Da, ovo je jedan od scenarija na koji sam aludirala, rekla bih i najčešći.Dope_Man wrote:Kod dvoje zaljubljenih cesto nedostaje potpuna otvorenost i iskrenost jer se boje da ne uniste ono sto imaju. Npr. recimo da imaju samo klasicni seks, a oboje zele nesto novo, ali se desi da oboje bas zato sto imaju klasicni seks misle da je ono drugo ''fin/a'' i boje se da ce narusiti odnos ako predloze nesto drugacije. I dalje vole tu osobu, i dalje zele biti s tom osobom, ali bi kada je seks u pitanju malo avanture ali se boje da predloze to svom partneru. Onda se desi nesto sa strane, s obzirom da je bez ikakvih obaveza tu su opusteni da budu freaky do kraja.Euridika wrote: Pokušavam da dokučim koja je to situacija u kojoj bi vlastita žena ponudila drugom nešto mnogo više nego mužu, ali ne ide mi baš...
Da, svakako, ako muža ne voli, već su samo u interesnom braku ili u paklu od života. Tad kontam da mužu ne nudi ništa, a nekom drugom sve.
Da idem logikom da ju je možda stid ili strah od određenih stvari (u smislu da joj je stalo do muža i želi mu priuštiti zadovoljstvo, ali nije sigurna kako to izvesti ili se pribojava neuspjeha i razočarenja), i to mogu skontati donekle. Mada tu očito nedostaje i otvorenosti u komunikaciji i/ili kompromisa (obostranog). A s druge strane, do tog nekog drugog joj nije uopće stalo, pa joj je svejedno i ako ne bude valjalo...![]()
Ili joj je možda muž previše egocentričan i misli samo na sebe i svoj užitak, a ne vodi računa o njoj i njenim željama i potrebama, pa ona to zadovolji sa strane...
Kako god okrenem, nekako zaključim da ovdje nije problem u spavaćoj sobi, već u braku generalno.
Problem je uvijek u nedostatku otvorene komunikacije iz straha da ce nesto sto se kaze dovesti do narusavanja trenutnog odnosa koji je OK.
@Annoy
Mislim da je problem loše komunikacije u spavaćoj sobi dobrim dijelom i zbog toga što smo mi i dalje vrlo tradicionalna, patrijarhalna sredina. U većim gradovima je to manje izraženo, ali u manjim sredinama je itekako još uvijek uvriježeno mišljenje da se o tom ne priča, da se to spontano sprovodi u vezi/braku. Zastupljeno je to i kod mlađih parova koji su odgajani u dosta striktnom duhu.