Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Digla_da_kreci

#21451 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Digla_da_kreci »

jeza u ledja wrote: 14/08/2024 18:47
Velkoski wrote: 14/08/2024 18:16
jeza u ledja wrote: 14/08/2024 18:14

Kakvog osiguranja? Osiguranja cega? :?
kad slomiš nogu i dođe hitna, je l' platiš 4000 dolara ili 400

mislim da to pita :mrgreen:
Aha, zdravstveno osiguranje. Vjeruj mi da je to toliko komplikovano da moras biti nuklearni fizicar da bi razumio. Firma placa, pa imas opciju high i low deductible. CIjela je porodica na tome.
Znam da se vrti neka cifra od $5k godisnje za taj high deductible, no nit to znaci da ces ispod toga sve placati iz dzepa, niti da preko toga neces nista placati. :lol: Cak i kad sve platis i kad ti kazu da si platio, mogu se poslije vratiti i reci a ne ne imas jos ovo da platis, pogresno smo sracunali. :lol:

Generalno dolazak hitne se drasticno placa. Ako mozes izbjeci bolje je.

A i ako se nesto desi pa moras dugovati puno para, stavis to na dugorocno otplacivanje na rate, sa vrlo niskom ili nepostojecom kamatom.

Uglavnom, ne bih vam znao reci. Lomljenje noge, bez neke operacije, bi bilo sve ukupno vjerovatno 2-3 hiljade. No neku operaciju koja kosta desetine hiljada i slicno bi 90% pokrilo osiguranje. Valjda. :D

A sad koliko mi izdvajamo mjesecno ovako za to, da nesto uplacujemo i to - veze nemam. To se automatski odbija od plate, ne da mi se trazit detalje. Nije da ja sad nesto to posebno uplacujem.

Evo bas sad gledam prije par godina ja zavrsio u hitnoj (ja sam otisao), total charges su bile 10k. Osiguranje pokrilo 8k.
Toskovi Emergency Room 2.5k, IV Therapy 2.5k, CT Scan 1.7k, Lab 800, tretman i soba (prenocio), 1000, itd. Na kraju me iz dzepa izaslo 1500.
Za jednu osobu:
Zdravstveno 100 dolara mjesecno 80/20 sto znaci pokriveno 80% placas 20%.
Zubar 10 dolara mjesecno, dva puta ciscenje za dz., ekstrakcije doplatis do nekih 100 dolara zavisi jel sitan ili krupniji popravak ili vadjenje.
Braces aparatic za odrasle nisu pokriveni - kostaju oko 5-7k, do 18godina je pokriveno.
Zubni implanti nisu pokriveni - kostaju cca 5k po komadu.
Ocni (vision) - 5 dolara mjesecno - besplatni detaljni pregled i cini mi se naocale i okvir dobijes jedne godisnje besplatno.
Ako nazoves hitnu da izadje na teren tj da ti dodju kuci, odnesu te na nosilima, voznja do ambulante, boravak tamo 2sata na promatranju, instrumenti i lijekove koje su koristili za tebe - cca $3k bez osiguranja.
Sa osiguranjem DO 1000. Zavisno jel izlaze na teren ili ti odes, zavisi jel odes u urgent care ili emergency room, ovo prvo je jeftinije.
Obicno kad se uzme osiguranje preko kompanije, neki uplacuju tzv. health care flexible spending sto znaci stednja za bolnicke troskove, i na iznos koji uplacujes jos ti poslodavac isto toliko doplati od sebe. Nesto kao kad uplacujes penziono 401k, pa ti poslodavac daje jos 5% na to.
Edit: da jos dodam sto mi je naumpalo: zivotno osiguranje isplacuje se 2x godisnja plata. znaci ako umres iznenada neko koga si potpisao ce dobiti taj iznos, to je basic life insurance, ne placa se nista, firma to plati.
Maternity leave porodiljisko je do 3 mjeseca.
Sta jos ima?
Long i short term liabilty - placas do 3% od plate a dobijas 70% plate ako odes bolovanje. Opet je to od firme do firme jel, al onako okvirno.
Last edited by Digla_da_kreci on 14/08/2024 19:31, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#21452 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Mene je krunica dosla jedno $700 i nesto na kraju mescini. Koliko je to bilo vec, nekoliko posjeta zubaru.

Ovako neka obicna popravka bi dosla ja mislim oko 150.
jeza u ledja

#21453 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Eh, evo nadjoh sad tacno. Znaci za 4-clanu porodicu izdvajamo $360 mjesecno za zdravstveno i $120 za zubara.

To je osiguranje koje se automatski vadi od plate kao i porezi i ostale dadzbine koje idu automatski.

Dio ovih para ide na HSA, koji se poslije moze koristiti za placanje nekih zdravstvenih racuna (ne znam koliko tacno).
Digla_da_kreci

#21454 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Digla_da_kreci »

Ma ja, tako i jest za vas cetvero osiguranje + stednja za bolnicke troskove.
Neko uplacuje i vise kad su djeca u igri ili ako odrasle osobe imaju neke boljke i cesto hodaju po doktorima.

A s druge strane, neko ko je jos relativno mlad i zdrav i ide samo na preventivne preglede godisnje uzme basic jeftinije osiguranje cisto da ga ima.
swanfilter

#21455 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

jeza u ledja wrote: 14/08/2024 18:14
swanfilter wrote: 14/08/2024 17:57 Jeza u leđa, ako nije tajna da me malo informises po pitanju osiguranja u tvom slucaju. Koliko ti izdvajas na sebe i druge porodicne clanove, a koliko ti placa firma?

Imam skolskog dole Florida, pa da vidim.
Kakvog osiguranja? Osiguranja cega? :?
Zdravstveno osiguranje me zanima.
jeza u ledja

#21456 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Eto ti iznad sve.
swanfilter

#21457 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

jeza u ledja wrote: 14/08/2024 19:52 Eh, evo nadjoh sad tacno. Znaci za 4-clanu porodicu izdvajamo $360 mjesecno za zdravstveno i $120 za zubara.

To je osiguranje koje se automatski vadi od plate kao i porezi i ostale dadzbine koje idu automatski.

Dio ovih para ide na HSA, koji se poslije moze koristiti za placanje nekih zdravstvenih racuna (ne znam koliko tacno).
Kada sam njega isto pitao, oni su licno izdvajali 4x400. I jos toliko od strane njegovog poslodavca. Za zubara ne znam.

Bas me u zanima razlika.

Hvala.
swanfilter

#21458 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

Znaci, osiguran hitnu placas dodatno 1000, makar glava otisla. Skup sport.

Ja sam do sada placao drzavno osiguranje oko 30 euro. I dodatno u iznosu od 38 euro.

Prosla godina operacija koljena, pa jos jedna ove godine. Na bolovanju godinu i 3 mjeseca. Inace privatni sektor.

Bolovanje na racun drzave i bez bilo kakvih dodatnih troskova tokom svega. Dvije sedmice terapija u banjama.

Sta bih u USA mogao ocekivati za isto?
elcaliente

#21459 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

swanfilter wrote: 14/08/2024 22:23 Znaci, osiguran hitnu placas dodatno 1000, makar glava otisla. Skup sport.

Ja sam do sada placao drzavno osiguranje oko 30 euro. I dodatno u iznosu od 38 euro.

Prosla godina operacija koljena, pa jos jedna ove godine. Na bolovanju godinu i 3 mjeseca. Inace privatni sektor.

Bolovanje na racun drzave i bez bilo kakvih dodatnih troskova tokom svega. Dvije sedmice terapija u banjama.

U kojoj drzavi zivis, 30 eur je bas jeftino.
Peryton_

#21460 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Peryton_ »

Sto se tice tih bolovanja BiH je šampion. Imam jednog kolegu, imao petni trn koji je padom s tresnje uspio slomiti, fenomen. Inace, sranje, premali dio kosti se odvojio i ne moze se spojiti s ostatkom. Helem, godinu na bolovanju, pa ORS gdje stave da nije lijecenje zavrseno, narucuju ga svaka tri mjeseca. Evo vec 2.5 godine prima 70% od drzave plus 15%, od poslodavca. Covjek u dvije godine se poceo baviti stocarstvom, hrani 5 bikova. Prijavljivan vise puta, cak dolazila neka inspekcija, ali svali taj biznis na sina koji ima automeh. radnju. U neformalnom razgovoru sa mnom kaze da mu je tresnja omiljeno drvo.
swanfilter

#21461 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

elcaliente wrote: 14/08/2024 22:33
swanfilter wrote: 14/08/2024 22:23 Znaci, osiguran hitnu placas dodatno 1000, makar glava otisla. Skup sport.

Slovenija, Lj. Tih 30ak osnovnog osiguranja placa poslodavac. Tu je i zubar.

38 dodatnog placas sam. Znaci, manje od 60 euro.

Izabrani zubar, redovni pregledi i moguci zahvati. Anestezija dzaba .Bijela plomba doplata 40 euro. Između termina obavezno odraditi ciscenje zuba. Inace privatno i 70 svaki put.

Moj slucaj obuhvatao je jedan dolazak hitne. Dva Rtg, dvije magnetne koljena privatno. Operacija i tri dana lezanja. Potom artroskopija istog koljena. Dvije sedmice rehabilitacije i jos 10 dana fizioterpaije u lokaknom domu. Tona lijekova. Niti centa doplate za sve to.

Bez tog dodatnog osiguranja sve navedeno bi bilo pokriveno 30%, ako ne grijesim.

Ima se mana, al sve se meni cini kako Slo nista ne fali.
Last edited by swanfilter on 14/08/2024 23:21, edited 2 times in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#21462 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Peryton_ wrote: 14/08/2024 22:36 Sto se tice tih bolovanja BiH je šampion. Imam jednog kolegu, imao petni trn koji je padom s tresnje uspio slomiti, fenomen. Inace, sranje, premali dio kosti se odvojio i ne moze se spojiti s ostatkom. Helem, godinu na bolovanju, pa ORS gdje stave da nije lijecenje zavrseno, narucuju ga svaka tri mjeseca. Evo vec 2.5 godine prima 70% od drzave plus 15%, od poslodavca. Covjek u dvije godine se poceo baviti stocarstvom, hrani 5 bikova. Prijavljivan vise puta, cak dolazila neka inspekcija, ali svali taj biznis na sina koji ima automeh. radnju. U neformalnom razgovoru sa mnom kaze da mu je tresnja omiljeno drvo.
Hahahahha poceo se bavit stocarstvom hahahah
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#21463 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

ne boji se on kolega
priklali bi ga kod mene
tako je jedna bila kod nas 2 mjeseca na poslu 2 na bolovanju ali nije blokirala sve na viber i fejs pa smo vidjeli da je položila vozačku na bolovanju ali nije to problem da nije slomila nožni prst bukvalno isti neki dan kad i poznati teniser koji je za mjesec i pol osvojino grend spam kako se zove slem

znaci lik slomi prst kad i ona i nakon mjesec i pol osvoji turnir a ona položi vozački
nije se ona smjela vratiti na poso zbog radnika jebe se šefovima

i jednu drugu smo imali totalka šteta na kolima sutradan došla na posao
druga kucnuli se na stupu mjesec dana banje
i nju smo otjerali kad se vratila
jeza u ledja

#21464 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Da ti daju aspirin u hitnoj kosta $30. Mislim bukvalno, vidio sam jednom na racunu.

Odlazak u hitnu bi te dosao najmanje 2k. Sa osiguranjem.

Zdravstveno osiguranje u Americi je u totalnom kurcu, to je opstepoznata stvar. Zdravstvene usluge, tj. mogucnosti, su zato vjerovatno medju najboljim u svijetu.

Usput, posto je bilo price i ovome, neki dan sam morao specijalistu naci za nesto (preventivni kardiolog). Rekli su mi tek u januaru. :-) (Doduse takodje mi je receno da termine za ove specijaliste zakazuje pola svijeta). Isto su mi rekli da ako budem bio uporan da cu vjerovatno moci mnogo ranije naci termin. To bi ukljucivalo i EKG i neke druge nalaze valjda.
izvrsni direktor

#21465 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

jeza u ledja wrote: 14/08/2024 17:21
Jedno pitanje, posto se ne sjecam da smo se u svoj ovoj prici jos dotakli ovog detalja (ili mozda jesmo?) - koliki su porezi na nekretnine u EU? Da li je to uopste nesto znacajno?
Recimo, koliki je porez godisnje ili mjesecno na kucu/stan, koji vrijedi recimo pola miliona?

Moze li ko o tome malo?
Prema procjeni banke, moj stan nakon renoviranja vrijedi 400k€. Ali to ne utice na porez. 84kv
Godisnji porez mi je 168€. Od sljedece godine se mijenja nacin procjene, kolko sam uspio skontati, bit ce manje.
Last edited by izvrsni direktor on 14/08/2024 22:59, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#21466 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ovo u vezi poreza na nekretnine i u vezi zdravstvenog osiguranja vam dovoljno govori kolike su razlike izmedju Amerike i Evrope sto se tice izdvajanja.
Peryton_

#21467 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Peryton_ »

_BataZiv_0809 wrote: 14/08/2024 22:50
Peryton_ wrote: 14/08/2024 22:36 Sto se tice tih bolovanja BiH je šampion. Imam jednog kolegu, imao petni trn koji je padom s tresnje uspio slomiti, fenomen. Inace, sranje, premali dio kosti se odvojio i ne moze se spojiti s ostatkom. Helem, godinu na bolovanju, pa ORS gdje stave da nije lijecenje zavrseno, narucuju ga svaka tri mjeseca. Evo vec 2.5 godine prima 70% od drzave plus 15%, od poslodavca. Covjek u dvije godine se poceo baviti stocarstvom, hrani 5 bikova. Prijavljivan vise puta, cak dolazila neka inspekcija, ali svali taj biznis na sina koji ima automeh. radnju. U neformalnom razgovoru sa mnom kaze da mu je tresnja omiljeno drvo.
Hahahahha poceo se bavit stocarstvom hahahah
Ziva istina. Imao neke zemlje, oko 10tak dunuma, posijao djetelinu i kukuruz. Imao neki manji traktorcic, sad zamijenio za nekog Fendta, jest doduse star ali je veci. Razvio biznis. I sve on radi. Ortopedi mu stavili puni gips na stopalo koji je u dva navrata nosio po 3 mjeseca, sin mu nabavio neke cizme rudarske ogroman broj gdje je on gornji dio odsjekao i uspije ugurati nogu gipsom. Jedino ga jos nisam vidio da slaže bale sijena, ipak budu poteške.
Covjek je vrijedan i to mu moram priznati. Ne krivim ga sto nam je drzava takva kakva jest.
swanfilter

#21468 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

jeza u ledja wrote: 14/08/2024 22:59 Ovo u vezi poreza na nekretnine i u vezi zdravstvenog osiguranja vam dovoljno govori kolike su razlike izmedju Amerike i Evrope sto se tice izdvajanja.
Mogu samo reci, u USA se moras pravo izboriti za kvalitetan, siguran zivot. I jos vise nafake i srece. Inace metla i nikog nije briga.

Cuj, aspirin 30 dollara.
jeza u ledja

#21469 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

swanfilter wrote: 14/08/2024 23:29
jeza u ledja wrote: 14/08/2024 22:59 Ovo u vezi poreza na nekretnine i u vezi zdravstvenog osiguranja vam dovoljno govori kolike su razlike izmedju Amerike i Evrope sto se tice izdvajanja.
Mogu samo reci, u USA se moras pravo izboriti za kvalitetan, siguran zivot. I jos vise nafake i srece. Inace metla i nikog nije briga.

Cuj, aspirin 30 dollara.
Eee al to ti je dao strucnjak. :oops:
Nije aspirin vec Tylenol (acetaminophen).
elcaliente

#21470 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

swanfilter wrote: 14/08/2024 22:48
elcaliente wrote: 14/08/2024 22:33

Slovenija, Lj. Tih 30ak osnovnog osiguranja placa poslodavac. Tu je i zubar.

38 dodatnog placas sam. Znaci, manje od 60 euro.

Izabrani zubar, redovni pregledi i moguci zahvati. Anestezija dzaba .Bijela plomba doplata 40 euro. Između termina obavezno odraditi ciscenje zuba. Inace privatno i 70 svaki put.

Moj slucaj obuhvatao je jedan dolazak hitne. Dva Rtg, dvije magnetne koljena privatno. Operacija i tri dana lezanja. Potom artroskopija istog koljena. Dvije sedmice rehabilitacije i jos 10 dana fizioterpaije u lokaknom domu. Tona lijekova. Niti centa doplate za sve to.

Bez tog dodatnog osiguranja sve navedeno bi bilo pokriveno 30%, ako ne grijesim.

Ima se mana, al sve se meni cini kako Slo nista ne fali.
Cudo bas, ne kontam kako to financiraju.
Ovdje je 14,6 posto od plate po 7,3 posto placa radnik i 7,3 poslodavac.
JohnnyS

#21471 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

jeza u ledja wrote: 14/08/2024 23:47
swanfilter wrote: 14/08/2024 23:29

Cuj, aspirin 30 dollara.
Eee al to ti je dao strucnjak. :oops:
Nije aspirin vec Tylenol (acetaminophen).

Naravno da je dao stručnjak, onaj koji je uložio stotine tisuća dolara u svoje obrazovanje, treba se osigurati povrat investicije.
manuchao91

#21472 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by manuchao91 »

imam 32 godine ,zenu i dijete od 2 godine.Zaposlen ,sada svoj obrt imam,kamion i gradim kucu.
Ali pošto zivim u malom gradu malo se monotonija uvukla u mene i učahurio sam se,skoro svaki dan isti.
Razmisljam da ovo napustim i odem sa zenom i dijetom u DE ,vozit kamion ,njemacki ne znam ,engleski znam.Dosta moje raje otislo,svi imaju dobra auta putuju,a ja kucu pravim vec dvije godine pa nit imam para nit imam vremena,imam osjecaj kao da vrijeme prolazi a ja stojim umjestu.
Forum,iskustva?
ZoomZoomKiwi

#21473 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

manuchao91 wrote: 15/08/2024 08:25 imam 32 godine ,zenu i dijete od 2 godine.Zaposlen ,sada svoj obrt imam,kamion i gradim kucu.
Ali pošto zivim u malom gradu malo se monotonija uvukla u mene i učahurio sam se,skoro svaki dan isti.
Razmisljam da ovo napustim i odem sa zenom i dijetom u DE ,vozit kamion ,njemacki ne znam ,engleski znam.Dosta moje raje otislo,svi imaju dobra auta putuju,a ja kucu pravim vec dvije godine pa nit imam para nit imam vremena,imam osjecaj kao da vrijeme prolazi a ja stojim umjestu.
Forum,iskustva?
Samo gas.

Imaš dozvolu za kamion, vozača uvijek treba.

Imaš li kolega koji rade taj posao vani, malo se kod njih raspitaj, oni će ti naći posao odmah.

Sretno!
Karikaturist

#21474 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Karikaturist »

Ne bih pozelio nikome da vozi kamion osim ako nije nesto loko i sa spavanjem u vlastitom domu.
JohnnyS

#21475 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

manuchao91 wrote: 15/08/2024 08:25 imam 32 godine ,zenu i dijete od 2 godine.Zaposlen ,sada svoj obrt imam,kamion i gradim kucu.
Forum,iskustva?

Misliš da bi ti život šofera (ili dosta drugih zanimanja) bio raznovrsniji u Njemačkoj nego u tom malom mjestu?

Jedino ako ćeš otići zbog, kao što mnogi kažu, djeteta :D
Post Reply