Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- jeza u ledja
#21301 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Meni je malo iznenadjujuci ovaj podatak o tome kako malo ljudi pije u BiH.
Iz mog iskustva, ali i iskustva Amerikanaca koje sam vodio/sretao dole, to ne moze biti dalje od istine. Svi kazu da mi pijemo ko konji.
Odes nekome u goste na kafu ujutro - rakija.
Odes na planinu i svratis u neki dom - rakija.
Dodju majstori da ti rade nesto - kupuju im se pive.
Ali eto sta ja znam, to je sve subjektivno. Mada nesto cisto sumnjam u ispravnu metodologiju prilikom pravljenja ovakvih statistika.
Iz mog iskustva, ali i iskustva Amerikanaca koje sam vodio/sretao dole, to ne moze biti dalje od istine. Svi kazu da mi pijemo ko konji.
Ali eto sta ja znam, to je sve subjektivno. Mada nesto cisto sumnjam u ispravnu metodologiju prilikom pravljenja ovakvih statistika.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#21302 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ova statistika za BIH je i meni sumnjiva pa ja što lično vidim je da je alkoholizam uzeo maha samo tako, Malo je reći da se pije i opija...
- Haris.ba
#21303 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zabranjeno je piti po parkovima kod nas. Krsenje je to javnog reda i mira.
- So What!
#21304 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Imamo mi parkove, nego nemamo mi kulturu nekakvog normalnog ispijanja. Kao sto ovaj iznad rece, ili se sakupi omladina, pa ako su preglasni doci ce policija da ih rastjera ili nekakvi kroneri.
-
#21305 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zavisi kako ko, ja sto ih Znam idu piju, evo moj buraz poslije posla u grad s jaranom na pivo, cak i kad cuvaju djecu dok sjede u parku pivoSo What! wrote: ↑10/08/2024 19:53Imamo mi parkove, nego nemamo mi kulturu nekakvog normalnog ispijanja. Kao sto ovaj iznad rece, ili se sakupi omladina, pa ako su preglasni doci ce policija da ih rastjera ili nekakvi kroneri.
A bosna je, tuzla tacnije
-
#21306 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ja pio od tinejdzereskog doba. nikada ni opomena. jesi siguran da je zabranjeno? jesi ti dobio neku kaznu pijuci u parku sa rajom?So What! wrote: ↑10/08/2024 15:38Ilegalno je piti bilo gdje na javnom mjestu u FBiH koliko znam, iam vec deset godina sigurno. U Sarajevu se dozvoljava u odredjenim parkovima navecer i tokom ljeta (uglavnom SFF).
Ja ti govorim da ljudi, cim otkuca 5 u petak, odu u market i umjesto u pub, pivu piju lagano u parku onako u onom office outfitu.
-
#21307 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
naravno da mogu. evo pojednostavljeno - nije isto uspijeti stici do US kao do EU.konami666 wrote: ↑10/08/2024 09:33Izvini ali nisam razumio nista sto si napisao, mozes li elaborirati?belfy wrote: ↑10/08/2024 04:13odlican primjer dvojice koji imaju "tunnel vision" kao da je lakse doci u US kao u Evropu... zanemarivanje prve tacke koja je i najbitnija. da je nema obojica bi bila vec tamo, ali avaj. taj dio cemo zanemariti...konami666 wrote: ↑09/08/2024 10:56
Slazem se sto si napisao ali zaboravljas jedan detalj: neko mora raditi poslove koje lokalno, visokoobrazovano stanovnistvo ne zeli da radi. I takvih poslova imas tonu. U isto vrijeme, USA plate su mnogo vise nego u EU, firme su jace itd. Da bi EU bila konkurentna, tj.da bi EU firme bile konkurencija onima u americi, zivjeti na socijalnoj sisi mora postati stvar proslosti, dakle obrazovani rade white collar poslove dok ovi novi rade nize poslove. Mislim da se dugorocno ukida penzioni model, zdravstvo ce jos vise da se privatizuje i tako dalje.
Evo primjer sto se zdravstva tice u svedskoj: trebas doktoru i moras otici prvo doktoru opste prakse koji te obicno ili ignorise ili ti kaze uzmi paracetamol. Ako imas privatno zdravstveno preko firme ili koje ti placas kada ih nazoves u roku od 72 sata imas zakazan sastanak sa specijalistom za bilo sta. Koliko sam ovdje imao peiliku da procitam ista stvar je sa njemackom. Tako da mislim da ce sa vremenom ovaj opsti zdravstveni nivo ili postati gori ili ce nestati i morat ces placari zdravstceno kao u americi.
a onda cemo krenuti sa uporedbom onoga sto se nije moglo desiti. sta kada ti i takvi neki stignu u Ameriku iako ni oni sami nisu stigli do istih ili mogli ostati u istima, ali bi malo da mjere...
koji je vama glinac!? samo zal, nesto drugo ili nesto trece?
ako treba jos sta pojasniti - tu sam.
-
#21308 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
jah... neinteresantno za odgovarati.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑10/08/2024 09:46belfy wrote: ↑10/08/2024 03:07u Zenici je, nazalost, puno vise tih koji se prilagodjavaju sa "nealkoholom" (mogu navesti i dosta primjera) i ne znam da li im je cilj da ti i takvi dolaze vise u Zenicu, nego u Sarajevo....Vjecita_zavrzlama wrote: ↑08/08/2024 16:16
Dakle , Sarajevo nije muslimanski grad na taj nacin.Za grad koji je eto 80% muslimanski zar ne primjetis koliko puno alkohol ide? Da li je vecina pod hidzabom itd?
I Sarajevo je glavni grad , tu dolaze ljudi nece u Zenicu
nadam se da se to nece desiti i da cete im vi u Sarajevu ponuditi bolje. bez ikakve zahebancije. ako bi se ukazalo da je Sarajevo plodno po tom turistickom pitanju pozelio bih i da ovi u Zenici ugledaju takvu priliku i krenu za istom. da presele svoj biznis tamo. cisto iz ekonomskih i turistickih razloga...
ja sam siguran da bi tu velika vecina halalila i onaj animozitet nastao tokom Olimpijade gdje je nastala ona poznata "Zenica radi - Sarajevo se gradi". sada bi isti navijali za suprotno u ovom slucaju... (moje skromno misljenje)
mozda narod u Zenici ne pije alkohol? Tamo ima dosta vjernika,mislim da je Zenica i srednja BIH bosanski ”bible belt” ili Kuran belt”
-
#21309 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Aha, hvala, nisam razumio/povezao kakve veze ima dolazak u ameriku sa konkurentnoscu EU/USA ili sa zdravstvenim osiguranjem. Naravno da je LEGALNI dolazak u EU laksi nego u USA.belfy wrote: ↑11/08/2024 03:20naravno da mogu. evo pojednostavljeno - nije isto uspijeti stici do US kao do EU.konami666 wrote: ↑10/08/2024 09:33Izvini ali nisam razumio nista sto si napisao, mozes li elaborirati?belfy wrote: ↑10/08/2024 04:13
odlican primjer dvojice koji imaju "tunnel vision" kao da je lakse doci u US kao u Evropu... zanemarivanje prve tacke koja je i najbitnija. da je nema obojica bi bila vec tamo, ali avaj. taj dio cemo zanemariti...
a onda cemo krenuti sa uporedbom onoga sto se nije moglo desiti. sta kada ti i takvi neki stignu u Ameriku iako ni oni sami nisu stigli do istih ili mogli ostati u istima, ali bi malo da mjere...
koji je vama glinac!? samo zal, nesto drugo ili nesto trece?
ako treba jos sta pojasniti - tu sam.
- Haris.ba
#21310 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jedno vrijeme smo znali se druziti u parku ispred BKC i na pocetku Logavine. Cca.15 -20 nas znalo biti. Nekoliko puta dolazila policija, legitimise, pita ima li alkohola.
Znam da su se kazne pisale koga su uhvatile.
- Didier
#21311 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kultura ispijanjaSo What! wrote: ↑10/08/2024 19:53Imamo mi parkove, nego nemamo mi kulturu nekakvog normalnog ispijanja. Kao sto ovaj iznad rece, ili se sakupi omladina, pa ako su preglasni doci ce policija da ih rastjera ili nekakvi kroneri.
-
#21312 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Alkohol je mozda jos veci dio zivota bio na selujeza u ledja wrote: ↑10/08/2024 17:44 Meni je malo iznenadjujuci ovaj podatak o tome kako malo ljudi pije u BiH.
Npr prije rata kod nas u selu, vecina je pravila rakiju, tako i moji djed i otac uvijek pravili rakiju, to kad neko pravi rakiju to je dogadjaj okupi se komsiluk kod tog covjeka,,pive su tu,danas isto.
Prije jedino zene nisu pile , kao to je muski sramota za zenu,sad i zene vole potegnut
Jedina razlika koju vidjam kod nas vs zapad je sto mi nemamo obicaj ispijanja vina, bar u mom kraju
- So What!
#21313 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pored ovog imas i par tema na ovom forumu gdje ljudi pisu iskustva sa kaznama o konzumaciji alkohola na javnim mjestima u KS, nesto sto iskreno iznimno rijetko vidjam. Ne da mi se, ali imas i mnogo vijesti u arhivi, koliko je prekrsajnih naloga uruceno po vremenskim periodima za ovakve prekrsaje.
ZAKON O PREKRŠAJIMA PROTIV JAVNOG REDA i MIRA KS Donesen od strane Skupštine KS 24.05.2007.godine
Član 13. (Ovlašćenje i obaveza drugih organa za donošenje podzakonskih propisa)
(1) Gradsko, odnosno općinsko vijeće može, u skladu sa ovim zakonom, svojom odlukom propisati i druge prekršaje protiv javnog reda i mira.
(2) Vijeća iz stava (1) ovog člana dužna su, u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu ovog zakona, uskladiti svoje odluke kojima se propisuju prekršaji protiv javnog reda i mira sa odredbama ovog zakona.
Odluka o prekršajima protiv javnog reda i mira Donesena od strane Opcinskog vijeca Novo Sarajevo 31.10.2007.godine.
Clan 5.
(3) Novčanom kaznom od 200,00 do 600,00 KM kazniće se za prekršaj:
c) ko konzumira alkohol na otvorenim prostorima, parkovima, ispred prodavnica i drugim prostorima koji nisu za to predviđeni, ili ko omogući da se ispred prodavnice ili drugog poslovnog objekta ili prostora koji nisu za to predviđeni, konzumiraju alkoholna pića,
- So What!
#21314 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja recimo veoma malo ljudi znam da cete ponuditi rakijom u svom domu, meni je bilo funny koliko Dubioza Kolektiv kroz svoje tekstove promovise kako su neke stvari svakodnevnica u BiH kada znam iz iskustva da nisu ni blizu. Pogotovo ona prica da svi Bosanci peku rakiju itd ...jeza u ledja wrote: ↑10/08/2024 17:44 Meni je malo iznenadjujuci ovaj podatak o tome kako malo ljudi pije u BiH.
Vecinu planinara koje poznajem, takodjer znam da ne piju, ali istina da ces na planini uvijek u ponudi imati rakije, upravo za zagrijavanje.
Kada su majstori u pitanju, eh tu sam imao iskustva, manje vise ovako na kuci kad se radi, pa kada ide prva ploca ili krov, iznese se piva, nekada je domacinima koji to ne vole tesko reci da im se to ne svidja, ali opet pristanu. Eh tako je bilo nekada, kada su majstori bili samostalne zanatlije ili neke omanje grupe, danas se pretezno za gradjevinske radove pozivaju i gradjevinske kompanije gdje je strogo protiv pravila da se pije tokom radnog vremena, pa polahko i to izlazi iz obicaja.
Nikada na ovim prostorim alkohol nece izaci iz kulture stanovnistva. Prve pivnice su otvarane jos za vrijeme Osmanskog carstva, a age Sarajlije nisu pile sokove vec vino, pa ce tako i biti, samo sto kroz razne historijske periode dolazilo je do naglog porasta ili pada, ovisno od generacije.
Na selima, bas kao sto neko spomenu je bilo normalno da se pece rakija i pekao je ko god je mogao, a vec poslije rata dolazi do pada interesa, pa cak negdje biva nazivano i sramotom. Recimo u mom rodnom kraju, Tesnju, za vrijeme komunizma to je bila normalna stvar, a nakon rata, mislim da je prozivodnja rakije pala na 10% kapaciteta od prije rata, samo sto smo poslije rata dobili Rakijade, takmicenja proizvodjaca rakije i slicno. Dakle, niko ziv to nije nigdje zabranio, samo je mnogo pao interes kod novijih generacija, dok to vise ovi stariji odrzavaju.
-
#21315 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Logicno evo i ja ne pravim rakiju i ako moji jesu prije. Razlog sto omladina ode u grad, ne znaci da se ne pije.So What! wrote: ↑11/08/2024 13:28Ja recimo veoma malo ljudi znam da cete ponuditi rakijom u svom domu, meni je bilo funny koliko Dubioza Kolektiv kroz svoje tekstove promovise kako su neke stvari svakodnevnica u BiH kada znam iz iskustva da nisu ni blizu. Pogotovo ona prica da svi Bosanci peku rakiju itd ...jeza u ledja wrote: ↑10/08/2024 17:44 Meni je malo iznenadjujuci ovaj podatak o tome kako malo ljudi pije u BiH.
Vecinu planinara koje poznajem, takodjer znam da ne piju, ali istina da ces na planini uvijek u ponudi imati rakije, upravo za zagrijavanje.
Kada su majstori u pitanju, eh tu sam imao iskustva, manje vise ovako na kuci kad se radi, pa kada ide prva ploca ili krov, iznese se piva, nekada je domacinima koji to ne vole tesko reci da im se to ne svidja, ali opet pristanu. Eh tako je bilo nekada, kada su majstori bili samostalne zanatlije ili neke omanje grupe, danas se pretezno za gradjevinske radove pozivaju i gradjevinske kompanije gdje je strogo protiv pravila da se pije tokom radnog vremena, pa polahko i to izlazi iz obicaja.
Nikada na ovim prostorim alkohol nece izaci iz kulture stanovnistva. Prve pivnice su otvarane jos za vrijeme Osmanskog carstva, a age Sarajlije nisu pile sokove vec vino, pa ce tako i biti, samo sto kroz razne historijske periode dolazilo je do naglog porasta ili pada, ovisno od generacije.
Na selima, bas kao sto neko spomenu je bilo normalno da se pece rakija i pekao je ko god je mogao, a vec poslije rata dolazi do pada interesa, pa cak negdje biva nazivano i sramotom. Recimo u mom rodnom kraju, Tesnju, za vrijeme komunizma to je bila normalna stvar, a nakon rata, mislim da je prozivodnja rakije pala na 10% kapaciteta od prije rata, samo sto smo poslije rata dobili Rakijade, takmicenja proizvodjaca rakije i slicno. Dakle, niko ziv to nije nigdje zabranio, samo je mnogo pao interes kod novijih generacija, dok to vise ovi stariji odrzavaju.
Poslije rata je bilo malo specificno ali to je opalo,odavno.isto kao sto bio period do negdje 2005 kada nisi smio slusati srbijanske pjevace, sramota, sad avi slusaju.No nikada nisam cuo da je sramota rakiju peci, mozda pojedinacno
- So What!
#21316 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sramota je postalo upravo zbog navedene 'kulture konzumacije alkohola' , u mnogim seoskim krajevima rakija se obicno povezivali sa alkoholizmom. Mnogi su nazalost docekivali pijane oceve i nerijetko nasilne oceve. Iz tog razloga kult rakije je pomalo dobio i svoje neprijatelje, pa iz tog razloga nekako sramota. Osim toga, nakon rata i religija je uzela maha u mnogim dijelovima zemlje te iako je nekada bilo uredu da domacin i pece rakiju, ali i petkom je na dzumi, nekako s vremenom je doslo da moras da biras, jer u suprotnom neces bas bit pozeljan kod ostalih dzematlija.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑11/08/2024 14:22Logicno evo i ja ne pravim rakiju i ako moji jesu prije. Razlog sto omladina ode u grad, ne znaci da se ne pije.
Poslije rata je bilo malo specificno ali to je opalo,odavno.No nikada nisam cuo da je sramota, mozda pojedinacno
Sve to varira od kraja do kraja, od familije do familije, ali recimo proizvodnja i konzumacija rakije je sigurno u opadanju barem zadnjih tridesetak godina iz nekih raznih razloga.
- JohnnyS
#21317 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mnoge se stvari sad ne rade, a prije su se radile. Tko još doma peče kavu ili je melje u mlincu? Danas u trgovini imaš alkohola svog živog, prije samo zvečka, Vecchia, Napoleon i slično. Bolje svoje ispeći.
Ali ja po svojim studentima primjetim kako danas omladina recimo manje pije nego što smo mi u toj dobi, nama se na faksu znalo dogoditi kad je neki lakši predmet da hladno iz diska na predavanje, a sad je to rijetkost. Ili je to samo moj dojam.
Ali ja po svojim studentima primjetim kako danas omladina recimo manje pije nego što smo mi u toj dobi, nama se na faksu znalo dogoditi kad je neki lakši predmet da hladno iz diska na predavanje, a sad je to rijetkost. Ili je to samo moj dojam.
-
#21318 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Rakija jest nekako pice za starije , sto ne znaci da mladi ne piju drugo,ja bar ne osjetim medju svojima to.So What! wrote: ↑11/08/2024 14:35Sramota je postalo upravo zbog navedene 'kulture konzumacije alkohola' , u mnogim seoskim krajevima rakija se obicno povezivali sa alkoholizmom. Mnogi su nazalost docekivali pijane oceve i nerijetko nasilne oceve. Iz tog razloga kult rakije je pomalo dobio i svoje neprijatelje, pa iz tog razloga nekako sramota. Osim toga, nakon rata i religija je uzela maha u mnogim dijelovima zemlje te iako je nekada bilo uredu da domacin i pece rakiju, ali i petkom je na dzumi, nekako s vremenom je doslo da moras da biras, jer u suprotnom neces bas bit pozeljan kod ostalih dzematlija.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑11/08/2024 14:22Logicno evo i ja ne pravim rakiju i ako moji jesu prije. Razlog sto omladina ode u grad, ne znaci da se ne pije.
Poslije rata je bilo malo specificno ali to je opalo,odavno.No nikada nisam cuo da je sramota, mozda pojedinacno
Sve to varira od kraja do kraja, od familije do familije, ali recimo proizvodnja i konzumacija rakije je sigurno u opadanju barem zadnjih tridesetak godina iz nekih raznih razloga.
Ali rekoh i sa religijom opada ,kao za recimo slusanjem muzike iz Srbije…2005 bi bio na stubu srama, danas svi slusaju
Ps:inace su izjave ”kad vidim ko ide u dzamiju necu ja” ceste, ne vjerujem da nas narod plaho drzi do stava da li ce ga ko prihvatit ili ne, mi smo narod koji voli svakome reci posebno hodzama.
- Javier Pena
#21319 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I 2005. se uredno slušala muzika iz srbije u bosni, od kebe i seke aleksić do šabana i viki miljković. Sjećam se po vrelu bosne se prodavali CD-ovi, orila se srpska muzika uzduz i poprijeko.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑11/08/2024 14:49
Ali rekoh i sa religijom opada ,kao za recimo slusanjem muzike iz Srbije…2005 bi bio na stubu srama, danas svi slusaju
-
#21320 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bilo je bogami sramota kod nas , kazem nekad do 2005, mozda i ranijeJavier Pena wrote: ↑11/08/2024 15:19I 2005. se uredno slušala muzika iz srbije u bosni, od kebe i seke aleksić do šabana i viki miljković. Sjećam se po vrelu bosne se prodavali CD-ovi, orila se srpska muzika uzduz i poprijeko.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑11/08/2024 14:49
- jeza u ledja
#21321 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A zamisli sad tako.Javier Pena wrote: ↑11/08/2024 15:19I 2005. se uredno slušala muzika iz srbije u bosni, od kebe i seke aleksić do šabana i viki miljković. Sjećam se po vrelu bosne se prodavali CD-ovi, orila se srpska muzika uzduz i poprijeko.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑11/08/2024 14:49
- ZoomZoomKiwi
- Javier Pena
#21323 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa realno je gore bilo nekad nego sadjeza u ledja wrote: ↑11/08/2024 15:42A zamisli sad tako.Javier Pena wrote: ↑11/08/2024 15:19I 2005. se uredno slušala muzika iz srbije u bosni, od kebe i seke aleksić do šabana i viki miljković. Sjećam se po vrelu bosne se prodavali CD-ovi, orila se srpska muzika uzduz i poprijeko.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑11/08/2024 14:49
-
#21324 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Rakija i akšamluk je bila tradicija i gradskih Muslimana, pilo se žestoko.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑11/08/2024 14:49 Sramota je postalo upravo zbog navedene 'kulture konzumacije alkohola' , u mnogim seoskim krajevima rakija se obicno povezivali sa alkoholizmom. Mnogi su nazalost docekivali pijane oceve i nerijetko nasilne oceve.
Danas uglavnom omladina u večernjim izlascima, raznim proslavama i sl.
Nije uporedivo sa stanjem prije 92., subjektivno naravno.
-
#21325 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mi znamo mezit, ameri ne znaju...jeza u ledja wrote: ↑10/08/2024 17:44 Meni je malo iznenadjujuci ovaj podatak o tome kako malo ljudi pije u BiH.