Kako biste postupili u ovoj situaciji??

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

NeZatvaramPastu

#101 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??

Post by NeZatvaramPastu »

caros wrote:Šta fali domaćicama :-?
Nista, uvijek znas gdje je :-D

Ti ovdje samo unosis nemir medju raju, ne znma sta ti je :dance:
caros

#102 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??

Post by caros »

Image
feningas

#103 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??

Post by feningas »

xkupinax wrote:
Smail Aga wrote: Prijateljstvo je ljudski odnos od drugorazrednoga znacaja. Naprimjer ta prijateljica kada udze u brak sa ovim likom ili nekim drugim svejedno,ce na prvo mjesto staviti brak,djecu,posao,roditelje a za 'prijatelje' sta ostane. Kada biramo izmedzu veze,braka,djece,roditelja,posla na jednoj i 'prijatelja' na drugoj strani jedini izbor je uvijek ovo prvo. Osim toga to je i ispravno. Zato ,da ponovim ako nisi zaljubljena u nju,ostavi je sa njenim covjekom da rjesava svoj zivot kako najbolje znaju.

Sve si rekao o sebi.
Pa zar covjek nije istinu rekao. Pa uvijek ces staviti sve ovo prije prijatelja. Ako je iole ozbiljnija veza prijatelj je negdje ispod, a o braku da ne pricamo. Osoba sa kojom si ti je automatski najbolji prijatelj, ako nije, onda nisi sa pravom osobom.
Dioda

#104 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??

Post by Dioda »

xkupinax wrote:Znas kako sam pokusala da "provucem"? Rekla sam joj da ga za pocetak natjera da kupi oglase, da ode na neke stranice gdje ima oglasa za posao, da musko uvijek moze naci nesto, cak sam se i sama okolo raspitivala ima li sta za njega ( sve radi nje! ). I naravno, mazem joj oci pricom da ce se on sigurno vise potruditi kad bude vrijeme zenidbi, da ce sve sjesti na svoje mjesto.
xkupinax wrote:Samo eto..zao mi je, jer mislim da ce od svog zivota napraviti pakao i da se taj covjek nikad nece promijeniti. Cak stavise, vjerujem da ce pokazati jos gore lice, kad se docepa papira da je s njom u braku.
Jedno mislis, drugo joj govoris :-) Jaranski, nema sta :-)

Sto se tice ovog boldiranog, ja sam napravila jednu pametnu stvar prije tacno deset godina.
Prestala sam se druziti sa zenskim rodom iskljucivo zbog ovih pizdarija :-) Imam samo par "jaranica" koje niti zelim niti mogu smatrati iskrenim prijateljima, jer ne zelim da mi pomazu u rjesavanju mojih problema na nacin - bice bolje :-)

S druge strane, jaran (ili vise njih ) mi lijepo kaze kad ispadam ovca :D Ne stede, ne povladjuju :roll:

U svakom slucaju, moja prognoza je da ce se oni vjencati, on sklepati djecu, ona kukati tebi, itd. :mrgreen: Ali mozda ona tako voli :mrgreen:
xkupinax

#105 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??

Post by xkupinax »

Dioda wrote:

Sto se tice ovog boldiranog, ja sam napravila jednu pametnu stvar prije tacno deset godina.
Prestala sam se druziti sa zenskim rodom iskljucivo zbog ovih pizdarija :-) Imam samo par "jaranica" koje niti zelim niti mogu smatrati iskrenim prijateljima, jer ne zelim da mi pomazu u rjesavanju mojih problema na nacin - bice bolje :-)

S druge strane, jaran (ili vise njih ) mi lijepo kaze kad ispadam ovca :D Ne stede, ne povladjuju :roll:

U svakom slucaju, moja prognoza je da ce se oni vjencati, on sklepati djecu, ona kukati tebi, itd. :mrgreen: Ali mozda ona tako voli :mrgreen:
Ok, ti imas musku raju i nemas PRIJATELJICA. To je tvoj izbor. Kao sto je i moj izbor da prijateljici koja ima tu ulogu u mom zivotu ipak toliko draga i bitna, da nemam srca da joj kazem: momak ti je sponzorusa, propadas pored njega. Niti cu joj ikad takvo nesto reci, jer ipak ga voli. Isto tako je netacno da jedno mislim, drugo joj govorim. Kad kazem..bice bolje, mislim opcenito na cijelu sliku njene buducnosti. Uklapao se on u nju ili ne. I to je moja prijateljska duznost, al posto ti rece nemas drugarica, ne ocekujem da razumijes sta znaci imati ih.
caros

#106 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??

Post by caros »

Vodi je na janjetinu, sve će biti bolje. Po mogućnosti na nekom mostu.
xkupinax

#107 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??

Post by xkupinax »

feningas wrote:
xkupinax wrote:
Smail Aga wrote: Prijateljstvo je ljudski odnos od drugorazrednoga znacaja. Naprimjer ta prijateljica kada udze u brak sa ovim likom ili nekim drugim svejedno,ce na prvo mjesto staviti brak,djecu,posao,roditelje a za 'prijatelje' sta ostane. Kada biramo izmedzu veze,braka,djece,roditelja,posla na jednoj i 'prijatelja' na drugoj strani jedini izbor je uvijek ovo prvo. Osim toga to je i ispravno. Zato ,da ponovim ako nisi zaljubljena u nju,ostavi je sa njenim covjekom da rjesava svoj zivot kako najbolje znaju.

Sve si rekao o sebi.
Pa zar covjek nije istinu rekao. Pa uvijek ces staviti sve ovo prije prijatelja. Ako je iole ozbiljnija veza prijatelj je negdje ispod, a o braku da ne pricamo. Osoba sa kojom si ti je automatski najbolji prijatelj, ako nije, onda nisi sa pravom osobom.

Mislim da je to individualno. Moja druga po redu najbliza prijateljica je udata vec par godina, sretno udata i dan danas kaze da su joj prijatelji jednako bitni, koliko su bili prije muza i prije braka. S tim da je njen muz tako super covjek u globalu, da smo i njega dozivjeli lako i brzo ko dio naseg kruga. I nije da ona to samo tvrdi, ona to i pokazuje. Na sve moguce nacine. Imala sam i ja ozbiljne veze, pa su se moji momci uklapali medju moje drustvo, kao ja u njihovo i niti su oni zapostavljali svoje, niti ja svoje. Jer ja cu mozda sutra biti bivsa, doce neka druga, a prijatelji su stalna postava ;). Kome prijatelji sluze samo kad treba ispuniti vrijeme, ti i ne znaju sta znaci biti i imati prijatelja ;). Osoba s kojom si u ozbiljnoj vezi, ili sutra u braku postaje ti najbitnija na drugi nacin, prioritet, najbolji drug..i logicno da ces se posvetiti, ali da to znaci odbaciti bliske osobe koje su tu po 10, 15, pa i vise godina, pa to je dno dna.
xkupinax

#108 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??

Post by xkupinax »

caros wrote:Vodi je na janjetinu, sve će biti bolje. Po mogućnosti na nekom mostu.

:D :D
johnny_blazze

#109 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??

Post by johnny_blazze »

xkupinax wrote:
Dioda wrote:

Ok, ti imas musku raju i nemas PRIJATELJICA. To je tvoj izbor. Kao sto je i moj izbor da prijateljici koja ima tu ulogu u mom zivotu ipak toliko draga i bitna, da nemam srca da joj kazem: momak ti je sponzorusa, propadas pored njega. Niti cu joj ikad takvo nesto reci, jer ipak ga voli. Isto tako je netacno da jedno mislim, drugo joj govorim. Kad kazem..bice bolje, mislim opcenito na cijelu sliku njene buducnosti. Uklapao se on u nju ili ne. I to je moja prijateljska duznost, al posto ti rece nemas drugarica, ne ocekujem da razumijes sta znaci imati ih.
pa sta sad pitas ljude hocu li joj reci,a ovdje u ovom postu si napisala da joj nikad neces to reci, ja bi joj rekao, ako ona tebe gleda kao ti nju sigurno ti nece zamjeriti a na kraju odrasla je osoba dovoljno je da joj jednom ukazes na sve pa dalje nek sama radi sta misli da treba ha ja
Dioda

#110 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??

Post by Dioda »

xkupinax wrote:Ok, ti imas musku raju i nemas PRIJATELJICA. To je tvoj izbor. Kao sto je i moj izbor da prijateljici koja ima tu ulogu u mom zivotu ipak toliko draga i bitna, da nemam srca da joj kazem: momak ti je sponzorusa, propadas pored njega. Niti cu joj ikad takvo nesto reci, jer ipak ga voli. Isto tako je netacno da jedno mislim, drugo joj govorim. Kad kazem..bice bolje, mislim opcenito na cijelu sliku njene buducnosti. Uklapao se on u nju ili ne. I to je moja prijateljska duznost, al posto ti rece nemas drugarica, ne ocekujem da razumijes sta znaci imati ih.
Neeee, pogresno si ti shvatila :D Ja sam imala jako puno drugarica :D Takvih kao ti :lol:
Imam ih jos uvijek par, s vremena na vrijeme popijemo kafu, ali ih ne shvatam ozbiljno :mrgreen:

Ti si lijepo napisala da ce biti bolje i da ce se on potruditi kad bude vrijeme zenidbi :-) U prevodu, udaj se za njega, on ce se transformisati u korisno stvorenje :roll: Hoce al' u ku*cu :mrgreen:

Pa ne kontam sto si otvorila temu ako nemas srca da joj kazes sta mislis ?
Cuj prijateljska duznost reci da ce se on promijeniti :lol:
xkupinax

#111 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??

Post by xkupinax »

Dioda wrote: Neeee, pogresno si ti shvatila :D Ja sam imala jako puno drugarica :D Takvih kao ti :lol:
Al si zeljna druge vrste paznje, pa si drugarice zamijenila muskom rajom, koja ti je bolja jer ti kazu da si ovca. A vjerovatno nisi ni svjesna, da te dobro isprdaju kad okrenes ledja, jer muski ako sta mrze, mrze jaranice koje im kukaju zbog ljubavnih problema.

Ostalo mi je bezveze komentarisati, jer si izvukla iz konteksta. Naravno da necu drugarici, koja je zaljubljena reci: momak ti je debil. Postoji suptilniji nacin i kulturniji da se skrene paznja. Ali ako ti to smatras NEprijateljskim, sto se ponekad znas vodi racuna kad se nekom nesto hoce reci, to je tvoj problem. Ti cijenis kad ti kazu da si ovca, svi smo razliciti.

Btw, ovo napisah:

" Kad kazem..bice bolje, mislim opcenito na cijelu sliku njene buducnosti. Uklapao se on u nju ili ne. I to je moja prijateljska duznost "

Ne znam gdje ti procita dio o zenidbi i korisno stvorenje u ovoj recenici :-)
rrikikiki

#112 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??

Post by rrikikiki »

kao netko tko je bio u ulozi koju sada ima tvoja prijateljica moj je savjet da joj nesto kazes. mi cure, a i ljudi opcenito, tesko priznaju drugima da je osoba sa kojom su idiot/kreten/luzer itd. valjda zbog srama sto li. ja iako sam znala kakav je decko manipulator nisam si mogla pomoci jer sam bila eto zaljubljena, jako. i voljela bi da mi je netko od prijatelja koji su primijetili da se mijenjam dao neki ultimatum ili me osamario ili nesto jbg.

cini mi se da si ti fakat ok osoba i super prijateljica i moj ti je savjet da lijepo sjednes i popricas sa njom. iskreno joj sve kazes pa ces vidjeti po njezinoj reakciji sto misli o svemu. ali obavezno joj reci. potrosit ce godine na njega a on to, po tvojoj prici, ne zasluzuje. steta pogotovo zato jer je kod cura ipak drugacije kada zarad idiota gube godine. decki jbg uvijek imaju vremena.

eto..sretno
duplanula

#113 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??

Post by duplanula »

Raspored wrote:Imao sam sličnu situaciju, žensko lijepo, lijeno i proračunato a ja zaljubljen. Davao joj sve, radio kao lud da bi imala sve što je poželjela. Prijatelji otvorili oči i spasili me.
Svi koji ti kažu "ne mješaj se" nisu u životu imali iskreno prijateljstvo. Prijatelji i služe da te spašavaju od samog sebe ako treba. Pod hitno sjesti na kafu i sve joj iskreno reći u lice.
Čak i ukoliko se naljuti na tebe i izbaci te isprva iz života vjeruj mi kad tad će taj seronja nešto veliko zeznuti, ona će se probuditi i prestati ga voljeti, sjetiti će se tvojih riječi i nazvati te. Tada ćeš dobiti prijateljicu za života.
Da ti iskreno kazem, jedino sto je pametno napisano na ovoj temi :). Ako se smatras njenom prijateljicom, iskrenom prijateljicom, onda prestani citati nezrele postove (barem vecina) i posadi curu pred sebe i sve joj reci kako jeste. Pravi prijatelji ne bjeze i okolisaju da li nesto da kazu ili ne. Iz licnog iskustva sve govorim, najbolje sto mozes je da sjednete i reci sta mislis. Ako se naljuti, ignorise te ili kako neko rece pojavi se taj lik na vratima i pocne nesto tersat, *ebat ih, onda nikada i nisi imala prijateljicu :) (bez obzira sta je uradila za tebe :))

On the other note: Hajmo pit kafu :D
xkupinax

#114 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??

Post by xkupinax »

duplanula wrote:
Raspored wrote:Imao sam sličnu situaciju, žensko lijepo, lijeno i proračunato a ja zaljubljen. Davao joj sve, radio kao lud da bi imala sve što je poželjela. Prijatelji otvorili oči i spasili me.
Svi koji ti kažu "ne mješaj se" nisu u životu imali iskreno prijateljstvo. Prijatelji i služe da te spašavaju od samog sebe ako treba. Pod hitno sjesti na kafu i sve joj iskreno reći u lice.
Čak i ukoliko se naljuti na tebe i izbaci te isprva iz života vjeruj mi kad tad će taj seronja nešto veliko zeznuti, ona će se probuditi i prestati ga voljeti, sjetiti će se tvojih riječi i nazvati te. Tada ćeš dobiti prijateljicu za života.
Da ti iskreno kazem, jedino sto je pametno napisano na ovoj temi :). Ako se smatras njenom prijateljicom, iskrenom prijateljicom, onda prestani citati nezrele postove (barem vecina) i posadi curu pred sebe i sve joj reci kako jeste. Pravi prijatelji ne bjeze i okolisaju da li nesto da kazu ili ne. Iz licnog iskustva sve govorim, najbolje sto mozes je da sjednete i reci sta mislis. Ako se naljuti, ignorise te ili kako neko rece pojavi se taj lik na vratima i pocne nesto tersat, *ebat ih, onda nikada i nisi imala prijateljicu :) (bez obzira sta je uradila za tebe :))

On the other note: Hajmo pit kafu :D

I sama sam krenula da zakljucim ovu temu i da kazem da sam upravo tako i odlucila :). Sjesti i porazgovarati o svemu, iskreno i bez uvijanja, jer smo uvijek tako o svemu drugom i razgovarale, pa cak i kad sam ja bila u delikatnim situacijama. Ako ja tad nisam zamjerala, ljutila se i nije skodilo nasem prijateljstvu, vec sam bila zahvalna, onda bi trebalo da bude i obratno, da se cijeni iskrenost ako nista. Bas kako ti rece, ako bi bilo suprotno od toga, onda bolje da znam sad i da nase prijateljstvo svedem na neko fino poznanstvo, druzenje bez ikakve obaveze, brige i ulaganja. Znam iz licnog iskustva da sam pobjegla od nekih osoba, koje su me tapsale po ramenu i govorile: samo naprijed, a ja u medjuvremenu bila prava budala ( samo sto sam bila slijepa :) ). Kasnije su se iste osobe javljale da me tjese i govore mi: ma mi smo to znali, al nismo htjeli da se petljamo. Iz tog razloga sam sasjekla sve kontakte i svela nekadasnje druzenje na cao za cao u prolazu. Mozda gledam predaleko, ali ja nju vidim u zivotu, kad obje budemo imale porodice, da vodimo djecu u park, da obiljezavamo rodjendane, slavimo, radujemo se, tugujemo. Vidim je ko dozivotnog prijatelja. To mozemo biti, samo ako smo iskrene jedna prema drugoj. Bez obzira na ljubav i zaljubljenost, taj momak je tu ne tako dugo, a ja ( da sad ne nabrajam jos par osoba ) sam tu preko 10 godina.

Da, dajem sebi za pravo, sta god neko mislio. Ne zelim biti licemjerna i presucivati nesto s cim se ne slazem, jer to znaci da odobravam.

Hvala svima na komentarima :).
Garden of illusion

#115 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??

Post by Garden of illusion »

xkupinax wrote: I sama sam krenula da zakljucim ovu temu i da kazem da sam upravo tako i odlucila :). Sjesti i porazgovarati o svemu, iskreno i bez uvijanja, jer smo uvijek tako o svemu drugom i razgovarale, pa cak i kad sam ja bila u delikatnim situacijama. Ako ja tad nisam zamjerala, ljutila se i nije skodilo nasem prijateljstvu, vec sam bila zahvalna, onda bi trebalo da bude i obratno, da se cijeni iskrenost ako nista. Bas kako ti rece, ako bi bilo suprotno od toga, onda bolje da znam sad i da nase prijateljstvo svedem na neko fino poznanstvo, druzenje bez ikakve obaveze, brige i ulaganja. Znam iz licnog iskustva da sam pobjegla od nekih osoba, koje su me tapsale po ramenu i govorile: samo naprijed, a ja u medjuvremenu bila prava budala ( samo sto sam bila slijepa :) ). Kasnije su se iste osobe javljale da me tjese i govore mi: ma mi smo to znali, al nismo htjeli da se petljamo. Iz tog razloga sam sasjekla sve kontakte i svela nekadasnje druzenje na cao za cao u prolazu. Mozda gledam predaleko, ali ja nju vidim u zivotu, kad obje budemo imale porodice, da vodimo djecu u park, da obiljezavamo rodjendane, slavimo, radujemo se, tugujemo. Vidim je ko dozivotnog prijatelja. To mozemo biti, samo ako smo iskrene jedna prema drugoj. Bez obzira na ljubav i zaljubljenost, taj momak je tu ne tako dugo, a ja ( da sad ne nabrajam jos par osoba ) sam tu preko 10 godina.

Da, dajem sebi za pravo, sta god neko mislio. Ne zelim biti licemjerna i presucivati nesto s cim se ne slazem, jer to znaci da odobravam.

Ne razumijem s kojim pravom ti sebi daješ za pravo da komentarišeš i/ili odobravaš ili ne odobravaš vezu svoje prijateljice.Prihvati je kakva jeste ili se odmakni od nje i kraj priče. Radi se o odrasloj osobi koja svjesno donosi odluke, očigledno je da joj odgovara trenutno stanje, sretna ali i svjesna da ima nekih stvari kojima nije u potpunosti zadovoljna ali većina veza je svakako kompromis i uvijek postoje stvari koje nam se manje sviđaju kod naših partnera ali ih zanemarimo jer postoji više stvari koje nam odgovaraju.Gospodin savršeni ne postoji, žao mi je. Djevojka je ostala u kontaktu sa nekoliko prijateljica, i s tobom između ostalog, vidite se jednom u 7 dana (što je sasvim dovoljno),posvetila se vlastitoj vezi (očigledno joj je dobro u njoj ma šta ti mislila), nije u toku s aktuelnim društveno-mahalskim zbivanjima (ko neka zbivanja,mora da puno propušta, al hajd) i ti tu nalaziš problem? Znači ima muškarca koji ne radi, po tvom mišljenju neće ni raditi, ali samo po tvom mišljenju, s nipodaštavanjem opisuješ njegovu ambiciju da upiše i završi fakultet (zanimljiv stav?!) i sad bi ti da oni raskinu. Kako da ne. Lično mislim da smatraš da dečko nije na "višem nivou", nije iz ugledne porodice i nije dovoljno "fensi" za tvoju prijateljicu, a i ona više pažnje posvećuje njemu nego tebi pa si mu našla hiljadu mana. Da joj ne dozvoljava izlaske, da je vara, da je fizički, psihički ili emotivno maltretira tada bi se složila da ih treba razdvojiti po svaku cijenu, ali ovako mislim da nemaš apsolutno nikakvo pravo da joj diktiraš kako bi ona trebala da živi svoj život. Prijatelji su tu da nam daju podršku i kad letimo i kad padamo, da uživaju u našoj sreći zajedno s nama i da plaču s nama kada zeznemo stvar a ne da nam glume dušebrižnike gledajući u principu samo vlastiti interes jer ti si s njom 10 godina a ne on (zanemarujući njenu ljubav i zaljubljenost kako si napisala(baš prijateljski s tvoje strane) ti bi sad kao trebala biti bitnija? Ti si zamislila da ćete vas dvije biti doživotne prijateljice a ne ona,ti smatraš da je momak iskorištava ne ona,ti,ti,ti...slobodno nastavi niz. Smiješno.
Last edited by Garden of illusion on 27/06/2012 11:30, edited 1 time in total.
Vegetastar

#116 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??

Post by Vegetastar »

xkupinax wrote:
" Kad kazem..bice bolje, mislim opcenito na cijelu sliku njene buducnosti. Uklapao se on u nju ili ne. I to je moja prijateljska duznost "

Ne znam gdje ti procita dio o zenidbi i korisno stvorenje u ovoj recenici :-)
Molim te onda idi ispuni svoju prijateljsku dužnost prema svojoj prijateljici, a ne prema forumskoj populaciji.
xkupinax

#117 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??

Post by xkupinax »

Garden of illusion wrote: Ne razumijem s kojim pravom ti sebi daješ za pravo da komentarišeš i/ili odobravaš ili ne odobravaš vezu svoje prijateljice.Prihvati je kakva jeste ili se odmakni od nje i kraj priče. Radi se o odrasloj osobi koja svjesno donosi odluke, očigledno je da joj odgovara trenutno stanje, sretna ali i svjesna da ima nekih stvari kojima nije u potpunosti zadovoljna ali većina veza je svakako kompromis i uvijek postoje stvari koje nam se manje sviđaju kod naših partnera ali ih zanemarimo jer postoji više stvari koje nam odgovaraju.Gospodin savršeni ne postoji, žao mi je. Djevojka je ostala u kontaktu sa nekoliko prijateljica, i s tobom između ostalog, vidite se jednom u 7 dana (što je sasvim dovoljno),posvetila se vlastitoj vezi (očigledno joj je dobro u njoj ma šta ti mislila), nije u toku s aktuelnim društveno-mahalskim zbivanjima (ko neka zbivanja,mora da puno propušta, al hajd) i ti tu nalaziš problem? Znači ima muškarca koji ne radi, po tvom mišljenju neće ni raditi, ali samo po tvom mišljenju, s nipodaštavanjem opisuješ njegovu ambiciju da upiše i završi fakultet (zanimljiv stav?!) i sad bi ti da oni raskinu. Kako da ne. Lično mislim da smatraš da dečko nije na "višem nivou", nije iz ugledne porodice i nije dovoljno "fensi" za tvoju prijateljicu, a i ona više pažnje posvećuje njemu nego tebi pa si mu našla hiljadu mana. Da joj ne dozvoljava izlaske, da je vara, da je fizički, psihički ili emotivno maltretira tada bi se složila da ih treba razdvojiti po svaku cijenu, ali ovako mislim da nemaš apsolutno nikakvo pravo da joj diktiraš kako bi ona trebala da živi svoj život. Prijatelji su tu da nam daju podršku i kad letimo i kad padamo, da uživaju u našoj sreći zajedno s nama i da plaču s nama kada zeznemo stvar a ne da nam glume dušebrižnike gledajući u principu samo vlastiti interes jer ti si s njom 10 godina a ne on (zanemarujući njenu ljubav i zaljubljenost kako si napisala(baš prijateljski s tvoje strane) ti bi sad kao trebala biti bitnija? Ti si zamislila da ćete vas dvije biti doživotne prijateljice a ne ona,ti smatraš da je momak iskorištava ne ona,ti,ti,ti...slobodno nastavi niz. Smiješno.

Ne znam zasto si se toliko uzrujala. Valjda si u onoj grupi, koji nemaju prijatelje, ili koji su nekad i imali, a odbacili. Potpuno pogresno tumacenje svega sto sam napisala, al bukvalno. Nije ni bitno. Jasta, bitno je da je ne vara i da je ne tuce. Koliko je ovo samo plitko. A to sto joj zaboravi cestitati rodjendan, nije velika stvar. Bitno da je ne mlati. I na kraju svega da ti kazem, dajem itekako sebi za pravo da kazem sta mislim, osobi koja se na identican nacin postavljala prema meni, u mojim odredjenim situacijama. To su neka nepisana pravila, na kojima smo se i zblizile..ne samo nas dvije, vec nas nekoliko.

Niti gdje napisah da hocu da ih rastavim, da raskinu, niti spomenuh da se vidimo jednom u 7 dana, niti napisah da on nije na visem nivou..i da ne nabrajam sta si sve izmislila, da sam izjavila. Majke ti, smiri dozivljaj. Ako ti volis "jaranice" koje ce ti u zivotu govoriti samo ono sto zelis da cujes, a koje bi te pustile da pravis od sebe budalu, samo naprijed. Ja niti sam takav prijatelj nekome, niti zelim takvog prijatelja. Vjerovatno imas jednog takvog ljendohana pored sebe, pa ovog branis ;). NIje stvar uopste u nekakvom "nivou". Stvar je u lijenosti, koja ce sutra nju kostati u zivotu. A tad ce joj vise nego iko drugi pored roditelja biti potrebni njeni stari prijatelji.
quarterback

#118 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??

Post by quarterback »

meni se cini da kupina ovdje provodi eksperiment pod nazivom - postavim pitanje pa onda podjebavam pola foruma

i dobro joj ide
Garden of illusion

#119 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??

xkupinax wrote: Ne znam zasto si se toliko uzrujala. Valjda si u onoj grupi, koji nemaju prijatelje, ili koji su nekad i imali, a odbacili. Potpuno pogresno tumacenje svega sto sam napisala, al bukvalno. Nije ni bitno. Jasta, bitno je da je ne vara i da je ne tuce. Koliko je ovo samo plitko. A to sto joj zaboravi cestitati rodjendan, nije velika stvar. Bitno da je ne mlati. I na kraju svega da ti kazem, dajem itekako sebi za pravo da kazem sta mislim, osobi koja se na identican nacin postavljala prema meni, u mojim odredjenim situacijama. To su neka nepisana pravila, na kojima smo se i zblizile..ne samo nas dvije, vec nas nekoliko.

Niti gdje napisah da hocu da ih rastavim, da raskinu, niti spomenuh da se vidimo jednom u 7 dana, niti napisah da on nije na visem nivou..i da ne nabrajam sta si sve izmislila, da sam izjavila. Majke ti, smiri dozivljaj. Ako ti volis "jaranice" koje ce ti u zivotu govoriti samo ono sto zelis da cujes, a koje bi te pustile da pravis od sebe budalu, samo naprijed. Ja niti sam takav prijatelj nekome, niti zelim takvog prijatelja. Vjerovatno imas jednog takvog ljendohana pored sebe, pa ovog branis ;). NIje stvar uopste u nekakvom "nivou". Stvar je u lijenosti, koja ce sutra nju kostati u zivotu. A tad ce joj vise nego iko drugi pored roditelja biti potrebni njeni stari prijatelji.
Nisam se uzrujala, ne brini, samo me iritira tvoja potreba da kontrolišeš prijateljicu radi vlastitog interesa koji prikrivaš lažnom brigom. U svemu ovome ti gledaš samo sebe ali hajd. Prijatelja ali pravih imam dovoljno i sigurno mi neće reći kako su oni bitniji od osobe koju volim i u koju sam zaljubljena, to moji prijatelji ne rade već me podržavaju u svemu što radim. A kad uradim nešto loše nisam ni malodobna ni maloumna da to sama ne shvatim i da mi treba neko otvarati oči. Prijatelji mi tad liječe rane, ne dosipaju sol na njih. Ljendohane ne volim,niti takve imam pored sebe, ne donosi pogrešne zaključke samo zato što ti neko u razgovoru ne povlađuje i ne govori jeste u pravu si.Takva si i prema toj svojoj prijateljici jel'de?
Poenta svega jeste da ćeš ti od te svoje prijateljice dići ruke ukoliko ti se suprostavi nakon tog razgovora koji planiraš obaviti. A to nije prijateljstvo.
JThomas

#120 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??

Post by JThomas »

Garden of illusion wrote: Ne razumijem s kojim pravom ti sebi daješ za pravo da komentarišeš i/ili odobravaš ili ne odobravaš vezu svoje prijateljice.Prihvati je kakva jeste ili se odmakni od nje i kraj priče. Radi se o odrasloj osobi koja svjesno donosi odluke, očigledno je da joj odgovara trenutno stanje, sretna ali i svjesna da ima nekih stvari kojima nije u potpunosti zadovoljna ali većina veza je svakako kompromis i uvijek postoje stvari koje nam se manje sviđaju kod naših partnera ali ih zanemarimo jer postoji više stvari koje nam odgovaraju.Gospodin savršeni ne postoji, žao mi je. Djevojka je ostala u kontaktu sa nekoliko prijateljica, i s tobom između ostalog, vidite se jednom u 7 dana (što je sasvim dovoljno),posvetila se vlastitoj vezi (očigledno joj je dobro u njoj ma šta ti mislila), nije u toku s aktuelnim društveno-mahalskim zbivanjima (ko neka zbivanja,mora da puno propušta, al hajd) i ti tu nalaziš problem? Znači ima muškarca koji ne radi, po tvom mišljenju neće ni raditi, ali samo po tvom mišljenju, s nipodaštavanjem opisuješ njegovu ambiciju da upiše i završi fakultet (zanimljiv stav?!) i sad bi ti da oni raskinu. Kako da ne. Lično mislim da smatraš da dečko nije na "višem nivou", nije iz ugledne porodice i nije dovoljno "fensi" za tvoju prijateljicu, a i ona više pažnje posvećuje njemu nego tebi pa si mu našla hiljadu mana. Da joj ne dozvoljava izlaske, da je vara, da je fizički, psihički ili emotivno maltretira tada bi se složila da ih treba razdvojiti po svaku cijenu, ali ovako mislim da nemaš apsolutno nikakvo pravo da joj diktiraš kako bi ona trebala da živi svoj život. Prijatelji su tu da nam daju podršku i kad letimo i kad padamo, da uživaju u našoj sreći zajedno s nama i da plaču s nama kada zeznemo stvar a ne da nam glume dušebrižnike gledajući u principu samo vlastiti interes jer ti si s njom 10 godina a ne on (zanemarujući njenu ljubav i zaljubljenost kako si napisala(baš prijateljski s tvoje strane) ti bi sad kao trebala biti bitnija? Ti si zamislila da ćete vas dvije biti doživotne prijateljice a ne ona,ti smatraš da je momak iskorištava ne ona,ti,ti,ti...slobodno nastavi niz. Smiješno.
ne bih se uopšte složio i mislim da je to (pre)usko gledanje na prijateljstvo. pravi prijatelj ima i pravo i obavezu da ulaže na ono što misli da ne valja. pa makar bio i u krivu, svi možemo biti u krivu, ali zaista ne mora značiti da je riječ o sujeti i tome što sam ja lično zapostavljen. može neko i dalje izlaziti stalno sa nama, a da na njemu vidiš da vene i da mu nije dobro. i kad zezneš stvar kasno je, prijatelj nije samo tu da bude rame za plakanje kad zezneš nego i da pokuša spriječiti da zezneš.

a ako neko nekoga cijedi k'o limun i ne pokušava nešto sam steći...za mene i to potpada pod maltretiranje. (naravno, ja ne znam je li to stvarno tako - po što kupio po to prod'o).
kockica_kockica

#121 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??

Post by kockica_kockica »

Garden of illusion wrote:
xkupinax wrote: I sama sam krenula da zakljucim ovu temu i da kazem da sam upravo tako i odlucila :). Sjesti i porazgovarati o svemu, iskreno i bez uvijanja, jer smo uvijek tako o svemu drugom i razgovarale, pa cak i kad sam ja bila u delikatnim situacijama. Ako ja tad nisam zamjerala, ljutila se i nije skodilo nasem prijateljstvu, vec sam bila zahvalna, onda bi trebalo da bude i obratno, da se cijeni iskrenost ako nista. Bas kako ti rece, ako bi bilo suprotno od toga, onda bolje da znam sad i da nase prijateljstvo svedem na neko fino poznanstvo, druzenje bez ikakve obaveze, brige i ulaganja. Znam iz licnog iskustva da sam pobjegla od nekih osoba, koje su me tapsale po ramenu i govorile: samo naprijed, a ja u medjuvremenu bila prava budala ( samo sto sam bila slijepa :) ). Kasnije su se iste osobe javljale da me tjese i govore mi: ma mi smo to znali, al nismo htjeli da se petljamo. Iz tog razloga sam sasjekla sve kontakte i svela nekadasnje druzenje na cao za cao u prolazu. Mozda gledam predaleko, ali ja nju vidim u zivotu, kad obje budemo imale porodice, da vodimo djecu u park, da obiljezavamo rodjendane, slavimo, radujemo se, tugujemo. Vidim je ko dozivotnog prijatelja. To mozemo biti, samo ako smo iskrene jedna prema drugoj. Bez obzira na ljubav i zaljubljenost, taj momak je tu ne tako dugo, a ja ( da sad ne nabrajam jos par osoba ) sam tu preko 10 godina.

Ne razumijem s kojim pravom ti sebi daješ za pravo da komentarišeš i/ili odobravaš ili ne odobravaš vezu svoje prijateljice.Prihvati je kakva jeste ili se odmakni od nje i kraj priče. Radi se o odrasloj osobi koja svjesno donosi odluke, očigledno je da joj odgovara trenutno stanje, sretna ali i svjesna da ima nekih stvari kojima nije u potpunosti zadovoljna ali većina veza je svakako kompromis i uvijek postoje stvari koje nam se manje sviđaju kod naših partnera ali ih zanemarimo jer postoji više stvari koje nam odgovaraju.Gospodin savršeni ne postoji, žao mi je. Djevojka je ostala u kontaktu sa nekoliko prijateljica, i s tobom između ostalog, vidite se jednom u 7 dana (što je sasvim dovoljno),posvetila se vlastitoj vezi (očigledno joj je dobro u njoj ma šta ti mislila), nije u toku s aktuelnim društveno-mahalskim zbivanjima (ko neka zbivanja,mora da puno propušta, al hajd) i ti tu nalaziš problem? Znači ima muškarca koji ne radi, po tvom mišljenju neće ni raditi, ali samo po tvom mišljenju, s nipodaštavanjem opisuješ njegovu ambiciju da upiše i završi fakultet (zanimljiv stav?!) i sad bi ti da oni raskinu. Kako da ne. Lično mislim da smatraš da dečko nije na "višem nivou", nije iz ugledne porodice i nije dovoljno "fensi" za tvoju prijateljicu, a i ona više pažnje posvećuje njemu nego tebi pa si mu našla hiljadu mana. Da joj ne dozvoljava izlaske, da je vara, da je fizički, psihički ili emotivno maltretira tada bi se složila da ih treba razdvojiti po svaku cijenu, ali ovako mislim da nemaš apsolutno nikakvo pravo da joj diktiraš kako bi ona trebala da živi svoj život. Prijatelji su tu da nam daju podršku i kad letimo i kad padamo, da uživaju u našoj sreći zajedno s nama i da plaču s nama kada zeznemo stvar a ne da nam glume dušebrižnike gledajući u principu samo vlastiti interes jer ti si s njom 10 godina a ne on (zanemarujući njenu ljubav i zaljubljenost kako si napisala(baš prijateljski s tvoje strane) ti bi sad kao trebala biti bitnija? Ti si zamislila da ćete vas dvije biti doživotne prijateljice a ne ona,ti smatraš da je momak iskorištava ne ona,ti,ti,ti...slobodno nastavi niz. Smiješno.
Mislim da pretjerujes...
Mozda nije iz ugledne porodice i upisao je fakultet, ali mu niti jedan posao nije isao, niti ga sada trazi.. hiljade ljudi radi i studira... svako od nas bi dzaba lezao i trazio izgovore za nerad ako moze...
JA nesto nisam sigurna da je prijatlejica sretna sa cinjenicom da ima golmana (decka koji je toliko voli da joj zabranjuje svaki oblik druzenja i hodanja osim s njim) i davitelja (decka koji ima kompleks manje vrijednosti ili opsesivno kompulzivni poremecaj da osobu s kojom se zabavlja drzi pod kontrolom).
Zaljubljenost ili navika???? Svi smo mi skloni prvobitnu zaljubljenost zamijeniti navikom.. ja bih rekla losom navikom koja nas drzi tako cvrsto da nismo u stanju iz nje izaci i pogledati sebi samima u oci i reci: Da to nije za nas dobro sto imamo.

Svaka veza jeste kompromis.. ali ne kompromis u stilu ti ne smijes nigdje, ja mogu svuda, ti ne mozes na more jer meni ne odgovara morska klima, ti ne mozes izlaziti ako nisi sa mnom, ti ces me izdrzavati dok zavrsim faks a i onda nakon sto ga zavrsim je evidentno da cu raditi nista jer mi se moze i uostalom se trebam odmoriti od fakulteta itd itd...

Kompromis je da zajednicki nadjemo odgovore na pitanja, a ne da nam odgovori bivaju nametnuti kao jedino pravilo ponasanja.
Garden of illusion

#122 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??

JThomas wrote: ne bih se uopšte složio i mislim da je to (pre)usko gledanje na prijateljstvo. pravi prijatelj ima i pravo i obavezu da ulaže na ono što misli da ne valja. pa makar bio i u krivu, svi možemo biti u krivu, ali zaista ne mora značiti da je riječ o sujeti i tome što sam ja lično zapostavljen. može neko i dalje izlaziti stalno sa nama, a da na njemu vidiš da vene i da mu nije dobro. i kad zezneš stvar kasno je, prijatelj nije samo tu da bude rame za plakanje kad zezneš nego i da pokuša spriječiti da zezneš.

a ako neko nekoga cijedi k'o limun i ne pokušava nešto sam steći...za mene i to potpada pod maltretiranje. (naravno, ja ne znam je li to stvarno tako - po što kupio po to prod'o).
@JThomas slažemo se oko pogleda na prijateljstvo, znamo svi šta oni trebaju biti, ali mislim da postavljačica teme nije navela prave i iskrene razloge koji njoj smetaju u toj vezi. Ono što ja mislim da se osjeća zapostavljeno, da joj nedostaje njena prijateljica, što zaista mogu shvatiti ali onda to treba da joj kaže a ne da smišlja razloge i načine na koje želi da skrene njenu pažnju na sebe. Nije sramota reći da ti neko nedostaje. A evo na osnovu čega sam to zaključila :
xkupinax wrote: Zaboravlja ljude koji su uz nju sjedili kad joj je bilo tesko, koji su se radovali kad se ona radovala, koji su joj bili pri ruci kad god joj je u zivotu zatrebalo. Hladno je otkacila nasu zajednicku prijateljicu, koja bi i sad bila spremna za nju bubreg izvaditi- pod izgovorom: NIKAKVIM! Dolazim u neprijatne situacije da me pitaju za nju, gdje je i je li ziva, a ja uvijek izmisljam da je u nekom poslu, ili da je bolesna, da joj je nesto iskrslo..jer ne zelim pred svakim da kazem svaki put isto: kuci je, ili kod momka je. Njih dvoje apsolutno nigdje ne idu, a izgovor je: nema se para! Tj, ona ima, a on nema. Ona bi mogla sebi priustiti ljetovanje, neki vikend negdje s prijateljima, putovanje, ali radije izmisli da joj nije do toga, da joj je mrsko, nego da prizna da je razlog - momak. Zar trebaju pare da se ponekad proseta ako nista?

xkupinax wrote:Ono oko cega sam i imala dilemu je da li da joj kazem da se promijenila u odnosu prema ljudima, koje ne poznaje od juce..i koji su uvijek bili uz nju. Sutra moze, a i ne mora tako prema meni. A sta sutra, nekad kasnije? Kad bi ta veza pukla? Potrazila bi mene, sve one cije je vrijeme i prijateljstvo bacila pod noge? I pruziti rame za plakanje? Ne bih rekla.

xkupinax wrote:Cura se cudi kako je lijepo izaci i prosetati, nema pojma sta se desava u gradu, sve sto cuje iznenadi se kao da je pala s Marsa, van toka je svih dogadjanja i novosti u zivotima ljudi, kojim je nekad bila okruzena svakodnevno. I naravno da me to iznutra iznervira, pa pomislim: kakav idiot, zabio je u 4 zida i napravio od nje domacicu.
xkupinax wrote:Osoba s kojom si u ozbiljnoj vezi, ili sutra u braku postaje ti najbitnija na drugi nacin, prioritet, najbolji drug..i logicno da ces se posvetiti, ali da to znaci odbaciti bliske osobe koje su tu po 10, 15, pa i vise godina, pa to je dno dna.
xkupinax wrote:Sjesti i porazgovarati o svemu, iskreno i bez uvijanja, jer smo uvijek tako o svemu drugom i razgovarale, pa cak i kad sam ja bila u delikatnim situacijama. Ako ja tad nisam zamjerala, ljutila se i nije skodilo nasem prijateljstvu, vec sam bila zahvalna, onda bi trebalo da bude i obratno, da se cijeni iskrenost ako nista. Bas kako ti rece, ako bi bilo suprotno od toga, onda bolje da znam sad i da nase prijateljstvo svedem na neko fino poznanstvo, druzenje bez ikakve obaveze, brige i ulaganja.
xkupinax wrote:Mozda gledam predaleko, ali ja nju vidim u zivotu, kad obje budemo imale porodice, da vodimo djecu u park, da obiljezavamo rodjendane, slavimo, radujemo se, tugujemo. Vidim je ko dozivotnog prijatelja.
xkupinax wrote:Bez obzira na ljubav i zaljubljenost, taj momak je tu ne tako dugo, a ja ( da sad ne nabrajam jos par osoba ) sam tu preko 10 godina.

Iz slijedeće izjave se vidi da njenim roditeljima dečko odgovara a ne može ona njoj biti bitnija nego njima, zato mislim da dečko nije takav "ljendohan" kako ona kaže.
xkupinax wrote: Njenim roditeljima je dovoljno da on nju verbalno ne vrijedja, da je ne maltretira, da je njoj poslusan. A to sto nece da radi i sto ona krisom njega hrani i izdrzava, to vjerujem i ne znaju.
Potrebna joj je drugarica i jako joj nedostaje, i žao mi je ako je usamljena ali mi je malo sebično što ne želi da podrži prijateljicu koja je očigledno zaljubljena samo zato da bi s njom provodila više vremena. Vjerujem da je ona možda uvjerena da je to loš izbor za njenu prijateljicu ali mislim da nije tako loša situacija kako je ona nastoji prikazati.
frameni

#123 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??

Post by frameni »

@Garden
Aferim za napisano :thumbup:
ekola

#124 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??

Post by ekola »

Kako rece Necko iz Konvoja u jednoj pjesmi:
"uzalud rijeci, svud oko sebe rasipas"... :roll:
Reagovala ili ne reagovala, bice kako ona hoce i misli da je najbolje za nju...Meni su neki govorili, neki presutili pa su mi rekli nakon razvoda da nije ni bila za mene, samo nisu znali kako da mi kazu...A ja sam stagnirao dok nisam sam skontao da je vrijeme da dam petama vjetra :run: ...I tako ce biti i u njenom slucaju...
xkupinax

#125 Re: Kako biste postupili u ovoj situaciji??

Post by xkupinax »

Garden of illusion wrote:

Nisam se uzrujala, ne brini, samo me iritira tvoja potreba da kontrolišeš prijateljicu radi vlastitog interesa koji prikrivaš lažnom brigom. U svemu ovome ti gledaš samo sebe ali hajd. Prijatelja ali pravih imam dovoljno i sigurno mi neće reći kako su oni bitniji od osobe koju volim i u koju sam zaljubljena, to moji prijatelji ne rade već me podržavaju u svemu što radim. A kad uradim nešto loše nisam ni malodobna ni maloumna da to sama ne shvatim i da mi treba neko otvarati oči. Prijatelji mi tad liječe rane, ne dosipaju sol na njih. Ljendohane ne volim,niti takve imam pored sebe, ne donosi pogrešne zaključke samo zato što ti neko u razgovoru ne povlađuje i ne govori jeste u pravu si.Takva si i prema toj svojoj prijateljici jel'de?
Poenta svega jeste da ćeš ti od te svoje prijateljice dići ruke ukoliko ti se suprostavi nakon tog razgovora koji planiraš obaviti. A to nije prijateljstvo.
Kakav "interes" ? A drugo, gdje sam napisala da sam ja i ostali, koji se smatramo njenim prijateljima bitniji, ili trebamo biti bitniji od osobe koju voli? Trece, zasto lazes? Cetvrto, gdje napisah da cu DICI RUKE od svoje prijateljice? Kad nadjes ove moje izjave, citiraj ih, ili jednostavno nadji drugi nacin da se ispraznis.

Iz svega sto si napisala vidim da si neka svadjalica, koja prijatelje ( za koje sumnjam iskreno i da ih imas ) tretira ko predmete. Bil te prijatelji podrzavali i da se zabavljas sa ozenjenim muskarcem, ili zauzetim?? Kazes podrzavaju te U SVEMU. To nije podrska, nego ih boli neka stvar za tebe, nisi im toliko bitna da imaju potrebu da te upozore, kad sama ne vidis da je to potrebno.
Locked