Nije za ne povjerovati da si i ti uradila nesto slicno kao ona doktorica sociologuja, arhitektica wrote:@madnessa![]()
To ja stalno pricam ali ispadam karijeristica i vjestica kad kazem da mi je karijera na prvom mjestu, da ne zelim brak zasad, da ne planiram djecu i sl. Izgleda da zena treba da se uda, napusti posao, prijatelje, hobije da ugadja muzu da ga zapitkuje svaki dan sta je pozelio za rucak , treba li mu masaza , kako mu je bilo na utakmici s jaranima dok je ona prala prozore, kuhala i presvlacila djecuI naravno da mu ona kao takva dosadi i da nadje zanimljiviju.
kako dalje
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- baustelac
#176 Re: kako dalje
- madnessa
#177 Re: kako dalje
To je nešto što muškarci žele opravdati da je to oduvijek tako i da većina tako funkcioniše i samo zato što je njegova čukunbaba morala da tetoši čukundedu mora i njegova žena u 21. vijeku.
Meni je žao samo što naši muškarci ne žele da nađu drugi način da sebi pokažu da vrijede i da jačaju svoju poziciju u društvu nego to idu preko emocija osobe koja ih voli ili dovođenjem te iste osobe pred svršen čin time što joj oduzmu svaku mogućnost da se sama o sebi pobrine. Umjesto da zasuču rukave i nešto postignu zbog čega bi ih svi poštivali oni se našli praviti "muškarčinama" preko leđa vlastite porodice. Još gore je što zbog rasprostranjenosti ove pojave svaka žena i kad se požali npr. majci, sestri, drugoj ženi dobije "eh draga tako ti je to".
Meni je mama ostala "paf" kad sam joj neki dan rekla kako moj dragi zahvali nakon objeda na pripremljenom obroku, a ja uredno kažem "nema na čemu" umjesto "ajd ba šta mi zahvaljuješ, nisam vola okrenula". Isto tako i ja njega pohvalim kada za tim ima potrebe. Treba znati cijeniti sebe i očekivati od drugih da te cijene, a i sam cijeniti druge na njihovoj pažnji koju ti ukazuju. Da se razumijemo ne hodamo okolo k'o dvije porecelanske figurice, ali ti neki mali znakovi pažnje su uvijek prisutni...
Meni je žao samo što naši muškarci ne žele da nađu drugi način da sebi pokažu da vrijede i da jačaju svoju poziciju u društvu nego to idu preko emocija osobe koja ih voli ili dovođenjem te iste osobe pred svršen čin time što joj oduzmu svaku mogućnost da se sama o sebi pobrine. Umjesto da zasuču rukave i nešto postignu zbog čega bi ih svi poštivali oni se našli praviti "muškarčinama" preko leđa vlastite porodice. Još gore je što zbog rasprostranjenosti ove pojave svaka žena i kad se požali npr. majci, sestri, drugoj ženi dobije "eh draga tako ti je to".
Meni je mama ostala "paf" kad sam joj neki dan rekla kako moj dragi zahvali nakon objeda na pripremljenom obroku, a ja uredno kažem "nema na čemu" umjesto "ajd ba šta mi zahvaljuješ, nisam vola okrenula". Isto tako i ja njega pohvalim kada za tim ima potrebe. Treba znati cijeniti sebe i očekivati od drugih da te cijene, a i sam cijeniti druge na njihovoj pažnji koju ti ukazuju. Da se razumijemo ne hodamo okolo k'o dvije porecelanske figurice, ali ti neki mali znakovi pažnje su uvijek prisutni...
- duplanula
#178 Re: kako dalje
Izvini ali ovo je glupost da nema vece... Citajuci neke postove toliko gluposti baljezgate da ne to za ne povjerovati, toliko generalizovanja nepotrebnog ima da je to cudo. Vjecito sranje oko zenko muskih odnosa i zenske ravnopravnosti i emancipacije... Slazem se da sebe treba cijeniti, ali ne po svaku cijenu. Danasnji ljudi (mislim da oba spola) su tako puni "sebe" i za tako male stvari tersaju, odustaju i razvode se da je to nevjerovatno. Svaka bi eto finog momka, ali da je zajeban, a svi muskaraci bi da karindja kao ludi a da mu je zena djevica... Balkanske glupost i mrtvi stereotipi... Kada se pocne cijeni porodica, institucija porodice a ne braka, onda mozda bude i nekih drasticnih promjena. Do tada cemo svi biti u filmu ja cijenim sebe jebo drugog i sve ce nam biti teze i teze naci zivotnog partnera.ja, arhitektica wrote:Nije da te zanima, nije to tvoja briga ali nisam i to zato sto sam oduvijek iskrena na samom pocetku sa svakim s kim ulazim u vezu.Al ti svejedno zapali lomacu jer te ova moja izjava pogodila.Ne zelim biti nicija sluskinja i skakutati oko muza da bi me volio jer i bez toga imam dovoljno kvaliteta da bi me se cijenilo a onaj koji to ne vidi mi i ne treba. Ni meni ne treba partner koji ce skakutati oko mene. Uzajamno postovanje i nezavisne uspjesne karijere su temelj, ne zelim zavisiti o nekome niti da on zavisi o meni jer tako odnos ne moze funkcionisati na duze staze. I prije nego i ovo pogresno protumacis, ne mislim na privremenu zavisnost zbog nedostatka posla ili necega sl vec na dugotrajan aranznman te prirode.
- baustelac
#179 Re: kako dalje
Ode se u off ali to sa zahvaljivanjem je za mene neprirodno za jedan brak. Zahvalit cu domacinu koji me je ugostio, a mami/sestri/zeni cu reci kako je ukusno bilo. Moje je shvatanje da se covjek se zahvaljuje "strancu" za ucinjeno a "voljenima" se cini iz zelje, ljubavi i postovanja. To sto nekome treba verbalna potvrda zahvalnosti suprotne strane je za mene neprirodnomadnessa wrote:To je nešto što muškarci žele opravdati da je to oduvijek tako i da većina tako funkcioniše i samo zato što je njegova čukunbaba morala da tetoši čukundedu mora i njegova žena u 21. vijeku.
- Michun
#180 Re: kako dalje
duplanula, ja te fakat nisam skontala.
da li mislis da treba ostati u nesretom i fizicki nasilnom braku?
da li mislis da osoba (spol nije bitan) ne treba da cijeni sebe prvenstveno? tek kad cijenis sam sebe i drugi te cijene. ako kazes joj koji sam ja jadnik...i to ponavljas i pokazujes ponasanjem, svako ce reci za tebe da si jadnik i jedva ce cekati da svoju frustraciju na tebi iskali.
cini ti se da su ljudi puni sebe. uvijek su bili, zene nisu bile. koliko znas starih parova koji su u braku jer zena nije imala posla i nije imala nacina da prehrani djecu. ja ovim ne kazem da nema muskih osoba koji su zlostavljani u braku, ima itekako.
mislim da takodjer balkanske gluposti koje treba da se izmjene jeste da musko treba da prihvati da smo svi jednaki!!! nekako nikako da to nekima udje u glavu. i kad kazem jednaki onda ne mislim na misice.
da li mislis da osoba (spol nije bitan) ne treba da cijeni sebe prvenstveno? tek kad cijenis sam sebe i drugi te cijene. ako kazes joj koji sam ja jadnik...i to ponavljas i pokazujes ponasanjem, svako ce reci za tebe da si jadnik i jedva ce cekati da svoju frustraciju na tebi iskali.
cini ti se da su ljudi puni sebe. uvijek su bili, zene nisu bile. koliko znas starih parova koji su u braku jer zena nije imala posla i nije imala nacina da prehrani djecu. ja ovim ne kazem da nema muskih osoba koji su zlostavljani u braku, ima itekako.
mislim da takodjer balkanske gluposti koje treba da se izmjene jeste da musko treba da prihvati da smo svi jednaki!!! nekako nikako da to nekima udje u glavu. i kad kazem jednaki onda ne mislim na misice.
-
gerberica
#181 Re: kako dalje
Zakuhaste ga vi bas dobro
a mene zivo zanima ima li novosti kod sasenke.
-
hanady
#182 Re: kako dalje
Njima najteze pada sto su zene postale sto posto neovisne, to im je najveci udarac na ego.Umjesto da to bude prednost, njima je to kamen spoticanja...muskarac odavno nije hranitelj porodice, ali za to nisu krive zene, nego u vecini slucajeva sami muskarci.Znam ih masu koji su u tridesetima, a nemaju pojma sta bi od zivota, ne studira im se, svi bi da budu direktori i da se obogate preko noci, a onda zavrse u nekoj kafani radeci i obavezno kukaju na drzavu, na roditelje ( koji im nisu obezbjedili svjetliju buducnost) itd.
Ne kazem da je situacija sjajna, danas naci posao je prava premija, ali zasto je problem muskarcu koji nema posao biti sa zenom koja ga ima???!! Opet se vracamo na ego!
Kazu muskarac treba da ima barem malo vecu platu od zene ( opet ego) !? Pa sta da radimo mi zene koje imamo dobre plate??1
Ne generalizujem, samo pricam o vlastitom iskustvu i onome sa cime sam se ja licno susrela.
Ne kazem da je situacija sjajna, danas naci posao je prava premija, ali zasto je problem muskarcu koji nema posao biti sa zenom koja ga ima???!! Opet se vracamo na ego!
Kazu muskarac treba da ima barem malo vecu platu od zene ( opet ego) !? Pa sta da radimo mi zene koje imamo dobre plate??1
Ne generalizujem, samo pricam o vlastitom iskustvu i onome sa cime sam se ja licno susrela.
-
Jay Gatsby
#183 Re: kako dalje
Nema potrebe za tim. Guraj svoj posao i karijeru ako ti je to najvažnij. Ostalo ako bude, biće. Koliko truda uložiš, tako se otprilike i vrati.ja, arhitektica wrote:Ako imas dobar fakultet-ponisti ga i upisi visu skolu,sasvim dovoljno za zenu. Ako je karijera uspjesna i dobro zaradjujes- daj otkaz i zaposli se kao blagajnica i sl. Tad ce tvoj muz biti sretan i zadovoljan a samim tim i ti sama jer ti je svrha zivota usreciti glavu kuce.
Društvene ulogu su nam se malo promijenile. Priznajem i sam, ne snalaze se mnogi muškarci u tome. No, to vrijedi i za žene.
-
gerberica
#184 Re: kako dalje
Odoste malo u off, nadam se da cete se uskoro vratiti 
- respo
#185 Re: kako dalje
posto ste obe takve koja ce sa mnom na kafuja, arhitektica wrote:Michun wrote:duplanula, ja te fakat nisam skontala.
-
hanady
#186 Re: kako dalje
Ma kakvog truda!!! Pa nije jedan pobjegao od mene jer ja imam sve a on nista??!! A ja da sam materijalista ne bih ni bila s tim sto nema nista, nego cijenim druge vrijednosti...a okolnosti su mi isle na ruku pa imam sve ( pod tim sve mislim, stan, auto, dobar posao fakultet)...
Nego se muskarcine prepadnu jake zene u tome je kvaka
-
Jay Gatsby
#187 Re: kako dalje
Jesmo, ali ja bih samo da podsjetim šta je @sasenka rekla na početku:gerberica wrote:Odoste malo u off, nadam se da cete se uskoro vratiti
"Imam 34 godine.Majka sam dvoje djece koje volim više od života.Imam muža koji je stariji 12 godina od mene.Volim ga,moram to reći i udala sam se za njega iz ljubavi."
Sve ovo ostalo oko posla i ne znam ti čega je luk i voda.
-
gerberica
#188 Re: kako dalje
Imam ja brata taman za tebe i ne boji sehanady wrote:Ma kakvog truda!!! Pa nije jedan pobjegao od mene jer ja imam sve a on nista??!! A ja da sam materijalista ne bih ni bila s tim sto nema nista, nego cijenim druge vrijednosti...a okolnosti su mi isle na ruku pa imam sve ( pod tim sve mislim, stan, auto, dobar posao fakultet)...
- respo
#189 Re: kako dalje
hanady ponuda vazi i za tebe 
-
hanady
#190 Re: kako dalje
Eki ne boji se!!! To je neka rijetka izumrla vrsta
))))
- duplanula
#191 Re: kako dalje
E hajde da ti redom odgovorim na pitanja koja si ti postavila, a ja (evo sada sam isti kao i svi ostali musakrci, sto bi ti kao pametna i emancipovana djevojka prva trebala da znas da nije tako).ja, arhitektica wrote:A kad to trebam prestati cijeniti sebe i ddati prednost drugome? U braku? Jer se podrazumijeva da je zena ta koja treba sageti glavu i biti podredjena u vezi? Zasto ne bismo bili ravnopravni? Zasto bih ja morala moljakati za marku i pravdati svaku kupljenu stvar ako vec mogu raditi i samu sebe financirati? Jer bi to povrijedilo ego frajeru?? Zasto bi pranje sudja i kuhanje njemu bilo vise bolje od toga da radim i zaradjujem? Mislis da bih mu bila zanimljivija pricajuci o svojim poslovnim uspjesima, kolegama,dogadjajima na poslu ili pricajuci mu sta sam skuhala danas i koju sam seriju pocela pratiti?Slazem se da sebe treba cijeniti, ali ne po svaku cijenu
E ovo su mrtve predrasude sto ti i vecina muskaraca zagovarate. Na vasu srecu ima i takvih zena kojima je zivotna misija ugadjati muzicu (eno jedan otvorio i temu da se na to pozali) tako da necete ostati sami, bez brige, poslusnice jos nisu izumrle.
P: A kad to trebam prestati cijeniti sebe i ddati prednost drugome? U braku?
O: Ne trebas nikada prestati cijeniti sebi, ali kada se precjenis da si nesto sto nisi to je problem. A pojam braka necu da se raspravljam jer ocigledno ti imas neko potpuno drugo vidjenje a to nije tema
P: Jer se podrazumijeva da je zena ta koja treba sageti glavu i biti podredjena u vezi?
O: Nigdje veze, u jednom normalnoj vezi, zasnovanoj na uzajanoj ljubavi i postovanji, niko ne bi trebao niti je podredjen, ne kontam sta ciljas sa ovime...
P: Zasto ne bismo bili ravnopravni?
O: Ovo je diskusija za u 4 oka
P: Zasto bih ja morala moljakati za marku i pravdati svaku kupljenu stvar ako vec mogu raditi i samu sebe financirati?
O: Zaista ne kontam kakvo ti imas vidjenje veze (ako zaboravimo aktuelnu temu jer ja i ti razmjenjujemo misljenja), kakvo moljakanje i pravdanje. Danas je nazalost takav vakat da se mora raditi bez obzira na sve jer je egzistencija u pitanju. A kada si u braku, ako se ne varam (iako nisam u braku niti sam bio pa nemam iskustva), novac je zajednicki, nije bitno cija je plata i kolika je plata. Da ne idemo dalje u dubioze.
P:Jer bi to povrijedilo ego frajeru??
O: Ako je lik idiot i neko ko zlostavlja druge, povrijediti ce ga bilo sta a kamoli ovo. Normalnom insanu naravno da nece povrijediti ego. Jedino stvar koja je muskarcu generalno belaj, je kada zena izdrzava porodicu (iz bilo kojeg razloga). Ne pokusavajte ovo shvatiti, to je u prirodu covjeka
P:Zasto bi pranje sudja i kuhanje njemu bilo vise bolje od toga da radim i zaradjujem?
O: Zato sto je zatucani idiot
P: Mislis da bih mu bila zanimljivija pricajuci o svojim poslovnim uspjesima, kolegama,dogadjajima na poslu ili pricajuci mu sta sam skuhala danas i koju sam seriju pocela pratiti?
O: Sada se stvarno pitam da li zaista ovako razmisljas ili te uhvatila huja?? Sa kakvim se ti momcima druzis... Radi idiota poput tih, kao fol "frajera od tvojih prijateljica", mi, drugi iole normalni ljudi nemam nikakve sanse niti da vam pridjemo a kamoli sta vise.
A ovim zadnjiom recenicama pocela si da vrijedjas niti znajuci me niti ista drugo. Zaista pokazaju veliki nivo i obrazovanja i postovanja osnvnih principa. Ako sam te uvrijedio prijasnjim postom, izvini, nije mi bila namjera.
A sada da ti kazem kako bi se muskarac, kao ja, gleda kako bi dvoje ljudi trebalo da "funkcionise".
Recimo da oboje radimo i imamo malo dijete, oboje se vracamo kuci oko 5.30. Kucnih poslova milion, rucka nema, dijete gladno, mi gladni. Jebat ga, pravicemo, DA MI ZAJEDNO A NE TI SAMA, ja cu ti pomagati u kuhunji na bilo koji nacim koji znam i mogu. Rezat luk, rendat krompir, tucat snicle, sta ja znam, ovisi sta je za rucak
@ MICHUN
"mislim da takodjer balkanske gluposti koje treba da se izmjene jeste da musko treba da prihvati da smo svi jednaki!!! nekako nikako da to nekima udje u glavu. i kad kazem jednaki onda ne mislim na misice."
Izvini ako sam bezobrazan, ali da li mislis na ravnopravnost kada pojedinoj strani odgovara ili na 100% ravnopravnost? Jer u ovoj drugoj i misici dolaze u igru
-
gerberica
#192 Re: kako dalje
respo wrote:hanady ponuda vazi i za tebe
ja sam prije reagovala za brata
povuci se brzo
-
Jay Gatsby
#193 Re: kako dalje
Turda uloženog u vezu. Nemam se šta prepasti. Imam i stan i auto i odličan posao i dobro obrazovanje. To mi je sve normalno. I nije mi uopće neobično kad žena od nekih 30+ godina to sve ima - imala je dovoljno vremena za sve to, čudno mi je kad nema (isto vrijedi i za muškarce). Ali, sve je to u krajnjoj liniji u drugom planu. Ne mora žena imati ništa od toga - zajedno ćemo sve.hanady wrote:Ma kakvog truda!!! Pa nije jedan pobjegao od mene jer ja imam sve a on nista??!! A ja da sam materijalista ne bih ni bila s tim sto nema nista, nego cijenim druge vrijednosti...a okolnosti su mi isle na ruku pa imam sve ( pod tim sve mislim, stan, auto, dobar posao fakultet)...
-
hanady
#194 Re: kako dalje
@duplanula...pa ti si muskarac za pozeljeti!! 
-
gerberica
#195 Re: kako dalje
Neki bi se ovdje mogli rastati, a neki tek sastati 
- Michun
#196 Re: kako dalje
duplanula...ravnopravnost za mene podrazumjeva da zene nisu manje placene od muskaraca za isti posao. ako laze koza, ne laze rog.
http://commissioner.cws.coe.int/tiki-vi ... postId=119
da je normalno da musko uzme/dobije 3 mjeseca porodiljnog pa da se brine o djetetu koje je rodila njegova partnerica. da vidi on malo kako je gugu, lala, kakilo, piskilo i kako mozes postati lud od zatvorenosti u kuci.
ravnospravnost je da zenu cijene kao inzenjera gradjevine, kad dodje na skelu i stavi sljem. a ne da radnici kazu: ma sta ona zna, zensko.
ravnopravnost je da musko odabere da ostane kuci sa djecom dok ne krenu u skolu a mama da radi i da ga vas dunjaluk ne gleda kao da je lud i da ne misle da ga zena tuce.
ima jos primjera milion i znam da fantaziram ali sta cu, ja sam nepopravljivi optimista
da je normalno da musko uzme/dobije 3 mjeseca porodiljnog pa da se brine o djetetu koje je rodila njegova partnerica. da vidi on malo kako je gugu, lala, kakilo, piskilo i kako mozes postati lud od zatvorenosti u kuci.
ravnospravnost je da zenu cijene kao inzenjera gradjevine, kad dodje na skelu i stavi sljem. a ne da radnici kazu: ma sta ona zna, zensko.
ravnopravnost je da musko odabere da ostane kuci sa djecom dok ne krenu u skolu a mama da radi i da ga vas dunjaluk ne gleda kao da je lud i da ne misle da ga zena tuce.
ima jos primjera milion i znam da fantaziram ali sta cu, ja sam nepopravljivi optimista
- madnessa
#197 Re: kako dalje
Svakom svačije. Rekoh da ne hodamo k'o porcelanske figurice nego da za fin obrok dobijem i zahvalu, a da mi ne pada na pamet umjesto "nema na čemu" na to odgovoriti "ajde nemoj to više raditi". Kod nas su riječi poput "oprosti", "molim te" i "hvala" nešto čime ukazujemo da cijenimo drugu osobu, trud i vrijeme koje su odvojili i sastavni su dio ukazivanja pažnje. A ja upravo pričam o tome da nam je lakše cijeniti nekog kome odemo u goste i zahvaliti mu nego povremeno ukazati osobi, koja je svakodnevno uz nas, da vidimo trud koji ulaže da bi nam ugodila. I šta time govorimo osobi koja nas svaki dan "ugošćava"? E pa ja više cijenim onu kafu koju mi on napravi kad sam mrtva umorna nego sto buketa cvijeća. I svaki put će dobiti "hvala, ljubavi". Strašno bježim od toga da uzimam osobu s kojom sam "zdravo za gotovo" i trudim se da "vidim" tu osobu i to dam doznanja.baustelac wrote:Ode se u off ali to sa zahvaljivanjem je za mene neprirodno za jedan brak. Zahvalit cu domacinu koji me je ugostio, a mami/sestri/zeni cu reci kako je ukusno bilo. Moje je shvatanje da se covjek se zahvaljuje "strancu" za ucinjeno a "voljenima" se cini iz zelje, ljubavi i postovanja. To sto nekome treba verbalna potvrda zahvalnosti suprotne strane je za mene neprirodno
Back to topic...
Mnogi nisu svjesni da svojim nijekanjem svog truda i značaja za malu zajednicu dobiju kao krajnji rezultat totalno nepoštivanje i ponižavanje. Mnoge nezaposlene žene svoj trud u održavanju domaćinstva i odgoju djece podrazumijevaju kao svoju dužnost "kad su već besposlene" ili "kad već ništa u kuću ne donose" i onda i ne čudi činjenica da izostane prepoznavanje i zahvala s druge strane. Ne bi ni sasenkin muž hodao okolo k'o paša da je katkad zagrnuo rukave i vidio koliko treba truda da kuća izgleda kao što izgleda i da su djeca zbrinuta. Znao bi cijeniti to što nije otišla da radi za 400KM nego ostala kući i zaradila milion održavajući njihovu porodicu na okupu.
- duplanula
#198 Re: kako dalje
Sve se ja slazem, ali ravnopravnost mora biti u potpunosti i u svim sferama zivota, a iskreno mislim da je to nemoguce, koliko se god trudili.Michun wrote:duplanula...ravnopravnost za mene podrazumjeva da zene nisu manje placene od muskaraca za isti posao. ako laze koza, ne laze rog.http://commissioner.cws.coe.int/tiki-vi ... postId=119
I koliko znam da nisu niti manje niti vise, placene su po pozicijama na kojima se nalaze.
ako se ne varam, zakon jeste takav da u slucaju da zena mora da radi (iz bilo kojeg razloga) ista prava vaze i za muskarace, znaci da moze uzeti porodiljsko.
A to da te cijene je stvar pojedinaca, ako si na gradislistu, onda znas kako radnici ne vole da ima inzenjeri pametuju na gradilistima, a pogotovo kada je zena. Eh, sada ti si inzinjer, pa ih stavi na njihovo mjesto
A i za ovo zadnje, opet stvar pojedinaca i generalno stvar balkanskog mentaliteta, nece se promijeniti, barem ne za naseg vakta.
- madnessa
#199 Re: kako dalje
gerberica wrote:Neki bi se ovdje mogli rastati, a neki tek sastati

-
Jay Gatsby
#200 Re: kako dalje
Može porodiljno od 3 mjeseca ako će mi partnerica i (njena) raznorazna rodbina "dopustiti". Na sve to bi više poprijeko gledale žene nego muškarci. Naravno, briga me za njih, ali to mora vrijediti i za partnericu.Michun wrote:duplanula...ravnopravnost za mene podrazumjeva da zene nisu manje placene od muskaraca za isti posao. ako laze koza, ne laze rog.http://commissioner.cws.coe.int/tiki-vi ... postId=119
A za to da te cijene kao inžinjera, profesora, prodavca... izbori se. I mi muškarci se za to moramo izboriti - za poštovanje na poslu. I od muškaraca i od žena.
Zajedno, to je ključna riječ. A ovdje se više govori o "matematici".