Kada cemo poceti govoriti u zenskom rodu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

the_stick

Post by the_stick »

sunday_morning wrote:nisam htjela diskutirati o znacaju otvaranja jednog ovakvog ureda u BIH..jer je cini mi se skoro bila takva tema, ako ne i vise...

jako je vazno, znacajno..super..

ali ovo je odlicna prilika da vidimo sta nasi elokventni forumasi, briljantni umovi misle o gender sezitivnom izvjestavanju...jeste li se zapitali vrijedja li nas to...zasto bih ja bila koordinator, kada mogu biti jednostavno koordinatorica??? ali, nazalost, zvanicno mi zakon jos ne dopusta da se tako potpisem.

i da plavusa sam :D nosim kratke suknje i stikle...mo's mislit i jos se pravim pametna :-D

ali posto je tebi zasmetalo ono sto je meni zasmetalo :D to dovoljno govori o tvojoj sirini i evoluciji... 8)
zasto bi ti nesta pametno radila kad mozes po forumu otvarati besposlene teme...

ako rijec direktor podrazumijeva i muski i zenski spol, onda to nije muski rod.. pa nemas ni u engleskom jeziku zenski rod za stvari o kojima pricas.. i za razliku od tebe, zene u engleskoj na to gledaju kao na prednost... zasto? pa zato sto bi im smetalo kada bi neko samo po njihovoj tituli mogao znati da su zensko... kod njih se time pokazuje ravnopravnost.. sto jednu te istu titulu moze nositi i zena i muskarac.. al' jok.. nase jadne ugrozene (citaj besposlene) zene ne bi mogle a da ne seru...
Stari

Post by Stari »

car-x wrote:
A wrote:Vratniče 8-)
I musko i zensko bi trebali imati istu mogucnost da ostanu kuci i da odgaju djecu, do odredjenog uzrasta, ukoliko zele.

A praksa pokazuje da se vise djece radja tamo gdje roditelji imaju dobre uslove - skole, vrtice, ravrnopravnost u pristupu radnim mjestima, a ne tamo gdje je polozaj domacice valorizovan. Prvak u natalitetu je Svedska, a odmah iza je Francuska - zemlje gdje je najnormalnije da majka radi i gdje je to moguce, jer drustvo pomaze porodicama u cuvanju djece. A Grcka, Italija, Spanija, tradicionalne sredine gdje je mamma na pijedestalu i gdje je ona stub porodice - uskoro ce imati negativan natalitet.
ne znam odakle ti ovi podaci, ali znam da svaki dan citam kako se prirodni prirastaj u zemljama zapadne evrope (gdje sve zene ima sva prava, je li) rapidno smanjuje i kako bi se pod hitno moralo poraditi na tome.. dok se u zemljama sa patrijarhalnom tradicijom prirstaj konstantno povecava..

meni je super sto su austrijanci napravili, da i otac moze otici na porodiljsko bolovanje u trajanju od 6 mjeseci..

Ne znam kako je to u ostalim zemljama no evo statistike za svedsku kraljevinu u prosloj godini:

Ukupno stanovnika 9 047 752
Zivorodjenih 101 346
Umrlih 91 710
Prirodni prirastaj: 9 636

procentnu stopu prirodnog prirastaja (naglasavam prirodnog ...dakle ne ukljucujuci migracije ...i prirastaj po tom osnovu)...izvolite izracunati sami. Nije velika toliko vam mogu reci...no ipak je pozitivna.
novalic

Post by novalic »

polozaj zene u drustvu, ima li slozenijeg predmeta razgovora... i slozenije tematike..

u svakom slucaju, i sa vremenom, sve se mijenja.. prije je bilo nezamislivo vidjeti zene na pojedinim radnim mjestima i istina je da je procesus dug i pun prepreka.. ali.. imati povjerenja u zene znaci imati povjerenja u narastaj..

nisu li zene, daleko vise nego pojedini 8-) muskarci, odgovorne za odgoj djece.. nisu li djeca nasa buducnost..

malo po malo, ali sigurno 8-)
Qler

Post by Qler »

ja fakat ne znam sto se ove zene bune... bar ja mislim da u BiH bas i nema sexualne diskriminacije..... eto u mojoj kuci stara ima najvecu platu... nikad nikakvih problema... i bas sam sa njom pricao na tu temu i kaze da joj se nikad nije tako nesto desilo. radila je u federalnom zavodu za statistiku preko 20 godina.. sad je u jednoj privatnoj firmi... gdje je zena direktor/ica i gdje je, po mojoj slobodnoj procjeni, odnos zena - muskaraca oko 70-30 % u korist zena i ne vidim da se iko buni zbog necega...i kada sam procitao vijest za microsoft i da je zena direktor.. prvo nisam ni pomislio ni izdaleka ono "ZENA direktor!" nego vidi jeb.. dosli i kod nas :) a to direktor/direktorica mi pogotovo nije "zapalo za oko"....

a to sto se sad neke dofatile asfalta pa hoce da se emancipuju kroz palamudjenje i izmisljanje tople vode.... to mogu kuci kad dodju :D
Stari

Post by Stari »

Heh ...vidim ja "A" se upusta u ...statisticku obradu podataka zaboravljajuci onu briljantnu Brandtovu o statistikama kao zenskim gacicama koje pocesto...."pokazuju ono sto je lijepo - a skrivaju ono sto je bitno."

Valja spomenuti da Centralni zavod za statistike u svedskoj ne sortira (barem ne javno i barem ne za sad) zivorodjenu djecu po nacionalno etnickoj pripadnosti....kad bi to napravili onda bi bojim se dosli do saznanja da prirodni prirastaj u ovoj zemlji uzevsi u obzir i aspekt etnicke pripadnosti rodilja ...ne bi mogao biti opisan linijom normalne rasporedjenosti...ili tzv. Gaussove distribucije (cini mi se da se tako zvase).

Nije vala nikakva statisticka tajna bila ni u zadnjem popisu SFRJ...da su visinu prirodnog prirastaja...u najvecoj mjeri odrzavali bosanski Muslimani i kososvski Albanci. Vjerujem da je tako i u ovoj sjevernoj monarhiji ... Arapkinje, Albanke, Turkinje, da samo spomenem neke od nacionalnosti koji ovdje zive, bi se u takvoj statistickoj obradi pokazale kao reprezentovane sa nesto vecim indexom ...nego ostatak visokih, plavokoso-plavookih, sexipilnih i nadasve emancipovanih svedjanki.

No moguce je da se varam...sve je samo logicka pretpostavka i ...lagani osjecaj.
Last edited by Stari on 01/03/2006 14:17, edited 1 time in total.
car-x

Post by car-x »

A wrote: ... 2004-te, Francuska je na drugom mjestu u EU, odmah iza Irske (199 djece na 100 zena) ((u Irskoj je zabranjen prekid trudnoce - op. prev.)). Te dvije zemlje su daleko ispred srednje evropske vrijednosti (150). Medju tim zemljama, Finska, Danska, Svedska, Velika Britanija, Holandija i Luksemburg imaju preko 170. S druge strane, Grcka, Madjarska, Litvanija, Slovacka, Poljska i Slovenija imaju najnizi index, ispod 130. Spanija, Italija, Njemacka i Malta imaju index izmedju 130 i 140.

Interesantno je vidjeti Spaniju i Italiju, Grcku - mediteranske zemlje snazne patrijarhalne tradicije, sa tako niskim indeksom nataliteta, a medju ovima sa najvisim - industrijalizovane zemlje visokog standarda i sa izrazenim odnosom jednakosti medju polovima.
andjo, mene ova tvoja statistika podsjeca na izjavu onog nekog ministra da je rast izvoza u BiH 150 %.. naravno da je narasto na 150%.. sa 5 miliona na 12,5.. a to sto se uvoz mjeri u milijardama nigdje i ne spominje (brojevi su iskrivljeni, ali znam da je imo neko tako neku izjavu skoro)..

spanija i italija mozda jesu sa patrijarhalnom tradicijom, ali su jednako "razvijene" sto se tice vrtica, skola, socijalnog sistema i ostalog..

bilo bi interesantno uporediti ovaj "najveci prirodni prirastaj" (u ovom slucaju francuske), sa npr prirodnim prirastajem kosova, obale slonovace, konga, turske, itd.. pa da vidimo kako u odnosu na njih stoje zapadno-evropske zemlje koje sve zivo nude (vrtici skole itd)..
car-x

Post by car-x »

ne moras sad trazit sve podatke.. bilo bi mi zanimljivo vidjeti ove brojeve koje si navela za indoneziju iili tajland npr..
novalic

Post by novalic »

ma andja je to vec jedanputa obradjivala.. care.. i zasto ici u inodneziju ili tajland..

indoneziju i tajland imamo i u nasim krajevima..
car-x

Post by car-x »

novalic wrote:ma andja je to vec jedanputa obradjivala.. care.. i zasto ici u inodneziju ili tajland..

indoneziju i tajland imamo i u nasim krajevima..
htjedoh samo jedan konkretan primjer gdje vrtici, skole i ostalo nisu tako "rasprostranjeni" kao u svedskoj ili francuskoj..
car-x

Post by car-x »

A wrote:Care, kako ces porediti zemlje kao Obala Slonovace, Turska, Albanija, de dodaj jos Pakistan i Banglades, sa EU.
zato sto ti maloprije rece:
A wrote: A praksa pokazuje da se vise djece radja tamo gdje roditelji imaju dobre uslove - skole, vrtice, ravrnopravnost u pristupu radnim mjestima, a ne tamo gdje je polozaj domacice valorizovan..
ja velim da to nije bas tako, i navedoh konkretne primjere..
car-x

Post by car-x »

A wrote:
car-x wrote:
A wrote:Care, kako ces porediti zemlje kao Obala Slonovace, Turska, Albanija, de dodaj jos Pakistan i Banglades, sa EU.
zato sto ti maloprije rece:
A wrote: A praksa pokazuje da se vise djece radja tamo gdje roditelji imaju dobre uslove - skole, vrtice, ravrnopravnost u pristupu radnim mjestima, a ne tamo gdje je polozaj domacice valorizovan..
ja velim da to nije bas tako, i navedoh konkretne primjere..
I to su tebi primjeri zemalja gdje je polozaj domacice valorizovan ??? :shock: Govoris o zemljama u kojima bijeda i jad ubijaju tu mnogobrojnu djecu, te roditeljima nesretnim ostane dvoje koje dozivi zrelo doba. Znaci treba ih puno, da bi nadomjestili gubitke. I radja ih se previse jer ne znaju da se mogu zastititi od toga, i jer im neki lokalni hodza / pop / guru kaze da se moraju mnoziti. A ne zato sto je velika porodica cijenjena, niti zato sto je polozaj domacice valorizovan.

I jos jedno pojasnjenje: ja sam poredila u recenici "A praksa pokazuje da se vise djece radja tamo gdje roditelji imaju dobre uslove - skole, vrtice, ravrnopravnost u pristupu radnim mjestima, a ne tamo gdje je polozaj domacice valorizovan" zemlje koje se daju porediti - one gdje je slican nivo informisanja, medicinske zastite i prava zena.
a moj se komentar odnosio samo na onaj tvoj podebljani dio recenice, samo sto ga u citatu nije vise podebljalo.. to bi frankly, onaj dio o valorizaciji, nisam nesto ni zahvatio..
danas

Post by danas »

ostro protestvujem glede spominjanja turske u ovakvom kontekstu, sa albanijom i obalom slonovace. u turskoj su zene dobile pravo glasa ranije od mnogih evropskih zemalja; imali su zenu za premijera (dok francuska ili jebena grcka to moze samo da sanja), i slicno... takodje, u turskom jeziku ne postoje lica (on, ona, ono), vec samo jedno bezlicno trece lice ('O') koje se upotrebljava za sve rodove. tako da seksizma u jeziku uopste nema... :)
rumenko

Post by rumenko »

suglasio bih se sa danas....molim prisutne da obrate paznju an sadrzaj poruka....prije nego ih ucine dostupnim sirem auditoriju...
orca

Post by orca »

Panta Rei wrote:Ma eno na BHT 1 nas bombarduju svojim novinarkama, reporterkama, direktoricama i ministricama. Izgleda da oni o tome u zadnje vrijeme mnogo vode računa. To nekad i nervira, ali bože moj, tako treba. Idemo u (J)evropu.
:-)
A kako bi onda zvala žena koja radi na radnom mjestu drvosječe????
:D :D :D
ps. i ja sam za jednakost na svim poljima
tempora

Post by tempora »

Ne znam koliko je uopste relevantno, ali cini mi se da je zaista apsurdno pricati o ovakvoj temi a da se ne povuce pitanje 10% nepismenih u drzavi mahom zena. Samom tom cinjenicom ovakva tematika mi se cini kao obicni luksuz! :x
Dosta

Post by Dosta »

Nevjerovatno koliko šovinista surfa ovim forumom :-) Šta se palite ba?! Neko reče idemo u evropu pa nas bombarduju na BHT sa ministrica, direktorica... ne razumijem zašto to nekome smeta, pomisliću da se junačine na ovom forumu stvarno boje žena :D ...i homoseksualaca da ne zaboravim :roll:
orca

Post by orca »

Niko se nikoga ne boji,samo me nervira to kad tražite jednakosti na svim poljima a onda se nonšalantno distancirate od poslova u rudnicima,željezarama,šumama i sl.
Nije li to malo licemjerno?
Mislim da bi bilo fer da smo isti,ali u svakom pogledu.
tempora

Post by tempora »

orca wrote:Niko se nikoga ne boji,samo me nervira to kad tražite jednakosti na svim poljima a onda se nonšalantno distancirate od poslova u rudnicima,željezarama,šumama i sl.
Nismo isti i srecom ne mozemo biti! Nadam se da pricas o ravnopravnosti sto je sasvim druga terminologija. Na kraju krajeva, sumnjam da bilo ko od nas, bez obzira na spol svakog covjeka tretira isto?
Dosta

Post by Dosta »

orca wrote:Niko se nikoga ne boji,samo me nervira to kad tražite jednakosti na svim poljima a onda se nonšalantno distancirate od poslova u rudnicima,željezarama,šumama i sl.
Ne mislim da je to licemjerno. I sam znaš da fizička konstitucija žene i muškarca nije ista... Zar to znači da nekome treba negirati osnovna prava zbog toga što je fizički slabiji?! :roll:
orca

Post by orca »

Ako je neko fizički slabiji a neko jači onda nisu isti.
Ne razmijem zašto pretendujete ne jednakost samo u određenim oblastima a ne globalno.
Rad jeste osnovno pravo ali ne u rudniku,i sve dok Aliji Sirotanoviću žena ne preotme titulu nismo isti,pa makar ovo značilo da sam ja šovinista.
Dosta

Post by Dosta »

orca wrote:Ako je neko fizički slabiji a neko jači onda nisu isti.
Ne razmijem zašto pretendujete ne jednakost samo u određenim oblastima a ne globalno.
Rad jeste osnovno pravo ali ne u rudniku,i sve dok Aliji Sirotanoviću žena ne preotme titulu nismo isti,pa makar ovo značilo da sam ja šovinista.
Ama normalno da muškarci i žene nisu isti.. Ako si ikad vidio golu djevojku to ti je valjda jasno :lol: ...al zar to znači da se ženski direktor ne treba zvati direktorica?! I kakve veze rudari i Alija Sirotanović imaju sa ovim?! :-)
orca

Post by orca »

:shock: gola djevojka :shock:
čekaj,čekaj kao da se sjećam....
orca

Post by orca »

nemam ništa protiv nastavka ica.
zadovoljna? :-)
Dosta

Post by Dosta »

orca wrote:nemam ništa protiv nastavka ica.
zadovoljna? :-)
Jao ludila, ti misliš da sam ja žensko :-) Zašto? Ne zvučim kao "jedan od nas"? ...nemam ja šta biti zadovoljan ili ne, mislim da uopšte ne treba raspravljati o ovakvim stvarima nego da treba da se podrazumijevaju. Ni ti ni ja, makar ja vjerujem, ne možemo i ne smijemo uzimati sebi za pravo da određujemo tuđa prava. Ima brate Povelja UN-a o ljudskim pravima gdje sve lijepo piše, a i to je loše jer takve stvari samo pokazuju da je veliki dio ljudskog roda zapeo na evolutivnoj ljestvici pa im se mora reći :D ...nemam ništa protiv tebe ni bilo koga na forumu ali se nadam da ću doživjeti dan kada će ovakve teme biti prevaziđene, mada nešto sumnjam...
Qler

Post by Qler »

samo da kazem da se slazem sa orca-om :D dok zena ne preuzme titulu Aliji, nisamo jednaki...

nisam sovinista... ali i vi bi da budete "jednakije" od nas :D :roll:
Post Reply