Kada RS-a ne bude

Post Reply
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Ahtisaari je tu zato sto je postavljen kao medijator beckih mirovnih pregovora o statusu Kosova. On se nije sam postavio na to mjesto, njemu je dat mandat da rjesava to pitanje. Znaci sve u skladu sa dogovorom zaracenih strana i MZ, tj. UNa.
Novi 'Dayton' se vec desava samo sto mnogi to ne vide jer zele megalomanske zahtjeve. Reforma Ustava i policije, te ranije reforma vojske su kljucne stvari koje bi znacajno izmjenile i stabilizovale stanje u nasoj zemlji. 'Dayton' se desavao i kad su sva tri naroda proglasena konstitutivnim u oba entiteta, desava se i sad kad se od entiteta zahtjevaju izmjene simbola i himne, itd itd.
Ali ne, problem je u tome sto 'novi Dayton' za neke iskljucivo znaci izmjene unutrasnjeg administrativnog uredjenja drzave.
spreca

Post by spreca »

PetiKorpus wrote:
jeza u ledja wrote:Dayton je mirovni sporazum i kao takav jedinstven samo za onu situaciju.
Za bilo kakav novi dogovor potrebna je volja sve tri strane. (I onda je bila potrebna volja, medjutim u ratu preovladava sila jaceg. Danas je to nemoguce, pa je tako i novi 'Dayton' nemoguc, osim ako ga svi ne budu zeljeli.)
Evo, da budem direktan.

Primjer: Ahtisari je nesto predlozio.

Predlazem Ti da pokusas sagledati do koje mjere seze albanska i srpska kontrola situacije. Do one mjere do koje Albanci mogu lobirati kod Amerikanaca a Srbi kod Rusa. Vodi se jedna diplomatska bitka koja se nece zavrsiti ni u Beogradu ni u Pristini.

Ahtisari dobro zna zasto je predlozio to sto je predlozio.

Dayton navodim, nadam se da si me dobro razumio, kao pojam mjesta sporazuma. Moze to biti Dayton, Davos, Bonn, Geneva .... Naglasavam da se i danas kao i onda desavaju stvari na sirem kao i na lokalnom planu. Interes naroda u BiH jeste bitan (ograniceno), ali bitnije je u kakvom se svjetskom okruzenju sve ovo dogadja.

Amerikanci su nervozni (sve vise i vise) zbog neuspjeha u Iraku (nema tog medija u Americi koji danas o Irackoj avanturi govori kao o uspjehu, a u pocetku su svi horski pjevali o pobjedi).

Rusi postaju svjesniji svoje uloge, znaju da jos nisu vratili status velesile, ali isto tako znaju da ih se stosta pita.

Kinezi su poceli kolonijalizaciju na neamericki nacin (Afrika), svjesni su da njihovo vrijeme dolazi, ali jos se ne pitaju (iako i oni mogu staviti veto).

Rezultate Daytona vidimo. Vidimo veliki broj nedostataka. Veliki broj nerijesenih ili slabo rijesenih pitanja.

Novi Dayton je neminovan.

Apsolutno pravilno slazemse :faraon1:

"Rusi postaju svjesniji svoje uloge, znaju da jos nisu vratili status velesile, ali isto tako znaju da ih se stosta pita"

Ali ovdje igra druga mecka a tj.Abhazija ,Osetija,Pridnjestrovje i naravno Cecenija
Sandzaklija1

Post by Sandzaklija1 »

sa ratom se moze brze skinuti RS nego sa ovom glupom pricom :lol:
pitt

Post by pitt »

Sandzaklija1 wrote:sa ratom se moze brze skinuti RS nego sa ovom glupom pricom :lol:

to samo moze reci budala koja rata nije vidjela. :roll:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Sandzaklija1 wrote:sa ratom se moze brze skinuti RS nego sa ovom glupom pricom :lol:
A ti si se vidim vec ukopao u Oregonu, spreman na ukidanje RS-a :oops: :roll:
Sandzaklija1

Post by Sandzaklija1 »

@bosanac/pitt

vec je vise od 10 godina proslo,i jos pricate o RS nekoj.to bi davni dana trebalo da nestane.
freak_with_a_laptop

Post by freak_with_a_laptop »

eee bolan, znas li ti gdje utece Hasan Hujdur? Reko da ga nisi slucajno sreo u Toledu :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Sandzaklija1 wrote:@bosanac/pitt

vec je vise od 10 godina proslo,i jos pricate o RS nekoj.to bi davni dana trebalo da nestane.
Rece ti sjedeci udobno u Oregonu... Bujrum dodji i ukini je, ja cu te u supak odmah poljubiti pred Sebiljom!
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

spreca wrote:
PetiKorpus wrote:
jeza u ledja wrote:Dayton je mirovni sporazum i kao takav jedinstven samo za onu situaciju.
Za bilo kakav novi dogovor potrebna je volja sve tri strane. (I onda je bila potrebna volja, medjutim u ratu preovladava sila jaceg. Danas je to nemoguce, pa je tako i novi 'Dayton' nemoguc, osim ako ga svi ne budu zeljeli.)
Evo, da budem direktan.

Primjer: Ahtisari je nesto predlozio.

Predlazem Ti da pokusas sagledati do koje mjere seze albanska i srpska kontrola situacije. Do one mjere do koje Albanci mogu lobirati kod Amerikanaca a Srbi kod Rusa. Vodi se jedna diplomatska bitka koja se nece zavrsiti ni u Beogradu ni u Pristini.

Ahtisari dobro zna zasto je predlozio to sto je predlozio.

Dayton navodim, nadam se da si me dobro razumio, kao pojam mjesta sporazuma. Moze to biti Dayton, Davos, Bonn, Geneva .... Naglasavam da se i danas kao i onda desavaju stvari na sirem kao i na lokalnom planu. Interes naroda u BiH jeste bitan (ograniceno), ali bitnije je u kakvom se svjetskom okruzenju sve ovo dogadja.

Amerikanci su nervozni (sve vise i vise) zbog neuspjeha u Iraku (nema tog medija u Americi koji danas o Irackoj avanturi govori kao o uspjehu, a u pocetku su svi horski pjevali o pobjedi).

Rusi postaju svjesniji svoje uloge, znaju da jos nisu vratili status velesile, ali isto tako znaju da ih se stosta pita.

Kinezi su poceli kolonijalizaciju na neamericki nacin (Afrika), svjesni su da njihovo vrijeme dolazi, ali jos se ne pitaju (iako i oni mogu staviti veto).

Rezultate Daytona vidimo. Vidimo veliki broj nedostataka. Veliki broj nerijesenih ili slabo rijesenih pitanja.

Novi Dayton je neminovan.

Apsolutno pravilno slazemse :faraon1:

"Rusi postaju svjesniji svoje uloge, znaju da jos nisu vratili status velesile, ali isto tako znaju da ih se stosta pita"

Ali ovdje igra druga mecka a tj.Abhazija ,Osetija,Pridnjestrovje i naravno Cecenija
Putin je izuzetno inteligentan covjek. On je mnoge nedostatke Rusije iskoristio kao njene prednosti. Pragmaticar je, nece raditi na stvarima iz kojih nece izvuci neku, bar minimalnu korist.
jasa_mo_72

Post by jasa_mo_72 »

1) Garancija se dobija da nece vise biti rata!
2) Garancija da se politicke\ekonomske odluke donose na citavom prostoru zemlje a ne na ragionima
3) Ukida se barem jedan nivo vlasti koji POJEDE pare ionako siromasne nam zemlje - siromasne BAS zbog 75% Nacionalnog Dohodka sto odlazi BIROKRATIJI u DZEPOVE

Ovo je osnova. Sad nam je "losa" osnova pa se sve okrece ukrug i bez izgleda na pozitivian ishod.

Ako Bog da!!!!
jasa_mo_72

Post by jasa_mo_72 »

Dokle ces ti i ostali da pljujete po DIJASPORI? DOKLE?
U se i svoje kljuse. Svak nosi svoju tegobu DJE JE GOD.
Dobro meni jaran rece u Mostaru kad sam bio prije godinu...
Ma znas Jasa....oni nece da se ti vratis...A sto to?
Pa kad se ti vratis nece imati od koga pare uzimati!!!!
Jao perspektive....
Ja cu se vratiti ako Bog da zdravlja i pameti....
Sto Edo Majka kaze "Dijaspora se vratiti nece"....Znas ko se nece vratiti?
Samo oni koji su sa sela u Chicago, New York , L.A. otisli .... ti se vratiti nece...Zbog cega? U svom selu je ovce shishao i krave muzao a u L.A. je na mobilnom i kahvenishe....
Jedini oni koji ce se vratiti su oni koji su iz GRADA dosli (sama sam ti takva)....

A sad voz od DIJASPORE (gradjanske)....
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

_BosanaC wrote:
Sandzaklija1 wrote:@bosanac/pitt

Rece ti sjedeci udobno u Oregonu... Bujrum dodji i ukini je, ja cu te u supak odmah poljubiti pred Sebiljom!
Mozda bi on zamjenu Sandzaka za rs :lol:
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

jasa_mo_72 wrote: Samo oni koji su sa sela u Chicago, New York , L.A. otisli .... ti se vratiti nece...Zbog cega? U svom selu je ovce shishao i krave muzao a u L.A. je na
mobilnom i kahvenishe....
Jedini oni koji ce se vratiti su oni koji su iz GRADA dosli (sama sam ti takva)....
Ovdje vidim istinu u realnosti. Ozbiljno kad sagledam svoje poznanike vani, svi
ti koji su u BiH od grada johoho govore kako se u Bosnu vratiti ne zele + to su ti
koji su sad u kreditima do glave (imaju sansu da sebi priuste ono sto nikad
nebi) :roll:
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

Post by Dado dijasporitus »

jasa_mo_72 wrote:Dokle ces ti i ostali da pljujete po DIJASPORI? DOKLE?
Jao perspektive....
Samo oni koji su sa sela u Chicago, New York , L.A. otisli .... ti se vratiti nece...Zbog cega? U svom selu je ovce shishao i krave muzao a u L.A. je na mobilnom i kahvenishe....

Evo ja sam u dijaspori u NY, porijeklom iz BL, rodjen i odrastao tamo i nemam namjeru vracati se kuci gdje mi je RS zastava i kokarda po svim institucijama koje bi kao trebale da stite moja gradjanska prava. Nije stvar ni toga da se dijaspora vrati. Nemora se vratiti ali mora odrzavati vezu, konstantnu, sa maticom i to kako kulturno tako i ekonomski. Suradjivati na profesionalnom nivou, razmjenjivati radnike, projekte itd. Ja licno radim outsourcing u Sarajevu (U BL necu zbog RS-a). Dobro za ljude u Sarajevu, dobro za mene i moju firmu. Neko je rekao da nas Bosanaca ima malo ali smo dobro rasporedjeni. Treba to i iskorisiti.

Inace ja sam kontao da i coban u BiH moze priustiti mobilni. :D treba samo otvoriti vidike :D
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Vise i drzavne zastave, krpa je krpa.. Da je vise takvih kao ti nebi se niko ni vratio u tu rs,
al' cinjenica je da se velik broj naroda ipak vratio bas u opstine okolo Banja Luke.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

jasa_mo_72 wrote:Dokle ces ti i ostali da pljujete po DIJASPORI? DOKLE?
Jao perspektive....

Voz? :-) :-)

Ne znam ja ko je od koga otisao ;)
fantom slobode

Post by fantom slobode »

Kod dijaspore je bas tako, papci i ne misle da se vrate, odmah se sjete svog porjekla, a i problema sa maternjim jezikom.A gradska raja, naravno da je pozeljno da se vrate, milsim da to samo moze pomoci da ova drzava iskoristi iskustva istih i postane bolja i jaca.
Jedino sto zamjeram dijaspori je los odaziv na izbore u BiH, ko da je to tesko i kao da kosta puno vremena.
A ukidanje RS-a i naravno ovog ogrmnog administrativno-upravnog aparata bi dalo bolji zivot svim gradjanima Bosne i Hercegovine.Ne znam, regionalizacija, svako zaradi svoje pare i svi rade na to da im bude bolje, stvarno nije komplikovano, ali lopovima to ne odgovara, lakse se krade, ljudi su zauzeti supljom.
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

fantom slobode wrote:Kod dijaspore je bas tako, papci i ne misle da se vrate, odmah se sjete svog porjekla, a i problema sa maternjim jezikom.A gradska raja, naravno da je pozeljno da se vrate, milsim da to samo moze pomoci da ova drzava iskoristi iskustva istih i postane bolja i jaca.
Jedino sto zamjeram dijaspori je los odaziv na izbore u BiH, ko da je to tesko i kao da kosta puno vremena.
A ukidanje RS-a i naravno ovog ogrmnog administrativno-upravnog aparata bi dalo bolji zivot svim gradjanima Bosne i Hercegovine.Ne znam, regionalizacija, svako zaradi svoje pare i svi rade na to da im bude bolje, stvarno nije komplikovano, ali lopovima to ne odgovara, lakse se krade, ljudi su zauzeti supljom.
Za koga glasati? Nije dovoljno samo "izaci na izbore" - kao da ce to rijesiti sve probleme. Koja to stranka ima dovoljno snage, znanja i moci da se obracuna sa ovom administrativnom zvijeri koja trenutno postoji u BiH?

Dijaspora je sirok pojam. Veliki broj ljudi je razocaran sto u ovoj zemlji ne moze naci pristojan, nekakav ili nekad bilo kakav posao. Korupcija je zavladala, danas sve ima cijenu, posao u nekim dobrostojecim firmama se placa (kao i operacija u bolnici, "sredjivanje" saobracajnih prekrsaja kod policije, ispit na fakultetu, ....). Ljudima je svega ovoga preko glave.

Mala bara, a mnogo krokodila.
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

PetiKorpus wrote:Koja to stranka ima dovoljno snage, znanja i moci da se obracuna sa ovom administrativnom zvijeri koja trenutno postoji u BiH?
Sigurno ne one stranke koji taj drzavni aparat sve vise i vise povecavaju, s ciljem "ukidanja RS-a". :sad:
fantom slobode

Post by fantom slobode »

eto izbora, ne treba se zaliti kada se ne ucestvuje.treba probati to promjeniti.
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

Ja jedno ....

KOJA STRANKA?

NAZIV?
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Dijaspora i ne treba da glasa jer oni ne zive u BiH. Ja prvi necu jer nije moje da odredjujem drugima zivot, kad na mene to nema puno uticaja.

PetiKorpus, nije pitanje koja stranka, moras nesto birati pa makar bilo 'manje izmedju dva zla'. Kazes koja stranka? Pa bilo koja stranka koja ne bude morala formirati koaliciju sa jos deset drugih da bi nesto napravila.
fantom slobode

Post by fantom slobode »

borisdj wrote:
revolutia wrote:hehee

koliko god pojedini gradjani BiH ne zelili da se ukine rs, to ce se desiti, prije ili kasnije...i mislim da je to dobar razlog da gledamo u svjetliju buducnost!
Ajd nek neko od vas meni da svoje misljenje kako ce dogadjaji odvijati u buducnosti koji bi doveli do ukidajna RS kad svi mislite da ce se to dogoditi.
Znaci neka hipotetska situacija al nek bude realna.

Odmah da vam odgovorim
1.Saglasnost Srba - 0.0 % moguce
2.RAT - 0.1 % moguce (niko ga ne zeli a stranci ga nece dozvoliti a i nemamo cim voditi rat)
3.Nametanje medjunarodne zajednice - 0.2 % moguce (MZ nece samoinicijativno krsiti dejtonski mirovni sporazum a u SB-u bi Rusi stavili veto)

Prema tome neminovna realnost je da ce RS ostati.
Potpuno je nebitno da li vi to zelite i smatrate pravednim.
Sto prije to shvatite bice bolje za sve.
Mi jesmo strpljivi al svakom prekipi.
Vi vec 15 godina ukidate RS a jos vam nije jasno da je to Sizifov posao.
A vasi politicari vam lazu da ce upravo oni ukinuti RS.
To je isto kad ovi iz radikala kazu da ako danas dodju na vlast vec sutra ce RS biti nezavisna. Oce al malo sutra.

Zato da se mi manemo nezavisnosti a vi ukidanja pa ce mozda doci bolje sutra.
Mozda i vi skontate da takva kakva jeste RS treba da se ukine, pa sami to uradite.Sto se tice da ce da vam prekipi, nije vam ovo 1992, tako da to nije pametno ni u kom slucaju.Lijepo se zajednicki prebroje zrtve, osude zlocinci i pocne se raditi na boljem zivotu.
ineleZub

Post by ineleZub »

Lijepo je sanjati ;-)
harka

Post by harka »

PetiKorpus wrote:Ja jedno ....

KOJA STRANKA?

NAZIV?
srbi iz rs a i njihova dijaspora se nepita koja,oni uvijek glasaju.Nacionalisti uvijek izadju na izbore i glasaju i time kroje buducnost i meni i tebi koji neces da glasas.jJa bi se radije vratila danas nego sutra,nebi me drzava izdrzavala,netreba mi posao da nekome u BiH oduzimam kruh,ali moja kuca je u rs i to je jedino sto me sputava.Ne mogu da zivim tamo gdje su mi ubili clanove familije,komsije ,prijatelje,silovali moje prijateljice,ne mogu zato sto se zove rs.To bi bilo kao da sam izdala moga brata,da sam sve zaboravila i njega i druge i hocu da zivim u tom nazivu rs.
Post Reply