Kako dijaspora moze pomoci BiH?

apsidejzi

#26 Re: Kako dijaspora moze pomoci BiH?

Post by apsidejzi »

Kikibombona wrote:Moj prijedlog bi bio da Forum BH dijaspore pozove sve BH patriote da se vrate u domovinu i tako direktno pomognu ekonomski i politicki oporavak. Zamislite da se vrati 5 000 porodica? To je 20 000 ljudi. Neka svaka porodica ponese u prosjeku 200 000 eura, to je milijarda eura direktne investicije. I ti novci upumpani u BH ekonomiju bi bili samo jedan pozitivan aspekt povratka.
Tesko da ces naci nekog dijasporca koji ima 200k eura u steku. Mozda su kupili kucu u tom ili vecem iznosu ali to je sve na kredit i duzni su banci. Kada bi se vracali u BiH morali bi to prodati i onda bi im ostalo mozda 30-50k eura razlike. S tim parama dodjes u BiH i sta dalje?

Hocu li te pare dati da kupim radno mjesto u nekoj drzavnoj instituciji?
Hocu li te pare dati da kupim obrtnu robu koju cu prodati a mozda naplatiti?
Hocu li te pare dati da osnujem firmu i da mi lokalna inspekcija non stop kuca na vrata jer nisam ispostovao neko glupo pravilo a oni znaju da sam iz dijaspore s parama pa hoce da ih pocastim?
Hocu li te pare dati nekom lokalnom politicaru da mi dozvoli biznis?
Hoce li sutra biti rat?
Hocu li moci naplatiti potrazivanja?
Ima li drzava mehanizam da mi obezbjedi osnovnu sigurnost u biznisu?

Znas... Haj da ne pricamo o biznisu. Hajde da pricamo o posjeti BiH i onome sto ja uocavam kod sebe ali i kod drugih dijaporaca. Ja evo vec par ljeta odem u BiH i ostavim cca 3.000 - 4.000 EUR-a. Toliko me kosta ovo zadovoljstvo. OK, zivim mjesec dana, tu je uracunat i put, kupi se neka nova stvar, izadje u restoran i sl ali kada se vratim u dijasporu kraci sam za 3-4k. Odem na more negdje u Tursku, Spaniju i sl i sedam dana zivim ko car sa all inclusive i to me izadje 1.000 eura. Dakle, moje cetiri sedmice u BiH = 4 sedmice u hotelu sa 5 zvjezdica sa 24 sata hranom i picem (bezalkoholnim), sobnom uslugom. Sve. Ja se samo kupam, jedem i setkam. Sve ostalo drugi rade za te pare.

Evo ovog je mene strah kada je BiH u pitanju. Ja cu ipak izabrati BiH u odnosu na Tursku jer ja sam prva generacija koja je otisla i imam bliske veze sa domovinom, ali moras znati da je od rata proslo vec 20 godina i da se rodila potpuno nova generacija dijasporaca u dijaspori. Ta djeca vise nisu tako vezana za BiH a odrasli izumiru. Sve sto je dijaspora unosila u BiH a imas koliko hoces dijasporaca koji ostave 3-4k eura svake godine... njih je sve manje. Zasto bi moje dijete dolazilo u BiH kad moze za iste pare uzivati mjesec dana na moru i suncu?

Znas, ovdje govorim samo o posjeti BiH i ja sve vise vidim dijasporaca koji ne zele vise doci ni u posjetu a kamoli zivit. Sarajevski aerodrom uzima 80eura po putniku koji sleti na njega. WIzzairu jeftinije u TUzli i zato biraju Tuzlu. Meni TUzla ne odgovara, odgovara mi Sarajevo ali da odem u Sa moram dati 1500 eura a da odem u Tuzlu moram dati 600 EUR-a. Sta cu iz TUzle? Vozikat se najgorim putem u Evropi. Relacija TUzla Sarajevo je najgora relacija u BiH... Ja doduse dolazim sa autom pa me ne kaci ovo ali to je ono sto cujem od drugih dijasporaca...

Znas, mi, generacija koja je odrasla u BiH dolazimo u BiH i pored losih puteva, i pored grozne administracije i pored svih negativnosti, ali generacija koja je ispod 25 godina sve manje dolazi. Ovaj val dijaspore u BiH ce biti jos nekih 5-10 godina a onda ce sve manje i manje. Odumiru ljudi koji su u ratu imali 40tak godina i koji su kupovali i pravili kuce nakon rata. Dijaspora je vec pokupovala kuce i stanove u BiH. Vise nema ulaganja. Zato cijene stanova i materijala padaju.

Meni ljetos teta u telekomu kaze kad sam je nazvao nesto u vezi interneta: Suti sad ja pricam!!! Ako samo jos jednu reknes spusticu ti slusalicu!!! Nisam rekao vise ni jednu jer sam ja njoj spustio slusalicu, izvadio BH telekom karticu i bacio je.

BiH nema kljucni sastojak uspjeha u modernoj eri: KONKURENCIJU. BiH ima interesne klanove i ako hoces nesto moras se priklonit tom klanu a isto vazi i za investiranje. Ja dolazim u svoju BiH i ostavljam 3-4k eura i tako cu raditi dok god budem mogao ali me ni malo ne cudi ako nekom pukne film pa kaze da nece. S druge strane, to nije ni mala para i to nije lagano ni zaraditi, pogotovo ako imas kredit za vratom, ako imas djecu koja se skoluju i sl. Mogu ja, jer sam si izgradio poziciju ali znam koliko hoces ljudi koji ne mogu.

BiH je vrlo malo uradila za dijasporu. Vrlo vrlo vrlo malo i ja se zaista cudim zasto iko dolazi. Sam sebe isto pitam. Vjeruj mi. Bez laznog pretvaranja, pitam se zasto sam ostavio 3000 eura u BiH, ostetio auto jer je neki radnik zaboravio skloniti stubic a nije ga oznacio... da ti ne pricam kako se osjeca jaran kojem su ukrali BMW-a a on jos nije uspio ubijediti osiguranje ovdje da mu je auto ukradeno iako ima snimak kradje i policijski izvjestaj. Ne vjeruje niko BiH policiji - o tome se radi. Ja se tako pozitivno nafuram svakog Maja (valjda proljece to cini), Juni se spremam i jedva cekam Juli, auto sredim, pripremim ga za put, na poslu svima ispricam gdje cu za godisnji i onda dodjem, budem te jedva cekam da se vratim. I vratim se... uglavnom popisan. Sebi kazem da vise necu ici, al opet dodje Maj a sa majem zaboravim proslu godinu i idemo ispocetka...

Tako je u mene, a haj da vidimo reakciju dijaspore jel se slazu. :bih: :bih: :bih:
insomnia78

#27 Re: RE: Re: Kako dijaspora moze pomoci BiH?

Post by insomnia78 »

_BataZiv_0809 wrote:
insomnia78 wrote:Sendvicem ih Kasandro
Sto Kasandro :?
Vlah
Haha
Ma nije ba nego sa jedne stare teme. Kasandro Halilovic
512MB

#28 Re: Kako dijaspora moze pomoci BiH?

Post by 512MB »

Dijaspora se netreba vracat, vec otvarat firme i fabrike, navlacit projekte sa zapada a na vama je da marljivo radite i ucite a ne govorite "Vid ga voza X6icu a doso nam pametovat" :mrgreen: Sa takim pristupom nemozemo nigdje. Red, rad i disciplina.
Kikibombona

#29 Re: Kako dijaspora moze pomoci BiH?

Post by Kikibombona »

Apsi

Iz tebe govori razum i logika. Vjerovatno bih slicno razmisljao da sam na tvom mjestu. Sve je tako kao sto kazes.

Imam neke clanove porodice i prijatelje koji vanka zaradjuju ozbiljne pare. Sve rijedje dolaze. Najvise ih ubija sto ljudi kukaju. Ucrnjaci te za sedam dana da si ne mozes doci narednih sedam mjeseci. Prosjacenje, jadikovanje, crnjaci. Ma bjezi u pm, ko zeli tako odmor provesti!? To zamjerim nama, kuknjavu i prosjacenje.

Vama (pojedinim) zamjerim pametovanje i turbo patriotizam. To je stvarno iritantno. Bili ste ovdje, vidjeli ste kako je tesko bilo sta postici. Ako ne vjerujete, dodjite opet probati. Pozivati na rat iz daljine je supacki. Meni jaran jucer iz Amerike kaze kako ce biti rata. Morao sam mu grubo odgovoriti. Kaze, dosao bi on da izbije rat... :-) :D A ja ga znam kao svoj dzep. Mislim, ne seri. Dodji odmah ako si toliki patriota, nemoj cekati rat. Nema od toga nista, naravno. Cetiri godine na odmor nije dosao. :D

I vi ste u dijaspori totalno neorganizovani, jednako kao mi. Jebaji ga, isti smo narod. Valjda se zabavili o sebi kao kao i mi. Nema snazne organizacije u dijaspori, koja ce sve okupiti, koja ce inicirati projekte, lobirati. Nista, truba. Daj utakmicu i Halida Beslica. I mi ovdje smo isti, jos i gori. Umjesto da popravljamo stanje, mi o ratu pricamo. Malo nam jedan bio.
commendatore

#30 Re: Kako dijaspora moze pomoci BiH?

Post by commendatore »

saljuci sofisticirano oruzje i opremu :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#31 Re: Kako dijaspora moze pomoci BiH?

Post by _BataZiv_0809 »

apsidejzi wrote: Tesko da ces naci nekog dijasporca koji ima 200k eura u steku. Mozda su kupili kucu u tom ili vecem iznosu ali to je sve na kredit i duzni su banci. Kada bi se vracali u BiH morali bi to prodati i onda bi im ostalo mozda 30-50k eura razlike. S tim parama dodjes u BiH i sta dalje?

Hocu li te pare dati da osnujem firmu i da mi lokalna inspekcija non stop kuca na vrata jer nisam ispostovao neko glupo pravilo a oni znaju da sam iz dijaspore s parama pa hoce da ih pocastim?
Hoce li sutra biti rat?

Znas... Haj da ne pricamo o biznisu. Hajde da pricamo o posjeti BiH i onome sto ja uocavam kod sebe ali i kod drugih dijaporaca. Ja evo vec par ljeta odem u BiH i ostavim cca 3.000 - 4.000 EUR-a. Toliko me kosta ovo zadovoljstvo. OK, zivim mjesec dana, tu je uracunat i put, kupi se neka nova stvar, izadje u restoran i sl ali kada se vratim u dijasporu kraci sam za 3-4k. Odem na more negdje u Tursku, Spaniju i sl i sedam dana zivim ko car sa all inclusive i to me izadje 1.000 eura. Dakle, moje cetiri sedmice u BiH = 4 sedmice u hotelu sa 5 zvjezdica sa 24 sata hranom i picem (bezalkoholnim), sobnom uslugom. Sve. Ja se samo kupam, jedem i setkam. Sve ostalo drugi rade za te pare.

Evo ovog je mene strah kada je BiH u pitanju. Ja cu ipak izabrati BiH u odnosu na Tursku jer ja sam prva generacija koja je otisla i imam bliske veze sa domovinom, ali moras znati da je od rata proslo vec 20 godina i da se rodila potpuno nova generacija dijasporaca u dijaspori. Ta djeca vise nisu tako vezana za BiH a odrasli izumiru. Sve sto je dijaspora unosila u BiH a imas koliko hoces dijasporaca koji ostave 3-4k eura svake godine... njih je sve manje. Zasto bi moje dijete dolazilo u BiH kad moze za iste pare uzivati mjesec dana na moru i suncu?

Znas, ovdje govorim samo o posjeti BiH i ja sve vise vidim dijasporaca koji ne zele vise doci ni u posjetu a kamoli zivit. Sarajevski aerodrom uzima 80eura po putniku koji sleti na njega. WIzzairu jeftinije u TUzli i zato biraju Tuzlu. Meni TUzla ne odgovara, odgovara mi Sarajevo ali da odem u Sa moram dati 1500 eura a da odem u Tuzlu moram dati 600 EUR-a. Sta cu iz TUzle? Vozikat se najgorim putem u Evropi. Relacija TUzla Sarajevo je najgora relacija u BiH... Ja doduse dolazim sa autom pa me ne kaci ovo ali to je ono sto cujem od drugih dijasporaca...

Znas, mi, generacija koja je odrasla u BiH dolazimo u BiH i pored losih puteva, i pored grozne administracije i pored svih negativnosti, ali generacija koja je ispod 25 godina sve manje dolazi. Ovaj val dijaspore u BiH ce biti jos nekih 5-10 godina a onda ce sve manje i manje. Odumiru ljudi koji su u ratu imali 40tak godina i koji su kupovali i pravili kuce nakon rata. Dijaspora je vec pokupovala kuce i stanove u BiH. Vise nema ulaganja. Zato cijene stanova i materijala padaju.

Meni ljetos teta u telekomu kaze kad sam je nazvao nesto u vezi interneta: Suti sad ja pricam!!! Ako samo jos jednu reknes spusticu ti slusalicu!!! Nisam rekao vise ni jednu jer sam ja njoj spustio slusalicu, izvadio BH telekom karticu i bacio je.

BiH nema kljucni sastojak uspjeha u modernoj eri: KONKURENCIJU. BiH ima interesne klanove i ako hoces nesto moras se priklonit tom klanu a isto vazi i za investiranje. Ja dolazim u svoju BiH i ostavljam 3-4k eura i tako cu raditi dok god budem mogao ali me ni malo ne cudi ako nekom pukne film pa kaze da nece. S druge strane, to nije ni mala para i to nije lagano ni zaraditi, pogotovo ako imas kredit za vratom, ako imas djecu koja se skoluju i sl. Mogu ja, jer sam si izgradio poziciju ali znam koliko hoces ljudi koji ne mogu.

BiH je vrlo malo uradila za dijasporu. Vrlo vrlo vrlo malo i ja se zaista cudim zasto iko dolazi. Sam sebe isto pitam. Vjeruj mi. Bez laznog pretvaranja, pitam se zasto sam ostavio 3000 eura u BiH, ostetio auto jer je neki radnik zaboravio skloniti stubic a nije ga oznacio... da ti ne pricam kako se osjeca jaran kojem su ukrali BMW-a a on jos nije uspio ubijediti osiguranje ovdje da mu je auto ukradeno iako ima snimak kradje i policijski izvjestaj. Ne vjeruje niko BiH policiji - o tome se radi. Ja se tako pozitivno nafuram svakog Maja (valjda proljece to cini), Juni se spremam i jedva cekam Juli, auto sredim, pripremim ga za put, na poslu svima ispricam gdje cu za godisnji i onda dodjem, budem te jedva cekam da se vratim. I vratim se... uglavnom popisan. Sebi kazem da vise necu ici, al opet dodje Maj a sa majem zaboravim proslu godinu i idemo ispocetka...

Tako je u mene, a haj da vidimo reakciju dijaspore jel se slazu. :bih: :bih: :bih:
Sa svim se slazem osim sa boldanim. Ako su tacni podaci da godisnje 60-80 hiljada ljudi ide (a jesu, egzodus je biblijski), broj se uopste ne smanjuje.
Trebam te

#32 Re: Kako dijaspora moze pomoci BiH?

Post by Trebam te »

apsidejzi wrote:
Kikibombona wrote:Moj prijedlog bi bio da Forum BH dijaspore pozove sve BH patriote da se vrate u domovinu i tako direktno pomognu ekonomski i politicki oporavak. Zamislite da se vrati 5 000 porodica? To je 20 000 ljudi. Neka svaka porodica ponese u prosjeku 200 000 eura, to je milijarda eura direktne investicije. I ti novci upumpani u BH ekonomiju bi bili samo jedan pozitivan aspekt povratka.
Tesko da ces naci nekog dijasporca koji ima 200k eura u steku. Mozda su kupili kucu u tom ili vecem iznosu ali to je sve na kredit i duzni su banci. Kada bi se vracali u BiH morali bi to prodati i onda bi im ostalo mozda 30-50k eura razlike. S tim parama dodjes u BiH i sta dalje?

Hoce li sutra biti rat?

Veoma lijepo napisano :thumbup: ...slican osjecaj stim sto ja mislim i ipak cu se vratiti...Ja dodjem cesce, ali mala razlika je sto ja uopce ne obracam paznju na lokalne traceve, politiku, sredinu uopce,..vremenom su se prevazisle necivilizovane smicalice domacin-dijaspora...salterski radnici i usluge su posebni slucajevi, djeluju simapticno koliko nemaju sjecaja sta znaci customer i service...

Po povrtaku, ne planiram raditi a niti traziti posao u BiH. :bih:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#33 Re: Kako dijaspora moze pomoci BiH?

Post by KatarinaKosaca »

512MB wrote:Dijaspora se netreba vracat, vec otvarat firme i fabrike, navlacit projekte sa zapada a na vama je da marljivo radite i ucite a ne govorite "Vid ga voza X6icu a doso nam pametovat" :mrgreen: Sa takim pristupom nemozemo nigdje. Red, rad i disciplina.
pa,nema vas bas puno sa x6 :mrgreen: evo sad smo slusali jadikovku one 4k€, a kao x6 :mrgreen: stipu tu suplju..Nego, kako napisah, tema je spin. Dijaspora moze i treba pomoci onda kad akcija krene iz zemlje. Osmisljena i sa razlogom, te kristalno jasnim ciljem. Tad,a nadam se da tog momenta nece doci uvrijedjene mlade trebaju prestat prebrojavati eurocente, smatrati se superiornim i svoje sunarodnjake iz matice zvati ljubomornim primitivcima. Tad i u tom slucaju se sve razlike stavljaju po strani, sve sujete, i radi za domovinu. Do tad nemojte sa svojim glupim sujetama i jos glupljim hvalisanjima (ja potrosim 4k€, ja imam x6 itd) kreirati prepucavanje i odvracati forumsku pozornost od stvarnih desavanja ovih dana. To i jeste bio cilj pokretaca teme, a vi se primili kao saucesce, pa onako primitivno Balkanski i kabadahijski...ko je kao ja :-)
512MB

#34 Re: Kako dijaspora moze pomoci BiH?

Post by 512MB »

Vidis u tome je stvar, ti se nakacio na x6 i 4k a koga boli k.. za to? Privatna stvar. Sustina je u tome, ako ti dijasporac ponudi posao a ti umjesto da to iskoristis radje kafenises u gradu kad on nije tu, onda se stece dojam da ljudi nezele da il se pomogne. I nepricam samo iz svog iskustva nego poznajem i druge slucajeve.

Dakle ja znam kako se moze pomoci BiH i narodu dole, al vaznije je da narod pocne iskoristavat dijasporu na pravi nacin i da zgrabi sa obadvije ruke prvu sansu koja mu se nudi, a ne samo daj kermu za kafu i men dost.
muzicar_iz_parka

#35 Re: Kako dijaspora moze pomoci BiH?

Post by muzicar_iz_parka »

Ima poprilično bogatog naroda u dijaspori, ali nemaju sigurnosti u ulaganju niti se ko od nadležnih iz BiH pretjerano trudi privući te investitore.
Dok god bude glavna misao bila "imal tu mene da se malo ugradim", neće većina ni pokušavati neko ulaganje.
Svugdje se vlast trudi privući ljude sa parama, kod se na njih gleda kao ovce za šišanje.

Naravno sama dijaspora dobrim djelom novac pogrešno troši i baca, u krugu porodice i prijatelja imam bezbroj primjera gdje je skrkano desetine pa možda i 100 000 eura na gradnju kuća u kojima niko ne živi, daju se ogromne sume za izdržavanje porodice umjesto da sa tim parama otvore neki biznis ili ulože na obrazovanje dotičnih, niko od sadake nije postao nešto.
Margita81

#36 Re: Kako dijaspora moze pomoci BiH?

Post by Margita81 »

A sta je to tacno BiH dijaspora, ko ulazi u tu kategoriju?
Ovi sto su nabrali u ratu, netom poslije rata ili i ovi sto odlaze sada iskljucivo u potrazi za normalnijim i laksim zivotom a nisu morali?
Ili svi?
Jer ove prve dvije navedene grupe mozda i jesu patriote..ovi iz trece grupe to sasvim sigurno nisu.

Licno pomazem najblize koliko i kad mogu. Otisla iz BiH prosle godine. Patriota u meni spava cvrstim snom :P
piupiu

#37 Re: Kako dijaspora moze pomoci BiH?

Post by piupiu »

Osnovni uslov za saradnju su volja i dobri medjuljudski odnosi. Samo mazohista može rizikovati sve što je mukotrpno sticao u inostranstvu, sam sa svojih deset prstiju, da bi 'pomagao' nekakvoj amorfnoj grupi znanoj kao 'moj narod', ako ga ista konstantno ponižava, omalovažava i pljuje. Nijedan čovjek koji je zdrav u glavi (a posebno onaj koji ima izbora) neće se odlučiti na tako ponižavajući i nezdrav 'životni aranžman'. Ljudi su od takvih bolesti i pobjegli u inostranstvo.

Drugo - birokratija je ... boli glava. Pogledajte po raznim sajtovima raznih zemalja kako se otvara biznis, šta za to treba i koliko to traje. U nekim zemljama, 20 minuta na Internetu i 200 maraka kapitala. Ma, ni toliko. Eto, za početak - vrlo jednostavno. Prilagoditi sistem potrebama ulaganja, a ne očekivati da se ulagač prilagodjava potrebama (budžetskog) sistema. I od tog su ljudi pobjegli, i malo će se ljudi vraćati da troši svoje živce i zaradjeni novac na još jednu rundu borbe sa sistemom. Život je prekratak za takvu vrstu 'inata'.

I treće - pisala sam o tome na temi o Popisu - nevjerovatno je da se Popis nije iskoristio da se 'prebroji' dijaspora, njene namjere i investicione sposobnosti. N.E.V.J.E.R.O.V.A.T.N.O. Ne zato što se to nešto uobičajeno (nije), nego zato što mi nemamo sposobnosti da to odradimo na drugi način, i ovo je bila jedinstvena prilika - gdje je postojao i motiv, i novac i mehanizam. Na osnovu čega uopšte praviti neki plan o smišljenim ekonomskim odnosima (ili ne daj bože investicijama) sa dijasporom?
Last edited by piupiu on 27/09/2016 11:28, edited 1 time in total.
BHCluster

#38 Re: Kako dijaspora moze pomoci BiH?

Post by BHCluster »

Ko je sad nama kriv sto ne znamo ovo iskoristiti na pozitivan nacin ili je to malo.
piupiu

#39 Re: Kako dijaspora moze pomoci BiH?

Post by piupiu »

BHCluster wrote:
Ko je sad nama kriv sto ne znamo ovo iskoristiti na pozitivan nacin ili je to malo.
I to su samo doznake koje su oficijelno prošle kroz sistem, pretpostavljam.
Point.

#40 Re: Kako dijaspora moze pomoci BiH?

Post by Point. »

KatarinaKosaca wrote:
Point. wrote:Sve je to fino u teoriji Kiki, ali kad citam pljuvanje po dijaspori zbog svakog jebenog problema u BiH, onda kontam "ma ko vas jebe". Pogledaj recimo sta @Leklerc pise o BHF (kad ih se vec spominje), kakav je to rijecnik i mrznja. Procitaj gnusnih komentara na temi o referendumu, kako dijaspora poziva na rat blabla i slicne gluposti. Pisao dam ja nedavno o neiskoristenom potencionalu nase dijaspore, kako treba angazovati vise dijasporu, ali kako ces motivisati dijasporu kad na svakom cosku cuju epitete ratohuskaci, pobjegulje i razne pickomaterine. Dijaspora sigurno hoce i zeli pomoci, pitanje je zelinli lesina da joj se pomogne.
:mrgreen: koja gomila gluposti....izvinjavam se u ime svakoga ko se usudio uvrijediti visocanstva. Ipak ste.vi.iznad, smije vam se samo diviti. Jebo te, ako.nesto cinis, cinis za svoju zemlju....Za razliku od tvog post od @murat sabanovic i te kako ima,smisla. Akcija dijaspore moze i treba biti produzena ruka neke akcije unutar BIH.
Eto vidis. Pa ti si klasicni primjer o cemu govorim. Uopste ne citas sta se pise, nego ti je tlak vec skocio na 300 cim si vidjela ovu temu i rijec dijaspora. Ako je iko uvrijedjen onda si to ti, mlada damo. Zasto ovoliko gorcine u tvom postu?

Ja govorim da se dijaspora treba vise iskoristiti, jer sad dolaze generacije koje su dosta dobro fakultetski obrazovani, koji su jos vezani za BiH i koji su voljni pomoci, samo da im se da prilika. Mi imamo sad tu generaciju koja je odrasla i skolovala se u uredjenim drzavama, koja mogu svojim iskustvom, poznanstvima i kontaktima dosta toga pomoci, samo ih treba ohrabriti. I onda se pojavi jedna KatarinaKosaca, koja misli da je pokupila svu pamet svijeta, sa ovakvom sprehom i zajedljivim komentarima, da ne kazem über glupim razmisljanjem i ljudi se pitaju pa sta ta dijaspora radi osim sto salje novac.
Znam lika koji je htjeo pokrenuti dole biznis, nakon 2 godine ganjanja raznoraznih papira i 18383 posjeta raznim ustanovama, frajer odustao. Imamo nasih ljudi koji su ministri u drugim vladama, koji sjede u Evropskom parlamentu, tu je taj kapacitet koji bi BiH mogla iskoristiti al qurac sinko. 20 godina iste partije, ista obecanja, radis a ne primas platu 16 mjeseci ili radis a za platu nemo's cevapa uzeti a ljudi dole, u BiH, niko da protestuje, da se buni, da se pokrene na bolje nego je mentalitet zaostao u 1995, nek se samo ne puca. I sta se onda tu vise ima pricati.

Zato kazem, pomoci, znanja, volje i zelje ima, pitanje je ima li zelje od lesine (kako to Kiki opisa) da joj se pomogne. Pustimo sad ove levate sto prizivaju rat a useru se petardi za Novu, govorim o kvalitetnim ljudima koji su vani i kojih ima masala.
BHCluster

#41 Re: Kako dijaspora moze pomoci BiH?

Post by BHCluster »

piupiu wrote:
BHCluster wrote:
I to su samo doznake koje su oficijelno prošle kroz sistem, pretpostavljam.
Aha prema podacima Centralne banke.
Gojeni H

#42 Re: Kako dijaspora moze pomoci BiH?

Post by Gojeni H »

insomnia78 wrote:Sendvicem ih Kasandro
:lol: :thumbup:

Ovo ti je jako k'o zemlja. Vidio si da prepisujem.

Kasandro. :lol:
512MB

#43 Re: Kako dijaspora moze pomoci BiH?

Post by 512MB »

Evo predlazem da se ponovo uvede vojni rok, licno cu mjesecno 100€ donirati a i naci barem jos deset takvih iz raje, dal za plate oficira, skolovanje il vojnu opremu, svejedno mi. Samo okvire ili uslove za to trebate ipak vi dole napraviti.

Kad bi se dobra volja i ekonomske mogucnosti dijaspore znali inteligentno kanalizirati (a ne u svrhu doniranja kurbana i sl.) onda bi to bila hebeno dobra stvar za svakog.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#44 Re: Kako dijaspora moze pomoci BiH?

Post by KatarinaKosaca »

Manite se miliona, biliona, prica o toboznjem bogatstvu. Ko je iz Srebrenice ili zna nekog iz Srebrenice neka glasaju Camila. Nije tesko,.ne kosta nista, a znaci puno. Nema kuknjave kako se potrosilo 4k€ :mrgreen:
Point.

#45 Re: Kako dijaspora moze pomoci BiH?

Post by Point. »

A jest ti vokri sto lik potrosi 4000 € u Bosni. I ti bi, da mozes.
512MB

#46 Re: Kako dijaspora moze pomoci BiH?

Post by 512MB »

Pa odakleN mu kad je na socijali, odakleN? :mrgreen:
seln

#47 Re: Kako dijaspora moze pomoci BiH?

Post by seln »

512MB wrote:Pa odakleN mu kad je na socijali, odakleN? :mrgreen:
Ma nije na socijali, pere tanjire i cenife (nadam se, tim redoslijedom) :D
mO k3

#48 Re: Kako dijaspora moze pomoci BiH?

Post by mO k3 »

sta vi stvarno mislite da smo mi fukare koji zive na zapadu?
Margita81

#49 Re: Kako dijaspora moze pomoci BiH?

Post by Margita81 »

Ne misle, nadaju se :mrgreen:
Kikibombona

#50 Re: Kako dijaspora moze pomoci BiH?

Post by Kikibombona »

512MB wrote:Evo predlazem da se ponovo uvede vojni rok, licno cu mjesecno 100€ donirati a i naci barem jos deset takvih iz raje, dal za plate oficira, skolovanje il vojnu opremu, svejedno mi. Samo okvire ili uslove za to trebate ipak vi dole napraviti.

Kad bi se dobra volja i ekonomske mogucnosti dijaspore znali inteligentno kanalizirati (a ne u svrhu doniranja kurbana i sl.) onda bi to bila hebeno dobra stvar za svakog.
Hahahahahaha...

E ovo je vec ponizavajuce. :-D

Aj ti u Bosnu, da ja tebi placam za vojni rok. :D

Da mi ovdje radimo za 500km i da se spremamo za rat!?? :-) :-) :D :D

Eto nas kod vas jaruga. Ljudi masovno odlaze u Evropu. Posebno u protekle dvije godine. Desetak mojih poznanika i prijatelja je razgulilo u ovoj godini. Mahom porodicni ljudi, koji imaju djecu. I sto je zanimljivo, ovdje su zivjeli iznad prosjeka, u vecini slucajeva, imali dobre plate za nase prilike. Neki dan sretnem poznanika kojeg nisam pofino vidio. Otisao u Njemacku kod jarana. Tamo se spandzao sa nekom, ozenio. Ka'e, na pet godina dobio radnu dozvolu. Ka'e, sve tamo zavrsio, ovdje nista. :-) :D Ove price o ratu i slicne gluposti samo tjeraju raju... ionako 90% Bosanaca zeli raguliti vani...

I vi stvarno mislite da je nekome do ratovanja. Pa ni protesti nisu organizovani u Sarajevu i drugim gradovima. Spntani protesti, nista. Ljude boli kar'na, uglavnom. Gledali svi Vest Hem - Sautempton. Tako ce isto biti u RS kada uhapse Dodika. Nece se niko po guzici pocesati. I ovako jedva navukose 50%, mada cijenim da izlaznost nije bila veca od 40%...
Post Reply