Kako do ravnopravnosti?

madner

#76 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by madner »

vichy wrote:
madner wrote: Drugim rijecima, zastita je indirektna, jer princip je da ce zbog geografske koncentracije doci do izbora svih bitnih grupa. Ne postoji mehanizam zastite od preglasavanja, ili rotacija zbog etnicke (jezicke) pripadnosti.
Ukratko, Svica je gradjanska drzava, gdje svi gradjani imaju ista prava u cijeloj drzavi.
Kako rekosmo - Švajcarska je srećna zemlja. Teško je porediti srećnu i nesrećnu zemlju - nije to lijepo.
Svica je do drugog svijetskog rata bila dno dna, zesca bijeda. Zemlja koja je izvozila ljude da ratuju za druge jer drugo nisu imali, tolko jadna da ih niko nije htio okupirat.

A sistem im je tu od njihovog gradjanskog rata, nekih 150 ranije. Dakle, mojne suplje da treba prvo dovest blagostanje pa onda mjenjat stvari.
vichy

#77 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by vichy »

ljubav_aha wrote:
vichy wrote:А ti nama objasniš
zelis obajsnit joe nekome drugom ili samo tebi :lol:

sto zelis da objasnim,sto god sam napisala,ti si napisao nelogican odgovor,meni je vec dovoljno jasno,da ne znas dovoljno osnove,a tu se moras sam potruditi ;-)
Dobro. Ako treba na slogove ću razdvajati.
Da seciramo tvoja pitanja.

1. Ti:''Čija je tvorevina Herceg - Bosna''
Ja:''Hrvatskog naroda''
Ti - ostala nedorečena

2. Ti:''Što živi ideja Herceg - Bosne?''
Ja:''Zato što to hoće hrvatski narod''
TI: ostala nedorečena

3. Ti: pričaš o ekonomiji kao jednom od uzroka rata (mogu se donekle složiti)
Ja pitam jednostavno pitanje:''Da li je ekonomska situacija bila bolja 1991. ili 2005,06,07,08?''
Ti: šupljiraš

Zaključak: ja površno razmišljam i ti na moje površno razmišljanje ne možeš smisleno i dubinski odgovoriti, nego šupljiraš kao boljševik.
Zanimljiva situacija
Abacija

#78 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by Abacija »

vichy wrote:
Abacija wrote:
vichy wrote:
Da li je ekonomska situacija bila bolja 1991. nego 2005., 2006. , 2007. , 2008.?
Aj pitanja majko mila! :-)
Preteško ti?
Pitanje nema smisla jer lako je tebi tipkati sa dvije ruke. Sta ces reci onima koji su ostali invalidi u ratu? Kako je njima ekonomski bilo 1991, a kako im je u periodu 2005-2008?
vichy

#79 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by vichy »

madner wrote:
Svica je do drugog svijetskog rata bila dno dna, zesca bijeda. Zemlja koja je izvozila ljude da ratuju za druge jer drugo nisu imali, tolko jadna da ih niko nije htio okupirat.

A sistem im je tu od njihovog gradjanskog rata, nekih 150 ranije. Dakle, mojne suplje da treba prvo dovest blagostanje pa onda mjenjat stvari.

Sad jedino što mogu od tvog odgovora zaključiti je da se trebamo vratiti kroz vrijeme, pa napraviti isto što Švajcarska.
Ali avaj, eto mi to ne možemo i šta sad?
vichy

#80 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by vichy »

Abacija wrote:
vichy wrote:
Abacija wrote:
Aj pitanja majko mila! :-)
Preteško ti?
Pitanje nema smisla jer lako je tebi tipkati sa dvije ruke. Sta ces reci onima koji su ostali invalidi u ratu? Kako je njima ekonomski bilo 1991, a kako im je u periodu 2005-2008?
Pardon?
gavrilo

#81 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by gavrilo »

Vukašin wrote:Svicarska sebe shvaca ko federalnu drzavu koja se sastoji iz kantona. Kantoni su obicno po jezicnoj, znaci etnickoj, pripadnosti skrojeni.
nije istina. imas kantone gdje se prica vise jezika (graubünden tri).
Zakonodavna vlast u Svicarskoj na drzavnom nivou, pokraj samog naroda (Direktdemokratie), je Nationalrat (sjedista se djele po udjelu kantona na ukupnom stanovnistvo) i Ständerat (svaki Kanton ima dva sjedista, Halbkantone samo jedan). Kada se mjenja ustav Ständerat moze preglasat narod i Nationalrat. Znaci, ne spominju se Njemci, Talijani i Francuzi, ali opet je vazna etnicka pripadnost kroz veliku autonomiju kantona i njihov utjecaj na "Bundespolitik".
ponovo nije istina niti ständerat (nesto kao senat) ima veze sa etnickom pripadnosti, nego se radi o zastiti interesa pojedinih kantona.
Onda, hajmo dalje prema izvrsnom djelu vlade tzv. Bundesrat. To je nesto ko vijece ministara u BiH. Jedna razlika da se svaki Bundesrat/"ministar" direktno od naroda bira.
... i opet nije istina, nego vijece ministara (bundesrat) bira parlament (nationalrat).
Ali u izbornom zakonu za Bundesrat sledece vec stoji:

"Dabei ist darauf Rücksicht zu nehmen, dass die Landesgegenden und Sprachregionen angemessen vertreten sind."

Znaci moraju svi djelovi zemlje i sve jezicne regije biti dovoljno zastupljenje.
pogresan prevod. ne moramju, nego treba da se uzmu u obzir jezicki regioni, ali ipak ne moraju. trenutno nema ministra/ice ciji je maternji jezik italijanski ili retoromanski.

sasvim druge stvari su bitne pri izboru vijeca ministara, a to je da su sve stranke po 'carobnoj formuli' (zauberformel) zastupljene.

2 sp (socialdemokrati), 1 cvp (hriscandemokokrati... u sustini liberali koji se angazuju za vece porodnicne benifite... manji porez itd itd itd), 2 fdp (liberali) i 2 svp (svajcarska narodna partija... konzervativnci i populiste).
Ima tu silu regulacija pa na kraju su uvjek zastupljeni sve jezicne grupe prema udjelu njih u ukupnom stanovnistvu.
vidi gore ...
Znaci, ne spominju se u ustavu Njemci, Talijani i tako dalje..... ali jezicna pripadnost igra veliku ulogu, koja nije nista drugo nego etnicka pripadnost.
ne igra nikakvu veliku ulogu niti jezik u svajcarskoj odredjuje nekakvu etnicku pripadnost (osim kod stranaca).

Ima velika zastita tih etnickih grupa.
... jezickih grupa, ne etnickih

Naravno, ne moze se sporedit sa moci entiteta u BiH, ali nije to i bas tako da nema etnicka pripadnost veze sa politikom.

naravno da se bih ne moze porediti sa svajcarskom, zamisli kakva glupost.

svajcarska je nastala kao skup kantona, koji su oduvjek postojali i dijelili isti interes u srednjem vijeku, u doba kada nisu postojale nikakve nacije.
1gorstak

#82 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by 1gorstak »

Lincoln-Burrows wrote:želim čuti mišljenja kako urediti odnose u cjelovitoj BiH.
Etnicka i vjerska obiljezja, himne i slicno zadrzati u okviru vlastitog doma, a ukloniti ih sa zgrade opstine, pecata opstine, iz naziva entiteta ......

Sama decentralizacija je potrebna, kao osnov mogu posluziti i danasnje entitetske, odnosno kantonalne linije. Problem je u zapisavanju teritorije nametanjem identiteta jednog od tri naroda za sluzbeni na tom (nekom) prostoru.
madner

#83 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by madner »

vichy wrote:
madner wrote:

Sad jedino što mogu od tvog odgovora zaključiti je da se trebamo vratiti kroz vrijeme, pa napraviti isto što Švajcarska.
Trebas zakljuciti da je sasvim moguce prepisat njihovo rjesenje i sad, funkcionise i kad si fukara i kad imas love.
vichy

#84 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by vichy »

madner wrote:
vichy wrote:
madner wrote:

Trebas zakljuciti da je sasvim moguce prepisat njihovo rjesenje i sad, funkcionise i kad si fukara i kad imas love.
Cool! Hajde da prepišemo i industrijski uspjeh Njemačke, elektronički uspjeh Japana i Južne Koreje, privredni rast Kine, vojnu industriju Rusije, američki sistem obrazovanja, socijalni sistem Skandinavaca i uređenje Švajcarske. A ovi političari se pate, umjesto da nas pitaju
Lincoln-Burrows

#85 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by Lincoln-Burrows »

1gorstak wrote:
Lincoln-Burrows wrote:želim čuti mišljenja kako urediti odnose u cjelovitoj BiH.
Etnicka i vjerska obiljezja, himne i slicno zadrzati u okviru vlastitog doma, a ukloniti ih sa zgrade opstine, pecata opstine, iz naziva entiteta ......

Sama decentralizacija je potrebna, kao osnov mogu posluziti i danasnje entitetske, odnosno kantonalne linije. Problem je u zapisavanju teritorije nametanjem identiteta jednog od tri naroda za sluzbeni na tom (nekom) prostoru.
U švicarskom kantonu talijanskog jezičnog područja se uredno viješa talijanska zastava uz švicarsku.
Nije problem zapišavanje, jer zar su Talijani svoj kanton zapišali u Švici.
Stvar je u glavama, zapamti što sam kazao, jer jednog dana dođe iz _upeta u glavu.
Svi odnosi u Švicarskoj se zasnivaju na ravnopravnosti tri etničke skupine,
organizirane u tri etnička kantona.

Inače bilo je dobrih prijedloga na prve dvije strane, kasnije
su došla neka prepucavanja.
Kasnije se vraćam.
The 51st State

#86 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by The 51st State »

Eto ti sto je Bosna Lincolne, na drugom prijedlogu ode sve helac :sad: .
lopta

#87 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by lopta »

@Lincoln je donekle u pravu, medjutim glavni problem po meni je nedemokratija na ovim prostorima, odnosno nepoznavanje vrijednosti demokratije, kao i dijelovi naroda koji ipak ne zele ovu drzavu sta god im 'dao'. Mi mislimo da je neko nacionalista, fasista, ili sta vec ako hoce jezik svog naroda u skolama, ako hoce tv kanal na svom jeziku, ako hoce svoju zastavu ili da se zove Bosnjakom, Srbinom ili Hrvatom, itd. Tako i ovdje se moze cesti cuti, ja necu da budem B-H-S, necu u torove, hocu da budem Bosanac. Pa isto kao sto neko hoce da se izjasnjava Bosancem, tako i drugi ima pravo da se izjasnjava i kao Bosnjak, Hrvat ili Srbin, bez ikakvog nabacivanj da se radi o nacionalistima, sovinistima ili nekome ko zeli u 'torove'. Pa to je tako normalno u svim demokratskim zemljama svijeta, ali u svim, samo kod nas je to nesto strano, a zasto, pa zato sto smo navikli da nam neko drugi odredjuje sve i nismo navikli na licni izbor i pravo na taj izbor. Medjutim @lincoln ima tu i druga mozda jos vaznija stvar, a to je da jedan veliki dio druga dva naroda ipak ne zele Bosnu kao svoju drzavu, odnosno rade sve na njenom rusenju, kakva god prava imali u njoj i to je bitan faktor nestabilnosti ove drzave.
Lincoln-Burrows

#88 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by Lincoln-Burrows »

lopta wrote:@Lincoln je donekle u pravu, medjutim glavni problem po meni je nedemokratija na ovim prostorima, odnosno nepoznavanje vrijednosti demokratije, kao i dijelovi naroda koji ipak ne zele ovu drzavu sta god im 'dao'. Mi mislimo da je neko nacionalista, fasista, ili sta vec ako hoce jezik svog naroda u skolama, ako hoce tv kanal na svom jeziku, ako hoce svoju zastavu ili da se zove Bosnjakom, Srbinom ili Hrvatom, itd. Tako i ovdje se moze cesti cuti, ja necu da budem B-H-S, necu u torove, hocu da budem Bosanac. Pa isto kao sto neko hoce da se izjasnjava Bosancem, tako i drugi ima pravo da se izjasnjava i kao Bosnjak, Hrvat ili Srbin, bez ikakvog nabacivanj da se radi o nacionalistima, sovinistima ili nekome ko zeli u 'torove'. Pa to je tako normalno u svim demokratskim zemljama svijeta, ali u svim, samo kod nas je to nesto strano, a zasto, pa zato sto smo navikli da nam neko drugi odredjuje sve i nismo navikli na licni izbor i pravo na taj izbor. Medjutim @lincoln ima tu i druga mozda jos vaznija stvar, a to je da jedan veliki dio druga dva naroda ipak ne zele Bosnu kao svoju drzavu, odnosno rade sve na njenom rusenju, kakva god prava imali u njoj i to je bitan faktor nestabilnosti ove drzave.
Slažem se sa svakim slovom koje je napisano,
i upravo nepoznavanje vrijednosti demokracije dovode do
pojava koje opisuješ a to je rušenje naše države, kao da ćemo
nakon rušenja živjeti negdje drugdje i pored nekih drugih susjeda.
Zato je važno raditi na promicanju prava svakog i omogućiti
svakoj skupini pravo na identitet, a sa druge strane je ovo
negativno (boldano), a nije ni točno, govorim u svoje ime a
većina Hrvata misli vjerujem slično. BiH je država i hrvatskog naroda
i uvijek je i bila, Hrvati žele samo isto što imaju i ostali,
idealno bi bilo kao u Švici, ali ovaj tvoj upis je nešto što obećava :)
vichy

#89 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by vichy »

lopta wrote:@Lincoln je donekle u pravu, medjutim glavni problem po meni je nedemokratija na ovim prostorima, odnosno nepoznavanje vrijednosti demokratije, kao i dijelovi naroda koji ipak ne zele ovu drzavu sta god im 'dao'. Mi mislimo da je neko nacionalista, fasista, ili sta vec ako hoce jezik svog naroda u skolama, ako hoce tv kanal na svom jeziku, ako hoce svoju zastavu ili da se zove Bosnjakom, Srbinom ili Hrvatom, itd. Tako i ovdje se moze cesti cuti, ja necu da budem B-H-S, necu u torove, hocu da budem Bosanac. Pa isto kao sto neko hoce da se izjasnjava Bosancem, tako i drugi ima pravo da se izjasnjava i kao Bosnjak, Hrvat ili Srbin, bez ikakvog nabacivanj da se radi o nacionalistima, sovinistima ili nekome ko zeli u 'torove'. Pa to je tako normalno u svim demokratskim zemljama svijeta, ali u svim, samo kod nas je to nesto strano, a zasto, pa zato sto smo navikli da nam neko drugi odredjuje sve i nismo navikli na licni izbor i pravo na taj izbor. Medjutim @lincoln ima tu i druga mozda jos vaznija stvar, a to je da jedan veliki dio druga dva naroda ipak ne zele Bosnu kao svoju drzavu, odnosno rade sve na njenom rusenju, kakva god prava imali u njoj i to je bitan faktor nestabilnosti ove drzave.

Hrvati nikog ne tjeraju da bude Hrvat, Srbi isto tako nikog ne tjeraju da bude Srbin - samo se od Bošnjaka čuje priča o ''bosancima'' (prije svega od reisa i recimo od Bisere Turković, a obični svijet (forumski) se prima kao ublehe) - možda i tu leži ''problemčić''
slavkoimamodilera

#90 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by slavkoimamodilera »

vichy wrote:Cool! Hajde da prepišemo i industrijski uspjeh Njemačke, elektronički uspjeh Japana i Južne Koreje, privredni rast Kine, vojnu industriju Rusije, američki sistem obrazovanja, socijalni sistem Skandinavaca i uređenje Švajcarske. A ovi političari se pate, umjesto da nas pitaju
E ne moze... zato jer ovoj gamadi u vlasti apsolutno odgovara da je stanje ovakvo kakvo je... oni primaju 7000 platu u zemlji u kojoj je prosjecna 10 puta (!?) manja, za efektivna 3 (!!) dana rada mjesecno... a fukara se glodje oko toga da li je binasr, vatahr ili njobosh i imaju li ovo ili ono, a nemaju za kifle...
harka

#91 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by harka »

Lincoln-Burrows wrote:
Abacija wrote:Ti ko da si juce pao sa Marsa na ove prostore! :-) Ta lafo kulturna autonomija znaci stvaranje Velike Srbije/Hrvatske.
Nepotrebna fobija.
Hrvati ne žele nikakvu veliku Hrvatsku, Bosna je država u kojoj su oduvijek
živjeli, i žele u njoj ostvariti sve što im treba i pripada.
ovakve izjave mozes pisati samo u svoje ime
Post Reply