bisera wrote:Ovo je pravi prevod. Moje dijete ide u vrtić i vaspitačice oslovljava sa učiteljice. Dakle, termin koji je zvanično u upotrebi u većini vrtića (govorim za Sarajevo).pusapusa wrote: -predskolska uciteljica
obrati pažnju na podvučeno.
bisera wrote:Ovo je pravi prevod. Moje dijete ide u vrtić i vaspitačice oslovljava sa učiteljice. Dakle, termin koji je zvanično u upotrebi u većini vrtića (govorim za Sarajevo).pusapusa wrote: -predskolska uciteljica
Namjerno sam stavila vaspitačice jer je to stari termin koji se kod nas dugo koristio, a djeca su osbolje oslovljavala sa tete (što je, po mom mišljenju veoma diskriminirajuće s obzirom da osoblje vrtića ima završen isti fakultet kao i učiteljice/učitelji u osnovnim školama. Dakle, umjesto podvučene fraze trebalo bi da stoji "osoblje oslovljava sa učiteljice".osa wrote:bisera wrote:Ovo je pravi prevod. Moje dijete ide u vrtić i vaspitačice oslovljava sa učiteljice. Dakle, termin koji je zvanično u upotrebi u većini vrtića (govorim za Sarajevo).pusapusa wrote: -predskolska uciteljica
obrati pažnju na podvučeno.
Jel to vaspitaci zahtijevaju ?bisera wrote:Ovo je pravi prevod. Moje dijete ide u vrtić i vaspitačice oslovljava sa učiteljice. Dakle, termin koji je zvanično u upotrebi u većini vrtića (govorim za Sarajevo).pusapusa wrote: -predskolska uciteljica
Učiteljica + imeMacak U Cizmama wrote:Jel to vaspitaci zahtijevaju ?bisera wrote:Ovo je pravi prevod. Moje dijete ide u vrtić i vaspitačice oslovljava sa učiteljice. Dakle, termin koji je zvanično u upotrebi u većini vrtića (govorim za Sarajevo).pusapusa wrote: -predskolska uciteljica
Zar se ti vaspitaci/ucitelji/pedagozi, nazovite ih kako god zelite , nebi trebali oslovljavati sa imenima ? Sta je djecu briga za njihove titule, vazno je da im je dobro i ugodno.
Hm...NemaFajde wrote:Malo mi glupo napisati TETA u vrtiću..![]()
Hvala !!
točno, s tim da je naziv na bosanskom i srpskom identičan.M.O.S- wrote:Hm...NemaFajde wrote:Malo mi glupo napisati TETA u vrtiću..![]()
Hvala !!
Na Bosanskom - Vaspitačica
Na Hrvatskom -odgojiteljica
hahahaa,...bisera wrote:Učiteljica + imeMacak U Cizmama wrote:
Jel to vaspitaci zahtijevaju ?
Zar se ti vaspitaci/ucitelji/pedagozi, nazovite ih kako god zelite , nebi trebali oslovljavati sa imenima ? Sta je djecu briga za njihove titule, vazno je da im je dobro i ugodno.
Nije obavezno, ali je u svakom slučaju bolje nego teta+ime. Teta je obično neka gospođa koju dijete ne zna i tako je oslovljava na ulici, u granapu itd.
Mislim da je to stvar opšte kulture, isto kao što ćeš ti nekoj gospođi s kojom radiš nekad reći "Jasna, moli Vas ...." a nekad "Gospođo Jasna, možete li ..." Profesore u školi i na fakultetu također oslovljavaš sa titulom.
offtopic,ali moradoh...matorakobila wrote:Sad konsultirala jezicke strucnjake, a onda malo raspravljala sa pedagozima.
Lingvisti kazu:
- Treba pitati: Kako da na bosanski (a ne na bosanskom) prevedem kindergarten teacher?
- Odgajateljica je sasvim ispravno, zašto bi moralo biti odgojiteljica? Zbog odgoj? Rijec potjece od odgajati prije nego od odgoj, tvrde ovi jezicari.
- Sasvim je u redu i vaspitacica. Ovdje postoji zanimljiva diskusija od prije rata: je li vaspitacica od slavenskog vas (sav) + pitanje? Da li je ovo pitanje od pitati (traziti odgovor) ili pitati (jedna arhaicna rijec za hraniti)? Pedagozi i lingvisti, ujedinjeni, uvjereni su da je ovo drugo, jer se onda semanticki priblizava rijeci odgajanje.
Pedagozi kazu:
"Teta" je sasvim u redu. Kakva je diskriminacija u tome? Oslovljavanjem sa "teta" vrtic postaje porodica, obitelj, kako vam drago. Dodavanjem imena i vaspitacica/odgajateljica dobija postovanje individualnosti. @Macak U Cizmamaza to lijepo zapazanje, od svih pedagoga ovdje.
Ali, @Macak U Cizmama, da niste malo prenaglili sa ocjenom da se djeca klimaju u transu i ponavljaju rijeci hodze, da je to tortura. Mozda Vam to potjece iz filmova cija je radnja smjestena tamo negdje do XIX stoljeca. Jeste li ikada otisli u neki mekteb? Ja jesam, baš da vidim, i moje iskustvo nije takvo. Mladi hodza je imao vrlo suvremen didakticki i metodicki pristup. Ne treba zbog Gluhe Bukovice i inih slucajeva (ma koliko ih bilo) sve generealizirati. Podesimo malo našu percepciju i za drugacije, pa ce valjda i biti više i tolerancije.
matorakobila wrote:@Zlata M., o.k., hvala - prihvatam primjedbu! Sasvim na mjestu je. I nije toliko off topic, ako uzmemo u obzir sta je Macak U Cizmama napisao za obracanje vaspitacicama. Ukoliko ikada budem ista jos pisala, obracacu se svakome sa "ti".
Macak U Cizmama wrote:Vjerujem MatoraKobilo ( joj gdje nadje ovakav nik ...) da sve dok ima "Gluhih Bukovica" i vjeronauke u vrticima da ih treba kritikovati, jer vec od samog djetinjstva djeci se nudi, prisiljava ih se, da zive u svijetu fantazija i mitova. Religije nisu price o Crvenkapici i Petru Panu, vec gruba stvarnost Inkvizicije i vehabikluka kroz historiju. Ako cemo iskreno, neka hodze odmah toj dejci kazuju i crnu stranu vjere i religije i sve onog sto se cinilo u njeno ime. Zasto ih lazu ?
To je već zanimanje i ne postoje nastavnici, nego profesori predškolskog odgoja, obzirom da od ne znam koje godine moraju imati završenu visoku školu.hrasno38 wrote:Nastavnik predskolskog vaspitanja