ja sma svoju popila prije 2 sata , amogal bih opet novu kafa-merak-turu,a tvoje drustvo,o kako samo pircas o kafi,mi bas odgovara,hvalaRidjobrki wrote:Evo ja samo što sam popio ovu svoju uz dnevnik ali da si bliže popili bismo je sigurno.
Kafa...
Moderator: anex
- ljubav_aha
#76 Re: Kafa...
- ladyada
#77 Re: Kafa...
ovo dobijemo svaki bajram od jedne prijateljicine tetke ........sto ona napravi ovaj "ukuhani secer" ma merak nam sjesti i dzezvu kafe popiti uz zdjelu secera ............. hvala za recept ........Zlata M. wrote:Obavezno probaj!Gospoda Ministarka wrote:Kakva je to kafica Zlato sa zapecenim secerom,nisam nikad probala ali mi kako si je ti opisala djeluje desertno i ukusno?U maloj posudi, na laganoj vatri, ostavi da se ukuha secer sa mlijekom ... nekih, recimo, 2 fildzana secera i 2-3 kasike mlijeka. Kad dobije lijepu, svijetlosmedju boju, ukloni sa stednjaka i umijesaj u masu isjeckanih oraha, vec prema ukusu.
Izlij tu masu u malu zdjelicu u koju si polozila pek-papir i ostavi da se dobro ohladi. Poslije izlomi na komadice velicine kocke secera.
mmmmhhh ... ukusno i nekako, hmmm... arhaicno. Vise od kafe ( 'vise od igre')
- Ridjobrki
#78 Re: Kafa...
Meni je majka (nena) rahmetli usadila tu naviku a ja je vremenom razvio i usavršio. Roditelji oboje radili pa ona nije imala društvo za jutarnju kafu a ja išao uvijek u jutarnju smjenu... 
Kasnije nisam stekao neke nove poroke: ne pušim, ne drogiram se, alkohol mi prija samo uz dobro društvo ili dobru hranu, tako da mi je kafa baš sinonim za ćeif. Ja čak razlikujem pojmove kafa i kahva: kafa je rutinska a kahva je sa ćeifom. Vjerovatno jer pojam kahva vežem za majku rahmetli i za kuću jer se kod mene u kući vazda tako govorilo.
Kad pominjemo alkohol, malo šta sjeda uz kafu kao dobar konjak. To uzmem ponekad iz ćeifa... Još bih preporučio svima kafu marke Omcafe, meni je perfektna!
Kasnije nisam stekao neke nove poroke: ne pušim, ne drogiram se, alkohol mi prija samo uz dobro društvo ili dobru hranu, tako da mi je kafa baš sinonim za ćeif. Ja čak razlikujem pojmove kafa i kahva: kafa je rutinska a kahva je sa ćeifom. Vjerovatno jer pojam kahva vežem za majku rahmetli i za kuću jer se kod mene u kući vazda tako govorilo.
Kad pominjemo alkohol, malo šta sjeda uz kafu kao dobar konjak. To uzmem ponekad iz ćeifa... Još bih preporučio svima kafu marke Omcafe, meni je perfektna!
- Cow boy
#79 Re: Kafa...
Ta kafa mljevena ručno u starom mlinu je beton, a ima to sve neki čeif slažem se s tobom...djana77 wrote:Pijem dosta kafe,vecinom u kuci,po svom ceifu.Cak nekad i svojerucno meljem na onom starinskom rucnom mlinuCow boy wrote:Evo za sve one koji uživaju u kafi a i za one koji je manje piju.
Kako pijete kafu, gdje je obićno pijete (kuća, kafić...) kakvu kafu volite, koliko pota dnevno je pijete, šta još konzumirate uz kafu, da li vam se često dešava da je sličajno prolijete na javnom mjestu... itd.
baš me interesuje ima li puno onih "okorjelih kahveđija".....Pijem po tri-cetiri fildzana najmanje ujutro i tri poslijepodne,sa sitnim secerom i kap mlijeka.Prije sam pila strogo bez mlijeka,ali u zadnje vrijeme mi se vise ne svidja crna kafa.Ponekad sebi dozvolim i koji kolacic uz kafu,mada vecinom kad pijem kafu nista drugo ne konzumiram uz nju.
A,sto se tice prolijevanja kafe,tu pocesto imam dvije lijeve ruke,ali tjesim se nakon toga da mi predstoji dobitak
a što se tiče proljevanja kafe tu smo isti, samo što je ja najčešće prolijem u kafiću
- ljubav_aha
#80 Re: Kafa...
Ridjobrki wrote:Meni je majka (nena) rahmetli usadila tu naviku a ja je vremenom razvio i usavršio. Roditelji oboje radili pa ona nije imala društvo za jutarnju kafu a ja išao uvijek u jutarnju smjenu...
oh,i mene podsjeca na miris djetinjstva
- Zlata M.
#81 Re: Kafa...
...ladyada wrote:ovo dobijemo svaki bajram od jedne prijateljicine tetke ........sto ona napravi ovaj "ukuhani secer" ma merak nam sjesti i dzezvu kafe popiti uz zdjelu secera ............. hvala za recept ........Zlata M. wrote: Obavezno probaj!U maloj posudi, na laganoj vatri, ostavi da se ukuha secer sa mlijekom ... nekih, recimo, 2 fildzana secera i 2-3 kasike mlijeka. Kad dobije lijepu, svijetlosmedju boju, ukloni sa stednjaka i umijesaj u masu isjeckanih oraha, vec prema ukusu.
Izlij tu masu u malu zdjelicu u koju si polozila pek-papir i ostavi da se dobro ohladi. Poslije izlomi na komadice velicine kocke secera.
mmmmhhh ... ukusno i nekako, hmmm... arhaicno. Vise od kafe ( 'vise od igre')

na toplom stednjaku ostaviti komadic velike trave* i - eto !
Meni je ovdje kafa ta spona sa svim onim sto mi se davalo ... s koljena na koljeno.
*http://www.lablavanda.eu/ovnak.htm
-
Gospoda Ministarka
#82 Re: Kafa...
Radujem se vec tome.Zlata M. wrote:... trenutno nisam ( ma, ni blizu ... ), ali u nekoj doglednoj buducnosti, hmmm ... mozda. A onda cu te svakako zvati na kafu.
Ista mjera kod moje mame, dzezva moze biti samo crvene boje pa je ima u tri velicine, jedna samo za nju 3 fildzana, druga za dvije osobe cca 6 fildzana i jedna od litarRidjobrki wrote:l ja sam od onih koji pristave kafu prije nego odu u kupatilo ujutru...
Kod kuće obavezno domaća, ni tanja ni jača nego 'nako kako ja volim (to u praksi znači tri dobre kašike na onu moju crvenu džezvu). Mlijeko approx 1/10 volumnog udjela u punom fildžanu. Šećer kocka, ne od kristalnog šećera nego od onog u prahu, a ako slučajno nema kocke obustavljaju se radovi i ide se u dućan po nju.
- male_okice
#83 Re: Kafa...
ah, kafica ta lijepa fina kahvica
nesto najljepse na svijetu mogla bi joj pjevati odu radosti ali samo pravoj domacoj u dzezvi skuhanoj (turskoj bosanskoj kako vec ko zove) i to crnu veca solja sa 3 kasike secera. 
- adda_sa
#84 Re: Kafa...
uuuuu obozavam ihpustopoljina wrote:
http://de.wikipedia.org/wiki/Spekulatius
to je super uz kafu.
a kafu uvijek, svakakvu.
- innovision
#85 Re: Kafa...
gdje sta kako ocem da kupimadda_sa wrote:uuuuu obozavam ihpustopoljina wrote:
http://de.wikipedia.org/wiki/Spekulatius
to je super uz kafu.
a kafu uvijek, svakakvu.dali imaju cleverova varijanta hmm
-
kecher II
#86 Re: Kafa...
uh, kafa je gotiva prava i to ona prva jutarnja, kako neki i rekose dok se zavrse jutarnje aktivnosti u kupatilu dotad voda prokuha, zaljeva se kafa i muzikica ili tv u to vrijeme vec pocinju da bruje, posto ne volim bas vrucu kafu skroz, dok se ona umlaci na meni prihvatljivu temperaturu ja u to vrijeme zavrnem dzoju i puhnem par dimova, ma neprocjenjivo i onda moze i posle podne nekad oko 5-6sati ali i ne mora, jutarnja je najbitnija,
kafe iz aparata, nes, ovo ono, 2u1, 3u1, ne volim i ne pijem ili skroz skroz rijetko narucim kafu u kafani ali je jos rijedje i popijem.
kafe iz aparata, nes, ovo ono, 2u1, 3u1, ne volim i ne pijem ili skroz skroz rijetko narucim kafu u kafani ali je jos rijedje i popijem.
- Zovem se Zelena
#87 Re: Kafa...
Da malo vratim temu u život.
Ustanem jutros, da napravim kafu.. . trt! Nema! Ne znam kako mi se to moglo desiti, ali ne bitno! ODem do Binga da kupim svoje sledovanje od pola kg, kad tamo
moja najdraža kafa (brazil) skočila na 7 km. Okrene mi se sve oko mene, ja cenku imam u džepu a hoću još nekih sitnica!
Elem, krenem redom da gledam cijene već odlučila da kupim najjeftiniju! Kad tamo
najjeftinije Franck jubilarna koju organski ne mogu smisliti! Al' hajde kupim je, nužda zakon mijenja!
Pitanje za ove vrsne poznavaoce tih raznih okusa kafe, koja je kafa najbliža okusom brazilu? Ono, da ima malo taj čokoladni šmek? Jer meni je franck pregorka, kao da je prepržena ili nešto!
A uz sve to i da je negdje do 6km.
Kakva je ona Gloria, ili nešto tako? Vidim da je i to frankova. A jel' i ona onako gorka? Kakva je OM cafe?
Ustanem jutros, da napravim kafu.. . trt! Nema! Ne znam kako mi se to moglo desiti, ali ne bitno! ODem do Binga da kupim svoje sledovanje od pola kg, kad tamo
Elem, krenem redom da gledam cijene već odlučila da kupim najjeftiniju! Kad tamo
Pitanje za ove vrsne poznavaoce tih raznih okusa kafe, koja je kafa najbliža okusom brazilu? Ono, da ima malo taj čokoladni šmek? Jer meni je franck pregorka, kao da je prepržena ili nešto!
A uz sve to i da je negdje do 6km.
Kakva je ona Gloria, ili nešto tako? Vidim da je i to frankova. A jel' i ona onako gorka? Kakva je OM cafe?
- Melanholik
#88 Re: Kafa...
Prima!Zovem se Zelena wrote:Da malo vratim temu u život.
Ustanem jutros, da napravim kafu.. . trt! Nema! Ne znam kako mi se to moglo desiti, ali ne bitno! ODem do Binga da kupim svoje sledovanje od pola kg, kad tamomoja najdraža kafa (brazil) skočila na 7 km. Okrene mi se sve oko mene, ja cenku imam u džepu a hoću još nekih sitnica!
Elem, krenem redom da gledam cijene već odlučila da kupim najjeftiniju! Kad tamonajjeftinije Franck jubilarna koju organski ne mogu smisliti! Al' hajde kupim je, nužda zakon mijenja!
A uz sve to i da je negdje do 6km.![]()
- Lady Godiva
#89 Re: Kafa...
Zovem se Zelena wrote:Da malo vratim temu u život.
Ustanem jutros, da napravim kafu.. . trt! Nema! Ne znam kako mi se to moglo desiti, ali ne bitno! ODem do Binga da kupim svoje sledovanje od pola kg, kad tamomoja najdraža kafa (brazil) skočila na 7 km. Okrene mi se sve oko mene, ja cenku imam u džepu a hoću još nekih sitnica!
Elem, krenem redom da gledam cijene već odlučila da kupim najjeftiniju! Kad tamonajjeftinije Franck jubilarna koju organski ne mogu smisliti! Al' hajde kupim je, nužda zakon mijenja!
Gloria je stvarno dobra kafa, ja sam sasvim prešla na nju, nije jako gorka, ja sam doduše prije par mjeseci kupila kesu koja je bila malo krupnije mljevena pa mi je standardna mjera ispadala malo... pretanka.
- Zovem se Zelena
#90 Re: Kafa...
Prima? Ne zvoni mi nikakoMelanholik wrote:
Prima!nisam sigurna za cijenu, mislim da je i ona među višim, ali je
a OM kafa
ne sviđa se nikome koga znam.
Probat ću i Gloriju, šta ćuLady Godiva wrote: Gloria je stvarno dobra kafa, ja sam sasvim prešla na nju, nije jako gorka, ja sam doduše prije par mjeseci kupila kesu koja je bila malo krupnije mljevena pa mi je standardna mjera ispadala malo... pretanka.
- Melanholik
#91 Re: Kafa...
ma nisam sigurna sad za ambalažu. bila je kao zlatna, pa i zelena, ne znam je li još takva. već dugo koristim samo Brazil. ali sve što si navela ko da sam ja pisala, čak i za taj "izgoreni" okus Franka. tako da, molim te probaj Primu, ako već odustaješ od Brazila. 
- Filter
#92 Re: Kafa...
aaa bogohuljenja
frank beton, majka sa dvoje djece, tito i partija...
ovo ostalo, sta god da sam uzeo bilo je acik. nigdje kajmaka, ukus kao od oprane dzezve.
bRez kafe se ne mrda iz kuce. jedna jutarnja, jedna poslijepodnevna.
maksuz ustajem ranije da imam dovoljno vremena da je iscejfim na miru.
ness, espresso, cappuccino i druge muckalice izbjegavam...
ovo ostalo, sta god da sam uzeo bilo je acik. nigdje kajmaka, ukus kao od oprane dzezve.
- Zovem se Zelena
#93 Re: Kafa...
Hajde onda da ja tebi kupujem frank a ti meni brazilFilter wrote:aaa bogohuljenja![]()
![]()
![]()
- Filter
#94 Re: Kafa...
Zovem se Zelena wrote:Hajde onda da ja tebi kupujem frank a ti meni brazilFilter wrote:aaa bogohuljenja![]()
![]()
![]()
fakat, toliko sam se navikao i tako mi "lezi" frankova kafa, da se bas trudim da je ima u steku uvijek
- Zovem se Zelena
#95 Re: Kafa...
5,55 franck naspram 6,90 brazilFilter wrote:Zovem se Zelena wrote:Hajde onda da ja tebi kupujem frank a ti meni brazilFilter wrote:aaa bogohuljenja![]()
![]()
![]()
ness, espresso, cappuccino i druge muckalice izbjegavam...![]()
pa nije valjda da je tolika razlika
![]()
![]()
![]()
fakat, toliko sam se navikao i tako mi "lezi" frankova kafa, da se bas trudim da je ima u steku uvijek
- Filter
#96 Re: Kafa...
Zovem se Zelena wrote:
5,55 franck naspram 6,90 brazil
fakat cu je morati probati da vidim je li bas tolika razlika
- ljubav_aha
#97 Re: Kafa...
jao,poznajem taj osjecaj,nemati kafu za jutarnji cjef,uh ,ali si me odiicno nasmijalaZovem se Zelena wrote:Da malo vratim temu u život.
prije nekoliko dana sam kupila novu kafa-liniju sturbcks BLONDE ,prva i jedina light kafa ,imaju par medium,a ostatk strong i bolg,uzas,nesto poput preprzene frankove kafe,ali ima malo bolju aromu
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#98 Re: Kafa...
Zovem se Zelena wrote:Da malo vratim temu u život.
Ja godinama pijem Brazil kafu i nisam joj uspjela naci zamjenu. U Tushu je odavno cijena 7KM, ali je Bingo drzao na 6KM, mozda opet vrate cijenu : ne znam:
OT: Ne izlazim iz kuce bez kafe, pa taman da je to i u 4 ujutro..Iz kreveta idem pravo u kuhinju da ukljucim vodu, pa tek onda u kupatilo. Pijem jacu, s malo mlijeka i jos manje secera. Uz kafu pijem i biljni caj, i pojedem jedan keks (plazma) i naravno, nekoliko cigara uz to
Popodnevna je takodjer obavezna, ali bez nje mogu prezivjeti.
Jedina kafa koju s uzitkom pijem je turska..one ostale muckalice i espresa ne volem, ali eto popijem kad sam vani
-
immuno
#99 Re: Kafa...
spadam kao i vecina u onu grupu koja pristavi kahvu pa onda ode u banju,bez kahve nikad nisam izasla iz kuce ama nebih znala ni put naci do posla
a kamoli raditi
prva mi je najvaznija i volim da sutim da svu huju,tersluke,probleme rastjeram oko sebe i volim da to malo potraje bRez frke.kad idemo na put pitam kad krecemo ako krecemo npr u 4 ja ustajem u pola tri da oDkahvenisem.Kuci pijem iskljucivo nasu kafu ( ja je zovem bosanskom a ne turskom jer sam je naucila i praviti i piti u Bosni) na poslu i vani to su sve neke zamjene neadekvatne prema mojoj kahvi
eh a kad dodjem iz posla e odna se prvo opet pije kahva pa tek onda jede ( najcesce jelo nije ni gotovo tako da to kahvenisanje super dodje) uz tu kahvu se puno prica svi podnesu izvjestaj kako je proso dan helem ima vrlo komunikativni efekat
evo sad ce tri sahata popo noci eh odoh razmutiti onu jednu sto zovu kafom a nidje veze sa kafom 
- zvrzgana
#100 Re: Kafa...
Pozdrav svim kavopijama
Vec sam postavljala ovo pitanje na forumu ali da priupitam i na ovoj temi.
Vec neko vrijeme trazim po Sarajevu kafu od jecma i nigdje ne mogu naci! Trazila sam u svim mogucim centrima, prodavnicama zdrave hrane, marke Frank, Mokata ali nista....
Jedno vrijeme sam ju uzimala u Titovoj (ne znam kako se zove prodavnica) bila je talijnska nekakva ali nema vise.
Vrli sam konzumnet kafe, bosansku volim da bas cejfim uz rahatlokum ali ovako ujutro mi najvise pase ova jecmena sa mlijekom.
Pa ako je neko vidio negdje da ima, bila bih zahvalna da prijavite, trcim odmah, dobro..prije klizem ili se kotrljam po ovoj mecavi!
Hvala
Vec sam postavljala ovo pitanje na forumu ali da priupitam i na ovoj temi.
Vec neko vrijeme trazim po Sarajevu kafu od jecma i nigdje ne mogu naci! Trazila sam u svim mogucim centrima, prodavnicama zdrave hrane, marke Frank, Mokata ali nista....
Jedno vrijeme sam ju uzimala u Titovoj (ne znam kako se zove prodavnica) bila je talijnska nekakva ali nema vise.
Vrli sam konzumnet kafe, bosansku volim da bas cejfim uz rahatlokum ali ovako ujutro mi najvise pase ova jecmena sa mlijekom.
Pa ako je neko vidio negdje da ima, bila bih zahvalna da prijavite, trcim odmah, dobro..prije klizem ili se kotrljam po ovoj mecavi!
Hvala