Tesko da ces naci nekog dijasporca koji ima 200k eura u steku. Mozda su kupili kucu u tom ili vecem iznosu ali to je sve na kredit i duzni su banci. Kada bi se vracali u BiH morali bi to prodati i onda bi im ostalo mozda 30-50k eura razlike. S tim parama dodjes u BiH i sta dalje?Kikibombona wrote:Moj prijedlog bi bio da Forum BH dijaspore pozove sve BH patriote da se vrate u domovinu i tako direktno pomognu ekonomski i politicki oporavak. Zamislite da se vrati 5 000 porodica? To je 20 000 ljudi. Neka svaka porodica ponese u prosjeku 200 000 eura, to je milijarda eura direktne investicije. I ti novci upumpani u BH ekonomiju bi bili samo jedan pozitivan aspekt povratka.
Hocu li te pare dati da kupim radno mjesto u nekoj drzavnoj instituciji?
Hocu li te pare dati da kupim obrtnu robu koju cu prodati a mozda naplatiti?
Hocu li te pare dati da osnujem firmu i da mi lokalna inspekcija non stop kuca na vrata jer nisam ispostovao neko glupo pravilo a oni znaju da sam iz dijaspore s parama pa hoce da ih pocastim?
Hocu li te pare dati nekom lokalnom politicaru da mi dozvoli biznis?
Hoce li sutra biti rat?
Hocu li moci naplatiti potrazivanja?
Ima li drzava mehanizam da mi obezbjedi osnovnu sigurnost u biznisu?
Znas... Haj da ne pricamo o biznisu. Hajde da pricamo o posjeti BiH i onome sto ja uocavam kod sebe ali i kod drugih dijaporaca. Ja evo vec par ljeta odem u BiH i ostavim cca 3.000 - 4.000 EUR-a. Toliko me kosta ovo zadovoljstvo. OK, zivim mjesec dana, tu je uracunat i put, kupi se neka nova stvar, izadje u restoran i sl ali kada se vratim u dijasporu kraci sam za 3-4k. Odem na more negdje u Tursku, Spaniju i sl i sedam dana zivim ko car sa all inclusive i to me izadje 1.000 eura. Dakle, moje cetiri sedmice u BiH = 4 sedmice u hotelu sa 5 zvjezdica sa 24 sata hranom i picem (bezalkoholnim), sobnom uslugom. Sve. Ja se samo kupam, jedem i setkam. Sve ostalo drugi rade za te pare.
Evo ovog je mene strah kada je BiH u pitanju. Ja cu ipak izabrati BiH u odnosu na Tursku jer ja sam prva generacija koja je otisla i imam bliske veze sa domovinom, ali moras znati da je od rata proslo vec 20 godina i da se rodila potpuno nova generacija dijasporaca u dijaspori. Ta djeca vise nisu tako vezana za BiH a odrasli izumiru. Sve sto je dijaspora unosila u BiH a imas koliko hoces dijasporaca koji ostave 3-4k eura svake godine... njih je sve manje. Zasto bi moje dijete dolazilo u BiH kad moze za iste pare uzivati mjesec dana na moru i suncu?
Znas, ovdje govorim samo o posjeti BiH i ja sve vise vidim dijasporaca koji ne zele vise doci ni u posjetu a kamoli zivit. Sarajevski aerodrom uzima 80eura po putniku koji sleti na njega. WIzzairu jeftinije u TUzli i zato biraju Tuzlu. Meni TUzla ne odgovara, odgovara mi Sarajevo ali da odem u Sa moram dati 1500 eura a da odem u Tuzlu moram dati 600 EUR-a. Sta cu iz TUzle? Vozikat se najgorim putem u Evropi. Relacija TUzla Sarajevo je najgora relacija u BiH... Ja doduse dolazim sa autom pa me ne kaci ovo ali to je ono sto cujem od drugih dijasporaca...
Znas, mi, generacija koja je odrasla u BiH dolazimo u BiH i pored losih puteva, i pored grozne administracije i pored svih negativnosti, ali generacija koja je ispod 25 godina sve manje dolazi. Ovaj val dijaspore u BiH ce biti jos nekih 5-10 godina a onda ce sve manje i manje. Odumiru ljudi koji su u ratu imali 40tak godina i koji su kupovali i pravili kuce nakon rata. Dijaspora je vec pokupovala kuce i stanove u BiH. Vise nema ulaganja. Zato cijene stanova i materijala padaju.
Meni ljetos teta u telekomu kaze kad sam je nazvao nesto u vezi interneta: Suti sad ja pricam!!! Ako samo jos jednu reknes spusticu ti slusalicu!!! Nisam rekao vise ni jednu jer sam ja njoj spustio slusalicu, izvadio BH telekom karticu i bacio je.
BiH nema kljucni sastojak uspjeha u modernoj eri: KONKURENCIJU. BiH ima interesne klanove i ako hoces nesto moras se priklonit tom klanu a isto vazi i za investiranje. Ja dolazim u svoju BiH i ostavljam 3-4k eura i tako cu raditi dok god budem mogao ali me ni malo ne cudi ako nekom pukne film pa kaze da nece. S druge strane, to nije ni mala para i to nije lagano ni zaraditi, pogotovo ako imas kredit za vratom, ako imas djecu koja se skoluju i sl. Mogu ja, jer sam si izgradio poziciju ali znam koliko hoces ljudi koji ne mogu.
BiH je vrlo malo uradila za dijasporu. Vrlo vrlo vrlo malo i ja se zaista cudim zasto iko dolazi. Sam sebe isto pitam. Vjeruj mi. Bez laznog pretvaranja, pitam se zasto sam ostavio 3000 eura u BiH, ostetio auto jer je neki radnik zaboravio skloniti stubic a nije ga oznacio... da ti ne pricam kako se osjeca jaran kojem su ukrali BMW-a a on jos nije uspio ubijediti osiguranje ovdje da mu je auto ukradeno iako ima snimak kradje i policijski izvjestaj. Ne vjeruje niko BiH policiji - o tome se radi. Ja se tako pozitivno nafuram svakog Maja (valjda proljece to cini), Juni se spremam i jedva cekam Juli, auto sredim, pripremim ga za put, na poslu svima ispricam gdje cu za godisnji i onda dodjem, budem te jedva cekam da se vratim. I vratim se... uglavnom popisan. Sebi kazem da vise necu ici, al opet dodje Maj a sa majem zaboravim proslu godinu i idemo ispocetka...
Tako je u mene, a haj da vidimo reakciju dijaspore jel se slazu.