Kafa...

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#51 Re: Kafa...

Post by ladyblue18 »

petunija wrote:Kad je kafa u pitanju, tu sam potpuno naopaka, :D uopšte je ne pijem! Rijetko kad uzmem kapućino, u kafani, ono kad svi piju kafu, pa da ne budem izuzetak :roll: inače, kod kuće, nikad. Svi su mi se uvijek iščuđavali: rođena i živi u Bosni, a kafu ne pije :D
Welcome to the club. :oops: :mrgreen:

Inace pijem sve varijante nesa, kapucina, 3in1 i fazone, ali kafu kafu...ne mogu smisliti. :-)
fwh

#52 Re: Kafa...

Post by fwh »

Ujutro prije poslo kratki espreso bRez cukra.... i novine :)
A kod kuće Jacobs Intense otkako se pojavio na tržištu
Image
uz
Image
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#53 Re: Kafa...

Post by Priorat »

samo kafa/espresso iz masina sa kolbe (gaggia, la faema, golstar itd)...ostale automatske , poluautomatske , dzezve, nema sanse...znaci samo kafa iz masina sa bojlerom!!!
Static-X

#54 Re: Kafa...

Post by Static-X »

citroen wrote:
Komšinica wrote:
ibizza wrote:Ne pijem kafu,ne pusim cigare,ne drogiram se,ne pijem alkohol,ne pijem gazirano :? nisam dobar :D
Sve isto, baš isto. :D

S tim da volim kafu, i pila sam je, ali već 7 godina je nisam ni okusila, bude mi muka, ubrzan rad srca...
Isti sam ti taki :D :D :D :D
ako cemo dalje od kafe, odreko se svega navedenog prije par godina :D
Zlata M.

#55 Re: Kafa...

Post by Zlata M. »

... turska, sa zapecenim secerom i okajmacenim :D mlijekom.
Ostalo su napici. :)
Gospoda Ministarka

#56 Re: Kafa...

Post by Gospoda Ministarka »

Kakva je to kafica Zlato sa zapecenim secerom,nisam nikad probala ali mi kako si je ti opisala djeluje desertno i ukusno? :)
Zlata M.

#57 Re: Kafa...

Post by Zlata M. »

Gospoda Ministarka wrote:Kakva je to kafica Zlato sa zapecenim secerom,nisam nikad probala ali mi kako si je ti opisala djeluje desertno i ukusno? :)
Obavezno probaj! :) U maloj posudi, na laganoj vatri, ostavi da se ukuha secer sa mlijekom ... nekih, recimo, 2 fildzana secera i 2-3 kasike mlijeka. Kad dobije lijepu, svijetlosmedju boju, ukloni sa stednjaka i umijesaj u masu isjeckanih oraha, vec prema ukusu.
Izlij tu masu u malu zdjelicu u koju si polozila pek-papir i ostavi da se dobro ohladi. Poslije izlomi na komadice velicine kocke secera.
mmmmhhh ... ukusno i nekako, hmmm... arhaicno. Vise od kafe ( 'vise od igre' :D )
Cow boy

#58 Re: Kafa...

Post by Cow boy »

Zlata M. wrote:
Gospoda Ministarka wrote:Kakva je to kafica Zlato sa zapecenim secerom,nisam nikad probala ali mi kako si je ti opisala djeluje desertno i ukusno? :)
Obavezno probaj! :) U maloj posudi, na laganoj vatri, ostavi da se ukuha secer sa mlijekom ... nekih, recimo, 2 fildzana secera i 2-3 kasike mlijeka. Kad dobije lijepu, svijetlosmedju boju, ukloni sa stednjaka i umijesaj u masu isjeckanih oraha, vec prema ukusu.
Izlij tu masu u malu zdjelicu u koju si polozila pek-papir i ostavi da se dobro ohladi. Poslije izlomi na komadice velicine kocke secera.
mmmmhhh ... ukusno i nekako, hmmm... arhaicno. Vise od kafe ( 'vise od igre' :D )

Zvuci dobro, obavezno ću to probati... :D
Cow boy

#59 Re: Kafa...

Post by Cow boy »

Ima jedna furka koju furam u omiljenom kafiću, gdje uvjek uz extra dobru kafu dobijem i čašu vode, a to je da posebnu pažnju predajem meračenju i čejfu uz zadnji dim cigare, zadnji gutljaj kafe i zadnji gutljaj vode, a to inače stručno nazivam "ultimate chejf" (altimejt čejf) :D :D :D
ljubav_aha

#60 Re: Kafa...

Post by ljubav_aha »

Cow boy wrote:Evo za sve one koji uživaju u kafi a i za one koji je manje piju.
Kako pijete kafu, gdje je obićno pijete (kuća, kafić...) kakvu kafu volite, koliko pota dnevno je pijete, šta još konzumirate uz kafu, da li vam se često dešava da je sličajno prolijete na javnom mjestu... itd.

baš me interesuje ima li puno onih "okorjelih kahveđija".... :D
ahhh :-D

kafa mi je dusevna hrana :-D

kasnije se bunm javil sa detaljima
ljubav_aha

#61 Re: Kafa...

Post by ljubav_aha »

nellington wrote:Kratki espresso bez šećera.

Baš se pitam šta to govori o mom karakteru :|

kratak fitilj :lol: uh,mislim da je upitanju snazan temperament koji je ekvivalent kolicini kafeina u tako malo tekucine :lol: ;-) :-D esspersso se serivra sa limunovom korom,cak je to moj kolega itlaijan potvrdio primjerom svog oca,kazu da se neutralizira gorcina kafe,a drugi opet,da je navika stvorena tokom ili nakon zavrsetka 2sv. rata; limun je korsten za "ciscenje" solje prije pijenja kafe,jer je postojala nestasica vode :-D

licno,pijem sve vrste kafe,esspresso nije moja cejf-kafa,ali pomaze kad se mora :-D
ljubav_aha

#62 Re: Kafa...

Post by ljubav_aha »

babyline wrote:Meni je najdraza ona koja se pije zbog drustva :)

al' dobrooo vrela,jer kad se drutvo rasprica,kafa se zna ohladiti,ali obicno ima dezurnih u ekipi kad se solje/fildzani isprazne,mene obicno upozoravaju da mi se ohladi,obicno sudjelujem u nekim kominkacjskim i vrucim temama :lol:
ljudozder

#63 Re: Kafa...

Post by ljudozder »

Nikad nisam probo, vjerovatno nikad i neću kad nisam dosad :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#64 Re: Kafa...

Post by PipiDugaDevetka »

babyline wrote:Meni je najdraza ona koja se pije zbog drustva :)
Prava Bosanka!
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
probuseni $

#65 Re: Kafa...

Post by probuseni $ »

Pijem iskljucivo nescafe`vise iz prakticnih razloga, ali ako mi neko ponudi neku drugu, ne odbijam.

Jedna preporuka svim kahvedzijama. Pijte fafu, bilo koje vrste , iz debele kafene solje koju treba zagrijati u microvalnoj na barem caa. 60C. To je jedan sasvim drugaciji dozivljaj.

Potom, kafu treba zaliti kad je voda na caa. 93/94C. Ne kad prokuha jer je to najoptimalnija temperatura za aktiviranje i ocuvanje aromata koji se nalaze u kafi.
Gospoda Ministarka

#66 Re: Kafa...

Post by Gospoda Ministarka »

Zlata M. wrote:

Zlato, Zlato... zovi me na kafu ako si blizu :D ..
petunija

#67 Re: Kafa...

Post by petunija »

ladyblue18 wrote:
petunija wrote:Kad je kafa u pitanju, tu sam potpuno naopaka, :D uopšte je ne pijem! Rijetko kad uzmem kapućino, u kafani, ono kad svi piju kafu, pa da ne budem izuzetak :roll: inače, kod kuće, nikad. Svi su mi se uvijek iščuđavali: rođena i živi u Bosni, a kafu ne pije :D

Inace pijem sve varijante nesa, kapucina, 3in1 i fazone, ali kafu kafu...ne mogu smisliti. :-)
Hvala,
drago mi je da ima još neko kao ja :wink:
JBBalad

#68 Re: Kafa...

Post by JBBalad »

Kafa je za mene pravi ritual, ko je ne zna piti s cejfom nek' je ne pije. :roll:
Ujutro nakon krmeljanja nekako se dogegam do kupatila a usput stavim vodu da se kuha, zatim se priprema Nes i to u solji od 2 dcl idu 3 kasikice i to bez secera (beton marke 4500). Ali moj poseban dodatak je mrva hladne vode u solju i nekako mi zada poseban schmeck. Neam pojma kako ni sto, ali jednom slucajno ujutro greskom sam kanuo u solju - nakon prvog gutljaja sam pao na to, od tad svaka kafa mora da bude na toj fazon. Inace jutarnja je nes u kuci a vani je srednja Esspreso bez secera isto.
Mislim da bi mogo bez hrane 2 dana a bez kafe nikako. :bih:
JBBalad

#69 Re: Kafa...

Post by JBBalad »

petunija wrote:
ladyblue18 wrote:

Hvala,
drago mi je da ima još neko kao ja :wink:

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Zlata M.

#70 Re: Kafa...

Post by Zlata M. »

Gospoda Ministarka wrote:
Zlata M. wrote:

Zlato, Zlato... zovi me na kafu ako si blizu :D ..
... trenutno nisam ( ma, ni blizu ... :D ), ali u nekoj doglednoj buducnosti, hmmm ... mozda. A onda cu te svakako zvati na kafu. :)
ljubav_aha

#71 Re: Kafa...

Post by ljubav_aha »

Zlata M. wrote:
oh Zato,sjecma se takvog secera kao klinka,jela sma ga kao bonbone :-D sa orasima je :thumbup:

sjecam se,u vecim kolicinam se vruca masa sipala u tepsiju :)

Ministarko,probaj

pijem kafu bez secera,ali bih Zlatin specijalitet opet probala,i to sa punooooo oraha :-D
djana h

#72 Re: Kafa...

Post by djana h »

Cow boy wrote:Evo za sve one koji uživaju u kafi a i za one koji je manje piju.
Kako pijete kafu, gdje je obićno pijete (kuća, kafić...) kakvu kafu volite, koliko pota dnevno je pijete, šta još konzumirate uz kafu, da li vam se često dešava da je sličajno prolijete na javnom mjestu... itd.

baš me interesuje ima li puno onih "okorjelih kahveđija".... :D
Pijem dosta kafe,vecinom u kuci,po svom ceifu.Cak nekad i svojerucno meljem na onom starinskom rucnom mlinu :D .Pijem po tri-cetiri fildzana najmanje ujutro i tri poslijepodne,sa sitnim secerom i kap mlijeka.Prije sam pila strogo bez mlijeka,ali u zadnje vrijeme mi se vise ne svidja crna kafa.Ponekad sebi dozvolim i koji kolacic uz kafu,mada vecinom kad pijem kafu nista drugo ne konzumiram uz nju.
A,sto se tice prolijevanja kafe,tu pocesto imam dvije lijeve ruke,ali tjesim se nakon toga da mi predstoji dobitak :lol:
Ridjobrki

#73 Re: Kafa...

Post by Ridjobrki »

l ja sam od onih koji pristave kafu prije nego odu u kupatilo ujutru... :mrgreen:

Kod kuće obavezno domaća, ni tanja ni jača nego 'nako kako ja volim (to u praksi znači tri dobre kašike na onu moju crvenu džezvu). Mlijeko approx 1/10 volumnog udjela u punom fildžanu. Šećer kocka, ne od kristalnog šećera nego od onog u prahu, a ako slučajno nema kocke obustavljaju se radovi i ide se u dućan po nju.

U čaršiji srednja sa mlijekom, slađa. Više bih volio da nam uvedu melange nego bezvizni režim. Volim i espresso to go i sjesti u parkić kad je fin dan... U Starbucksu bio jednom i nek me jebu što me tamo više vide.

Nes i slični napitci su kafa otprilike i koliko je saharin šećer, surogat-mati mama, riba meso a Oraščanin čo'jek i piju se samo kad se baš mora.

Uz kafu opcionalno nešto slatko a obavezno neke informacije (descendentno prema stepenu poželjnosti i ćeifa: eglen, novine, tv-vijesti, internet/teletekst).

Obavezne kafe su dvije dnevno (jutarnja i ona oko dnevnika) a ostale prema prigodi i/ili potrebi.

Eto, tako ja to nekako... :mrgreen:
ljubav_aha

#74 Re: Kafa...

Post by ljubav_aha »

Ridjobrki wrote:l ja sam od onih koji pristave kafu prije nego odu u kupatilo ujutru... :mrgreen:

Kod kuće obavezno domaća, ni tanja ni jača nego 'nako kako ja volim (to u praksi znači tri dobre kašike na onu moju crvenu džezvu). Mlijeko approx 1/10 volumnog udjela u punom fildžanu. Šećer kocka, ne od kristalnog šećera nego od onog u prahu, a ako slučajno nema kocke obustavljaju se radovi i ide se u dućan po nju.

U čaršiji srednja sa mlijekom, slađa. Više bih volio da nam uvedu melange nego bezvizni režim. Volim i espresso to go i sjesti u parkić kad je fin dan... U Starbucksu bio jednom i nek me jebu što me tamo više vide.

Nes i slični napitci su kafa otprilike i koliko je saharin šećer, surogat-mati mama, riba meso a Oraščanin čo'jek i piju se samo kad se baš mora.

Uz kafu opcionalno nešto slatko a obavezno neke informacije (descendentno prema stepenu poželjnosti i ćeifa: eglen, novine, tv-vijesti, internet/teletekst).

Obavezne kafe su dvije dnevno (jutarnja i ona oko dnevnika) a ostale prema prigodi i/ili potrebi.

Eto, tako ja to nekako... :mrgreen:
haj'd sa mnom na kafu,sad si mi podigao zelju za cejf uz kafu :-D
Ridjobrki

#75 Re: Kafa...

Post by Ridjobrki »

Evo ja samo što sam popio ovu svoju uz dnevnik ali da si bliže popili bismo je sigurno. :-D
Post Reply