Ne petljaj se u odnose drugih ljudi, manje boli glava. Zivi svoj zivot. Kada i ako ti prijateljica ZATRAZI savjet, tada joj sa puno obzira i takta probaj objasniti svoj stav.xkupinax wrote:Situacija je sljedeca. Imam najbolju drugaricu, s kojom se druzim godinama. Poznajem je u dusu, znam kako dise. U vezi je vec duze s momkom, koji je od nje napravio potpuno drugu osobu. Kako, pomocu koje tacno strategije, ne znam. Po meni se cini perfidno i proracunato. Doslo je do tacke, da djevojka koja je omiljena uvijek bila u drustvu, koja je imala puno prijatelja, koja je voljela da izlazi, koja je bila pokretna sada sjedi ili u njegovom stanu, ili u svom. Sve bi ovo bilo razumljivo, jer neko voli da se povuce u 4 zida sa svojim partnerom, da taj covjek nije klasicni gold digger! Ta moja prijateljica je prije svega iz fine kuce, ali i iz bogate porodice, gdje su svi na nekim pozicijama i nikad joj nista u zivotu nije nedostajalo. Ono sto sam cijenila i sto i sad cijenim je sto je uvijek bila na zemlji i nikad to nije isticala, a pomoci kome treba, kad god uvijek je za to bila spremna. On ima neke 34 godine, nikad nije imao ozbiljan posao, roditelji su mu penzioneri, on zivi ko podstanar. Veceg neradnika i musku ljencinu odavno nisam srela. I to bi bilo prihvatljivo kad bi on htio zavrnuti rukave da radi, medjutim sada nema potrebu, jer moja drugarica sve sto zaradi njemu daje. Za kiriju, za namirnice i ko zna za sta jos. Pronalazila mu je neke poslove, preko svojih poznanstava, medjutim nista nije potrajalo, jer je uvijek ista prica..njemu je jako tesko fizicki raditi, ili ga svi mrze, uvijek je neka urota protiv njega. Slozi joj socijalu, ona se sazali i kaze mu: ma daj otkaz, da se ne sekiras. Sad kofol nesto studira, pa mu je to izgovor da ne radi. Vadi se na to da mora da uci ( covjek od 34 godine se ufurao u ulogu brucosa ) i da se ne moze posvetiti i poslu i skoli istovremeno. Poceo je da izvoljeva sta bi najvise volio da radi, jer racuna na to da ce ga njeni pogurati. Da sve bude tragicnije, mislim da joj je ogranicio i vidjanje i izlaske s prijateljima. Ako i izadje s nama na kafu, ili samo sa mnom, u sat vremena telefon zazvoni bar triput, a njen odgovor je: izasla sam tad i tad, sjedim tu i tu, s tim i tim..necu dugo, zvacu te sa kucnog kad dodjem. Najkasnije do kad se smije zadrzati u vecernjem terminu je do nekih 10 navece, a onda iznenada izmisli neki razlog da ide kuci. Shvatam da neke stvari ne zeli naglas da prizna, iako se vide iz aviona. Sad je pocela da gleda sve kroz novac, sto nikad nije radila..ponekad mi se ucini da bi pregazila preko mrtvih za svoj interes. A i vec neko vrijeme je depresivna, pa je uspjela da prevali preko usta da je mori to sto uz njega ne osjeca neku sigurnost. Voli ga i on je fin prema njoj, ali je "uspavan". Kaze..sve mu mora ona govoriti, podsjecati ga, tjerati ga za njegovo dobro.
On naravno, namazan kakav jeste, na sve kaze: kako god ti ljubavi kazes, evo idem..trcim, jer zna da je nasao zlatnu koku, uz koju mu sutra nista u zivotu nece nedostajati, a da bi je zadrzao mora prividno izigravati papucara. Njeni vec planiraju da joj kupe stan, prisvojio je njeno auto, drugim rijecima, upala mu je kasika u med! Mislim da je s ciljem drzi tako izolovanu i da je lagano odvaja od ljudi, iz straha da ce ona upoznati nekog boljeg. Mene zanima, da li biste vi vasem najblizem prijatelju ili prijateljici rekli u lice sta mislite?
Nas dvije smo oduvijek imale takav odnos da jedna drugoj sve mozemo reci i sve znamo. Cijenila sam njeno misljenje kad mi ukaze da neki momak nije za mene..kad se doslovno upetlja, davala sam joj to za pravo. Jos uvijek joj dajem, iako na kraju sama donesem odluku. Ne bih da rizikujem nase prijateljstvo, ali s druge strane osjecam se ko neki licmjer kad sjedim, vidim, a sutim. Njen je zivot, ja joj zelim samo da bude sretna, ali mi se ne svidja sto vise nije ista osoba. Zaboravlja ljude koji su uz nju sjedili kad joj je bilo tesko, koji su se radovali kad se ona radovala, koji su joj bili pri ruci kad god joj je u zivotu zatrebalo. Hladno je otkacila nasu zajednicku prijateljicu, koja bi i sad bila spremna za nju bubreg izvaditi- pod izgovorom: NIKAKVIM! Dolazim u neprijatne situacije da me pitaju za nju, gdje je i je li ziva, a ja uvijek izmisljam da je u nekom poslu, ili da je bolesna, da joj je nesto iskrslo..jer ne zelim pred svakim da kazem svaki put isto: kuci je, ili kod momka je. Njih dvoje apsolutno nigdje ne idu, a izgovor je: nema se para! Tj, ona ima, a on nema. Ona bi mogla sebi priustiti ljetovanje, neki vikend negdje s prijateljima, putovanje, ali radije izmisli da joj nije do toga, da joj je mrsko, nego da prizna da je razlog - momak. Zar trebaju pare da se ponekad proseta ako nista? Cura doslovno uz njega propada, stagnira u mjestu, on se ne trudi da se pokrene, da joj dokaze da hoce i moze. Ceka sve na gotovo.
Da li biste reagovali? Ukazali bliskoj osobi na neke stvari? Nisam mislila da se petljam u njenu vezu i da njega spominjem, htjela bih samo ukazati NJOJ na njeno ponasanje, zbog kojeg gubi ljude oko sebe i propusta velike sanse za svoju buducnost sutra.
Kako biste postupili u ovoj situaciji??
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#26 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??
- Platformas
#27 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??
BlackPool wrote:Cist primjer kako se qrac moze unovcit.
-
caros
#28 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??
+1Ghost_Rider_XXX wrote:Ne kontam šta se ti tu imaš petljati?!
razguli.
- moa
#29 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??
preko kite do slave
-
Smail Aga
#30 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??
Da li si ti zaljubljena u nju ??
Volis li je

-
xkupinax
#31 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??
Smail Aga wrote:Da li si ti zaljubljena u nju ??![]()
Volis li je
![]()
A to pitanje postavlja neko ko ocito nema prijatelja u zivotu
- kockica_kockica
#32 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??
Ti imas veliki problem. odgovornost prema osobi s kojom si bliska, koju gledas kako propada, a ne znas kako da joj pomognes. Sta god da ti njoj kazes ona ce to njemu prenijeti. Ovo ti kazem iz iskustva. On ce to okrenuti u svoju korist. Ti ces ispasti zavidna, ljubomorna koka koja zeli njoj oteti muskarca njenog zivota. Uvjerit ce je da je on najbolje sto joj se moglo desiti u zivotu i da ce ostati sama ako ne zavrsi s njim. Drugi scenarij je da ce ona pop...*it do ludila svega ti se nagovoriti i otici kuci. Sljedeci scenarij jeste izbjegavanje. Tu je vec virtuoz jer se navikla na to da izmislja milion razloga zasto ona nesto "nece" odnosno citaj "on joj neda".
Vase prijateljstvo je u velikom iskusenje. Nismo svi rodjeni za to da prihvatimo istinu koja nam se servira kad je rijec o nama. Znas one situacije kada svi znaju da muuz vara zenu, i ona zadnja sazna, i sazna da su svi znali, i ne ljuti se na muza vec na druge koji joj nisu rekli, a oni znaju da ona to nebi prihvatila na taj nacin da njega krivi vec bi krivila druge.
Ti nju najbolje poznajes, mi je ne znamo, i mozes procijeniti na koji nacin ce reagovati kad joj budes govorila istinu u lice. Ali nemoj sve odjednom jer je to puno za nju. Ona je navikla na taj zivot i u njemu ne vidi nista lose, iako se osjeca lose. Moras poceti sa mali koracima. Pocni je zvati cesce da izadjete. Natjeraj je da ode s tobom i ostalim prijateljicama 3 dana na more. Pokazi joj da postoji bolje od onoga sto ona ima.
Vase prijateljstvo je u velikom iskusenje. Nismo svi rodjeni za to da prihvatimo istinu koja nam se servira kad je rijec o nama. Znas one situacije kada svi znaju da muuz vara zenu, i ona zadnja sazna, i sazna da su svi znali, i ne ljuti se na muza vec na druge koji joj nisu rekli, a oni znaju da ona to nebi prihvatila na taj nacin da njega krivi vec bi krivila druge.
Ti nju najbolje poznajes, mi je ne znamo, i mozes procijeniti na koji nacin ce reagovati kad joj budes govorila istinu u lice. Ali nemoj sve odjednom jer je to puno za nju. Ona je navikla na taj zivot i u njemu ne vidi nista lose, iako se osjeca lose. Moras poceti sa mali koracima. Pocni je zvati cesce da izadjete. Natjeraj je da ode s tobom i ostalim prijateljicama 3 dana na more. Pokazi joj da postoji bolje od onoga sto ona ima.
- NeZatvaramPastu
#33 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??
Bog me ubio ako ti ne opisujes moju djevojku !!!
-
Smail Aga
#34 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??
Moji prijatelji nemaju veze sa pitanjem koje sam ti postavio a na koja nisi odgovorila. Iz tvoga posta se vidi da ti prema njoj gajis neki poseban odnos,drugaciji od prijateljstva. Previse si zainteresirana ,previse si ukljucena,previse ti je stalo. Cisti znaci ljubomore.xkupinax wrote:Smail Aga wrote:Da li si ti zaljubljena u nju ??![]()
Volis li je
![]()
A to pitanje postavlja neko ko ocito nema prijatelja u zivotu.
No,ako se ipak radi o prijateljstvu,onda joj kroz salu,usput dobaci dio misljenja koje si ovdje iznijela. Pa ako ne reaguje pozitivno,trazi drugu prijateljicu ( za ispijanje kafa ). Pa mozda jednoga dana opet postanete intenzivniji prijatelji. Inace prijateljstvo je precijenjena kategorija. Prijatelji su uglavnom prolazni i potrosni.
Sada ,ako si zaljubljena u nju. Ako ti zelis da ti budes osoba sa kojom ce ona provesti zivot,da si ti najbolja za nju i ona za tebe. Onda se potrudi da je povratis. Pokusaj na svaki nacin. Zasto ne i razmjenom njeznosti !!
-
sha_ba
#35 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??
a da ti Smail Aga nisi onaj Aga od jaranice joj 
-
krtica_
#36 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??
Ja da sam ta tvoja druggarica doso bi tebi i reko ti da malo manje zabadas nos gdje mu nije mjesto. Da smo mi svi odrasle osobe i valjda smo odgovorni za ono sto radimo, da smo slobodni da dubimo na glavi ako hocemo bez potrebe da se neko petlja. Smanji malo dozivljaj drugarice. 
- NeZatvaramPastu
#37 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??
Drugarice prepusti se nekom .....
-
xkupinax
#38 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??
Indirektno ga je zatrazila, rekavsi samim tim da je depresivna i da joj smeta sto je on "uspavan" i da ni za sta ne preuzima inicijativu. Da zbog toga ne osjeca sigurnost i ne zna kako da organizuje njihovu zajednicku buducnost. Covjek kad nekog voli, bez obzira na sve, nece sasuti drvlje i kamenje na tu voljenu osobu, ma koliko blizak bio s nekim. To je jako tesko. Ona indirektno trazi od mene ili ohrabrenje, ili da naglas cuje ono cega je mozda u podsvijesti i sama svjesna. Najvjerovatnije od svega je da necu nista ni reci, nego nijemo posmatrati kako neko moju prijateljicu iskoristava. I to je mac sa dvije ostrice, jer sutra i da progleda, znam da bi mi zamjerila sto joj nisam skrenula paznju.UnscarD wrote: Ne petljaj se u odnose drugih ljudi, manje boli glava. Zivi svoj zivot. Kada i ako ti prijateljica ZATRAZI savjet, tada joj sa puno obzira i takta probaj objasniti svoj stav.
- frameni
#39 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??
Postoje osobe koje su nam drage...koje smatramo za prijatelje...
Njihovi problemi su i nasi i zelimo im pomoci...
Ali sta sa ljudima koji ne vide svoj problem...Koliko se tu moze bilo sta uraditi...
Vrlo tesko...Nekad se bolje drzati sa strane...Jer postoji mogucnost da pri dobronamjernom pokusaju
izgubis prijateljicu...Progledat ce ona vremenom a tad joj budi oslonac da se vrati u normalu...
Ali sta sa ljudima koji ne vide svoj problem...Koliko se tu moze bilo sta uraditi...
Vrlo tesko...Nekad se bolje drzati sa strane...Jer postoji mogucnost da pri dobronamjernom pokusaju
izgubis prijateljicu...Progledat ce ona vremenom a tad joj budi oslonac da se vrati u normalu...
- MedenoSrce
#40 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??
A što je ova tema na ljis kad je prijateljstvo po srijedi i utorku?
-
xkupinax
#41 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??
Smail Aga wrote:Moji prijatelji nemaju veze sa pitanjem koje sam ti postavio a na koja nisi odgovorila. Iz tvoga posta se vidi da ti prema njoj gajis neki poseban odnos,drugaciji od prijateljstva. Previse si zainteresirana ,previse si ukljucena,previse ti je stalo. Cisti znaci ljubomore.xkupinax wrote:Smail Aga wrote:Da li si ti zaljubljena u nju ??![]()
Volis li je
![]()
A to pitanje postavlja neko ko ocito nema prijatelja u zivotu.
No,ako se ipak radi o prijateljstvu,onda joj kroz salu,usput dobaci dio misljenja koje si ovdje iznijela. Pa ako ne reaguje pozitivno,trazi drugu prijateljicu ( za ispijanje kafa ). Pa mozda jednoga dana opet postanete intenzivniji prijatelji. Inace prijateljstvo je precijenjena kategorija. Prijatelji su uglavnom prolazni i potrosni.
Sada ,ako si zaljubljena u nju. Ako ti zelis da ti budes osoba sa kojom ce ona provesti zivot,da si ti najbolja za nju i ona za tebe. Onda se potrudi da je povratis. Pokusaj na svaki nacin. Zasto ne i razmjenom njeznosti !!
Hajd sad iskreno, imao si druga u kojeg si bio potajno zaljubljen, on ipak prema tebi nije imao istu naklonost, pa sad ovdje ispoljavas tu svoju frustraciju? Mislim da si i sam svjestan, da ti je potreban psihijatar. Inace, sa takvim rezonima, ne cudi me da je za tebe prijateljstvo precijenjena kategorija, a prijatelji potrosni i prolazni. Na velikom si gubitku u zivotu
-
xkupinax
#42 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??
frameni wrote:Postoje osobe koje su nam drage...koje smatramo za prijatelje...
Bice bolje kad ga zaposlimo
-
xkupinax
#43 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??
Al nisikrtica_ wrote:Ja da sam ta tvoja druggarica
-
caros
#44 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??
A da ti sebi nađeš/platiš kakvog muškarca ?
- NeZatvaramPastu
#45 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??
Neka nadje mene, dobrovoljno pristajemcaros wrote:A da ti sebi nađeš/platiš kakvog muškarca ?
-
ActionWoman
#46 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??
Prijateljica ti misli da ce uvijek biti zdrava i mlada pa samim tim i sposobna da zaradi tom liku. Ima jednu prijateljicu koja je udata za takvog lika. Ona radi tri posla, a on ne moze da radi. Ona mu nadje posao, a on svaki uprska i obruka je. Imaju dijete. Ostavljala ga je par puta, ali ko biva rad djeteta se mire. Ona vise ne zeli biti intimna sa njim, toliko joj je muka od njegovog ponasanja. Zdravlje joj ispasta zbog zivota sa njim. Cak se i meni nabacivao, a sta li radi sa onima koji se ne druze sa njegovom zenom to samo ptice znaju.
Reci ti njoj da ces uvijek biti tu za nju jer ce vjerovatno doci vremena kada nece moci pruzati njemu ono sto muskarac treba pruziti voljenoj zeni (da se brine za nju i porodicu). Reci joj da je razumijes jer je svako od nas zeljan ljubavi pa ono sto je trenutno uz nas drzimo objerucke i borimo se za to. Znas da smo mi ljudi slaba bica, ali da onaj ko se odvazi da izadje iz onoga u cemu se ne osjeca siguran i zasticen definitivno moze ocekivati dobro. Mi trebamo traziti partnera prema sebi. Znaci, ako ja radim i on treba da radi, nevazno sta samo da je posten rad. Ako se ja trudim i doprinosim i on treba da se trudi i doprinosi. Lijeni ljudi su opasni po zivot. Sutra kad imas dijete sa lijenom osobom velike su sanse da to dijete nauci da bude lezihljeb.
Reci ti njoj da ces uvijek biti tu za nju jer ce vjerovatno doci vremena kada nece moci pruzati njemu ono sto muskarac treba pruziti voljenoj zeni (da se brine za nju i porodicu). Reci joj da je razumijes jer je svako od nas zeljan ljubavi pa ono sto je trenutno uz nas drzimo objerucke i borimo se za to. Znas da smo mi ljudi slaba bica, ali da onaj ko se odvazi da izadje iz onoga u cemu se ne osjeca siguran i zasticen definitivno moze ocekivati dobro. Mi trebamo traziti partnera prema sebi. Znaci, ako ja radim i on treba da radi, nevazno sta samo da je posten rad. Ako se ja trudim i doprinosim i on treba da se trudi i doprinosi. Lijeni ljudi su opasni po zivot. Sutra kad imas dijete sa lijenom osobom velike su sanse da to dijete nauci da bude lezihljeb.
Last edited by ActionWoman on 26/06/2012 20:00, edited 3 times in total.
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#47 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??
Vidi, zaljubljenost i opcinjenost nekim ima svoj rok trajanja pa ce tako i ona sama shvatiti da mozda nesto nije u redu. To sto je depresivna takodjer ima svoj razlog i ne moras pod obavezno da ga pokusavas promjeniti jer joj je on mozda potreban kako bi iz ovog iskustva naucila nesto sto joj moze koristiti u buducnosti. Naravno da postoje krajnje manipulatorski odnosi ali iz ovoga sto si napisala to je jos uvijek daleko od toga. Zar je nenormalno da dvoje ljudi u vezi dijele auto ili stan?xkupinax wrote:Indirektno ga je zatrazila, rekavsi samim tim da je depresivna i da joj smeta sto je on "uspavan" i da ni za sta ne preuzima inicijativu. Da zbog toga ne osjeca sigurnost i ne zna kako da organizuje njihovu zajednicku buducnost. Covjek kad nekog voli, bez obzira na sve, nece sasuti drvlje i kamenje na tu voljenu osobu, ma koliko blizak bio s nekim. To je jako tesko. Ona indirektno trazi od mene ili ohrabrenje, ili da naglas cuje ono cega je mozda u podsvijesti i sama svjesna. Najvjerovatnije od svega je da necu nista ni reci, nego nijemo posmatrati kako neko moju prijateljicu iskoristava. I to je mac sa dvije ostrice, jer sutra i da progleda, znam da bi mi zamjerila sto joj nisam skrenula paznju.UnscarD wrote: Ne petljaj se u odnose drugih ljudi, manje boli glava. Zivi svoj zivot. Kada i ako ti prijateljica ZATRAZI savjet, tada joj sa puno obzira i takta probaj objasniti svoj stav.
U svakom slucaju ukliko ste zaista dobre prijateljice, uz adekvatan i taktican uvod (koji ide otprilike ovako : Ti- Zelim da ti kazem nesto iz srca i iskreno kao nekome do koga mi je veoma stalo i molim te da to ne protumacis pogresno a kao tvoja najbolja prijateljica smatram da na to imam pravo i da mi je to duznost) uvijek mozes reci sto mislis bez da te neko pogresno shvati.
- Ghost_Rider_XXX
#48 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??
Ne mora značiti da ga je tražila, možda je samo tražila nekog da se pojada.xkupinax wrote:Indirektno ga je zatrazila, rekavsi samim tim da je depresivna i da joj smeta sto je on "uspavan" i da ni za sta ne preuzima inicijativu. Da zbog toga ne osjeca sigurnost i ne zna kako da organizuje njihovu zajednicku buducnost. Covjek kad nekog voli, bez obzira na sve, nece sasuti drvlje i kamenje na tu voljenu osobu, ma koliko blizak bio s nekim. To je jako tesko. Ona indirektno trazi od mene ili ohrabrenje, ili da naglas cuje ono cega je mozda u podsvijesti i sama svjesna. Najvjerovatnije od svega je da necu nista ni reci, nego nijemo posmatrati kako neko moju prijateljicu iskoristava. I to je mac sa dvije ostrice, jer sutra i da progleda, znam da bi mi zamjerila sto joj nisam skrenula paznju.UnscarD wrote: Ne petljaj se u odnose drugih ljudi, manje boli glava. Zivi svoj zivot. Kada i ako ti prijateljica ZATRAZI savjet, tada joj sa puno obzira i takta probaj objasniti svoj stav.
-
xkupinax
#49 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??
Ovo joj je glavna briga. I sama je rekla da se brine kako ce sutra u buducnosti planirati porodicu, kako obezbjediti sve djetetu kad dodje na svijet, a ona sama ne moze sav teret na sebe preuzeti, niti zeli roditelje i porodicu na taj nacin cijediti. Nije uopste taj tip. Sposobna je da sama zaradi, ali opet ne moze potegnuti toliko za troje, ili kasnije cetvero. Ovo su sve njene rijeci.ActionWoman wrote: Sutra kad imas dijete sa lijenom osobom velike su sanse da to dijete nauci da bude lezihljeb.
-
krtica_
#50 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??
xkupinax wrote:Al nisikrtica_ wrote:Ja da sam ta tvoja druggarica.
pa sto onda pitas kako bi postupili u ovoj situaciji
a ja nje