Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- stubrijez
#24626 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U vecini drzava je tako, slabo koji penzioner moze sastaviti kraj sa krajem od prosjecne penzije. Drugo je sto smo mi naumili trositi njemacke penzije u BiH. S druge strane, vecina penzionera se bar stambeno obezbijedi tokom radnog vijeka.
-
- jeza u ledja
#24628 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U Americi je sa nekim solidnim poslom ova "socijala" samo dodatni prihod. Boga pitaj sa inflacijom kako ce biti, ali sa 401k ili kakvim portfoliom sa fiksnim prihodom, plus SS, bi se mogla relativno solidna penzicijica izgurati, trenutno. Za jednu osobu, bar milion i po ustekanih. Za dvije osobe vjerovatno 2.5mio.
Naravno ovisi i od situacije sa stanovanjem, zdravljem, bracnim statusom. Neki ljudi racunaju i na ustanove u kojim ce zavrsiti.
Ovo sto kaze detroit, kako se svi sele na Jug. MNogi se sele u tzv retirement communities. A onda kad bas odes u pm, ako dozivis, u assisted living.
Naravno ovisi i od situacije sa stanovanjem, zdravljem, bracnim statusom. Neki ljudi racunaju i na ustanove u kojim ce zavrsiti.

Ovo sto kaze detroit, kako se svi sele na Jug. MNogi se sele u tzv retirement communities. A onda kad bas odes u pm, ako dozivis, u assisted living.
- sehohari
- Grijem se na: Plin i centralno
- Vozim: VW Golf 7
- Horoskop: Lav
#24629 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Za Amerikance ovdje, da li je prosječan Amerikanac stvarno osjetno bogatiji od prosječnog čovjeka u zapadnoj evropi?
Po statistikama, SAD su po gdp p.c. bliže nekim ultra bogatim zemljama tipa Luksemburg ili Katar nego VB, Francuskoj...
Sa druge strane, SAD ima i veći jaz izemđu bogatih i siromašnih, i kontam da se dosta stvari mora plaćati privatno u poređenju sa EU.
Po statistikama, SAD su po gdp p.c. bliže nekim ultra bogatim zemljama tipa Luksemburg ili Katar nego VB, Francuskoj...
Sa druge strane, SAD ima i veći jaz izemđu bogatih i siromašnih, i kontam da se dosta stvari mora plaćati privatno u poređenju sa EU.
-
#24630 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Moze li u BiH penzioner zivjeti sa cca 1.000 usd mjesecno?
- jeza u ledja
#24631 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Moje misljenje je subjektivno, a iz vremena provedenog u Zapadnoj Evropi, Amerikanci imaju veci standard.sehohari wrote: ↑20/05/2025 20:06 Za Amerikance ovdje, da li je prosječan Amerikanac stvarno osjetno bogatiji od prosječnog čovjeka u zapadnoj evropi?
Medjutim, ja ne znam kako zivi prosjecan redneck ili manjina u getu, odnosno znam, samo ne znam koliko ih je. Isto tako vazi za prosjecnog njemackog rednecka.
Ili mozemo ovako - prosjecan visoko obrazovan Amerikanac ima veci standard u odnosu EU. Izuzetak su mozda Svica i Norveska, ali one svakako nisu u EU. I Luksemburg valjda.
Moguce da je upravo za one bez visokog obrazovanja obratno , tj. da takvi u EU imaju bolji standard.
Ovo govore i statistike, ali kao sto kazes tesko je porediti zbog tih dodatnih troskova.
Naravno govorim samo o Z i S EU. Ne o Istoku ili Jugu.
PS: I od Japanaca def imamo veci standard. Za Australiju i Nz ne znam, osim da je kod njih skupo.
S Kanadom smo tu negdje, mozda malo ispred.
- sehohari
#24632 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Imaš li neki primjer? Iz tvog iskustva mislimjeza u ledja wrote: ↑20/05/2025 20:19Moje misljenje je subjektivno, a iz vremena provedenog u Zapadnoj Evropi, Amerikanci imaju veci standard.sehohari wrote: ↑20/05/2025 20:06 Za Amerikance ovdje, da li je prosječan Amerikanac stvarno osjetno bogatiji od prosječnog čovjeka u zapadnoj evropi?
Medjutim, ja ne znam kako zivi prosjecan redneck ili manjina u getu, odnosno znam, samo ne znam koliko ih je. Isto tako vazi za prosjecnog njemackog rednecka.
Ili mozemo ovako - prosjecan visoko obrazovan Amerikanac ima veci standard u odnosu EU. Izuzetak su mozda Svica i Norveska, ali one svakako nisu u EU. I Luksemburg valjda.
Moguce da je upravo za one bez visokog obrazovanja obratno , tj. da takvi u EU imaju bolji standard.
Ovo govore i statistike, ali kao sto kazes tesko je porediti zbog tih dodatnih troskova.
PS: I od Japanaca def imamo veci standard. Za Australiju i Nz ne znam, osim da je kod njih skupo.
- geralt
#24633 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zavisi. Plate su vece ali su i troskovi veci, pa tako meni bude smijesno kad njemacka dijaspora krene pricati o uzasno skupim stanovima u centru Minhena od 1500 EUR mjesecno. IT radnik u Silicon Valley ima nenormalno veliku platu, ali takodjer placa kiriju $3000-4000 mjesecno.sehohari wrote: ↑20/05/2025 20:06 Za Amerikance ovdje, da li je prosječan Amerikanac stvarno osjetno bogatiji od prosječnog čovjeka u zapadnoj evropi?
Najveca razlika u standardu je u vecim kucama i vecim autima, te u iznosima koje srednja klasa trosi na licne hobije, bio to shopping, igranje golfa, rostilji od $3000, ili skupljanje oruzja.
Edit: Mislim da ova slika najbolje ilustruje razliku:
https://www.reddit.com/media?url=https% ... 3c857a11e8
Prosjecan stanovnik Utaha se baskari u 260m2, a Svedjaninu je dovoljno 80m2. Ako ti 260m2 nista ne znaci i ako nemas zelju da vozis F-150, Amerika ti nece puno vise ponuditi u odnosu na Evropu.
Last edited by geralt on 20/05/2025 21:15, edited 2 times in total.
-
#24634 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma raja definitivno vise trosi, evo ovdje, nema ko nema jebenu vikendicu na sjeveru, tu je obavezno brodic, ski jets, pa onda snowmobils i druge picke materine. Auta pred garazama stoje a garaze pune od kojekakvih rostilja preko alata (koje nikada ne koriste), do frizidera i drugih stvari. Raja ima love, samo trose nemilice.geralt wrote: ↑20/05/2025 20:57Zavisi. Plate su vece ali su i troskovi veci, pa tako meni bude smijesno kad njemacka dijaspora krene pricati o uzasno skupim stanovima u centru Minhena od 1500 EUR mjesecno. IT radnik u Silicon Valley ima nenormalno veliku platu, ali takodjer placa kiriju $3000-4000 mjesecno.sehohari wrote: ↑20/05/2025 20:06 Za Amerikance ovdje, da li je prosječan Amerikanac stvarno osjetno bogatiji od prosječnog čovjeka u zapadnoj evropi?
Najveca razlika u standardu je u vecim kucama i vecim autima, te u iznosima koje srednja klasa trosi na licne hobije, bio to shopping, igranje golfa, rostilji od $3000, ili skupljanje oruzja.
- Ozimician
#24635 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa ako je to neki prosjek onda je to znacajno veci standard nego u Z. Evropi, jos ako uzmes procenat posjedovanja vlastite nekretnine, to je onda bas dramaticna razlika.
Koliko sam skonto, u USA mozes sa visokim obrazovanjem vrlo easy doci do 100k $ godisnje, dok je ovamo to s bilo kojim poslom i obrazovanjem (osim ako nisi privatnik) jako tesko dostici. (lista najplacenijih poslova u Njemackoj prema struci: https://news.kununu.com/bestbezahlte-be ... utschland/) - ovo u precentima je koliko % ih je zadovoljno sa visinom plate koju primaju.
Racunaj jos da na platu od 100k $ u DE drzava uzme pola, a u USA 1/3....
U Njemackoj je broj radnih sati trenutno jedna od glavnih tema nove koalicije. Navodno ce se moci i odabrati i 4-dnevna radna sedmica; pa volja ti 5x8h+ pauza, volja ti 4x10h+pauza.
A ove sarma-statistike o malom broju radnih sati, kao sto @Didier rece za Holandiju, tako je i za Njemacku - ja jos nisam upoznao njemacki bracni par sa predskolskom i skolskom djecom, a da oboje rade puno radno vrijeme, jednostavno ne mogu uklopiti obaveze s djecom i puno radno vrijeme.
A progresivna porezna politika je takva da parovi pocesto paze da ne predju odredjeni threshold, gdje bi im porez pojeo sve te dodatne sate rada. Tako da je trend zadnjih par godina bio da ljudi ne pregovaraju vecu platu, nego istu platu, uz manje radnih sati.
Koliko sam skonto, u USA mozes sa visokim obrazovanjem vrlo easy doci do 100k $ godisnje, dok je ovamo to s bilo kojim poslom i obrazovanjem (osim ako nisi privatnik) jako tesko dostici. (lista najplacenijih poslova u Njemackoj prema struci: https://news.kununu.com/bestbezahlte-be ... utschland/) - ovo u precentima je koliko % ih je zadovoljno sa visinom plate koju primaju.
U Njemackoj je broj radnih sati trenutno jedna od glavnih tema nove koalicije. Navodno ce se moci i odabrati i 4-dnevna radna sedmica; pa volja ti 5x8h+ pauza, volja ti 4x10h+pauza.
A ove sarma-statistike o malom broju radnih sati, kao sto @Didier rece za Holandiju, tako je i za Njemacku - ja jos nisam upoznao njemacki bracni par sa predskolskom i skolskom djecom, a da oboje rade puno radno vrijeme, jednostavno ne mogu uklopiti obaveze s djecom i puno radno vrijeme.
A progresivna porezna politika je takva da parovi pocesto paze da ne predju odredjeni threshold, gdje bi im porez pojeo sve te dodatne sate rada. Tako da je trend zadnjih par godina bio da ljudi ne pregovaraju vecu platu, nego istu platu, uz manje radnih sati.
- sehohari
#24636 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa čuj, ja kontam da je prosječna kirija negdje u nekom Midwest gradiću opet manja, a razlika u istom poslu u platama nije tooolikaaa.geralt wrote: ↑20/05/2025 20:57Zavisi. Plate su vece ali su i troskovi veci, pa tako meni bude smijesno kad njemacka dijaspora krene pricati o uzasno skupim stanovima u centru Minhena od 1500 EUR mjesecno. IT radnik u Silicon Valley ima nenormalno veliku platu, ali takodjer placa kiriju $3000-4000 mjesecno.sehohari wrote: ↑20/05/2025 20:06 Za Amerikance ovdje, da li je prosječan Amerikanac stvarno osjetno bogatiji od prosječnog čovjeka u zapadnoj evropi?
Edit: Mislim da ova slika najbolje ilustruje razliku:
https://www.reddit.com/media?url=https% ... 3c857a11e8
Prosjecan stanovnik Utaha se baskari u 260m2, a Svedjaninu je dovoljno 80m2. Ako ti 260m2 nista ne znaci i ako nemas zelju da vozis F-150, Amerika ti nece puno vise ponuditi u odnosu na Evropu.
Ne znam ni šta tačno znači nešto drugo glede plata. Imaš veću kuću, bolje auto i tako, to su većinom definicije boljeg standarda.
- sehohari
#24637 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa vidi, u zapadnoj evropi se definitivno teže radi nego na jugu evrope, ali isto je takva i razlika između SAD i zapadne evrope.Ozimician wrote: ↑20/05/2025 21:42 Pa ako je to neki prosjek onda je to znacajno veci standard nego u Z. Evropi, jos ako uzmes procenat posjedovanja vlastite nekretnine, to je onda bas dramaticna razlika.
Pitaj nekog koliko brzo ti odgovori prosječni evropljanin i koliko Amerikanac na mail, vidjet ćeš razliku koja baš dobro ilustrira. Uzmi uz to da imaš puno manji broj dana za odmor, često ti je ograničen broj dana odsustva zbog bolesti, i sa jednog dana na drugi možeš ostati bez posla i sve što je vezano uz to, kao što je zdravstveno osiguranje.
- Ozimician
#24638 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To niko ne spori.sehohari wrote: ↑20/05/2025 22:47Pa vidi, u zapadnoj evropi se definitivno teže radi nego na jugu evrope, ali isto je takva i razlika između SAD i zapadne evrope.Ozimician wrote: ↑20/05/2025 21:42 Pa ako je to neki prosjek onda je to znacajno veci standard nego u Z. Evropi, jos ako uzmes procenat posjedovanja vlastite nekretnine, to je onda bas dramaticna razlika.
Pitaj nekog koliko brzo ti odgovori prosječni evropljanin i koliko Amerikanac na mail, vidjet ćeš razliku koja baš dobro ilustrira. Uzmi uz to da imaš puno manji broj dana za odmor, često ti je ograničen broj dana odsustva zbog bolesti, i sa jednog dana na drugi možeš ostati bez posla i sve što je vezano uz to, kao što je zdravstveno osiguranje.
Amerikanci su produktivniji i bolje placeni zbog toga. Ali cak su i prekovremeni u USA skuplje placeni od redovnih sati, dok u Njemackoj dobijes "Freizeitausgleich" xD
Tako da jednostavno je sistem drugacije postavljen, u USA se jako isplati ako zelis da gulis i radis, dok u DE npr. dobijes za to samo veci porez da platis na taj visak. Mini-job cvjeta jer nema poreza na njega, da na to uvedu porez, vidio bi kuknjave tek.
Koliko sam pratio statistike, do korone je Z. Evropa drzala dobro pace za USA, ali od korone je USA solidno odskocila.
-
- Vozim: Premium
#24639 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ozimician wrote: ↑20/05/2025 21:42 Pa ako je to neki prosjek onda je to znacajno veci standard nego u Z. Evropi, jos ako uzmes procenat posjedovanja vlastite nekretnine, to je onda bas dramaticna razlika.

- Sanjarko
#24640 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma nisam znao da ima i u Americi i tim tako uredzenim drzavama. Ali za invalide nema nigdje kao u BiH, Bosni i Hrvatskoj, cak stavise sad je tamo puno bolje, imaju taj neki dodatak koji je duplo veci od penzije. Imaju ga na penziju ili bez nje, nisam to shvatio nikad dobro.detroit-mercy wrote: ↑20/05/2025 16:48E sad znasSanjarko wrote: ↑20/05/2025 16:30To nisam znao.detroit-mercy wrote: ↑20/05/2025 16:26
Nasljedna penzija je svugdje, ja umrem, moja supruga dobija i moju penziju (mislim da se ovdje gleda jesu li oboje u penziji i cija je veca) posebno ako jos nije radila, djeca do punoljtstva mislim..
Ili drugi primjer, ti radis, zena ostala kod kuce odgjala djecu, djeca punoljetna otisla vi se razvedete. Sud njoj isto dodjeljuje odredjena sredstva od tvojih primanja, cak naslijedjuje i dio penzije kao bivsa. Jebi ga, ona je dala svoje godine na odgajanje porodice, podizanje djece i kao takva ima prava na dio sredstave.
Znam da je uglavnom duplo veci. Nisam ni mislio na zene, nego na djecu tj potomke invalide.
- jeza u ledja
#24641 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Primjer cega?sehohari wrote: ↑20/05/2025 20:35Imaš li neki primjer? Iz tvog iskustva mislimjeza u ledja wrote: ↑20/05/2025 20:19Moje misljenje je subjektivno, a iz vremena provedenog u Zapadnoj Evropi, Amerikanci imaju veci standard.sehohari wrote: ↑20/05/2025 20:06 Za Amerikance ovdje, da li je prosječan Amerikanac stvarno osjetno bogatiji od prosječnog čovjeka u zapadnoj evropi?
- sehohari
#24642 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Rekao si da je tvoje mišljenje bazira na provedenom vremenu u zapadnoj evropi. Koje su ključne tačke, primjeri gdje si vidio razliku u životnom standardu?jeza u ledja wrote: ↑20/05/2025 23:53Primjer cega?sehohari wrote: ↑20/05/2025 20:35Imaš li neki primjer? Iz tvog iskustva mislimjeza u ledja wrote: ↑20/05/2025 20:19
Moje misljenje je subjektivno, a iz vremena provedenog u Zapadnoj Evropi, Amerikanci imaju veci standard.
Mislim, možemo se složiti da i jedni i drugi imaju sreću visokog životnog standarda, pa pretpostavljam da su te stvari često nijansirane i ne odmah na prvi pogled vidljive.
- jeza u ledja
#24643 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa evo , upravo sam dosao sa vecere u jednom zapadnoevropskom gradu, gdje sam jednom Svicarcu platio veceru.
Nismo u Svicarskoj.
Sta sad hoces jos dodatno da ti kazem?
Nismo u Svicarskoj.
Sta sad hoces jos dodatno da ti kazem?

- sehohari
#24644 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne razumijem tačno. Platio si toj osobi jer nije imala dovoljno novca?jeza u ledja wrote: ↑21/05/2025 00:00 Pa evo , upravo sam dosao sa vecere u jednom zapadnoevropskom gradu, gdje sam jednom Svicarcu platio veceru.
Nismo u Svicarskoj.
Sta sad hoces jos dodatno da ti kazem?![]()
Uz dužno poštovanje, ukoliko je ovo sada neka šala, ne razumijem zašto se želiš sprdati sa mnom. Stvarno sam samo zainteresovan u tvoja iskustva kao neko ko izgleda dosta vremena provodi i u zapadnoj evropi i u Sjedinjenim državama. Većina običnog svijeta od Amerike jedino vidi slike iz filmova, ili ono što vidi po kratkim turističkim boravcima, koje po mom mišljenju nisu baš toliko reprezentativne za sticanje dobrog razumijevanja za jednu toliko ogromnu zemlju.
- jeza u ledja
#24645 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Platio sam za mene i tu osobu jer sam se osjecao kao da je na meni da platim. Lik nije zamjerio.sehohari wrote: ↑21/05/2025 00:15Ne razumijem tačno. Platio si toj osobi jer nije imala dovoljno novca?jeza u ledja wrote: ↑21/05/2025 00:00 Pa evo , upravo sam dosao sa vecere u jednom zapadnoevropskom gradu, gdje sam jednom Svicarcu platio veceru.
Nismo u Svicarskoj.
Sta sad hoces jos dodatno da ti kazem?![]()
Uz dužno poštovanje, ukoliko je ovo sada neka šala, ne razumijem zašto se želiš sprdati sa mnom. Stvarno sam samo zainteresovan u tvoja iskustva kao neko ko izgleda dosta vremena provodi i u zapadnoj evropi i u Sjedinjenim državama. Većina običnog svijeta od Amerike jedino vidi slike iz filmova, ili ono što vidi po kratkim turističkim boravcima, koje po mom mišljenju nisu baš toliko reprezentativne za sticanje dobrog razumijevanja za jednu toliko ogromnu zemlju.
Jednostavno iz price znam da imam mnogo veca primanja nego on. Lik je iz Zeneve. To je samo jedan primjer, i kao takav naravno nista ne znaci, ali kad me vec direktno pitas, evo navodim ti frisak primjer.
Generalno iz iskustva u Z. Evropi, pocevsi od cijena do primanja, posto imam prijatelje i znam se s ljudima, znam da je zivot ovdje jeftiniji za Amerikance. Ako odem u bilo kakav ekskluzivniji restoran, naci cu uglavnom Amerikance. Bilo sta sto kosta vise, tu su prvi Ameri.
Naravno ovo je samo dio price o cijenama u EU, ali to navodim kao primjer. U vezi ostalih stvari imas diskusiju ovdje, a mozes pogledati i statistike. Generalno ljudi u zemljama sa vecim primanjima imaju veci standard, unatoc vecim cijenama. Nije to tako uvijek, ali generalno jeste. U Svicarskoj je veci standard nego u Njemackoj, iako je skuplje, a u Norveskoj veci nego u Svedskoj, iako je skuplje. Naravno nije za svakoga, govorim generalno.
- ultima_palabra
#24646 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa ako se neka evropska zemlja moze standardom mjeriti sa Amerikom, to je Svica.
- ZoomZoomKiwi
- jeza u ledja
#24648 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovo sto je detroit nabrojao su mozda i najbolji primjeri razlike u standardu - jebena kolicina i velicina “stuff” koje Ameri posjeduju u odnosu na Evropljana. Da ne govorim o prekomjernom trosenju i “waste” svega zivog.
Meni se gadi taj americki konzumerizam ali to je definicija standarda zivota. Materijalno bogati, duhovno zakrzljali. Kad razmislim, mozda jedno ide s drugim.
Meni se gadi taj americki konzumerizam ali to je definicija standarda zivota. Materijalno bogati, duhovno zakrzljali. Kad razmislim, mozda jedno ide s drugim.

- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#24649 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
nemoguće, ovo je samo kod nasZoomZoomKiwi wrote: ↑21/05/2025 07:06 To je ta Europa
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... sti_vise_1
-
- Vozim: Premium
#24650 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
zanimljivo poredjenje:ZoomZoomKiwi wrote: ↑21/05/2025 07:06 To je ta Europa
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... sti_vise_1
Samo 2024. godine je devet ljudi ubijeno u brüsselu (iz ovog clanka)
Wellington, Populacija urbanog područja (2025): oko 427.500 stanovnikPrema dostupnim informacijama, u Wellingtonu, glavnom gradu Novog Zelanda, tokom 2024. godine zabilježeno je ukupno osam slučajeva ubistava.
Bruxelles, Populacija urbanog područja (2025): oko 2.142.000 stanovnika
ne cveta cvece ni na novom zelandu?