Kako do ravnopravnosti?

kap_u_moru

#26 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by kap_u_moru »

komeba wrote:
kap_u_moru wrote: Oni su svicarski drzavljani ali pitaj talijana u svicarskoj jel on svicarac ili talijan.
90% njih ce ti reci TALIJAN a zive u SVICARSKOJ i to nikome ne predstavlja problem.
Isti primjer za talijane je i u AUSTRALIJI,KANADI itd
Znam dosta Svicaraca koji govore talijanski i niko od njih ne kaze za sebe da je Talijan.
Onda ih vjerovatno neznas dovoljno dobro.
Ali samo malo objasnjenje onima koji ne razumiju neke stvari. U svicarskoj zabol. njemca da li je talijan talijan ili je talijan svicarac oni zive zajedno u istoj drzavi postuju jedni druge i svoja kola guraju naprijed. Tako da su rasprave ovog tipa njima glupost zasto neko nebi bogao biti sta hoce ( pa zive ljudi u demokratiji) ESKIM npr ili zasto neko nebi mogao navijat za reprezentaciju bilo koje zemlje ili bilo sta drugo sto mu padne na pamet.
madner

#27 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by madner »

kap_u_moru wrote:
komeba wrote:
kap_u_moru wrote: Oni su svicarski drzavljani ali pitaj talijana u svicarskoj jel on svicarac ili talijan.
90% njih ce ti reci TALIJAN a zive u SVICARSKOJ i to nikome ne predstavlja problem.
Isti primjer za talijane je i u AUSTRALIJI,KANADI itd
Znam dosta Svicaraca koji govore talijanski i niko od njih ne kaze za sebe da je Talijan.
Ali samo malo objasnjenje onima koji ne razumiju neke stvari. U svicarskoj zabol. njemca da li je talijan talijan ili je talijan svicarac oni zive zajedno u istoj drzavi postuju jedni druge i svoja kola guraju naprijed. Tako da su rasprave ovog tipa njima glupost zasto neko nebi bogao biti sta hoce ( pa zive ljudi u demokratiji) ESKIM npr ili zasto neko nebi mogao navijat za reprezentaciju bilo koje zemlje ili bilo sta drugo sto mu padne na pamet.
Haj ti nama reci sta svacarska ima od mehanizama zastite, gdje se sve u ustavu spominju njemci, talijani i francuzi.
kap_u_moru

#28 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by kap_u_moru »

cyprus wrote:
kap_u_moru wrote:
cyprus wrote:Nekoliko stvari:

1. Švicarci koji govore italijanskim jezikom jesu Italijani.
2. Italijani u Švicarskoj nemaju veze sa državom Italijom.
3. Država švicarskih Italijana je Švicarska, a nikako Italija.
4. Italijani u Švicarskoj i recimo Italijani u Australiji, u kontextu odnosa prema državi Italiji, nikako nisu isto jer su ovi drugi dijaspora dok ovi prvi to nisu.
5. Gotovo nijedan švicarski Italijan neće navijati za Italiju protiv Švicarske.
6. Švicarski Italijani ne glasaju na italijanskim izborima.

Ja podržavam švicarski sistem i mislim da bi ga bilo dobro primjeniti i na BiH, ali u nekoj drugoj konstalaciji odnosa ovdje. Pod tim podrazumjevam recimo to da Hrvati koji se pozivaju na švicarski sistem, uzmu ovih mojih 6 tačaka, i zamjene riječi Švicarska, Italijani i Italija sa riječima BiH, Hrvati i Hrvatska, te postave stvari kako je napisano i onda će to imati potpunog smisla, od traženja kanala do svega drugog.
Ma ljudi jesteli vi ikad upoznali nekog talijana iz svice.
Oni zive i postuju svicarsku kao drzavu ali ljudi navijaju za ITALIJU.

A tamošnji Njemci navijaju na Njemačku, a Francuzi za Francusku? :-) :-) Navijal iko za Švicarsku? :D

Pa naravno uvijek imaju dve skupine koje navijauju za SVICARSKU i u tome je ljepota dok vecina zemalja ima samo jednu repre. oni imaju 2 i oni se time hvale
kap_u_moru

#29 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by kap_u_moru »

Znam dosta Svicaraca koji govore talijanski i niko od njih ne kaze za sebe da je Talijan.[/quote]

Ali samo malo objasnjenje onima koji ne razumiju neke stvari. U svicarskoj zabol. njemca da li je talijan talijan ili je talijan svicarac oni zive zajedno u istoj drzavi postuju jedni druge i svoja kola guraju naprijed. Tako da su rasprave ovog tipa njima glupost zasto neko nebi bogao biti sta hoce ( pa zive ljudi u demokratiji) ESKIM npr ili zasto neko nebi mogao navijat za reprezentaciju bilo koje zemlje ili bilo sta drugo sto mu padne na pamet.[/quote]

Haj ti nama reci sta svacarska ima od mehanizama zastite, gdje se sve u ustavu spominju njemci, talijani i francuzi.[/quote]
Pazi da ti nesto objasnim NEMOZES razmisljati BALKANSKOM logikom o uredjenim drustvima kao sto je njihovo jednostavno balkanski nivo razmisljanja je tri stepenice ispod njihovog tako da balkanska logika tamo ne pali.
U duho svega gore recenog sam pronadji odgovor.
cyprus

#30 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by cyprus »

A onda i austrijanci navijaju za Njemačku? :D Za koliko reprezentacija navijaju Arapi? Blago njima što su bogati reprezentacijama :D
klixober

#31 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by klixober »

@kap u moru,nije istina da u Svicarskoj postoje Nijemci,Talijani,Francuzi...jednostavno valjas dezinformacje.Postoje Svicarci koji govore njemacki,talijanski,francuski i retoromanski.Ali oni su svi Svicarci,nista drugo.
madner

#32 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by madner »

kap_u_moru wrote:Pazi da ti nesto objasnim NEMOZES razmisljati BALKANSKOM logikom o uredjenim drustvima kao sto je njihovo jednostavno balkanski nivo razmisljanja je tri stepenice ispod njihovog tako da balkanska logika tamo ne pali.
Ne postoji balkanska logika, postoji samo logika.
Recimo, logika kaze da ako poredis dvije stvari onda ih poredih u svim aspektima, a ne uzimas samo one koje ti odgovaraju.

To sto imas komplekse, to treba lijecit, a ne uzimat u obzir.
kap_u_moru

#33 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by kap_u_moru »

cyprus wrote:A onda i austrijanci navijaju za Njemačku? :D Za koliko reprezentacija navijaju Arapi? Blago njima što su bogati reprezentacijama :D
Jesuli austrijanci njemci ?
Judge_Dread

#34 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by Judge_Dread »

x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 14:30, edited 1 time in total.
cyprus

#35 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by cyprus »

kap_u_moru wrote:
cyprus wrote:A onda i austrijanci navijaju za Njemačku? :D Za koliko reprezentacija navijaju Arapi? Blago njima što su bogati reprezentacijama :D
Etnički DA.
kap_u_moru

#36 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by kap_u_moru »

madner wrote:
kap_u_moru wrote:Pazi da ti nesto objasnim NEMOZES razmisljati BALKANSKOM logikom o uredjenim drustvima kao sto je njihovo jednostavno balkanski nivo razmisljanja je tri stepenice ispod njihovog tako da balkanska logika tamo ne pali.
Recimo, logika kaze da ako poredis dvije stvari onda ih poredih u svim aspektima, a ne uzimas samo one koje ti odgovaraju.

O komplekima bih mogao cijelu noc ali to nije sad tema pa cu je preskociti.

Balkanska logika je to kako vecina ljudi na ovim terenima razmislja pa sad imamo problem sto hrvati navijaju za hrvatsku a srbi za srbiju crnogorci za crnu goru i bosnjaci za tursku.
Svugdje u svjetu je to smjesno
PRIMJER
Svjetsko prvenstvo u fudbalu/nogometu igarju AUSTRALIJA-ITALIJA talijani u astraliji najnormalnije navijaju za italiju i raduju se pobjedi ITALIJE NAD AUSTRALIJOM i nikome nepada napamet od AUSTRALACA (odnosno svih ostalih naroda koji zive tamo) da osporavaju TALIJANIMA njihovo pravo SLOBODNOG izbora.
Kod nas bi bilo svasta
kap_u_moru

#37 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by kap_u_moru »

cyprus wrote:
kap_u_moru wrote:
Etnički DA.
Pa sad ulazis u tako mutne vode da vjerovatno ni sam neznas sta si htio reci.
Etnicku pripadnost naroda :razz:
madner

#38 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by madner »

kap_u_moru wrote:
madner wrote:

O komplekima bih mogao cijelu noc ali to nije sad tema pa cu je preskociti.

Balkanska logika je to kako vecina ljudi na ovim terenima razmislja pa sad imamo problem sto hrvati navijaju za hrvatsku a srbi za srbiju crnogorci za crnu goru i bosnjaci za tursku.
Svugdje u svjetu je to smjesno
PRIMJER
Svjetsko prvenstvo u fudbalu/nogometu igarju AUSTRALIJA-ITALIJA talijani u astraliji najnormalnije navijaju za italiju i raduju se pobjedi ITALIJE NAD AUSTRALIJOM i nikome nepada napamet od AUSTRALACA (odnosno svih ostalih naroda koji zive tamo) da osporavaju TALIJANIMA njihovo pravo SLOBODNOG izbora.
Kod nas bi bilo svasta
To nije tema ove emisije, tema je kako do ravnopravnosti.
Mislim mozemo mi pricat i o tome kako druge drzave asimiliraju svoje emigrante, ali to nema previse veze sa nama.

Dakle, koji sistem da primjenimo? Sta fali svajcarskom?
kap_u_moru

#39 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by kap_u_moru »

komeba wrote:@kap u moru,nije istina da u Svicarskoj postoje Nijemci,Talijani,Francuzi...jednostavno valjas dezinformacje.Postoje Svicarci koji govore njemacki,talijanski,francuski i retoromanski.Ali oni su svi Svicarci,nista drugo.
dezinformacije pa pitaj jednog francuza sta je i gde zivi i cije je drzavljanin.
Pa ces vidjeti da ces dobiti dvije razlicite stvari.
Maraschino

#40 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by Maraschino »

Kako do ravnopravnosti?
Nikako.

Mi smo svi ugrozeni ali najvise od samih sebe. Samo kod nas se prebrajaju krvna zrnca i traze razlozi za ugrozenost. Izgleda nemamo druga posla.
Ako se uzmu i jednonacionalne sredine (a ima ih) opet ce neko reci da je ugrozen zbog ovoga ili onoga.

Rjesenje je EU i to cim prije.
kap_u_moru

#41 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by kap_u_moru »

madner wrote: Dakle, koji sistem da primjenimo? Sta fali svajcarskom?
E dakle ovako se diskutuje sta promjeniti ?
Promjeniti puno stvari a krenuti od najmanje i onda dozvoliti svima da se osjecaju kako god hoce i da navijaju za koga god hoce a drzava treba da obezbjedi da drzavljanin BIH(bilo koji) ima takve ekonomske uslove koji ce mu omoguciti da moze sjest u auto otic u Srbiju,Hrvatsku,Tursku,Makedoniju da navija za tim koji je sam izabrao.
Pomoci svim DRZAVLJANIMA BIH da imaju jaku EKONOMIJU i redom a to dali ce neko navijat za ove ili none ili nece navijat za nikoga pa to je stvar
vichy

#42 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by vichy »

Lincoln-Burrows wrote:Mislim da je ovo jedna od ključnih tema koja se provlači kroz
blago rečeno svaku drugu vijest o izjavi Lajčaka, vijeća Europe,
do američkih kongresmena.
A ja bih je postavio ovako:
1.Švicarska je zemlja sa manje od 5% Talijana a nikakva im prava
nisu uskraćena, od TV kanala, federalne jedinice, škola i.t.d.
I sad zamislimo situaciju da Njemci koji čine 75% odluče zavesti
unitarno i centralističko uređenje :-)
2. BiH je država gdje se pod svaku cijenu želi onim drugima onemogućiti
pravo na fed.jedinicu, TV kanal ili školu a zagovara se ravnopravnost.

Upravo sam danas čitao o sastanku Lajčaka i Mesića koji ističu
prvenstveno potrebu za osiguranjem ravnopravnosti kao preduvijetom
napredka BiH.

Da me tko krivo ne shvati, ne zagovaram nikakvu podjelu BiH,
već želim čuti mišljenja kako urediti odnose u cjelovitoj BiH.
Dobro kažeš sve - samo ti je postavka loša kad uvodiš Švajcarsku u priču - Švajcarska je sretna zemlja....a sve sretne zemlje liče jedna na drugu, zato se BiH ni u kom slučaju ne može uvesti u poređenje
madner

#43 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by madner »

kap_u_moru wrote:
Promjeniti puno stvari a krenuti od najmanje i onda dozvoliti svima da se osjecaju kako god hoce i da navijaju za koga god hoce a drzava treba da obezbjedi da drzavljanin BIH(bilo koji) ima takve ekonomske uslove koji ce mu omoguciti da moze sjest u auto otic u Srbiju,Hrvatsku,Tursku,Makedoniju da navija za tim koji je sam izabrao.
Pomoci svim DRZAVLJANIMA BIH da imaju jaku EKONOMIJU i redom a to dali ce neko navijat za ove ili none ili nece navijat za nikoga pa to je stvar
Naravno i treba svakako rijesiti problem gladi u svijetu. :roll:

To sto si naveo nisu konkretne mjere, promjena ustava jeste konkretna mjera kojom se tezi da se priblizi stanju koje opisujes.
kap_u_moru

#44 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by kap_u_moru »

madner wrote:
kap_u_moru wrote:
Naravno i treba svakako rijesiti problem gladi u svijetu. :roll:

To sto si naveo nisu konkretne mjere, promjena ustava jeste konkretna mjera kojom se tezi da se priblizi stanju koje opisujes.
Ma pogresno si shavatio ja samo zelim reci jedino sto ove narode ovdje moze pribliziti je EKONOMIJA sve ostalo je suplja.
Samo ekonomija koja ce omoguciti svima koji zive na ovim prostorima normalan zivot moze otskrinuti vrata politickim,kulturnim i svim drugim promjenama sve ostalo je samo natezanje od danas do sutra ili presipanje iz supljeg u prazno.
ljubav_aha

#45 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by ljubav_aha »

Lincoln-Burrows wrote:
Abacija wrote:Ti ko da si juce pao sa Marsa na ove prostore! :-) Ta lafo kulturna autonomija znaci stvaranje Velike Srbije/Hrvatske.
Nepotrebna fobija.
Hrvati ne žele nikakvu veliku Hrvatsku, Bosna je država u kojoj su oduvijek
živjeli, i žele u njoj ostvariti sve što im treba i pripada.

aha,a cija je tvorevina herceg-bosna :mrgreen:
vichy

#46 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by vichy »

Vjerovatno hrvatskog naroda
madner

#47 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by madner »

kap_u_moru wrote:Ma pogresno si shavatio ja samo zelim reci jedino sto ove narode ovdje moze pribliziti je EKONOMIJA sve ostalo je suplja.
Samo ekonomija koja ce omoguciti svima koji zive na ovim prostorima normalan zivot moze otskrinuti vrata politickim,kulturnim i svim drugim promjenama sve ostalo je samo natezanje od danas do sutra ili presipanje iz supljeg u prazno.
U redu, ali da bi ekonomija poboljsalja treba postaviti okvirne uslove.
Preglomazna administracija i kompleksno i inertno zakonodavstvo bi u tom smislu trebalo rijesiti.

Dakle, postaviti pravilno temelje i cekat.
ljubav_aha

#48 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by ljubav_aha »

vichy wrote:Vjerovatno hrvatskog naroda
nepotpun odgovor :mrgreen:
nezavisni

#49 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by nezavisni »

E jeste zapeli za ovo navijanje... kao da se to pitanje rjesava ustavom ili zakonom ccc
vichy

#50 Re: Kako do ravnopravnosti?

Post by vichy »

madner wrote:
kap_u_moru wrote:Ma pogresno si shavatio ja samo zelim reci jedino sto ove narode ovdje moze pribliziti je EKONOMIJA sve ostalo je suplja.
U redu, ali da bi ekonomija poboljsalja treba postaviti okvirne uslove.
Preglomazna administracija i kompleksno i inertno zakonodavstvo bi u tom smislu trebalo rijesiti.

Dakle, postaviti pravilno temelje i cekat.
Ekonomija???? Da li je rat 1992. izbio zbog ekonomije?
Post Reply