Kakav je društveni smisao 1 Maja

Sephora

#51 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by Sephora »

sema911s wrote:
Sephora Jesi blizu lamancha,
Nisam..
sema911s

#52 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by sema911s »

Sephora wrote:
sema911s wrote:
Nisam..
:(

Nemoj na skup, hajd da fatamo janje pobjeze namm
Arteta

#53 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by Arteta »

Kod nas ovo mora biti radni dan, nema druge.
Sephora

#54 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by Sephora »

sema911s wrote:
Sephora wrote:
sema911s wrote:
Nisam..

Nemoj na skup, hajd da fatamo janje pobjeze namm
:lol: bas si našao koga ces zvati da "fata" jagnje...ja bih ga pustila opet i da ga uhvatim.... :D
sema911s

#55 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by sema911s »

Nemoj na skup, hajd da fatamo janje pobjeze namm[/quote]
:lol: bas si našao koga ces zvati da "fata" jagnje...ja bih ga pustila opet i da ga uhvatim.... :D[/quote]

Ja mu Dao ime,"brzi" ,,. Nozeve sakrio,

u zamjenu da mene ne okrenu uzeo im cevapa,,
Sephora

#56 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by Sephora »

Ko ne bi bježao od noža ...
Arteta

#57 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by Arteta »

Sephora ima zanimljivu slicicu na profilu.
sema911s

#58 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by sema911s »

Sephora wrote:Ko ne bi bježao od noža ...
Evo ih se okupili bar 20komada gledaju Koji CE skupit hrabrosti pa noza se uhvatit,, a zene im ko lesinari cekaju da se pohvale kako je njen mehmed najbolji,najhrabriji i spasio maj
insomnia78

#59 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by insomnia78 »

sema911s wrote:Nemojte djeco puno po alkoholu I janjetini,,

Alija Tito najbolja droga modernih seratora

Jesam ja, relativno
insomnia78

#60 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by insomnia78 »

Sephora wrote:Najvise se slavi praznik rada, gdje se najmanje radi...

----

@ zemljak

Vidi vremena kod mene - nista bolje ... 8-)

Image
Popravlja se :lol:
Image
Sephora

#61 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by Sephora »

insomnia78 wrote:
Sephora wrote:Najvise se slavi praznik rada, gdje se najmanje radi...

----

@ zemljak

Vidi vremena kod mene - nista bolje ... 8-)

Image
Popravlja se :lol:
Image
:lol: :lol: Bice bolje neko vice... :D

Imamo mi vremena cekati bolje vrijeme... :D neki od sad, pa do sutra, a neki opet do ponedeljka... :D
spreca

#62 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by spreca »

Rostilj i lokanje
Arteta

#63 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by Arteta »

Prolazim kroz grad, kao da je neko pokolj napravio.
Idealno za kriminalce.
Samo jedna kladionica radi, ostalo sve zatvoreno. :lol:
Šveđanin

#65 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by Šveđanin »

Na prvim prvomajskim protestima u Svedskoj 1890 godine u Stockholmu se skupilo 50 000 ljudi a protesti su odrzani u 21 gradu. Trazilo se osmocasovno radno vrijeme.

Image

Image
kox

#66 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by kox »

Scopio wrote:Ne shvacam sto si time htjela reci?

Pogledaj kako se prvi maj obiljezava u njemačkoj, francuskoj... Pa usporedi kod nas...
Pa mi više volimo civilizovano obilježavanje u prirodi uz janjetinu nego uz demonstacije i suzavac :D
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#67 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by japin_mutapi »

kox wrote:
Scopio wrote:Ne shvacam sto si time htjela reci?

Pogledaj kako se prvi maj obiljezava u njemačkoj, francuskoj... Pa usporedi kod nas...
Pa mi više volimo civilizovano obilježavanje u prirodi uz janjetinu nego uz demonstacije i suzavac :D
tačno :thumbup: :bih:
nismo mi huligani da rušimo i palimo

Image
apsidejzi

#68 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by apsidejzi »

Cuj drzava mu kriva sto danas, kad treba da se bori za svoja prava, on ide okretat janje....

http://m.klix.ba/vijesti/bih/zenicani-s ... /150501052

A ja apsurda majko mila... U citavoj Evropi danas protesti i zahtjevi za boljim radnim uslovoma a ovi nasi ocekuji da mu neko servira na gotovo... Drzava mu kriva sto skromno slavi....

Ma bizi ba i ova nasa kuknjava
vazi

#69 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by vazi »

http://kontra-punkt.info/lektira/prvi-m ... u-polovinu

Dok je Parsons govorio o političkoj ekonomiji, počela je padati kiša, navlačili su se tamni oblaci, i ljudi su se u strahu od oluje ubrzano razilazili. Sam načelnik Harrison zaključio je da će skup završiti mirno, prenio je to naležnom policijskom službeniku i otišao kući. Nepunih petnaest minuta nakon njegovog odlaska, nadležni policijski službenik izdao je naređenje da 176 policajaca pođe na trg i naredi radnicima da se raziđu.

Fielden je okupljenima najavio da je on posljedni govornik i da će se skup uskoro završiti. Policijski oficir prišao mu je sa isukanom sabljom i rekao: „Zapovjedam vam u ime naroda da se odmah raziđete“. „Zašto kapetane, mi smo miroljubivi“, upitao je Fielden. Većina okupljenih nije ni znala šta se tačno dešava. Nastupio je trenutak tišine, da bi se iznenada pojavio bljesak, a potom odjeknula strašna detonacija. Iz prolaza nekoliko koraka udaljenog od govornice neko, najvjerovanije iznajmljeni plaćenik, na desno krilo policijskih snaga bacio je bombu. Policija je počela pucati u masu, a usljed dima pucali i jedni na druge. Radnici su uzvratili vatru, ali nisu mogli izdržati navalu policije. Sedam policajaca je ubijeno, a šezdeset i sedam ranjeno. Tačan broj ubijenih radnika nije nikada tačno utvrđen. Većinu mrtvih i ranjenih, sa trga su odvukli rođaci i prijatelji.

haymarket-eksplozija.jpg

Nikada nije dokazano ko je bacio bombu na trgu Haymarket, policija je tvrdila da je to uradio neko od anarhista inspirisanih zapaljivim govorima agitatora. Redakcije radničkih listova su zatvorene, a nekoliko stotina ljudi je sljedećih dana uhapšeno. Štampa je zahtijevala vješanje bez suđenja, a eventualne pravne branioce anarhista proglašavala i gorima od samih anarhista, „koje bi takođe trebalo objesiti“. Niko od advokata u prvo vrijeme nije htio preuzeti slučaj. Uvodnici listova pisali su kako je „grad odlučio jednom zauvijek iskorijeniti socijalizam, anarhizam, komunizam – različiti nazivi za jednu te istu odvratnu nakazu“.

Trojica advokata, koji su se bavili građanskim pravom, ipak su na kraju pristala zastupati optužene. Velika porota sačinjena od imućnih poslovnih ljudi podigla je optužnice za ubistvo protiv Fieldena, Parsonsa, Spiesa, Schwaba, Fischera, Engela, Lingga, Neebea, Williama Seligera (Linggovog poslodavca) i Rudolfa Schnaubelta. Niko od njih nije optužen da je lično bacio bombu, već da su svojim zapaljivim govorima podstakli nekoga, ko god on bio, da baci bombu. Schnaubelt je pobjegao u Evropu, a postupak protiv Seligera je obustavljen.

Četvoro od dvanaest članova izabrane porote priznalo je tokom ispitivanja da mrze anarhiste, socijaliste i komuniste.

Izjave optuženih date tokom suđenja:

Albert R. Parsons, urednik radničkog lista „Alarm“ koji je izbjegao hapšenju, ali se kasnije iz solidarnosti prema drugovima sam predao, izjavio je na suđenju:

„Vaša presuda plod je strasti, rođena strašću, pothranjena strašću, ostvarena strašću... To je rezultat mržnje buržoaske štampe, monopolizatora kapitalizma, eksploatatora radništva. Nekada su zemlje i ostala sredstva pripadala zajednici, dok nasilje, krađe i ratovi nisu prouzrokovali promjenu. Društvo se tada podijelilo na dvije klase: klasu gospodara i klasu lopova. Francuska revolucija bila je prvi korak u pravcu epohe, u kojoj će sredstva za život opet pripadati zajednici, svim ljudima.“
Challenger__

#70 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by Challenger__ »

- Pošto ovdje vlada kratko pamćenje, jedno podsjećanje. Na današnji dan, prije 70 godina, 1. maja 1945 godine Vojska Jugoslavije je ušla u grad Trst, otpočela ulične borbe i vrlo brzo zauzela/oslobodila grad.

Image
Image

Zarobljeno je 16.000 njemačkih vojnika sa kompletnom ratnom opremom. Vojska Jugoslavije je grad držala pod punom kontrolom sve do 12. juna 1945 godine kada su velike sile (prije svega GB i USA) spriječile političku kapitalizaciju ovog vojnog uspjeha.
the great eagle

#71 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by the great eagle »

Tema je na nivou IQ-a autora :-) ... A odavno vecu glupost od prvog posta procitao nisam.
Cuj "komunisticki praznik" :lol: . Ja koliko skontah, covjeku nije jasan nas nacin slavljenja ovog MEDJUNARODNOG praznika. A ocigledno je i to da o nacinu slavljenja istog na zapadu pojma nema.
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#72 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by emillio estevez »

Challenger__ wrote:- Pošto ovdje vlada kratko pamćenje, jedno podsjećanje. Na današnji dan, prije 70 godina, 1. maja 1945 godine Vojska Jugoslavije je ušla u grad Trst, otpočela ulične borbe i vrlo brzo zauzela/oslobodila grad.

Image
Image

Zarobljeno je 16.000 njemačkih vojnika sa kompletnom ratnom opremom. Vojska Jugoslavije je grad držala pod punom kontrolom sve do 12. juna 1945 godine kada su velike sile (prije svega GB i USA) spriječile političku kapitalizaciju ovog vojnog uspjeha.

Bio pokojni Antica
U partidzanima u Trstu ,meni je kao klincu prije 30 godina pricao o oslobodjenju.
Poslije ispalo da je bio zarobljen od strane partizana u Trstu. :mrgreen: tako barem tvrdi sin njegov od 91 pa na ovamo.
Challenger__

#73 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by Challenger__ »

- Na današnji dan, prije 70 godina, samoubistvo je izvršila ova fizička i duhovna nakaza:

Image

:lol: :lol: :lol:

Humanoid, imenom Joseph, prezimenom Goebbels, koji je umislio da je "viša rasa". Roknulo se, ubilo se. Na današnji dan.
Last edited by Challenger__ on 01/05/2015 20:42, edited 2 times in total.
Better Man

#74 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by Better Man »

Prva prvomajska parada u Beogradu na Terazijama 1947. godine. Vrijeme kada smo bili država

Novak20

#75 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by Novak20 »

U mom gradu ludnica. Limena glazba u 6 ujutro raja pjeva internacionalu, donosi kahvu i boce rakije. Vehabija i kapitalista nema nigdje. Ovi drugi puni para se razišli po bijelom svijetu. Kuba, Turska, Dubai i tako to... Jedva ugrabih svoje janje u mesnici, haos od gužve. Dalje planina, ražanj, meza, piva, harmonika pjesma.... Sve puno ko oko..... Svima dobro taman da je samo ovaj dan. Što je najjače 90% omladina od 17-25. Pije, pjeva i zlo ne misli.....
Danas je baš bilo extra..... Pravi 1. Maj ko da je Tito živ.... :izet:
Post Reply