koliko se ja sjecam JNA je pocela sa fortifikacijom artiljerijskih polozaja oko sarajeva, sa cijevima usmjerenim prema gradu, znatno prije referenduma... tako da ne znam da li se nesto bitno moglo izmijeniti../ kako rece zzzzz jednostavno nas je ponijela bujica a BIH nije imala izbora, zato i jeste najveca zrtva neminovnog raspada yugoslavije... mislim da za balkanskog warlorda milosevica i SANU jednostavno nezavisnost BiH nije bila opcija bez obzira na to sta njeni gradjani misle///
Kako bi bilo da je bilo....
-
Hart
hmm/// sta bi bilo kad bi bilo...
koliko se ja sjecam JNA je pocela sa fortifikacijom artiljerijskih polozaja oko sarajeva, sa cijevima usmjerenim prema gradu, znatno prije referenduma... tako da ne znam da li se nesto bitno moglo izmijeniti../ kako rece zzzzz jednostavno nas je ponijela bujica a BIH nije imala izbora, zato i jeste najveca zrtva neminovnog raspada yugoslavije... mislim da za balkanskog warlorda milosevica i SANU jednostavno nezavisnost BiH nije bila opcija bez obzira na to sta njeni gradjani misle///
-
violentjack
Vecina Bosanskih Hrvata je za zivot u Bosni..oni zapadnohercegovacki bilmezi pokvare prosjek
Sad bi opet bilo kao prije 63-65% Ljudi bi glasalo za nezavisnost..racunam da Bosnjaka ima 50-52%Dobar dio Hrvata..nesto Srba i virtuelno sve ostale manjine bi glasale za ostanak u Bosnu
Sad bi opet bilo kao prije 63-65% Ljudi bi glasalo za nezavisnost..racunam da Bosnjaka ima 50-52%Dobar dio Hrvata..nesto Srba i virtuelno sve ostale manjine bi glasale za ostanak u Bosnu
-
Jeff
#55 Re: Kako bi bilo da je bilo....
Brale to ti je utopija da jedno referendumsko pitanje bude prihvaceno od svih gradjana. Od 60-75% je neki prosjek u svijetu za opciju da ili ne i bosanski 64% za izdvajanje iz velike Srbije je sasvim solidan i legitiman broj. Fer demoratski i sta se vise moglo traziti.JBT wrote:Kako bi BiH danas izgledala da su rezultati referenduma o neovisnosti BiH bili prihvaceni od svih gradjana BiH?
Da su gradjani BiH zeljeli zivjeti sa Milosevicima, srpskim bunama, jogurt revolucijama, seljaklucima, seobama Srba od I do III itd valjda bi izabrali nesto zasto bi smatrali da je bolje. Medjutim znali su da je to pogibija u oba smjera i izabrali su bolje rjesenje za gradjane BiH.
S druge strane vijece Europe je ocijenilo referendum kao fer demokratski proces i tu se vise nista dodati ne mora osim da su Srbi znali da ce izguiti povlasteni polozaj koji su imali u BiH dok je ona bila clanica velike Srbije tako da su lupali o nekakvim nacionalnim referendumima i ostale gluposti samo da bi nasli ispriku da zapocnu kavgu jer su znali nakon sto su ukrali naoruzanje koje su svi platili kao sto su inace druge krali vise od 50 godina da imaju velike sanse da okupiraju cijelu BiH pogotovo zato sto drugi nisu imali maltene nista.
- JBT
Ne govorimo o referendumu nego rezultatima referenduma. U civilizovanom svijetu ljudi koji su glasali protiv ipak prihvacaju odluku vecine. Sutra, po nekom drugom pitanju, oni koji su danas bili u manjini mogu biti u vecini i samim tim imaju pravo na respektovanje donesene odluke.
Referendum jeste bio potreban da bi se odklonile sumnje u zelju gradjana BiH kada je u pitanju samostalnost iste.
Na kraju smo ipak dosli do toga da BiH jeste samostalna drzava, priznata od cijelog svijeta. I oni koji nisu zeljeli njenu samostalnost danas su gradjani iste. Mozda manje konstruktivni ali su ipak drzavljani BiH. I sad, je li trebao jedan rat i stotine hiljada mrtvih da bi se bilo manje konstruktivan?
Budalestina.
Referendum jeste bio potreban da bi se odklonile sumnje u zelju gradjana BiH kada je u pitanju samostalnost iste.
Na kraju smo ipak dosli do toga da BiH jeste samostalna drzava, priznata od cijelog svijeta. I oni koji nisu zeljeli njenu samostalnost danas su gradjani iste. Mozda manje konstruktivni ali su ipak drzavljani BiH. I sad, je li trebao jedan rat i stotine hiljada mrtvih da bi se bilo manje konstruktivan?
Budalestina.
-
u Fatime vise Jajca
Da nije bilo ono sto je bilo, ja bih sada zivjeo u lijepoj BiH a putovao bi kao i prije bez vize a mozda cak i bez pasosa....i nebi se jebavao u ovoj tudjini i placao ovdje grdne poreze na sve moguce zajebancije i sranja....toliko 
-
Kazimoglu
Da li ti koji su se tada bojali demokratije, tu "demokaratiju" i uvode?Primjera kao BiH, a koje se nisu raspale, u svijetu je puno vise nego tih koje si ti nabrojao. Nema drzave u svijetu koja je etnicki cista i koja nema mali milion vjera i nacija. Uzmimo V. Britaniju, USA, Francusku, Belgiju, Spaniju, Njemacku.....Kinu, Rusiju.....
Strah od "preglasavanja" i "unitarne drzave" nas je kostao jako puno. U stvari sve se svodi na to da se radilo o strahu od necega novoga, progresivnoga, o strahu od demokratije.
-
digger
Nesto mi nije stimalo oko Moldavije pa evo manje korekcije (CIA link):violentjack wrote:Moldavija je zemlja gdje Rumuni cine 90% Stanovnistva..ima nesto Gagauza oko Kisenjeva jednih 5% I To je sve
Gagauzi su pravoslavni Turci koji su nakon odlaska otomana zamjenili religiju i presli na krscanstvo..dotad su bili Muslimani
Ima ih oko 150 000-200 000 u Moldaviji od 5 miliona i vise stanovnika.
Moldovan/Romanian 64.5%, Ukrainian 13.8%, Russian 13%, Jewish 1.5%, Bulgarian 2%, Gagauz and other 5.2% (1989 est.)
Znam da se ne vole sa slavenima pa mi je zato 90% izgledalo kao nemoguce za neke ozbiljnije sukobe. Samo toliko.
-
twynsty
Odlazite ...
Saputnik vam grijeh
u daleke svjetove,
mrakom okovani
mjenjajuć' imena,
mjenjajuć' smjeh
za šaku prevare,
kao gosti nezvani.
I sve kao sjena će da mine
osim vječno korjen -
postanka ostajanje
što je to čovjek bez domovine
do vječna prevara i
vječno nestajanje.
Saputnik vam grijeh
u daleke svjetove,
mrakom okovani
mjenjajuć' imena,
mjenjajuć' smjeh
za šaku prevare,
kao gosti nezvani.
I sve kao sjena će da mine
osim vječno korjen -
postanka ostajanje
što je to čovjek bez domovine
do vječna prevara i
vječno nestajanje.
-
Satriani
Bosnjaka ima vise, ali ih nema ni blizu 50%, a kamoli 50%.aleksandarbl wrote:To ti je drzava gdje je jedan covjek jedan glas.I onda bi po toj logici uvijek Bosnjaci mogli formirati sami vlast na drzavnom nivou, jer ih je preko 50 %.
Znaci ti mislis da je ok da razmisljas isto kao masa.
Da Turci nisu dosli u BiH, BiH ne bi izgubila svoj drzavni kontinuitet, Stjepan Tomasevic ne bi bio posljednji Bosanski kralj, niti bi Katarina bila posljednja Bosanska kraljica. Bosanska Crkva bi bila dominantna vjerska zajednica, a Bosna bi ostala najveca Balkanska drzava. Gradjani BiH bi ostali Bosnjani i u 19 vijeku srpski i hrvatski nacionalzmi i muslimanska kvazi inteligencija ne bi mogli ni u ludilu pripremiti teren najvecem stradanju Slavena u tako malom vremenskom periodu.
Bosna je uspjesno odolijevala Krstaskim pohodima, nazalost ne i Osmanlijama. Posljedice tog poraza Dobri Bosnjani osjecaju i danas.
-
hananah
A kako bi bilo da je bilo suprotno, da referendum nije prihvacen ni od koga? Da nismo potrcali kao pile u halu? Kao slijepe ovce slijedili ideje nasih politicara, onako goloruki i nanaoruzani? Kako bi bilo da smo malo sacekali, no svjesno upali u rat, znajuci da nemamo oruzja? Kako bi bilo da smo sacekali malo da budemo spremniji za odbranu? Kako bi bilo...?JBT wrote:Kako bi BiH danas izgledala da su rezultati referenduma o neovisnosti BiH bili prihvaceni od svih gradjana BiH?
Isti ti koji su odlucivali umjesto nas, koje smo slusali, koji su obecavali, koji su ocjenjivali i mislili (poglesno) da cemo se izvuci bez rata, isti ti danas smanjuju invalidninu zrtvama rata! Dok god nas narod ne shvati da smo samo sahovske figure u rukama raznih, da ih ne nabrajam (ne zelim im imena pominjati), dok god je tako mi cemo kao ovce slusati pa makar bilo i progresno, u pogresno vrijeme i na pogresnom mjesto.
Eto, toliko od mene, a sad me napadajte sto ovako razmisljam kako razmisljam. Napadajte me sto mislim da bi nam bilo puno bolje da tog prokletog referenduma nije ni bilo u to vrijeme. Posli mi bez k.... u svatove. Pametni Bosanci