Kakav je društveni smisao 1 Maja

User avatar
Lokman
Posts: 885
Joined: 28/02/2014 13:00

#1 Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by Lokman »

Praznovanje 1 Maja toliko se usadilo u svijest naroda tako da ogromna većina naroda smatra ovaj izmišljeni datum kao dan kada treba otići u prirodu, okrenuti jagnje, paliti vatru, roštiljati, prisjetiti se Tita, samoupravljanja i lijepih prošlih vremena. Međutim kada odete na zapad i u moderni svijet, vidite da tamo prvomajski praznici ni izbliza nemaju značaj kao u zemljama bivše Jugoslavije. Komunistički režim je izmislio ovaj praznik kako bi simbolički glorificirao svoju ideologiju proleterijata kao nosioca društvenog razvoja. Komunistički eksperiment je smatrao da je klasna borba način emancipacije proletera od tradicionalnih društvenih vrijednosti kao što su nacionalni osjećaj ili religija. Tako su se u tom eksperimentu formirale dvije klase, birokratska oligarhija regrutovana iz partije i bezlična masa proletera uspavana u dogmatskom snu i Brozovom kultu ličnosti. Sistem je funkcionisao dok je bilo bespovratnih američkih kredita, za dvadesetak godina Amerika je Jugoslaviji dala 100 milijardi dolara beesovratnih kredita, kojima se finansirala samoupravljačka utopija, odnosno opcći nerad i korupcija. Kada je nestalo besplatnih para iz Amerike počela je teška ekonomska kriza koja traje do danas. Prvo su počele kolone gastarbajtera da napuštaju socijalistički raj i da hljeba traže na trulom zapadu, da bi kriza kulminirala međunacionalnom mržnjom, kada su prema riječima Saliha Foče "titovi samoupravljači preko noći postali nacionalisti". Kako niti jedna bivša jugoslovenska republika, pa čak ni Slovenija, nije provela uspješnu tranziciju u kapitalističko društvo, tako se u jednom hibridnom nefunkcionalnom stanju " ni tamo ni vamo" zadržao društveni recidiv slavljenja "praznika rada", samo što je ta pjava danas tužna i tragična. Prvomajski praznici u današnjoj BiH služe isključivo za demonstraciju privilegovanog položaja zaposlenih u birokratiji i javnim preduzećima, koji žive u nekom paralelnom svijetu konzerviranog kardeljizma. Svi drugi, nezaposleni i zaposleni u privatnim sektoru, žive surovi i jezivi kapitalizam, kakav je na zapadu bio prije 200 godina. Ali jebe se budžetlijama za sudbinu tih nesretnika, oni su uzeli regres i odoše da spoje prošlogodišnji odmor sa praznicima. Koja ludnica. Nadam se da će MMF ostati dosljedan u svome čvrstom kursu i srušiti nezasluženu idilu parazita iz javnog sektora, posložiti teret krize na pravedan način, i umjesto birokratije staviti privatnu inicijativu i poduzetništvo u prvi plan.
Drinski
Posts: 6281
Joined: 25/03/2014 10:24

#2 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by Drinski »

kazu nije bilo tih bespovratnih kredita, nego se radilo i zaradilo.

a vala, koliko vidim i ti radnici, sa "mizernim nadnicama" se napiju i najedu sa 1.maj, krakanluku kraja nema...
Last edited by Drinski on 30/04/2015 15:06, edited 1 time in total.
User avatar
ioannes
Posts: 3056
Joined: 26/02/2013 14:31

#3 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by ioannes »

ovde u Njemackoj,prvi maj ima politicku komponentu...
ima uvijek bezbroj politicki prvomajski demonstracija,tradicija po tom pitanju je velika
User avatar
kritichar
Posts: 8678
Joined: 17/10/2010 09:51
Location: Sarajevo-x.com

#4 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by kritichar »

Na zapadu se protestvuje, a kod nas se nije smjelo protestvovati pa je ostalo da se slavi
Novak20
Posts: 13961
Joined: 11/02/2014 18:55
Location: Taboo(t) teme i brisani postovi

#5 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by Novak20 »

Prvi maj je međunarodni praznik rada a ne izmišljotina Jugoslavije i ko je iole dobronamjeran i obrazovan ne petlja ovaj praznik sa željama da radnicima bude još gore. Radnici se jesu zeznuli kada su se razvlastili u korist nacionalnih stranaka navučeni vizijama i urlicima plemenskih poglavica. Tito je bio i radnik i gospodin za razliku od ovih poslijeratnih vođa koji su isključivo gospoda koja nas svakodnevno razvlači i pljačka pa ne može gledati da radnik ima neki praznik. Samo još treba izbrisati ili izmijeniti kolektivno sjećanje radnika pa da svi postanu robovi i sluge gospode i gospodskih advokata.

Ja se iskreno nadam da će jednog 1. Maja istinska radnička klasa, makar i pod uticajem janjetine i pive, ustati da se bori protiv parazita i novokomponovanih narodnih bogatuna bez trunke savjesti i srca. Oni žive na granici između feudalizma i primitivnog kapitalizma. Opljačkali su sve živo i mrtvo u namjeri da za njih sutra i doživotno rade robovi a ne ljudi.
User avatar
Lokman
Posts: 885
Joined: 28/02/2014 13:00

#6 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by Lokman »

Novak20 wrote:Prvi maj je međunarodni praznik rada a ne izmišljotina Jugoslavije i ko je iole dobronamjeran i obrazovan ne petlja ovaj praznik sa željama da radnicima bude još gore. Radnici se jesu zeznuli kada su se razvlastili u korist nacionalnih stranaka navučeni vizijama i urlicima plemenskih poglavica. Tito je bio i radnik i gospodin za razliku od ovih poslijeratnih vođa koji su isključivo gospoda koja nas svakodnevno razvlači i pljačka pa ne može gledati da radnik ima neki praznik. Samo još treba izbrisati ili izmijeniti kolektivno sjećanje radnika pa da svi postanu robovi i sluge gospode i gospodskih advokata.

Ja se iskreno nadam da će jednog 1. Maja istinska radnička klasa, makar i pod uticajem janjetine i pive, ustati da se bori protiv parazita i novokomponovanih narodnih bogatuna bez trunke savjesti i srca. Oni žive na granici između feudalizma i primitivnog kapitalizma. Opljačkali su sve živo i mrtvo u namjeri da za njih sutra i doživotno rade robovi a ne ljudi.
U tome i jeste suština da radnici nemaju svoj praznik. Radnik je samo dio ekonomskih odnosa, koji svoje fizičke ili intelektualne sposobnosti rentira za naknadu, ili je samostalni poduzetnik koji sam organizira poslovnu aktivnost. Ne postoji radnik izvan konteksta biznisa, kao kategorija sama za sebe. Tvoje razmišljanje je recidiv propalog komunističkog eksperimenta. 1 Maj treba ukinuti kao obavezan praznik, revidirati ga na izbor za one koji smatraju da je taj praznik važniji od vjerskog praznika, jer je ovakav pristup besmislen i nije ništa drugo nego demonstracija privilegija neradnika iz birokratije i javnih preduzeća.
daddy-kool
Posts: 12709
Joined: 30/07/2012 12:45
Location: muslimansko ostrvo

#7 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by daddy-kool »

Ovaj praznik dođe kao neka vrsta pagnskog obilježavanja početka proljeća i buđenja prirode.
To mu je sav smisao.
User avatar
O'zone
Globalni moderator
Posts: 22352
Joined: 17/02/2008 20:29
Location: Kad god popizdite na vlast, sjetite se da i u opoziciji sjede ista takva govna...."

#8 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by O'zone »

Imal' šta da Vam ne smeta?

Koga boli k... za Titiom i socijalizmom i jedno i drugo mrtvo u svakom obliku osim u sjećanju generacija koje najbolje godine života provedoše u tome sistemu.

Prvi Maj je međunarodni praznik rada vezan je za krvoproliće u Čikagu kad su radnici izrabljivani u tadašnje vrijeme kao i mi ovdje sad tražili one magične tri osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja.

Protesti su održani u Čikagu USA ne u majci Rusiji niti u Jugoslaviji a zahtjev za proglašenje 1. Maja praznikom stigao je iz New Yorka
In 1882, Matthew Maguire, a machinist, first proposed a Labor Day holiday while serving as secretary of the Central Labor Union (CLU)) of New York. Others argue that it was first proposed by Peter J. McGuire of the American Federation of Labor in May 1882, after witnessing the annual labour festival held in Toronto, Canada. In 1887, Oregon was the first state of the United States to make it an official public holiday.
Sa 1. Majem se desilo isto sranje kao i sa 8. Martom (Dan žena). Praznici koji su trebali označiti prekretnicu u borbi za odrđene skupine su se pretvorili u opšte pijanke i prežderavanje i prodaju/kupovinu cvijeća.

BH radnik pritisnut svom nevoljom jedva čeka ovaj dan kako bi se tih 24 sata opustio negdje na livadi uz potok sa gajbom piva, roštiljem i zvukom popularnih cajki sa zvučnika zadnje police njegovog Golfa II.

Brigu što će sutra opet da gargija kod privatnika 12 sati za minimalac će ostaviti za neki drugi dan...
User avatar
Matijevic_Vlado
Posts: 3467
Joined: 03/10/2012 14:27
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#9 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by Matijevic_Vlado »

Imal snijega na Igmanu? Moglo bi se sutra jedno janje okrenuti gore. Ha?
User avatar
SmokingMan
Posts: 18688
Joined: 08/07/2012 18:11
Location: I am back!

#10 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by SmokingMan »

Meni svaki dan isti kako 1.Maj tako i 31.Decembar.Nikada se ne oduzimam zarad gušta,i najluđe noći.Par kesica košpa,trovač i par filmova su sasvim dovoljni,pa onda sutradan na posao lagano...
User avatar
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Posts: 66185
Joined: 09/05/2013 13:56
Location: ...da ti pricam prstima..kad padne haljina...
Vozim: Lancia na servisu

#11 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by _BataZiv_0809 »

Image
User avatar
cyprus
Posts: 39275
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#12 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by cyprus »

Lokman wrote:...Komunistički režim je izmislio ovaj praznik...
:lol: :lol: :lol:
User avatar
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Posts: 66185
Joined: 09/05/2013 13:56
Location: ...da ti pricam prstima..kad padne haljina...
Vozim: Lancia na servisu

#13 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by _BataZiv_0809 »

cyprus wrote:
Lokman wrote:...Komunistički režim je izmislio ovaj praznik...
:lol: :lol: :lol:
Ne upratih ovaj biser :lol: :lol:
User avatar
insomnia78
Posts: 61961
Joined: 03/04/2011 14:43

#14 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by insomnia78 »

cyprus wrote:
Lokman wrote:...Komunistički režim je izmislio ovaj praznik...
:lol: :lol: :lol:
Zna čo'ek
Novak20
Posts: 13961
Joined: 11/02/2014 18:55
Location: Taboo(t) teme i brisani postovi

#15 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by Novak20 »

Lokman wrote:
Novak20 wrote:Prvi maj je međunarodni praznik rada a ne izmišljotina Jugoslavije i ko je iole dobronamjeran i obrazovan ne petlja ovaj praznik sa željama da radnicima bude još gore. Radnici se jesu zeznuli kada su se razvlastili u korist nacionalnih stranaka navučeni vizijama i urlicima plemenskih poglavica. Tito je bio i radnik i gospodin za razliku od ovih poslijeratnih vođa koji su isključivo gospoda koja nas svakodnevno razvlači i pljačka pa ne može gledati da radnik ima neki praznik. Samo još treba izbrisati ili izmijeniti kolektivno sjećanje radnika pa da svi postanu robovi i sluge gospode i gospodskih advokata.

Ja se iskreno nadam da će jednog 1. Maja istinska radnička klasa, makar i pod uticajem janjetine i pive, ustati da se bori protiv parazita i novokomponovanih narodnih bogatuna bez trunke savjesti i srca. Oni žive na granici između feudalizma i primitivnog kapitalizma. Opljačkali su sve živo i mrtvo u namjeri da za njih sutra i doživotno rade robovi a ne ljudi.
U tome i jeste suština da radnici nemaju svoj praznik. Radnik je samo dio ekonomskih odnosa, koji svoje fizičke ili intelektualne sposobnosti rentira za naknadu, ili je samostalni poduzetnik koji sam organizira poslovnu aktivnost. Ne postoji radnik izvan konteksta biznisa, kao kategorija sama za sebe. Tvoje razmišljanje je recidiv propalog komunističkog eksperimenta. 1 Maj treba ukinuti kao obavezan praznik, revidirati ga na izbor za one koji smatraju da je taj praznik važniji od vjerskog praznika, jer je ovakav pristup besmislen i nije ništa drugo nego demonstracija privilegija neradnika iz birokratije i javnih preduzeća.
To bi ti... vjerski praznik nauštrb državnog i međunarodnog. Pa ko ti brani da slaviš vjerske praznike. Za njih je odvojeno najmanje dva plaćena dana za radnika a možeš uzeti i neplaćenih dana koliko hoćeš. Pošto vidim da si veliki radnik i protivnik nerada, sutra zasuči rukave pa rintaj i vlastitim primjerom pokaži kako to izgleda ukidanje 1. Maja.
User avatar
dječak sa šibicama
Posts: 40788
Joined: 29/06/2011 23:39

#16 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by dječak sa šibicama »

cyprus wrote:
Lokman wrote:...Komunistički režim je izmislio ovaj praznik...
:lol: :lol: :lol:
Legenda... samo jos fali kako muslimani ne smiju slaviti komunisticke praznike. Pretpostavljam da je otvarac teme na tom valu.
User avatar
XXS
Posts: 1702
Joined: 29/11/2009 19:32

#17 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by XXS »

Joj, jes' nam svanulo od kako vratise vjeru i nacionalni osjecaj.
Zlatnim kasikama jedemo svaki dan pa nam se jebe za prvi maj.

PS - dobio je i Alija 12 bespovratnih milijardi dolara samo smo slabo sta vidjeli od toga
Novak20
Posts: 13961
Joined: 11/02/2014 18:55
Location: Taboo(t) teme i brisani postovi

#18 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by Novak20 »

XXS wrote:Joj, jes' nam svanulo od kako vratise vjeru i nacionalni osjecaj.
Zlatnim kasikama jedemo svaki dan pa nam se jebe za prvi maj.

PS - dobio je i Alija 12 bespovratnih milijardi dolara samo smo slabo sta vidjeli od toga
Eh šta smo janjadi mogli pojest za te pare..... :D
User avatar
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Posts: 72860
Joined: 17/05/2008 15:30
Location: u dergjahu tvog srca
Vozim: Golf 7 GTI

#19 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by Velkoski »

Meni je svaki dan 1. maj.
User avatar
Drvosjeca iz Dejcica
Posts: 16757
Joined: 23/06/2004 15:46
Location: Sarajevo

#20 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ne želimo da budemo robovi krupnog kapitala.

Image
Walther
Posts: 2533
Joined: 18/05/2013 16:15

#21 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by Walther »

XXS wrote:PS - dobio je i Alija 12 bespovratnih milijardi dolara samo smo slabo sta vidjeli od toga
od koga i kad? dobio je alija prst u guzicu... kakvih crnih 12 miljardi... jos bespovratnih :-)
User avatar
Drvosjeca iz Dejcica
Posts: 16757
Joined: 23/06/2004 15:46
Location: Sarajevo

#22 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Walther wrote:
XXS wrote:PS - dobio je i Alija 12 bespovratnih milijardi dolara samo smo slabo sta vidjeli od toga
od koga i kad? dobio je alija prst u guzicu... kakvih crnih 12 miljardi... jos bespovratnih :-)
Dobivalo se ali baš 12 milijardi i meni zvuči WooooW :shock:
Walther
Posts: 2533
Joined: 18/05/2013 16:15

#23 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by Walther »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Walther wrote:
XXS wrote:PS - dobio je i Alija 12 bespovratnih milijardi dolara samo smo slabo sta vidjeli od toga
od koga i kad? dobio je alija prst u guzicu... kakvih crnih 12 miljardi... jos bespovratnih :-)
Dobivalo se ali baš 12 milijardi i meni zvuči WooooW :shock:
Ma dobivala se sica, osim toga BIH je bila puna ratnih dugova... Svaku granatu je trebalo platiti za nazad i to po paprenim cijenama. Kod nas jos uvijek jedan BH helikopter koji je Alija ostavio jer nisu imali novac da plate oruzje. To govorio o miljonima..

Miljarde su iznosi rezervisani za budzete EU drzava... kakva crna bespovratna pomoc... cuj 12miljardi :lol:
Rizvan
Posts: 1278
Joined: 27/11/2013 09:25

#24 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by Rizvan »

XXS wrote:Joj, jes' nam svanulo od kako vratise vjeru i nacionalni osjecaj.
Zlatnim kasikama jedemo svaki dan pa nam se jebe za prvi maj.

PS - dobio je i Alija 12 bespovratnih milijardi dolara samo smo slabo sta vidjeli od toga
Premalo je to. Trebao si dodati još jednu jedinicu "112", bilo bi efektnije.
User avatar
XXS
Posts: 1702
Joined: 29/11/2009 19:32

#25 Re: Kakav je društveni smisao 1 Maja

Post by XXS »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Walther wrote:
XXS wrote:PS - dobio je i Alija 12 bespovratnih milijardi dolara samo smo slabo sta vidjeli od toga
od koga i kad? dobio je alija prst u guzicu... kakvih crnih 12 miljardi... jos bespovratnih :-)
Dobivalo se ali baš 12 milijardi i meni zvuči WooooW :shock:
Jedini put kada je priznao koliko ratne pomoci smo dobili 92-95 je bilo u interview-u za Nacional 1996..
$12 milijardi.
Post Reply