Za jednu osobu:jeza u ledja wrote: ↑14/08/2024 18:47Aha, zdravstveno osiguranje. Vjeruj mi da je to toliko komplikovano da moras biti nuklearni fizicar da bi razumio. Firma placa, pa imas opciju high i low deductible. CIjela je porodica na tome.
Znam da se vrti neka cifra od $5k godisnje za taj high deductible, no nit to znaci da ces ispod toga sve placati iz dzepa, niti da preko toga neces nista placati. Cak i kad sve platis i kad ti kazu da si platio, mogu se poslije vratiti i reci a ne ne imas jos ovo da platis, pogresno smo sracunali.
Generalno dolazak hitne se drasticno placa. Ako mozes izbjeci bolje je.
A i ako se nesto desi pa moras dugovati puno para, stavis to na dugorocno otplacivanje na rate, sa vrlo niskom ili nepostojecom kamatom.
Uglavnom, ne bih vam znao reci. Lomljenje noge, bez neke operacije, bi bilo sve ukupno vjerovatno 2-3 hiljade. No neku operaciju koja kosta desetine hiljada i slicno bi 90% pokrilo osiguranje. Valjda.
A sad koliko mi izdvajamo mjesecno ovako za to, da nesto uplacujemo i to - veze nemam. To se automatski odbija od plate, ne da mi se trazit detalje. Nije da ja sad nesto to posebno uplacujem.
Evo bas sad gledam prije par godina ja zavrsio u hitnoj (ja sam otisao), total charges su bile 10k. Osiguranje pokrilo 8k.
Toskovi Emergency Room 2.5k, IV Therapy 2.5k, CT Scan 1.7k, Lab 800, tretman i soba (prenocio), 1000, itd. Na kraju me iz dzepa izaslo 1500.
Zdravstveno 100 dolara mjesecno 80/20 sto znaci pokriveno 80% placas 20%.
Zubar 10 dolara mjesecno, dva puta ciscenje za dz., ekstrakcije doplatis do nekih 100 dolara zavisi jel sitan ili krupniji popravak ili vadjenje.
Braces aparatic za odrasle nisu pokriveni - kostaju oko 5-7k, do 18godina je pokriveno.
Zubni implanti nisu pokriveni - kostaju cca 5k po komadu.
Ocni (vision) - 5 dolara mjesecno - besplatni detaljni pregled i cini mi se naocale i okvir dobijes jedne godisnje besplatno.
Ako nazoves hitnu da izadje na teren tj da ti dodju kuci, odnesu te na nosilima, voznja do ambulante, boravak tamo 2sata na promatranju, instrumenti i lijekove koje su koristili za tebe - cca $3k bez osiguranja.
Sa osiguranjem DO 1000. Zavisno jel izlaze na teren ili ti odes, zavisi jel odes u urgent care ili emergency room, ovo prvo je jeftinije.
Obicno kad se uzme osiguranje preko kompanije, neki uplacuju tzv. health care flexible spending sto znaci stednja za bolnicke troskove, i na iznos koji uplacujes jos ti poslodavac isto toliko doplati od sebe. Nesto kao kad uplacujes penziono 401k, pa ti poslodavac daje jos 5% na to.
Edit: da jos dodam sto mi je naumpalo: zivotno osiguranje isplacuje se 2x godisnja plata. znaci ako umres iznenada neko koga si potpisao ce dobiti taj iznos, to je basic life insurance, ne placa se nista, firma to plati.
Maternity leave porodiljisko je do 3 mjeseca.
Sta jos ima?
Long i short term liabilty - placas do 3% od plate a dobijas 70% plate ako odes bolovanje. Opet je to od firme do firme jel, al onako okvirno.