Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

tempuser

#76 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata

Post by tempuser »

Soc. Rev 18 na Otoci imala kablovsku '89. MTV, Eurosport, ne znam sta jos...
1990. na VP takodjer bila kablovka, gledao se uveliko Eurosport, a na MTV-u :

Image

I tri udarna spota...

I najava za...

Ommadawn

#77 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata

Post by Ommadawn »

Zar se MTV u Europi nije počeo emitirati prvi put 1991?
kakavdanakneiskustvu

#78 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata

Post by kakavdanakneiskustvu »

Ommadawn wrote:Zar se MTV u Europi nije počeo emitirati prvi put 1991?

ja sam u zenici mtv gledao i prije 1991. cini mi se
kowalski1

#79 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata

Post by kowalski1 »

Taj što je startovao '91 je pretpostavljam bio MTV Europe, mi smo imali MTV London. I bio je zaista kad ga porediš sa kasnijim muzičkim kanalima genijalan.

Ja se sjećam jutarnjih američkih i evropskih top 20 lista, pa je popodne išao Yo Mtv Raps, svakih sat ili dva MTV news, pa naveče Rej Koks, 120 Minuta za alternativce, Hedbenges ball za metalce. Mogao si da ga pustiš 24h i uživaš.
Ommadawn

#80 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata

Post by Ommadawn »

Ray je bio kralj!
Pa Dj Scatcat, pa Headbangers Ball...

Ko se sjeća muzičkog kanala SUPER?
Naslovnica

#81 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata

Post by Naslovnica »

kowalski1 wrote:Taj što je startovao '91 je pretpostavljam bio MTV Europe, mi smo imali MTV London. I bio je zaista kad ga porediš sa kasnijim muzičkim kanalima genijalan.

Ja se sjećam jutarnjih američkih i evropskih top 20 lista, pa je popodne išao Yo Mtv Raps, svakih sat ili dva MTV news, pa naveče Rej Koks, 120 Minuta za alternativce, Hedbenges ball za metalce. Mogao si da ga pustiš 24h i uživaš.
:thumbup:
Better Man

#82 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata

Post by Better Man »

kowalski1 wrote:Taj što je startovao '91 je pretpostavljam bio MTV Europe, mi smo imali MTV London. I bio je zaista kad ga porediš sa kasnijim muzičkim kanalima genijalan.

Orginalni MTV se nije emitirao iz Londona, već Amsterdama i pored njega je bio MTV USA. I tad je MTV bio najkvalitetniji. MTV Europe mislim da je krenuo tek od 1995. godine i tada je rapidno počela da pada kvaliteta istog, jer se pretvorio u rijaliti šou. pored 120 minuta bila je Alternative Nation emisija posvećena alternativnoj glazbi i spotovima.
shalla

#83 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata

Post by shalla »

kowalski1 wrote:Upravo tako. mi smo je na Dobrini imali od Olimpijade, samo što smo je iz nekog razloga zvali kablovska :-)

Evo čega se ja sjećam:

Sky: Fun Factory i DJ Cat show - jutarnje dječje emisije i crtani (nindža kornjače, inspektor gadget i slični) Puštali su i kečere, nekada i uživo.
Skreesport - jednom nedeljno nba i poslasticu nba action.
Super Channel - milslim britanski kanal koji je uglavnom puštao spotove
Neki italijanski kanal - sjećam se serije Familia bionica ili nešto slično.
MTV - Pol King - dolazio je i u sarajevo pred rat.
Eurosport

To su kanali kojih se sjećam, vjerovatno ih je bilo još, ali mi nisu bili dovoljno interesantni pa zaboravio.
Iskreno ne sjećam se koje godine nam je uvedena, '84 smo uselili u stan ali mislim da je nismo imali odmah već par godina poslije (možda 89-90). I ja se najviše sjećam Eurosporta, Screensporta i MTV-a. Joj sjećam se stara mi nije dala da gledam MTV kadgod vidi "smells like teen spirit" kaže prebaci to nije za djecu :lol:
Zimsku Olimpijadu '92 iz Albertvillea sam kompletnu gledao na Eurosportu, već se tad znalo solidno i engleskog jezika...

Koliko znam, BH Cabelnet (preteča Telemacha) je iskoristio tu prijeratnu infrastrukturu (kablovi su išli ispod asfalta pa su ostali očuvani, znam tačno koji šaht se otvarao ispred mog ulaza gdje sad žive sestra i mama) i znam da se išlo od ulaza do ulaza i popisivalo se ko bi htio da ponovo ima kablovsku...
kowalski1

#84 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata

Post by kowalski1 »

A ja, pošto sam obožavao kečere, namjestio sam video da snimim noćni Royal Rumble na Sky koji je išao uživo.I sljedeći dan svi se poredali ipred tv-a, uključujući roditelje, pustili kasetu, kad ono neki erotski film :-) Sad mi je smiješno, ali tada sam u zemlju propao.
Naslovnica

#85 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata

Post by Naslovnica »

kowalski1 wrote:A ja, pošto sam obožavao kečere, namjestio sam video da snimim noćni Royal Rumble na Sky koji je išao uživo.I sljedeći dan svi se poredali ipred tv-a, uključujući roditelje, pustili kasetu, kad ono neki erotski film :-) Sad mi je smiješno, ali tada sam u zemlju propao.
Mora da je bio onaj neki s RTL kada brkate austrijske seljačine s onim šorcevima s tregerima bubaju rutave seljančice u narodnim nošnjama?!
Ommadawn

#86 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata

Post by Ommadawn »

Naslovnica wrote:
kowalski1 wrote:A ja, pošto sam obožavao kečere, namjestio sam video da snimim noćni Royal Rumble na Sky koji je išao uživo.I sljedeći dan svi se poredali ipred tv-a, uključujući roditelje, pustili kasetu, kad ono neki erotski film :-) Sad mi je smiješno, ali tada sam u zemlju propao.
Mora da je bio onaj neki s RTL kada brkate austrijske seljačine s onim šorcevima s tregerima bubaju rutave seljančice u narodnim nošnjama?!
Slavni filmovi Franza Marischke :)
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#87 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata

Post by sime_cipol »

Ommadawn wrote:
Naslovnica wrote:
Slavni filmovi Franza Marischke :)

:D
kowalski1

#88 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata

Post by kowalski1 »

Da oživim temu.

Razgovarao sam nedavno sa prijeteljem koji je živio u drugom dijelu grada i imao antenu koja je, kao i naša, bila okrenuta prema Astri1 (mislim jedini satelit koji je postojao tada) ali je on imao duplo više kanala od mene. Mi na Dobrinji preko naše "kablovske" smo imali samo ograničen broj kanala i ovdje me bune dvije stvari:

1. Ako smo imali po jednu antenu po zgradi ili po cijeloj zoni, gdje je bio prijemnik?

2. Kako to da smo mogli uhvatiti samo ograničen broj kanala?

Ja sam, po sjećanju, imao sljedeće kanale (prva tri slota su mi bili rezervisana na prvi, drugi i Sa3):

4. RTL
5. Sky 1
6. Eurosport
7. Super Channel
8. MTV
9. ScreenSport

To je to, s tim da je moguće da su Sky i Eurosport zapravo bili na jednom kanalu jer se sjećam da je Eurosport počinjao u 12h i završavo oko 18 ili 19h, a da je neki drugi kanal upadao u njegov slot. Takođe mislim da je Super Channel počinjao popodne, a ujutru išli neki crtaći (možda Children's Channel).
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#89 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata

Post by bitanga_sa_otesa »

na dolac malti smo imali
sky one
rtl
eurosport
mtv
merkur-miokovic prevaranti masno naplatili prikljucke,a cekali smo skoro godinu da puste program,jos obecali 8 kanala a na kraju dobili 4...
billy organ

#90 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata

Post by billy organ »

Sjecam se prije rata koliko sam se sokirao kad sam na RTL vidio Nindze Kornjace sinhronizovane na njemacki. Tako gadno tada zvucalo :lol:

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#91 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata

Post by Truba »

Ja sam gledao kornjace na sky 1
Cengic vila
billy organ

#92 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata

Post by billy organ »

Black swan wrote: 10/10/2021 23:10 Ja sam gledao kornjace na sky 1
Cengic vila
A tamo su se zvali teenage mutant hero turtles. Izbili ono ninja iz naslova zbgo asociranja na nasilje.

Why was it called Teenage Mutant Hero Turtles in the UK?
Poor Michelangelo suffered the worst; in the UK, nunchucks are restricted, which meant his fight scenes were cut and replaced with him using a grappling hook instead. The name of the show was even changed to Teenage Mutant Hero Turtles, because the word “ninja” had a violent connotation.
:lol:
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#93 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata

Post by sime_cipol »

Na Vojnickom smo imali kablovsku i koliko se sjecam 10ak kanala sa ovim domacim. Bilo besplatno, jedan ciko iz naselja jednom skupio pare od sviju i kupio antene i sve uvezao i održavao. Koliko se sjecam antene bile na Trgu gore na zgradi iznad mesare. Sad je tu neki kafić koliko znam.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#94 Re: Kablovska televizija u Sarajevu-prije rata

Post by Truba »

ja moram uslikati našu antenu
mislim da još stoji
bio je neki uređaj u zidu koji je omogućavao prenos slike
međutim prethodni stanari su razvalili taj zid i spojili 2 sobe u jednu
kako smo mi napravili opet zid tog uređaja nije bilo
pa se moralo kablom razvoditi s krova i bušiti štokove kako bi do tva doveo kabl
Post Reply