Kako do prekvalifikacije?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
mali_balon

#51 Re: Kako do prekvalifikacije?

Post by mali_balon »

razonoda wrote:
mali_balon wrote:Dze ima u Sarajvu da odem da naucim da varim sa plinovima i strujom, ili neki drugi zanat stolar ili nesta slicno.....
Jesi li razmisljao mozda o -----obuci za popravljanje liftova ?
Dze i kome se prijaviti.... dobar je to poso
razonoda

#52 Re: Kako do prekvalifikacije?

Post by razonoda »

mali_balon wrote:
razonoda wrote:
mali_balon wrote:Dze ima u Sarajvu da odem da naucim da varim sa plinovima i strujom, ili neki drugi zanat stolar ili nesta slicno.....
Jesi li razmisljao mozda o -----obuci za popravljanje liftova ?
Dze i kome se prijaviti.... dobar je to poso
:) Ma, pade mi napamet to zanimanje -jer se raspitujes za neki zanat.
Na forumu ima -sveznalica-- mozda taj podijeli tu info. GDJE.
sarajevo999999

#53 Re: Kako do prekvalifikacije?

Post by sarajevo999999 »

Ganjam ovaj Ausbildung, prekvalifikacija u Njemačkoj / Austriji, tema je slična pa ću ovdje. Ukratko, je li iko pokušao sa našom gimnazijom tamo upisati ausbildung za recimo njegovatelja?
Edin H.

#54 Re: Kako do prekvalifikacije?

Post by Edin H. »

sarajevo999999 wrote:Ganjam ovaj Ausbildung, prekvalifikacija u Njemačkoj / Austriji, tema je slična pa ću ovdje. Ukratko, je li iko pokušao sa našom gimnazijom tamo upisati ausbildung za recimo njegovatelja?
Slaba cifra, bolje raditi na naftnoj platform :izet:
Cashville

#55 Re: Kako do prekvalifikacije?

Post by Cashville »

Kako ide ova prekvalifikacija preko biroa? Da li neko ima iskustva? Vidim sinoc nesto pricaju na Dnveniku.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#56 Re: Kako do prekvalifikacije?

Post by _BataZiv_0809 »

ExNihilo wrote:Pa neka je makar jedan, od onih 550.000 nezaposlenih, koji istinski želi da radi, a ne može naći ništa, to eliminira tezu da "posla ima ko hoće da radi".
Znam da si podavno ovo pisao, ali i dalje je aktuelno, pa ti repliciram.

Brojka od 550 000 nezaposlenih je itekako nerealna. Mogu elaborisati i zasto, ali vjerujem da ti to dobro znas kao i ja.

To opet ne znaci da je stanje bolje nego sto bi se iz tog podatka dalo zakljuciti.
ExNihilo

#57 Re: Kako do prekvalifikacije?

Post by ExNihilo »

_BataZiv_0809 wrote:
ExNihilo wrote:Pa neka je makar jedan, od onih 550.000 nezaposlenih, koji istinski želi da radi, a ne može naći ništa, to eliminira tezu da "posla ima ko hoće da radi".
Znam da si podavno ovo pisao, ali i dalje je aktuelno, pa ti repliciram.

Brojka od 550 000 nezaposlenih je itekako nerealna. Mogu elaborisati i zasto, ali vjerujem da ti to dobro znas kao i ja.

To opet ne znaci da je stanje bolje nego sto bi se iz tog podatka dalo zakljuciti.
Ne znam šta sam sve tačno pisao na ovoj temi, nemam vremena čitati, ali misao iza ovoga što si citirao nema veze sa tim da li je brojka od 550k realna ili ne. Namjera mi je bila pobiti onu standardnu floskulu "posla ima, ali neće niko da radi", koja je jednostavno neodrživa u zemlji sa stotinama hiljada nezaposlenih. A BiH ima stotine hiljada nezaposlenih, čak i kada ne računamo ljude "zaposlene" u sivoj ekonomiji.

Priču možemo proširiti u pravu tvoje replike, ali mislim da sam o tome već više puta pisao na forumu, možda baš i na ovoj temi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#58 Re: Kako do prekvalifikacije?

Post by _BataZiv_0809 »

ExNihilo wrote:
Ne znam šta sam sve tačno pisao na ovoj temi, nemam vremena čitati, ali misao iza ovoga što si citirao nema veze sa tim da li je brojka od 550k realna ili ne. Namjera mi je bila pobiti onu standardnu floskulu "posla ima, ali neće niko da radi", koja je jednostavno neodrživa u zemlji sa stotinama hiljada nezaposlenih. A BiH ima stotine hiljada nezaposlenih, čak i kada ne računamo ljude "zaposlene" u sivoj ekonomiji.

Priču možemo proširiti u pravu tvoje replike, ali mislim da sam o tome već više puta pisao na forumu, možda baš i na ovoj temi.
Slazem se sa tobom i ne moramo kontaminirati temu, samo me pomalo iritira mahanje tom brojkom kad je u nju ukljuceno sve i svasta, a sasvim solidan procenat bolje zivi i zaradjuje od onih koji se vode kao zaposleni.
ExNihilo

#59 Re: Kako do prekvalifikacije?

Post by ExNihilo »

_BataZiv_0809 wrote:
ExNihilo wrote:

Slazem se sa tobom i ne moramo kontaminirati temu, samo me pomalo iritira mahanje tom brojkom kad je u nju ukljuceno sve i svasta, a sasvim solidan procenat bolje zivi i zaradjuje od onih koji se vode kao zaposleni.
Da, to je istina, ali ima i onih koji su formalno-pravno zaposleni, a ne primaju platu redovno (ili nikako), ili im se doprinosi ne uplaćuju. Takvi offsetiraju te o kojima ti spominješ. Jer ako ćemo sivoekonomaše izbiti iz 550k, onda ove moramo dodati.

Bottom line je ono što si spomenuo i sam. Sa sivom ekonomijom ili bez nje, broj nezaposlenih je i dalje ekonomska apokalipsa.
KB9

#60 Re: Kako do prekvalifikacije?

Post by KB9 »

ovo je vec filozofija druze
ExNihilo

#61 Re: Kako do prekvalifikacije?

Post by ExNihilo »

KB9 wrote:
?
KB9

#62 Re: Kako do prekvalifikacije?

Post by KB9 »

ExNihilo wrote:
KB9 wrote:
?
ta izjava gore napisana ima filozofski aspekt dok se u stvarnosti ne barata stvarima na taj nacin
ExNihilo

#63 Re: Kako do prekvalifikacije?

Post by ExNihilo »

KB9 wrote:
ExNihilo wrote:
KB9 wrote:
?
ta izjava gore napisana ima filozofski aspekt dok se u stvarnosti ne barata stvarima na taj nacin
Razumijem napisano, ne razumijem zbog čega je napisano. Objasni zašto je izjava filozofska, odnosno kako se u stvarnosti barata.
KB9

#64 Re: Kako do prekvalifikacije?

Post by KB9 »

filozofska je zbog toga sto je daleko veci (cak i hipoteticki) broj osoba za koje ima posla ako hoce radit
ExNihilo

#65 Re: Kako do prekvalifikacije?

Post by ExNihilo »

KB9 wrote:filozofska je zbog toga sto je daleko veci (cak i hipoteticki) broj osoba za koje ima posla ako hoce radit
Znači, tvoja teza je da među nekoliko stotina hiljada nezaposlenih nema zainteresiranih koji bi upraznili ta navodna mjesta?
KB9

#66 Re: Kako do prekvalifikacije?

Post by KB9 »

ExNihilo wrote:
KB9 wrote:filozofska je zbog toga sto je daleko veci (cak i hipoteticki) broj osoba za koje ima posla ako hoce radit
Znači, tvoja teza je da među nekoliko stotina hiljada nezaposlenih nema zainteresiranih koji bi upraznili ta navodna mjesta?
to cu te zamjene teza, ne valja ti to

govorim da je mnogo veci broj osoba koje ne bi bas svasta radile a govore da istinski zele da rade bilo sta
ExNihilo

#67 Re: Kako do prekvalifikacije?

Post by ExNihilo »

KB9 wrote:
ExNihilo wrote:
to cu te zamjene teza, ne valja ti to

govorim da je mnogo veci broj osoba koje ne bi bas svasta radile a govore da istinski zele da rade bilo sta
Ama čekaj, čovječe. Ja nigdje nisam rekao da nema takvih osoba. Naravno da takve osobe postoje uvijek i svugdje. Poenta je da nisu svi takvi. A ako nisu svi takvi, a ipak su nezaposleni, šta ti to govori?

To da lezihljebaroša ima "mnogo više" je, naravno, samo tvoje mišljenje. Ničim potkrijepljeno, pa samim tim irelevantno.
KB9

#68 Re: Kako do prekvalifikacije?

Post by KB9 »

ExNihilo wrote:To da lezihljebaroša ima "mnogo više" je, naravno, samo tvoje mišljenje. Ničim potkrijepljeno, pa samim tim irelevantno.
to je tvoje necim potkrijepljeno? :-D

filozofija teska i spinovanje

izadjes vani malo medju te sto kukaju i vidit ces kolko istinski zele i hoce radit :-)
ExNihilo

#69 Re: Kako do prekvalifikacije?

Post by ExNihilo »

KB9 wrote:
ExNihilo wrote:To da lezihljebaroša ima "mnogo više" je, naravno, samo tvoje mišljenje. Ničim potkrijepljeno, pa samim tim irelevantno.

izadjes vani malo medju te sto kukaju i vidit ces kolko istinski zele i hoce radit :-)
Jarane, nije tvoje dvorište meritum stvari. Pogledaj u rječnik pod reprezentativan uzorak.

Moje mišljenje je potkrijepljeno čistom logikom i statistikom: među stotinama hiljada nezaposlenih, mora biti onih koji žele raditi, a ne mogu. Čime pada u vodu ta nebulozna teza.

Uostalom, imam takve u porodici. I pozivam sve one koji tvrde suportno da mi pošalju informaciju o tom radnom mjestu kojeg ne želi stotinu hiljada lezihljebaroša, da upere prstom, jer imam poštenog i vrijednog radnika za njih. Nije ovo prvi put da upućujem taj i takav apel na forumu samo da bih, potom, dobio odgovor: "Neću ti ja, 'arane, tražiti posao".
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#70 Re: Kako do prekvalifikacije?

Post by _BataZiv_0809 »

Mnogi nemaju posla za koji su se skolovali. Niti ce ga ikada imati. Jednostavno ovoj ekonomiji takav kadar ne treba. I za takve nema posla. I za njih je ova tema.
KB9

#71 Re: Kako do prekvalifikacije?

Post by KB9 »

ExNihilo wrote:
KB9 wrote:

Jarane, nije tvoje dvorište meritum stvari. Pogledaj u rječnik pod reprezentativan uzorak.

Moje mišljenje je potkrijepljeno čistom logikom i statistikom: među stotinama hiljada nezaposlenih, mora biti onih koji žele raditi, a ne mogu. Čime pada u vodu ta nebulozna teza.

Uostalom, imam takve u porodici. I pozivam sve one koji tvrde suportno da mi pošalju informaciju o tom radnom mjestu kojeg ne želi stotinu hiljada lezihljebaroša, da upere prstom, jer imam poštenog i vrijednog radnika za njih. Nije ovo prvi put da upućujem taj i takav apel na forumu samo da bih, potom, dobio odgovor: "Neću ti ja, 'arane, tražiti posao".
tvoja tvrdnja je odstupanje u ovom slucaju

znaci daleko vise ima osoba sto biraju nego tih koje ti u ovom slucaju zastupas, htio ti to priznat ili ne
ExNihilo

#72 Re: Kako do prekvalifikacije?

Post by ExNihilo »

_BataZiv_0809 wrote:Mnogi nemaju posla za koji su se skolovali. Niti ce ga ikada imati. Jednostavno ovoj ekonomiji takav kadar ne treba. I za takve nema posla. I za njih je ova tema.
Prosti zbir radne snage u ovoj ekonomiji dramatično prevazilazi prosti zbir radnih mjesta.

Naravno, određena prirodna nezaposlenost je normalna i uvijek prisutna. Uvijek ima ljudi koji ne žele raditi, ili ne moraju, ili su privremeno nezaposleni, ili ganjaju posao za koji su se školovani, i sl. Ali ta diskrepanca obično nije veća od 5%.

U normalnim ekonomijama poslodavci uzimaju radnike i prekvalificiraju ih. Kod nas toga nema, niti je bilo, osim nešto programa na birou i u IT branši. A nema zato što je privreda na umoru. Već sam pisao na onoj našoj temi da sam izvan BiH svjedočio uzimanju radnika iz trafika, gimnazijalaca, imigranata, studenata - kako bi se isti obučili i što prije stavili u pogon, jer postoji potražnja za radnom snagom i rast privrede. Dakle, ekonomija operira u stanju punog kapaciteta, pa se poseže za marginalnim slojevima društva da bi se rast nastavio. Ponavljam, razlog zašto se to kod nas ne dešava nije to što su ljudi lijeni, niti to što žele isključivo da "rade u struci" već prosto beskrajan jaz između raspoložive radne snage i potrebe za istom.

Javni diskurs o uzrocima nezaposlenosti je, uglavnom, potpuno promašen.

KB9 wrote:
tvoja tvrdnja je odstupanje u ovom slucaju

znaci daleko vise ima osoba sto biraju nego tih koje ti u ovom slucaju zastupas, htio ti to priznat ili ne

Istina ne zavisi od toga da li ćemo je ja ili ti priznati, već raspoloživih podataka i argumenata koje stoje iza iste. A ti nisi naveo ni jedno ni drugo.

Da preduhitirim odmah buncanje koje već slutim u tvom narednom postu: nemoj molim te reći "nisi ni ti naveo podatke", jer uopće ne tvrdim da ovih ili onih ima više. Potpuno je irelevantno. Tvrdim da je statistički nemoguće da je cjelokupna populacija nezaposlenih uniformna po pitanju radnih navika, motivacije, vještina, i slično. A ako nije uniformna, onda uzroci nezaposlenosti leže dublje.
johnnykola

#73 Re: Kako do prekvalifikacije?

Post by johnnykola »

Na bivšeg nihilista sam strani.
Darh Wader

#74 Re: Kako do prekvalifikacije?

Post by Darh Wader »

Postoji li u ovom gradu centar za obrazovanje i dokvalifikaciju odraslih koji zaista radi ? Govorim za Sarajevo.
victom

#75 Re: Kako do prekvalifikacije?

Post by victom »

ferratilis wrote:Pošto sam diplomirao prošle godine (Engleski jezik i književnost) i vidim da od toga nemam ama baš ništa, zanima me da li je ikako moguće da se prekvalificiram za neko stručno zanimanje. Ovako sam ni na nebu ni na zemlji, za koji god posao da se prijavim, kažu mi da nemam odgovarajuću struku, što je logično.

Na birou rada TK su mi rekli da poslodavci nekad posreduju, ali pošto poslodavac plaća i obuku i osiguranje osobe koja se prekvalifikuje, ja tu imam slabije šanse. Zanima me da li je neko bio u sličnoj situaciji i da li je prekvalifikacija moguća ? Hvala unaprijed.
Engleski jezik je OK.
Ali književnost je bio žešći pucanj u sopstveno koljeno.
Last edited by victom on 01/03/2021 03:02, edited 2 times in total.
Post Reply