polusvijet wrote:ja asfalta nebi vidio
I mnogi drugi, i mnogi drugi.
polusvijet wrote:ja asfalta nebi vidio
takav je zivotladyada wrote:ne bi se nastavila tradicija ratnih udovica u familiji , pra nene , nene i sad mama .........ne bi govorila za brata, oca rahmetli i jos kusur familije uz njih ........... ne bi izbjegavala da kazem ime mjesta gdje sam odrasla ,jer znam koje me pitanje slijeduje , jesil koga izgubila u ratu jel sad sve normalno ko i prije rataitd ...........ne bi pola skolske raje na mezarju posjecivala sa pitanjem zasto ............ poginuo bi neko ali to ne vjerujem da bi bilo u ovom obimu mislim ..........zavrsila bi faks ne bi naucila njemacki , koji sam oduvijek mrzila iz dna srca ..........
Nije zivot takav sam od sebe nastao vec su ga ljudi skrojili, znaci "Takvi su ljudi".theTruePath wrote:takav je zivotladyada wrote:ne bi se nastavila tradicija ratnih udovica u familiji , pra nene , nene i sad mama .........ne bi govorila za brata, oca rahmetli i jos kusur familije uz njih ........... ne bi izbjegavala da kazem ime mjesta gdje sam odrasla ,jer znam koje me pitanje slijeduje , jesil koga izgubila u ratu jel sad sve normalno ko i prije rataitd ...........ne bi pola skolske raje na mezarju posjecivala sa pitanjem zasto ............ poginuo bi neko ali to ne vjerujem da bi bilo u ovom obimu mislim ..........zavrsila bi faks ne bi naucila njemacki , koji sam oduvijek mrzila iz dna srca ..........
Sazaljevam te. :-(NightSkyWalker wrote:UDBA bi nam i dalje brojala krvna zrnca. Kod onih ljudi kod kojih nisu dovoljna crvena to bi skupo platili.
I dalje bi ucili srpsko-hrvatski jezik i zanemarivali nas bosanski identitet.
I dalje bi smo bili Muslimani ili neopredijeljeni, a ne kao danas bosanci/bosnjaci.
Glavni grad bi nam i dalje bio Beograd i sav tamosnji kich i shund.
I dalje bi smo zivjeli sa ljudima za koje bi milili da su dobri i za jedinstvo, i ne bi smo bili svjesni da svaki od njih ima naostrenu kamu i sajkacu spremnu za nas "turke".
Itd... Itd...
Umjesto sto me nepotrebno zalis, konkretno me ispravi gdje sam pogrijesio.just_think wrote:Sazaljevam te. :-(NightSkyWalker wrote:UDBA bi nam i dalje brojala krvna zrnca. Kod onih ljudi kod kojih nisu dovoljna crvena to bi skupo platili.
I dalje bi smo bili Muslimani ili neopredijeljeni, a ne kao danas bosanci/bosnjaci.
I dalje bi smo zivjeli sa ljudima za koje bi milili da su dobri i za jedinstvo, i ne bi smo bili svjesni da svaki od njih ima naostrenu kamu i sajkacu spremnu za nas "turke".
Itd... Itd...
Mjesas socijalizam i nacionalizam protiv koga se socijalizam borio ne bi li izborio jedinstvo sto je i uspio pa smo svi zivjeli u jedinstvu i slozi koju necemo nikada vise osjetiti. Jer tek padom socijalizma pobjedjeni nacionalizam se oslobodio od okova i tako uradio to sto je uradio. To je ukratko receno da se malo informises posto vidim da mjesas kruske i jabuke. Ne- i dez- informiranost je veliko zlo.NightSkyWalker wrote:Umjesto sto me nepotrebno zalis, konkretno me ispravi gdje sam pogrijesio.just_think wrote:Sazaljevam te. :-(NightSkyWalker wrote:UDBA bi nam i dalje brojala krvna zrnca. Kod onih ljudi kod kojih nisu dovoljna crvena to bi skupo platili.
Itd... Itd...
Meni vala ne pada na pamet da zalim za Srboslavijom i ljudima koji su '90tih pokazali svoje pravo lice.
Brljas gluposti!just_think wrote: Mjesas socijalizam i nacionalizam protiv koga se socijalizam borio ne bi li izborio jedinstvo sto je i uspio pa smo svi zivjeli u jedinstvu i slozi koju necemo nikada vise osjetiti. Jer tek padom socijalizma pobjedjeni nacionalizam se oslobodio od okova i tako uradio to sto je uradio. To je ukratko receno da se malo informises posto vidim da mjesas kruske i jabuke. Ne- i dez- informiranost je veliko zlo.
Nacionalista je bilo svugdje i rezim je imao problema sa njima jer su mnogi vjesto skrivali svoje namjere laznim krznom i jer su znali sta slijedi pisnu li o svojim protu-drzavnim nacionalistickim ideologijama, vec su tako laznim krznom djelovali kroz rezim postujuci ga i strpljivo cekajuci pravi momenat uz one koji se nisu ustrucavali priznati iste namjere. Docekali su ga smrcu onoga koji je drzao rezim bratstva i jedinstva tj. Josipa Broza i tako svrgnuli taj rezim i tek tada se moze govoriti o ideologijama Srboslavija tj. Velike Srbije, a ne prije toga kako tvrdis, a vidi se i zasto tvrdis o tome svjesno fulajuci vrijeme i pokusavas demantovati citav socijalisticki rezim bratstva i jedinstva.NightSkyWalker wrote:Brljas gluposti!just_think wrote: Mjesas socijalizam i nacionalizam protiv koga se socijalizam borio ne bi li izborio jedinstvo sto je i uspio pa smo svi zivjeli u jedinstvu i slozi koju necemo nikada vise osjetiti. Jer tek padom socijalizma pobjedjeni nacionalizam se oslobodio od okova i tako uradio to sto je uradio. To je ukratko receno da se malo informises posto vidim da mjesas kruske i jabuke. Ne- i dez- informiranost je veliko zlo.
Mozda se socijalizam borio protiv nacionalizma, ali to ne osporava cinjenice koje sam ja gore u postu naveo. A te cinjenice su tacne i vjerodostojne. Ne vidi ih samo onaj ko se pravi slijep: osporavanje muslimanima sve ono sto su drugi narodi imali, zlocinacka UDBA, nase komsije koje su krisom ostrile kame i podmazivale kalasnjikove dok su nam za kafom prosipale lafinu o bratstvu i jedinstvu ili kako ti kazes "dok smo zivjeli u slozi" itd...
Velika vecina tih nacionalista i krvnika koji su se kasnije oslobodili su upravo dosli iz KPJ. Preko noci su odbacili crvene knjizice i nabili kokarde, da da, isti oni sa kojima smo "zivjeli u slozi" kako ti volis reci. Citave generacije pionira iz 60tih i 70tih su uzeli kalasnjikove i krenuli na nas goloruke. Zasto? Sta bi sa tog bratstva? A mozda je ta "sloga" ipak bila samo laz na koju smo mi naivni muslimani nasjeli, laz koja je odgovarala veliko-srbima u njihovoj Jugoslaviji pardon Srboslaviji.
I opet kazem, ne pada mi na pamet da zalim politickim sistemom koji je ubijao i mucio nevine ljude, ne pada mi na pamet da zalim za Srboslavijom i glavnim nam gradom Beogradom, i ne pada mi na pamet da zalim za komsijama sto nam zabise noz u ledja kada nam je najteze bilo![]()
Jednom smo bili naivni, i nikada vise! 100,000 ubijenih ipak nije malo.
P.S. Ubiti nevinog covjeka zbog njegove nacije ili politicke misli je jednako zlocin!
U prvoj recenici si napisao 'mozda' tacnije svjesno si lupio tu rijec sto je presmijesno, sto me ne cudi i dalje nalupane gluposti o muslimanima koje si napiso i potencirao ugrozenost u onom rezimu, a takvi su se (kao i ti) tretirali sa ideologijom 'Mladih Muslimana' koji su takodjer predstavljali jos jedan u nizu udara na rezim bratstva i jedinstva kao i svi ostali koji su imali slicne namjere tako da ne lupaj 'ono sto su drugi narodi imali', pa su bili gonjeni i osudjivani i isti ti koji su bili iza resetaka su nakon pada socijalizma zauzeli glavne pozicije, ucestvovali i dali doprinos podjelama, rusenju starog rezima i na kraju u velikoj mjeri ostvarili svoje nacionalisticke planove. Ah pa zato ti mjesas kruske i jabuke, ne bih dalje jer su ti tvrdnje vise nego smijesne, i dosta sam se nagledao/nasluso slicnih nacionalistickih i kojekakvih anti-socijalistickih ispada i lupanja, ajd pozdrav.Mozda se socijalizam borio protiv nacionalizma... osporavanje muslimanima sve ono sto su drugi narodi imali
Najveci neprijatelj Jugoslavije je bila komunisticka ideologija, totalitarizam, hegemonija, kult licnosti, politicki procesi, i na kraju svi zlocini koje je pocinio taj jednoumljaski rezim. ...jer djavo kad tad dodje po svoj dio. A ti izgleda na svakoga ponesto svaljujes, a izbjegavas da se upitas koliku je odgovornost za propast drzave upravo imala partija i njeni partijasi. Jer ipak, nista se bez volje najace partije nije moglo desiti.just_think wrote: Nacionalista je bilo svugdje i rezim je imao problema sa njima jer su mnogi vjesto skrivali svoje namjere laznim krznom i jer su znali sta slijedi pisnu li o svojim protu-drzavnim nacionalnistickim ideologijama, vec su tako laznim krznom djelovali kroz rezim postujuci ga i strpljivo cekajuci pravi momenat. Docekali su ga smrcu onog koji je drzao rezim bratstva i jedinstva tj. Broza i tako svrgnuli taj rezim i tek tada se moze govoriti o ideologijama Srboslavija tj. Velike Srbije, a ne prije toga kako tvrdis, a vidi se i zasto tvrdis o tome svjesno fulajuci vrijeme i demantujuci citav socijalisticki rezim.
U prvoj recenici si napisao 'mozda' tacnije svjesno si lupio tu rijec sto je presmijesno, sto me ne cudi i dalje nalupane gluposti o muslimanima koje si napiso i potencirao ugrozenost u onom rezimu i koliko vidim spadas u ideologiju 'Mladih Muslimana' koji su takodjer predstavljali jos jedan u nizu udara na rezim bratstva i jedinstva.
Ako je to receno u smislu sarkazma veoma 'duhovito' od tebe, a ako ne onda ocigledno nisi normalan.willson wrote:Ma nebi imali sva ova ljudska prava i zivjeli u rahatluku i blagostanju kao sto zivimo danas.
Da, ta tamnica je bila svjetska sila u svakom smislu i koju sad mozemo sanjat ovako izmasakrirani, ta tamnica je mogla bit tamnica samo onima kao nocni setac i njemu slicnim koji su kovali planove i sanjali taj masakr, unistenje bratstva i jedinstva i eto ga dosanjase i planove ispunise, pa zivimo u rahatluku i blagostanju neimastine, mrznje i podjela.willson wrote:Ma normalan sam ja bar mislim nemam papir da nisam.just_think wrote:Ako je to receno u smislu sarkazma veoma 'duhovito' od tebe, a ako ne onda ocigledno nisi normalan.willson wrote:Ma nebi imali sva ova ljudska prava i zivjeli u rahatluku i blagostanju kao sto zivimo danas.Ali ovaj nocni setac mi otkri u kakvoj smo tamnici zivjeli .
sta ti fali, nemas posao, nema stan, nemas penziju, nemas vizu, ali imas mladost...bices bogat jednoga lijepoga dana...DZONPI wrote:Kratko i jasno.Dok sam zivio pod udbinom palicom iso sam 2 puta na godisnji,sa udbinom sarom obiso pola Evrope,firma imala svoja odmaralista sto na moru sto u planini tako da si mogo za vrlo malu cjenu da ljetujes ili zimujes,posto je bio rat i proso ja posto Bosanac ili Bosnjak i ufatio se jadan noge jer nakon rata zijanio poso,osto bez icega i evo sad imam vise nego u doba udbe mislim finansije i te zajebancije,e sad znaci predevero i udbu i rat i evo sad sto kazu rahatluk.kad mi je najbolje bilo ipak pod udbom ali mozda zato sto sam bio mlad pa je to bio i najljepsi dio zivota.
DZONPI wrote:Kratko i jasno.Dok sam zivio pod udbinom palicom iso sam 2 puta na godisnji,sa udbinom sarom obiso pola Evrope,firma imala svoja odmaralista sto na moru sto u planini tako da si mogo za vrlo malu cjenu da ljetujes ili zimujes,posto je bio rat i proso ja posto Bosanac ili Bosnjak i ufatio se jadan noge jer nakon rata zijanio poso,osto bez icega i evo sad imam vise nego u doba udbe mislim finansije i te zajebancije,e sad znaci predevero i udbu i rat i evo sad sto kazu rahatluk.kad mi je najbolje bilo ipak pod udbom ali mozda zato sto sam bio mlad pa je to bio i najljepsi dio zivota.
E jebiga ti ga sad bas pretjera...Ibro 70 wrote:Kako bi nasi zivoti danas izgledali da nije bilo rata...Te neke '89 SFRJ je"hvatala zadnji voz za Evropu",cisto da se ne zaboravi.Trceci da uskoci u zadnji vagon i odveze se u neki drugi"svet",pala je mrtva,pokosena metcima i parolama tipa:Slovenija moja dezela,Hrvatska puska o hrvatskom ramenu,Hrvatska lisnica u hrvatskom dzepu.
Sta se posle desilo niko ne zna jer o tome postoji onoliko istina koliko je u toj SFRJ bilo naroda+istine koje su izmisljene sa strane.
U svakom slucaju na politickom i ekonomskom planu sada bi ta SFRJ bila jaca od jedne Spanije Poljske Grcke..Nesto malo slabija od Francuske.
Naravno tranzicija nebi bila ovakva kakva je bila,americki divlji kapitalizam iz 19.veka se nebi zapatio na nasem prostoru,nebi bilo vehabija,ustasa,cetnika,i nebi bili sirotinja,I ko zna cega sve nebi bilo i ko zna kako bi nam sad bilo,da nije bilo to sto je bilo,a svi znamo sta je bilo,samo se pravimo da ne znamo..
E moj Ibro-sve je to tako ali kome pricat.Prico ne prico oni ce opet jedno te isto sto bi rekao svjetski mega car Rambo Amadeus.Kad bi moglo ono-COBANE VRATI SE OVCE TVOJE NE MOGU BEZ TEBE,al' eto tako je suti i trpi zasadIbro 70 wrote:Bilo nas je tada 22000000 ljudi.Imali smo standard,snagu,"Evropa nas je htela".Evropa nece slabe,niko nece slabe.
Ovo je tuzna tema.Dali bi bili blizu Francuske ili ne..postoji neki pozitivan i negativan "tocak" u zivotu koji valjda ubrzava i pojacava sled dogadjaja,nesto kao"Para na paru ide a beda na bedu".
Pre neki dan gledao sam neku emisiju na HRT-u u kojoj se dokumentuje da su Tito i ostali krupni clanovi KP znali jos 1961 da od YU nema nista i da ce se sama od sebe raspasti,naravno uz ne malu pomoc BND-a i CIA-e,oni su dodali benzin na vatru koja je tinjala jos 1961.Mi obican narod o tome nismo ni sanjali..Kakvi bi nam bili zivoti da nije bilo rata..Radije cu reci kakvi ce nam BITI zivoti ZBOG rata.
Slovenija ce ponovo biti austrijska konjusarnica.
Hrvatska-nemacko madjarska sluga.
Srbija nikad nece vratiti Kosovo.
Crna Gora ce izgubiti 1/2 teritorije zbog siptara.
Makedonija isto ko i Crna Gora.
A BiH?.....................................................................................................
Ibro-što bolan stadeIbro 70 wrote:Kako bi nasi zivoti danas izgledali da nije bilo rata...Te neke '89 SFRJ je"hvatala zadnji voz za Evropu",cisto da se ne zaboravi.Trceci da uskoci u zadnji vagon i odveze se u neki drugi"svet",pala je mrtva,pokosena metcima i parolama tipa:Slovenija moja dezela,Hrvatska puska o hrvatskom ramenu,Hrvatska lisnica u hrvatskom dzepu.
Sta se posle desilo niko ne zna jer o tome postoji onoliko istina koliko je u toj SFRJ bilo naroda+istine koje su izmisljene sa strane.
U svakom slucaju na politickom i ekonomskom planu sada bi ta SFRJ bila jaca od jedne Spanije Poljske Grcke..Nesto malo slabija od Francuske.
Naravno tranzicija nebi bila ovakva kakva je bila,americki divlji kapitalizam iz 19.veka se nebi zapatio na nasem prostoru,nebi bilo vehabija,ustasa,cetnika,i nebi bili sirotinja,I ko zna cega sve nebi bilo i ko zna kako bi nam sad bilo,da nije bilo to sto je bilo,a svi znamo sta je bilo,samo se pravimo da ne znamo..
muha_sa wrote:
-znaš kako su mene ucili---sinak,krivo sjedi pravo govori.
vala hamu janezi i croati se samo ocijepili zbog dominacije servamuha_sa wrote:Ibro-što bolan stadeIbro 70 wrote:Kako bi nasi zivoti danas izgledali da nije bilo rata...Te neke '89 SFRJ je"hvatala zadnji voz za Evropu",cisto da se ne zaboravi.Trceci da uskoci u zadnji vagon i odveze se u neki drugi"svet",pala je mrtva,pokosena metcima i parolama tipa:Slovenija moja dezela,Hrvatska puska o hrvatskom ramenu,Hrvatska lisnica u hrvatskom dzepu.
Naravno tranzicija nebi bila ovakva kakva je bila,americki divlji kapitalizam iz 19.veka se nebi zapatio na nasem prostoru,nebi bilo vehabija,ustasa,cetnika,i nebi bili sirotinja,I ko zna cega sve nebi bilo i ko zna kako bi nam sad bilo,da nije bilo to sto je bilo,a svi znamo sta je bilo,samo se pravimo da ne znamo..nastavi nizat parole--šta je,zaboravio
![]()
-šta ono bi--kako se još govorilo![]()
-Jugoslavija tamnica.....naroda--kojeg ono bješe![]()
![]()
-gdje jedan grob tu tog naroda zemlja...kojeg![]()
-dobitnici u ratu gubitnici u miru--ko to izgovaraše po mitinzima istine![]()
-Titov grob izmjestit i kosti pašcadima bacit.![]()
-slovenci napolje--ko nije s nama taj je protiv nas.
ne valja tako ibrahimaga--kad vec nabrajaš onda furaj do kraja--ne zbog mene,ja se svega dobro sjecam, vec zbog ove omladine koja cita ovu pisaniju![]()
-znaš kako su mene ucili---sinak,krivo sjedi pravo govori.
-eh sad--šta bi bilo da je bilo il nije bilo ostavimo gatarama i dokonim da jal grah razbace jal u šolju pogledaju.