Jugoslovenski mudžahedini u odbrani mesdžidul aqsa'a
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#26 Re: Jugoslovenski mudžahedini u odbrani mesdžidul aqsa'a
ima izreka koaj kaže da samo budale ginu za ideale!
- alibegoa
#27 Re: Jugoslovenski mudžahedini u odbrani mesdžidul aqsa'a
malo offtopicsvojnasvom wrote:Uzgred, sultan Abdul Hamid je bošnjacima odnosno muslimanima sa balkana koji su u ono vrijeme napuštali bosnu i i druge balkanske zemlje kupio neka sela u blizini današnje Hajfe. Oni su naseljavali ovo mjesto zvano Kajsarija od 1878 sve do cionisticke okupacije 1948. Prema popisu iz 1945 broj stanovnika uglavnom bosanskog porijekla bio je 960 osoba.
Kajsarija, ime u čast velikog, neprevaziđenog i neponovljivog GAIVS IVLIVS CAESAR DIVVS (DIVVS za mudžahedine samo da znaju gdje su živjeli).
- Bosanac sa dna kace
#28 Re: Jugoslovenski mudžahedini u odbrani mesdžidul aqsa'a
pa men se cini da smo imali temu o tome ovdje davno....
aha,jes kazu i revolucija jede svoju djecuJoseMujica wrote:ima izreka koaj kaže da samo budale ginu za ideale!
-
zapadnohercegovac
#29 Re: Jugoslovenski mudžahedini u odbrani mesdžidul aqsa'a
Pa nažalost kad se pogleda povijest obe izreke su istinite.Bosanac sa dna kace wrote:pa men se cini da smo imali temu o tome ovdje davno....
aha,jes kazu i revolucija jede svoju djecuJoseMujica wrote:ima izreka koaj kaže da samo budale ginu za ideale!
U ratovima često izginu ljudi koji se bore zbog ideala, a vlast često preuzmu oni koji su bili na pogodnim mistima.
Isto je sa revolucijama, od Francuske revolucije pa nadalje ima mnogo primjera da u tom vihoru i vođe revolucije izgube glavu8često u međustranačkim ratovima) i na kraju revolucije krenu putem kojim to uopće nije bilo zamišljeno.
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#30 Re: Jugoslovenski mudžahedini u odbrani mesdžidul aqsa'a
Nesto u ratu 1948 ne vidim ni naznaka neke revolucije. To je bio školski primjer teritorijalnog rata između Židova i Arapa, u kojem su najviše popušili Palestinci. I dan danas puše
Za sve ima da se zahvale svojoj arapskoj braći koji su ih tada ostavili na cjedilu, dok se oni međusobom dogovore. Do dan danas se nisu dogovorili, a u međuvremenu su malo i ratovali među sobom
Za sve ima da se zahvale svojoj arapskoj braći koji su ih tada ostavili na cjedilu, dok se oni međusobom dogovore. Do dan danas se nisu dogovorili, a u međuvremenu su malo i ratovali među sobom
- JoseMujica
#31 Re: Jugoslovenski mudžahedini u odbrani mesdžidul aqsa'a
to je istaBosanac sa dna kace wrote:pa men se cini da smo imali temu o tome ovdje davno....
- Bosanac sa dna kace
#32 Re: Jugoslovenski mudžahedini u odbrani mesdžidul aqsa'a
ne mogu se sjetit jel ono Marks rece '''bes budalu koja je u starosti i dalje revolucionar,JoseMujica wrote:to je istaBosanac sa dna kace wrote:pa men se cini da smo imali temu o tome ovdje davno....
''bes omladinca koji nije revolucionar i koji nema ideale
- JoseMujica
#33 Re: Jugoslovenski mudžahedini u odbrani mesdžidul aqsa'a
ma nije to bradonja vego onaj Winston imperijalistaBosanac sa dna kace wrote: ne mogu se sjetit jel ono Marks rece '''bes budalu koja je u starosti i dalje revolucionar,
''bes omladinca koji nije revolucionar i koji nema ideale
- madner
#34 Re: Jugoslovenski mudžahedini u odbrani mesdžidul aqsa'a
Covjek koji u mladosti nije socijalista nema srca, covjek koji kada ostari nije konzervativac nema mozga 
- svojnasvom
#35 Re: Jugoslovenski mudžahedini u odbrani mesdžidul aqsa'a
Woody wrote:Nesto u ratu 1948 ne vidim ni naznaka neke revolucije. To je bio školski primjer teritorijalnog rata između Židova i Arapa, u kojem su najviše popušili Palestinci. I dan danas puše![]()
- svojnasvom
#36 Re: Jugoslovenski mudžahedini u odbrani mesdžidul aqsa'a
Znam, samo ime kajsar na arapskom oznacava cezara. i uzgred nisu to mudžahedini, nego obican muslimanski svijet iz Bosne i okolice koji se sklanjao pod osmanlijsku vlast. Njihovih potomaka i danas ima na bliskom istoku, npr direktor elektrodistribucije prije nekih 6 ili 7 godina u jordanu je bio izvjesni Mervan Bošnjak, znao sam dosta puta se voziti u taksiju sa garavim arapima, da bi se kasnije uspostavilo da je porijekom iz sandžaka i to par generacija unazad.alibegoa wrote:malo offtopicsvojnasvom wrote:Uzgred, sultan Abdul Hamid je bošnjacima odnosno muslimanima sa balkana koji su u ono vrijeme napuštali bosnu i i druge balkanske zemlje kupio neka sela u blizini današnje Hajfe. Oni su naseljavali ovo mjesto zvano Kajsarija od 1878 sve do cionisticke okupacije 1948. Prema popisu iz 1945 broj stanovnika uglavnom bosanskog porijekla bio je 960 osoba.
Kajsarija, ime u čast velikog, neprevaziđenog i neponovljivog GAIVS IVLIVS CAESAR DIVVS (DIVVS za mudžahedine samo da znaju gdje su živjeli).
-
Goblin
#37 Re: Jugoslovenski mudžahedini u odbrani mesdžidul aqsa'a
Jos jedan dokaz i potvrda da je TITO bio kralj,car,pasha,legenda u stvari dosta je reci Tito. Kako jednostavno i kvalitetno rjesavanje problema !!

- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#38 Re: Jugoslovenski mudžahedini u odbrani mesdžidul aqsa'a
A njegovo rješenje smo gledali od 1991 do 1995. Ma bjaaaažGoblin wrote:Jos jedan dokaz i potvrda da je TITO bio kralj,car,pasha,legenda u stvari dosta je reci Tito. Kako jednostavno i kvalitetno rjesavanje problema !!![]()
![]()
![]()
![]()
-
lleptir
#39 Re: Jugoslovenski mudžahedini u odbrani mesdžidul aqsa'a
Jako zanimljivo... Prije kojih 15-tak i vise godina slusao sam slicne price o tome,pa sam cak procitao jednu knjigu (moguce da je ista o kojoj i ti govoris) AJATURRAHMAN FI DZIHADIL AFGAN, doduse prevedana na bosanski jezik, ako se ne varam da se tu spominju ti "jugosloveni"... Mislim da ih cak i Mustafa es-Siba'i spominje u svojim "memoarima"...
- Imamopobjednika
#40 Re: Jugoslovenski mudžahedini u odbrani mesdžidul aqsa'a
Dosta je o ovome pisao i rahmetli Smail Balic u knjici "Bosna u egzilu" (ili "Bosnjaci u egzilu"), izneseno je i puno vise detalja o bosnjackoj zajednici na Bliskom Istoku.
Madnere, moze li malo vise detaljno o ovome sto ti tvrdis? Da su zauzeli najbolje hotele i zajebavali lokalce... to mi je bas onako bosnjacki, mahalski.
Meni je najjaca prica o Bosnjacima na jugu Egipta, Eritreji i Sudanu. Cini mi se da je i Britannica pisala o tome, ali to je druga tema.
Madnere, moze li malo vise detaljno o ovome sto ti tvrdis? Da su zauzeli najbolje hotele i zajebavali lokalce... to mi je bas onako bosnjacki, mahalski.
Meni je najjaca prica o Bosnjacima na jugu Egipta, Eritreji i Sudanu. Cini mi se da je i Britannica pisala o tome, ali to je druga tema.
- Bosanac sa dna kace
#41 Re: Jugoslovenski mudžahedini u odbrani mesdžidul aqsa'a
?????????mozes neki detalj???*Imamopobjednika wrote:
- sinuhe
#42 Re: Jugoslovenski mudžahedini u odbrani mesdžidul aqsa'a
Za to nisam cuo. Znam za Madjare negdje u juznom Egiptu pa mozda je neko skovao pricu i za Bosnjake 
-
Hadzi Lojo
#43 Re: Jugoslovenski mudžahedini u odbrani mesdžidul aqsa'a
Nista cudno, Otomanska Turska ti je bila nesto kao EU danas. Ljudi putovali i naseljavali se po citavom carstvu, a da ne govorimo o vojnoj sluzbi i nagradama za hrabrost itd.
Poznato je da su tkz. makedonski cigani u stvari Egipcani nekad dosli za vrijeme turske.
Poznato je da su tkz. makedonski cigani u stvari Egipcani nekad dosli za vrijeme turske.
- Bosanac sa dna kace
#44 Re: Jugoslovenski mudžahedini u odbrani mesdžidul aqsa'a
A po cemu je poznato? Ko to kaze? neki dokaz? Svi dokazi upucuju na to da su Romi porijeklom iz Indije.Hadzi Lojo wrote:Poznato je da su tkz. makedonski cigani u stvari Egipcani nekad dosli za vrijeme turske.
-
qwertzuiop123
#45 Re: Jugoslovenski mudžahedini u odbrani mesdžidul aqsa'a
Ima kod Kaira (vjerovatno je sad utopljeno u Kairo) par bosnjackih sela, u ono doba kad sam koristio facebook bilo je tih Egipcana-bosnjaka po nekim bosnjackim funpage stranicama, pisali na engleskom itd.
A ima i onaj tip iz Meke il Medine, porijeklom iz glamoca, ima neku velku fabriku za prociscavanje vode, bio je u sarajevu i ovo ljeto, najavio snimanje dokumentarca o Saudijskim drzavljanima bosnjackog porijekla, njihovom utjecaju na formiranje moderne saudijske drzave, oslobodenje itd-
Osim toga u Halepu-Sirija pored Cerkeza, Turkmena, Arapa ima mnogo bosnjaka
A ima i onaj tip iz Meke il Medine, porijeklom iz glamoca, ima neku velku fabriku za prociscavanje vode, bio je u sarajevu i ovo ljeto, najavio snimanje dokumentarca o Saudijskim drzavljanima bosnjackog porijekla, njihovom utjecaju na formiranje moderne saudijske drzave, oslobodenje itd-
Osim toga u Halepu-Sirija pored Cerkeza, Turkmena, Arapa ima mnogo bosnjaka
- hape
#46 Re: Jugoslovenski mudžahedini u odbrani mesdžidul aqsa'a
A sto ne bi bio pismen 1948 samo sto je rodjen na Palama?sinuhe wrote:Da, plaho je Jusuf sa Pala bio pismen 48-e pa da pise dnevnik
Inace ovaj Kemal Rustomovic sto se spominje u ovom tekstu se zove Camil Hrustemovic, rodjen u selu Kuti, ali ne u sredisnjoj Bosni kao sto pise u tekstu vec Kuti pripadaju opstini Sokolac. Bivsi SS-ovac i ima cak stranicu na FB, koju valjda odrzavaju njegovi unuci.
- svojnasvom
#47 Re: Jugoslovenski mudžahedini u odbrani mesdžidul aqsa'a
Eto malo po malo, dosta se podataka nabralo. Za te Sudance sam i ja slušao, navodno nisu više bijeli nego baš afrikanci, ali znaju da su iz Bosne. Mislim da smo dali dobru ideju našim šonjavim dokumentacima na našim pohabanim televizijama. Hrt pravi odlicne dokumentarce a naši izgedaju nemaju para ni da novinare u susjednu nam pošalju, sve što imamo od dokumentaraca su ili prevodi ili neko išo vani pa uspit snimo i prodo... Barem je kod mene takav dojam.
-
wolf07
#48 Re: Jugoslovenski mudžahedini u odbrani mesdžidul aqsa'a
Zanimljiva prica, dodacu da sam sasvim slucajno jednom prilikom naletio na podatke o nekom covjeku koji se zvao Elez Dervisevic ili Dervisic. Bio je najmladji vojnik Austro-Ugarske vojske, ranjavan, odlikovan vise puta, zarobio nekoliko Italijana sam a dok je bio na lijecenju carica je licno vodila brigu o djecaku koji nije imao ni 15 godina u tom trenutku. Bilo kako bilo, po zavrsetku 1.Svj.rata vraca se u rodne krajeve (mislim da je bio iz okoline Bijeljine) a nakon 2.Svj.rata odlazi iz Bosne u Siriju. Da li je u toku 2.Svj.rata bio u nekoj vojsci taj podatak nisam nigdje nasao. Konacno, u Siriji je bio vojnik i dogurao je do cina majora, sahranjen je u Damasku! Da je nekim slucajem bio u Handzar diviziji mislim da bi taj podatak bio dostupan pa pretpostavljam da je u Sirijsku vojsku dolazio dio ljudi koji su tamo otisli iz drugih razloga osim zbog pripadnosti SS-u. A da nas je bilo svugdje pokazuje jos jedna zanimljiva biografija iako je totalni off topic. Naime, ako nekog zanima neka pogleda zivotnu pricu covjeka koji se zvao Mustafa Golubic i koji je strijeljan u Beogradu nakon mucenja od strane Gestapo-a 1941.g. Covjek bio ni manje ni vise nego general NKVD-a (preteca KGB-a)!
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#49 Re: Jugoslovenski mudžahedini u odbrani mesdžidul aqsa'a
nije to na arapskom, nego na izvornom latinskom. izgovor "kajsar" se koristio u Starom Rimu, izgovor u kojem se ta riječ izgovara "cezar" je crkvena zaostavština.svojnasvom wrote: Znam, samo ime kajsar na arapskom oznacava cezara.
nije teško otkud potiče po njemački Kaiser (popularni naziv za Beckenbauera). pogotovo kada se uzme u obzir da su nekom uvrnutom logikom njemački carevi sebe smatrali zakonitim nasljednicima rimskih imperatora.
dosta off-a od mene.
- svojnasvom
#50 Re: Jugoslovenski mudžahedini u odbrani mesdžidul aqsa'a
jeste na arapskom, to je stoga što arapi sve ono što uđe u njihov jezik smatraju murrebe/arabiziranim. Te stoga iako je rijec nekada stranog porijekla, oni je ne nazivaju stranom. Tako je bar prico moj prof. dr. sa Sorbone.Chmoljo wrote:nije to na arapskom, nego na izvornom latinskom. izgovor "kajsar" se koristio u Starom Rimu, izgovor u kojem se ta riječ izgovara "cezar" je crkvena zaostavština.svojnasvom wrote: Znam, samo ime kajsar na arapskom oznacava cezara.
nije teško otkud potiče po njemački Kaiser (popularni naziv za Beckenbauera). pogotovo kada se uzme u obzir da su nekom uvrnutom logikom njemački carevi sebe smatrali zakonitim nasljednicima rimskih imperatora.
dosta off-a od mene.