Kakav je zivot u Miami?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.

Kakav je zivot u Miami?

Great
10
42%
Bad
3
13%
Nothing special
11
46%

Total votes: 24

sarajevsko_pivo

#26 Re: Kakav je zivot u Miami?

Post by sarajevsko_pivo »

Pa sta onda majke ti pitas kad si ocito odlucio da je to grad nad gradovima!
Rekao sam ti, super je provod i ako si sam i studiras i sl onda ce ti biti OK. Ako imas porodicu i vaznije su ti skole, sigurnost itd, onda se preseli negdje drugo. Ti prvo trebas reci sta hoces! I Havana je super grad, ali ne bi nikad zivio tamo![/quote]

O porodici jos ne razmisljam :-D

Znaci gradi nije bas siguran, i nije dobar za skolovanje?

Kakve su cijena stanova, jeli lako naci posao, itd????

Jeli ima ikog uopce iz Floride na sa-x?[/quote]

momak, florida je poslije kalifornije i nevade najgore mjesto za poso

ovdje ti je spas ako ganjas biti medicinska sestra, jos uvijek se trazi a dobro placeno

ostalo je sve sranje

po mom misljenju dobri gradovi za zivjeti su

austin, houston, new york, boston ako imas slajfa (skup je), los angeles, seattle, washington, durham, phoenix i par gradova u koloradu[/quote]

Kojem dijelu Floride ti zivis????
psydelija

#27 Re: Kakav je zivot u Miami?

Post by psydelija »

sarajevsko_pivo wrote:Kako je zivot u Miami?

Imalo tamo uopste nasih?

Volio bi poslije faksa tamo da zivim, sad sam u Holandiji.

Jeli lako dobiti posao tamo, jesu skupi stanovi?

Jeli ja iz NL mogu dobiti vizu da tamo radim i zivim????
Ako pises i engleski j. kao bosanski, nemoj da selis za Majami! :D
Jack Be Nimble

#28 Re: Kakav je zivot u Miami?

Post by Jack Be Nimble »

Super grad za zivjeti. Nisam tamo nikada bio, ali sudeci po ovoj reklami, izgleda veoma super!

simpozijum delirijum

#29 Re: Kakav je zivot u Miami?

Post by simpozijum delirijum »

Jack Be Nimble wrote:Super grad za zivjeti. Nisam tamo nikada bio, ali sudeci po ovoj reklami, izgleda veoma super!

care to je samo video , i jeste !tacan je
fakat je tako , samo treba masa love ako zelis u dobar nocni klub , ako zelis stan u pristojnome dijelu grada ( mada iznenadjujuce i nije toliko skupo ako znas ljude i iznamjiti stan blizu Linkoln Street ( kao Ferhadija u Sarajevu :D )
750 $
ne treba ici ljeti , uzasno je sparno i smrdi , prljav je grad a smog ubi'!
koliko para toliko muzike kao i svugdje , a sigurnost ?
najbolje da se bude sa nekim ko zna teritoriju i pravila , jadna ti majka ako zalutas u pogresnoj ulici a nisi Rambo :lol: !
sarajevsko_pivo

#30 Re: Kakav je zivot u Miami?

Kakav je zivot u St Louise? Znam da ima mnogo nasih. Jeli tamo lako naci posao ako si zavrsio faks? Jeli skup zivot ili ne?
melb26sa

#31 Re: Kakav je zivot u Miami?

Post by melb26sa »

sarajevsko_pivo wrote:Kakav je zivot u St Louise? Znam da ima mnogo nasih. Jeli tamo lako naci posao ako si zavrsio faks? Jeli skup zivot ili ne?

Momak, hajde ti prvo skontaj na koju vizu bi dosao - americka imigraciona politika je vrlo restriktivna - ne mozes se samo pokupiti i doci, treba ti odgovarajuca viza.
jefferson

#32 Re: Kakav je zivot u Miami?

Post by jefferson »

melb26sa wrote:
sarajevsko_pivo wrote:Kakav je zivot u St Louise? Znam da ima mnogo nasih. Jeli tamo lako naci posao ako si zavrsio faks? Jeli skup zivot ili ne?

Momak, hajde ti prvo skontaj na koju vizu bi dosao - americka imigraciona politika je vrlo restriktivna - ne mozes se samo pokupiti i doci, treba ti odgovarajuca viza.
Ma nema problema za njega! Njemu su vrata sirom otvorena u ambasadi, samo cekaju da se pojavi.
Ono sto mene interesuje koja kompanija ce mu ponuditi mjesto CEO-a, s obzirom da je zavrsio fakultet!

On the topic:

De se ti jaro moj saberi sta ti hoces. Kao drzavljanin EU ne mozes doci vamo i preselit se tek tako. Jedina razlika izmedju tebe, kao nosioca pasosa holandije (moja pretpostavka) i drzavljanina BiH, kao nosioca pasosa te drzave, je sto ti mozes doci turisticki ovdje 90 dana bez vize, a drzavljanin BiH mora vaditi vizu (koja je doduse 10g).
Sve ostalo, zaposljavanje, imigraciona politika, je ista prema drzavljanima holandije i BiH, sto hocu reci, ako vrijedis nesto, onda ces doci! Ne zaboravi da amerika daje samo 55,000 radnih viza godisnje a ti ces biti u toj grupi. Onda imaju na umu da ima nekih 300,000 ljudi koji apliciraju za nju, a za nju mozes aplicirati samo ako te sponzorise firma, sto znaci da moras vec imati posao!
Imas i jos jednu mogucnost! Idi na plivanje, udji u formu, idi do Meksika i preplivaj Rio Grande!
sarajevsko_pivo

#33 Re: Kakav je zivot u Miami?

Hmmmm...

In 2008, Miami was ranked as "America's Cleanest City" according to Forbes Magazine for its year-round good air quality, vast green spaces, clean drinking water, clean streets and city-wide recycling programs.[12] In 2009, UBS study of 73 world cities, Miami was ranked as the richest city in the United States and the world's fifth-richest city, in terms of purchasing power.[13]
Konjanik

#34 Re: Kakav je zivot u Miami?

Post by Konjanik »

Imalo tamo uopste nasih?

Pa ima jarane ali jako malo , grad je toiko jebeno velik da ono i da ostanem da zivim tamo jos 5 godina ne bih ga obiso citavog.Ja sam u Miami cesto radi posla pa uvijek nocivam u Hotelu Mariot i obiso sam dosta grada .Sta reci prlijep je grad ali me temperatura ubija , Seatlle je mjesta za ljude iz BiH klima tamam, ljudi drustveni i govori se engleski u Miamiu svi govore Spanski jebote led...ama bas svi!Nekad jednostavno izludim jer ja ne poznajem spanski i ne mogu da se snadjem nekad u gradu ..
Jack Be Nimble

#35 Re: Kakav je zivot u Miami?

Post by Jack Be Nimble »

Konjanik wrote:Seatlle je mjesta za ljude iz BiH klima tamam, ljudi drustveni...
da da, ubise se ljudi od druzenja i drustvenosti u Seattle-u :-)
femme28

#36 Re: Kakav je zivot u Miami?

Post by femme28 »

miami je pun nase raje.. svi pretezno rade po restoranima, gdje za jednu noc izmedju 400-800 dolara baksisa zarade. nije skup zivot, provod je malo skuplji, ali sve je to u granicama nekog americkog standarda...
zivot je fantazija, sunce, plaze, spanski se prica vise nego engleski, nocni zivot je super, stanovi na plazi nisu tako skupi, ljudi su veoma ljubazni..... IDI!
Ja_Ja

#37 Re: Kakav je zivot u Miami?

Post by Ja_Ja »

femme28 wrote:miami je pun nase raje.. svi pretezno rade po restoranima, gdje za jednu noc izmedju 400-800 dolara baksisa zarade. nije skup zivot, provod je malo skuplji, ali sve je to u granicama nekog americkog standarda...
zivot je fantazija, sunce, plaze, spanski se prica vise nego engleski, nocni zivot je super, stanovi na plazi nisu tako skupi, ljudi su veoma ljubazni..... IDI!
Uhh..al' ti to useceri evo i ja cu sada :run:
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 03/06/2023 20:52, edited 1 time in total.
hrle1976

#39 Re: Kakav je zivot u Miami?

Post by hrle1976 »

Imalo tamo uopste nasih?

Ne zivim u US and A ali bio sam poslovno x broj puta a turisticki jednom!
Bio sam u Floridi i tom Miamiju. Grad kao grad. Tipicno americki, znaci sve na blokove i kocke sto se tice ulica nista ne krivuda sve ide horzontalno i vertikalno (grubo receno). Kad je ljeto onda je pravo ljeto a kad puse orkan onda stvarno puse. Snjega nema ako te i to zanima (sala na kraj) a zato ima puno bara sa aligatorima (mislim u statu Folirda, ne u po grada). Tamu su ti u ljetnom periodu tropsko monsunske klime znaci jako vruce a ni zime nisu mnogo hladnije, znaci imas prakticki ljeto citavu godinu!

Imal nasih: pojma nemam ali zato ima hispanaca brdo. Mislim ovih iz latinskie amerike.

U americi ti vazi pravilo koliko para toliko musizke - sto se tice posla nemam pojma sto se tice stanarina isto, sto se tice hrane i nako kupovine mnogo je jeftinije nego po brojnim drzavama u Europi inkl. NL!

Sto se tice birokratije ako si drzavljanin EU to ide lagano. Mislim, da drzavljani EU samo trebaju dobiti ono sto oni nazivaju Green Card, a kad to imas ond imas i radnu dozvolu.
Vodja uvale

#40 Re: Kakav je zivot u Miami?

Post by Vodja uvale »

Ma sve za 5! Ima 'ljeba ima sokova, ma ima svega.. 8)
melb26sa

#41 Re: Kakav je zivot u Miami?

Post by melb26sa »

hrle1976 wrote:
Bio sam u Floridi i tom Miamiju. Grad kao grad. Tipicno americki, znaci sve na blokove i kocke sto se tice ulica nista ne krivuda sve ide horzontalno i vertikalno (grubo receno). Kad je ljeto onda je pravo ljeto a kad puse orkan onda stvarno puse. Snjega nema ako te i to zanima (sala na kraj) a zato ima puno bara sa aligatorima (mislim u statu Folirda, ne u po grada). Tamu su ti u ljetnom periodu tropsko monsunske klime znaci jako vruce a ni zime nisu mnogo hladnije, znaci imas prakticki ljeto citavu godinu!

Imal nasih: pojma nemam ali zato ima hispanaca brdo. Mislim ovih iz latinskie amerike.

U americi ti vazi pravilo koliko para toliko musizke - sto se tice posla nemam pojma sto se tice stanarina isto, sto se tice hrane i nako kupovine mnogo je jeftinije nego po brojnim drzavama u Europi inkl. NL!

Sto se tice birokratije ako si drzavljanin EU to ide lagano. Mislim, da drzavljani EU samo trebaju dobiti ono sto oni nazivaju Green Card, a kad to imas ond imas i radnu dozvolu.
LOL - zelene karte se inace veoma lako dobivaju za evropljane - jesi ti dobro Hrle?

De malo procackaj po internetu kako se dobiva zelena karta... Nije tako lako kao sto ti zamisljas...
zlajapravaraja

#42 Re: Kakav je zivot u Miami?

Post by zlajapravaraja »

I ja bi volio otic' zivjeti jedno vrijeme na Marsu kad se uskoro napravi prva kolonija tamo, ali cisto sumnjam da ce mi uspjeti...

Nego, de' ti nama priznaj koliko si jointa odjednom ispushio kad ti je ovo naumpalo...? :zoka:
hrle1976

#43 Re: Kakav je zivot u Miami?

Post by hrle1976 »

melb26sa wrote:
hrle1976 wrote:

LOL - zelene karte se inace veoma lako dobivaju za evropljane - jesi ti dobro Hrle?

De malo procackaj po internetu kako se dobiva zelena karta... Nije tako lako kao sto ti zamisljas...

Ako si npr. doktor medicine ili neka vrsta inzinjera dobit ces je u roku par dana :wink:
miki27A

#44 Re: Kakav je zivot u Miami?

Post by miki27A »

hrle1976 wrote:
melb26sa wrote:
hrle1976 wrote:

Ako si npr. doktor medicine ili neka vrsta inzinjera dobit ces je u roku par dana :wink:
:shock: :? :run:
Cu

#45 Re: Kakav je zivot u Miami?

Post by Cu »

Evo ja Dr med, zivi u Miami...

Otprilike dobijes posao odmah, nakon sto prodjes USMLE certifikaciju ( da ti priznaju da si dr), pa residency (za koju je poooovelika konkurencija) i nakon sto odgulis taj dio trazis posao kad MD. Konkurencija opet velika. Za ing ne znam, ali znam da niko ne reze vene kad vidi international graduate.

@hrle1976
Ziv bio reci gdje je to tako da idem tamo.

OT:

Miami je onakav kakav ti gore ljudi opisase ( da ne ponavljam), Miami Beach smrdi kao i uopce svaka plaza na South Florida, voda je do pasa i nosi gomile morske trave. Hurricane season od maja do novembra. Vrijeme: vruce i jos vise vruce, s tim da kad je "vruce" onda je manja vlaga (kalendarska zima). Saobracaj katastrofa. Dobro je doci na odmor i nazad kuci (iako ima boljih mjesta za odmor).
I can't wait to move.
hrle1976

#46 Re: Kakav je zivot u Miami?

Post by hrle1976 »

Cu wrote:Evo ja Dr med, zivi u Miami...

Otprilike dobijes posao odmah, nakon sto prodjes USMLE certifikaciju ( da ti priznaju da si dr), pa residency (za koju je poooovelika konkurencija) i nakon sto odgulis taj dio trazis posao kad MD. Konkurencija opet velika. Za ing ne znam, ali znam da niko ne reze vene kad vidi international graduate.

@hrle1976
Ziv bio reci gdje je to tako da idem tamo.

OT:

Miami je onakav kakav ti gore ljudi opisase ( da ne ponavljam), Miami Beach smrdi kao i uopce svaka plaza na South Florida, voda je do pasa i nosi gomile morske trave. Hurricane season od maja do novembra. Vrijeme: vruce i jos vise vruce, s tim da kad je "vruce" onda je manja vlaga (kalendarska zima). Saobracaj katastrofa. Dobro je doci na odmor i nazad kuci (iako ima boljih mjesta za odmor).
I can't wait to move.
Ja licno sam imao ponudu poslje diplome i dodatnih godina of research (dvi titule imam) proveo samo 11 godina na univerzitetu, vezano za wind science i engineering. Ako te sta zanima pisi PM. Odbio sam ponudu iz jednog jedinog razloga, meni zivot u USA nije kao u Europi, a ovdje sam bolje placen nego tamo barem ja tako to vidim. Ako te tamo neko zeli ti ces sve dobiti dok reknes keks. Dosta mojih skolaraca sa univerziteta pa i kasnje kolega je otislo u Australiju i dobili su tamo npr. Permanent Residency i sve u roku od 10 dana. Kad si ti strucnjak u ncemu sto je u taktu sa vremenom, ponude lete ko fiseci. Nije da se hvalim, ali potrebne su veze. Kao sto sam vec jednom reko koliko para toliko muzike u Americi. Drugi primjer je Austrija. Oni nude drzavljanstvo u roku od tri sedmice (stranim) profesorima koji su zaposljeni na jednom od njihovih univerziteta, i tako isto njihovoj uzoj porodici bez zahtjeva da znaju jezik itd.
melb26sa

#47 Re: Kakav je zivot u Miami?

Post by melb26sa »

Hrle - ne mijesaj Austriju i Australiju sa Amerikom - iako sve pocinju sa slovom A, svaka slicnost prestaje tu.

Iako je tacno da su H1B vize za univerzitetske predavace oslobodjene numerickih kvota koje npr inzinjeri i dalje imaju, to apsolutno ne znaci da neko sa H1B vizom tako lako dobija zelenu kartu. Pocesto ti predavaci/naucnici rade godinama na H1B vizi prije nego univerzitet pristane da ih sponzorise i procesuira AOS za zelenu kartu - sam univerzitet zna da cim osoba dobije zelenu kartu moze dici sidro i otici kod drugog poslodavca a univerzitet je "out" za pare za advokata i procesuiranje.

Ubrzano dobivanje drzavljanstva u US:
- sa zelenom kartom prijaviti se u americku vojsku i odraditi bar godinu dana u podrucju ratnog djelovanja (Irak, Afganistan) Edit: trebam skinuti Irak s liste jer se vojska povukla 31.12.2011... znaci Afganistan ostaje...
- supruznik/a americkog drzavljanina/nke koji je u braku sa istim 3+ godine i ima zelenu kartu 3 godine
- mozda da koji senator ili kongresmen napravi "personal bill" da bi se osobi dalo drzavljanstvo - malo vjerovatno
Last edited by melb26sa on 29/04/2012 18:42, edited 1 time in total.
Cu

#48 Re: Kakav je zivot u Miami?

Post by Cu »

@ hrle1976

Cijela je poanta bila da ljudi ne steknu krivu predodzba o lakoci zaposljavanja sa diplomama non US skola.

Hvala na ponudi, I am on my way to get my diploma converted.

melb26sa je upravo napisala ono sto se meni nije dalo tipkati...
hrle1976

#49 Re: Kakav je zivot u Miami?

Post by hrle1976 »

melb26sa wrote:Hrle - ne mijesaj Austriju i Australiju sa Amerikom - iako sve pocinju sa slovom A, svaka slicnost prestaje tu.

Iako je tacno da su H1B vize za univerzitetske predavace oslobodjene numerickih kvota koje npr inzinjeri i dalje imaju, to apsolutno ne znaci da neko sa H1B vizom tako lako dobija zelenu kartu. Pocesto ti predavaci/naucnici rade godinama na H1B vizi prije nego univerzitet pristane da ih sponzorise i procesuira AOS za zelenu kartu - sam univerzitet zna da cim osoba dobije zelenu kartu moze dici sidro i otici kod drugog poslodavca a univerzitet je "out" za pare za advokata i procesuiranje.

Ubrzano dobivanje drzavljanstva u US:
- sa zelenom kartom prijaviti se u americku vojsku i odraditi bar godinu dana u podrucju ratnog djelovanja (Irak, Afganistan) Edit: trebam skinuti Irak s liste jer se vojska povukla 31.12.2011... znaci Afganistan ostaje...
- supruznik/a americkog drzavljanina/nke koji je u braku sa istim 3+ godine i ima zelenu kartu 3 godine
- mozda da koji senator ili kongresmen napravi "personal bill" da bi se osobi dalo drzavljanstvo - malo vjerovatno

a. Employment First Preference

• Persons with extraordinary ability
• klix professors and researchers
• Managers and executives in multinational companies

b. Employment Second Preference

• Professionals with advanced degrees
• Persons with exceptional ability
• Exceptional professors and researchers

c. Employment Second Preference with National
Interest Waiver (NIW)

• Persons with exceptional ability involved in activities that will substantially benefit the U.S.
national interest
• Advanced degree professionals involved in activities that will substantially benefit the U.S. national interest

Izgleda ja koji ne zivim u USA vise znam kako doci od zelene karte, mozda znam zato jer sam na bazi ovog gore imao ponudu. Izvini sto vako zvucim i pisem, ali nije sve kako mislis. Time is money a vijeruj mi stvari kod vas mogu ici mnogo brze nego sto mislite - licno iskustvo ;-)
melb26sa

#50 Re: Kakav je zivot u Miami?

Post by melb26sa »

Naveo kategorije employment-based visa koje dozvoljavaju rad za odredjenog poslodavca (ne daje automatski zelenu kartu i apsolutno ne daje automatski drzavljanstvo).

Zaboravio navesti kvote i da obicno do pocetka aprila kada je rok za predavanje peticije (employer-based petition) svi brojevi budu vec "zapikani" a da se moze poceti raditi tek u oktobru - znaci nema nista preko noci. Zaboravio navesti premium processing opciju.

http://travel.state.gov/visa/temp/types/types_1275.html

http://www.uscis.gov/USCIS/Resources/E1en.pdf
Post Reply