Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- jeza u ledja
#21451 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Eh, evo nadjoh sad tacno. Znaci za 4-clanu porodicu izdvajamo $360 mjesecno za zdravstveno i $120 za zubara.
To je osiguranje koje se automatski vadi od plate kao i porezi i ostale dadzbine koje idu automatski.
Dio ovih para ide na HSA, koji se poslije moze koristiti za placanje nekih zdravstvenih racuna (ne znam koliko tacno).
To je osiguranje koje se automatski vadi od plate kao i porezi i ostale dadzbine koje idu automatski.
Dio ovih para ide na HSA, koji se poslije moze koristiti za placanje nekih zdravstvenih racuna (ne znam koliko tacno).
- Digla_da_kreci
#21452 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma ja, tako i jest za vas cetvero osiguranje + stednja za bolnicke troskove.
Neko uplacuje i vise kad su djeca u igri ili ako odrasle osobe imaju neke boljke i cesto hodaju po doktorima.
A s druge strane, neko ko je jos relativno mlad i zdrav i ide samo na preventivne preglede godisnje uzme basic jeftinije osiguranje cisto da ga ima.
Neko uplacuje i vise kad su djeca u igri ili ako odrasle osobe imaju neke boljke i cesto hodaju po doktorima.
A s druge strane, neko ko je jos relativno mlad i zdrav i ide samo na preventivne preglede godisnje uzme basic jeftinije osiguranje cisto da ga ima.
-
#21453 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zdravstveno osiguranje me zanima.jeza u ledja wrote: ↑14/08/2024 18:14Kakvog osiguranja? Osiguranja cega?swanfilter wrote: ↑14/08/2024 17:57 Jeza u leđa, ako nije tajna da me malo informises po pitanju osiguranja u tvom slucaju. Koliko ti izdvajas na sebe i druge porodicne clanove, a koliko ti placa firma?
Imam skolskog dole Florida, pa da vidim.![]()
- jeza u ledja
#21454 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Eto ti iznad sve.
-
#21455 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kada sam njega isto pitao, oni su licno izdvajali 4x400. I jos toliko od strane njegovog poslodavca. Za zubara ne znam.jeza u ledja wrote: ↑14/08/2024 19:52 Eh, evo nadjoh sad tacno. Znaci za 4-clanu porodicu izdvajamo $360 mjesecno za zdravstveno i $120 za zubara.
Bas me u zanima razlika.
Hvala.
-
#21456 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Znaci, osiguran hitnu placas dodatno 1000, makar glava otisla. Skup sport.
Ja sam do sada placao drzavno osiguranje oko 30 euro. I dodatno u iznosu od 38 euro.
Prosla godina operacija koljena, pa jos jedna ove godine. Na bolovanju godinu i 3 mjeseca. Inace privatni sektor.
Bolovanje na racun drzave i bez bilo kakvih dodatnih troskova tokom svega. Dvije sedmice terapija u banjama.
Sta bih u USA mogao ocekivati za isto?
Ja sam do sada placao drzavno osiguranje oko 30 euro. I dodatno u iznosu od 38 euro.
Prosla godina operacija koljena, pa jos jedna ove godine. Na bolovanju godinu i 3 mjeseca. Inace privatni sektor.
Bolovanje na racun drzave i bez bilo kakvih dodatnih troskova tokom svega. Dvije sedmice terapija u banjama.
-
#21457 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U kojoj drzavi zivis, 30 eur je bas jeftino.swanfilter wrote: ↑14/08/2024 22:23 Znaci, osiguran hitnu placas dodatno 1000, makar glava otisla. Skup sport.
-
#21458 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sto se tice tih bolovanja BiH je šampion. Imam jednog kolegu, imao petni trn koji je padom s tresnje uspio slomiti, fenomen. Inace, sranje, premali dio kosti se odvojio i ne moze se spojiti s ostatkom. Helem, godinu na bolovanju, pa ORS gdje stave da nije lijecenje zavrseno, narucuju ga svaka tri mjeseca. Evo vec 2.5 godine prima 70% od drzave plus 15%, od poslodavca. Covjek u dvije godine se poceo baviti stocarstvom, hrani 5 bikova. Prijavljivan vise puta, cak dolazila neka inspekcija, ali svali taj biznis na sina koji ima automeh. radnju. U neformalnom razgovoru sa mnom kaze da mu je tresnja omiljeno drvo.
-
#21459 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Slovenija, Lj. Tih 30ak osnovnog osiguranja placa poslodavac. Tu je i zubar.elcaliente wrote: ↑14/08/2024 22:33U kojoj drzavi zivis, 30 eur je bas jeftino.swanfilter wrote: ↑14/08/2024 22:23 Znaci, osiguran hitnu placas dodatno 1000, makar glava otisla. Skup sport.
38 dodatnog placas sam. Znaci, manje od 60 euro.
Izabrani zubar, redovni pregledi i moguci zahvati. Anestezija dzaba .Bijela plomba doplata 40 euro. Između termina obavezno odraditi ciscenje zuba. Inace privatno i 70 svaki put.
Moj slucaj obuhvatao je jedan dolazak hitne. Dva Rtg, dvije magnetne koljena privatno. Operacija i tri dana lezanja. Potom artroskopija istog koljena. Dvije sedmice rehabilitacije i jos 10 dana fizioterpaije u lokaknom domu. Tona lijekova. Niti centa doplate za sve to.
Bez tog dodatnog osiguranja sve navedeno bi bilo pokriveno 30%, ako ne grijesim.
Ima se mana, al sve se meni cini kako Slo nista ne fali.
Last edited by swanfilter on 14/08/2024 23:21, edited 2 times in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#21460 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hahahahha poceo se bavit stocarstvom hahahahPeryton_ wrote: ↑14/08/2024 22:36 Sto se tice tih bolovanja BiH je šampion. Imam jednog kolegu, imao petni trn koji je padom s tresnje uspio slomiti, fenomen. Inace, sranje, premali dio kosti se odvojio i ne moze se spojiti s ostatkom. Helem, godinu na bolovanju, pa ORS gdje stave da nije lijecenje zavrseno, narucuju ga svaka tri mjeseca. Evo vec 2.5 godine prima 70% od drzave plus 15%, od poslodavca. Covjek u dvije godine se poceo baviti stocarstvom, hrani 5 bikova. Prijavljivan vise puta, cak dolazila neka inspekcija, ali svali taj biznis na sina koji ima automeh. radnju. U neformalnom razgovoru sa mnom kaze da mu je tresnja omiljeno drvo.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#21461 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ne boji se on kolega
priklali bi ga kod mene
tako je jedna bila kod nas 2 mjeseca na poslu 2 na bolovanju ali nije blokirala sve na viber i fejs pa smo vidjeli da je položila vozačku na bolovanju ali nije to problem da nije slomila nožni prst bukvalno isti neki dan kad i poznati teniser koji je za mjesec i pol osvojino grend spam kako se zove slem
znaci lik slomi prst kad i ona i nakon mjesec i pol osvoji turnir a ona položi vozački
nije se ona smjela vratiti na poso zbog radnika jebe se šefovima
i jednu drugu smo imali totalka šteta na kolima sutradan došla na posao
druga kucnuli se na stupu mjesec dana banje
i nju smo otjerali kad se vratila
priklali bi ga kod mene
tako je jedna bila kod nas 2 mjeseca na poslu 2 na bolovanju ali nije blokirala sve na viber i fejs pa smo vidjeli da je položila vozačku na bolovanju ali nije to problem da nije slomila nožni prst bukvalno isti neki dan kad i poznati teniser koji je za mjesec i pol osvojino grend spam kako se zove slem
znaci lik slomi prst kad i ona i nakon mjesec i pol osvoji turnir a ona položi vozački
nije se ona smjela vratiti na poso zbog radnika jebe se šefovima
i jednu drugu smo imali totalka šteta na kolima sutradan došla na posao
druga kucnuli se na stupu mjesec dana banje
i nju smo otjerali kad se vratila
- jeza u ledja
#21462 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da ti daju aspirin u hitnoj kosta $30. Mislim bukvalno, vidio sam jednom na racunu.swanfilter wrote: ↑14/08/2024 22:23 Znaci, osiguran hitnu placas dodatno 1000, makar glava otisla. Skup sport.
Odlazak u hitnu bi te dosao najmanje 2k. Sa osiguranjem.
Zdravstveno osiguranje u Americi je u totalnom kurcu, to je opstepoznata stvar. Zdravstvene usluge, tj. mogucnosti, su zato vjerovatno medju najboljim u svijetu.
Usput, posto je bilo price i ovome, neki dan sam morao specijalistu naci za nesto (preventivni kardiolog). Rekli su mi tek u januaru.

-
- Vozim: Premium
#21463 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prema procjeni banke, moj stan nakon renoviranja vrijedi 400k€. Ali to ne utice na porez. 84kvjeza u ledja wrote: ↑14/08/2024 17:21
Jedno pitanje, posto se ne sjecam da smo se u svoj ovoj prici jos dotakli ovog detalja (ili mozda jesmo?) - koliki su porezi na nekretnine u EU? Da li je to uopste nesto znacajno?
Recimo, koliki je porez godisnje ili mjesecno na kucu/stan, koji vrijedi recimo pola miliona?
Moze li ko o tome malo?
Godisnji porez mi je 168€. Od sljedece godine se mijenja nacin procjene, kolko sam uspio skontati, bit ce manje.
Last edited by izvrsni direktor on 14/08/2024 22:59, edited 1 time in total.
- jeza u ledja
#21464 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovo u vezi poreza na nekretnine i u vezi zdravstvenog osiguranja vam dovoljno govori kolike su razlike izmedju Amerike i Evrope sto se tice izdvajanja.
-
#21465 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ziva istina. Imao neke zemlje, oko 10tak dunuma, posijao djetelinu i kukuruz. Imao neki manji traktorcic, sad zamijenio za nekog Fendta, jest doduse star ali je veci. Razvio biznis. I sve on radi. Ortopedi mu stavili puni gips na stopalo koji je u dva navrata nosio po 3 mjeseca, sin mu nabavio neke cizme rudarske ogroman broj gdje je on gornji dio odsjekao i uspije ugurati nogu gipsom. Jedino ga jos nisam vidio da slaže bale sijena, ipak budu poteške._BataZiv_0809 wrote: ↑14/08/2024 22:50Hahahahha poceo se bavit stocarstvom hahahahPeryton_ wrote: ↑14/08/2024 22:36 Sto se tice tih bolovanja BiH je šampion. Imam jednog kolegu, imao petni trn koji je padom s tresnje uspio slomiti, fenomen. Inace, sranje, premali dio kosti se odvojio i ne moze se spojiti s ostatkom. Helem, godinu na bolovanju, pa ORS gdje stave da nije lijecenje zavrseno, narucuju ga svaka tri mjeseca. Evo vec 2.5 godine prima 70% od drzave plus 15%, od poslodavca. Covjek u dvije godine se poceo baviti stocarstvom, hrani 5 bikova. Prijavljivan vise puta, cak dolazila neka inspekcija, ali svali taj biznis na sina koji ima automeh. radnju. U neformalnom razgovoru sa mnom kaze da mu je tresnja omiljeno drvo.
Covjek je vrijedan i to mu moram priznati. Ne krivim ga sto nam je drzava takva kakva jest.
-
#21466 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mogu samo reci, u USA se moras pravo izboriti za kvalitetan, siguran zivot. I jos vise nafake i srece. Inace metla i nikog nije briga.jeza u ledja wrote: ↑14/08/2024 22:59 Ovo u vezi poreza na nekretnine i u vezi zdravstvenog osiguranja vam dovoljno govori kolike su razlike izmedju Amerike i Evrope sto se tice izdvajanja.
Cuj, aspirin 30 dollara.
- jeza u ledja
#21467 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Eee al to ti je dao strucnjak.swanfilter wrote: ↑14/08/2024 23:29Mogu samo reci, u USA se moras pravo izboriti za kvalitetan, siguran zivot. I jos vise nafake i srece. Inace metla i nikog nije briga.jeza u ledja wrote: ↑14/08/2024 22:59 Ovo u vezi poreza na nekretnine i u vezi zdravstvenog osiguranja vam dovoljno govori kolike su razlike izmedju Amerike i Evrope sto se tice izdvajanja.
Cuj, aspirin 30 dollara.

Nije aspirin vec Tylenol (acetaminophen).
-
#21468 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Cudo bas, ne kontam kako to financiraju.swanfilter wrote: ↑14/08/2024 22:48Slovenija, Lj. Tih 30ak osnovnog osiguranja placa poslodavac. Tu je i zubar.elcaliente wrote: ↑14/08/2024 22:33U kojoj drzavi zivis, 30 eur je bas jeftino.swanfilter wrote: ↑14/08/2024 22:23 Znaci, osiguran hitnu placas dodatno 1000, makar glava otisla. Skup sport.
38 dodatnog placas sam. Znaci, manje od 60 euro.
Izabrani zubar, redovni pregledi i moguci zahvati. Anestezija dzaba .Bijela plomba doplata 40 euro. Između termina obavezno odraditi ciscenje zuba. Inace privatno i 70 svaki put.
Moj slucaj obuhvatao je jedan dolazak hitne. Dva Rtg, dvije magnetne koljena privatno. Operacija i tri dana lezanja. Potom artroskopija istog koljena. Dvije sedmice rehabilitacije i jos 10 dana fizioterpaije u lokaknom domu. Tona lijekova. Niti centa doplate za sve to.
Bez tog dodatnog osiguranja sve navedeno bi bilo pokriveno 30%, ako ne grijesim.
Ima se mana, al sve se meni cini kako Slo nista ne fali.
Ovdje je 14,6 posto od plate po 7,3 posto placa radnik i 7,3 poslodavac.
- JohnnyS
#21469 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
jeza u ledja wrote: ↑14/08/2024 23:47Eee al to ti je dao strucnjak.swanfilter wrote: ↑14/08/2024 23:29Mogu samo reci, u USA se moras pravo izboriti za kvalitetan, siguran zivot. I jos vise nafake i srece. Inace metla i nikog nije briga.jeza u ledja wrote: ↑14/08/2024 22:59 Ovo u vezi poreza na nekretnine i u vezi zdravstvenog osiguranja vam dovoljno govori kolike su razlike izmedju Amerike i Evrope sto se tice izdvajanja.
Cuj, aspirin 30 dollara.![]()
Nije aspirin vec Tylenol (acetaminophen).
Naravno da je dao stručnjak, onaj koji je uložio stotine tisuća dolara u svoje obrazovanje, treba se osigurati povrat investicije.
- manuchao91
#21470 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
imam 32 godine ,zenu i dijete od 2 godine.Zaposlen ,sada svoj obrt imam,kamion i gradim kucu.
Ali pošto zivim u malom gradu malo se monotonija uvukla u mene i učahurio sam se,skoro svaki dan isti.
Razmisljam da ovo napustim i odem sa zenom i dijetom u DE ,vozit kamion ,njemacki ne znam ,engleski znam.Dosta moje raje otislo,svi imaju dobra auta putuju,a ja kucu pravim vec dvije godine pa nit imam para nit imam vremena,imam osjecaj kao da vrijeme prolazi a ja stojim umjestu.
Forum,iskustva?
Ali pošto zivim u malom gradu malo se monotonija uvukla u mene i učahurio sam se,skoro svaki dan isti.
Razmisljam da ovo napustim i odem sa zenom i dijetom u DE ,vozit kamion ,njemacki ne znam ,engleski znam.Dosta moje raje otislo,svi imaju dobra auta putuju,a ja kucu pravim vec dvije godine pa nit imam para nit imam vremena,imam osjecaj kao da vrijeme prolazi a ja stojim umjestu.
Forum,iskustva?
- ZoomZoomKiwi
#21471 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Samo gas.manuchao91 wrote: ↑15/08/2024 08:25 imam 32 godine ,zenu i dijete od 2 godine.Zaposlen ,sada svoj obrt imam,kamion i gradim kucu.
Forum,iskustva?
Imaš dozvolu za kamion, vozača uvijek treba.
Imaš li kolega koji rade taj posao vani, malo se kod njih raspitaj, oni će ti naći posao odmah.
Sretno!
-
#21472 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne bih pozelio nikome da vozi kamion osim ako nije nesto loko i sa spavanjem u vlastitom domu.
- JohnnyS
#21473 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
manuchao91 wrote: ↑15/08/2024 08:25 imam 32 godine ,zenu i dijete od 2 godine.Zaposlen ,sada svoj obrt imam,kamion i gradim kucu.
Forum,iskustva?
Misliš da bi ti život šofera (ili dosta drugih zanimanja) bio raznovrsniji u Njemačkoj nego u tom malom mjestu?
Jedino ako ćeš otići zbog, kao što mnogi kažu, djeteta

- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#21474 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Saglasan. Burazer mi radi takav posao, prezadovoljan jeKarikaturist wrote: ↑15/08/2024 09:07 Ne bih pozelio nikome da vozi kamion osim ako nije nesto loko i sa spavanjem u vlastitom domu.

- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#21475 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja sam stariji od tebe i isto razmišljam. Em vrijeme prolazi, em nema više raje, em svaki dan ko film Dan mrmota...Jedino što ja nisam u malom mjestu i samo mogu zamisliti kakva je tu letargija i učmalost kada je u BL to postalo izraženo...manuchao91 wrote: ↑15/08/2024 08:25 imam 32 godine ,zenu i dijete od 2 godine.Zaposlen ,sada svoj obrt imam,kamion i gradim kucu.
Forum,iskustva?