Kako integrisati Srbe i Hrvate u Bosni i Hercegovini?
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Jebi ga, ja dadoh 1000 maraka za pusku, moj jaran imao malokalibarski pistolj pa drzasmo kasarnu u okruzenju.
Kakav ba Nis, kasarni je bilo i u Sandzaku.
Doduse i mi smo trebali otvoriti front kada je napadnuta hrvatska a ne govoriti "Ovo nije nas rat". Cak i kad je Ravno napadnuto pricali smo istu pricu
Doduse i mi smo trebali otvoriti front kada je napadnuta hrvatska a ne govoriti "Ovo nije nas rat". Cak i kad je Ravno napadnuto pricali smo istu pricu
-
vatra i voda
Opet kenjkas , kakavi su bosancerosi bili jugosi i kako su volili jugu i tita i kao su popusili cetnicku pricu o tome da ustase i slovenci razvaljuju jugu , oni da su krenuli , Bosanci bi se stavili na starnu JNA i cetnika i prepolovili Hrvatsku .Ali je Alija rekao da se ne odazovu pozivu JNA a oni koji su tamo da istupe.Postenio i ljudski .Bosna nije pomagala Hrvatsku za vrijeme agresije ali nije ni odnemagala kao sto je Hrvatska napravila kada su Bosni napali bradata cudovista.U Hrvarskoj su skoro svi vojno sposobni muskarci Bosnjaci , bosanski muslimani kako hoces stali na branik zemlje .Hiljade ih se borilo a oko hiljadu ih je poginulo.91 zagrevbacka Ilica je bila obljerpljena zelenim smrtovnicama.To se zove ljudskost.Boris se za zemlju u kojoj zivis tek nekoliko godina kao vozac tramvaja dok je skvadra sa Tuskanca i Salate zbrisala u Bec.Pa se vratila pa opleti po Bosni nenaoruzanoj koja vec stenje po Cetnicima.Jebo ti to .horns&drums wrote:Jebi ga, ja dadoh 1000 maraka za pusku, moj jaran imao malokalibarski pistolj pa drzasmo kasarnu u okruzenju.
- manijak1
Možda Pljevlja , Prijepolje ......
I mi smo tada bili gluhi i slijepi pičići.
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Upravo to hocu da ti kazes. Napali su cetnici, ne srbi. Dakle cetinici u Srbiju, ustase u Hrvatsku, ne srbi u Srbiju hrvati u Hrvatsku.
Da, od Oluje nismo imali bas nikkve koristi. Bravo strateg.Bosna nije pomagala Hrvatsku za vrijeme agresije ali nije ni odnemagala kao sto je Hrvatska napravila kada su Bosni napali bradata cudovista
Hehehe, uz pomoc medija, maste i malo pomalo eto gotovog proizvoda: Muslimani obranili Hrvatsku.91 zagrevbacka Ilica je bila obljerpljena zelenim smrtovnicama
- Novi_Nick
manijak1 wrote:Kao prvo u Nišu ima tj. bilo je
![]()
deset kasarni
a na području Sandžaka ......ne znam
.
Možda Pljevlja , Prijepolje ......a naš najveći problem je bio upravo taj stav .......nije naš rat ......pa sljepilo na redovne pokrete i pregrupacije JNA u okolini Sarajeva a toga je bilo i u cijeloj BiH .....za vrijeme agresije na Hrvatsku već su komšije s Pala , Sokoca , Han-Pijeska išli u regrutni centar u Banjaluku odakle su odlazili da stvaraju Veliku Srbiju.
@ Manijak,
nismo mi gradjani Bosanci i Hercegovci tada bili gluhi i slijepi pičići. Problem je u tome sto mi nismo imali profesionalne patriotske politicke i vojne kadrove (jesmo ali u malom broju) da nas na vrijeme organizuju i naoruzaju kao sto su to imali Srbi iz Srbije i RS i Hrvati iz Hrvatske i HB. Oni su imali sve sto mi Bosanci nismo imali.
- revolver amidza
da,imali smo muhameda cengica,alias cengu,koji je tada kao predsjednik vlade ubjedjivao(na svu srecu nije uspio) pripadnike hos-a i hvo-o iz novog travnika da propuste konvoj jna sa 3 nore i baterijom 122 haubica te 2 vbr-a iz tvornice bnt,.. jer rece cenga tada, to je armija platila i to je njeno,treba da nosi..a tada je bio februar 92,..vlasic pun cetnika,..ili ti jna i njiihove artiljerije okrenute na travnik,..e pa zahvaljujuci hrvatima,konvoj nije prosao oruzje je ostalo u novom travniku i razdijelejno pola-pola,mada tada nije bil bosnjaka sa njima na barikadama..i ono malo artiljerije sto je armija bih imala na početku rata je dobila,..a o nasem rukovodstvu je suvisno govoriti,..Novi_Nick wrote:manijak1 wrote:Kao prvo u Nišu ima tj. bilo je
![]()
deset kasarni
a na području Sandžaka ......ne znam
.
Možda Pljevlja , Prijepolje ......a naš najveći problem je bio upravo taj stav .......nije naš rat ......pa sljepilo na redovne pokrete i pregrupacije JNA u okolini Sarajeva a toga je bilo i u cijeloj BiH .....za vrijeme agresije na Hrvatsku već su komšije s Pala , Sokoca , Han-Pijeska išli u regrutni centar u Banjaluku odakle su odlazili da stvaraju Veliku Srbiju.
@ Manijak,
nismo mi gradjani Bosanci i Hercegovci tada bili gluhi i slijepi pičići. Problem je u tome sto mi nismo imali profesionalne patriotske politicke i vojne kadrove (jesmo ali u malom broju) da nas na vrijeme organizuju i naoruzaju kao sto su to imali Srbi iz Srbije i RS i Hrvati iz Hrvatske i HB. Oni su imali sve sto mi Bosanci nismo imali.
nedavno pricam sa skolskim drugom,..hrvat je,..genaracija 70i neko kao i ja,..obojica smo zbrisali iz jna,..ja se motao po beretkam,.on po hos-u,..(nesto kasnije cemo se gledati preko cijevi,.,pa se napiti na mrtvo ime odmah nakon prestanka sukoba),..i u pravu je covjek kad kaze(prica je bila u vezi borackog zakona),...rat je bosni zapoceo mnogo prije napada na sarajevo,...znam da su se oni mnogo prije latili puske nego mi,..i u dosta slucajeva,dk se bosnjaci vjerovali aliji da ce jna postat bih vojska,..oni su vec imali plan,..kako i kuda
-
mostarac
Upravo je obratno. Kad pricas na telefon kao pretplatnik BH Telecoma (koji uslovnoi receno vecinom koriste Bosnjaci) penzioner u Grudama dobije penziju, a kad pricas na telefon ERONETA ili HT-a Izvidjac iz Ljubuskog proizvodi rukometase koji se afirmisu kroz reprezentaciju BiH i onda odu igrati za Hrvatsku. Ne vjerujes? Pogledaj koliko je uplatio BH Telecom prosle godine u budzete Federacije (170 miliona), a koliko HT i Eronet (600.000). I nije te stid govoriti o pljacki.Tomislav MO wrote:Pljačka kroz porezni sustav, biranje člana predsjedništva, hrvatski TV kanal, preglasavanje na svakom koraku...... dovoljno?vatra i voda wrote:Bistar si nema sta , kako se osjecas potalacen , vas uvijek neko tlaci , sve ste ocistili od dzamija i bosanskih muslimna od Capljine do Vakufa pa ko vas tlaci sad.Nema Srba , nema komunjara , nema mulica pa kovas tlaci ? da vas mozda tlak ne tlaci![]()
![]()
Za usporedbu, mislim da je trenutni period BiH gori od perioda Jugoslavije.
Aluminij je firma od koje drzava ne vidi nikakve koristi, a znam da ces navesti Aluminij. Je li to ti mislis da Aluminij ne treba placati porez?I da, nije najveci izvoznik mada ces i to spomenuti. To je ipak Energoinvest.
hercegovina (njen tzv "hrvatski" dio) bi krepala od gladi da maksimalno ne muze ovu zemlju, ali i susjednu Hrvatsku, a ne da je neko pljacka, a sve to radi pod plastom ugrozenosti i sada predstavlja jednu od najusminkanijih regija na Balkanu, ali bogata nije sigurno. Bar ne radom, pljackom mozda. U tom tzv. hrvatskom dijelu hercegovine postoji samo 5 ozbiljnih privrednih subjekata i to Violeta, Grafotisak, Feal, Aluminij i Lijanovici, a posljednja 2 su zajebala ovu zemlju gdje su stigla.
I ti i dalje govoris o pljacki nekoga ili necega i o nesretnom i ugrozenom "hrvastkomu pucanstvu". A USHA.
-
Tomislav MO
Opet vi fascinirani Tuđmanom, ne sviđa vam se ali bi rado koristili njegove metode.vatra i voda wrote: Da , Srbi nisu prihvatili plan Z 4 i sad je tako kako je .Ali i sa planom i bez njega i sa Olujom i bez Oluje Srbi su nacionalna manjina u Hr.I prije nego li su okupirali 1/3 Hr postali su nacionalna manjina .Odmah 1990 kada je Tudjman i HDZ dosao na vlast to su prvo napravili .Naglavacke ih izbacili iz Ustava kao konstitutivan narod.To je poenta mojih postova.
Tuđman bi došao i prošao, da je Milošević bio drugačiji bilo bi drugačije i sve ostalo, jedan je uvjetovao drugog.
Hoću ti reći da je samo pukom srećom Tuđman uspio ovladati cijelom Hrvatskom. Moglo je vrlo lako završiti potpuno suprotno i da danas imamo veliku Srbiju, ali su Srbi odigrali glupavo, a Hrvati su odigrali pametno i plus imali dosta sreće.
Nije to samo u BiH, imaš npr. i Belgiju gdje su dva ravnopravna naroda iako je jedan mnogobrojniji. I Belgiju u jednom komadu drži upravo ta ravnopravnost bez koje bi se davno raspala (ovo kažu sami Belgijanci).vatra i voda wrote: Zasto za Bosnu vazi drugi arsin nego li za Hrvatsku ili Srbiju ili bilo koju drugu zemlju u svijetu.
Pa evo jesam, kažem da jesam, ne znam što hoćeš više od mene.vatra i voda wrote: Ja prvi se zalazem da bosna uredi kao Svicarska ili bilo koja druga evropska zemlja , a ti sigurno nisi za to .
Bošnjaci generalno pogrešno misle da su Hrvati protiv BiH. Hrvati jesu za cjelovitu, neovisnu i demokratsku BiH. To je hrvatski interes. Hrvatski interes nije podjela BiH.
Također, ja jesam u jednom aspektu (etničkom) Hrvat kao pripadnik hrvatskoga naroda, ali sam u drugom aspektu (državljanstvo) Hercegovac, kao građanin države BiH. Jedno ne isključuje drugo.
Možeš tako dalje koliko hoćeš, u trećem aspektu (vjerskom) sam katolik, u četvrtom aspektu (zavičajnom sam Mostarac itd.
Braniti da se bude istodobno etnički Hrvat i državljanin BiH je glupavo kao tražiti da se odlučim hoću li biti Mostarac ili Hercegovac.
-
Tomislav MO
Ma šta mi napriča, lijepo se vidi koliko hrvatski krajevi uplaćuju poreza i da im se iz Sarajeva to vraća na kapaljku, izvlačenjem rekla kazala priča ne možeš promijeniti krajnji saldo, brojevi su jasni.mostarac wrote:Upravo je obratno. Kad pricas na telefon kao pretplatnik BH Telecoma (koji uslovnoi receno vecinom koriste Bosnjaci) penzioner u Grudama dobije penziju, a kad pricas na telefon ERONETA ili HT-a Izvidjac iz Ljubuskog proizvodi rukometase koji se afirmisu kroz reprezentaciju BiH i onda odu igrati za Hrvatsku. Ne vjerujes? Pogledaj koliko je uplatio BH Telecom prosle godine u budzete Federacije (170 miliona), a koliko HT i Eronet (600.000). I nije te stid govoriti o pljacki.
Aluminij je firma od koje drzava ne vidi nikakve koristi, a znam da ces navesti Aluminij. Je li to ti mislis da Aluminij ne treba placati porez?I da, nije najveci izvoznik mada ces i to spomenuti. To je ipak Energoinvest.
hercegovina (njen tzv "hrvatski" dio) bi krepala od gladi da maksimalno ne muze ovu zemlju, ali i susjednu Hrvatsku, a ne da je neko pljacka, a sve to radi pod plastom ugrozenosti i sada predstavlja jednu od najusminkanijih regija na Balkanu, ali bogata nije sigurno. Bar ne radom, pljackom mozda. U tom tzv. hrvatskom dijelu hercegovine postoji samo 5 ozbiljnih privrednih subjekata i to Violeta, Grafotisak, Feal, Aluminij i Lijanovici, a posljednja 2 su zajebala ovu zemlju gdje su stigla.
I ti i dalje govoris o pljacki nekoga ili necega i o nesretnom i ugrozenom "hrvastkomu pucanstvu".
Je li ovaj nivo rasprave dozvoljen na ovom forumu?mostarac wrote:A USHA.
-
Liska
Mostarac, svidjalo ti se ili ne, ali tako mislim. Dakle, Hrvat sam od rodjenja, kao i moj otac, kao i njegov otac. Obojica su promjenila i po nekoliko drzava za vrijeme svoga zivota, ali ne i nacionalnost? Cemu? Zasto bih ja bio drukciji?
Klif, ja bih promjenio i hrvatsko i bih drzavljanstvo za jedno kanadsko ili svedsko.
Mostarac, hajd nam nabroji pet subjekata, ispravnih u bosnjackom dijelu Federacije. Mozda Pivara, Fabrika duhana, Zeljezara, Energopetrol ili Sipad? Po cemu su to bitno drugaciji od hercegovackih lopova? Jel to porezna inspekcija smije uci u Fabriku duhana i po cemu je direktor te fabrike manji lopov od Brajkovica? Mozda samo po tome sto su u necijim glavama Hercegovci po definiciji lopovi, a Bosanci posteni i cisti ko Miljacka.
Klif, ja bih promjenio i hrvatsko i bih drzavljanstvo za jedno kanadsko ili svedsko.
Mostarac, hajd nam nabroji pet subjekata, ispravnih u bosnjackom dijelu Federacije. Mozda Pivara, Fabrika duhana, Zeljezara, Energopetrol ili Sipad? Po cemu su to bitno drugaciji od hercegovackih lopova? Jel to porezna inspekcija smije uci u Fabriku duhana i po cemu je direktor te fabrike manji lopov od Brajkovica? Mozda samo po tome sto su u necijim glavama Hercegovci po definiciji lopovi, a Bosanci posteni i cisti ko Miljacka.
-
mostarac
@ Tomislave ja tebi dokazah da lazes i da samo kao i Liska trabunjas o ugrozenosti bez osnova.Liska wrote:Mostarac, svidjalo ti se ili ne, ali tako mislim. Dakle, Hrvat sam od rodjenja, kao i moj otac, kao i njegov otac. Obojica su promjenila i po nekoliko drzava za vrijeme svoga zivota, ali ne i nacionalnost? Cemu? Zasto bih ja bio drukciji?
@Liska nisam govorio o inspekciji nego o tome da bi da ne muzete sarajevsku i zagrebacku sisu bili fukara, kava je skutorija bila skoro do pred rat jer apsolutno nemate privredne subjekte koji proizvode novac. Hercegovacki hrvati imaju epitet svercera iz jednostavnog razlgoa jer su ga sami stvorili i jer i dan danas to rade i malo se bave proizvodnjom a vecinom uvozom roba i preprodajom istih. Ja im taj epitet nisam dao i ne kazem da su svi taki, ali vecina jeste.
Sto se tice firmi u ovom ovamo dijelu federacije, tzv. bosnjackom
Energoinvest, Bosnalijek, Sirbegovic, Dita, FDS, Pivare - tuzlanska, bihacka i sarajevska, Oaza, podignuti natron, Klas, Termoelektrane Tuzla i Kakanj, Hidroelektrane na Neretvi...
Sve skupa u cijeloj zemlji je to nedovoljno i jadno, ali samo mi ne govorite da vas neko pljacka, jer hercegovacki hrvati su ovoj drzavi izmuzli i posljednju kap krvi koju su mogli. Samo nek nam hercegovacki hrvati ne drze predavanja o pljacki. Eto kad vas molimo. Puna je Bosna lopova i mafije na svim stranama ali sto legalno sto nelegalno ovu drzavu najvise pljacka i muze upravo zapadna hercegovina sa zapadnim mostarom, nastanjena gle cuda uvijek ugrozenim rvackim pukom kojeg svi mrze i ne daju mu ravnopravnost, jer su oni zalos mali, jadni i svi im pale cvoke.
-
Liska
Sjajan slagvort pred izbore. Ma sta da ti kazem, trebalo bi ovo kopirati i umnoziti pred izbore. Da se vidi kako jedan prosjecan clan SDP-a ima misljenje, ne o hercegovackim tajkunima, nego o hercegovcima Hrvatima uopce. A tri dobra privredna subjekta u regiji gdje zivi 200 000 ljudi je i vise nego solidno, bar po nasim uvjetima. A mogli bi ovdje dodati i EPHB, kad vec moze i EPBIH da se ubraja u nesto kvalitetno. Da je po tvome, i da su Hercegovci bas takvi lopovi, sijala bi Bosna od ljepote i prosperiteta, jer ipak ima manje lopova. Ali eto Hercegovci pokradose i Bosnu. A tamo sve posteno, i Bosna nikada nije nista uzela od Hercegovaca. Mostarac, kako to Bosna nije stala na noge ako je tamo sve u redu i po zakonu. A ako nije po zakonu, nisu im valjda Hercegovci krivi i za to? Pretjerujes i to dobro. Ili bolje receno crnim staklima gledas jedne, a bijelim druge.
-
klif
Ako sada ulazimo u fazu da stepenujemo lopovluk, te da se saglasavamo s "nasim" jer je manji nego "njihov", onda za to nemam razumijevanja.mostarac wrote: Puna je Bosna lopova i mafije na svim stranama ali sto legalno sto nelegalno ovu drzavu najvise pljacka i muze upravo zapadna hercegovina sa zapadnim mostarom, nastanjena gle cuda uvijek ugrozenim rvackim pukom kojeg svi mrze i ne daju mu ravnopravnost, jer su oni zalos mali, jadni i svi im pale cvoke.
-
mostarac
a ti ne citas sta pisem. Rekao sam i da je Bosna puna lopova i da je i tamo mafija i kriminal, ako nisi primjetio, a izgleda da nisi, jer ne vidis od svoje ugrozenosti jadan ti. Svi vas ugrozavaju i zajebavaju. Evo svi treba da pocnemo da placemo za vama koliko ste ugrozeni. Zvucis kao ivo-miro jovic.Liska wrote:Sjajan slagvort pred izbore. Ma sta da ti kazem, trebalo bi ovo kopirati i umnoziti pred izbore. Da se vidi kako jedan prosjecan clan SDP-a ima misljenje, ne o hercegovackim tajkunima, nego o hercegovcima Hrvatima uopce. A tri dobra privredna subjekta u regiji gdje zivi 200 000 ljudi je i vise nego solidno, bar po nasim uvjetima. A mogli bi ovdje dodati i EPHB, kad vec moze i EPBIH da se ubraja u nesto kvalitetno. Da je po tvome, i da su Hercegovci bas takvi lopovi, sijala bi Bosna od ljepote i prosperiteta, jer ipak ima manje lopova. Ali eto Hercegovci pokradose i Bosnu. A tamo sve posteno, i Bosna nikada nije nista uzela od Hercegovaca. Mostarac, kako to Bosna nije stala na noge ako je tamo sve u redu i po zakonu. A ako nije po zakonu, nisu im valjda Hercegovci krivi i za to? Pretjerujes i to dobro. Ili bolje receno crnim staklima gledas jedne, a bijelim druge.
-
mostarac
ne apsolutno ne, nego govorim ovomu ugrozenomu hrvatskomu pucanstvu koje toliko doprinosi izgradnji nase deomkracke zajednice i daje i zadnju tesko zaradjenu kunu, ups. konvertibilnu marku za nas boljitak i probitak da laze i da oni itekako pljackaju ovu zemlju i kradu je, sto nesmetano cine evo vec skoro 15 godina, a ne da ova zemlja pljacka njih i da ih nesto ugrozava.klif wrote:Ako sada ulazimo u fazu da stepenujemo lopovluk, te da se saglasavamo s "nasim" jer je manji nego "njihov", onda za to nemam razumijevanja.mostarac wrote: Puna je Bosna lopova i mafije na svim stranama ali sto legalno sto nelegalno ovu drzavu najvise pljacka i muze upravo zapadna hercegovina sa zapadnim mostarom, nastanjena gle cuda uvijek ugrozenim rvackim pukom kojeg svi mrze i ne daju mu ravnopravnost, jer su oni zalos mali, jadni i svi im pale cvoke.
-
klif
Mostarac, cini mi se da su i Tomislav i Liska vec vise puta rekli da su za jedinstvenu BiH. Smatram da je na tom osnovu moguce graditi nekakav konsenzus. Isti podrazumijeva priblizavanje sustinskih (suprostavljenih) stavova i iznalazenje zajednickih rjesenja. Koliko god da je to komplikovano.
-
mostarac
Ali je tesko pribliziti stavove sa onima koji stalno trube da su ugrozeni, a u sustini su najpovlasteniji.klif wrote:Mostarac, cini mi se da su i Tomislav i Liska vec vise puta rekli da su za jedinstvenu BiH. Smatram da je na tom osnovu moguce graditi nekakav konsenzus. Isti podrazumijeva priblizavanje sustinskih (suprostavljenih) stavova i iznalazenje zajednickih rjesenja. Koliko god da je to komplikovano.
Njihova prica o ugrozenosti koja nicim nije potkrijepljena polako nam se vec svima penje na neku stvar.
Najlakse je stalno plakati i vikati ja sam ugrozen i na osnovu toga jebati ostatak zemlje lagano i polako u vugla.
-
Tomislav MO
Dokazao? A gdje molim lijepo, promaklo mi je pa mi podebljaj da vidim.mostarac wrote:@ Tomislave ja tebi dokazah da lazes i da samo kao i Liska trabunjas o ugrozenosti bez osnova.
Pričaš priče o telekomu i Aluminiju. Ja sam rekao sasvim konkretno da Hrvati daleko više uplaćuju u budžet Federacije nego što im se vraća nazad i to se zove pljačka. Gdje si ti ovo opovrgnuo?
-
mostarac
upravo poredjenjem uplata telecoma i HT-a.Tomislav MO wrote:Dokazao? A gdje molim lijepo, promaklo mi je pa mi podebljaj da vidim.mostarac wrote:@ Tomislave ja tebi dokazah da lazes i da samo kao i Liska trabunjas o ugrozenosti bez osnova.![]()
Pričaš priče o telekomu i Aluminiju. Ja sam rekao sasvim konkretno da Hrvati daleko više uplaćuju u budžet Federacije nego što im se vraća nazad i to se zove pljačka. Gdje si ti ovo opovrgnuo?
Gdje si ti to dokazao da uplacujete vise?
-
Tomislav MO
Samo da se razumijemo, ne za bilo kakvu jedinstvenu BiH. Ako mislite praviti BiH sa temeljnim bošnjačkim narodom i sa Hrvatima kao nacionalnom manjinom, onda bez hrvatske podrške.klif wrote:Mostarac, cini mi se da su i Tomislav i Liska vec vise puta rekli da su za jedinstvenu BiH. Smatram da je na tom osnovu moguce graditi nekakav konsenzus. Isti podrazumijeva priblizavanje sustinskih (suprostavljenih) stavova i iznalazenje zajednickih rjesenja. Koliko god da je to komplikovano.
Jedinstvena, demokratska BiH sa tri jednakopravna konstitutivna naroda jeste najbolje rješenje, ali je jedinstvena unitarna BiH najgore. Raspad BiH je po ovome negdje u sredini, zanimljivo.
-
Liska
Citam pazljivo, ali ti pises na nacin Bosanci su lopovi ali Hercegovci su.... i onda deset recenica samo o Hercegovcima. A ugrozenih demokrata koji se iza ledja naroda bogate imas svugdje. Hercegovci po tome nisu izuzetak. I gdje me bas uporedi sa Jovicem, on je ipak vise tvoj kadar. Covjek je bio djelatnik UDBE. Ako ovako nastavis, SDP gubi jednog biraca na sljedecim izborima, jer te ne mogu gledati odvojeno od stranke cije stavove ovdje cesto zastupas.
-
Liska
Mostarac, bar u mome slucaju si pogrijesio u vezi povlastica. Povlasten sam samo u tome sto imam cist obraz i sto nisam lopov. Bas bih volio vidjeti kakve to ja povlastice imam od bilo koga. Kad se trebalo vracati na onu stranu, medju prvima sam trazio povrat, a medju zadnjima dobio. Jebi ga, nisam bio u HDZ-u da mi to Safa sredi ili zamijeni. Kad je trebalo glasati za samoupravu, govorio sam protiv nje, pa me mnogi od tada vise ne poznaju. Nisam glasao nijednom na silnim referendumima Hrvata u BiH. Nemoj misliti da netko to nije negdje zabiljezio. Posla ne mogu dobiti u drzavnim firmama ili sinekurama. Ja svoja uvjerenja ne mijenjam sa svakom drzavom ili promjenom drzavnog uredjenja. A samo da sam usao u HDZ, danas bih imao i svoj stan, sluzbeno auto i jos mnogo nekih beneficija. Ali, neka hvala! Volim ovako, bar znam da nikome nista nisam ukrao iako sam po definiciji svercer i lopov.
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
Mozes li malo elaborirati o tom procesu.Grom iz vedra neba wrote:Nisam siguran jeli ovo gore cinizam, ili si ozbiljan. U svakom slucaju, Bosne nema bez Srba, Hrvata, Slovaka, Ceha, Cigana i jos 70 raznih nacionalnih manjina.Helem wrote:Ma jebo Bosnu sa Srbima i Hrvatima u njoj, nema te Bosne, nije to Bosna.
Jebo Bosnu u kojoj postoji srpsko hrvatsko ali jebo i Bosnu u kojoj je bosansko.
... jebo zemlju koja takvu Bosnu ima.
Bosnjaci, probosanski Srbi i Hrvati, i nacionalne manjine imaju isti cilj, a to je izgradnja normalne, gradjanske, cjelovite Bosne i Hercegovine.
Nazalost, situacija je takva da vecina Hrvata i Srba mrze Bosnu, a vole susjedne drzave. Za to su krivi velikodrzavni projekti Milosevica i Tudjmana, i trebace vremena da se njihovi sljedbenici otrijezne...to je dug proces, ali nezaustavljiv.
Evo, jedan ilustrativan primjer. HDZ (kao i sve srpske stranke) je radio opstrukciju kada je i pitanju jacanje BiH, pa je tako pod njihovim utjecajem u Hercegovini bilo na snazi bojkotovanje pretplate i obaveza prema drzavi. Takodjer mnogi Hrvati pod uticajem HDZ-a nisu prihvatili ni nove CIPS-ove licne karte.
Ali...desilo se cudo. Posto je prema novo zakonu potrebno imati licnu kartu da bi se glasalo na izborima, samo 36% hrvata u Hercegovini ima licnu kartu, pa je tako HDZ svojom politikom izgubio vlastito biracko tijelo, pa sada na sav glas pljuje Zeljka Komsica, koji nezaustavljivo ide ka pobjedi.
Koliko ja znam ucenici u Banja Luci uce srpski jezik, srpsku cirilicu, srpsku knjizevnosti I srpsku istoriju, onda idu uglavnom na Beogradske I Novosadske univerzitete I na kraju rade u srpskim firmama, pricaju ekavicu I gledaju srpski PTC
Hrvati u Mostaru uce hrvatski jezik, hrvatsku kulturi, hrvatsku historiju, idu na fakultete u Zagreb I Split te rade u hrvatskim firmama I gledaju HTV.
Kakav je to dugorocan plan koji njih integrira u sistem BiH. Pa kad se od rodjenja ovako djeca poucavaju kako se uopste moze ocekivati da smatraju BiH svojom domovinom. Velikosrpski I velikohrvatski projekti jos se nisu ugasili samo sto se vise ne implementiraju ratom vec drugim metodama.