Vrlo delikatna situacija. Jako te dobro razumijem, imala sam slicnu dilemu. Iz iskustva ti mogu reci slijedece:
Prvo njihova veza: za sve je potrebno dvoje. Njen momak je takav kakav jeste, ali nije onakav kakvog bi ona zeljela imati pored sebe. I to je njen glavni problem, zato depresije i sl. Iz tvoje price se ne moze zakljuciti da se on nesto pravi da je fin a u stvari nije, ocito je neradnik i parazit i tim se dici. Dakle, sve su karte na stolu. A ona je sa njim iz nekih samo njoj poznatih razloga. I to treba postovati. Ljudi su iz vrlo razlicitih motiva zajedno. Iako ste bliske prijeteljice ne mora znaciti da ti sve o njoj znas. Dakle, i ona mu svojim ponasanjem daje mogucnost da se tako ponasa kako se ponasa.
Drugo ti: ti imas svoje predstave o tome kako veze drugih ljudi treba da izgledaju, i kad se neko ponasa drugacije od tvojih standarda tebe to licno vrijedja. Jer ti ipak najbolje znas kako jedna veza treba da funkcionise! Vrlo si dominantna i zelis da se tvoje misljenje postuje. To si sad i ovdje pokazala.
Moglo bi se ovdje do sutra analizirati. Zakljucak: na kraci ili duzi rok vase prijateljstvo ce se ugasiti. Ona ce tebe izbjegavati jer ce uvijek misliti (iako joj ti niste i ne kazes) kako ti nju smatras slabom osobom, glupacom, nezrelom, kako si moze tako nesto dozvoljavati itd. A tebe ce njeno ponasanje, narocito njen podanicki stav u toj vezi, toliko nervirati da ces joj prije ili kasnije mozda u afektu reci nesto sto ce je povrijediti.
Neko rece da su prijateljstva precijenjena. Mislim da to nije tako, bilo bi grozno zivjeti bez prijatelja. Ali ono sto se svima desava jesta da u razlicitim fazama zivota imas jednostavno druge prijatelje. Na zbog svadje, nego jednostavno se okolnosti u zivotu mjenjaju, mjenjau se interesi, okruzenje, svasta nesto.
Moj savjet je da se ne mijesas. Niti da se previse bavis tudjim problemima, iako imas dobre namjere.
Neka sam na ovom forumu procitala nesto kao: Dokon um, vrazije igraliste. Moglo bi se, malo modifikovano, primjeniti na svoj slucaj. Nije mi zaista namjera da te vrijedjam, ali nadji neki hobi ili potkaci kakvog forumasa ovdje, vidim bilo je ponuda