Ja kolega forumasu ne znam zasto ti meni ovo ljepis, nemam ja problem sa tim nikakav. Samo navodim domaci izdajnicki faktor u vidu begovata. Pa ako ces i Safveta mozemo slobodno da svrstamo u tu kutiju.
Jugoslavija - Jugosloveni
- dr_Evil
- fijesta7
#77 Re: Jugoslavija - Jugosloveni
Današnji dug Hrvatska je 47,7 milijardi eura, što je preko 50 milijardi dolara, tako da je dug koji je Hrvatska naslijedila od bivše Jugoslavije u poređenju sa njenim današnjim dugom zaista sitan.
U Jugoslaviji inozemni dug bio oko 30 posto BDP-a. Danas je on u Hrvatskoj 104 posto BDP-a.
Pocetkom sedamdesetih u SFRJ gotovo da nije bilo duga i taj period treba posmatrati.
USA je odlucila 1972. da ovdje napravi trzisnu ekonomiju i to je to.
U Jugoslaviji inozemni dug bio oko 30 posto BDP-a. Danas je on u Hrvatskoj 104 posto BDP-a.
Pocetkom sedamdesetih u SFRJ gotovo da nije bilo duga i taj period treba posmatrati.
USA je odlucila 1972. da ovdje napravi trzisnu ekonomiju i to je to.
-
Piaty
#78 Re: Jugoslavija - Jugosloveni
Ogromna je razlika izmedju bosnjacke aristokratije sa pocetka 20 stoljeca i bosnjacke aristokratije do 1831 godine jer ovim prvima nije vise nista bilo vazno do njih sami, dok su Gradascevic i drugi bosnjacki muzevi stavljali na prvo mjesto vrijednote koje su svima vazne kao sto su drzava i nacija (ma kako se drugacije to tada shvatalo od modernog poimanja istih). Tako da su ovi danasnji samo nasljednici tih kukavaca koji su se odrekli svega.
- istra_hr
#79 Re: Jugoslavija - Jugosloveni
šta tebe boli Q... koliki je dug Hrvatske? Je li te neko pitao?
Je li živimo više zajedno? Ne!
Šta stalno gledaš/zuriš u moj novčanik?
Dužni smo i vratit ćemo to ...
Ne brini, tj. NE guraj nos tamo di mu nije mjesto, jadniče ...
Brini se za sebe i svoje
Zbog tebe i sličnih tebi /Didieru, hvala Bogu (iako nisam vjernik) NE živimo više zajedno, dižem čašu u to ime
- dr_Evil
#80 Re: Jugoslavija - Jugosloveni
Slazem se, i gadi mi se kada neko navodi da je Zmajev pokret bio samo radi reformi koje je Stambol pokrenuo u taj vakat. To je bio pokret za Bosnu.Piaty wrote: ↑14/03/2022 15:50
Ogromna je razlika izmedju bosnjacke aristokratije sa pocetka 20 stoljeca i bosnjacke aristokratije do 1831 godine jer ovim prvima nije vise nista bilo vazno do njih sami, dok su Gradascevic i drugi bosnjacki muzevi stavljali na prvo mjesto vrijednote koje su svima vazne kao sto su drzava i nacija (ma kako se drugacije to tada shvatalo od modernog poimanja istih). Tako da su ovi danasnji samo nasljednici tih kukavaca koji su se odrekli svega.
Mozemo pricati o tome da li je to posljedica sto je Omer Pasa Latas pobio po nekim izvorima 2000 clanova plemstva (zvuci previse, nikad nisam uspio pronaci spisak, cudno), pa je BiH usla pod Austriju obezglavljena, i sa sumnjivim tipovima koji su kao sto rekoh prodali vjeru, naciju i jezik. Moguce.
Sve ovo navodim samo da kazem u kakvom je stanju BiH i bosnjacki narod usao u titovu Jugu. Svakom dobronamjernom je valjda to jasno.
- canvra888
#81 Re: Jugoslavija - Jugosloveni
Meni samo nije jasno odakle ubjedljivo najveći dio jugonostalgičara iz reda Bošnjaka/Bosanaca i Hercegovaca, a ubjedljivo su najmanje dobili od Jugoslavije, bili najuskraćeniji, nit su se pitali oko bilo kakvih značajnih odluka (čitaj, nikad nisu bili shot calleri). Ovo nije moje mišljenje, ovo su fakti.
Šta je uzrok ovome, ne mogu nikako da dokučim?
- fijesta7
#82 Re: Jugoslavija - Jugosloveni
Izgleda da sam nekog skolovao pa ga boli. 
- dr_Evil
#83 Re: Jugoslavija - Jugosloveni
Grijesis. Bosnjacki narod je bio jedan od najmalobrojnijih u Jugi, a pogotovo za prvih 20-30 godina, pogledaj popise pa ces vidjeti kakav su Bosnjaci baby boom imali. Bili manjina u svojoj zemlji, jedan dio pobjegao za Tursku, dobar dio pobili u svim ratovima.canvra888 wrote: ↑14/03/2022 16:10 Meni samo nije jasno odakle ubjedljivo najveći dio jugonostalgičara iz reda Bošnjaka/Bosanaca i Hercegovaca, a ubjedljivo su najmanje dobili od Jugoslavije, bili najuskraćeniji, nit su se pitali oko bilo kakvih značajnih odluka (čitaj, nikad nisu bili shot calleri). Ovo nije moje mišljenje, ovo su fakti.
Austrougarska (BiH)

Juga, prvi popis

Juga, zadnji popis

E sad da ti ne bude mrsko nadji kakve su poluge vlasti imale Bosnje u vrijeme Dzeme Bijedica, u politici i u JNA.
Dalje, BiH je ulaskom u Jugu pored Makedonije bila najnerazvijenija republika, sa najvecim procentom nepismenih. Pogledaj kako je izasla, sa kojim gigantima, cestama (mada je bilo sto uze i duze iz drugih razloga).
Skoro uvijek je Srbin imao prednost pri zaposljavanju to stoji! Ali, iz nule smo dosli zahvaljujuci odlicnom rukovodstvu bosnjackih komunista u ravnopravan faktor i za sve se u drzavi pitali. Onda se desio agrokor i kukavicje jaje u obliku sarajevskih procesa! Ebi ga
- Hajvan
#84 Re: Jugoslavija - Jugosloveni
pa KRVaCka se mijesa u moj zivot, zog manjine koja ive kod mene u dvoristuistra_hr wrote: ↑14/03/2022 15:57![]()
Brini se za sebe i svoje
Zbog tebe i sličnih tebi /Didieru, hvala Bogu (iako nisam vjernik) NE živimo više zajedno, dižem čašu u to ime![]()
sic
-
detroit-mercy
#85 Re: Jugoslavija - Jugosloveni
Pogledaj razvoj BIH za vrijeme Juge, kad su osnovani univeziteti, industrijalizacija, opismenjivanje, akademski, dursteni, kulturni, sportksi i ini razvoj. Koga je sve dotakao taj razvoj, nemoj te gledati stvari jednostrano ili kao kad konju stave oglavinu pa gleda sam pravo, prosarajte malo lijevo i desno a dobro je i osvrnuti se unatrag.canvra888 wrote: ↑14/03/2022 16:10 Meni samo nije jasno odakle ubjedljivo najveći dio jugonostalgičara iz reda Bošnjaka/Bosanaca i Hercegovaca, a ubjedljivo su najmanje dobili od Jugoslavije, bili najuskraćeniji, nit su se pitali oko bilo kakvih značajnih odluka (čitaj, nikad nisu bili shot calleri). Ovo nije moje mišljenje, ovo su fakti.
- canvra888
#86 Re: Jugoslavija - Jugosloveni
Osim opismenjavanja, sad ponovo sagledaj sve te aspekte što si pobrojao i vidjet ćeš da se sve to razvijalo u puno većoj mjeri u Srbiji i Hrvatskoj. Hajd eto, recimo industralizacija jedino, ali i zbog toga smo valjali cijeloj Jugi, ne samo nama samima. Kad se tako globalistički gleda, dosta ovih aspekata se masovno razvijalo u prethodnim vladavinama pa se žal za istim ne prenosi iz generacije na generaciju kao kod ovog fenomena.detroit-mercy wrote: ↑14/03/2022 17:04Pogledaj razvoj BIH za vrijeme Juge, kad su osnovani univeziteti, industrijalizacija, opismenjivanje, akademski, dursteni, kulturni, sportksi i ini razvoj. Koga je sve dotakao taj razvoj, nemoj te gledati stvari jednostrano ili kao kad konju stave oglavinu pa gleda sam pravo, prosarajte malo lijevo i desno a dobro je i osvrnuti se unatrag.canvra888 wrote: ↑14/03/2022 16:10 Meni samo nije jasno odakle ubjedljivo najveći dio jugonostalgičara iz reda Bošnjaka/Bosanaca i Hercegovaca, a ubjedljivo su najmanje dobili od Jugoslavije, bili najuskraćeniji, nit su se pitali oko bilo kakvih značajnih odluka (čitaj, nikad nisu bili shot calleri). Ovo nije moje mišljenje, ovo su fakti.
-
detroit-mercy
#87 Re: Jugoslavija - Jugosloveni
Pa dvije najvaznije stvari koje eto i ti priznjes, opismenjavanje i industrijalizacija su ti fakat nadogradnja za sve ostalo.I sta znaci ovo puno vise u Srbiji i Hrvatskoj, jer kad pitas Hrvate oni kazu puno vise se uzimalo Hrvatskoj i Sloveniji i davalo Srbiji i nerazvijenima, kad pitas Srbe opet Hrvati i Slovenci su pokupili sve jos je Srbija morala da daje nerzavijenima i da se ne naprdjujemo dalje. Kazes imali koristi od industrijske proizvodnje, pa imali smo i mi koroisti od poljeprivredne proizvodnje iz ovih republika kao i od drugih industrija. Sve su to bile sinergiski efketki. Sad, moras poci od cinjenice da su i Slovenija i Hrvatska i Srbija bili puno jaci eknomski i prije Juge od BiH, Makednonije i C. Gore. Pisemenost stanovnistva u tim republikama je bila veca nego u BiH, Makedoniji, C Gori. Koje bi ti industrije razvijao tada u BiH kada si fakat imao jako mali procenat domicilnog strucnog kadra pa si ga mora dovoditi iz drugih republika a o precentu pismene/kvalifikovane radne snage da ne pricamo.canvra888 wrote: ↑14/03/2022 17:17Osim opismenjavanja, sad ponovo sagledaj sve te aspekte što si pobrojao i vidjet ćeš da se sve to razvijalo u puno većoj mjeri u Srbiji i Hrvatskoj. Hajd eto, recimo industralizacija jedino, ali i zbog toga smo valjali cijeloj Jugi, ne samo nama samima. Kad se tako globalistički gleda, dosta ovih aspekata se masovno razvijalo u prethodnim vladavinama pa se žal za istim ne prenosi iz generacije na generaciju kao kod ovog fenomena.detroit-mercy wrote: ↑14/03/2022 17:04
Pogledaj razvoj BIH za vrijeme Juge, kad su osnovani univeziteti, industrijalizacija, opismenjivanje, akademski, dursteni, kulturni, sportksi i ini razvoj. Koga je sve dotakao taj razvoj, nemoj te gledati stvari jednostrano ili kao kad konju stave oglavinu pa gleda sam pravo, prosarajte malo lijevo i desno a dobro je i osvrnuti se unatrag.
Na stranu ako uzmemo da je BiH drustvo i danas konzervativnije drusto kakvo je bilo tek onda prije 70tak godina, priupitaj malo starije. Da komiji nisu potjerali sve u skolu a posebno zensku djecu, vidio bi na kojem stdiju drustvenog razvoja bi bili (imas takvih primjera masu u svijetu).
Ako se opet vezes za auto put. Pa prika moj, realno je i bilo da taj autoput ide najoptimalnijom i laksom trasom a ne kroz brda i gudure. Jednostavno je pratio saobracajnicu koja je vec postoja;a kao i prugu kojom je jos onomad picio Orient Express.
I da se vratimo, Sarajevo je postalo grad kao grad tek kasnih 70tih i pocetkom 80tih, u vremenu Olimpijade, a Olimpijada je prevenstveno bila Jugoslovenski projekat pa tek onda BH projekat. Svi koji drukcije kazu, lazu.
I da dodam, mene licno boli k...c i za Jugoslavijom i Jugoslovenima, niti nesto patim za svim tim, imam nostalgiju jedinoprema danima kada si bio bez brige i pameti a to su obicno dani djetinjstva i mladosti i nije bitno u kakvom sistemu/odrastas, ta vremena ce ti uvijek izgledati kao bajka.
Isto tako me zaboli k...c i za bratskim narodima jer mi ta sintagma posebno ide na k...c. Ne postoje bratski narodi, postoje ljudi koji pricaju slicne/iste jezike pa se radi toga bolje razumiju a sve drugo je samo bezvezno mahanje.
- agnostic_front
#88 Re: Jugoslavija - Jugosloveni
Hej Slaveni jos ste zivi
-
the the
#89 Re: Jugoslavija - Jugosloveni
Ovde prvo moramo da definisemo sa cime se to Yu poredi, da li sa nekom opcijom koja je negdje definisana npr sa ovim stanje ovde i sada, ili sa nekom super zamisljenom drzavom
Ako se poredi sa ovim ovde i sada onda treba uvijek drzati to na pameti, proizvodnja-ok radilo se za sve danas ne radimo jer necemo, ne mozemo, ne treba, nije popularno itd
( Vogosca je bila jedna od 3 najrazvijenije opstine u Yu sa brat bratu 30-40 hiljada radnika)
Kad se kaze skolstvo, ok tad je bio cilj da se nesto nauci da bi ondasnji inzinjeri npr mogli napraviti nesto za sire trziste i ovde tj Yu i u inostranstvu npr Irak, Egipat, Brazil, Mexico, US al danas imamo sistem koji daje potvrde o zavrsenoj skoli al ne daje znanje jer to nam ne treba, nije moderno, necemo itd
Tako redom stavite zdravstvo, sigurnost, pravni sistem, sport, itd itd
pa recite ovde kako je i cemu se imamo nadati za 5 10 20 itd godina
Ili da kazemo Yu je bila losa poredeci se sa BH koja je super razvijena nova Svicarska sa super efikasnom infrastrukturom, ljudskim pravima, super univerzitetima, skolama bolnicama i nasi gradjani su nam za ponos gdje god da dodju, jer su super oformljeni za zivot u danasnjem modernom svijetu
Svak ima svoje sjecanje na Yu, to je bila federacija, sve su republike imale manje vise kontrolu nad svojim dijelom teritorija u svakom smislu pa i u dozivljaju Yu.
To sto smo mi vise za Yu od Hr i Sr je zato sto smo mi bili Yu patrioti dok se patriotizam u drugim republikama oslanjao ili suprotstvljao sa republickim tj nacionalnkm
Polazista su drugacija, pa je i dozivljaj zajednicke drzave bio drugaciji i samim time svi procesi du ostavili drugacije efekte
Jednostavno nismo imali u glavama istu sliku Yu pa zato i danas drugacija slika kod svakog
Nije genetski uslovljen dojam vec produkt brizljivig rada na ogranicenoj teritoriji, ako si zivio na jednoj teritoriji imao si takvu sliku koja joj korespondira, nece Srbim iz Sa imati isti dozivljaj kao Srbin iz Bg ili Srbin iz Zg pa i da su iz iste loze potekli, Sr iz Sa je u tome blizi Bosnjaku i Hrvatu iz Sa nego ikome drugom. A to jr onda i dovodilo do logicnog zakljucka posto su tako bliski onda su zapravo Jugosloveni itd itd
Ako se poredi sa ovim ovde i sada onda treba uvijek drzati to na pameti, proizvodnja-ok radilo se za sve danas ne radimo jer necemo, ne mozemo, ne treba, nije popularno itd
( Vogosca je bila jedna od 3 najrazvijenije opstine u Yu sa brat bratu 30-40 hiljada radnika)
Kad se kaze skolstvo, ok tad je bio cilj da se nesto nauci da bi ondasnji inzinjeri npr mogli napraviti nesto za sire trziste i ovde tj Yu i u inostranstvu npr Irak, Egipat, Brazil, Mexico, US al danas imamo sistem koji daje potvrde o zavrsenoj skoli al ne daje znanje jer to nam ne treba, nije moderno, necemo itd
Ili da kazemo Yu je bila losa poredeci se sa BH koja je super razvijena nova Svicarska sa super efikasnom infrastrukturom, ljudskim pravima, super univerzitetima, skolama bolnicama i nasi gradjani su nam za ponos gdje god da dodju, jer su super oformljeni za zivot u danasnjem modernom svijetu
Svak ima svoje sjecanje na Yu, to je bila federacija, sve su republike imale manje vise kontrolu nad svojim dijelom teritorija u svakom smislu pa i u dozivljaju Yu.
To sto smo mi vise za Yu od Hr i Sr je zato sto smo mi bili Yu patrioti dok se patriotizam u drugim republikama oslanjao ili suprotstvljao sa republickim tj nacionalnkm
Polazista su drugacija, pa je i dozivljaj zajednicke drzave bio drugaciji i samim time svi procesi du ostavili drugacije efekte
Jednostavno nismo imali u glavama istu sliku Yu pa zato i danas drugacija slika kod svakog
Nije genetski uslovljen dojam vec produkt brizljivig rada na ogranicenoj teritoriji, ako si zivio na jednoj teritoriji imao si takvu sliku koja joj korespondira, nece Srbim iz Sa imati isti dozivljaj kao Srbin iz Bg ili Srbin iz Zg pa i da su iz iste loze potekli, Sr iz Sa je u tome blizi Bosnjaku i Hrvatu iz Sa nego ikome drugom. A to jr onda i dovodilo do logicnog zakljucka posto su tako bliski onda su zapravo Jugosloveni itd itd
-
detroit-mercy
#90 Re: Jugoslavija - Jugosloveni
Pa sa Svicom, sa cime bi se drugo poredilithe the wrote: ↑14/03/2022 18:33 Ovde prvo moramo da definisemo sa cime se to Yu poredi, da li sa nekom opcijom koja je negdje definisana npr sa ovim stanje ovde i sada, ili sa nekom super zamisljenom drzavom
-
the the
#91 Re: Jugoslavija - Jugosloveni
E pa to je to, znaci Yu je fakat bila tezi odron
Nexe kljuca tema rijesili smo jel se moze hajrovat na konto Yu ikako
- Bosanski_pastuh
#92 Re: Jugoslavija - Jugosloveni
U jeku ovih desavanja u Ukrajini, ljudi trebaju biti svjesni da se ovo isto moglo u nasoj tadasnjoj zemlji desavati sa Sovjetima. Tad je bio Staljin, a SSSR je bio jaci i nemilosrdniji nego sto je danasnja Rusija. Ovako govori politicar s pokricem i mudima, pa se onda svjetska sila zapita i odustane, a danas kao nesto moljakaj Schmidta da ne zapuca i kao EU ti trci pomoci...
- Bloo
- Globalna šefica
#93 Re: Jugoslavija - Jugosloveni
Oi! Istra!istra_hr wrote: ↑14/03/2022 15:57![]()
Brini se za sebe i svoje
Zbog tebe i sličnih tebi /Didieru, hvala Bogu (iako nisam vjernik) NE živimo više zajedno, dižem čašu u to ime![]()
Malo rječnik.
chi non pissa in compagnia
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#94 Re: Jugoslavija - Jugosloveni
Gdje ce likovi iz viceva i cevabdzinica propitivat dug Hrvacke 
-
Alternative777
#95 Re: Jugoslavija - Jugosloveni
Prvo tati Staljinu dudlao jajcad, pa kasnije kao usprotivio.Bosanski_pastuh wrote: ↑14/03/2022 19:22 U jeku ovih desavanja u Ukrajini, ljudi trebaju biti svjesni da se ovo isto moglo u nasoj tadasnjoj zemlji desavati sa Sovjetima. Tad je bio Staljin, a SSSR je bio jaci i nemilosrdniji nego sto je danasnja Rusija. Ovako govori politicar s pokricem i mudima, pa se onda svjetska sila zapita i odustane, a danas kao nesto moljakaj Schmidta da ne zapuca i kao EU ti trci pomoci...
Ko onomad četnici i komunisti u Jugoslaviji igraše fudbala zajedno, dok se parča Poljska. Kakva govna, neopjevana.
-
detroit-mercy
#96 Re: Jugoslavija - Jugosloveni
Boga mi, ako nastave da se ovako taru, dabogda da ce biti
-
detroit-mercy
#97 Re: Jugoslavija - Jugosloveni
Poljska je rasparcana 39teAlternative777 wrote: ↑14/03/2022 21:28Prvo tati Staljinu dudlao jajcad, pa kasnije kao usprotivio.Bosanski_pastuh wrote: ↑14/03/2022 19:22 U jeku ovih desavanja u Ukrajini, ljudi trebaju biti svjesni da se ovo isto moglo u nasoj tadasnjoj zemlji desavati sa Sovjetima. Tad je bio Staljin, a SSSR je bio jaci i nemilosrdniji nego sto je danasnja Rusija. Ovako govori politicar s pokricem i mudima, pa se onda svjetska sila zapita i odustane, a danas kao nesto moljakaj Schmidta da ne zapuca i kao EU ti trci pomoci...
Ko onomad četnici i komunisti u Jugoslaviji igraše fudbala zajedno, dok se parča Poljska. Kakva govna, neopjevana.
- cLo
#98 Re: Jugoslavija - Jugosloveni
Hrvatska serija TITO - starter pack: kesa za povracanje 
-
detroit-mercy
#99 Re: Jugoslavija - Jugosloveni
Dobro sad, Tito se je ovdje kurcio jer je znao da ima malo jacu zaledjinu. Ali da je za ove hadalje bio majstor igre, daleko od toga