Kako integrisati Srbe i Hrvate u Bosni i Hercegovini?

Post Reply
vatra i voda

Post by vatra i voda »

Tomislav MO wrote:
vatra i voda wrote:U zemlji Bi H suveren narod su BOSANCI( ostali su nacionalne manjine kao svugdje u svijetu ) a sluzbeni jezik je bosanski .Ti govori kako hoces i zovi sebe i svoj jezik kako hoces.Bosna pripada Bosancima kao sto Njemacka pripada Njemcima .Niti manje niti vise .Tacka .
A čuješ, možeš kako hoćeš ali ne možeš koliko hoćeš. Točka :D

I Jugoslavija, pokoj joj duši, je mogla i trebala opstati, ali onaj Slobo počeo pričati baš ko ti sad, kao da ga sad slušam kad ovo tvoje čitam. :)
Kakva besmislica ! Jugoslavija je bila napravljena od sest repubilka koje su po Ustavu iz 1974 imale pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja.i to je pravo iskoristeno pojavom S.M.To isto prebacivati na BiH je maloumno.Niti je BiH Jugoslavija niti su u Bosni i Hercegovini kroz istoriju postojale republike Herceg Bosne i srpske koje imaju pravo na otcjepljenje .Pa nije valjda HZ HB
Mate Bobana pravno , istoriijski ......isto sto i Slovenija da bi dobila drzavnost. Zasto bi Tomislave Hrvati u Mostaru ili u Grudama trebali imati vise nego Srbi u Benkovcu ili Kninu.Ako mi ovo objasnis ja cu skociti sa mostarskog Starog Mosta ( kojeg ste pretvorili u novi , usput receno ) a nikad prije nisam.
mostarac

Post by mostarac »

Liska wrote:
Longplay wrote:
Tomislav MO wrote: Za nekakvo nasilno stvaranje bosanske nacije nema ni podrške ni legitimiteta.

Kakvo ba nasilno stvaranje bosanske nacije? On meni 'nema bosanske nacije'. E upravo je to problem. Ni jedan Svajcarac nece reci da je Njemac ili Italijan, nego je Svajcarac. Jer bi drugacije pljunuo sebi u lice negirajuci drzavu u kojoj zivi i ciji pasos nosi. Sve dok je tako bice ovakvo stanje.

PS: zao mi je ako cu te razocarati, tomislave ali za vecinu Hrvata iz Hrvatske ti si Bosanac ili Hercegovac. Pa taman da se pojedes od muke, ali tako ti je. Ali nema veze i ja sam :D

PPS: bas me interesuje jesi li Bosanac ili Hercegovac :D :D
E tu grijesis. Vec dugo radim sa jednim Svicarcem i on sebe zove Swiss Italian - svicarski Italijan. Kad razgovara sa svojim sefom, pricaju na engleskom jer je sef svicarski Nijemac i ne zna italijanski i francuski, a ovaj govori samo italijanski. Za mene je on samo Svicarac, ali on je za sebe Swiss Italian, a to je najbitnije kakvim on sebe vidi. Dakle, i mene boli neka stvar kako me vidi netko tamo u Hrvatskoj.
hajdemo onda svi biti Francuzi i mi cemo govoriti svima i ubjedjivati ih da smo mi Francuzi, a boli nas neka stvar sto Francuzi nas nikad nece nazvati Francuzima. Ovo ti je genijalno bilo :D

Zivio Stolni francuski grad L' Olovo :D
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Da l' Sellam, Bog, Zdravo (kak'o je pravo) :D:D:D:D

Sta ima ljubitelji Jedinstvene :D:D:DD:D:D

(mater vam jebem) :)
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

vatra i voda wrote: Kakva besmislica ! Jugoslavija je bila napravljena od sest repubilka koje su po Ustavu iz 1974 imale pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja.i to je pravo iskoristeno pojavom S.M.To isto prebacivati na BiH je maloumno.
Ne bi mi vjerovao, ali povijest nije počela ustavom 1974. iako nekima možda jeste :lol: .

Bila je najprije unitarna kraljevina Jugoslavija, pa onda kotari, pa onda banovina, pa onda NDH, pa onda AVNOJ i republike, pa onda i taj famozni ustav 1974.

Da je netko takav kao ti pisao na forumu 1973. godine, vjerojatno bi ustvrdio da se Jugoslavija ne može raspasti jer nema ustavnih osnova. Ali već godinu dana kasnije sasvim druga situacija i drugi ustav.

Danas BiH se sastoji od dva entiteta i još 10 kantona, sutra tko zna kako. Bošnjaci idu na kratkovidnu politiku nastojeći tlačiti Hrvate ali time siju sjeme posljedica koje su dugoročno po njih štetne.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Tomislav MO wrote:
vatra i voda wrote: Kakva besmislica ! Jugoslavija je bila napravljena od sest repubilka koje su po Ustavu iz 1974 imale pravo na samoopredjeljenje do otcjepljenja.i to je pravo iskoristeno pojavom S.M.To isto prebacivati na BiH je maloumno.
Ne bi mi vjerovao, ali povijest nije počela ustavom 1974. iako nekima možda jeste :lol: .

Bila je najprije unitarna kraljevina Jugoslavija, pa onda kotari, pa onda banovina, pa onda NDH, pa onda AVNOJ i republike, pa onda i taj famozni ustav 1974.

Da je netko takav kao ti pisao na forumu 1973. godine, vjerojatno bi ustvrdio da se Jugoslavija ne može raspasti jer nema ustavnih osnova. Ali već godinu dana kasnije sasvim druga situacija i drugi ustav.

Danas BiH se sastoji od dva entiteta i još 10 kantona, sutra tko zna kako. Bošnjaci idu na kratkovidnu politiku nastojeći tlačiti Hrvate ali time siju sjeme posljedica koje su dugoročno po njih štetne.
:lol: :lol: :lol: :lol:
FortunaBela

Post by FortunaBela »

SIJEDA DJECA

Sve to što čovjek stvori
to još se sagraditi može,
ali oni ruše i ono
što Ti si stvorio, Bože.

Podijelili su i Tebe
da lakše vladaju s nama.
O, kad bi mogli i zrak bi
sapeli s granicama.

Kako je čovjek mali,
kako zarasto u mržnji,
a grana ruža miriši
u ruci koja je skrši

Kako plakao ne bih,
ta puklo bi srce i svecu
kad vidim da Majke na svijet
rađaju sijedu djecu.

Za kakav mir mi je ginut
kad mir oduvijek postoji
On bi se i sada čuo
da ne zveckate oružjem svojim.

Za koju mi zemlju je pasti
kad ja sav pripadam zemlji
I sve nedužne žrtve
sahranjene su u meni.

Enes Kisevic
vatra i voda

Post by vatra i voda »

Tomislav MO wrote:

Bistar si nema sta , kako se osjecas potalacen , vas uvijek neko tlaci , sve ste ocistili od dzamija i bosanskih muslimna od Capljine do Vakufa pa ko vas tlaci sad.Nema Srba , nema komunjara , nema mulica pa kovas tlaci ? da vas mozda tlak ne tlaci :-) :-) e ovo si dobro napisao "
Danas je Bosna sacinjena od dva entiteta a sutra ko zna kako ? E to je istina ziva i corava koka pogodi zrno . Aj bog !
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Tomislav MO wrote:

Znaci, ta tvoja povijest je pocela unitarnom Jugoslavijom... :?
A jos koliko juce otac svih Hrvata rece kako su Hrvati jedan od najstarijih evropskih naroda...
Kako ono: Prvo nastale amebe, pa Hrvati pa tek onda... :-) :D

Mladicu, medju Bosnjacima u BiH sasvim sigurno ima svakakvog olosa.
Medju Hrvatima u BiH ga je manje i kako vrijeme ide sve ce ga manje i manje biti!

Ne, ne zato sto su bolji vec zato sto ih skoro pa nema na i u njihovoj zemlji!
A to zasto ih nema, ponajprije treba da zahvale svome gore pomenutom ocu, onda cetnicima i tek na kraju mangupima iz reda Bosnjaka!
Istih onih Bosnjaka koji su ustali kada su najslabiji bili da bi Hrvatima u Hrvatskoj dali puni legitimitet da se izbore za svoju drzavu!
Na zalost... :oops:
Chicha Chvorak

#134 Re: Kako integrisati Srbe i Hrvate u Bosni i Hercegovini?

Post by Chicha Chvorak »

Longplay wrote:Ljudi, ovo je postao ozbiljan problem da mnogi Srbi i Hrvati ne prihvataju Bosnu kao svoju drzavu. Gledaju HRT, PTC, navijaju za susjedne repke. Ima li konstruktivnih prijedloga kako integrisati pojedince koji vise teze nekoj drugoj drzavi. Da li ce neko na kraju profitirati od ovog stanja (na pr. Kinezi)?

Sta mislite za pocetak da se na referendumu narod izjasni o najboljoj buregdzinici u Banjoj Luci a zatim u Sirokom Brijegu?
:D Smijurija!
Kako te nije sramota pokrenuti takav topic?
Pa ako je to najveci problem BiH sto neko navija u nekom sportu za nekoga...Blago Bosni,a i Hercegovini.
Ma koliko vas je navijalo za Juventus samo iz razloga sto Ibro tamo igrao?Pa sta?Nikom nista.Uvijek postoji neki razlog zasto neko za nekoga navija..
Ili gledati neku TV?Puna vam usta demokratije i gradjanske drzave,a uvodili bi smijesne restrikcije.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

vatra i voda wrote:Bistar si nema sta , kako se osjecas potalacen , vas uvijek neko tlaci , sve ste ocistili od dzamija i bosanskih muslimna od Capljine do Vakufa pa ko vas tlaci sad.Nema Srba , nema komunjara , nema mulica pa kovas tlaci ? da vas mozda tlak ne tlaci :-) :-)
Pljačka kroz porezni sustav, biranje člana predsjedništva, hrvatski TV kanal, preglasavanje na svakom koraku...... dovoljno?

Za usporedbu, mislim da je trenutni period BiH gori od perioda Jugoslavije.
vatra i voda

Post by vatra i voda »

Tomislav MO wrote:
vatra i voda wrote:Bistar si nema sta , kako se osjecas potalacen , vas uvijek neko tlaci , sve ste ocistili od dzamija i bosanskih muslimna od Capljine do Vakufa pa ko vas tlaci sad.Nema Srba , nema komunjara , nema mulica pa kovas tlaci ? da vas mozda tlak ne tlaci :-) :-)
Pljačka kroz porezni sustav, biranje člana predsjedništva, hrvatski TV kanal, preglasavanje na svakom koraku...... dovoljno?

Za usporedbu, mislim da je trenutni period BiH gori od perioda Jugoslavije.
Imaju li Srbi u Hrvatskoj tv kanal.Imaju li Srbi u Hrvatskoj svog clana u predsjednistvu .Ima li u Hrvatskoj 5 predsjednika kao u BiH .3 u predsjednistvu + predsednik rs + predsjednik federacije .Nekakav Niko Loznacic .HA , sta kazes .A jesu li Srbi konstitutivni u Hrvatskoj.A jesu li Bosnjaci konstituvini u Hr.A preglasavanje te muci .Pa sta ti mislis kako Bush gura svooje zakone u senatu i kongresu.Hos da ti reknem ? Preglasavanjem jarane stovani.To je demokracija .Dignu se u zrak sape pa se onda prebroje i eto ga .Ili bi nabolje bilo da mi sami sebe poubijamo pa da vi budete vecina i da onda vi nas preglasavate.Kao da nas je malo pobijeno.A pljacka te muci . Mogu li ja otici u Hrvatsku pa uhvatiti jedno sto tona ribe i posjeci jedno sto tona grozdja i maslina kao sto hrvatski kamioni svaki dan odvoze sumu iz Grahova i Glamoca i Drrvara i ostalih podrucja BIH.Mogu li ja malo pljackati vino kao sto bosanska struja ide dzaba za Hrvatsku .Ha more li to Tomo stovani.Moze li to tako druskane . Je li Bosna napala Sibenik i Zagreb i Pulu da bi zastitila interese Bosnjaka koji tamo zive .Nije ! A sto nije ! Pa nije nissta falilo Bosnbjacima 1992.A sta je tebi falilo 1992 pa je napadnut Gornji Vakuf , pa Prozor , pa .........ha deder gukni ................
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Liska wrote:
Liv4 wrote:Postovani Hrvati i Srbi
Jedni lijevo, drugi desno, odselite, uzmite pasose tih drzava i onda se nazivajte kako hocete.
Dok budete imali BiH pasos, zvacete se Bosanci ( a tako ce vas oslovljavati u svim zemljama svijeta u koje doputujete jer imate BiH pasos).
Sad, sta bi vi voljeli i zeljeli da budete... to je druga stvar.
:-)
I nemojte da vam opet dokazujemo da je Bosna postojala i da ce postojati....

Dakle, ako vam nije jasno sta ste, pogledajte prvu stranu pasosa. A ako vam se ne dopada to sto vidite.... bye bye...
Neki od vas vec i imaju dvojno drzavljanstvo, pa fino vratite BiH pasos i noga.
Dvojno drzavljanstvo je dozvoljeno zakonom. Ili ako cemo vec mak na konac, zasto onda ne kazes da se skoro sve bh izbjeglice vani trebaju odreci bh drzavljanstva jer su primili neko drugo u medjuvremenu. Ili zasto ti samo smeta hrvatsko ili srpsko kao dvostruko drzavljanstvo?!
Pa, razlika je u tome sto su bosanci koji su nastanjeni u dijaspori prvo morali zivjeti odredjeni broj godina u toj zemlji prije nego sto su mogli traziti njihovo drzavljanstvo, a vjerujem da ih ima dosta po Hercegovini koji nikad nisu stali svojom vlastitom nogom u Hrvatskoj a dovoljno je bilo da trepnu ocima i hrvatski pasos im se servirao.
klif

Post by klif »

Liska, kada bi se nekim cudom promjenio BH Zakon o drzavljanstvu, te istim onemogucilo posjedovanje dvojnog drzavljanstva, za cije drzavljsnstvo bi se ti odlucio?
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

vatra i voda wrote:Imaju li Srbi u Hrvatskoj tv kanal.Imaju li Srbi u Hrvatskoj svog clana u predsjednistvu .Ima li u Hrvatskoj 5 predsjednika kao u BiH .3 u predsjednistvu + predsednik rs + predsjednik federacije .Nekakav Niko Loznacic .HA , sta kazes .A jesu li Srbi konstitutivni u Hrvatskoj.A jesu li Bosnjaci konstituvini u Hr.
Vidim da Bošnjake često fascinira kako se Hrvatska riješila Srba pa bi i oni tako Hrvata i Srba iz BiH. :D

Ali da ti kažem da nije bilo tako jednostavno, situacija se jednostavno posložila tako da je svijetu bilo u interesu da Hrvatska izvede Oluju.

U nekom šta bi bilo kad bi bilo svijetu, da je Milošević bio drugačiji i da nije započeo rat i okupirao 1/3 Hrvatske itd., Srbi u Hrvatskoj bi već do sada vjerojatno imali široku autonomiju i to ne bi nikome u Hrvatskoj smetalo.

Čak im se neposredno prije Oluje nudio plan Z4 koji je predviđao pokrajinu ali nisu pristali i u očima Amerikanaca su ispali strana sa kojom se ne može pregovarati.

Međutim, isto tako se moglo dogoditi da Srbi dobiju podršku iz svijeta i onda bi Hrvatska izgubila rat i možda danas ne bi ni postojala. Ako ideš tom taktikom, onda se zapravo kockaš sa sudbinom BiH. Možeš pobijediti, možeš izgubiti, ovisi od kapaciteta Bošnjaka u odnosu na Srbe i Hrvate i svjetske politike.

Hrvati nude Bošnjacima sigurno rješenje u kojem i jedni i drugi dobivaju. Ako takvo rješenje ne smeta Nijemcima u Švicarskoj kojih je 65%, zašto bi smetalo Bošnjacima? Švicarska napreduje u svakom pogledu, nema mržnje niti nacionalizma, država je jako stabilna i nikome ne pada na pamet da je dijeli niti treba neki SFOR sa strane da je čuva nego je sami Švicarci čuvaju. Pa zar je to tako neprihvatljivo rješenje za Bošnjake u BiH?

vatra i voda wrote:A preglasavanje te muci .Pa sta ti mislis kako Bush gura svooje zakone u senatu i kongresu.Hos da ti reknem ? Preglasavanjem jarane stovani.To je demokracija .Dignu se u zrak sape pa se onda prebroje i eto ga .
Baš dobro što si spomenuo Busha, ruke se dignu, ali pitanje je kako su zasutpnici došli u kongres i senat. Postoji naime, elektorski sustav tako da iz malobrojnije države dolazi relativno više zastupnika nego iz neke mnogobrojnije, kao Kalifornija.

U biranju članova Senata je ovo još izraženije i svaka država bira po dva senatora.

Osim toga, tu su i države sa širokom samoupravom. Tako da što se mene tiče, možemo i BiH uredit sa recimo tri savezne države ako baš hoćeš. :)
vatra i voda wrote:Ili bi nabolje bilo da mi sami sebe poubijamo pa da vi budete vecina i da onda vi nas preglasavate.Kao da nas je malo pobijeno.
Ne, naravno da ne, nitko se ne treba ubijati. Taj problem treba riješiti kao i u svim ostalim višenacionalnim državama u Europi. Eto, je li to zadovoljavajuće rješenje?
njonjica

Post by njonjica »

Bas jucer pricam sa jednim likom o vizama (koje nam je "blagoglagoljivi" Terzic obecao ukinuti) za gradjane BiH i ja onako usput tek napomenem da imam putovnicu i Bogu hvala nemam problema sa tim. Ostao je bez teksta, a zatim me upitao: "Pa sta ti jos uvijek radis ovdje? Ja da imam putovnicu otisao bih iz Bosne davno." Moj odgovor je bio: "Zato sto sam patriota. Kamen po kamen palaca, ja hocu da budem jedan od tih kamenova koji tvore bolji zivot, slobodniju zemlju...."
Iskreno, gledao me sa nevjericom, nije skontao.
Isto kao sto ni neki ovdje ne kontaju.
Zasto mislite da ljudi sa dvojnim drzavljanstvom ne mogu biti za BiH?

Vidim tamo neka tema - Srbi u Srbiju, Hrvati u Hrvatsku.
:shock: :shock:
Gospodo, to je PROTIV USTAVA, PROTIV zemlje u kojoj zivite.
Takvu zemlju su stvorili oni za koje ste zdusno glasali.
To su oni koji su potpisali Dejtonski sporazum.
Vi pricate PROTIV drzave. :(
njonjica

Post by njonjica »

Tomislav MO wrote: Odseliti neću, a i dalje ću biti Hrvat i govoriti hrvatskim jezikom.
I što ćeš ti sad? :razz:
Nista, to je sjajno. Samo naprijed.
Budi i eskim, ako bas hoces. Ali nemoj raditi protiv drzave u okviru cijih granica zivis. Nemoj pljuvati po njoj.
Za pocetak, pocni kupovati proizvode iz Bosne i Hercegovine. :roll:

I TEBI ce to dobro doci.
njonjica

Post by njonjica »

vatra i voda wrote: NE ! gospodine , ne , potpuno pogresna analogija.To sto ti pricas mene podsjeca na Milana Babica , Milu Martica , Jovana Raskovica kao da ih sad slusam ( Srbi , srpski jezik , srpska krajina , srpske sume , srpski Vukovar , srpski Knin ...) SAO Krajina pa pokoj joj dusi gdje je sad ????
Zaboravio si spomenuti i srpsko nebo srpskog nebeskog naroda :D
Last edited by njonjica on 24/09/2006 13:47, edited 1 time in total.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

njonjica wrote:Bas jucer pricam sa jednim likom o vizama (koje nam je "blagoglagoljivi" Terzic obecao ukinuti) za gradjane BiH i ja onako usput tek napomenem da imam putovnicu i Bogu hvala nemam problema sa tim. Ostao je bez teksta, a zatim me upitao: "Pa sta ti jos uvijek radis ovdje? Ja da imam putovnicu otisao bih iz Bosne davno." Moj odgovor je bio: "Zato sto sam patriota. Kamen po kamen palaca, ja hocu da budem jedan od tih kamenova koji tvore bolji zivot, slobodniju zemlju...."
Iskreno, gledao me sa nevjericom, nije skontao.
Isto kao sto ni neki ovdje ne kontaju.
Zasto mislite da ljudi sa dvojnim drzavljanstvom ne mogu biti za BiH?

Vidim tamo neka tema - Srbi u Srbiju, Hrvati u Hrvatsku.
:shock: :shock:
Gospodo, to je PROTIV USTAVA, PROTIV zemlje u kojoj zivite.
Takvu zemlju su stvorili oni za koje ste zdusno glasali.
To su oni koji su potpisali Dejtonski sporazum.
Vi pricate PROTIV drzave. :(
Nista ni za dodati ni za oduzeti!
Kapa dole! :thumbup:
njonjica

Post by njonjica »

mostarac wrote: hajdemo onda svi biti Francuzi i mi cemo govoriti svima i ubjedjivati ih da smo mi Francuzi, a boli nas neka stvar sto Francuzi nas nikad nece nazvati Francuzima. Ovo ti je genijalno bilo :D

Zivio Stolni francuski grad L' Olovo :D
Haman, pa u sridu.
Ljiljane smo svakako "posudili" od anzuvinaca.
:lol: :lol:
vatra i voda

Post by vatra i voda »

Tomislav MO wrote:
vatra i voda wrote:Imaju li Srbi u Hrvatskoj tv kanal.Imaju li Srbi u Hrvatskoj svog clana u predsjednistvu .Ima li u Hrvatskoj 5 predsjednika kao u BiH .3 u predsjednistvu + predsednik rs + predsjednik federacije .Nekakav Niko Loznacic .HA , sta kazes .A jesu li Srbi konstitutivni u Hrvatskoj.A jesu li Bosnjaci konstituvini u Hr.
Vidim da Bošnjake često fascinira kako se Hrvatska riješila Srba pa bi i oni tako Hrvata i Srba iz BiH. :D

Ali da ti kažem da nije bilo tako jednostavno, situacija se jednostavno posložila tako da je svijetu bilo u interesu da Hrvatska izvede Oluju.

U nekom šta bi bilo kad bi bilo svijetu, da je Milošević bio drugačiji i da nije započeo rat i okupirao 1/3 Hrvatske itd., Srbi u Hrvatskoj bi već do sada vjerojatno imali široku autonomiju i to ne bi nikome u Hrvatskoj smetalo.

Čak im se neposredno prije Oluje nudio plan Z4 koji je predviđao pokrajinu ali nisu pristali i u očima Amerikanaca su ispali strana sa kojom se ne može pregovarati.

Međutim, isto tako se moglo dogoditi da Srbi dobiju podršku iz svijeta i onda bi Hrvatska izgubila rat i možda danas ne bi ni postojala. Ako ideš tom taktikom, onda se zapravo kockaš sa sudbinom BiH. Možeš pobijediti, možeš izgubiti, ovisi od kapaciteta Bošnjaka u odnosu na Srbe i Hrvate i svjetske politike.

Hrvati nude Bošnjacima sigurno rješenje u kojem i jedni i drugi dobivaju. Ako takvo rješenje ne smeta Nijemcima u Švicarskoj kojih je 65%, zašto bi smetalo Bošnjacima? Švicarska napreduje u svakom pogledu, nema mržnje niti nacionalizma, država je jako stabilna i nikome ne pada na pamet da je dijeli niti treba neki SFOR sa strane da je čuva nego je sami Švicarci čuvaju. Pa zar je to tako neprihvatljivo rješenje za Bošnjake u BiH?

vatra i voda wrote:A preglasavanje te muci .Pa sta ti mislis kako Bush gura svooje zakone u senatu i kongresu.Hos da ti reknem ? Preglasavanjem jarane stovani.To je demokracija .Dignu se u zrak sape pa se onda prebroje i eto ga .
Baš dobro što si spomenuo Busha, ruke se dignu, ali pitanje je kako su zasutpnici došli u kongres i senat. Postoji naime, elektorski sustav tako da iz malobrojnije države dolazi relativno više zastupnika nego iz neke mnogobrojnije, kao Kalifornija.

U biranju članova Senata je ovo još izraženije i svaka država bira po dva senatora.

Osim toga, tu su i države sa širokom samoupravom. Tako da što se mene tiče, možemo i BiH uredit sa recimo tri savezne države ako baš hoćeš. :)
vatra i voda wrote:Ili bi nabolje bilo da mi sami sebe poubijamo pa da vi budete vecina i da onda vi nas preglasavate.Kao da nas je malo pobijeno.
Ne, naravno da ne, nitko se ne treba ubijati. Taj problem treba riješiti kao i u svim ostalim višenacionalnim državama u Europi. Eto, je li to zadovoljavajuće rješenje?
Da , Srbi nisu prihvatili plan Z 4 i sad je tako kako je .Ali i sa planom i bez njega i sa Olujom i bez Oluje Srbi su nacionalna manjina u Hr.I prije nego li su okupirali 1/3 Hr postali su nacionalna manjina .Odmah 1990 kada je Tudjman i HDZ dosao na vlast to su prvo napravili .Naglavacke ih izbacili iz Ustava kao konstitutivan narod.To je poenta mojih postova.Zasto za Bosnu vazi drugi arsin nego li za Hrvatsku ili Srbiju ili bilo koju drugu zemlju u svijetu.Ja prvi se zalazem da bosna uredi kao Svicarska ili bilo koja druga evropska zemlja , a ti sigurno nisi za to .BiH ima 5 predsjednika . 5 komada covjece .Tri u predsjednistvu i po jedan u entetitu i ti primicas o Evropi .A kazes da u Svicarskoj zivi 65 % Njemaca .Blago li se tvojim uciteljima .U Svicarskoj zivi 0 % Njemaca sto hoce reci da si fulio za 100% .Ako je neko na privremenom ili stalnom radu i boravku dosao iz Berlina slazem da se ima i po koji Njemac .U svicarskoj su ljudi po nacionalnostui Svicarci jer ljude koji tamo zive "Vecernji list " iz Berlina nije uspio ubijedititi da su oni Njemci i da trebaju srusiti Zenevu a Cirih pripojiti Njemackoj.
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Kako integrisati Srbe i Hrvate u Bosni i Hercegovini?
Tesko, Srbi su se veci integrisali i asimilirali u Srbiju i RS a Hrvati u Hrvatsku i HB. Bosnjaci su se integrisali u ca 23% teritorije BH rezervata zajedno sa svim ostalim a evo i Reis spominje i zeli to 23% teritorje zajedno sa tim svojim hamalima integrisati i asimilirati u Tursku, Saudisku Arabiju, Iran itd :oops:
horns&drums

Post by horns&drums »

Ma kakvi integrisati, nek idu brate dragi u svoje matice pa neka ostanu samo bosnjaci pa ce se za svijet ovo i dalje zvati Bosna i Hercegovina a unutra ce biti samo jedna nacija bosnjacka ili bosanska, vec ce se lako dogovoriti (pa nasi smo je l' da :D).

Samo neka idu vise...
vatra i voda

Post by vatra i voda »

horns&drums wrote:Ma kakvi integrisati, nek idu brate dragi u svoje matice pa neka ostanu samo bosnjaci pa ce se za svijet ovo i dalje zvati Bosna i Hercegovina a unutra ce biti samo jedna nacija bosnjacka ili bosanska, vec ce se lako dogovoriti (pa nasi smo je l' da :D).

Samo neka idu vise...
Da je Sandzo iz Novog Pazara drzao na nisanu Beograd 4 godine i tamo pobio desetine hiljada ljudi za nagradu bi dobio Republiku Bosnjacku na 49 5 teritorije i Srbi bi se ne uoooooopsteeeee bunili protiv toga niti bi im govorili da moraju ici .Ma ta hajte molim vas leeepoooooo.
horns&drums

Post by horns&drums »

Da su sandze ili kosovari otvorili front kada i bosanci puno bi se sve prije zavrsilo. No to je opet pitanje muda
vatra i voda

Post by vatra i voda »

horns&drums wrote:Da su sandze ili kosovari otvorili front kada i bosanci puno bi se sve prije zavrsilo. No to je opet pitanje muda
Rekoh ja tebi idu na temi sex i ljubav , cuj Sandze da otvore front 1992 :-) :-) Da sa mustiklama i dzezvama punim vruce kafe krenu na 5 vojinh kasarni
u Nisu
Post Reply