Kada bi ste bili Predsjednik Bosne i Hercegovine

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Sarajevska Princeza

Post by Sarajevska Princeza »

ViTeZ93 wrote:
ariston wrote:Dr¾ava se gradi razvojem i obrazovanjem a ne ratovanjem
tako bi trebalo biti ali nazalost mi nemamo te "drzave" jer ova "drzava"skrojena je ratom koji mi nismo izazvali, i potipisivanjem daytonskog sporazuma dobili smo ovo sto smo dobili (mozda i zasluzili).
Da si ti Predsjednik kako bi ispravio Daytonski sporazum? Na koji nacin bi isao? Kojom taktikom?
Sarajevska Princeza

stochar wrote:Ili, jos bolje: objaviti rat Americi, Njemackoj ili Francuskoj, i onda kad nas napadnu, predamo se nakon dva dana, porobe nas, i postanemo njihova kolonija! (i sad smo skoro u tom polozaju, ali ovako bi nas zaoprave poklopili i bili bismo jos jedna zvjezdica na americkoj zastavi) :)
Kuzim to, ali koji postoji drugi nacin da Bosna i Hercegovina bude kao Njemacka, Francuska ili Amerika posto si ti dao te primjere, pa da bude Zvjezdica sama za sebe.
Sarajevska Princeza

ariston wrote:Ne mo¾e rat biti krivac ¹to imamo lo¹e rezultate u svim moguæim oblastima. krivi smo mi jer se ne trudimo dovoljno taènije ne radimo ni¹ta da bi nam bilo bolje. Zar mi ne biramo svaki put iste kretene da nam upravljaju ¾ivotima? Ako smo sirotinja sami smo krivi jer glasamo za budale.
Ljudi biraju Predsjednika i lidere. Eh sad kako bi ti to izveo kao Predsjednik da pronadjes nacin kako da se narod UVJERI da onoga koga bira da je najbolji za Bosnu i Hercegovinu? Kakve bi ti promjene uveo da je narod informisan za koga uopste glasaju i ko bi imao pravo glasa?

Znam da ce reci kako izbori ni¹ta ne znaèe ali to nije taèno. Kada bi dali ¹ansu nekom novom ko nikom ne duguje ni¹ta bilo bi nam puno bolje.
Izbori puno znace, dakle kako rijesiti problem da kad das glas da ga dajes ne za OSOBU koja ce eventualno biti Predsjednik vec za Predsjednika koji radi za interes Bosne i Hercegovine ne samo rijecima vec POSTUPCIMA I DJELIMA.

?
Ukoliko budemo ulagali u obrazovanje to æe se desiti brzo jer, obrazovanim ljudima, ovi kreteni neæe moæi govoriti da je njihov nacionalni interes da se Tihiæ, Èoviæ i Paravac voze u autima vrijednim 150.000 KM.
Ti kao Predsjednik recimo, ulozis u obrazovanje ali kako bi dao sansu tim obrazovanim da pokazu svoj sposobnosti u praksi?
Naravno, ne ¾elim reæi da trebamo zaboraviti ¹to je bilo. Pamatnim bi to trebala biti ¹kola ali jednostavno moramo dalje.
Kako bi rijesio i to pitanje da se nadje pravda za one koji su to zasluzili pa da zadovoljis narod da se ne osjecaju da su oni zrtve?
Last edited by Sarajevska Princeza on 29/07/2004 06:33, edited 1 time in total.
vučko

Post by vučko »

Zar ne bi tema trebala da glasi "Kada bi ste bili JEDAN OD predsjednika BiH?" :)
Sarajevska Princeza

Carl_Cox wrote:Cekamo tudju milostinju pa da se mi dignemo, zbog toga nam neide za rukom i ovo trenutno sto se desava sve smo to zasluzili.npr. po zavrsetku rata koliko radnih akcija je se organizovalo????
Znaci tvoj prijedlog je preuzeti stvari u svoje ruke i imati kontrolu nad Bosnom i Hercegovinom. Tacno, ali kako?

Radne akcije dobro.... ali da li ima jos neki nacin koji bi ti ponudio kao Predsjednik da povedes drzavu da narod IMA VOLJE da radi i aktivno se zalaze?
Sarajevska Princeza

rajvosa4ever wrote:ZAVRSIO BIH RAT,
a poslije toga sve bi bilo lakse i drugacije...
(Nema troclanog predsjednistva, entiteta, Obracunati se sa kriminalom)
Poslije toga bi preispitali PORIJEKLO IMOVINE, Pa da vidimo sta si im'o '91
a sta sada i odakle ti...(Gdje se to jos u ratu moze obogatiti, sem u Bosni Naravno)
Bogami bi bilo tarafane,...AL' naravno nista od toga.
Uh zamalo da zaboravim, pa otjero bih ovaj medjunarodni sljam,
jer iskreno, ja ne vidim razliku izmedju Pedy-a i Ferdinanda
Ok ti predlazes mir. Kako? Na koji nacin bi recimo mogla Bosna i Hercegovina da bude u miru a da narod bude zadovoljan i da se osjeca ponosan na svoju drzavu bez obzira na sve razlike koje postoje?

Ukidanje entiteta, kako?
Imovina - nije losa ideja, ali kako bi i to izveo po kojim pravilima?

I u vezi dosljaka - kako bi rijesio tu situaciju a da ne pobrkas medjusobne odnose jer pazi ti si Predsjednik i radis u interesu drzave Bosne i Hercegovine. Svaki potez koji napravis rezultat tvojih odluka bi trebao da donese bolje sutra ne za 1 godinu vec za narednih 30 +.
Sarajevska Princeza

ariston wrote:Dr¾ava ne treba otvarati fabrike nego stvoriti uvjete da fabrike otvaraju biznismeni. Imali smo jedan sistem u kom je dr¾ava imala dominantnu ulogu pa smo svi vidijeli rezultat toga. Kakav je sistem kad dr¾avu dovede na ivicu bankrota? Taj sistem napravio je radne akcije
Stvoriti uslove da se fabrike otvaraju od strane biznismena. Kako?
Sta je potrebno da se to osvari i zasto bi to bilo rijesenje za Bosnu na jednom ili vise aspekata?

Mislis li isto na strane drzavljane ili samo na domace?
amra19

Post by amra19 »

uvijek je drugcije razmisljanje kad je vlast zaista u rukama pojedinca ali ono sto meni pada na pamet kao prioritet je :
otvaranje fabrika i pokusaj da se zaposli sto vise ljudi,tako da mozemo i sami sebi pomoci,da ne cekamo pomoc i donacije drugih.
takodje bih ukinula entitete jer to puno smeta ljudima koji zive u republici srpskoj prije svega muslimanima,ali takodje i svakom normalnom stanovniku bih.
napravit bolje uslove za mlade.ne kazem da starije treba zaboraviti al fakat na mladjima svijet ostaje.

p.s.zasto se uvijek spominju penzioneri kao ugrozena vrsta.ne kazem da im nije tesko,kome danas nije?ali oni znaju da ce svakog prvog u mjesecu dobiti penziju(koja je u sramotno malom iznosu) i mogu je sebi rasporediti a sta je sa radnicima koji place ne dobiju po nekoliko mjeseci???uglavnom su oni ti koji izdrzavaju viseclanu porodicu
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

Sarajevska Princeza wrote:
stochar wrote:Ili, jos bolje: objaviti rat Americi, Njemackoj ili Francuskoj, i onda kad nas napadnu, predamo se nakon dva dana, porobe nas, i postanemo njihova kolonija! (i sad smo skoro u tom polozaju, ali ovako bi nas zaoprave poklopili i bili bismo jos jedna zvjezdica na americkoj zastavi) :)
Kuzim to, ali koji postoji drugi nacin da Bosna i Hercegovina bude kao Njemacka, Francuska ili Amerika posto si ti dao te primjere, pa da bude Zvjezdica sama za sebe.
i to crvena

inače stočarovu teoriju sam napustio prije 2 godine
:lol: :lol: :P

kasniš stočar pogledaj argentinu :roll:
zeba1

Post by zeba1 »

S.P: za koju stranku radiš anketu ;)
manijak1

Post by manijak1 »

Za Stranku Sjebanih Potlačenih Obespravljenih Budućih Penzionera. :? :? :? :? :shock: :shock:
Sarajevska Princeza

zeba1 wrote:S.P: za koju stranku radi¹ anketu ;)
:lol: ma kakva stranka.... ja mislila da se kandidujem za Predsjednika (Predsjednicu) BIH. Da vam malo uljepsam zivot. ;)
Last edited by Sarajevska Princeza on 29/07/2004 11:10, edited 1 time in total.
Sarajevska Princeza

manijak1 wrote:Za Stranku Sjebanih Potlaèenih Obespravljenih Buduæih Penzionera. :? :? :? :? :shock: :shock:
Ne sikiraj se ... :lol: Ne bi tebe niko zapostavio. ;)
manijak1

Post by manijak1 »

Odmah me u kabinet postavi :D i ode mandat prije druge godine :D + murija za prekoračenje budžeta :D
Sarajevska Princeza

....
Last edited by Sarajevska Princeza on 29/07/2004 12:08, edited 2 times in total.
vee-jay

Post by vee-jay »

1. zabrana microsoft produkata sirom BIHa
1.1 uvodjenje LINUXa u administraciju
1.2 uvodjenje MAC kompica u sve skole

2.hitno gradenje autoceste sirom BIH
2.1 svako selo mora imati put, struju, vodu
2.1 osnovna skola kao obaveza sa svu djecu

3. hitno uvodjenje PDVa
3.1. legalizovanje MARY JANE - (primjer Holandije)
3.2 izuzetno visoki PDV na MARY i cigarete i poviseni na cugu (cijene pored toga ne smiju da budu puno vise od susjednih)

4. uvodjenje jedne male profesionalne vojske

etc.

al' moze i da se sprijateljimo sa mafijama sirom svijeta i uz njihovu pomoc malo prosirimo granice BIHa - malo crnogorskoga i malo hrvatskoga primorja pa da gradimo drzavu na turizmu, poljoprivredi i industriji

a i ono o filmovima i sexu mi je vrlo drago

:D :D
manijak1

Post by manijak1 »

Pa sad :D volim da radim sam :D znači trebao bih biti i vozač :D a ne znam kako će biti :D obeštećeno pravo na privatni život kojeg u takvom poslu i nemaš :D zato danke :D više volim da ostavim trenutak za gledanje u zvijezde bez nekog naročitog smisla i da se odazovem kao pas osobi koju :D teško mi reć' šta :D i koja mene voli :D :D .
micika

Post by micika »

jel' ti to mene spominjes? :D
Sarajevska Princeza

:lol: dobro razumijem. Kad Hillary Clinton ne moze biti Predsjednik kako bi onda mogla biti Sarajevska Princeza. Svijet politike nije moj svijet ali diskusije o Bosni su me uvijek zanimale. ;)
Last edited by Sarajevska Princeza on 29/07/2004 12:10, edited 1 time in total.
manijak1

Post by manijak1 »

Ma ja :D eksperiment ostaje eksperiment :D i u ratu i miru :D .
The_Fluid

Post by The_Fluid »

S.P.

Predsjednistvo je nepotrebno, guta pare. Jedan Predsjednik je dovoljan (za protokolarnih "trenutaka").

Ukinuti sve tri-nacije opcije na sadashnjem principu, da je jedan sekretar umjetne palme i dva zamjenika za grane i granchice. Rijesiti to jednostavnijom logikom da ce u razlicitim ministarstvima na razlicitim nivoima vlasti biti predstavnici razlicitih nacija. Nadam se da se razumijemo.

Tri bitne funkcije u drzhavi trebash imati: Predsjednika, Premijera i Ministra vanjskih poslova, i imash tri nacije = rjeshenje ti se samo nametje.

Ova kombinacija ti umanjuje administraciju na drzhavnim nivou trostruko.

--
Isto je i na nizhim nivoima. Bosna i Hercegovina trenutno ima previshe optjina, kao i previshe regija (u RS) odnosno kantona (u FBiH). Za pochetak 9 regija u RS smanjish na 4, a 10 kantona na 5, plus Distrikt Brchko.
(Npr. Posavski kanton spojish sa Tuzlanskim, Zenichki pridruzhish Travnichkom, Gorazhdanski Sarajevskom, Unski ostavish i dole Livanjski (K-10), i Zapadnohercegovachki (Ljubushki, Posushje, Grude, Shiroki Brijeg) pridruzhish Hercegovachko-Neretvanskom (Mostar). Ovime ti balans Boshnjaka i Hrvata ostaje optimalan. U RS Napravish 4 regije: Banja Luka, Doboj, Bijeljina i S.Sarajevo
--
Broj opshtina ne bi trebao prelaziti 80, sada ih je oko 140 -i neshto. Svako selo je postalo opshtina.
--
VAT (porez na dodanu vrijednost), je dobro ako tje na sva tri nivoa biti isti, 17%, slichno je i u Slovachkoj, kod njih je 19% i dobrom vodjenom politikom poreza na dodanu vrijednost rezultati su brzo vidljivi.
--
Ceste:
Prostim rachunom vidi se da je potroshnja goriva u BiH (chitaj: davanje za ceste kroz gorivo koje svi kupujemo) tolika da su tri godine dovoljne da se sve bitnije ceste prekriju novim slojem asfalta.
Godina prva: Cijela Banja Luka i Sarajevo, godina druga svi preostali gradovi vetji od 10.000 i godina tretja sve ceste koje povezuju ranije.

Autocesta: proshla vlast je napravila tih 11.5km autoputa, ova josh nije nishta, a dobit BH Telekoma je vetja nego tih godina. Novci su sigurno potrosheni, kao i uvijek neselektivno.

Ovdje je potrebno dovesti kakvog Shvabu, da prostish, da uvede i zavede i odrzhava kontrolu gdje su pare i gdje se troshe tj da ih usmjeri gdje treba.
--

nastavit tje se..
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

hm, da vidim:

* Kupila/izgradila bih sebi vilu u najljepšem dijelu Sarajeva
* Kupila/izgradila bih sebi vilu na moru
* Otišla bih na Sejšele i na Hawaii-e da se odmorim od sumorne svakodnevnice ovdje u BiH.
* Djecu (kada bih ih imala) bih slala u Ameriku ili Englesku na školovanje, i to preko fondacije koju bih lično osnovala
* Zaposlila bih svu svoju familiju u Kantonu, Policiji, Vladi isl.
* Auto mi ne bi trebao, jer bih u predsjedništvu mogla da mijenjam auta svakih godinu dana/a Boga mi i moja familija.
* ah, da- mali aviončić da se ne guram sa ostalom fukarom kad idem na kojekakve sastanke i sl. gluposti. Makar da imam svoj komoditet kad ću se već tamo negdje sekirati.
* Povećala bih poreze, jer treba i država od nečega da živi.
* pooštrila kazne za pljuvanje po cesti i bacanje otpadaka na javnim mjestima.
* ublažila bih nepravedne kazne za organizirani kriminalitet i ostala preuveličana kd-a.
* Dopustila bih svim Kinezima da nam se usele u državu, jer su oni jedan prosperitetan, disciplinovan i radan narod na koji i mi treba da se ugledamo.
* Podržala bih udruženja građana iz Sandžaka i Kosova.
* Radila bih na što većem izvozu šumskog bogatstva u Sloveniju, jer nam dobro plate a i đe će brate oni svoju onako lijepu državu da pustoše. Nije red.
* Radila bih na tome da se što više hrane i dr. robe uvozi iz susjednih država, a pogotovo iz Slovenije. Pogotovo proizvodi od drveta jer im je kvalitet istog prva liga.
*I td.....

GLASAJTE ZA MENE :D
havetinja

Post by havetinja »

objavio bih rat njemackoj !
manijak1

Post by manijak1 »

Ja bih se trudio da za vrijeme mandata :D Predsjednice Vodolije :D dobijem jedan mandat privatnog karaktera kod iste :D i onda uživaj :D u blagodetima i prosipaj drugima demagogiju strpljenja i života od poštenog rada. :D
Mislim da je Poljskoj bolje objaviti rat nego Njemačkoj. :D
havetinja

Post by havetinja »

jok poljska :x

njemacka ...eventualno svajcarska :wink:
Post Reply