kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku uniju?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#101 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by Zviz »

Evo kako to ide: samo nekontam koje veze imaju sa ubistvom. :?

Ispovest Živomira Vujičića iz Kragujevca o deportaciji iz Švedske
Izbačeni iz zemlje posle ubistva Ane Lind
U januaru 2004, oko tri sata noću, u stan im je upalo 12 policajaca u civilu, koji su Živomira isprebijali i polomili mu sve zube gornje vilice. Onda su ga golog, krvavog i modrog odveli u samicu državnog zatvora u Geteburgu

KRAGUJEVAC - Supružnici Živomir Vujičić i Nela Stanković iz Kragujevca još uvek ne mogu da zaborave kako su "kao zločinci" deportovani iz Švedske, ubrzo nakon ubistva Ane Lind, ministarke inostranih poslova Švedske. Policija ove zemlje ih je, tvrde, januara 2004. godine na silu strpala u avion i vratila u Srbiju.

Imovina vredna 15.000 evra, koju su od 2001. godine stekli poštenim radom, Živomir kao violinista, a Nela kao čistačica, ostala im je u Borosu. Sada žive u kragujevačkom naselju "Višnjak", srećni što makar imaju krov nad glavom. Ali, bez stalnog zaposlenja jedva sastavljaju kraj s krajem. Problem je i što ne mogu da dobiju dečiji dodatak za četvorogodišnjeg Jovana, koga kao švedskog državljanina ne mogu da prijave jer ne postoji način da pribave njegov izvod iz matične knjige rođenih.

- Bezuspešno smo se obraćali svim nadležnim institucijama, na čelu sa švedskom ambasadom. Naš sin za kragujevačke službe, praktično, ne postoji. Nikome do sada nismo ispričali šta nam se zaista dogodilo. Prvi put otvaramo dušu jer više ne znamo kome da se obratimo-beznadežan je Živomir.

Živomir traži odštetu za povrede koje mu je nanela tamošnja policija i za ćerku Ninu koja je deportovana avionom, iako ima pismeni nalaz neuropsihijatra da ne sme da leti avionom zbog trauma nakon bombardovanja Srbije.

KRILI DA SU SRBI IZ STRAHA OD ODMAZDE

Iako su u Boros otišli kao azilanti, Živomir i Nela su se brzo snašli jer su vredni i pošteni. Posle mesec dana u imigracionom kampu u Borosu dobili su stan i socijalnu pomoć, dovoljnu da prežive. "Pomogao mi je prvi komšija Nermin, musliman, koji me je zaposlio u klubu "Bosna". Brzo sam naučio muziku koju su voleli Šveđani i Bosanci jer, nije važno da znaš jezik pošto tonalitet briše sve razlike", priča Živomir. "Kada je Ana Lind ubijena, iz straha za ćerku Ninu, zamolio sam je da ne priča da je Srpkinja. Ni mi nismo pominjali poreklo. Sve tamošnje novine pisale su da je Anu Lind ubio đavolji Srbin iz Mladenovca", jada se Živomir.

- Voleo bih kada bi nam neki advokat pomogao, da makar delimično zalečimo ranu, koju smo doživeli kada su nas deportovali kao najveće zločince. Da dođemo do pravde makar preko Strazbura. Tamo sam bio veliki Srbin, a ovde sam Ciganin, bez ikakvih prava! - ogorčen je Živomir.

Tog januarskog jutra 2004. godine, kada im je oko tri sata u stan upalo dvanaest policajaca u civilu, Živomir će se, kako sam kaže, sećati i kad bude umro.

- Gledao sam televizijski program. Odjednom sam čuo škljoc i osetio lisice na rukama. Iz spavaće sobe dopirao je vrisak dece. Onda su policajci počeli da me šutiraju i udaraju do iznemoglosti. Polomili su mi sve zube gornje vilice. Onda su me golog odveli u samicu državnog zatvora u Geteburgu. Tražio sam lekara jer sam bio sav krvav i modar, ali su se svi pravili nemi. Dolazio je samo neki čovek koji mi je stavljao gaze i jod na vilicu - priča Živomir sa suzama u očima.

U isto vreme, policija je Neli, koja je Srpkinja, dozvolila da spakuje decu, a potom su ih sve troje deportovali na aerodrom. Živomira su doveli pred samo poletanje aviona.

- Ninu su na silu vezali za sedište. Živomir je sve vreme imao lisice na rukama, a čuvalo ga je sedam policajaca. Kada smo sleteli na beogradski aerodrom i kada su naši policajci saznali da ništa nismo skrivili, bili su veoma ljuti na švedske policajce i naredili im da se odmah vrate - dodaje Nela.

- E, kako smo nekada živeli! Vozio sam mercedes, a sada nemam za hleb. Evo, ovo je Jovanovo krštenje. Ovo mu je kuma Bar Gru, a ovo kum Alan Stenfild-jadikuje Živomir dok nam pokazuje video-kasetu.
Tekst i foto Z. Gligorijević

Izvor: Glas Javnosti
Edin H.

#102 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by Edin H. »

Zviz wrote: Momak, da tebi zviz nesto kaze. Ima ljeka i za taj primjer: ilegalni boravak se sankcionise, jer je rijec o krsenju zakona, u Danskoj jednom preksis zakon gubis pravo na drzavljanstvo za sva vremena!! U tvom primjeru, majka gubi starateljstvo nad djetetom, jer nije u stanju djetetu pruzit legalan boravak. Djete pripada muzu! Kraj diskusije. Ona na avion i nazad u Jamaicu! No ipak je prica o rijetkim pojavama. Radnik iz amerike ako izgubi posao dobije opomenu gdje ima pravo tri mjeseca boraviti legalno sve preko tri mjeseca je ilegalno i sljedi progon uz zabranu ulaza na 10 godina!
Zviz, dobro neka si rekao, ali nece moci ove noci :D
Slucaj radnika iz Amerike je irelevantan, jer naravno ukoliko nije podnio zahtjev za produzenje boravka prije isteka vize, smatra se ilegalcem, ali ukoliko jeste podnio smatra se legalnim dok nadlezno ministarstvo donese odluku.
Drugo mjesas pravo boravka (ograniceno ili neograniceno) sa drzavljanstvom
Trece, primjer ne da nije rijedak, nego se radi o hiljadama imigranata na koje se odnosi (istina mozda ne u regiji gdje ti zivis). Kao sto vidis, ako si pogledao link koji sam postavio Zambrano presedan dolazi iz Belgije i obavezujuci je za sve zemlje, clanice Europske unije i iznad je odluka nacionalnih sudova. Nije to BiH pa da razvalace sa Sejdic - Finci kao sa teravijom (ali izmedju ostalog zato BiH i ne moze u Evropsku uniju). Kao sto rekoh ne mozes dijete, drzavljana odredjene zemlje diskriminirati i staviti ga u podredjen polozaj u odnosu na drugu djecu, drzavljane iste zemlje, samo zbog neregulisanog imigracionog statusa majke.
Popricaj sa advokatima sa kojima radis, slobodno :mrgreen:
Edin H.

#103 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by Edin H. »

Prica supruznika je puna rupa, jer kao sto rekoh ranije u vecini zemalja rodjenjem dijete ne stice drzavljanstvo, nego jedno od supruznika mora biti drzavljanin da bi i novorodjeno dijete steklo drzavljanstvo.
Ne kaze da li je radio legalno ili ilegalno i da li je placao porez na zaradu. U suprotnom cisto sumnjam da bi mu oduzeli novac.
Zviz

#104 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by Zviz »

Edin H. wrote:
Zviz wrote: Momak, da tebi zviz nesto kaze. Ima ljeka i za taj primjer: ilegalni boravak se sankcionise, jer je rijec o krsenju zakona, u Danskoj jednom preksis zakon gubis pravo na drzavljanstvo za sva vremena!! U tvom primjeru, majka gubi starateljstvo nad djetetom, jer nije u stanju djetetu pruzit legalan boravak. Djete pripada muzu! Kraj diskusije. Ona na avion i nazad u Jamaicu! No ipak je prica o rijetkim pojavama. Radnik iz amerike ako izgubi posao dobije opomenu gdje ima pravo tri mjeseca boraviti legalno sve preko tri mjeseca je ilegalno i sljedi progon uz zabranu ulaza na 10 godina!
Zviz, dobro neka si rekao, ali nece moci ove noci :D
Slucaj radnika iz Amerike je irelevantan, jer naravno ukoliko nije podnio zahtjev za produzenje boravka prije isteka vize, smatra se ilegalcem, ali ukoliko jeste podnio smatra se legalnim dok nadlezno ministarstvo donese odluku.
Drugo mjesas pravo boravka (ograniceno ili neograniceno) sa drzavljanstvom
Trece, primjer ne da nije rijedak, nego se radi o hiljadama imigranata na koje se odnosi (istina mozda ne u regiji gdje ti zivis). Kao sto vidis, ako si pogledao link koji sam postavio Zambrano presedan dolazi iz Belgije i obavezujuci je za sve zemlje, clanice Europske unije i iznad je odluka nacionalnih sudova. Nije to BiH pa da razvalace sa Sejdic - Finci kao sa teravijom (ali izmedju ostalog zato BiH i ne moze u Evropsku uniju). Kao sto rekoh ne mozes dijete, drzavljana odredjene zemlje diskriminirati i staviti ga u podredjen polozaj u odnosu na drugu djecu, drzavljane iste zemlje, samo zbog neregulisanog imigracionog statusa majke.
Popricaj sa advokatima sa kojima radis, slobodno :mrgreen:
U Danskoj to o cemu ti pricas nepije vode. Stranac nema jednaka prava kao danac. Nema jednaku penziju, nema mnogo sta kao danac. Vecina ljudi iz Bosne imaju pravo samo godisnje da napuste Dansku na odredjeno vrijeme uz dozvolu komune! Sve preko ili bez davanja infomacije komuni ima debele posljedice, od oduzimanja socialne pomoci do gubljenja boravisne dozvole! U Danskoj imati dansko drzavljanstvo ili ne je rezlika k'o prva i treca klasa bilo koje avio kompanije.
asbosanac76

#105 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by asbosanac76 »

samo napred vidim da se tema sinoc komentirala.samo napred i pisite svi koji mislite da nesto znate i mozete pomoci,sudije nisu potrebne u ovom slucaju je presudjeno davno.
asbosanac76

#106 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by asbosanac76 »

terremoto wrote:
uglavnomja wrote:
terremoto wrote:Od drzave do drzave ima varijacija,U Italiji recimo od 2011 su promijenili zakon o izgonu,od 2011 ne moze biti prognan maloljetnik,trudnica,muz,supruga,roditelj,djeca.Znaci da Italija nije sto i Danska.

prosle sedmice izletio, ali bukvalno, 16-godisnji rumun, vec jednom prije godinu dvije izbacen zbog niza kradja, uhvacen na djelu ponovo. nista sudjenje pa izgon, nego drito na avion, nadigli se neki zakonoljupci da kazu da to nije op propisu, ali mali dobio kartu za avion.[/quote

Ovaj zakon vazi za one koji imaju familiju u Italiji,znaci ako su mu roditelji u Italiji sa regularnim dokumentima,nemoze dobiti izgon.
obavezno mi javi kako si prosla.zelim ti srecu u svakom slucaju
terremoto

#107 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by terremoto »

Hvala i trebat ce mi :)
asbosanac76

#108 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by asbosanac76 »

evo nakon nekoliko dana lutanja po raznim forumima i citanje istih,malo su mi jasnije stvari i moj problem.danas sam uzeo advokata i za pocetak 500 e.a poslije cemo da vidimo,u globalu negdje oko1000 do 1500 ce da kosta i da traje nekoliko mjeseci dabi mi skinuli zabranu u italiji
asbosanac76

#109 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by asbosanac76 »

problem ce biti sigurno rijesen,advokat je sa iskustvom i vec je radio ove situacije,ali kako sad izaci iz austrije a da mi nelupe novu zabranu.pisite ako imate nekakve idee,na koji nacin napustiti austriju bez sankcija
terremoto

#110 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by terremoto »

.
Last edited by terremoto on 13/05/2013 21:43, edited 1 time in total.
Zviz

#111 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by Zviz »

Evo i ja da napisem, da sam drzavljan Kraljevine Danske od 1995 godine a prije par godina stekao sam pravo na drzavljanstvo Knezevine Lihtenstajna :D Oboje bazira na licnom iskustvu :D
asbosanac76

#112 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by asbosanac76 »

pokusavam ovu temu drzati aktuelnom,ali izgleda da je to nemoguce na ovom forumu.pogledano vise od 6000 puta a samo 100 komentara.izgleda da se ponasamo u skladu sa zakonima pa nemamo probleme sa bezviznim rezimom.na jednom srbijanskom forumu je ovakva tema trajala dvije godine znaci ljudi su je komentirali aktivno i na neki nacin su se pomagali.neki dan je moderator na tom forumu zakljucao i trajno je zatvorio jer su se ljudi odmakli od sustine tog problema i poceli da se vrijedjaju.ni ja je vise necu izbacivati,hvala svima koji su uzeli ucesce.
Zviz

#113 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by Zviz »

asbosanac76 wrote:pokusavam ovu temu drzati aktuelnom,ali izgleda da je to nemoguce na ovom forumu.pogledano vise od 6000 puta a samo 100 komentara.izgleda da se ponasamo u skladu sa zakonima pa nemamo probleme sa bezviznim rezimom.na jednom srbijanskom forumu je ovakva tema trajala dvije godine znaci ljudi su je komentirali aktivno i na neki nacin su se pomagali.neki dan je moderator na tom forumu zakljucao i trajno je zatvorio jer su se ljudi odmakli od sustine tog problema i poceli da se vrijedjaju.ni ja je vise necu izbacivati,hvala svima koji su uzeli ucesce.
Ja nema nikakv problem, nego ti imas, jer nisi postovo pravila. Htjeo se svercat, a kad su te uhvatili upomoc pomagaj. Cekaj istek kazne i pomirise sa cinjenicom da nisi veci laf od sistema u Austriji, Njemackoj, Sloveniji, Madzarskoj i sl. njima.
iwonna

#114 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by iwonna »

mendo000 wrote:zanima me dali mi ko moze odg. i reic tacnoo htio sam da pitamm dla nekoo bio sma u finskojj isaoo trazioo azill i bio sma 9 mjeseciii i posot nisam dobioo vratio sma s eu bosnuuu zanimam me sad adlai imam zabrnauu akad sma izlazio iz finske na ajrodromu su mir rekli da nemam zabranee ako mi neudare na izlaznojj stanici to jest u austrijii al u austrijii niko mi nista nije uzimaoo pasoss niti ima sta u pasosuu smao mi ulazakk kad sma usaoo na granici u sloveniji a nemam mi kad sma izasoo nista udareno u pasosu ehhs a dme zanima dalii nekoo zna i moze mi odg.. dali imam zabrnauu posot planirma d aidemm za par dana u austrijuu pa me too zanimaa :D

Zemljace moj, i ja sam ti bila u Finskoj na azilu isto 9 mjeseci, ali sam u medjuvremenu radila jer znas da se gore radna dozvola dobija nakon 3 mjeseca boravka, i nakon 9 mjeseci dobrovoljno se vratim u BiH preko IOM avionom preko Frankfurta i Beca za Sarajevo. U Becu carinik uzeo pasos i udario izlazni pecat. Ali ja imam dvojno drzavljanstvo i sa Hrvatskom putovnicom odem ponovo gore 7 dana nakon povratka u BiH i pocnem raditi kao turista u istoj firmi u kojoj sam radila. i 3 dana prije isteka 90 dana (turisticki boravak) vracam se za BiH i na izlazu iz EU u Becu carinik provuce putovnicu i rece mi kako imam zabranu ulaska u EU. To je valjda sve povezano mozes imat 100 raznih pasosa ta zabrana izgleda vrijedi za sve pasose. i sad se ja pitam ako imam Hrvatske dokumente i mjesto boravka u Hrvatskoj sta ce biti nakon ulaska Hrvatske u EU (01.07.2013) koje su mi mogucnosti jer mi ta zabrana i dalje stoji. A imam zagarantovano radno mjesto gore u Finskoj. Mozes misliti kontaktirala sam ambasade i u HR i u Finskoj i niko mi nista nije mogao pomoci. Ni sama neznam sta da radim!
swanfilter

#115 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by swanfilter »

Koliko znam, granice izmedju Hr i Slo-EU ostaju na snazi jos odredjeno vrijeme. Mislim da jos uvijek postoji mogucnost povratka na granici ..
iwonna

#116 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by iwonna »

swanfilter wrote:Koliko znam, granice izmedju Hr i Slo-EU ostaju na snazi jos odredjeno vrijeme. Mislim da jos uvijek postoji mogucnost povratka na granici ..

znam da Hrvatska kada udje u EU ne postaje automatski potpisnica Schengena nego tek nakon 2 godine (tako sam procitala na netu) sto znaci da samim ulaskom u EU nemoze se sa zabranom jos uvijek kretati po EU. Jos uvijek nemam neki da konkretan odgovor ni od Ministarstva Vanjskih poslova HR. Cini mi se da nitko nezna objasniti situaciju , sve je ovo rekla kazala :roll: :roll: :roll:
hrle1976

#117 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by hrle1976 »

swanfilter wrote:Koliko znam, granice izmedju Hr i Slo-EU ostaju na snazi jos odredjeno vrijeme. Mislim da jos uvijek postoji mogucnost povratka na granici ..
Schengen granice je i dalje izmedju SLO i HR. I tako ce biti najmanje narednih 7 godina. I ako mediji pisu dvi, od tog nema nista.
dalmatinka

#118 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by dalmatinka »

hrle1976 wrote:
Schengen granice je i dalje izmedju SLO i HR. I tako ce biti najmanje narednih 7 godina. I ako mediji pisu dvi, od tog nema nista.
Mediji nešto brkaju. Nakon dvije godine se tek može predati zahtjev, i onda to traje još nekoliko godina valjda promatranje, procjene itd, itd...
hrle1976

#119 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by hrle1976 »

dalmatinka wrote:
hrle1976 wrote:
Mediji nešto brkaju. Nakon dvije godine se tek može predati zahtjev, i onda to traje još nekoliko godina valjda promatranje, procjene itd, itd...
Pa eto izracunaj kad su Bugarska i Rumunija se uclanile u Uniju, pa jos nemaju Schengena certifikat, ko trebali bi ove godine ali izgleda nece nista biti prije 2016.
iwonna

#120 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by iwonna »

najgore je sto ministarsvo vanjskih poslova nece da se oglasi nikakvim obavjestenjem. past ce mnogo ljudi na toj granici posle 01.07. jer ima slucajeva da ljudi imaju zabranu a nisu upoznati sa tim jer u medjuvremenu nisu nigdje putovali. a pronasla sam clanak u dnevnom avazu gdje pise: '' ......Hrvatska od 1. jula 2013. godine počinje primjenjivati pravila Šengenskog sporazuma .......''
hrle1976

#121 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by hrle1976 »

Svak ko je deportovan iz bilo kojeg razloga gdje je izdata zabrana ulaza u tu drzavu i EU, znaci od poslje dana 1.7.2003 god. taj nece moci da prelazi legalno granicu HR i BiH. Za Hrvatske drzavljane vazi samo za drzavu iz koje je osoba deportovana. Primjer; ako XY osoba ima drzavljanstvo BiH, a protjerana iz Belgije 25.5.2005 godine, ista osoba nece moci se kretati unutar drzava clanice EU do dana 25.5.2015. A ako ista osoba ima drzavljanstvo HR, onda nece moci se legalno kretati samo u Belgiji do dana 25.5.2015.
swanfilter

#122 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by swanfilter »

Slo je usla u EU 2004, a Sengen je dobila 2007. godine. Mada, slovenske vanjske granice su neuporedivo krace, mnogo brze su radili na ispunjavanju uslova EU. Za Hrvatsku bi moglo biti mnogo gore ...
dalmatinka

#123 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by dalmatinka »

iwonna wrote:najgore je sto ministarsvo vanjskih poslova nece da se oglasi nikakvim obavjestenjem. past ce mnogo ljudi na toj granici posle 01.07. jer ima slucajeva da ljudi imaju zabranu a nisu upoznati sa tim jer u medjuvremenu nisu nigdje putovali. a pronasla sam clanak u dnevnom avazu gdje pise: '' ......Hrvatska od 1. jula 2013. godine počinje primjenjivati pravila Šengenskog sporazuma .......''
Ti imaš još jedan problemčić kojeg nisi svjesna. Ukinuti će ti se prebivalište u RH. Nećeš ostati bez državljanstva, ali lažna prebivališta odlaze u prošlost. ;-)
AlicS

#124 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by AlicS »

Da li neko ima iskustvo ili zna za kako se broje dani na granici sa novim pasosom ?Konkretnije,da li cip, koji ima svaki pasos broji dane po starom ili novom pasosu, jer sam vadila pasos na novo prezime.Razlike mi je neki 20 tak dana..Usla sam 17- tog oktobratog i 90 dana mi se broji do 17- tog januara.Ali u medjuvremenu sam isla u Bosnu po novi pasos,na novo prezime i sa novim pasosom usla usla 7-og novembra a po tom obracunu bi mogla ostati do 7 februara..Da li ko zna kako to ide ?? ....PS.Tacno znam obracun dana i princim u 6 mjeseci 90 dana.Od dana prvog ulaska!To znam,zanima me samo ovakav slucaj sa promjenom pasosa !
Edin H.

#125 Re: kako i dali se moze skinuti zabrana ulaska u evropsku un

Post by Edin H. »

AlicS wrote:Da li neko ima iskustvo ili zna za kako se broje dani na granici sa novim pasosom ?Konkretnije,da li cip, koji ima svaki pasos broji dane po starom ili novom pasosu, jer sam vadila pasos na novo prezime.Razlike mi je neki 20 tak dana..Usla sam 17- tog oktobratog i 90 dana mi se broji do 17- tog januara.Ali u medjuvremenu sam isla u Bosnu po novi pasos,na novo prezime i sa novim pasosom usla usla 7-og novembra a po tom obracunu bi mogla ostati do 7 februara..Da li ko zna kako to ide ?? ....PS.Tacno znam obracun dana i princim u 6 mjeseci 90 dana.Od dana prvog ulaska!To znam,zanima me samo ovakav slucaj sa promjenom pasosa !
Pa pogledaj na njihovom website-u.
Post Reply