Kako donosite životne odluke?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

jedna tamo

#26 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by jedna tamo »

bureke pošto mi je sutra Božić i pošto trebam da donesem životnu odluku neću te napenaliti...
radi se o životnoj odluci i jako mi je teško...podrazumijeva selidbu iz Sarajeva na selo!
burek_in_space

#27 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by burek_in_space »

jedna tamo wrote:bureke pošto mi je sutra Božić i pošto trebam da donesem životnu odluku neću te napenaliti...
radi se o životnoj odluci i jako mi je teško...podrazumijeva selidbu iz Sarajeva na selo!
Burek jako dobro zna da je tebi Bozhic sutra, a sretan ti i Badnji dan, da ga shto lakshe ispostish. ;-)

Bash selo ili manji grad?!
Ako je trbuhom za kruhom, onda "stavish na papir" shta dobijash a shta gubish tom selidbom.
Saberesh sa jedne strane pluseve a sa druge minuse i vidish koja strana ce prevagnuti.
jedna tamo

#28 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by jedna tamo »

hvala :)
već je jednom bilo trbuhom za kruhom i nisam mogla izdržati a sad bi ovo bilo drugi put i zato mi je još teže odlučiti!
burek_in_space

#29 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by burek_in_space »

jedna tamo wrote:hvala :)
već je jednom bilo trbuhom za kruhom i nisam mogla izdržati a sad bi ovo bilo drugi put i zato mi je još teže odlučiti!
Sve je to iskustvo.
Ako jednom nije valjalo, ne znachi da i drugi put nece.

Postavi stvari ovako: ako se ne varam, bez posla si shto znachi da nemash nikakvih prihoda, a rashodi su tu, uvijek prisutni.
Selidbom bi rijeshila stavku prihode, a josh kada se uzme u obzir razlika u cijenama u Sarajevu i nekom manjem mjestu, mozhda bi se moglo shta i ushtediti. Pa probash 3-6 mjeseci, i ako bash ne ide, uvijek se mozhesh vratiti na staro.

Mada, znam da ne bi mogla bez mene, pa je to jedna od vecih dilema! :mrgreen: nisam mogao da odolim, izvini :skoljka:
palermo

#30 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by palermo »

[quote="jedna tamo"]
mislim da ovaj put se neće pitati ni srce ni razum...već stomak i opstanak, tako da ipak ja neću odlučiti ono što bij ja željela već ono što ja moram i svi kažu e to je život...quote]

Ako moraš, onda je odluka već donesena (što se mora nije zora) ako ne moraš ipak, onda nemoj, iz jednostavnog razloga, ne želiš da ideš
jedna tamo

#31 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by jedna tamo »

jes vala baš bez tebe nemogu hehe a valjda i tamo ima net pa bi visila na sa-x
palermo čudo nek se desi! neželim iz Sarajeva po treći put, NEŽELIM ali moram uf......
palermo

#32 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by palermo »

jedna tamo wrote:jes vala baš bez tebe nemogu hehe a valjda i tamo ima net pa bi visila na sa-x
palermo čudo nek se desi! neželim iz Sarajeva po treći put, NEŽELIM ali moram uf......
Pa onda nije pitanje kako donijeti odluku , jer je odluka već donešena.Pravo pitanje je kako odluku i njene posljedice učinit lakšim, snošljivijim, i u nekoj konačnici ono loše pretvoriti u dobro.
Nikada pravi odgovor ne možeš dobiti, ako ne postaviš prava pitanja.
Ma.Le.Na

#33 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by Ma.Le.Na »

jedna tamo wrote:jes vala baš bez tebe nemogu hehe a valjda i tamo ima net pa bi visila na sa-x
a gdje se selis?
jedna tamo

#34 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by jedna tamo »

još uvijek nigdje
a nadam se da i neću....
Ma.Le.Na

#35 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by Ma.Le.Na »

jedna tamo wrote:još uvijek nigdje
a nadam se da i neću....

pitam jer mozda mozes stvari sagledati na ovakav nacin..pa da sve ne bude tako muscno..

ako se selis negdje u okviru granica BIH ili cak u Evropi...pa sve je to relativno blizu
avionom iz Svedske u SA si za 2 sata!
dakle ako je daljina u pitanju - nije to toliki problem kako ti se moze ciniti ;-)
jedna tamo

#36 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by jedna tamo »

jeste blizu ali teško je...
ma ja se nadam da će se nešto desiti, nešto iznenada ko zna...samo da neidem
imam ja izbor mogu ja ostati ali šta onda? 70 000 ljudi je ove godine otpušteno , kažu da tek sad kreću otpuštanja, sumnjam da ću u skorije vrijeme naći nešto zato me strah odbiti :-?
al kažem nada umire zadnja vidjet ćemo.....
Zlata M.

#37 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by Zlata M. »

jedna tamo wrote:jeste blizu ali teško je...
imam ja izbor mogu ja ostati ali šta onda? 70 000 ljudi je ove godine otpušteno , kažu da tek sad kreću otpuštanja, sumnjam da ću u skorije vrijeme naći nešto zato me strah odbiti :-?
smiri se, bona... :)
Hajde pokusamo zajedno rijesiti tvoju dilemu.

Odgovori mi, ako hoces, cega te toliko strah ?

I sta je najgore sto ti se moze desiti ako :

a) ostanes tu gdje jesi
b) odes tamo kuda ti se ne ide

:)
jedna tamo

#38 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by jedna tamo »

a) desiće mi se kokuzluk tj. već se dešava
b) već sam jednom bila tako, to je užasan život, nemaš s kim na kafu otići, to su sela nemaju čak ni tržnog centra, da izađeš u kino ili negdje...sad neznam šta se može desiti....
:?
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#39 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by ladyblue18 »

Ja da sam ti, uvijek bih prije izabrala "pun stomak" nego provode i grad...a ti kako hoces.
Zlata M.

#40 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by Zlata M. »

jedna tamo wrote:a) desiće mi se kokuzluk tj. već se dešava
b) već sam jednom bila tako, to je užasan život, nemaš s kim na kafu otići, to su sela nemaju čak ni tržnog centra, da izađeš u kino ili negdje...sad neznam šta se može desiti....
:?
Hvala za odgovor. :) Ne dijelim, inace,savjete neupitana, ali tebi u ovoj situaciji treba razgovor, pa rekoh...
Znas, svi smo mi bili u takvoj situaciji...kad se sam pitas da li bi volio rucak ili toplu sobu... :-D ...i naravno, najradije bismo rucak u toploj sobi...aaali, ponekad ne ide, tj. jedno iskljucuje drugo.
Jest da zvuci otrcano, ali stvarno pomaze ova jednostavna metoda : napravi svoju vlastitu + i - listu. Budi pri tome iskrena prema sebi...

Ako je tebi najvaznija stvar u zivotu - imati oko sebe porodicu, prijatelje, poznata lica i ulice, onda tu nema sta da se prica. To si ti i niko nema pravo da ti kaze da bi trebala drugacije ! Ali budi odgovorna ! ...i prihvati zivot sa izvjesnim ogranicenjima ( materijalnim ). Sigurna sam da neces umrijeti od gladi, ostalo je manje bitno. :)

Ako zelis biti finansijski neovisna, priustiti sebi neke stvari, imati tu izvjesnost (uslovno receno) dobivanja plate...ehh,onda budi spremna zrtvovati neke stvari...svoje navike, svoj pogled na zivot i ljude (selo - grad, ludi izlasci - monotonija ) i budi spremna otvoriti se prema drugacijem. Sa malo povjerenja (umjesto straha) u zivot, mozda bas tamo dozivis nesto prelijepo, nesto sto ce sav tvoj zivot usmjeriti na nesto dobro, lijepo...

Kako god odlucis, ne misli dalje na ono sta bi bilo da si drugacije odlucila...
Odlucila si tacno onako kako si mogla i morala, tada...u toj situaciji i pod tim okolnostima. :)
Hrabro i sretno ! :thumbup:
jedna tamo

#41 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by jedna tamo »

hvala Zlato
brzo će se sve riješiti
pjegica

#42 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by pjegica »

Mene uvijek u donošenju životnih odluka koči pomisao da ću se razočarati, da nešto neću uspjeti, da ću ako probam nešto novo samo se izofirati... ne znam zašto je svaki put taj osjećaj prisutan, jer sam većinu stvari koje sam željela uspjela ostvariti, al svejedno... opet je tu. Da nema tog osjećaja, sigurna sam da bi mnogo više stvari uspjela ostvariti u životu. Kako se riješiti tog osjećaja?
jedna tamo

#43 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by jedna tamo »

:? neznam pjegice
respo

#44 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by respo »

pjegica wrote:Mene uvijek u donošenju životnih odluka koči pomisao da ću se razočarati, da nešto neću uspjeti, da ću ako probam nešto novo samo se izofirati... ne znam zašto je svaki put taj osjećaj prisutan, jer sam većinu stvari koje sam željela uspjela ostvariti, al svejedno... opet je tu. Da nema tog osjećaja, sigurna sam da bi mnogo više stvari uspjela ostvariti u životu. Kako se riješiti tog osjećaja?
ne ocekuj nista pa se nikad neces razocarati
bar ja tako razmisljam

primjer svi na blind date ocekuju angelinu a dodje razija mujanovic normalno da ce se razocarati :D
JThomas

#45 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by JThomas »

a što misliš da na selu nećeš imati s kim popiti kafu? pa i seljani su ljudi, pobogu.
jedna tamo

#46 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by jedna tamo »

pa zato što te gledaju ko čudaka, bila sam pa znam...
i oni se mladi žene i udaju ja sam sa svojih 27 stara cura, oni imaju po 4 djece u mojim godinama i nemaju čak ni gradskog prijevoza svi imaju aute...jesi ti ikad bio na selu pa tako pišeš :?
JThomas

#47 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by JThomas »

to ne znači da se ne može s nekim proljudovati. ne moraš se udavati tamo :lol:
palermo

#48 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by palermo »

JThomas wrote:to ne znači da se ne može s nekim proljudovati. ne moraš se udavati tamo :lol:
jojjj, teško je selo.....neko se zaista i privikne,.... ali nemoj se čuditi onima koji ne mogu.
JThomas

#49 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by JThomas »

ne znam, mene seljani nekako opuštaju. doduše, nisam pokušao živjeti na selu, ne isključujem da bi mi vrlo brzo počeli ići na živce :lol:
HAVANA

#50 Re: Kako donosite životne odluke?

Post by HAVANA »

jedna tamo wrote:jeste blizu ali teško je...

E jebem ti grad u kojem je sa tvojim obrazovanjem teže naći posao nego na selu. :? :-)
Post Reply