Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

osa

#26 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Post by osa »

bisera wrote:
pusapusa wrote: -predskolska uciteljica
Ovo je pravi prevod. Moje dijete ide u vrtić i vaspitačice oslovljava sa učiteljice. Dakle, termin koji je zvanično u upotrebi u većini vrtića (govorim za Sarajevo).

obrati pažnju na podvučeno.
-Romeo-

#27 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Post by -Romeo- »

namicateljica znanja u vrtiću. :D
bisera

#28 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Post by bisera »

osa wrote:
bisera wrote:
Ovo je pravi prevod. Moje dijete ide u vrtić i vaspitačice oslovljava sa učiteljice. Dakle, termin koji je zvanično u upotrebi u većini vrtića (govorim za Sarajevo).

obrati pažnju na podvučeno.
Namjerno sam stavila vaspitačice jer je to stari termin koji se kod nas dugo koristio, a djeca su osbolje oslovljavala sa tete (što je, po mom mišljenju veoma diskriminirajuće s obzirom da osoblje vrtića ima završen isti fakultet kao i učiteljice/učitelji u osnovnim školama. Dakle, umjesto podvučene fraze trebalo bi da stoji "osoblje oslovljava sa učiteljice".
Macak U Cizmama

#29 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Post by Macak U Cizmama »

bisera wrote:
Jel to vaspitaci zahtijevaju ?

Zar se ti vaspitaci/ucitelji/pedagozi, nazovite ih kako god zelite , nebi trebali oslovljavati sa imenima ? Sta je djecu briga za njihove titule, vazno je da im je dobro i ugodno.
bisera

#30 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Post by bisera »

Macak U Cizmama wrote:
bisera wrote:

Zar se ti vaspitaci/ucitelji/pedagozi, nazovite ih kako god zelite , nebi trebali oslovljavati sa imenima ? Sta je djecu briga za njihove titule, vazno je da im je dobro i ugodno.
Učiteljica + ime
Nije obavezno, ali je u svakom slučaju bolje nego teta+ime. Teta je obično neka gospođa koju dijete ne zna i tako je oslovljava na ulici, u granapu itd.
Mislim da je to stvar opšte kulture, isto kao što ćeš ti nekoj gospođi s kojom radiš nekad reći "Jasna, moli Vas ...." a nekad "Gospođo Jasna, možete li ..." Profesore u školi i na fakultetu također oslovljavaš sa titulom.
duspi

#31 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Post by duspi »

vala mi smo svoje uvijek zvali vaspitačice...da smo ih zvali imenima bila bi prava voćna salata...jagoda, dunja, višnja... hahaha
M.O.S-

#32 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Post by M.O.S- »

NemaFajde wrote:Malo mi glupo napisati TETA u vrtiću.. :) :-? Hvala !!
Hm...
Na Bosanskom - Vaspitačica
Na Hrvatskom -odgojiteljica
osa

#33 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Post by osa »

M.O.S- wrote:
NemaFajde wrote:Malo mi glupo napisati TETA u vrtiću.. :) :-? Hvala !!
Hm...
Na Bosanskom - Vaspitačica
Na Hrvatskom -odgojiteljica
točno, s tim da je naziv na bosanskom i srpskom identičan.
Bosanac sa dna kace

#34 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Post by Bosanac sa dna kace »

kindergardn tičr
Macak U Cizmama

#35 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

bisera wrote:
Macak U Cizmama wrote:

Učiteljica + ime
Nije obavezno, ali je u svakom slučaju bolje nego teta+ime. Teta je obično neka gospođa koju dijete ne zna i tako je oslovljava na ulici, u granapu itd.
Mislim da je to stvar opšte kulture, isto kao što ćeš ti nekoj gospođi s kojom radiš nekad reći "Jasna, moli Vas ...." a nekad "Gospođo Jasna, možete li ..." Profesore u školi i na fakultetu također oslovljavaš sa titulom.
hahahaa,... :-D

To je staromodno danas . Ljudi se oslovljavaju sa imenima i privatno i kad rade. Tek u nekim izuzetnim situacijama se navode i titule. I nigdje se vise ne persira, vec se obraca sa "ti".

Zar nije lijepo da djeca vaspitacice zovu "tete"? pa to daje ugodjaj topline, brige o njima, vise intime. "Ima jedna teta koja se brine o nama". Ljudi pa to su mala djeca bice im dosta autoriteta kad odrastu. Djeciji vrtic nije napravljen da bi se uposleni isprdjivali sa titulama vec da djeca dobiju dobar socijalni razvoj. Ako mu ne dozvolis da bude ono sto jeste, djete, ono ce to morati nadoknaditi kasnije, vecinom u negativnom smislu.
Mogu samo zamisliti kako je malisanima kad sjede na podu , klimaju se u transu i ponavljaju nerazumljive im rijeci iza hodza. Cista tortura !
Zlata M.

#36 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Post by Zlata M. »

Dijelim tvoje misljenje,@bisera,glede opste kulture.
I smatram da je za djecu toga uzrasta dobro i korisno,da nauce vec u djetinjstvu da nam ljudi,dok obavljaju svoju duznost...dok su na svom radnom mjestu,nisu "hej,ti ! "
Nauceno ce im dobro doci u kasnijem dobu,u poslovnom zivotu,na ulici,u prodavnici...
matorakobila

#37 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Post by matorakobila »

Sad konsultirala jezicke strucnjake, a onda malo raspravljala sa pedagozima.
Last edited by matorakobila on 18/11/2009 13:40, edited 1 time in total.
matorakobila

#38 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Post by matorakobila »

Lingvisti kazu:
- Treba pitati: Kako da na bosanski (a ne na bosanskom) prevedem kindergarten teacher? :D
- Odgajateljica je sasvim ispravno, zašto bi moralo biti odgojiteljica? Zbog odgoj? Rijec potjece od odgajati prije nego od odgoj, tvrde ovi jezicari.
- Sasvim je u redu i vaspitacica. Ovdje postoji zanimljiva diskusija od prije rata: je li vaspitacica od slavenskog vas (sav) + pitanje? Da li je ovo pitanje od pitati (traziti odgovor) ili pitati (jedna arhaicna rijec za hraniti)? Pedagozi i lingvisti, ujedinjeni, uvjereni su da je ovo drugo, jer se onda semanticki priblizava rijeci odgajanje.

Pedagozi kazu:
"Teta" je sasvim u redu. Kakva je diskriminacija u tome? Oslovljavanjem sa "teta" vrtic postaje porodica, obitelj, kako vam drago. Dodavanjem imena i vaspitacica/odgajateljica dobija postovanje individualnosti. @Macak U Cizmama :thumbup: za to lijepo zapazanje, od svih pedagoga ovdje.

Ali, @Macak U Cizmama, da niste malo prenaglili sa ocjenom da se djeca klimaju u transu i ponavljaju rijeci hodze, da je to tortura. Mozda Vam to potjece iz filmova cija je radnja smjestena tamo negdje do XIX stoljeca. Jeste li ikada otisli u neki mekteb? Ja jesam, baš da vidim, i moje iskustvo nije takvo. Mladi hodza je imao vrlo suvremen didakticki i metodicki pristup. Ne treba zbog Gluhe Bukovice i inih slucajeva (ma koliko ih bilo) sve generealizirati. Podesimo malo našu percepciju i za drugacije, pa ce valjda i biti više i tolerancije.
Last edited by matorakobila on 18/11/2009 13:41, edited 1 time in total.
Zlata M.

#39 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Post by Zlata M. »

matorakobila wrote:Sad konsultirala jezicke strucnjake, a onda malo raspravljala sa pedagozima.

Lingvisti kazu:
- Treba pitati: Kako da na bosanski (a ne na bosanskom) prevedem kindergarten teacher? :D
- Odgajateljica je sasvim ispravno, zašto bi moralo biti odgojiteljica? Zbog odgoj? Rijec potjece od odgajati prije nego od odgoj, tvrde ovi jezicari.
- Sasvim je u redu i vaspitacica. Ovdje postoji zanimljiva diskusija od prije rata: je li vaspitacica od slavenskog vas (sav) + pitanje? Da li je ovo pitanje od pitati (traziti odgovor) ili pitati (jedna arhaicna rijec za hraniti)? Pedagozi i lingvisti, ujedinjeni, uvjereni su da je ovo drugo, jer se onda semanticki priblizava rijeci odgajanje.

Pedagozi kazu:
"Teta" je sasvim u redu. Kakva je diskriminacija u tome? Oslovljavanjem sa "teta" vrtic postaje porodica, obitelj, kako vam drago. Dodavanjem imena i vaspitacica/odgajateljica dobija postovanje individualnosti. @Macak U Cizmama :thumbup: za to lijepo zapazanje, od svih pedagoga ovdje.

Ali, @Macak U Cizmama, da niste malo prenaglili sa ocjenom da se djeca klimaju u transu i ponavljaju rijeci hodze, da je to tortura. Mozda Vam to potjece iz filmova cija je radnja smjestena tamo negdje do XIX stoljeca. Jeste li ikada otisli u neki mekteb? Ja jesam, baš da vidim, i moje iskustvo nije takvo. Mladi hodza je imao vrlo suvremen didakticki i metodicki pristup. Ne treba zbog Gluhe Bukovice i inih slucajeva (ma koliko ih bilo) sve generealizirati. Podesimo malo našu percepciju i za drugacije, pa ce valjda i biti više i tolerancije.
offtopic,ali moradoh... :D
U internet-komunikaciji,persiranje onoga kome se obracas je bezze.
;-)
matorakobila

#40 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Post by matorakobila »

@Zlata M., o.k., hvala - prihvatam primjedbu! Sasvim na mjestu je. I nije toliko off topic, ako uzmemo u obzir sta je Macak U Cizmama napisao za obracanje vaspitacicama. Ukoliko ikada budem ista jos pisala, obracacu se svakome sa "ti".
Zlata M.

#41 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Post by Zlata M. »

matorakobila wrote:@Zlata M., o.k., hvala - prihvatam primjedbu! Sasvim na mjestu je. I nije toliko off topic, ako uzmemo u obzir sta je Macak U Cizmama napisao za obracanje vaspitacicama. Ukoliko ikada budem ista jos pisala, obracacu se svakome sa "ti".

Ja se nadam da ces jos pisati.
Milo mi vidjeti da postoje ljudi koji su uspjeli naci zdravu mjeru izmedju "modernizovati" i "ostaviti kakvo jeste".
Stvari su rijetko,ili - nikada (!) crno - bijele ; u mektebu djeca,bez obzira na neke kompromitirajuce slucajeve,imaju itekako priliku dobiti prenesena osnovna nacela etike. :)
...te drugi dio tvog posta pozdravljam!
DJe_Nana

#42 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Post by DJe_Nana »

Putzfrau...

:lol: :lol: :lol:
Dust

#43 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Post by Dust »

pedofil.
Macak U Cizmama

#44 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Vjerujem MatoraKobilo ( joj gdje nadje ovakav nik ... :mrgreen: ) da sve dok ima "Gluhih Bukovica" i vjeronauke u vrticima da ih treba kritikovati, jer vec od samog djetinjstva djeci se nudi, prisiljava ih se, da zive u svijetu fantazija i mitova. Religije nisu price o Crvenkapici i Petru Panu, vec gruba stvarnost Inkvizicije i vehabikluka kroz historiju. Ako cemo iskreno, neka hodze odmah toj dejci kazuju i crnu stranu vjere i religije i sve onog sto se cinilo u njeno ime. Zasto ih lazu ?
Zlata M.

#45 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Post by Zlata M. »

Macak U Cizmama wrote:Vjerujem MatoraKobilo ( joj gdje nadje ovakav nik ... :mrgreen: ) da sve dok ima "Gluhih Bukovica" i vjeronauke u vrticima da ih treba kritikovati, jer vec od samog djetinjstva djeci se nudi, prisiljava ih se, da zive u svijetu fantazija i mitova. Religije nisu price o Crvenkapici i Petru Panu, vec gruba stvarnost Inkvizicije i vehabikluka kroz historiju. Ako cemo iskreno, neka hodze odmah toj dejci kazuju i crnu stranu vjere i religije i sve onog sto se cinilo u njeno ime. Zasto ih lazu ?
:shock: :shock: :shock:

"Neznanje je bozanstveno stanje."

:run: :run: :run:
amrica

#46 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Post by amrica »

Zvanicni nazivi koji pisu na diplomi:

ko zavrsi dvogodisnju Pedagosku akademiju je nastavnik/ca predskolske nastave

ko zavrsi cetverogodisnju Pedagosku akademiju je profesor/ica predskolske nastave
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#47 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Post by hrasno38 »

Nastavnik predskolskog vaspitanja
maslina

#48 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Post by maslina »

Zovu se odgajatelji (zvanično), a po rodu ih mijenjaj kako hoćeš (obzirom da u JU rade dvojica i u SOS-u jedan). Djeca ih SVE zovu po imenima.
maslina

#49 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Post by maslina »

hrasno38 wrote:Nastavnik predskolskog vaspitanja
To je već zanimanje i ne postoje nastavnici, nego profesori predškolskog odgoja, obzirom da od ne znam koje godine moraju imati završenu visoku školu.
chengaba

#50 Re: Kako da na bosanskom prevedem kindergarden teacher?

Post by chengaba »

Ja da sam u sad u vrticu/obdanistu, zvao bih tetu "uciteljica".

Ono sa engleski "teacher" - onaj koji poducava, ergo ucitelj :-D
Locked