kad cemo bez viza putovati u eu

pjo

#26 Re: kad cemo bez viza putovati u eu

Post by pjo »

mostarac wrote:vidis ja taj pasos ne bi uzeo ni 100 maraka dnevno da mi daju za posjedovanje. Stvar principa jebiga :D

Ja takve ljude postujem.
zemo_online

#27 Re: kad cemo bez viza putovati u eu

Post by zemo_online »

pazite jednu stvar,

ako vam treba viza,znaci da mozete zatraziti azil u zemlji u koju ste dosli ,a ako ne ,onda nemate nikakve sanse.
znaci,vizni rezim ima tu prednost.
kijameta

#28 Re: kad cemo bez viza putovati u eu

Post by kijameta »

pjo wrote:
mostarac wrote:heheh how yes no :D

Sahovnicu je mogao dobiti ko je htio a ipak vecina gradjana ove zemlje ima BH pasos i ne misli ga se odreci u korist kockastog papira koji ce za 2 godine bit jednako vrijedan kao i nas pasos.
Ne znam. O tome ne odlucujem ja nego EU i zemlje u koje zelite ici.

Ukoliko sam dobro shvatio problem je preveliki broj radnika na crno i aplikacija za ostanak jednom kad se gradjani BiH nadju vani.

Sa druge strane citaqm o viznim "olaksicama" za Srbiju. Ljudi su razocarani, to jednostavno nije to. Navodno ce im u buducnosti ukinuti placanje pristojbi ali ce i dalje morati cekati u redovima i prikupljati papire.
Dakle trenutna vrijednost sahovnice na BH trzistu je 0 bodova i da se razumijemo najvise za vize kukaju oni koji ih svakako nece koristiti. Ti kad rezervises sobu u nekom hotelu i ides turisticki dobijes vizu vrlo brzo kad predocis imovinsko stanje, a da nemas para onda ne bi isao valjda negdje vani na odmor. kad ides poslovno dobijes sve garancije od firme gdje ides ili ako ides na kakav sajam ili slicno onda je procedura ista ko za turizam. Dakle normalno da je bolje bez viza jer nema peglanja, al ko hoce da ide vani i ostvaruje minimum uslova da to i ucini koji bi mu trebali i da viza nije potrebna, taj vizu i dobije i to relativno brzo. Tri puta sam ulazio u zemlje Sengena i nigdje nisam cekao duze od 2 sata na vizu. Normalno imao sam kvalitetne garancije koje su profaksane ambasadama u sarajevu. Dakle viza je samo pegla sto ti uzme vrijeme, al to da me sad nesto ogranicava u kretanju vala i nije. to govore samo oni koji ionako nisu nigdje isli i ne misle ici i koji u ukidanju viza vide potencijalnu mogucnost bavljenja kriminalom ili misle da ce lako sprasiti iz BiH pa se prijaviti na socijalu u Norveskoj. E jebiga, to ni sa vizom ni bez nje nece ici.
Da, ali cemu uopce komplikacija sa garancijama, ambasadama i cak sa 2 sata ? Zasto jednostavno ne uzmes svoje dokumente i odes gdje vec trebas ici.

Ja resimo sa HR putovnicom nisam isao nigdje van vec godinama. Jednostavno mi to ne treba. Za ovo ljeto planiram otici vidjeti Rim i sve sto cu napraviti je otici na trajekt Zadar-Ancona zato sto mi za Italiju cak ne treba niti putovnica. Dovoljna mi je osobna koja mi se nalazi u novcaniku koji ionako nosim sa sobom.

Dakle vize je svakako bolje da se ukinu jer uzimaju vrijeme i nista vise. Kad imas valjan razlog i casne namjere viza nije nikakav problem tako da samim tim ta vrijednost hrvatskog pasosa mnogo vise pada u ocima jednog bosanca nego sto bi ti htio da je tako.

Uopce se ovdje ne hvalim hrvatskom putovnicom niti mi je to namjera. Samo sam primjetio koliko su neciji prvobitni "principi" rastezljiv pojam. Od "ustaskih simbola" do ljubljenja putovnice i kuna... To meni samo znaci da je nasa borba bila ispravna i da trebamo nastaviti i dalje.

Drago mi je da Hrvatska i BiH imaju rezim prelaska granice samo sa osobnom iskaznicom i drago mi je da je Hrvatska dala jednom dijelu BiH Muslimana hrvatsko drzavljanstvo kako bi im olaksala kretanje u ovim vremenima.

Jednom kad se ukinu vize za BiH da li ce oni baciti hrvatske putovnice - njihov problem. Ako je istina to sto govoris onda to u svakom slucaju dovoljno govori o tome koliko su zahvalni i koliko vrijedi rijec i potpis takvih ljudi kad su napisali da osjecaju pripadnost hrvatkom narodu a to je nesto sto bi ipak barem malo trebalo brinuti tebe kao njihova sunarodnjaka jer postavlja se pitanje na sto su sve ti ljudi spremni ako ne drze do svoje rijeci, rade jedno a misle drugo.
Hajde,ne pametuj bezveze. Frustracije i kompleksi BiH Hrvata su ogromni i to da 'oni mogu putovati' a 'turci' ne mogu im je bio mali lijek za te silne patnje. Sada se i toj njihovoj jadnoj zadovoljstini vidi kraj.Kazem frustracije jer su htjeli napravit 'rvacku' do Stupa i jer su mislili da su oni jaki,pametni i zajebani a u dva-tri mjeseca rata 93 ArBiH je sve to pomela kao smece i sad zive u malim oazama u sred Bosne,opkoljeni sve brojnim 'turcima' ,koji im pamte zlodjela. I svjesni su da ne pripadaju tu gdje zive a nigdje ne mogu otici.Ee tim jadnicima je privilegija hrvatskog pasosa,bila dusevna hrana.
Ti ides na trajekt pa u Anconu,ee jadna majko,koji si ti jad. Ja sam isao prije rata u Rim na utakmice Rome jednom mjesecno,kad za dvije-tri godine ukinu vize opet cu ici istim trajektom.Sto kaze @mostarac,isao sam po cijeloj Evropi zadnjih 6-7 godina,odes u turisticku agenciju,uplatis aranzman,das pasos i potvrdu da si zaposlen i gotov posao. Ali nekad nemas vremena za to.
Pola moje rodbine ima hrvatski pasos i uzeli su zato jer su stariji ljudi penzioneri i htjeli su sa mirom posjecivati svoju djecu po svjetu i nisu nimalu zahvalni Hrvatskoj na tom pasosu.Svi smo svjesni da ih je Krivousti davao kako bi dokazao da u Bosnu ima Hrvata a ne zato sto nekoga vole.I to je kod njih sviju koji imaju taj pasos samo jos jedna recka mrznje prema Hrvatskoj i licemjernoj politici koju vode. A sto je nam je svima zadovoljstina,to je da Krivousti nije postigao svoj cilj,njegovih pravovjernih Hrvata u Bosni ima sve manje a poslije ukidanja viza ce skoro skroz nestati.
pjo

#29 Re: kad cemo bez viza putovati u eu

Post by pjo »

kijameta wrote: Hajde,ne pametuj bezveze. Frustracije i kompleksi BiH Hrvata su ogromni i to da 'oni mogu putovati' a 'turci' ne mogu im je bio mali lijek za te silne patnje.
Hoces reci da su Muslimani bez kompleksa ?

U zemlji koja je dospjela do toga da je se ekonomski usporedjuje sa Albanijom, gdje ratni neprijatelji drza pola teritorija a u drugoj polovici najozbiljnije spominju mogucnosti gladi u 21. stoljecu zbog nedostatka resursa obradibvih povrsina - ti tvrdis da su Muslimani sretni, ostvarili sve svoje ciljeve i sad uzivaju u blagodatima svoje borbe ?

Bujrum !

Sada se i toj njihovoj jadnoj zadovoljstini vidi kraj.Kazem frustracije jer su htjeli napravit 'rvacku' do Stupa i jer su mislili da su oni jaki,pametni i zajebani a u dva-tri mjeseca rata 93 ArBiH je sve to pomela kao smece i sad zive u malim oazama u sred Bosne,opkoljeni sve brojnim 'turcima' ,koji im pamte zlodjela. I svjesni su da ne pripadaju tu gdje zive a nigdje ne mogu otici.Ee tim jadnicima je privilegija hrvatskog pasosa,bila dusevna hrana.

Volim kad se ljudi ovako otvore pa otvoreno pocnu pricati a ne da slusamo o multi-kultu pretvaranju.

Sad kad si se ovako izletio o Hrvatima nadam se da shvacas zasto RS ne zeli pod skute Sarajeva.
Ti ides na trajekt pa u Anconu,ee jadna majko,koji si ti jad. Ja sam isao prije rata u Rim na utakmice Rome jednom mjesecno,kad za dvije-tri godine ukinu vize opet cu ici istim trajektom.Sto kaze @mostarac,isao sam po cijeloj Evropi zadnjih 6-7 godina,odes u turisticku agenciju,uplatis aranzman,das pasos i potvrdu da si zaposlen i gotov posao. Ali nekad nemas vremena za to.

Pa onda valjda nema problema po toj prici. Problema nema, samo odes u turisticku agenciju, o cem mi uopce pricamo ?

Pola moje rodbine ima hrvatski pasos i uzeli su zato jer su stariji ljudi penzioneri i htjeli su sa mirom posjecivati svoju djecu po svjetu i nisu nimalu zahvalni Hrvatskoj na tom pasosu.
Svi smo svjesni da ih je Krivousti davao kako bi dokazao da u Bosnu ima Hrvata a ne zato sto nekoga vole.I to je kod njih sviju koji imaju taj pasos samo jos jedna recka mrznje prema Hrvatskoj i licemjernoj politici koju vode. A sto je nam je svima zadovoljstina,to je da Krivousti nije postigao svoj cilj,njegovih pravovjernih Hrvata u Bosni ima sve manje a poslije ukidanja viza ce skoro skroz nestati.

Nemam komentara osim da je situacija u BiH toliko komplicirana i obiljezena mrznjom da se price o multi-kulti drustvu cine smijesnima.
kijameta

#30 Re: kad cemo bez viza putovati u eu

Post by kijameta »

pjo wrote:
kijameta wrote: Hajde,ne pametuj bezveze. Frustracije i kompleksi BiH Hrvata su ogromni i to da 'oni mogu putovati' a 'turci' ne mogu im je bio mali lijek za te silne patnje.
Hoces reci da su Muslimani bez kompleksa ?

U zemlji koja je dospjela do toga da je se ekonomski usporedjuje sa Albanijom, gdje ratni neprijatelji drza pola teritorija a u drugoj polovici najozbiljnije spominju mogucnosti gladi u 21. stoljecu zbog nedostatka resursa obradibvih povrsina - ti tvrdis da su Muslimani sretni, ostvarili sve svoje ciljeve i sad uzivaju u blagodatima svoje borbe ?

Bujrum !

Sada se i toj njihovoj jadnoj zadovoljstini vidi kraj.Kazem frustracije jer su htjeli napravit 'rvacku' do Stupa i jer su mislili da su oni jaki,pametni i zajebani a u dva-tri mjeseca rata 93 ArBiH je sve to pomela kao smece i sad zive u malim oazama u sred Bosne,opkoljeni sve brojnim 'turcima' ,koji im pamte zlodjela. I svjesni su da ne pripadaju tu gdje zive a nigdje ne mogu otici.Ee tim jadnicima je privilegija hrvatskog pasosa,bila dusevna hrana.

Volim kad se ljudi ovako otvore pa otvoreno pocnu pricati a ne da slusamo o multi-kultu pretvaranju.

Sad kad si se ovako izletio o Hrvatima nadam se da shvacas zasto RS ne zeli pod skute Sarajeva.

Pa onda valjda nema problema po toj prici. Problema nema, samo odes u turisticku agenciju, o cem mi uopce pricamo ?

Pola moje rodbine ima hrvatski pasos i uzeli su zato jer su stariji ljudi penzioneri i htjeli su sa mirom posjecivati svoju djecu po svjetu i nisu nimalu zahvalni Hrvatskoj na tom pasosu.
Svi smo svjesni da ih je Krivousti davao kako bi dokazao da u Bosnu ima Hrvata a ne zato sto nekoga vole.I to je kod njih sviju koji imaju taj pasos samo jos jedna recka mrznje prema Hrvatskoj i licemjernoj politici koju vode. A sto je nam je svima zadovoljstina,to je da Krivousti nije postigao svoj cilj,njegovih pravovjernih Hrvata u Bosni ima sve manje a poslije ukidanja viza ce skoro skroz nestati.

Nemam komentara osim da je situacija u BiH toliko komplicirana i obiljezena mrznjom da se price o multi-kulti drustvu cine smijesnima.
Ja muslimane u svom postu nisam ni pomenuo,neka procitaj ga jos jednom,nema nigdje ni m od muslimana,ni jesu li sretni ni jesu li nesretni.
A bas se radi o multi-kulti drustvu.Radi se o tome da je dobar dio moje rodbine koji je iz mjesovitih brakova i multikulturan i kulturan bio prisiljen na ucjene i na ponizenja,tipa ovoga sa hrvatskim pasosima od zadriglih hercegovackih seljaka-fasista,ukotvljenih u Zagrebu. Ee vidis mi to nismo ni zaboravili ni oprostili.Niti cemo ikad. I bas to sto smo multi-kulturni,fini i dobri, ne dozvoljava nam da sjedimo za istim stolom sa vecinom bosanskih Hrvata,jer oni nisu ni multikulturni ni fini ni dobri.Nego su desnicari,fasisti,seljaci,divljaci,primitivci.
pjo

#31 Re: kad cemo bez viza putovati u eu

Post by pjo »

kijameta wrote:
pjo wrote: Nemam komentara osim da je situacija u BiH toliko komplicirana i obiljezena mrznjom da se price o multi-kulti drustvu cine smijesnima.
Ja muslimane u svom postu nisam ni pomenuo,neka procitaj ga jos jednom,nema nigdje ni m od muslimana,ni jesu li sretni ni jesu li nesretni.
A bas se radi o multi-kulti drustvu.Radi se o tome da je dobar dio moje rodbine koji je iz mjesovitih brakova i multikulturan i kulturan bio prisiljen na ucjene i na ponizenja,tipa ovoga sa hrvatskim pasosima od zadriglih hercegovackih seljaka-fasista,ukotvljenih u Zagrebu. Ee vidis mi to nismo ni zaboravili ni oprostili.Niti cemo ikad. I bas to sto smo multi-kulturni,fini i dobri, ne dozvoljava nam da sjedimo za istim stolom sa vecinom bosanskih Hrvata,jer oni nisu ni multikulturni ni fini ni dobri.Nego su desnicari,fasisti,seljaci,divljaci,primitivci.

Da, i sto cete uciniti, pobiti ih ?

To bi bilo bas onako nakradno kako ti shvacas multi-kulti drustvo. Tako je i Staljin sirio vladavinu "naroda".

Po cem vas to razlikuje od njih, pod uvjetom da su oni takvi kako ih opisujes ?

Nisu li to vasi sugradjani, kakvi god bili ?
osa

#32 Re: kad cemo bez viza putovati u eu

Post by osa »

kijameta wrote:
osa wrote:koju će cijenu tek onda imati omrznuta šahovnica.
Fakat sta cete vi velikohrvati kada za dvije-tri godine u BiH budu ukinute vize,hoce vam biti tesko ? :D :D
Dosta moje rodbine ima hrvatske pasose a svi su oni onako mjesoviti ali naginju Bosnjacima ili Srbima ali ima neosporan detalj da im je baba prosla kroz Hrvatsku dvaput,pa kada su to predocili,odmah su im 96 dali 'domovnice i putovnice'.
Za njih znam sta ce sa 'domovnicama i putovnicama' . Preko pola,pa u WC, pljunut i dvaput povuci vodu,ovi sto naginju Srbima ce triput povuci vodu :D :D :D
nije lako živjeti sa ovakvim frustracijama. a i jest ti rodbina imaju putovnice, naginju srbima i bošnjacima, stvarno vrijedi ona stara narodna "mi smo braća muslimani čas na jednoj čas na drugoj strani".
kijameta

#33 Re: kad cemo bez viza putovati u eu

Post by kijameta »

osa wrote:
kijameta wrote:
Fakat sta cete vi velikohrvati kada za dvije-tri godine u BiH budu ukinute vize,hoce vam biti tesko ? :D :D
Dosta moje rodbine ima hrvatske pasose a svi su oni onako mjesoviti ali naginju Bosnjacima ili Srbima ali ima neosporan detalj da im je baba prosla kroz Hrvatsku dvaput,pa kada su to predocili,odmah su im 96 dali 'domovnice i putovnice'.
Za njih znam sta ce sa 'domovnicama i putovnicama' . Preko pola,pa u WC, pljunut i dvaput povuci vodu,ovi sto naginju Srbima ce triput povuci vodu :D :D :D
nije lako živjeti sa ovakvim frustracijama. a i jest ti rodbina imaju putovnice, naginju srbima i bošnjacima, stvarno vrijedi ona stara narodna "mi smo braća muslimani čas na jednoj čas na drugoj strani".
Ti @osa i @pjo vi izgleda sanjate muslimane.Ja ih opet nisam pomenuo.Ja sam rekao da mi je rodbina iz mjesovitih brakova,mi smo gradzani evropske kulture.Mi smo se i prije 100 godina jebali medzusobno kao Holandezi danas.Ima tu svega bosanskih Hrvata,bosanskih Srba,Slovenaca,NjemacaMadzara,Ceha,tih muslimana,sto ih sanjate,isto ima.I zivjeli smo lijepo i sretno dok nam paljanski,kiseljacki i ostali seljacki elementi nisu preko nase domovine,poceli praviti svoje 'tisucljetne,vjekovne drzave'. Mada smo kulturni i iz grada,nismo nimalo ni meki ni mehki,na silu smo silom odgovorili.Rvacku do Stupa smo prekrizili/prekrstili jednom za sva vremena a sa ovima sa Pala,gonit cemo se jos.
Svi multikulturni ljudi u BiH,forsiranje hrvatskih pasosa u BiH i glasanje za hrvatski sabor,dozivljavamo kao nastavak agresije RH na BiH i posto se osjecamo napadnuti a to i jesmo,moramo se braniti. A branicemo se a nasa snaga i mrznja prema fasizmu je puno veca nego sto to mozete i pojmiti i cuvajte nas se,ne znam kad cemo ali znam da hocemo; imati gradzansku BiH od Save do mora,od Drine do Une.
pjo

#34 Re: kad cemo bez viza putovati u eu

Post by pjo »

kijameta wrote: Ti @osa i @pjo vi izgleda sanjate muslimane.Ja ih opet nisam pomenuo.Ja sam rekao da mi je rodbina iz mjesovitih brakova,mi smo gradzani evropske kulture.Mi smo se i prije 100 godina jebali medzusobno kao Holandezi danas.Ima tu svega bosanskih Hrvata,bosanskih Srba,Slovenaca,NjemacaMadzara,Ceha,tih muslimana,sto ih sanjate,isto ima.I zivjeli smo lijepo i sretno dok nam paljanski,kiseljacki i ostali seljacki elementi nisu preko nase domovine,poceli praviti svoje 'tisucljetne,vjekovne drzave'. Mada smo kulturni i iz grada,nismo nimalo ni meki ni mehki,na silu smo silom odgovorili.Rvacku do Stupa smo prekrizili/prekrstili jednom za sva vremena a sa ovima sa Pala,gonit cemo se jos.
Svi multikulturni ljudi u BiH,forsiranje hrvatskih pasosa u BiH i glasanje za hrvatski sabor,dozivljavamo kao nastavak agresije RH na BiH i posto se osjecamo napadnuti a to i jesmo,moramo se braniti. A branicemo se a nasa snaga i mrznja prema fasizmu je puno veca nego sto to mozete i pojmiti i cuvajte nas se,ne znam kad cemo ali znam da hocemo; imati gradzansku BiH od Save do mora,od Drine do Une.
Dragi ti...

To sto je jebo ko je koga stigo (kako sam kazes, nadam se da ce admin uvidjeti kako je on to spomenuo), ne znaci da je u pitanju "gradjanska drzava". To ti inace nema veze jedno sa drugim. Da bi ti bolje objasnio probaj si predociti bordel.

Da li je bordel "gradjanska drzava" ?

Inace, Kiseljak i Pale se nalaze u tvojoj domovini. Ako ti ne odgovoaraju ta mjesta, onda prijatelju osnuj "gradjansku drzavu" - Grad Sarajevo. Kad se spusti mrak vi lijepo pogasite svjetla - pa ko koga ufati...

Siguran sam da ce to doprinijeti prosperitetu BiH ili gradjanskog grada-drzave Sarajeva.

Ostatak tvoga posta o agresiji, zrtvi, "golorukom narodu koji puskama obranio svoj dom", sve sto ti mogu reci je - zijeeeeev...
osa

#35 Re: kad cemo bez viza putovati u eu

Post by osa »

quote="osa"]
kijameta wrote:
nije lako živjeti sa ovakvim frustracijama. a i jest ti rodbina imaju putovnice, naginju srbima i bošnjacima, stvarno vrijedi ona stara narodna "mi smo braća muslimani čas na jednoj čas na drugoj strani".[/quote]

Ti @osa i @pjo vi izgleda sanjate muslimane.Ja ih opet nisam pomenuo.Ja sam rekao da mi je rodbina iz mjesovitih brakova,mi smo gradzani evropske kulture.Mi smo se i prije 100 godina jebali medzusobno kao Holandezi danas.Ima tu svega bosanskih Hrvata,bosanskih Srba,Slovenaca,NjemacaMadzara,Ceha,tih muslimana,sto ih sanjate,isto ima.I zivjeli smo lijepo i sretno dok nam paljanski,kiseljacki i ostali seljacki elementi nisu preko nase domovine,poceli praviti svoje 'tisucljetne,vjekovne drzave'. Mada smo kulturni i iz grada,nismo nimalo ni meki ni mehki,na silu smo silom odgovorili.Rvacku do Stupa smo prekrizili/prekrstili jednom za sva vremena a sa ovima sa Pala,gonit cemo se jos.
Svi multikulturni ljudi u BiH,forsiranje hrvatskih pasosa u BiH i glasanje za hrvatski sabor,dozivljavamo kao nastavak agresije RH na BiH i posto se osjecamo napadnuti a to i jesmo,moramo se braniti. A branicemo se a nasa snaga i mrznja prema fasizmu je puno veca nego sto to mozete i pojmiti i cuvajte nas se,ne znam kad cemo ali znam da hocemo; imati gradzansku BiH od Save do mora,od Drine do Une.[/quote]

bojim se da ti ne poznaješ svoju državu a bogami niti njenu povijest. u njoj se a bogami i u susjednima rijetko živjelo lijepo (iako je to stvar ukusa), već teško, mukotrpno i krvavo. a to što ti nešto doživljavaš ovako ili onako, to je tvoj stav, nemoj pisati "mi", mjer to ti je brate manjina.
pjo

#36 Re: kad cemo bez viza putovati u eu

Post by pjo »

osa wrote:
kijameta wrote:
Ti @osa i @pjo vi izgleda sanjate muslimane.Ja ih opet nisam pomenuo.Ja sam rekao da mi je rodbina iz mjesovitih brakova,mi smo gradzani evropske kulture.Mi smo se i prije 100 godina jebali medzusobno kao Holandezi danas.Ima tu svega bosanskih Hrvata,bosanskih Srba,Slovenaca,NjemacaMadzara,Ceha,tih muslimana,
bojim se da ti ne poznaješ svoju državu a bogami niti njenu povijest. u njoj se a bogami i u susjednima rijetko živjelo lijepo (iako je to stvar ukusa), već teško, mukotrpno i krvavo. a to što ti nešto doživljavaš ovako ili onako, to je tvoj stav, nemoj pisati "mi", mjer to ti je brate manjina.

Ma laze...

Rekao bi covjek da u Sarajevu zive svi u savrsentvu a zadnji statisticki podaci govore o tome kako u Sarajevu ima vise HIV pozitivnih nego nacionalnih manjina.

Da li su i ovi koji su pobjegli iz Sarajeva "kiseljacki i paljanski seljaci" ili su i oni "okrvavili ruke" pa zbog neciste savjesti bjeze, ha ?
osa

#37 Re: kad cemo bez viza putovati u eu

Post by osa »

pjo wrote:
osa wrote:
kijameta wrote:
Ti @osa i @pjo vi izgleda sanjate muslimane.Ja ih opet nisam pomenuo.Ja sam rekao da mi je rodbina iz mjesovitih brakova,mi smo gradzani evropske kulture.Mi smo se i prije 100 godina jebali medzusobno kao Holandezi danas.Ima tu svega bosanskih Hrvata,bosanskih Srba,Slovenaca,NjemacaMadzara,Ceha,tih muslimana,

Ma laze...

Rekao bi covjek da u Sarajevu zive svi u savrsentvu a zadnji statisticki podaci govore o tome kako u Sarajevu ima vise HIV pozitivnih nego nacionalnih manjina.

Da li su i ovi koji su pobjegli iz Sarajeva "kiseljacki i paljanski seljaci" ili su i oni "okrvavili ruke" pa zbog neciste savjesti bjeze, ha ?

sarajlije, to ti vjerovatno dođe kao zagrebčani, većini se još ni čik nije ugasio na kolodvoru kad su stigli.
pjo

#38 Re: kad cemo bez viza putovati u eu

Post by pjo »

osa wrote:
pjo wrote: Ma laze...

sarajlije, to ti vjerovatno dođe kao zagrebčani, većini se još ni čik nije ugasio na kolodvoru kad su stigli.

Svakakvih je budala ovaj rat iznjedrio. Na stranu sad zlocinci ali zanimljivo kako u tim uvjetima nesigurnosti kojekakvi blesimetri prodaju svoje halucinacije pod gotovo.

Sjecam se i kako su Knindze govorile kako "sahovnica nece nikad u Krajinu".
kijameta

#39 Re: kad cemo bez viza putovati u eu

Post by kijameta »

Vidim da ste se @pjo i @osa nasli medzu pomenutim paljanskim i kiseljackim seljacima.Ali fakat me ne zanima raspravljati se s vama,kao prvo,ja sam se sa takvima raspravljao u Vitezu i Neretvi 93,samo su tamo vase kolege poslije krace razmjene argumenata ostale bez rijeci-zauvijek. A drugo za sta se izvinjavam ostalima otisli smo off-topic.

A tema je bila pocetak pregovora o ukidanju viznog rezima.Kao sto je Spiric konacno rekao;neosnovani vizni rezim. To mi se veoma svidjelo ali je smijesno da jedan ministar iz rs to prvi pomene,pored velikih Bosnjaka iz SDA i SBiH.
Ako su vize i imale smisla kada su uvedene 96,sirenjem EU poslije toga su potpuno izgubile smisao.
1 Ekonomski- besmisleno,jer ekonomija I standard BiH je i poslije rata na visem nivou od Rumunije(Moldavije),Bugarske(Makedonije) cak i od Slovacke u zadnjih par godina sam boravio tamo,oni su i sada poslije sve pomoci koje su dobili od EU,crna rupa za nas,mozemo komotno dodati i Poljsku,Litvu,Latviju.
2 Migracioni-besmisleno,jer samim primanjem siromasne Rumunije(Moldavije),Bugarske(Makedonije),Slovacke,Poljske.Te drzave ukupno broje oko 100 miliona stanovnika a BiH ima 3,5 miliona stanovnika.Od tih 3,5 miliona moramo odbiti djecu,starce,situirane, dobro zaposlene. Na kraju operisemo sa cifrom od 500 hiljada potencijalnih migranata.U Britaniju i Irsku se zadnje 3 godine se po sluzbenim podacima naselilo 3 miliona Poljaka,.Znaci migracija- je besmisao.
Sigurnonosno-muslimani sto bi se reklo,ljudi tamnog tena,marame na glavi,kukastog nosa zlokobnog pogleda,sa vazda privezanih 30 kg exploziva oko pojasa i fatihom na usnama.E otprilike takvih nas u Bosni zivi po procjenama 55% od 3,5 miliona,znaci negdje 1,9 miliona.Toliko muslimana zivi u Londonu,Parizu ili Marseju.Osoba registrovanih kao povezane sa bilo kojom islamistickom organizacijom,ces vise naci u svakom velikom gradu,Britanije,Francuske,Njemacke,Italije nego u cijeloj BiH. Uostalom Al qaida je izvela uspjesne napade u Engleskoj i Spaniji.Sto znaci da su njihove policijske sluzbe dokazano nesposobne za borbu protiv terorizma.Engleski policajci su cak poslije napada u Londonu u silnoj panici ubili brazilskoga drzavljanina u podzemnoj,ni kriva,ni duzna.Sta bi mi sad trebale uvesti vize za Englesku,jer im je policija na nivou policijske uprave Busovaca.Sigurnonosno-besmisao.
Znaci dolazimo do zakljucka da je vizni rezim,kao sto je rekao Spiric-neosnovan.Znaci radi se o cisto politickoj odluci,koja se moze razvlaciti u nedogled.Ovakvi propisi i zahtjevi nisu stavljeni ni pred jednu evropsku zemlju.Ono sto oni od nas sada zahtijevaju,nisu ispunjavale ni Slovenija ni Hrvatska,naprimjer 96-2000 a nikad im nisu uvodzene vize.
Ovo sto se nama dogadza su samo prljave politicke igre raznih EU igraca,koje se lome preko nasih ledza a mi tu nista ne mozemo jer smo mali i nejaki.Ali ne trebamo ni ovo kao ni agresiju koja je isto potekla iz EU kuhinje,nikad zaboraviti i zauvijek cuvati odklon i prezir prema svim 'europljanskim vrednostima' ,jer su to same prazne floskule u kojima nema ni istine ni pravde ni postenja.
Mobile_Disco

#40 Re: kad cemo bez viza putovati u eu

Post by Mobile_Disco »

Sahovnica se moze i dan danas srediti.. 1000 eura i tvoja je :D
rundajz

#41 Re: kad cemo bez viza putovati u eu

Post by rundajz »

Dakle vize je svakako bolje da se ukinu jer uzimaju vrijeme i nista vise. Kad imas valjan razlog i casne namjere viza nije nikakav problem tako da samim tim ta vrijednost hrvatskog pasosa mnogo vise pada u ocima jednog bosanca nego sto bi ti htio da je tako.
Aerodrom u Parizu, "cuveni" CDG, april 2005. Na letu iz ZG, za US, a preko Pariza, avion iz ZG zakasni, pa ja sa zenom i djetetom moram cekat sljedeci let, koji je tek sutradan. Da vidis frustracije oko dobivanja privremene (24 sata) vize, sa BiH pasosem. I jos se ljudi cude, kazu mi "pa sta ce ti viza, dosao si iz Zagreba"... :-)
Da ne pricam o onim situacijama kad cekam konekciju u Amsterdamu, Frankfurtu, Becu, itd, od nekih 4 sata, a ne mogu prismrditi napolje, da kao covjek prosetam, popijem kafu ili ne znam ni ja sta...
jeza u ledja

#42 Re: kad cemo bez viza putovati u eu

Post by jeza u ledja »

fantom slobode wrote:Inace slobodna procjena Spirica je 2010-2011, a sa tim se slazu i bolji poznavaoci teme(eksperti - sto Spiric nije, ali mu neko dosapnuo, garant).Naravno zavisi od tempa promjena i kocenja, naravno.Inace Spiric to prijavi, naravno u nezavisnim :)
A je li to znaci da bukvalno sjedne neko s pasosem BH u auto i pravac lupam Holandija - bez da mu neko zatrazi ista drugo osim pasosa? Hvala na odgovoru. :)
roba_s_greskom

#43 Re: kad cemo bez viza putovati u eu

Post by roba_s_greskom »

kijameta wrote:Pa negdje za 15-20 godina,bez problema. :D :D :D :D
:thumbup:
Mozda ni tad!
roba_s_greskom

#44 Re: kad cemo bez viza putovati u eu

Post by roba_s_greskom »

Ljudi moji ,eto,da igrom slucaja ne zaglavih ovdje u Swe ,ne bih nikada saznao s kim sam zivio u istoj drzavi!
Sto u Bosni moze da se rodi seljak i papak ,ne vjerujem da igdje na svijetu vise moze,mozda u Somaliji kada malo pogledam oko sebe.
Kada vidim sta Bosanci rade ovdje a i gdje god u Eu da dodem(svugdje isto),mislim da te vize nece ukinuti za jedno 20 godina kada jedno 2 citave generacije ne umru.
Maystor

#45 Re: kad cemo bez viza putovati u eu

Post by Maystor »

roba_s_greskom wrote:Ljudi moji ,eto,da igrom slucaja ne zaglavih ovdje u Swe ,ne bih nikada saznao s kim sam zivio u istoj drzavi!
Sto u Bosni moze da se rodi seljak i papak ,ne vjerujem da igdje na svijetu vise moze,mozda u Somaliji kada malo pogledam oko sebe.
Kada vidim sta Bosanci rade ovdje a i gdje god u Eu da dodem(svugdje isto),mislim da te vize nece ukinuti za jedno 20 godina kada jedno 2 citave generacije ne umru.
Iako razumijem na šta ciljaš (i dijelom imaš pravo) ne bi trebao na takav način generalizovati stvari. Takvim pisanjem vrijeđaš mnoge koji to nisu ničim zaslužili.
Pogledaj malo i na sebe; ja te ne poznajem, ali sam siguran da nisi ni fakultetski profesor ni pisac ni intelektualac; vjerovatno si i sam neko vrijeme živio od socijale ili rinto na skeli, a sada glumiš evropejca. A o politici pojma nemaš, vize se ne ukidaju prema zaslugama, već na osnovu političkih kriterija. Kakvi god bili ti Bosanci (koje porediš sa Somalijom) nisu ni trunke gori ni od Bugara ni od Rumuna ni mnogih drugih koji su već odavno Evropa.
pjo

#46 Re: kad cemo bez viza putovati u eu

Post by pjo »

Mobile_Disco wrote:Sahovnica se moze i dan danas srediti.. 1000 eura i tvoja je :D

Pa naravno... platiti i riziku se izlagat radi cega ?

Odgovor: radi sahovnice...

:thumbup:
kijameta

#47 Re: kad cemo bez viza putovati u eu

Post by kijameta »

rundajz wrote:
Aerodrom u Parizu, "cuveni" CDG, april 2005. Na letu iz ZG, za US, a preko Pariza, avion iz ZG zakasni, pa ja sa zenom i djetetom moram cekat sljedeci let, koji je tek sutradan. Da vidis frustracije oko dobivanja privremene (24 sata) vize, sa BiH pasosem. I jos se ljudi cude, kazu mi "pa sta ce ti viza, dosao si iz Zagreba"... :-)
Da ne pricam o onim situacijama kad cekam konekciju u Amsterdamu, Frankfurtu, Becu, itd, od nekih 4 sata, a ne mogu prismrditi napolje, da kao covjek prosetam, popijem kafu ili ne znam ni ja sta...
Kad negdje ides raditi ili na odmor,onda ti firma/agencija sredi sve oko viza i sa tim nema frke za konacnu destinaciju ali bas to sto kazes,ta presjedanja po aerodromima,to je ponizavanje,koje nikad nikom necu oprostiti.
Dodzem ja u Bec sa cetvoromjesecne misije u Iraku i sad u Becu od aerodroma do centra grada vozi metro 15-20 minuta i ja moram cumurati 5-6 sati na aerodromu sa zlatnom wisa karticom u dzepu a rumunski Romi,cija ukupna imovina ne prelazi moje mjesecne plate,setaju kako hoce,zbogom pameti.I kad poslije par mjeseci odem u Bec sluzbeno,onda vidim kako bas rumunski Romi idu od stola do stola sa natpisom izbjeglice iz Bosne i prose,mal ih nisam pobio i zalim sto nisam.
Arapi su vec normalniji po tim pitanjima.U Dubai-u ako ti treba visa odes do putnicke agencije,iskesiras 200 $ za njihovu garanciju i 150 $ za hotel i nema problema idi gdje hoces. A u Egiptu su jos bolji,cak i tamo treba Bosancima visa ali ja se samo napravim budala,kupim taksene marke(koji svi moraju imati),stanem u red i opa,prodze se.Medzutim drugi put,glupi drot ipak skonta,da sam ja iz siromasne,nerazvijene i opasne zemlje i ode do prvog sefa sa mnom,pa do drugog a posto obadvojica slabo tabire engleski a cak ni bosanski,odoh i do treceg velikog sefa.I ondak me on upita ;imas avion za 12 sati,sta ces u Kairu.Moj odgovor mu je bio;hocu da jedem,pijem,jebem i da usput pogledam piramide.Nasmijao se, na nekom zelenom papiru je nasvrljao nesto na arapskom i udzoh ja u zemlju i ne zatrazih azil. :D :D
Takodze,odlicni su mi u sovjetskim kavkaskim republikama,svima treba visa,kakva EU,kakve trice.Nego svi lijepo ispunit formular(ime i prezime),sliku i 40 $ i visa je vec u pasosu na 7 dana,za vishe,lijepo do policijske stanice 100 $ u ruku i no problem. :D :D
Ali ipak najveci su Kraljevi Eritrejci,kada im je fasisticka EU lupila sankcije,jer ne daju svoju zemlju i ne daju se handriti.Eritrejci su odmah sutra po objavljivanju sankcija dali 'europljanima' rok da u 10 dana napuste zemlju.Kad su im 'europljani' nastavili prijetiti novim sankcijama,sluzbeni odgovor je bio;bila je dobra kisna sezona,ima se sta jesti a vama je ostalo jos 8 dana. I bio je nevidzen merak kada na Eritrejsko-Etiopskoj granici gledas 'europske' supke kako u kolonama napustaju zemlju kao izbjeglice.Tako su mi Eritrejci vratili vjeru u ljudsko dostojanstvo i cast.Ono parama mozes svasta nesto kupit ali ponos jednog(ponekog) naroda nikad.
:-D :D :-D :-D :-D
Last edited by kijameta on 29/05/2008 23:15, edited 1 time in total.
pjo

#48 Re: kad cemo bez viza putovati u eu

Post by pjo »

kijameta wrote:Vidim da ste se @pjo i @osa nasli medzu pomenutim paljanskim i kiseljackim seljacima.Ali fakat me ne zanima raspravljati se s vama,kao prvo,ja sam se sa takvima raspravljao u Vitezu i Neretvi 93,samo su tamo vase kolege poslije krace razmjene argumenata ostale bez rijeci-zauvijek. A drugo za sta se izvinjavam ostalima otisli smo off-topic.

O tvojim vojnim pobjedama mislim da je dovoljno reci kako ozbiljni ljudi predvidjaju glad zbog poskupjenja hrane i nedostatka obradivih povrsina u FBiH.

To je valjda jedinstven slucaj u svijetu da neka vojska "pobijedi" a ljudi u drzavi poslije nemaju sta jesti...

To je tebi tvoja borba dala.

Bujrum na pobjedi macho-diverzantu nad 70-godisnjim starcima !

Glede tvoje primjedbe o Sarajevu kao mjestu u kojem se mogu naci "Muslimani" ili kako si rekao "ima ih" ili "nadju se i oni". Nije potrebno previse govoriti, to samo po sebi svjedoci o tvojoj inteligenciji ciji se kvocijent ocito moze mjeriti sa tvojim brojem cipela.
U Sarajevu je ostalo toliko nemuslimana da je vise HIV pozitivnih i sizofrenicara a nakon ove diskusije sa tobom one koje sam ja upoznao iz tog Sarajevu prema mojoj evidenciji sizofrenicari vode 1:0.

Ovaj rezultat sam ti udijelio jer vidim da si covjek od pokreta i pobjeda i pitam se gdje su ti granice... Ima li ih uopce... :lol: :-)
roba_s_greskom

#49 Re: kad cemo bez viza putovati u eu

Post by roba_s_greskom »

Maystor wrote:
roba_s_greskom wrote:Ljudi moji ,eto,da igrom slucaja ne zaglavih ovdje u Swe ,ne bih nikada saznao s kim sam zivio u istoj drzavi!
Iako razumijem na šta ciljaš (i dijelom imaš pravo) ne bi trebao na takav način generalizovati stvari. Takvim pisanjem vrijeđaš mnoge koji to nisu ničim zaslužili.
Pogledaj malo i na sebe; ja te ne poznajem, ali sam siguran da nisi ni fakultetski profesor ni pisac ni intelektualac; vjerovatno si i sam neko vrijeme živio od socijale ili rinto na skeli, a sada glumiš evropejca. A o politici pojma nemaš, vize se ne ukidaju prema zaslugama, već na osnovu političkih kriterija. Kakvi god bili ti Bosanci (koje porediš sa Somalijom) nisu ni trunke gori ni od Bugara ni od Rumuna ni mnogih drugih koji su već odavno Evropa.
O cemu ti ? Kakvu ti politiku spominjes drugar? Ja samo iznosim fakta (ne moras biti profesor na fakultetu da bi to shvatio) ,a fakta su to sto sam vec ranije napisao,drugar! Ja nisam pisao o razlozima zbog kojih je to tako vec o tome kakvo je stanje trenutno.Drugo su poljedice svega toga(siromastvo,neobrazovanost,primitivnost,nasilnost,itd,itd), a ja nisam i niti zelim nekoga ovdje da uvrijedim , ali istina ponekad i boli...drugar!
A Bugarima,Rumunima,e drugar , gdje ces njih u ovu temu,pusti te stare komunisticke fore,druga su vremena
roba_s_greskom

#50 Re: kad cemo bez viza putovati u eu

Post by roba_s_greskom »

pjo wrote:
kijameta wrote:Vidim da ste se @pjo i @osa nasli medzu pomenutim paljanskim i kiseljackim seljacima.Ali fakat me ne zanima raspravljati se s vama,kao prvo,ja sam se sa takvima raspravljao u Vitezu i Neretvi 93,samo su tamo vase kolege poslije krace razmjene argumenata ostale bez rijeci-zauvijek. A drugo za sta se izvinjavam ostalima otisli smo off-topic.

O tvojim vojnim pobjedama mislim da je dovoljno reci kako ozbiljni ljudi predvidjaju glad zbog poskupjenja hrane i nedostatka obradivih povrsina u FBiH.

To je valjda jedinstven slucaj u svijetu da neka vojska "pobijedi" a ljudi u drzavi poslije nemaju sta jesti...

To je tebi tvoja borba dala.

Bujrum na pobjedi macho-diverzantu nad 70-godisnjim starcima !

Glede tvoje primjedbe o Sarajevu kao mjestu u kojem se mogu naci "Muslimani" ili kako si rekao "ima ih" ili "nadju se i oni". Nije potrebno previse govoriti, to samo po sebi svjedoci o tvojoj inteligenciji ciji se kvocijent ocito moze mjeriti sa tvojim brojem cipela.
U Sarajevu je ostalo toliko nemuslimana da je vise HIV pozitivnih i sizofrenicara a nakon ove diskusije sa tobom one koje sam ja upoznao iz tog Sarajevu prema mojoj evidenciji sizofrenicari vode 1:0.

Ovaj rezultat sam ti udijelio jer vidim da si covjek od pokreta i pobjeda i pitam se gdje su ti granice... Ima li ih uopce... :lol: :-)
:x :x :x :-) :run: :dance: :bih:
Post Reply