugli od HDZ-vaca )
je tebi razlog da uzmes trecinu zemlje na ledja pa pravac prema Splitu.Uh sto si pametan.Pa nije bilo price o tv kanalu 91 u Karadjordjevu pa se pricalo o otcjepljenju Tomo .Pa 92 pa 93 , pa ......e sada je tv kanal , da nije kanal bilo bi " ne daju nam radio postaju u Tuzli " mo hocemo da se dio Tuzle pripoji Hrvatskoj , ma daj bolan vise , znas sta ti je to /
Ne izvlači iz konteksta.

TV kanal sam nije izgovor.

Ali bošnjačko preglasavanje na svakom koraku, pljačka kroz budžet, biranje naših predstavnika umjesto nas, pokušaji svođenja Hrvata na nacionalnu manjinu, ugorožavanje obrazovanja na hrvatskom, napadi na Aluminij i tvrtke po Hercegovini, pa na kraju i taj kanal. E to sve skupa je prevršilo svaku mjeru i došlo je do vrhunca i većina Hrvata danas vidi kao poželjnu politiku onu koju vodi Dodik.
njonjica

Post by njonjica »

Tomislav MO wrote:
vatra i voda wrote: Tv kanal je tebi izgovor da se odcjepis / Vrlo intresantno / Tv kanal i nekakvo pljackanje ( pa mogu li biti veci pljackasi na kugli od HDZ-vaca )
Ne izvlači iz konteksta.

Ali bošnjačko preglasavanje na svakom koraku, pljačka kroz budžet, biranje naših predstavnika umjesto nas, pokušaji svođenja Hrvata na nacionalnu manjinu, ugorožavanje obrazovanja na hrvatskom, napadi na Aluminij i tvrtke po Hercegovini, pa na kraju i taj kanal. E to sve skupa je prevršilo svaku mjeru i došlo je do vrhunca i većina Hrvata danas vidi kao poželjnu politiku onu koju vodi Dodik.
Ne zesti se.
Nije ti valjda krivo zbog Komsica? :shock:
Meni licno je svejedno za kanal jer imam kablovsku, mada priznajem, bez HRT-a 2 k'o da mi nesto fali....uvijek su imali najbolje serije.

I ne mogu da vjerujem da Hrvati smatraju Dodika "pozeljnim"....
Dodik je svercer, obogatio se na cigaretama...sa bratijom kako iz Hercegovine tako i iz Bosne.....

Tomo, rece da si optimista. Ja mnogo vjerujem u Komsica (dala sam mu svoj glas) jer smatram da je dovoljno obrazovan, kulturan i gradjanski orjentiran i SPOSOBAN da radi to za sta je izglasan.
Meni bi recimo bilo drago da znam da su Bosnjaci glasali za njega.
Smatram da je to veliki plus.
njonjica

Post by njonjica »

vatra i voda wrote:
Da si pratio tok izmedju meneka i anamo u njega @Yole shavtio bi da se zekam do daske .Otkad su vakat i lahko hrvatske rijeci ??? Pa fakat nikad .Vakat cak nije ni bosanska rijec nego tudjica , turcizam , a bosanska rijec je vrijeme .
Nonjo , njonjice ne se daj samo sam se salao sa nadoubudnim momkom Yolom koji je prespavao rat a od skole ima dva osnovne i veliki odmor.
Ovdje je banuo iznebuha .Izbacila ga kobila u trku .
@Vatra i voda, na zalost moram te ispraviti, vakat nije turcizam za vrijeme nego doba.
"Dosao takav vakat" "Po ovom vaktu i zemanu" itd...

A najbolja mi je: "Jeben vakat, sjest pa plakat" :lol:
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

njonjica wrote: Nije ti valjda krivo zbog Komsica? :shock:
Krivo mi je zbog toga jer Hrvati nemaju mogućnost izabrati svog predstavnika. Bošnjaci su izabrali dvojicu.

Možeš ti meni pričati da je Komšić dobar čovjek, ali to nema veze sa tim je li izborni zakon dobar ili ne.
Tihić je primjerice dobio 130 000 glasova, znači više i od Komšića.

Teoretski, SDA, ako vidi da ne može pobijediti kandidata Stranke za BiH, može postaviti Ivicu Šarića ili nekog drugog svog Hrvata i osvojiti članstvo u predsjedništvu koji će onda predstavljati Hrvate, zar ne?
SDP je ovime samo dao ideju. :roll:
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Krivo mi je zbog toga jer Hrvati nemaju mogućnost izabrati svog predstavnika. Bošnjaci su izabrali dvojicu.

Možeš ti meni pričati da je Komšić dobar čovjek, ali to nema veze sa tim je li izborni zakon dobar ili ne.

Teoretski, SDA, ako vidi da ne može pobijediti kandidata Stranke za BiH, može postaviti Ivicu Šarića ili nekog drugog svog Hrvata i osvojiti članstvo u predsjedništvu koji će onda predstavljati Hrvate, zar ne?
zzzzz

Post by zzzzz »

Tomislav MO wrote:
Ne izvlači iz konteksta.

I nama je mnogo sto sta prevrsilo svaku mjeru, pa i taj budzet. Pogledaj budzete Kantona u Federaciji i iz kojih se krajeva najvise puni federalni budzet, pa ces vidjeti ko koga pljacka.

Prevrsilo mi je i svaku mjeru sto je taj Aluminij izgradio Energoinvest a Hrvati ga prisvojili, kao sto su prisvojili i Stadion BB npr. Dojadilo mi je sto jedan narod koji cini 17% stanovnistva i onaj koji cini 50% stanovnistva BiH, daju jednak broj ambasadora, predsjednika, premijera itd npr. To znaci da su tvoje teoretske sanse Tomo, da postanes ambasador, tri puta vec od sansi nekog Bosnjaka.

Dojadilo ali trpim jer Bosna je takva zemlja

PS.
Ne svidja se ni meni sto su Iljo Dominikovic i hrvatski clanovi IO FSBiH, izabrali bosnjackog clana u predsjednistvu FSBiH, pa sutim jer takav je statut fudbalskog saveza.
vatra i voda

Post by vatra i voda »

Tomislav MO wrote:
Ne izvlači iz konteksta.

Ne mogu da vjerujem , je li to mijenjate i naciju i vjeru .Suncokreti :-)
haj nema veze sa srecom .........
njonjica

Post by njonjica »

Tomislav MO wrote:

I sad treba mijenjati izborni zakon?
Mislim da nece moci Tomo...tako nam je, kako nam je...
Mada, sto se mene tice, ako sam Hrvatica, draze mi je da me zastupa Komsic nego Ivo Miro (nakon one gomile nebuloza koje covjek izgovori pred onolikim auditorijem, men... :zzzz: )

Mada, ja sam ti pod "ostali"...Odazivam se na "Bosanko", sta cu.....to mi u karakteru.... 8-)
Last edited by njonjica on 03/10/2006 21:59, edited 1 time in total.
vatra i voda

Post by vatra i voda »

Tomislav MO wrote:

Znas li ti ko je Ivica Saric ? To je operski pjevac njega bi pozelio Cercil za ministra kulture .Ali naravno on ne valja ljudima koji slusaju Topmsona i Matu Bulica.Imao sam priliku da slusam u jednom sarajevskom restoranu kako pjeva sevdalinke.Vas sam protrnuo.Strava , kako covjek pjeva , e to je Bosanac !
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

njonjica wrote: I sad treba mijenjati izborni zakon?
Mislim da nece moci Tomo...tako nam je, kako nam je...
Zašto ne bi moglo? Zakoni se stalno mijenjaju.
njonjica wrote: Mada, sto se mene tice, ako sam Hrvatica, draze mi je da me zastupa Komsic nego Ivo Miro
Nije bitno što je tebi draže. Hoćemo onda ukinuti izbore i tebe pitat tko će vladat?
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

vatra i voda wrote: Znas li ti ko je Ivica Saric ? To je operski pjevac njega bi pozelio Cercil za ministra kulture .Ali naravno on ne valja ljudima koji slusaju Topmsona i Matu Bulica.Imao sam priliku da slusam u jednom sarajevskom restoranu kako pjeva sevdalinke.Vas sam protrnuo.Strava , kako covjek pjeva , e to je Bosanac !
Super, zašto ga onda ne izaberete za bošnjačkog člana predsjedništva?
danas

Post by danas »

Tomislav MO wrote:
vatra i voda wrote: Znas li ti ko je Ivica Saric ? To je operski pjevac njega bi pozelio Cercil za ministra kulture .Ali naravno on ne valja ljudima koji slusaju Topmsona i Matu Bulica.Imao sam priliku da slusam u jednom sarajevskom restoranu kako pjeva sevdalinke.Vas sam protrnuo.Strava , kako covjek pjeva , e to je Bosanac !
Super, zašto ga onda ne izaberete za bošnjačkog člana predsjedništva?
pa bosanjacki je vec izabran :D

a ako nam dozvolite -- molim vas, o svemocni konstutitivni bogovi -- dozolite nam... da i mi bosanci budemo konstutitivni u drzavi nam nasusnoj... pa eto, kad to bude, biracemo onda sarica kao bosanskog -- pazi cuda -- bosanskog clana.

a ti i tvoji i dalje mozete sa bosnjacima ruku pod ruku... eto vas tamo, i zasluzujete jedni druge :oops:
Longplay

Post by Longplay »

Tomislav MO wrote:
E vidis Tomi. Problem bas jeste u tome sto tebi nije bitno da li je Komsic dobar covjek ili nije. A meni jeste, jer on cini predsjednistvo drzave do koje mi je stalo. Ako su ljudi u tom predsjednistvu dobri (nebitno iz koje stranke) onda se mozemo nadati zivotu u normalnoj drzavi. Analogno tome, ako nisu dobri zivjecemo u paranormalnoj drzavi :D
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

Longplay wrote:
Tomislav MO wrote:
E vidis Tomi. Problem bas jeste u tome sto tebi nije bitno da li je Komsic dobar covjek ili nije. A meni jeste, jer on cini predsjednistvo drzave do koje mi je stalo. Ako su ljudi u tom predsjednistvu dobri (nebitno iz koje stranke) onda se mozemo nadati zivotu u normalnoj drzavi. Analogno tome, ako nisu dobri zivjecemo u paranormalnoj drzavi :D
Pročitaj još jednom, nisam rekao da li me je briga ili ne, nego da to nema veze (nikakve) s tim da li je izborni zakon dobar ili ne.
Post Reply