Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post Reply
neretvanac

#526 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by neretvanac »

mostarac wrote:@neretvanac: Ta ideja je mnogo starija nego sto ti mislis i dosla je iz jednostavne i prirodne potrebe bioloskog opstanka i samoodrzanja juznih slavena i njihovog zajednickog otpora okupatorskim silama koje su vijekovima harale Balkanom i podrucjem gdje zive Juzni Slaveni. Ona je prirodna potreba jednog naroda, a Juzni Slaveni jesu jedan narod sa specificnim podgrupama, da se odupre porobljavanju.
Ono sto danas imamo na sceni i stanje juznoslavenskih drzava je najbolji primjer zasto juzni slaveni treba da zive u jednoj drzavi.
Kako ce ta drzava da se uredi i da funkcionise to sada nije bitno, ali mi imamo ogromnu potrebu i zajednicki interes da zivimo u jednoj drzavi jer samo na taj nacin mozemo da se odupremo tome da budemo robovi.
Ako ti ne vidis da smo mi danas robovi zapadnih sila onda ja ne znam sta ti treba da progledas.
Ideju slavenskog ujedinjenja ne treba posmatrati kroz prizmu Karadjordjevica, nego kroz kvalitet ideje. Ta ideja je nesto sto zapadu dugorocno nikako ne moze biti interes iz sasvim razumljivih razloga. Zato Jugoslavija izmedju ostalog i jeste razbijena u ovolikoj krvi.
Put opstanka Slavena generalno, a ne samo Juznih Slavena, je takav da se ujedine i da unutar EU ili na neki drugi nacin, zajedno mozda sa Madjarima koji presjecaju slavenski homogeni prostor, a i u istom su belaju, naprave ekonomsku zajednicu za pocetak, jer kolateralna steta EU su Slaveni i ne znam kako to ljudi ne vide. Naravno svako ujedinjene Slavena u startu mora iskljuciti Rusiju iz tog evenetualnog plana, jer Rusi kao najveca i najmocnija slavenska drzava ne poznaju pojam ravnopravnosti, nego samo surovu dominaciju milom ili silom.
Znaci Jugoslavija nije niciji hir ili vjestacka tvorevina, nego je to prirodan put i potreba juznih slavena u borbi za njihovim prezivljavanjem i opstankom.
Znam da se to mnogima ne svidja jer vole da se udaraju u prsa nacijom, ali cemu se udarati u prsa necim sto je personifikacija roblja. Je li neko misli da Srbi i Hrvati danas nisu robovi? Mogu se oni udarati svojim nacijama u prsa do iznemoglosti, ali kad inostrane banke ispostave saldo i stanje lijepo se tu vidi ko je donji, a ko je gornji.
Samo smo jednom u istoriji bili gornji, a to je kad smo svi bili zajedno.
Nove Jugoslavije,svom srecom, nikada vise nece biti.
Vodenjak

#527 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by Vodenjak »

osa wrote:
viz wrote:
Udarati glavom o zid koji nam je već dvaput slomio vrat je,priznat ćeš,poprilično glupo. Najlakše je živjeti u prošlosti,prisjećati se nekih vremena (odnosno preioda u tim vremenima,jer nije ni u SFRJ sve bilo sjajno i bajno),umjesto nastojati pronaći nova rješenja,pokušati od onog što imaš napraviti uspješan projekt. Niste bili u zadnjih 15 godina sposobni napraviti od te jadne Federacije nešto pametno,a htjeli bi se tući s velikim dečkima na političkoj i ekonomskoj pozornici jedne Jugoslavije?! Sa čim,kolko ste to uspješnih gospodarskih subjekata uspjeli stvorit u zadnjih 15 godina,a da se ti isti mogu na tržištu borit s proizvodima,recimo Slovenije,Hrvatske ili Srbije? Imate li vi možda neku svoju Podravku,Kraš,Gorenje,Mercator,Konzum ili Deltu? Ne,nemate.

U takve zajednice,ako se takav solucija postavi na stol,se ulazi visoko uzdignute glave,a ne ko zadnja sirotinja,čekajući da ti netko nešto daruje,nametne neko rješenje (očito da je mentalitet "visokog predstavništva" uzeo svoj danak). Zašto BiH odn. Bošnjaci nisu spremni za takvu državu? Jednostavno,niste dovoljno sazrijeli,ni gospodarski,ni politički,u takvom stanju kakvom ste sad ne bi bili u stanju braniti osnovne nacionalne i ine interese,a kamoli nešto drugo. Kad postavite tu Bosnu na svoje mjesto,svojim radom i zalaganjem,a ne prizivanjem nekog druga Tita,onda ćete imati oružje u rukama pri ulasku u bilo koju moguću novu tvorevinu (bilo to EU ili neke nova Jugoslavija).

Što se tiče usporedbe SAD-a i Bosne i Hercegovine,priča je potpuno promašena. SAD nije zajednica konstitutivnih naroda kao što je BiH. U Americi si prvo Amerikanac pa onda sve drugo. U Bosni si prvo Bošnjak/Srbin/Hrvat,pa tek onda Bosanac ili Hercegovac.

realno :thumbup:

Sumnjam @osa da bi smatrao realnim kada bi Bosnjaci nastojali da jos vise ojacaju u Bosni... :wink:
I ovako im se vec i s lijeva i s desna prigovara da se ponasaju u BiH isto kako su se Srbi ponasali u Jugoslaviji za vrijeme Milosevica... :oops:
udrch

#528 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by udrch »

Bošnjaci sa ovakvim političarima se ne mogu izboriti da im pripadne bar onoliko koliko im po brojnosti pripada u državai u kojoj su većina..mogu misliti kako bi nam bilo u državi u kojoj bi bili velika manjina..
Srećom Jugoslavije više nikad neće bii..
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 12/06/2023 22:13, edited 2 times in total.
kijameta

#530 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by kijameta »

jOFLA wrote:Sreščemo se opet jednog dana u zajedničkoj državi, za pet, deset ili dvadeset godina - nije važno, u zajedničkoj državi bez rampi i pasoša sa Hrvatskom, Srbijom, Makedonijom, Crnom Gorom i Slovenijom - u Evropskoj Uniji.
Apsolutno tacno. I u toj EU se necemo pitati ama bas nista i Srbija ce nam kroz srpske lobije u EU centrima moci bez problema nametati svako rjesenje,politicko i ekonomsko koje Srbiji bude odgovaralo a u Jugoslaviji,smo bili ravnopravan partner i Srbija nam nista nije mogla nametnuti(primjer Bogicevic).
Za koga je Jugoslavija bila Srboslavija,mora znati da ce EU biti Srboslavija na kvadrat.
nosara

#531 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by nosara »

kijameta wrote:
jOFLA wrote:Sreščemo se opet jednog dana u zajedničkoj državi, za pet, deset ili dvadeset godina - nije važno, u zajedničkoj državi bez rampi i pasoša sa Hrvatskom, Srbijom, Makedonijom, Crnom Gorom i Slovenijom - u Evropskoj Uniji.
Apsolutno tacno. I u toj EU se necemo pitati ama bas nista i Srbija ce nam kroz srpske lobije u EU centrima moci bez problema nametati svako rjesenje,politicko i ekonomsko koje Srbiji bude odgovaralo a u Jugoslaviji,smo bili ravnopravan partner i Srbija nam nista nije mogla nametnuti(primjer Bogicevic).
Za koga je Jugoslavija bila Srboslavija,mora znati da ce EU biti Srboslavija na kvadrat.
Istina...

Ja kontam da ova kukavelj samo ceka viznu liberalizaciju da zdusi kud koji... Jer, objektivno, cekaju nas crni dani...
jedna tamo

#532 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by jedna tamo »

udrch wrote:Bošnjaci sa ovakvim političarima se ne mogu izboriti da im pripadne bar onoliko koliko im po brojnosti pripada u državai u kojoj su većina..mogu misliti kako bi nam bilo u državi u kojoj bi bili velika manjina..

ima kviz na hrt najslabija karika..
neznam sad ko vodi statistiku....pošto je zabranjen taj popis....
ali pitanje: ko je je brojniji u BiH kršćani ili muslimani ?...kaže lik: muslimani, kaže ona (što vodi čini mi se Danijela) pogrešno kršćani ( to su i pravoslavci i katolici) pa sad koga ima više :roll:

ja žalim za Jugoslavijom i nikad neću prežaliti....
svim silama se trudim i želim da BiH bude moja država da je volim i sve to ali je to nemoguće u ovom bezvlašću u ovoj korupciji u ovom nacionalizmu....
možeš živjeti jedino ako se izoluješ imaš krug prijatelja i negledaš tv nezanima te ništa....ko to uspije :thumbup:
bagan vunica

#533 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by bagan vunica »

Topla voda wrote:jedino za cime zalim od toga sto si pomenuo je sto zlatan ibrahimovic ne igra za moju zemlju
i ja što ne igra za moju. :sax:
udrch

#534 Re: Jugoslavio - Ko nebi zalio ?

Post by udrch »

jedna tamo wrote:
udrch wrote:Bošnjaci sa ovakvim političarima se ne mogu izboriti da im pripadne bar onoliko koliko im po brojnosti pripada u državai u kojoj su većina..mogu misliti kako bi nam bilo u državi u kojoj bi bili velika manjina..

ima kviz na hrt najslabija karika..
neznam sad ko vodi statistiku....pošto je zabranjen taj popis....
ali pitanje: ko je je brojniji u BiH kršćani ili muslimani ?...kaže lik: muslimani, kaže ona (što vodi čini mi se Danijela) pogrešno kršćani ( to su i pravoslavci i katolici) pa sad koga ima više :roll:

ja žalim za Jugoslavijom i nikad neću prežaliti....
svim silama se trudim i želim da BiH bude moja država da je volim i sve to ali je to nemoguće u ovom bezvlašću u ovoj korupciji u ovom nacionalizmu....
možeš živjeti jedino ako se izoluješ imaš krug prijatelja i negledaš tv nezanima te ništa....ko to uspije :thumbup:
Bošnjaci su koliko ja znam najbrojniji, pa Srbi, pa Hrvati..nisam spominjao postotke, niti se Hrvati i Srbi mogu staviti u neku zajedničku grupu..vjeruj nijedni ti to ne bi oprostili :D ..
Post Reply