Kablovski internet , 2 računara ....

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
Hendrix
Posts: 3342
Joined: 27/02/2004 00:00

Kablovski internet , 2 računara ....

Post by Hendrix » 04/08/2007 10:41

Eh vrijeme je i da mislim o umrežavanju 2 računara na kablosvki internet.Vidio sam sve opcije što mogu i moje pitanje iskusnim ljudima ovdje je šta je bolje i najeftinije pošto mi wireless uopšte ne treba.Da li je isto da idem preko HUBa ili Switch-a ? A čak vidim da postoji opcija na modemu da jedan Pc ide na USB a drugi na ehternet , Motorola Surfboard je modem.
U obzir dolaze samo opcije gdje ne moraju obadva računara biti upaljena.


hitman05
Posts: 206
Joined: 12/12/2004 23:58
Location: Sarajevo
Contact:

Re: Kablovski internet , 2 računara ....

Post by hitman05 » 04/08/2007 10:54

Hendrix wrote:Eh vrijeme je i da mislim o umrežavanju 2 računara na kablosvki internet.Vidio sam sve opcije što mogu i moje pitanje iskusnim ljudima ovdje je šta je bolje i najeftinije pošto mi wireless uopšte ne treba.Da li je isto da idem preko HUBa ili Switch-a ? A čak vidim da postoji opcija na modemu da jedan Pc ide na USB a drugi na ehternet , Motorola Surfboard je modem.
U obzir dolaze samo opcije gdje ne moraju obadva računara biti upaljena.



Najjednostavnije i najbolje rjesenje je router.

Hendrix
Posts: 3342
Joined: 27/02/2004 00:00

Post by Hendrix » 04/08/2007 11:11

Vidim i ja sada , nisam znao da su jeftini ovako , Trendnet router 51,50 KM :)

User avatar
bmx
Posts: 406
Joined: 15/04/2003 00:00
Location: Sarajevo

Post by bmx » 04/08/2007 11:12

nisam neki strucnjak, pa neka me neko ispravi ako grijesim, ali zar nije najlaksi nacin umrezenja dva kompa preko utp crossover cabla (koji kosta manje od 10km, zavisno od duzine naravno)? znam osobu koja je tako povezala komp i laptop i sve super radi.

eugene_axe
Posts: 6
Joined: 26/12/2003 00:00

Post by eugene_axe » 04/08/2007 11:15

u opciju samo dolazi rjesenje da ne moraju oba racunara bit upaljena, pa zato crossover ne dolazi obzir vjerovatno. btw, crossover gubi snagu na 15m i vise.

router je definitvno najjednostavnije rjesenje :)

User avatar
bmx
Posts: 406
Joined: 15/04/2003 00:00
Location: Sarajevo

Post by bmx » 04/08/2007 11:16

eugene_axe wrote:u opciju samo dolazi rjesenje da ne moraju oba racunara bit upaljena, pa zato crossover ne dolazi obzir vjerovatno. btw, crossover gubi snagu na 15m i vise


ups, do mene je :roll: sorry, ovaj dio mi je promakao.

User avatar
Phia
Posts: 1442
Joined: 01/12/2006 00:33
Location: Sarajevo
Contact:

Post by Phia » 04/08/2007 11:36

eugene_axe wrote:u opciju samo dolazi rjesenje da ne moraju oba racunara bit upaljena, pa zato crossover ne dolazi obzir vjerovatno. btw, crossover gubi snagu na 15m i vise.

router je definitvno najjednostavnije rjesenje :)

Gdje se može nabaviti router za tu svrhu u Sa i koliko je cijena otprilike?

Hendrix
Posts: 3342
Joined: 27/02/2004 00:00

Post by Hendrix » 04/08/2007 11:51

Gore sam napisao , 51,50 Km u Plus-u .

User avatar
Phia
Posts: 1442
Joined: 01/12/2006 00:33
Location: Sarajevo
Contact:

Post by Phia » 04/08/2007 12:03

Hendrix wrote:Gore sam napisao , 51,50 Km u Plus-u .

A sorry nisam pazila.Još spavam.;) Hvala.

belay_djecko
Posts: 90
Joined: 31/07/2006 07:46

Post by belay_djecko » 04/08/2007 12:45

najjeftinija, a uz to i kvalitetna opcija za kućno umrežavanje... obični LAN SWITCH 15ak - 20 metara (zavisi od računara) mrežnog kabla i ništa ti više ne treba ;-)

Vertigo
Posts: 1194
Joined: 04/12/2005 12:06
Location: Sarajevo

Re: Kablovski internet , 2 računara ....

Post by Vertigo » 05/08/2007 22:51

Hendrix wrote:Eh vrijeme je i da mislim o umrežavanju 2 računara na kablosvki internet.Vidio sam sve opcije što mogu i moje pitanje iskusnim ljudima ovdje je šta je bolje i najeftinije pošto mi wireless uopšte ne treba.Da li je isto da idem preko HUBa ili Switch-a ? A čak vidim da postoji opcija na modemu da jedan Pc ide na USB a drugi na ehternet , Motorola Surfboard je modem.
U obzir dolaze samo opcije gdje ne moraju obadva računara biti upaljena.


ovo boldano je vjerovatno poteklo od mene, pa da iznesem detalje :

Konekcija kablovska, EPN 35km, najjeftinija
modem Motorola,
prvi racunar na USB (postavka radnika EPN),
drugi racunar na ehternet-UTP straight veza izmedu modema i kompa (zica na zicu)

oba racunara rade nezavisno i nema nikakve veze da li je upaljen jedan ili dva racunara,
oba racunara dobivaju dvije razlicite IP adrese,
brzina downloada je ista i kod racunara na USB i kod racunara na ehternet-kabal UTP ,tj. nisam primjetio nikakvu razliku u konekciji izmedu USB-a i mrezne kartice-UTP.

Mozda je ovo samo kvaliteta EPN-a ali ovo kod mene radi vec dvije god. bez greske i ne vidim ni jedan razlog za promjenu nacina rada i ugradnje switcha iili routera ( i dodatnih troskova)
Ako trebaju jos neki detalji tu sam. :)

Hendrix
Posts: 3342
Joined: 27/02/2004 00:00

Post by Hendrix » 05/08/2007 23:59

Ova opcija je interesantna , ali treba mi i LAN veza između ova 2 kompjutera tako da s ovim fazonom baš i ne bi išlo :)

Vertigo
Posts: 1194
Joined: 04/12/2005 12:06
Location: Sarajevo

Post by Vertigo » 06/08/2007 00:14

Hendrix wrote:Ova opcija je interesantna , ali treba mi i LAN veza između ova 2 kompjutera tako da s ovim fazonom baš i ne bi išlo :)


Zasto mislis da ne bi islo?

Ide, ide, samo ti za LAN vezu trebaju jos po jedna mrezna karica u racunarima i UTP kabal sa crossover vezom. Dakle racunar koji bi isao na ethernet bi imao dvije mrezne kartice, a onaj na USB jednu.

Hendrix
Posts: 3342
Joined: 27/02/2004 00:00

Post by Hendrix » 06/08/2007 11:07

A vidi fakat ovog se nisam sjetio :D
Znači može Pc imati i više LAN priključaka da rade odjednom?
Ovo je onda definitivno najjeftinija opcija.

Post Reply